Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
rahmanjin

#3751 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by rahmanjin »

Pedja Kojovic wrote:Haverić: Borba protiv korupcije je udar na kućni budžet parlamentaraca

Haverić: Jedan od rijetkih pozitivnih poteza kompromitiran (Foto: Oslobođenje)

Ne samo da su ugrozili ionako upitan proces vizne liberalizacije odlaganjem imenovanja direktora Agencije za borbu protiv korupcije, nego su i građani BiH ostavili slabu nadu da će u skorije biti vrijeme ravnopravni sa slobodnim i normalnim evropskim građanima.

Ovako je u pisanoj izjavi za medije posljednji potez predstavnika vladajućih stranaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine okarakterizirao Tarik Haverić, član Izvršnog odbora Naše stranke.

„Jedan od rijetkih pozitivnih rezultata kojima se građani nadaju od sadašnje vlasti opet je kompromitiran indolencijom Parlamentarne skupštine: od ukidanja viznog režima sve smo dalje, zbog kašnjenja u imenovanju direktora Agencije za borbu protiv korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije“, kazao je Haverić.

On smatra da, nažalost, procedura ovog jako bitnog imenovanja neće biti okončana u ovom sazivu Parlamentarne skupštine.

„Možda sve to ima i dodatne motive: u najviše korumpiranoj zemlji u regionu, djelotvorna borba protiv korupcije značila bi, za dio političke klase, udar na kućni budžet“, zaključio je Haverić.
Peđa, ne bih se složio sa g. Haverićem u vezi izbora direktora Agencije za borbu protiv korupcije. Ovi vladajuci ce opet postaviti svog covjeka i nikakva fajda od te agencije ( pa i sada je Kresic v.d. direktora, clan HDZ-a ). To je isto kao sinoc sto sam gledao na televiziji i nisam mogao da vjerujem. Bila je prica o slucaju Kaletovic i Tihic kaze da je u RS sudstvo pod politickim uticajem i nije nezavisno. Covjek da ne povjeruje. Pa Seada Plavric i Mirsad Ceman sjede u Ustavnom sudu BiH i bili su istaknuti clanovi SDA, i to je ok to nije uticaj politike. Ili Silajdzic brani Kaletovica, a njegov istaknuti clan stranke Bahtic napadne novinara Avdica i nikom nista, jos je taj covjek nosioc liste za drzavni parlament. Katastrofa. Pa u ovoj drzavi niko od politicara nije osudjen za korupciju, a bili su mnogi na optuzenickoj klupi. Ja koliko se sjecam jeste samo Hazim Vikalo iz TZ, ostalo niko i onda prica o borbi protiv korupcije i kriminala i nezavisnom sudstvu. Ove stranke dok su na vlasti ne moze biti borbe protiv korupcije jer oni su inicijatori svih losih stvari, pa da imamo hiljade raznih agencija.
vaca

#3752 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by vaca »

Bosnolog wrote:
vaca wrote:
-LIBERO- wrote:Kad' smo(ste) vec kod pusenja,pusimo ga mi onako kolektivno vec skoro 20 godina.

Jedan adekvatan spot. :thumbup:

Vakat je za promjene....
davno bio...but...

Image
Kamo srece i pameti da se ovo citalo u Srbiji malo vise umjesto svrsavalo u zanosnom ushicenju Milosevicizma i klicanju na Gazimestanu kada Slobine i Drazine slike okacise umjesto Jozinih kada je zavladalo nacionalisticko ludilo zklinju ci se velikom vozdu i poglavici koji je preko isturenih doktora psihijatrija (Raskovic,Karadzic) kao i odgovor Zagreba na zlo koje zaprijeti iz Srbije cime otpocese kolektivne zombi terapije nacionalno emotivnog sludivanja i osvjescavanja a kao poljedica imadosmo rijeke krvi koje natopise region a posebno nesretnu Bosnu koja po obicaju plati najvecu cijenu a posebno goloruki i naivni.

Da je bilo razuma i pameti bili bi vec dvije decenije jedna od respektovanjih clanica EU a stotine hiljada nasilno pobijenih bi bili danaz zivi u svojim domovima sa svojim familijama a da ne govorim o milionima protjeranih i pokidanim rodbinskim vezama i prijateljstvima,.......

Neki nikada nece doci tobe sve dok imaju ovakve izvore i rasadnike ideoloskog sludivajuceg zla na kome se lijece gubitnicke frustracije i uzgajaju rasadnici buducih nesreca http://forum.krstarica.com/forumdisplay.php?f=125
slažem se.... iako kada sam postavila citat na umu nisam imala srbijance već bosance danas....a citat je primjenjiv na mnoge grupe, nacije i narode....a mogao bi se razložiti i na prostije grupe....

možda djeluje kao offtopic ali mislim da nije....nadam se da NS u svom korpusu ima i poznavaoce ljudske psihe :D
Abacija

#3753 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Abacija »

Pedja Kojovic wrote:abacija

Odgovore ste dobili. To sto oni nisu ono sto ste vi zeljeli da cujete je sasvim druga stvar.
Iz vasih postova na prethodnih stotinjak strana je ocigledno da Nasa stranka nije za vas.
A zbog cega vi ovoj temi posvecujete ogromo vrijeme inastavljate sa vasom reintepretacijom mojih i stavova NS-a ja prepustam forumasima da sami zakljuce.

p.k.
To da si Bosanci osnuju vlastitu stranku koja ce ih zastupati su bile tvoje rijeci. Ja ne znam kako drugacije da ih interpretiram nego upravo onako kako sam do sada uradio. A tvoji dosadasnji odgovori na moje interpretacije me nisu nicim razuvjerili.

Nego, koji je tvoj komentar na ponasanje vaseg koalicionog partnera?

Krsmanović prijeti batinama

Piše: O. Škundrić
Srijeda, 25.08.10. 15:46.

U taboru prvoligaša RS, Sutjeske iz Foče strasti se ne smiruju. Igrači i dalje štrajkuju i traže smjenu šefa stručnog štaba Mome Stanića, ali i isplatu zaostalih dugovanja.
U sve se umiješao i načelnik opštine Foča Zdravko Krsmanović, koji na audio-klipu postavljenom na ’’Ju Tjubu’’ prijetio i tučom štrajkačima i to pod naslovom ’’Drug predsjednik kluba bi da tuče’’.

Riječ je o dijelu snimka sa jedne od posljednjih sjednica Upravnog odbora na kojoj predsjednik kluba Zdravko Krsmanović, govori kako urazumiti neposlušne fudbalere.

"Ovdje ćemo dovesti i igrače i upravu i svi da se u oči pogledamo. Imaćemo dvojicu ljudi koji tuku, očito novcem ne možeš sve riješiti, i mi ćemo onda ići silom. Uzećemo dvojicu, platiću ih ja, uzećemo agenciju. Imaš pravo da kažeš hoćeš, nećeš. Ako hoćeš, onda ima da slušaš. Sa igračima se ja po kafanama ganjati neću, ali će sigurno tu biti ljudi koji će nekome prebiti leđa. Zaje…ati se više niko neće" čuje se sa snimka.

Petnaest igrača koji su stupili u štrajk su svoj postupak obrazložili da ih trener kluba Momo Stanić vrijeđa na treninzima, te da su igrači sa strane mnogo bolje plaćeni. Zatražili su njegovu smjenu, a kada su čelnici kluba to odbili oni nisu željeli da se vrate treninzima i na odustaju od svog zahtjeva da Stanić ode.

Image
Zdravko Krsmanović, načelnik općine Foča

http://sportsport.ba/bh_fudbalp-42026.htm
Pedja Kojovic

#3754 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

Abacija

Sto se tice Bosanaca...
Naravno. Svako ima pravo da osjeca pripadnost nekog grupi - nacionalnoj, vjerskoj, politickoj itd - i da se politicki udruzuje sa drugima koji se tako osjecaju.
Kada se ozbiljno razgovara o temi "Bosanci" onda se prvo mora definisati na sta se misli.
Potpuno je pravo nekoga da kaze ja se u nacionalnom smislu osjecam kao Bosanac. Oni kojima je to osjecanje vazno i koji recimo osjecaju kao Srbi, Hrvati ili Bosnjaci su upravo na toj osnovi formirale stranke. Ukoliko se dakle radi o tome onda to pravo moraju imati i oni koji se osjecaju kao Bosanci.
Ukoliko se pod Bosanci misli na "gradjanin BiH" onda se tu radi o drzavljanstvu odnosno administrativnoj pripadnosti jednoj drzavi i ja ne vidim u cemu bi bila poenta te stranke.
I na kraju moguce je da Bosanac, kao skracenica za "bosanacihercegovac", oznacava nekoga ko, kao recimo ja, osjeca da je njegov identitet mjesavina svih kulturnih i socijalnih uticaja koji se tradionacionalno nalaze u BiH.
To je dakle pitanje pojma.
E sad. Sta s tim?
Podignuti kategoriju Bosanac na konstituvni nivo i zahtjevati 4. clana Predsjednistva, itd?
Ja licno smatram da to samo multiplicira problem u BiH. Moja politicka zelja je da zivim u zemlji u kojoj su svi gradjani ravnopravni i u kojoj nacionalna - ili kao se ko osjeca - vjerska, spolna i svaka druga pripadnost ne povlaci za sobom nikakva specijalna prava.

Meni je naravno bliska ideja da ljudi koji ne osjecaju ili ne zele da pripadaju sadasnjim etnicko politickim strukturama imaju naziv koji bi ih ujedinio i koji bi pokazao njihov patriotski odnos prema BiH bas kao sto se moja generacija svojevremeno - prije dva popisa - bjezeci od istog nacionalistickog izazova deklarirala kao Jugosloveni ili moj drug Drazen kao pingvin.

Nasa stranka je puna onih koji se kad ih pitate izjasne kao Bosanci kao i onih koji se osjecaju kao Srbi, Hrvati i Bosnjaci, vjernika i ateista, ali su to ljudi koji to svoje osjecanje smatraju privatnim, a svoj patriotizam dokazuju gradjanskim aktivizmom i politickim radom u ovo vrijeme kada se odlucuje o sudbini nase zemlje.

Mi smo po clnastvu multietnicka stranka i ono sto odredjuje nas nacionalni ili anacionalni identitet nego nasa vizija evropske Bosne i Hercegovine kao drzave svih njenih gradjana i naroda, drzave u kojoj se moze posteno zivjeti od svog rada i znanja i drzave koja sluzi svojim gradjanima a ne obrnuto.

p.k.
Dozer

#3755 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Dozer »

Unbelievable...

Nisam se odavno ovdje javljao, iako citam, ali zaista je nevjerovatna kolicina nerazumijevanja i neznanja (ili namjernog iskrivljavanja) kada se prica o stvarima koje se ticu etnicke i/ili nacionalne pripadnosti.

Stvarno me zanima na koji nacin neko "ima pravo da osjeca pripadnost nekoj grupi", u konkretnom slucaju to moze biti ili etnicka ili nacionalna...?!
Da li je, kada vec pricamo o Bosancima, moguce da se neko rodjen u BiH i ko nikada nije bio u, recimo, Norveskoj (osim putem TV ekrana), izjasni nacionalno kao - Norvezanin? Naravno da nije moguce.
Samim tim je totalna budalastina reci da neko "ima pravo da osjeca pripadnost nekoj grupi", kada se prica o etnickim i nacionalnim pripadnostima, jer to direktno implicira da su te pripadnosti stvar licnog izbora. A nisu, niti mogu biti.

Kada se ozbiljno razgovara o temi "Bosanci" (a pri tome se misli na sve ljude rodjene na teritoriji BiH), tu se nema sta "definisati" jer "Bosanci" niti su niti mogu biti etnicka grupa. Bosanci se mogu spominjati samo i jedino u NACIONALNOM, tj. drzavnom kontekstu. I samo se u tom konteksu i spominju. Onaj ko ovo ne razumije, taj pod hitno treba da bjezi iz politike, a pogotovo od prica o velikim promjenama u drzavi koja nosi ime Bosna i Hercegovina. A ukoliko, ipak, taj neko zna za ove etno-nacionalne distinkcije, a i dalje sve to podvodi pod isto ili slicno, tada nije ni zeru drugaciji od ovih koji vladaju vec 20 godina.

S druge strane (sad ce more komentara), Srbi, Hrvati i Bosnjaci, kao pojedinci koji pripadaju ovim ETNICKIM grupama, a koji su rodjeni na teritoriji BiH, bilo dok je bila samo jedna od republika u ex-Yu, bilo nakon sto je proglasena nezavisnom drzavom, nisu nista drugo nego - Bosanci (u to spada i Hercegovina, podrazumijeva se).

E sad, ovo "Bosanci" se odnosi iskljucivo na nacionalnu pripadnost, dok se domicilni Srbi, Hrvati, Bosnjaci, Romi, Jevreji, itd. kategorisu kao narodnosti, tj. to im je etnicka ili narodna pripadnost, niposto nacionalna.
Ovdje, u BiH, ocito postoji jedna ogromna konfuzija u vladanju i tumacenju termina, a i njihovom shvatanju, cemu vladajuci etnicarski politicari objerucke doprinose. To je i sasvim logicno jer su svjesni da bez te price i tenzija baziranih na ovim konfuzijama oni jednostavno ne bi ni mogli vladati.

Bar 100 puta sam ovo rekao samo na ovom forumu, ali ocito treba ponoviti jos koji put, kako bi sto vise ljudi shvatilo sta je sta.

"Nacionalnost" NIJE stvar licnog i slobodnog izbora (nigdje na planeti, pa nema razloga da bude drugacije ni u BiH).
"Narodnost" ili "Etnija" takodjer NIJE stvar licnog i slobodnog izbora (nasljedna je stvar i zavisi od roditelja, a jedino oni iz mijesanih brakova imaju "mogucnost" da se pisu ovako ili onako, u zavisnosti od etnickog miksa roditelja, mada ih se preko 90% rijetko svrstava u neku etnicku grupu).
"Vjera" ili "Religija" JESTE stvar licnog izbora (na pocetku ovo "usadjuju" roditelji, ali svaki pojedinac LICNO bira da li ce ili nece biti religiozan, kao i koju religiju (ne)ce prihvatiti za sebe licno).

Nacionalnost NE NEGIRA niti moze negirati bilo ciju narodnost (npr: Amerika je najbolji primjer - svi su nacionalo Amerikanci, ali i svi zadrzavaju svoju originalnu etnicku pripadnost).
Nacionalnost NE NEGIRA niti moze negirati bilo cije religijsko opredjeljenje (npr: Turaka ima i muslimana i katolika).
Narodnost ili etnija NE USLOVLJAVA bilo cije religijsko opredjeljenje ili pripadnost (npr. neko moze pripadati Hrvatskom ili Srpskom narodu, ali da mu religijsko opredjeljenje nije ni katolicko ni pravoslavno).
Religijsko opredjeljenje NE OZNACAVA automatski pripadnost nekoj etnickoj grupi/narodu (npr: nisu svi muslimani Bosnjaci. To bi tada znacilo i da je svaki covjek, recimo u UAE - Bosnjak. A nije ni izbliza).

Iz gornjeg je sasvim jasno da je nacionalnost jedno, narodnost drugo, a religija trece, i da nista ni s cim ne mora nuzno imati neku vezu. Isto tako, jasno je da su svi BH Srbi, BH Hrvati i Bosnjaci koji su generacijama unazad radjani na teritoriji BiH u nacionalom smislu - Bosanci, ali da im to apsolutno ni na koji nacin ne utice na njihovu Srpsku, Hrvatsku ili Bosnjacku narodnost, kao ni na njihova licna religijska opredjeljenja.
Iz toga proizilazi da "Bosanac" kao etnicka ili narodna kategorija jednostavnop ne moze postojati, i nebulozno je izjavljivati da bi se i Bosanci trebali izboriti za svoja etnicka prava. Non-sense, samo takav...

E, kada ljudi u ovoj zemlji shvate ovo gore, tada se moze pricati o pomacima naprijed, reformama, razvoju, ekonomiji, kvalitetnom obrazovnom sistemu, izgradnji svega i svacega, itd.

A sve dok nam politicari (sto postojeci, sto nadolazeci) trune i supljiraju o gornjim kategorijama (pri cemu su rijetki oni koji su uopste procitali izvornu verziju Ustava kojeg su im puna usta), i pri tome ih namjerno deformisu s ciljem manipulativnog dodvoravanja glasacima, ova drzava moze otici samo u novi rat.
U prosperitet bilo koje vrste, pa i EU - ni pod razno.
Last edited by Dozer on 26/08/2010 16:48, edited 1 time in total.
NKVD

#3756 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by NKVD »

Dozer wrote:Unbelievable...
"Nacionalnost" NIJE stvar licnog i slobodnog izbora (nigdje na planeti, pa nema razloga da bude drugacije ni u BiH)...
Naravno da jeste stvar ličnog izbora. Ono što si rođenjem naslijedio, ni kriv ni dužan, ako ti se ne sviđa ti ćeš promijeniti. Pa bilo to dobrovoljno kao Emir/Nemanja ili na silu kao moji rođaci koji su ko bebe protjerani pa su sada neke druge nacionalnosti.

U našoj hiper primitivnoj sredini i to je pravo pojednicu uskraćeno. Ovdje se, u ovome mraku iz kojeg, kako vidim, nemamo namjeru izlaziti se skidaju gaće da bi se pokazala/dokazala pripadnost ovom ili onom nametnutom plemenu. Može li primitivnije od toga?!

Ako se neko na popisu hoće izjasniti Kubancem ili, ko Dražen Petrović svojevremeno, pingvinom (mada, koliko se sjećam, on je bio eskim) to je njegovo pravo. Za to mu ne treba atest od primitivnih gospodara identiteta.

Ako tebi odgovara da se te stvari ne mogu mijenjati (čemu pomaščivanje i velika slova, nema potrebe za deranjem) ti se za to zalaži. Međutim, u onome što slovi za razvijeni svijet i čemu, barem deklarativno, težimo to je jedna promjenjiva kategorija. Ja imam tri pasoša te mogu birati. Dakle, stvar ličnog izbora. Da napomenem, samo sam bosanski dobio po automatizmu, ostale sam ja izabrao.

Porijeklo ne možemo mijenjati. Pa ćemo biti predsjednik SAD porijeklom iz te i te zemlje, fudbaler šampiona rođen u toj i toj zemlji i tako dalje.

Nasjedati na te primitivne, srednjovijekovne zamke je više nego pogrešno. Moje je pravo da budem šta hoću (ako ispunim uslove) i to mi ni reis, ni papa ni patrijarh zajedno sa njihovim, lafo, sekularnim verzijama ne mogu oduzeti.

Znam da je kontra agrument - jebo tebe, kad ti dođe četnik/ustaša/munđos oni znaju ko si i šta si. E, pa ja iz takvog mraka hoću da pobjegnem tamo gdje ja odlučujem ko sam i šta sam. I za to ću se boriti.
Dozer

#3757 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Dozer »

Budalastina NKVD...

Moze se bilo ko pisati na papiru kako hoce, ali kakve to veze ima sa realnoscu?

Vec sam ovaj primjer naveo ranije, ali evo opet - hajde otidji u bilo koju ambasadu i trazi vizu, a u polje Nationality upisi "Norwegian". Ne da neces dobiti vizu, nego ce ti, nakon sto ti budu trazili validne potvrde o norveskom drzavljanstvu koje bi bar donekle potvrdilo i tu norvesku nacionalnost, permanentno zabraniti ulaz u njihovu zemlju.

A nije iskljuceno ni da te uhapse radi laznog pretstavljanja ;)
cyprus

#3758 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by cyprus »

Pod uslovom da je nationality = nacionalnost. Ja nisam baš siguran da je to isto...
NKVD

#3759 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by NKVD »

Dozer wrote:Budalastina NKVD...

Moze se bilo ko pisati na papiru kako hoce, ali kakve to veze ima sa realnoscu?

Vec sam ovaj primjer naveo ranije, ali evo opet - hajde otidji u bilo koju ambasadu i trazi vizu, a u polje Nationality upisi "Norwegian". Ne da neces dobiti vizu, nego ce ti, nakon sto ti budu trazili validne potvrde o norveskom drzavljanstvu koje bi bar donekle potvrdilo i tu norvesku nacionalnost, permanentno zabraniti ulaz u njihovu zemlju.

A nije iskljuceno ni da te uhapse radi laznog pretstavljanja ;)
Mislim, jel' me ti zajebavaš ili govorimo različitim jezicim?!

Ja govorim o mogućnosti/pravima i to suprostavljam tvojoj pomašćenoj tvrdnji da nacionalnost nije stvar ličnog izbora. Ponavljam, jeste stvar ličnog izbora (za razliku od kategorije porijeklo koju si, nesretnik, naslijedio) kao što je i stvar ličnog izbora da neko završi fakultet ili položi vozački ili promijeni vjeru. Pa da onda u formular u ambasadi s ponosom upiše stepen svog obrazovanja. Ako ima rubrika porijeklo ili bivša nacionalnost tu će napisati šta već treba da napiše.

Druga je priča sposobnost ili mogućnost pojedinca da zamišljeno ostvari. Ali ako tu svoju mogućnost ili eventualnu nakanu bude negirao - i to je njegov izbor. Neka ostane ono što mu je "zapalo", a to u većini slučajeva nije toliko ni bitno. Međutim, kako živimo gdje živimo odbijati tu mogućnost je, jednostavno, glupo.
Prpa.ba

#3760 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Prpa.ba »

cyprus wrote:Pod uslovom da je nationality = nacionalnost. Ja nisam baš siguran da je to isto...

Razlikovanje "naroda" od "nacije" uvijek je bilo problem ovdasnjem stanovnistvu, a nisu rijetki ni akademski obrazovani sociolozi s pedigreom koji "fulaju ceo fudbal" na ovom pitanju. :D

Narodi su starije drustvene formacije koje su tek u terminalnim fazama svog razvoja stjecale osjecaj zajednicke pripadnosti, a "kljucni" elementi naroda su zajednicko porijeklo i historija, kao i dijelom kultura.

Nacije su novije drustvene formacije koje predstavljaju evoluciju naroda. Vise se bazira na osjecajima, teritoriji (drzavi) i pripadnosti zajednickoj kulturi, nego na (iskljucivo) porijeklu pojedinca.

Sve nacije imaju svoju drzavu ili maticnu drzavu, dok narodi mogu a i ne moraju imati.

Ovdasnji narodi vole o sebi misliti kao o "nacijama" (=nacionalnost), a nisu uopce na tom nivou razvoja. Najljepsi i najprikladniji pojam- narodnost, mada nosi pogresnu konotaciju iz proslosti 8-)
vox-populi

#3761 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by vox-populi »

Da ne zacatavamo previse temu, Pedja ako smeta reci moderatorima da brisu.

Dozer, super si postavio stvari, sa kategorizacijama se apsolutno slazem.

Ono u cemu se ne slazem je da je samo religija stvar licnog izbora. I nacionalnost i etnicka pripadnost a naravno i religija je stvar licnog izbora. Neke od ovih kategorija je jako lako promjeniti (recimo Emir ode u crkvu, prekrsti se i voila, religija promjenjena). Druge dvije kategorije je nesto teze promjeniti, ali ne i nemoguce.

Recimo, ja cu slijedece godine aplicirati za njemacki pasos. Onog trenutka kada ga dobijem, ja nacionalno postajem Njemac. Znaci, licno sam, svojom voljom izabrao da promjenim nacionalnost. Procedura je trajala nesto duze nego u slucacaju Emira i crkve ali je itekako ostvariva.

Naravno da u bilo kojoj aplikaciji ne mogu navesti da sam recimo kineske nacionalnosti, ne zbog toga sto je to neostvarivo nego zbog toga sto bih time davao lazne informacije. Nacionalnost nije stvar osjecaja nego papira koje posjedujes.

Etnicku pripadnost je najteze promjeniti jer u principu to su osobine i navike koje smo dijelom naslijedili a dijelom stekli. Ali neko ko je 20 godina zivio u BiH pa onda slijedecih 30 proveo Minhenu, etnicki je blizi Bavarcima nego Bosnjacima, Srbima i Hrvatima. Posebno ako je u tih 30 godina stekao navike i obicaje karakteristicne za Bavarsku a izgubio (svjesno ili ne) neke karakteristike svojstvene Bosnjacima, Srbima ili Hrvatima.

Izvinjavam se na off-topicu.
cyprus

#3762 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by cyprus »

Prpa.ba wrote:
cyprus wrote:Pod uslovom da je nationality = nacionalnost. Ja nisam baš siguran da je to isto...

Razlikovanje "naroda" od "nacije" uvijek je bilo problem ovdasnjem stanovnistvu, a nisu rijetki ni akademski obrazovani sociolozi s pedigreom koji "fulaju ceo fudbal" na ovom pitanju. :D

Narodi su starije drustvene formacije koje su tek u terminalnim fazama svog razvoja stjecale osjecaj zajednicke pripadnosti, a "kljucni" elementi naroda su zajednicko porijeklo i historija, kao i dijelom kultura.

Nacije su novije drustvene formacije koje predstavljaju evoluciju naroda. Vise se bazira na osjecajima, teritoriji (drzavi) i pripadnosti zajednickoj kulturi, nego na (iskljucivo) porijeklu pojedinca.

Sve nacije imaju svoju drzavu ili maticnu drzavu, dok narodi mogu a i ne moraju imati.

Ovdasnji narodi vole o sebi misliti kao o "nacijama" (=nacionalnost), a nisu uopce na tom nivou razvoja. Najljepsi i najprikladniji pojam- narodnost, mada nosi pogresnu konotaciju iz proslosti 8-)
Sve je to fino :-D , ali kome sad ja da vjerujem: onima koji kažu da ne treba mješati naciju i narod ili onima koji kažu da ne treba mješat naciju i državljanstvo :-D
nezavisni

#3763 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by nezavisni »

Pitanje za Pedju:
Koje su zamjerke (konkretno) na trenutnu energetsku politiku Vlade FBiH?
Sta NS predlaze po tom pitanju?
Ko su strucnjaci koji bi to mogli ostvariti (ima li NS neki prijedlog za ministra)??

PS. Odgovor ne mora biti hitan, nego konkretan!
NKVD

#3764 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by NKVD »

Bilo bi lijepo ali i korisno da Peđa, uz odgovor na pitanje o elektro-energetskom sistemu, nešto napiše i o prijdlogu restruktuiranja penzionog fonda a koji sa prvim ima, to jest mogao bi imati itekako veze.
Suti i trpi

#3765 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Suti i trpi »

cyprus wrote:Sve je to fino :-D , ali kome sad ja da vjerujem: onima koji kažu da ne treba mješati naciju i narod ili onima koji kažu da ne treba mješat naciju i državljanstvo :-D
Nisam siguran, ali mislim da se u razlicitim zemljama ti pojmovi drugacije interpetiraju...

BiH

Nacionalnost = narodnost = etnicitet, drzavljanstvo = BiH.

Dakle, Srbi/Bosnjaci/Hrvati su nacionalnost/narodnost/etnicitet, a drzavljanstvo je pravni odnos izmedju pojedinca i drzave. Isto ovo vazi za Hrvatsku i Srbiju. Vjerujem da se ovakva interpretacija ovih pojmova moze naci u jos nekim drzavama.

USA

Nacionalnost = USA, narodnost = etnicitet.

Dakle, svi drzavljani USA su Amerikanci po nacionalnosti, a pripadaju razlicitim etnickim grupama (Irci, Poljaci, Englezi, Portorikanci,...).

Svaki covjek ima pravo promjeniti svoju nacionalnost (drzavljanstvo), etnicku pripadnost (nacionalnost, narodnost) i religiju.

Po meni bi bilo ispravnije odvojiti nacionalnost od narodnosti, ali to su samo rijeci, ne mislim da bi to bitno promjenilo situaciju na terenu.
cyprus

#3766 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by cyprus »

Heh, nisam ni ja siguran, ali sam bar svjestan toga. A oni koji su sigurni samo misle da su upravu. A istina je da ijedni i drugi imaju po nekim argumentima pravo, no sve zajedno to izaziva veliku konfuziju. Zato po ko zna koji put predlažem zabranu korištenja termina nacionalnost :-D
Dozer

#3767 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Dozer »

Da vam pojednostavim...

Nema drzave - nema ni nacije, i obratno.
Narod moze postojati bez drzave, ali nacija ne.

Svi gradjani neke drzave sacinjavaju naciju, a ime, tj.naziv nacije se poistovjecuje sa nazivom/imenom drzave.
Samim tim, ako svi gradjani neke drzave sacinjavaju naciju, jasno je da u to spadaju i sve etnicke/narodne grupe u okviru te drzave.

Nationality jeste = Nacionalnost. Narodnost je Ethnicity (etnija ili etnicka pripadnost). Svoju izvornu narodnost stecenu i naslijedjenu rodjenjem ne moze promijeniti niko do svoje smrti, bez obzira koliko drzavljanstava stekao ili promijenio, a sa tim i nacija.
Rodjen kao Srbin, Hrvat ili Bosnjak - do kraja zivota si u etnickom/narodnom smislu - Srbin, Hrvat ili Bosnjak. Itd. itd. (nisu tu u pitanju samo obicaji i istorija, ima malo i genetike ;) )
- Ova "Formula" vazi samo u monoetnickim drzavama, a mislim da takvih danas na planeti nema. Pri tome, etnicitet i drzavljanstvo nisu ni priblizno isto, kako je gore napisano, i nemaju nikakve medjusobne veze, niti je moraju imati. Etnicitet ne moze biti "BiH"...pobogu ljudi...ne lupajte... to moze biti samo drzavljanstvo i nacionalnost.
Dakle, svi drzavljani USA su Amerikanci po nacionalnosti, a pripadaju razlicitim etnickim grupama (Irci, Poljaci, Englezi, Portorikanci,...)
- Ovo je najpravilnije receno, i ne odnosi se samo na Ameriku, nego i na sve ostale zemlje.
Po meni bi bilo ispravnije odvojiti nacionalnost od narodnosti, ali to su samo rijeci, ne mislim da bi to bitno promjenilo situaciju na terenu.
- I to je ono u cemu lezi nas najveci problem. Ne radi se tu o ispravnosti ili potrebi, jer ove dvije kategorije ionako nisu ista stvar. Iako Ustav (onaj originalni, na engleskom) lijepo kaze da se BiH sastoji od tri konstitutivna naroda (ne nacije), ostalih (to su, valjda, oni koji se ne svrstavaju u ova tri naroda, a ipak su domicilni stanovnici BiH), i nacionalnih manjina (ukupno ih je 17 priznatih i radi se o ljudima koji su emigrirali u BiH iz neke druge zemlje - Madjari, Njemci, Rumuni, itd.), nasi politicari su, ipak, uspjeli narod toliko zbuniti terminologijom da se jendostavno ne razumije sta je sta. Samo u ovih par komentara je to vrlo jasno.

Da jos pojednostavim (a i ovo sam rekao vec x puta) - uzmite svoje CIPS LK i pogledajte sta vam pise na prednjoj strani pod "Drzavljanstvo/Nacionalnost". Valjda ce vam tada biti jasnije ovo sto pisem...

A da su "nacija" i "narod" samo rijeci, tu se nikako necemo sloziti. Ako pazljivije pogledate sta sam napisao malo visocije, bice vam jasno da nacija ima i te kakvu tezinu u odnosu na narodnost/etniju.
Potenciranjem (i to potpuno nelegalnim i protivustavnim) kategorizacija po kojima su BH Srbi, BH Hrvati i Bosnjaci (domicilni, tj. vjekovni stanovnici BiH) nacije u okviru BiH, a ne narodi, utire se put za kasnije lakse fizicko parcanje BiH.

Ako bi se, sto je po meni i cilj, u Ustav utrpalo da su trenutni konstitutivni narodi u stvari nacije, tada bi svaki od tih naroda mogao traziti otcjepljenje od trenutne BiH i kreiranje vlastite nacionalne drzave, jer bi svi mogli reci "pa mi smo nacija i imamo pravo na svoju nacionalnu drzavu". I to bi bilo sasvim legitimno i legalno po svim svjetskim standardima.
E, upravo se radi ovoga i vrsi kreiranje terminoloske konfuzije u svijesti naroda, sto nije nimalo bez veze i neplanski, i cak je i vrlo opasno po buducnost BiH.

Na kraju, ne bih se slozio da je ovo off topic iz prostog razloga sto je upravo P.K. bio taj koji je Bosance kategorisao kao ne znam ni ja sta, i pri tome izvalio i par povecih gluposti (njemu na obraz i cast). Po meni, time je vrlo direktno strpao NS u isti muljatorski kos sa ostalima koji namjerno i godinama vrlo ciljano zaludjuju narod pogresnim terminologijama, cime sebi osiguravaju vladavinu na etnickim principima.

Prica o ekonomskom prosperitetu BiH i SVIH njenih gradjana je apsolutno suluda i nesvrsishodna u ovakvoj Ustavnoj postavci baziranoj na etnickim premisama. Koliko ja vidim, NS, u stvari, igra igricu koju djeca poznaju pod nazivom "Zmire", pri cemu malo iskoci i "napadne" postojeci sistem i Ustavna rjesenja, ali se onda jos brze ogradi od toga pruzanjem legitimiteta postojecem Ustavu. Na taj nacin misle da ce pokupiti po malo glasova sa svih strana, pa cak vrlo hrabro prognoziraju da ce na toj prici osvojiti i 100-injak hiljada glasova...

Moja prognoza: NS ukupno nece preci 40.000 glasova u cijeloj BiH, a u Sarajevu ce cak i pasti u odnosu na lokalne izbore. Ali, vraticemo se na ovu temu i ovu stranicu 04.10. Ja bih volio da grijesim, iskreno, jer mi je ovih majmuna na vlasti na vrh glave vec godinama...ali tesko ce to ici za NS an nacin na koji to rade...
piupiu

#3768 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by piupiu »

Dozer wrote:Rodjen kao Srbin, Hrvat ili Bosnjak - do kraja zivota si u etnickom/narodnom smislu - Srbin, Hrvat ili Bosnjak. Itd. itd. (nisu tu u pitanju samo obicaji i istorija, ima malo i genetike ;) )
Sve je to imaginarno i relativno, moj Alberte. I ja se rodih kao Jugoslovenka. Bas tako, fino izmuckana i izmijesana. Pa, sad, ti me na proste faktore rastvori, ako su ti Srbi, Hrvati i Bosnjaci bas tako fiksni. O genetici da i ne pricamo. Slabo ovdje i Slavena ima, a kamo li sta drugo. Identitet ti je kalem koji izaberes. I to je to.

Pardon na off-topic-u. Nicim izazvana. :oops:
Dozer

#3769 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Dozer »

Ocito nisi bas pazljivo citala sta napisah o mjesancima.

Btw, cak i Jugi su Srbin, Hrvat i Bosnja (tada Musliman) bili narodnosti, a ne nacionalnosti. "Jugoslovenka" je bila nacionalnost. Sjceas se onoga - Jugoslavija, zemlja svih njenih naroda i narodnosti? :)
Suti i trpi

#3770 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Suti i trpi »

Dozer wrote:
- Ova "Formula" vazi samo u monoetnickim drzavama, a mislim da takvih danas na planeti nema. Pri tome, etnicitet i drzavljanstvo nisu ni priblizno isto, kako je gore napisano, i nemaju nikakve medjusobne veze, niti je moraju imati. Etnicitet ne moze biti "BiH"...pobogu ljudi...ne lupajte... to moze biti samo drzavljanstvo i nacionalnost.
Il sam ja ruzno napiso ili si ti previdio... Napiso sam 'nacionalnost = narodnost = etnicitet' pa zarez 'drzavljanstvo = BiH''.

U nastavku sam napiso ovo... 'Dakle, Srbi/Bosnjaci/Hrvati su nacionalnost/narodnost/etnicitet, a drzavljanstvo je pravni odnos izmedju pojedinca i drzave. Isto ovo vazi za Hrvatsku i Srbiju. Vjerujem da se ovakva interpretacija ovih pojmova moze naci u jos nekim drzavama.'

Dakle nigdje nisam napiso da je etnicitet BiH. Ali nije bitno, nesporazumi se desavaju.

Sa svime se mogu sloziti osim da pojedinac ne moze promjeniti svoj etnicitet. Ja sam npr. Srbin i ako sutra saznam da sam bosnjackog porjekla, ko mi moze zabranit da se izjasnjavam kao Bosnjak!? Ako se iz nekog desetog razloga prestanem osjecati kao Srbin, ko mi moze zabraniti da uzmem bosnjacki ili hrvatski etnicitet!?? Preci svakog od nas su korz historiju promjenili na desetine etniciteta, tako da etnicitet nikako nije trajna kateogorija.
Corto Maltese

#3771 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Corto Maltese »

Dozer wrote:Ocito nisi bas pazljivo citala sta napisah o mjesancima.

Btw, cak i Jugi su Srbin, Hrvat i Bosnja (tada Musliman) bili narodnosti, a ne nacionalnosti. "Jugoslovenka" je bila nacionalnost. Sjceas se onoga - Jugoslavija, zemlja svih njenih naroda i narodnosti? :)
Termin nacionalnost u tom smislu uopšte nije korišten u SFRJ. Zvaničan, ustavni, izraz je bio "Narodi i Narodnosti", i on je davao status (konstitutivnih) naroda Slovencima, Hrvatima, Crnogorcima, Srbima, Makedoncima, naknadno i Muslimanima, dok su narodnosti bili Mađari i Albanci, to jest pripadnici naroda koji su imali svoje matične države u susjedstvu, a u SFRJ su, tačnije u autonomnim pokrajima SR Srbije imali ustavom uređen status.
Svi drugi su, uključujući i Jugoslovene, spadali u kategoriju "ostali", i njihova kolektivna prava nisu bila rješavana na saveznom, nego isključivo na lokalnom nivou.
Ovo nije bilo mlaćenje prazne slame, nego su kroz status "narod/narodnost" rješavala mnoga pitanja, prije svega jezička, potom obazovna, te načina predstavljanja i brojčana zastupljenost kolektiviteta u državnim tijelima i institucijama. Sve ovo je obrazovalo politički ključ, koji je, na saveznom nivou bio sastavljen od republičkog ključa i nacionalnog ključa.

Riječ "nacionalno" je rijetko korištena u bivšoj SFRJ, jer je oduvijek imala negativan predznak. Himna međunarodog radničkog pokreta je "Internacionala" a "Nacionala" bi bila njena suprotnost. Ukoliko bi ta riječ i bila korištena, to bi obavezno bilo u nekom opštem kontekstu kao što je "nacionalni ključ", "nacionalna prava", "nacionalna mržnja", a nikad partikularno kao "srpska nacija", "hrvatska nacija" i sl. Čak se i republičke i pokrajinske TV i radio kuće nisu zvale po imenima Socijalističkih Republika i Pokrajina, nego po njihovim glavnim gradovima. TV Zagreb, TV Sarajevo, TV Titograd...

Tek je u drugoj polovini 80-tih krenula popularnost novih izraza tako da je "narod" postepeno počeo ustupati mjesto "naciji" i "nacionalnosti", a "narodnosti" su srozane na "nacionalne manjine". Novi izrazi su svoju ustavno potvdu doživjeli tek u postjugoslavenskim republikama.

priambula ustava SFRJ iz 1974:
Narodi Jugoslavije, polazeći od prava svakog naroda na samoopredeljenje, uključujući i pravo na otcepljenje, na osnovu svoje slobodno izražene volje u zajedničkoj borbi svih naroda i narodnosti u narodnooslobodilačkom ratu i socijalističkoj revoluciji, a u skladu sa svojim istorijskim težnjama, svesni da je dalje učvršćivanje njihovog bratstva i jedinstva u zajedničkom interesu, zajedno sa narodnostima sa kojima žive, ujedinili su se u saveznu republiku slobodnih i ravnopravnih naroda i narodnosti i stvorili socijalističku federativnu zajednicu radnih ljudi — Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju, u kojoj, u interesu svakog naroda i narodnosti posebno i svih njih zajedno, ostvaruju i obezbeđuju

Ova dva člana su posebno zanimljivi:

Član 170.

Građaninu je zajemčena sloboda izražavanja pripadnosti narodu, odnosno narodnosti, sloboda izražavanja nacionalne kulture i sloboda upotrebe svog jezika i pisma.

Građanin nije dužan da se izjašnjava kome narodu, odnosno kojoj narodnosti pripada, ni da se opredeljuje za pripadnost jednom od naroda odnosno jednoj od narodnosti.

Protivustavno i kažnjivo je svako propagiranje ili sprovođenje nacionalne neravnopravnosti, kao i svako raspirivanje nacionalne, rasne ili verske mržnje i netrpeljivosti.

Član 171.

Pripadnici narodnosti imaju, u skladu sa ustavom i zakonom, pravo na upotrebu svog jezika i pisma u ostvarivanju svojih prava i dužnosti, kao i u postupku pred državnim organima i organizacijama koje vrše javna ovlašćenja.

Pripadnici naroda i narodnosti Jugoslavije na teritoriji svake republike, odnosno autonomne pokrajine, imaju pravo na nastavu na svom jeziku u skladu sa zakonom.

Detaljnije na:
http://sr.wikisource.org/sr-el/%D0%A3%D ... %281974%29
piupiu

#3772 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by piupiu »

Dozer wrote:Ocito nisi bas pazljivo citala sta napisah o mjesancima.

Ma, ne radi se o tome sta je zakon definisao i kako, radi se o tome sta ti je usadjeno kao osjecaj. On nije 'prirodan', nego nakalemljen. Ne rodi se beba sa prirodnim osjecajem pripadnosti srpstvu, hrvatstvu i bosanstvu, nego je to drustveni kalem. O tome pricam. :)
Pedja Kojovic

#3773 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

NKVD

O tim politikama smo vec razgovarali na prethodnim stranicama ovog foruma.
Dokumenti koji ih sire objasnjavaju mogu se naci na nasoj web stranici, a za one koji imaju dodatna pitanja preporucujem nase tribine koje vodi prof.Vjekoslav Domljan.

p.k.
Pedja Kojovic

#3774 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

Zdravko Krsmanović - Muslimani mu vjeruju, a Dodik ga ne može vidjeti

Boris Kovačev / CROPIX

Boris Kovačev / CROPIX

Boris Kovačev / CROPIX

Boris Kovačev / CROPIX

Boris Kovačev / CROPIX
(1/5)
Autor: Snježana Pavić
Objavljeno: prije 10 h i 36 min
Krsmanović je 1997. osnovao lokalni ogranak Socijalističke partije. Za načelnika se kandidirao jer nitko drugi nije htio. ‘Bilo je bezizgledno: da je SDS stavio konja za kandidata, konj bi pobijedio.’ No pobijedio je Krsmanović. Primijenio je šok-terapiju: radikalne promjene u kratkom roku.

Željezni most na Drini, sagrađen još u vrijeme Austro-Ugarske, srušen je u NATO-ovu bombardiranju u jesen 1995., uoči završnih vojnih operacija i potpisivanja Daytonskog sporazuma. Preko improvizirane drvene konstrukcije i danas prolaze automobili. Na ogradi mosta pokraj velikog zatvorskog kompleksa KP doma Foča netko je ostavio buket ljubičastih ruža. Plastične ruže jedini su spomen za 260 nestalih Bošnjaka, odvedenih iz Ka-pe doma, danas Kazneno-popravnog zavoda Foča. Vjeruje se da ih je većina stradala baš na tom mjestu. Od 2800 ubijenih u ovome ratu u Foči, deseci su s njega bačeni u Drinu.

VEZANE VIJESTI

Vijesti
'Nećemo Severinu u Banjoj Luci, to je kao da Ceca pjeva na Sinjskoj alci'
Grad mladosti
Drina se ovog ljeta povukla pa se na nekim mjestima može i pregaziti. U plićacima nakratko pripitomljene rijeke igraju se djeca. Gradić od petnaestak tisuća stanovnika krajem kolovoza pun je mladih, većinom djevojaka: s dvije tisuće studenata i pet fakulteta, barem sada kad pod ljetnim nebom ožive i najsiromašniji bosanski gradići, Foča se doima kao grad pun mladosti i budućnosti.

Dok dalmatinska mjesta krase veliki plakati Ante Gotovine, Foča se danas ne diči svojim haaškim optuženicima, iako ih ima čak 11, gotovo kao Srebrenica. Ne računajući Karadžića i Mladića. Jedino Vojislav Šešelj s malih plakata poziva na promociju neke od dvadesetak knjiga koje je napisao u haaškoj ćeliji.

Google oglasi
Sa SDA cijela BiH.
Sve o najvećoj stranci u Bosni i Hercegovini.
www.sda.ba
Zvornik, Višegrad i Foča stari su gradovi na Drini, na srednjovjekovnom putu dubrovačkih trgovaca prema Solunu i Carigradu. Glavni su junaci nekih od najljepših sevdalinki, i poprišta najstrašnijih zločina, u ovom i prethodnim ratovima.

Uspjeh u crnoj rupi
Godinama nakon što su Biljana Plavšić i Milorad Dodik 1998. uz pomoć tenkova SFOR-a srušili vlast Radovana Karadžića, izmjestili središte srpskog entiteta s Pala u Banju Luku i počeli rušiti ratne rovove prema ostatku Bosne i Hercegovine, Foča je ostala tvrdi bastion Karadžićeva SDS-a, možda najmračnije mjesto tamnog vilajeta, u koje nećete svraćati ako baš ne morate.

Istočni dio Republike Srpske ostao je godinama mjesto straha, nasilja, kriminala i bijede, neriješenih ubojstava i bombi koje su eksplodirale dugo nakon kraja rata, ali sada u unutarsrpskim obračunima. Carstvo kriminalaca i haaških bjegunaca, koji su mirno ispijali kave po gradu dok ih je NATO helikopterskim desantima lovio po okolnim planinskim zabitima. Povijest se i u tome ponovila: do 1957. ili dvanaest godina od kraja Drugog svjetskog rata tadašnja jugoslavenska vojska hvatala je ostatke četničkih grupa po planinama iznad Foče.

Ista ta Foča danas se u svjetskim medijima ističe kao točka nade za jednu novu Bosnu i Hercegovinu.

Foču je proslavio Zdravko Krsmanović: dvaput su građani na direktnim izborima, i jednom na referendumu, glasali za čovjeka koji poručuje da mu je cilj očistiti Bosnu od mržnje i ratnih strasti, vratiti nadu i protjerati vladavinu straha:

“Ako sam to uspio ovdje u Foči, crnoj rupi Balkana, to je dokaz da je to moguće u čitavoj Bosni i Hercegovini”, ističe pun optimizma i energije 51-godišnji inženjer građevine s magisterijem iz politologije. On govori o budućnosti, o Bosni i Hercegovini u Europskoj Uniji, u koju po njegovu mišljenju ne može ni s ovakvim entitetima ni s ovakvim liderima, o potrebi da i Bosna dobije svog Kemala Atatürka, ili makar nekoga poput Borisa Tadića u Srbiji i Ive Josipovića u Hrvatskoj, koji bi konačno pružio ruku susjedima i ovaj provizorni, krhki daytonski mir učvrstio na novim, zdravim temeljima.

Odlazak u Goražde
Ukratko, priča kao neki parlamentarni zastupnik koji se upravo vratio iz Bruxellesa i Strasbourga s dobrim dnevnicama. A on je gradonačelnik Foče, gradića s jednom od najmračnijih epizoda u ovom ratu.

Krsmanović nije odjednom zabljesnuo, svoju karizmu gradi već godinama. A što je prvo učinio kad je izabran 2003. godine: otišao je u 30-ak kilometara udaljeno Goražde, jedinu preživjelu bošnjačku podrinjsku enklavu nakon pokolja u Srebrenici i Žepi. Ne samo što je kao srpski političar otišao u bošnjačko mjesto, što i danas većina izbjegava držeći se vlastitih torova, nego je s tamošnje TV postaje osudio i zločine i ratnu politiku SDS-a.

“I tadašnja vlast mora snositi odgovornost. Ako ste bili na vlasti kad je zločin počinjen, kad se silovalo i ubijalo, ne možete se praviti da niste odgovorni”, prepričava. To je bio šok. S tim potezom počeo je stvarati imidž čovjeka koji vjeruje u budućnost Bosne i Hercegovine, koji poštuje sve građane i sve narode, a trenutno vladajuće i u srpskom entitetu i u BiH bez pardona naziva kriminalcima, pa čak i fašistima.

Smeće se bacalo u Drinu
Nakon Goražda, Krsmanović je otišao u Sarajevo i pozvao izbjegle Fočake da se vrate. Poslušalo ga je njih 4500. Krenuo je obnavljati džamije, izbacio pravoslavna obilježja iz općine poručujući da je on gradonačelnik svih, a kad su se sve stranke digle na noge tražeći da ga smijene kao nacionalnog izdajnika, građani su ga obranili na referendumu. Na idućim izborima, 2008., ponovno je pobijedio. Danas o njemu londonski Sunday Telegraph objavljuje veliku reportažu kao o čudu i novoj nadi Bosne, o njemu je prije par mjeseci pisao Roy Gutman, Pulitzerom nagrađeni autor knjige o genocidu u BiH.

Krsmanović je rodom iz Foče i čitav rat proveo je tu, kao direktor lokalnog građevinskog poduzeća. Nije se slagao s ratnom politikom SDS-a, kaže, i nije to krio. U politiku je ušao 1997. kad je osnovao lokalni ogranak Socijalističke partije. “Kad se nitko nije usuđivao napraviti opoziciju SDS-u, kad se za to maltene ubijalo”, ponosan je. Za načelnika se kandidirao zato što to nitko drugi nije htio. “Bilo je bezizgledno: da je SDS stavio konja za kandidata, konj bi pobijedio.” No pobijedio je Krsmanović. Smeće se tada bacalo ravno u Drinu, na gradskom stadionu je krava pasla, stari načelnik se vozio u 18 godina starom automobilu kupljenom u Berkovićima pokraj Stoca, najvećoj tržnici ukradenim autima u Europi. Tada je shvatio da su ga građani izabrali jer doista žele promjenu. I da im je to dužan.

- Primijenio sam šok-terapiju: radikalne promjene u kratkom roku. U tom šoku ljudi su se oslobodili straha, a kako su me žestoko napadali, tako mi je jačala podrška: počeli su razmišljati jesam li ja doista nacionalni izdajnik, ili je možda prava istina ono što ja govorim, da je pravi srpski nacionalni interes mir, mir, mir - govori Krsmanović.

Promjenu su odmah primijetili i strani diplomati i razne humanitarne agencije: Foča je bila među nekoliko gradova u BiH koji su zbog vlasti tvrdolinijaša bili pod sankcijama a nisu dobili ni dolara od milijardi koje su se iza rata slile u BiH za povratak i obnovu. Nakon Krsmanovićeva dolaska, krenule su investicije: samo od UNDP-a dobili su 15 miljuna dolara, sagradile su se škole, fakulteti, sportska dvorana. I Krsmanović je ponovno dobio glasove. Na prošlim izborima prije dvije godine sam Milorad Dodik na predizbornom skupu u Foči urlao je protiv njega. Dodik je dobio nevjerojatnih 51 posto glasova u Republici Srpskoj, ali Krsmanović je pobijedio u Foči.

Još u prvom mandatu, najprije je očistio grad, a potom uložio novac u kazalište, da “kulturom ubije nekulturu”. Sad se hvali juniorskim nogometnim natjecanjima, na koje su ove godine došli Hrvati, Slovenci i juniori Newcastlea, i sa 50.000 ljudi iz čitavog svijeta koji su došli na poznati rafting na Tari. Godinama prije nitko se nije usuđivao doći u Foču.

Sve što je učinio u Foči, Krsmanović sada želi vidjeti u čitavoj Bosni i Hercegovini. Prvorazredan srpski nacionalni interes su mir, suradnja sa susjedima, jačanje države BiH a ne Republike Srpske, jer samo s državom možemo u Europsku Uniju, a s entitetima jedino u novi rat, ponavlja Krsmanović. “U drugoj varijanti Srbima u Bosni se može dogoditi isto što i Srbima u Hrvatskoj: ne možete stalno gurati prst u oko nekome i ne očekivati reakciju”, upozorava.

Savez s Hollywoodom
Izbori u BiH su ubrzo, 3. listopada. Krsmanović na njih izlazi zajedno sa strankom Danisa Tanovića: dobitnik Oscara za film “Ničija zemlja” prije dvije godine utopijski je krenuo u osnivanje nove stranke, nadnacionalne i multietničke, s mladim i javnosti nepoznatim licima. Iako osnovani samo šest mjeseci prije lokalnih izbora, uspjeli su dobiti jednog načelnika i 23 vijećnika širom BiH, te zajedno sa SDP-om formirati vlast u Sarajevu.

Stanje kao 1991.
Koalicija Naše stranke (Tanović je potpredsjednik) i novoosnovane Krsmanovićeve Nove socijalističke partije prva je koalicija dviju stranaka sa sjedištem u dva različita entiteta koje na izbore izlaze s istim listama u oba dijela podijeljene države. Sam Krsmanović se nije kandidirao: anketa američkog NDI-ja pokazala je da bi bio treći po popularnosti u borbi za novog predsjednika RS-a. “Procijenio sam da bih time samo pomogao Dodiku da pobijedi jer bi se glasovi raspršili”, objašnjava Krsmanović.

Ove izbore smatra presudnima za budućnost BiH.

- Ovo je historijski trenutak. Sad imate stanje koje umnogome podsjeća na 1991.: homogenizaciju naroda, strašnu ekonomsku krizu, još uvijek imate svu silu naoružanja, svježe rane iz rata i nedefinirane odnose sa susjedima. Sukobi su vrlo mogući, ne onog intenziteta kao 1992. - 1995., nego kroz terorističke akcije i incidente, što se već događa, od ubojstva na stadionu na Širokom Brijegu, preko bombaškog napada na policiju u Bugojnu, do stvaranja vehabijskih enklava i formiranja ravnogorskog četničkog pokreta po mjestima u Republici Srpskoj. To miriše na libanonizaciju BiH - upozorava načelnik općine Foča. Sadašnji sistem “što gore to bolje” odgovara sadašnjim vlastodršcima, a ako oni ponovno pobijede, upozorava, teško će se uspostaviti vlast na razini BiH jer će postojeći političari sve učiniti da dokažu da je ta država neodrživa i da počnu crtati nove karte.

No ako je suditi po slučajnom uzorku naših 15-ak sugovornika po Foči, od studenata do penzionera, Krsmanović će teško opet pobijediti. Dok smo hodali s gradonačelnikom po gradu, na svakom koraku građani su mu oduševljeno prilazili i rukovali se s njim, ali kad smo sami krenuli razgovarati s prolaznicima, redom su bili protiv.

Zamjeraju mu što je Foču previše zadužio, što sve poslove radi njegova građevinska tvrtka, poneko i što se sam obogatio. “Predugo je na vlasti”, tumači nam mladić zaposlen u kladionici, koja reklamira klađenje na borbe pasa. Učinio je više nego svi prije njega, hvali ga na sva usta jedino umirovljeni Milivoje Milanović. Doduše, upravo su radnici gradskim novcem asfaltirali njegovu strmu ulicu na rubu grada. Na drugom kraju grada, dok je ezan pozivao na popodnevnu molitvu, Rade Elez prekida cijepanje drva da bi nam objasnio da nemaju zašto glasati za njega: sve propada, mladi nemaju posao. Ni oni stariji: njegova supruga Jovanka, koja se iz stana na prvom katu zgrade spustila s džezvom tek skuhane kave, već 14 godina traži posao. Njih četvero - Rade, Jovanka, kći s friškom diplomom kriminalistike i zet - žive od Radine penzije.

Ni Srbi nemaju posla
Iako je vrijeme ramazana, pozivu na molitvu odazvala se samo 76-godišnja Zizija Kulašević. “Ona mi je jedini džematlija”, žali se 22-godišnji Faruk Džankić, imam Atik Ali Pašine džamije iz 16. stoljeća. Jedina je obnovljena od 12 srušenih u gradu. Točno je da se u Foču vratilo oko 4500 Bošnjaka, ali to se odnosi na općinu, a ne na sami grad: na području općine prije je živjelo 20.000 Muslimana, ili 51 posto, dok su u gradu Srbi bili većina sa 55 posto. Od 5500 Bošnjaka iz grada vratilo ih se tridesetak.

“Ovdje je problem što ni Srbi nemaju posla”, objašnjava mladi imam. Samo politika nije dovoljna, mada su s Krsmanovićem nestali pritisci i tenzije. Baka Zazija bila je protjerana i u onom ratu, tada u Sarajevo, sada u Goražde. U onom joj je otac poginuo. “Srećom što živ čovjek sve zaboravi”, kaže, i nabraja tko joj je sve stradao u ovom. Na pitanje koja je razlika između onoga i ovoga doba, kaže da je u tome što je Tito tada naredio da se svi imaju vratiti na svoje. Sada takve naredbe nije bilo, pa su Fočaci prodali kuće i imanja za sitne pare i ostali u glavnom gradu.
klixober

#3775 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by klixober »

Reci cu neko svoje razmisljanje o NS,kako mi sve do sada djeluje...
Do sada mi NS izgleda kao Markovicevi reformisti pred sami rat.Moji roditelji i vecina ljudi s kojima su se druzili,govorili su da ce glasati za reformiste i vjerovatno i jesu...tada nisam imao pravo glasa,ali bih vjerovatno i ja glasao za tu stranku da sam mogao.
Medutim,sa danasnje distance shvatam koliko je ideja te stranke i Ante Markovica u tom trenutku bila cista utopija.U nacionalistickom ludilu,naivni dobri ljudi su povjerovali da postoji mogucnost da Ante Markovic nesto promijeni...ali nije postojala ni najmanja sansa da dodu na vlast,posebno ne da formiraju vladu bez fasistickih stranki.
Opet kad pogledam sa ove distance,reformisti ni iznutra nisu imali kapacitet da nesto bolje urade od nacionalista.Dovoljna mi je cinjenica da je Milorad Dodik bio tada u toj stranci,da shvatim koliko su i moji roditelji bili u zabludi.
Naravno,nije ista situacija,drugi su ljudi i drugacije vrijeme,medutim u svom nacionalistickom ludilu koje nas okruzuje,NS mi se cini previse blagom ulazeci u trule kompromise da nekoga ne uvrijedi.Ne vidim hrabrost da se izgovore neke stvari,koje vjerujem i vecina ljudi u NS u sebi misli.
Znam da je moje misljenje nebitno i vec sam rekao da cu glasati za SDP...medutim tuga me uhvatila kad vidim da nema izlaza iz ove sjebane situacije u kojoj se nalazimo...kad vidim da cak ni dvije meni najblize stranke ne mogu zajedno zbog licnih sujeta.Znam da ce neko reci da je Lagumdzija kriv,ali ja vidim sujetu iz obje stranke,animozitet i ljubomoru.Posebno u zadnje vrijeme primjecujem prepotentnost i elitizam kod ljudi iz NS,upravo ono sto je godinama odbijalo siroke narodne mase da glasaju za SDP.Ne kazem da NS treba podilaziti masi,ali mnogo vise morate uraditi da dobijete obicnog covjeka,seljaka za sebe,bez obzira na naciju.

Za Pedju : Iako vas(NS) cesto kritikujem i imam dosta zamjerki,tebi se Pedja divim i mislim da si stvarno dobronamjeran i posten covjek.Ako si kandidat za poziciju za koju mogu glasati,imaces moj glas...
Locked