Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
_Reds_

#3751 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by _Reds_ »

haso hasic wrote:Nedavno sam isao kroz jedno naselje I malo mi cudno bilo vidjeti brojila montirana u pvc ormarima I ugradjena u donjem dijelu onih betonskih bandera.
Ruzno za vidjeti, na nekim banderama cak po 4 kutije
namontirane.
Pitam jednog kolegu sta je ono zasto su brojila onako
namontirali kaze nisu ovi iz elektre imali drugog izbora,
u tom naselju malteni svi su krali struju I grijali se na nju.
Na sve moguce nacine su se kacili prije brojila tako da su ovi citavom naselju izbacili brojila na bandere,pa de sad kaci se prije brojila.
Tako je u RS-u manje vise svugdje gdje su kuce, sva su ima brojila izvukli na stubove rasvjete.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3752 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Truba »

u is nije tako gdje se ja krecem
haso hasic
Grijem se na: Fujitsu waterstage

#3753 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by haso hasic »

Pa i jeste ovo bilo u RS-u,u jednom Prijedorskom naselju da budem precizniji.
ilkbahar

#3754 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ilkbahar »

O'zone wrote:
jalijas74 wrote:
O'zone wrote:Plina 100 KM dvije fasadne peći i jedan na dimnjak
Struje 44 KM za sve ostalo
Cekaj jel dvije fasadne peci + jedna na dimnjak ?
Teoretski mogao si dobiti 100 KM plina samo ako ga nisi palio ili nisi bio u stanu xx dana januara sto je i po samom racunu za struju vidljivo.
44 KM struje ja nisam dobio nikada u stanu od 56 kvadrata u zadnjih 14-15 godina koliko sam u njemu.
Drug, supruga, klinjo od 4 godine, moja majka i ja u stanu.

Na poslu provedem 8 sati, supruga isto, majka čuva malog kod kuće, ostatak vremena svi u stanu

Dvije peći su fasadne u dvije prostorije + još jedan skopčana na dimnjak u najvećoj sobi i sve tri rade i održavaju konstantnu temperaturu da sam ja uvijek u majci kratkih rukava.

Ako želiš skeniram ti račune kad dođem kući. Struje mi nikad ne dolazi iznad 50 KM u prosjeku je 35-38 KM.Stan je 57 kvadrata

Sve dadžbine Decembar mjesec su mi iznosile cca 230 KM
Znaci nema teoretske sanse da je ovi istina.ja u stanu od 55 kvadrata imam jednu fasadnu i jednu pec na dimljak plinsku i u januaru racun od 300 km. Jos nas nema vecinu dana kuci, a jedna pec se pali tek pred spavanje par sati da se ugrije spavaca i gasi se do jutra. Komsinica se grije na jednu.plinsku, grije samo.jednu.sobu, smrzava se i dodje joj racun 120km. Jedino.ako.si u kakvom stanu u zgradi pa oni okolo tebe dobro griju onda je moguce da ti i ne trebaju peci.
O'zone
Globalni moderator

#3755 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by O'zone »

ilkbahar wrote: Znaci nema teoretske sanse da je ovi istina.ja u stanu od 55 kvadrata imam jednu fasadnu i jednu pec na dimljak plinsku i u januaru racun od 300 km. Jos nas nema vecinu dana kuci, a jedna pec se pali tek pred spavanje par sati da se ugrije spavaca i gasi se do jutra. Komsinica se grije na jednu.plinsku, grije samo.jednu.sobu, smrzava se i dodje joj racun 120km. Jedino.ako.si u kakvom stanu u zgradi pa oni okolo tebe dobro griju onda je moguce da ti i ne trebaju peci.
Evo sad slikao račune (sutra moram ići plaćati )

Znači za Januar mjesec

Plin

Image

Struja

Image

Znam da ti ne mogu dokazati da sve tri peći rade, ja trenutno tipkam u majci kratkih rukava, imam prazan satn do sebe i ispod sebe a ostalo su vanjski zidovi ali jbga to je činjenično stanje.
rovac13

#3756 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

ilkbahar wrote: Znaci nema teoretske sanse da je ovi istina.ja u stanu od 55 kvadrata imam jednu fasadnu i jednu pec na dimljak plinsku i u januaru racun od 300 km. Jos nas nema vecinu dana kuci, a jedna pec se pali tek pred spavanje par sati da se ugrije spavaca i gasi se do jutra. Komsinica se grije na jednu.plinsku, grije samo.jednu.sobu, smrzava se i dodje joj racun 120km. Jedino.ako.si u kakvom stanu u zgradi pa oni okolo tebe dobro griju onda je moguce da ti i ne trebaju peci.
Sve je moguce.
Energent vam je isti,znaci istu kolicinu energije dobijete (valjda)

Razlike su moguce ako:

-nije vam isti dobavljac plina (pa tebe spopadne losiji plin)
-on ima bolju izolaciju (zidovi plafon pod prozori stakla roletne .....)
-na koju temp grijete

On da se grije na klimu nebi potrosio u tom mjesecu preko 20KM

Iako ne kontam zasto je prekrizeno bas i ime i adresa na racunu.Ima li neki znak da je isti stan u pitanju.
Ne zelim reci da neko vara ali na taj nacin ja mogu uzet racun od roditelja koji se griju na pelet i reci da sam toliko potrosio na grijanje na struju.
Ipak ne vjerujem da bi to neko uradio,nema razloga za tako nesto :-D
hazbi

#3757 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by hazbi »

ja sam se grijao one 4 godine rata na struju i moRem vam rec da sam navjek u majci kratkih rukava sjedio bilo ljeto bilo zima.....onda je doso nejki coJek i reko starom da je rat zavrSijo i da se prekine s zaje.ancijom....stari je odsutio i preselio nas nakon 2 dana u drugi stan ....blize centru i Vakultetu koji sam i fala bogu koji jos uvjek poAdjam... :lol:

salu na stranu...ako je stan dobro izolovan sa dobrom stolarijom pogotovu sa prozorima svakako da ce to uticati na manju/bilo koju vrstu/potrosnju energije...svakako da zavisi na kom spratu je stan kako griju oni pored i iznad a svakako ispod njega....to sa racunima za struju nikako mi nije jasno...pazio ne pazio on ispod 60 km ne dolazi......moja porodica i ja zivimo tek 4 mjeseca u svojoj kuci/konacno/zidanica sa dodatnim spratom koji nije dovrsen i nema nabace/fasade/s vana...stolarija drvena...grijem 85 kvadrata manjim kaminom na drva plus nakon sto supruga napravi rucak ubacujemo po koje drvo i u alfu koja je u kuhinji.....sve je bilo ok do ona dva dana nakon Nove godine...bogami cim je spala temperatura na minus 15 osjetilo se....struja ponavljam iako pazimo na potrosnju ne dolazi ispod 60 km....
rovac13

#3758 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Nama se racuni za struju van sezone grijanja krecu 30-40 KM......nemam jeftinu i skupu to sam iskljucio jer mi ne odgovara.

A kad krene sezona grijanja,prvo krenu po 50 KM 60KM a decembar januar do 100KM max.
Posto je grijanje na invertere racunaj da bi klasicno grijanje na struju trosilo bar 4 puta vise.

Prije 3 godine smo se uselili u kucu,i bas sam gledao na to,el aparati su vecinom A+ ili vise,grijanje na toplotnu pumpu,rasvjeta je u pocetku bila stedne sijalice ali sam to izbacio sad su led (ne zbog potrosnje koliko zbog nekih drugih stvari),izolacija kuce je dobra,prozori dobri ,znaci isto 85 m2 se grije.

Ja da se grijem na plin trosio bih najmanje 2-3 puta vise nego trenutno...mislim.
madesa

#3759 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by madesa »

evo da se i ja javim u vezi grijanja za struju. Zbog posla u stanu boravim 5 do 7 dana u mjesecu . Stan mi je velicine 77 km2 i kada dodjem koristim samo jedan konvektor od 2.5 kilovata. Ostala dva ne palim nikako i uvijek mi dodje oko 50 km struje :shock:
ami8

#3760 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ami8 »

Da se i ja upišem sa računima. Da podsjetim, stan novogradnja sa dobrom izolacijom 39 m2, grijanje na inverter Haier sa unutrašnjom podnom jedinicom. Takođe u stanu imam i centralno preko plinskog bojlera Vailant koje je malo korišteno za vrijeme većih minusa oko i poslije nove godine. Stan je u Lukavici, jednotarifni sistem i poskupljenja poslije nove godine nije bilo, mislim da je kilovat 11 feninga.
Ukupni račun za decembar 53 KM a za januar 64 KM. Plina je u istom periodu došlo po petnaestak maraka a inače dođe 5 KM. Prošla zima je bila prva u kojoj je korištena klima za grijanje i bila je blaga pa su računi bili još manji a mislio sam da će doći veći računi jer je ove sezone ipak malo ozbiljnija zima. Dok smo se grijali na plin račini za struju sa istom cijenom kilovata su bili tu negdje 35 KM ili par maraka više mjesečno.

Ono što sam još primjetio je da klima bolje radi kada je suh vazduh sa nižim temperaturama(oko -10), nego kad je toplije, oko nule recimo a vlažan vazduh. Kada je suh vazduh skoro nikako ne ide u defrost.
Last December

#3761 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Last December »

Posto i ovo spada u grijanje na struju, mislim da je okej da pitam ovdje - da li neko zna koliko kosta i gdje ima da se uzme elektricni madrac ili prekrivka i ima li ko iskustva s tim, da li je opasno i koliko je efikasno.
zippoo87

#3762 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zippoo87 »

i ja sam se iznenadio zadnjem racunu za struju
doslo ili 40 ili 44 KM...ne znam sada tacno a prosli racun je bio 60 KM
sve se isto koristi,sve isto radi...ne kontam gdje se napravila razlika,jos je struja i poskupila poslije NG
kontam da im nije neka greska u sistemu ili ko zna :D
meni u ljetnom periodu nekada zna doci oko 45 KM ali vecinom ide oko 50 KM za struju...kuca je u pitanju ,nekih 65-70 kvadrata
doduse ja se ne grijem na struju
jedino u wcu imam neku grijalicu,kao klima ono i puse vruc zrak ,snage je 2 KW a to radi kada se kupa oko pola sata ili manje
ostalo grijanje je na drva+ugalj ali moram priznati da je izolacija najbolji nacin ustede
naime,prosle zime smo na spratu uradili glazuru i sada toplota ne prolazi kroz plocu...usteda energije je skoro pa duplo
do sada sam potrosio mozda 1-1.5 tona uglja ,maximalno i red drva a inace do sada mi je bilo duplo vise
znaci samo ta glazura od 7-10 cm gore na ploci mi je upolovila potrosnju energenata a isto imam velike gubitke i na prozorima,stolarija nije bas najkvalitetnija,plus su oni veliki,preko cijelog zida,kao vrata...
ali neka,ne smeta to...inace se ne bi moglo izdrzati unutra...i ovako se dnevna soba zagrije,iz zidova osjetim kako isijava toplota :D
bokivr

#3763 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bokivr »

Pozdrav svima,

planiram da kupim tj vec sam narucio MITSUBISHI MSZ-FH25VE za sobu od 15m2.
Kasnije do kraja godine bi kupio jos dve klime MSZ-FH 25 i 35VE.
FH35 za prostoriju od 45m2 a ova FH 25 za jos jednu sobu od 15m2 - te dve sobe (ove od po 15m2) izlaze na hodnik od 6m2 i kupatilo od 4m2 koji bi valjda uspeo da ugrejem ovim dvema 25-cama( dve 25-ce a ukupna kvadratura 40m2 :-) )...
Kakvo je vase iskustvo sa ovim klimama? Kako rade na temperaturama ispod -7C?
Koliko trose kw na mesecnom ili dnevnom nivou kako god...,koliko vremena rade u toku 24h (neznam dali je bolje gasiti ih ili da rade 24h),
koliko m2 grejete?
Da li je prostor koji grejete izolavan stiroprom (5-8-10cm ili vise) ili nije (blok malter)?
Svaki info bi mi dobrodosao...
Hvala
piplica
Grijem se na: Ćumur

#3764 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

bokivr wrote:Pozdrav svima,

FH35 za prostoriju od 45m2 a ova FH 25 za jos jednu sobu od 15m2 - te dve sobe (ove od po 15m2) izlaze na hodnik od 6m2 i kupatilo od 4m2 koji bi valjda uspeo da ugrejem ovim dvema 25-cama( dve 25-ce a ukupna kvadratura 40m2 :-) )...
Koliko trose kw na mesecnom ili dnevnom nivou kako god...,koliko vremena rade u toku 24h (neznam dali je bolje gasiti ih ili da rade 24h),
koliko m2 grejete?
Da li je prostor koji grejete izolavan stiroprom (5-8-10cm ili vise) ili nije (blok malter)?
Hvala
Koja je cijena ovih uredjaja u SR?
bokivr

#3765 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bokivr »

piplica wrote:
bokivr wrote:Pozdrav svima,

koliko m2 grejete?
Hvala
Koja je cijena ovih uredjaja u SR?
Cena je 1000e za FH25 i 1190e za FH35
Truba

#3766 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Truba »

očekivao 250
došlo 191
razdoblje 27.1. 20.2.

držali na od 21 do 26 :D
Drvosjeca iz Dejcica

#3767 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Black swan wrote:očekivao 250
došlo 191
razdoblje 27.1. 20.2.

Meni za 27.01-23.02 - 133,65KM sa PDV-om.
70m2 22-23°C

Al' ovaj novi račun EP-a je zbunioza. :?
Truba

#3768 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Truba »

e jbg meni za jednu sobu
ima i plina oko 120
rovac13

#3769 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
došlo 191
razdoblje 27.1. 20.2.

70m2 22-23°C

Drvosjeca jesi ziv :D

Kako haier......koliko zavrsva posao sam......kako na onim zimuljama ?
Drvosjeca iz Dejcica

#3770 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

rovac13 wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
došlo 191
razdoblje 27.1. 20.2.

70m2 22-23°C

Drvosjeca jesi ziv :D

Kako haier......koliko zavrsva posao sam......kako na onim zimuljama ?
Super druže Rovac. :thumbup: Fakat nikakvih problema nisam imao, već kujem planove da na ljeto stavim i na gornji sprat dva uređaja. Komšije dolazile da se raspitaju kako to "klima" može tako da grije. :lol: Svi se griju na drva i ugalj i kunu se da bez drveta i uglja ugrijati se ne može. :D
probook

#3771 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by probook »

Ja se kuci grijem na drva i uglavnom se kuva na drva. Ponekad se pece u pecnici elektricnog sporeta. Bojler u kihinji, u kupatilu naravno, ves masina. Imamo 4 sobe koje se ne griju, u jednoj je pc, u ostalima ima tv uglavom nista posebno. Racun za struju zimi uvijek iznad 70 KM a uglavnom 80-90 KM.
razonoda

#3772 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by razonoda »

probook wrote:Ja se kuci grijem na drva i uglavnom se kuva na drva. Ponekad se pece u pecnici elektricnog sporeta. Bojler u kihinji, u kupatilu naravno, ves masina. Imamo 4 sobe koje se ne griju, u jednoj je pc, u ostalima ima tv uglavom nista posebno. Racun za struju zimi uvijek iznad 70 KM a uglavnom 80-90 KM.
Kako potrosis onda toliko struje?
probook

#3773 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by probook »

Sestero nas u kuci bojler skoro stalno upaljen, ves masina vrti, ima i ovih kucnih aparata dosta nzm ali tako je :)
razonoda

#3774 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by razonoda »

probook wrote:Sestero nas u kuci bojler skoro stalno upaljen, ves masina vrti, ima i ovih kucnih aparata dosta nzm ali tako je :)
Dobro je , kupate se, ima tema -kupanje 1 sedmicno---bas da se uplasis kako narod zivi. :roll:
Minimum

#3775 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Minimum »

Dakle ovako: prije pocetka zime sam odlucio da napravim alternativu plinskom grijanju (preskupo) pa sam razmisljao o raznim opcijama. Citajuci ovaj forum zainteresovao sam se za inv. klime. Poslije dugog uporedjivanja karateristika i cijena, citanja raznih testova (npr. https://www.test.de/Klimageraete-Nur-je ... 4722766-0/) i premisljanja odlucio sam se za Mitsu FH-35VE i sada bih htio podjeliti svoja iskustva.

Prvo: buka vanjske jedinice. Razmisljao sam hoce li se komsiluk buniti zbog buke vanjske jedinice, posebno u nocnim satima. Bez razloga: vanjska jedinica je toliko tiha da je cujem tek kad stanem kraj nje. Nivo buke se MALO podigne kada je vanjska temperatura ispod -5C

Drugo: ucinak. Grijanje prostorije od oko 33 kvm, dva vanjska zida, dva unutrasnja, fasada srednje kvalitete, stolarija dobra: bez ikakvih problema. Stvarno je odradila ovu zimu bez ikakvih zamjerki.

Trece: ekstremne temperature. Nisam primjetio nikakve probleme ni u onim novogodisnjim minusima, osim sto su me prve ledenice uhvatile nespremnog: "lulica" za odvod se zaledila. Odledjeno, skinuto, radi bez problema. No lulica - no problem

Cetvrto: potrosnja. Meni izgleda nevjerovatno nisko. Nabavio watmetar, mjerio potrosnju samo klime svakodnevno. Racunao koliko dnevno potrosim na grijanje. Posvadjao se sa par ljudi koji su mi rekli "to si ti nesto krivo izmjerio". Docekao racun za decembar i nabio im ga na nos. Ispod navodim potrosnju po danima, Ulazni parametri: preko dana grijem na 23-24C, kad nismo u prostoriji na 19-20C. Klimu ne gasim. Navedene su vanjske temperature u 7 i 17 sati, pokupljene sa teleteksta i potrosnja. Mislim da su temperature kod mene stepen-dva nize od navedenih, ali nisam bio dovoljno vrijedan da sam provjeravam.

Ukupan dojam: odavno nisam bio tako zadovoljan nekim proizvodom. Mozda ima i boljih klima ali imam osjecaj da ce na mojim od sada pisati samo "Mitsubishi Electric". Toplo preporucujem (a ne prodajem ih).

Prije nego pobrojim temperature i potrosnju htio bih se jos jednom zahvaliti svima koji su podjelili svoje znanje na ovim stranicama: hvala svima, puno mi je znacilo!

-1/7C 9.7kWh; 2/4C 7.7kWh; 3/6C 6.1kWh; 5/14C 5.3kWh; 11/13C 4.8kWh ;
8/10C 7.7kWh; 13/15C 4.0kWh; 9/13C 4.3kWh; 6/8C 5.1kWh; 6/8C 4.9kWh;
7/8C 4.3kWh; 5/6C 4.5kWh; 4/6C 4.9kWh; 4/5C 6.5kWh; 2/3C 6.8kWh;
0/0C 8.3kWh; 0/2C 7.7kWh; 1/5C 8.8kWh; 0/7C 10.3kWh; 1/10 8.7kWh;
0/5C 10.3kWh; 6/11C 5.5kWh; 6/9C 5.4kWh; 6/8C 6.8kWh; 1/7C 6.3kWh;
3/7C 9.0kWh; 2/6C 8.2kWh; -3/5C 8.5kWh; 0/0C 9.6kWh; 0/0C 9.7kWh;
0/2C 11.6kWh; -8/-6C 14.3kWh; -10/-8C 16.2kWh; -2/0C 10.1kWh;
-3/-1C 9.1kWh; -8/-1C 11.8kWh; -7/-3C 9.1kWh; -4/2C 10.4kWh;
-5/8C 11.1kWh; 1/10C 9.8kWh; -2/0 8kWh; -6/-2 9.2kWh
Post Reply