BH vojna industrija i naoruzanje
-
prog321
#3751 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
tupko je onaj koji te odgojio.
dvije knjige nisi u životu pročitao i uliječeš bez osnovnog znanja.
ideš opet na blok. vožnja.
dvije knjige nisi u životu pročitao i uliječeš bez osnovnog znanja.
ideš opet na blok. vožnja.
-
PM72
#3752 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Halali,ja zaboravio da te odgojio tupko koji se ispalio čim je puk'o prvi metak.Zato i jesi takav.Srećom,ti imaš osnovno znanje,služio si u nekoliko armija
i pročitao bar 2 GB knjiga ...
-
BISCANIN2
#3753 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Dron za artiljerijsko i pješačko izviđanje, mislim bez helfire rakete da praše i ako imaju preskupe su. Zar dron ne može bez satelita?TheMule wrote:Taj helikopter ne moze izvidjati gdje god ima Igla, a izgleda skup da se rizikuje u svakodnevnoj borbi. Ovaj heliikopter nije opasnost za BiH, ali jeste za one jadnike po Africi i Jemenu sto jedva da imaju i za kalasnjikova.
Mislio sam da razvijaju kojekakav sistem recimo lansiraju ga sa vozila i u krugu od par km mogu da snime raspored linija, zemunica, minobacača. I koriguju vatru, pripremaju operativne planove napada odbrane, prate razmještaj itd. Ne znam koliko bi igla bila efikasna ako je e motor i ako je igla 5 x skuplja.
-
handžar88
#3754 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Nesto ovakvo nam trebaBISCANIN2 wrote:Dron za artiljerijsko i pješačko izviđanje, mislim bez helfire rakete da praše i ako imaju preskupe su. Zar dron ne može bez satelita?TheMule wrote:Taj helikopter ne moze izvidjati gdje god ima Igla, a izgleda skup da se rizikuje u svakodnevnoj borbi. Ovaj heliikopter nije opasnost za BiH, ali jeste za one jadnike po Africi i Jemenu sto jedva da imaju i za kalasnjikova.
Mislio sam da razvijaju kojekakav sistem recimo lansiraju ga sa vozila i u krugu od par km mogu da snime raspored linija, zemunica, minobacača. I koriguju vatru, pripremaju operativne planove napada odbrane, prate razmještaj itd. Ne znam koliko bi igla bila efikasna ako je e motor i ako je igla 5 x skuplja.

- Gojeni H
#3755 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
drndalo wrote:Sirija. UAE. Libija. Irak... Moglo bi se sad tu truniti o "pristupu", u nekim od njih, jer se jos ne zna ko ce tamo preovladati za 5-10-15-20 godina, ali dok god vecina ocekuje od Arapa "ljubav" zasnovanu na "bratskim osjecajima", posebno od onih na vlasti, umjesto puno pragmaticnijeg i cesceg INTERESA, u grdnoj su zabludi...
Kao i Alzir, Kuvajt, mozda i Egipat ... biznis je biznis nema tu bratskih-sestrinskih odnosa. Srbija je naslijedila sve kontakte iz Jugoslavije.
I nisu nesto posebno uradili u kakvoj su poziciji bili.
-
Boletus edulis
#3756 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Muslimanski oficiri u JNA prodavali muslimanima oruzje
vecih jugoslovena u vojsci od muslimana nije bilo.Nisu mogli do Trsta po farmerke a kamoli sta vise.
- spreca
#3757 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Nisu svi isti....moj rodjak je doso da ponudi (naravno dzabe) ako neko hoce da organizuje sleper da se ode da se natovari svega....ali jebiga podaleko bilo...niko nije smio da se usudi zbog kontrolaBoletus edulis wrote:Muslimanski oficiri u JNA prodavali muslimanima oruzjevecih jugoslovena u vojsci od muslimana nije bilo.Nisu mogli do Trsta po farmerke a kamoli sta vise.
- spreca
#3758 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
SDPR je uvijek bio taj koji je se bavio prodajomGojeni H wrote:drndalo wrote:Sirija. UAE. Libija. Irak... Moglo bi se sad tu truniti o "pristupu", u nekim od njih, jer se jos ne zna ko ce tamo preovladati za 5-10-15-20 godina, ali dok god vecina ocekuje od Arapa "ljubav" zasnovanu na "bratskim osjecajima", posebno od onih na vlasti, umjesto puno pragmaticnijeg i cesceg INTERESA, u grdnoj su zabludi...![]()
Kao i Alzir, Kuvajt, mozda i Egipat ... biznis je biznis nema tu bratskih-sestrinskih odnosa. Srbija je naslijedila sve kontakte iz Jugoslavije.
-
Boletus edulis
#3759 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ovaj prica price o muslimanskim oficirima iz one vojske koji su kao hodali po svijetu pa prodavali arapima oruzje.
- spreca
#3760 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
sory...mislio sam za ovaj nas zadnji belaj.....pa ne prodaje se oruzje tako kako neki misle ....ode neko i hoda i nudi koces top,haubicu ,tenkBoletus edulis wrote:Ovaj prica price o muslimanskim oficirima iz one vojske koji su kao hodali po svijetu pa prodavali arapima oruzje.
-
prog321
#3761 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
gdje sam to rekao?Boletus edulis wrote:Ovaj prica price o muslimanskim oficirima iz one vojske koji su kao hodali po svijetu pa prodavali arapima oruzje.
SDPR je imao jedan broj nuslimana koji su sluzili da sa Arapima uspostave prisnije odnose.
naravno koristili su se mitom i svim ostalim metodama kada je biznis sa Arapima u pitanju.
nisu muslimanski oficiri išli okolo sa kuferom wtf
To je citav proces od vrha prema dole.
jebemu misa to je valjda neki common sense. nije to bila nikakva tajna.
- jao_situacije
#3762 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
u našem slučaju to se dogovara na najvišim nivoima sajmovi su da se malo reklamiraš i da se pojaviš, niko nije sklopio ugovor i pregovarao na sajmu
to kad ode bakir ili vučko onda se dogovara i ako su ovi zainteresirani, onda ide sajam i atašei i direktori da im pokažu šta se pravi pa da oni odluče šta će
kad smo mi bili na sajmu u americi i kad su naši atašei hodali po amerikama, a izvozimo u ameriku svake godine milione
previše smo mi smiješni da nešto pokažemo na sajmu za to postoje odjeli, pa čak i posebne firme samo za promociju, u ozbiljnim korporacijama
ljudi prave promotivne spotove donose makete pokazuju poprečni presjek oružja i municije zakupe paviljon ko parking na grbavici da dovezu sve što hoće prodati
možeš ući u tenk koristiti virtualnu realnost da "testiraš" oružje kao da igraš igricu
ima onaj sajam u jordanu za specijalne snage i komandose, doslovno se koristi vojni poligon
doneseš oružje koje će se koristiti i uživo na vojnoj vježbi pokažeš to što prodaješ
to kad ode bakir ili vučko onda se dogovara i ako su ovi zainteresirani, onda ide sajam i atašei i direktori da im pokažu šta se pravi pa da oni odluče šta će
kad smo mi bili na sajmu u americi i kad su naši atašei hodali po amerikama, a izvozimo u ameriku svake godine milione
previše smo mi smiješni da nešto pokažemo na sajmu za to postoje odjeli, pa čak i posebne firme samo za promociju, u ozbiljnim korporacijama
ljudi prave promotivne spotove donose makete pokazuju poprečni presjek oružja i municije zakupe paviljon ko parking na grbavici da dovezu sve što hoće prodati
možeš ući u tenk koristiti virtualnu realnost da "testiraš" oružje kao da igraš igricu
ima onaj sajam u jordanu za specijalne snage i komandose, doslovno se koristi vojni poligon
doneseš oružje koje će se koristiti i uživo na vojnoj vježbi pokažeš to što prodaješ
-
prog321
#3763 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
vojni budzet Saudijske Arabije je skoro isti vojnim budzetu Rusije. Potencijal je ogroman ali dzaba kad nase firme nemaju pojma o promociji i prezentaciji kao taj gore sto je opisao.
-
The 51st State
#3764 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
tesko njima mozes sta uvaliti, njihova lova je rezervisana za americku top opremu i instruktore, jedino za njihove proxy seme ima se sta ponuditi ali tu smo vec pod restrikcijima trgovine naoruzanja i opreme.prog321 wrote:vojni budzet Saudijske Arabije je skoro isti vojnim budzetu Rusije. Potencijal je ogroman ali dzaba kad nase firme nemaju pojma o promociji i prezentaciji kao taj gore sto je opisao.
-
prog321
#3765 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
pa BiH bi mogla proizvoditi svaki metak, svaku granatu za americke igracke koje Saudi kupe.
155mm za haubice, armor piercing zrna za tenkove, rakete za vbr, itd.
potencijal je ogroman.
155mm za haubice, armor piercing zrna za tenkove, rakete za vbr, itd.
potencijal je ogroman.
- drndalo
#3766 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Da, samo sto mi sve najbolje sto mozemo, zajedno sa bivsim SFRJ republikama, da isporucimo, dosli bi do 7,3% tog budzeta (i to da isporucujemo artiljeriju, tenkove, municiju)... Jer je najveci % tog budzeta rezervisan za skupe stvari, mlaznjake/lovce/bombardere, radare i sredstva veze, moderan PVO... Dakle jako visoku tehnologiju, gdje se ugovori mjere u stotinama miliona, a ne u 2-4-6 mil...prog321 wrote:vojni budzet Saudijske Arabije je skoro isti vojnim budzetu Rusije. Potencijal je ogroman ali dzaba kad nase firme nemaju pojma o promociji i prezentaciji kao taj gore sto je opisao.
-
TheMule
#3767 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ma to je to, samo za to blisko izvidjanje je i dobar, ali za tako nesto je ogroman i vjerovatno preskup. Ovaj njihov lafo slabo vidljiv na radaru, kao da ti treba radar da vidis nesto haman velicine ko i mali helikopter na 4 km, jos spor... bilo kakav PAT to moze srusiti, a ako pridje prvim linijama i PAM.BISCANIN2 wrote:Dron za artiljerijsko i pješačko izviđanje, mislim bez helfire rakete da praše i ako imaju preskupe su. Zar dron ne može bez satelita?TheMule wrote:Taj helikopter ne moze izvidjati gdje god ima Igla, a izgleda skup da se rizikuje u svakodnevnoj borbi. Ovaj heliikopter nije opasnost za BiH, ali jeste za one jadnike po Africi i Jemenu sto jedva da imaju i za kalasnjikova.
Za izvidjanje prvih linija treba razviti nesto sto se baca sa ramena, kao ovaj:
Povezati se sa Turskom u vezu GPS uplinka i to je to..naravno od njih/Amera bi mogli kupovati i elektroniku. Ali za ovo malo nije ni potreban GPS u slucaju ratnih tegoba.
-
prog321
#3768 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
7% od 50 milijardi je 3.5 milijarde, dolara.
i to samo od S Arabije.
a gdje su ostale zemlje Zaljeva kad se procuje da praviš dobre stvari?
ma potencijal je tu. sad, hocemo li ga iskoristiti to je druga priča.
i to samo od S Arabije.
a gdje su ostale zemlje Zaljeva kad se procuje da praviš dobre stvari?
ma potencijal je tu. sad, hocemo li ga iskoristiti to je druga priča.
- andromeda101
-
kiligonzales
#3770 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Nasa vojna industrija, pa i njihova nekada su bili neraskidiv dio jugoslovenske namjenske industrije. Recimo kamion na kome je smjesten proizvod Orkan radio se u Srbiji, a samog Orkana je osmislio jedan Bosnjo, zaboravio sam mu ime.mehoxy wrote:Da se ne lazemo, Srbija je veca zemlja, ima veci vojni i vojno istrazivacki budzet, vecu vojnu industriju uopste i tehnicki institut u Beogradu u kojem su vec vrsena istrazivanja za neka od najnaprednijih oruzja i sredstava koriscenih u bivsoj JNA. Plus, nisu im pokradene masine. I ono najvaznije, hoce da tu industriju dalje razvijaju za razliku od nase politicke elite, kojima je u cilju da sve uniste i pokradu, da li po vlastitom nahodjenju, utjecaju zapada ili mozda pritisku bh srba i hrvata, ne znam.
Moram priznati da nisam procitao clanak i ne znam o cemu se tacno tu radi, i ne interesuje me pretjerano sta srbi razvijaju jer na to ne mogu nikako utjecati, ali ako je nesto jako napredno u sto cisto sumnjam, oni svakako nemaju love da to licno koriste u nekom vecem broju i moze im posluziti uglavnom za export.
Pretis ili Preduzece Tito i Sarajevo, bila je nasa najbolja tvornica za proizvodnju oruzja u Jugi.Srbi su ga popljackali sa krajem rata, odvukli masine na Pale i propale su mnoge jer su ih ostavili na otvorenom. U toku rata nekoliko puta su dizali avione da srokaju i BNT u Travniku, pa su ih Nato avioni obarali.
Oni imaju prototipe, za dva drona sam im imao vidjeti specifikaciju, slike razvoja, kao i testne snimke, oba sa digitalnim autopilotom, gps navigacijom, kompas modulom ukoliko se izgubi link sa GPS, od fibergasa, brzine kretanja im nisu velike, al da su top u tome domenu nisu.
-
kiligonzales
#3771 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Posljednje koje su imale takve veze bile su Irak i Libija. Inace mi u BiH smo malo izgubili na ugledu kod Arapa zbog naseg bezobrazluka, ali ne toliko da bi nas prestali voljeti vise od Srbije.drndalo wrote:Majke vam, dosadi li vam ikad ta ista ploca koja se vise toliko izlizala da preskace ???!
Kao sto rekoh vec jednom ranije, postoje arapske zemlje koje su imale i jos uvijek imaju bolje odnose sa Srbijom nego sa BiH...
-
kiligonzales
#3772 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Nije bas. Rat je narusio odnose SRJ sa mnogim arapskim zemljama. Dosta kontakata danas pokusavaju uspostaviti preko Bosnja po arapskom svijetu. Nama u BiH uslozena politicko-ekonomska situacija, kao i more tudjih uticaja, Arape drzi na rezervi sto se tice ulaganja, bez obzira na to mnogi ulazu. Masu nasih uticajnih ljudi vodi posao za njih ovdje sa nekim korporativnim pristupom. Glume preponase, koriste rupe u zakonu.Gojeni H wrote:drndalo wrote:Sirija. UAE. Libija. Irak... Moglo bi se sad tu truniti o "pristupu", u nekim od njih, jer se jos ne zna ko ce tamo preovladati za 5-10-15-20 godina, ali dok god vecina ocekuje od Arapa "ljubav" zasnovanu na "bratskim osjecajima", posebno od onih na vlasti, umjesto puno pragmaticnijeg i cesceg INTERESA, u grdnoj su zabludi...![]()
Sto se tice nase namjenske, mnogima je interesantna, prvo mnogima iz vodece zelene stranke, koji se bore za svoje interese u njoj, do Amera koji dosta prodaju za nas i kupuju od nas, Saudijaca, Pakistanaca, Turaka, Malezijaca i nekih drugih...
Pakistanci su usli u par zajednickih projekata, jedan objelodanjen iako nije trebao biti, Turci bi rado u veci angazman sa nasom namjenskom, ali ih malo koce Ameri u tome, jos imaju jak uticaj na nasu namjensku.
Koliko me dobro sjecanje sluzi oni su nam bili i najbolji kupci svih ovih godina nakon rata.
-
kiligonzales
#3773 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Kod nas moras napraviti papirologije tovar, atesta, skupiti amina od domacih ministarstava, ambasada, do tudjih ministarstava, kuraca palaca i onda kao obicno zapeces na isporuci i na naplati. Jebeni su zakoni bas.spreca wrote:sory...mislio sam za ovaj nas zadnji belaj.....pa ne prodaje se oruzje tako kako neki misle ....ode neko i hoda i nudi koces top,haubicu ,tenkBoletus edulis wrote:Ovaj prica price o muslimanskim oficirima iz one vojske koji su kao hodali po svijetu pa prodavali arapima oruzje......to odradjuju vojni atasei i ambasade a i razni sajmovi oruzja i opreme
-
kiligonzales
#3774 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
heckler wrote:Malo OT jer NI srbije nije tema. Bez namjere da se iko omalozava i potpuno uvazujuci da im je izvoz duplo veci od naseg, ali treba imati na umu da je NI u srbiji bitan faktor za politicku promociju koji se vise koristi nego kod nas pa otuda i regularno filovanje spektakularnim naslovima, pogotovo pred izbore.
Treba razlikovati sta to srbija nudi u katalozima, naspram sta je od toga stvarno razvijano, naspram cemu je razvoj stvarno zavrsen.
Od malog broja stvari koje se stvarno proizvode treba takodjer razlikovati u kojoj mjeri se nesto moze samostalno proizvesti te sta se moze serijski proizvesti.
Na kraju, interesantno je i vidjeti sta je od toga uslo u upotrebu u VS (apsolutno nista).
U toj ponudi je veliki broj photoshop budzevina (neki od kojih su komicno lose nacrtani). Takodjer godinama gledamo makete sistema koji nikad nisu razvijeni. Od onih sistema koji su stvarno dovedeni do prototipa vecina ih je zasnovana na uvoznim komponentama itd.
Priznam im da su NORA-u uspjeli nekako izgurati iako nisu imali sve preduslove da se stim bave i iako su morali uvesti najbitnije stvari za nju. E sad, u kojoj su mjeri sposobni da je prave serijski to je vec skroz druga prica. A interesantna je i prica zasto VS nije zainteresovana za nju.
Sve se to na kraju svodi na cekanje da neka budala naleti i plati taj razvoj unaprijed da se nesto pokusa napraviti navrat nanos. Kao sto su i vidjeli sami, takvih budala nema na svakom cosku da cekaju da ih neko obrlati.
-
kiligonzales
#3775 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Prodajemo im mi dosta. Nas proizvodnja municije popravlja opasno, da toga nema, mogli bi namjensku ugasiti.prog321 wrote:vojni budzet Saudijske Arabije je skoro isti vojnim budzetu Rusije. Potencijal je ogroman ali dzaba kad nase firme nemaju pojma o promociji i prezentaciji kao taj gore sto je opisao.