Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
Vitezanin

#3751 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Vitezanin »

Ljudi, da vas pitam... Ovaj moj mali mačor o kojem sam pisao ranije - počne šepati odjednom tj kao da mu na pet sekundi otkaže osjećaj. I onda sve normalno. Tu bude jednom i onda poslije par dana opet - par sekundi kao da šepa i onda hop normalno sve. Ne pokazuje nikakve znakove da ga nešto boli i slično.

PS Na zadnju nogicu.

:? :?
Vitezanin

#3752 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Vitezanin »

__Phoenix__ wrote:Je li se nekome dešavalo da maca hoće samo hladnu hranu, iz frižidera? Ako ohladim konzervu iz koje je hranim na sobnu temperaturu onda rijetko...
Mace su jako izbirljive, uglavnom. Tako da to nije iznenađenje i ne moraš se brinuti. Moja npr neće nikakve salame, ništa što mi jedemo, samo neku kupovnu hranu za mace, ali samo strogo određenu. :D
Eborg

#3753 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Eborg »

Imam tri mahalska macica za udomljavanje. Starosti 3.5 mjeseca, jedan crno-bijeli macak i dvije bijelo-sarene macke. Nauceni na ljude, vole hvatanje musica i spavanje na suncu. Ako ima zainteresovanih neka se jave. Lokacija: Zenica :)
Rockefeller

#3754 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Rockefeller »

Moja je luda, izbirljiva ali šta ću joj ja. Udebljala se haos ali to je normalno jer je bila na operaciji cap cap :mrgreen:
Kal El

#3755 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Kal El »

Image

Sent from my D5103 using Tapatalk
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#3756 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Jimmy McNulty »

Pozdrav!

Dobio sam večeras malu macu, ima samo mjesec dana i mislim da nije maca nego mačak :D Tako mi rekoše. Spremio sam joj divnu kutiju, stavio peškirića da je mekano i zdjelu sa vodom te je smjestio u jednu šupu (čista je). Zanima me kako sa njom dok malo ne naraste, ne želim da pobjegne ili pošto živim blizu ceste da je auto udari? Koliko dnevno da je puštam napolje, čime da je hranim i neki osnovni savjeti i dokle jeuopšte najbolje da spava u šupi, do kojeg mjeseca života? Bilo šta što bi mi bilo od pomoći napišite, sutra ću je uslikat.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#3757 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by pici »

Jimmy McNulty wrote:Pozdrav!

Dobio sam večeras malu macu, ima samo mjesec dana i mislim da nije maca nego mačak :D Tako mi rekoše. Spremio sam joj divnu kutiju, stavio peškirića da je mekano i zdjelu sa vodom te je smjestio u jednu šupu (čista je). Zanima me kako sa njom dok malo ne naraste, ne želim da pobjegne ili pošto živim blizu ceste da je auto udari? Koliko dnevno da je puštam napolje, čime da je hranim i neki osnovni savjeti i dokle jeuopšte najbolje da spava u šupi, do kojeg mjeseca života? Bilo šta što bi mi bilo od pomoći napišite, sutra ću je uslikat.

mjesec dana je beba maca, samo bebi mlijeko i to toplo na spricu davat, ovo ostalo je prejako za malo mace... probati sa onim macijim bebi hranama u kesicama, ne u konzervi jer je to jos uvjek beba... napolje je pustiti samo ako je sigurno, jer ce odlutati ili se prepasti...bebce je to jos.
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#3758 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Jimmy McNulty »

Ma evo muka je još sa njom, neće ništa da jede i samo mjauče tj pokušava mjaukat,. Neće čak ni mlijeko, držim je u šupi ili u kuću je pustim. Mislim da je prerano odvojena od majke...
Eborg

#3759 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Eborg »

Tako sam ja svog kabadahiju morao na flašicu hraniti jer je rano ostao bez majke. Kupi u apoteci onu flašicu za dojenčad (2-3 KM), uzmi ga u ruku i neka doji.

Danas je mrcina koja tuče ukućane, mačkove i grize drvo sa namještaja. :D
Bloo
Globalna šefica

#3760 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Bloo »

Rockefeller wrote:Moja je luda, izbirljiva ali šta ću joj ja. Udebljala se haos ali to je normalno jer je bila na operaciji cap cap :mrgreen:
šripazi na kilazu :)
nabavi "metabolicku" hranu ili je hrani samo onom za kastrirane macke
ako i onda ne smrsa mozda je diabetes, stitna itd (i macke pate od tog D:)
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#3761 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by pici »

Jimmy McNulty wrote:Ma evo muka je još sa njom, neće ništa da jede i samo mjauče tj pokušava mjaukat,. Neće čak ni mlijeko, držim je u šupi ili u kuću je pustim. Mislim da je prerano odvojena od majke...

bebi mlijeko ne obicno mlijeko i to moras svaka tri sata ga pitati... inace ce uginuti
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#3762 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Jimmy McNulty »

Evo počeo je jest, pojeo je malo tune i pio mlijeka :sretan: ali čitav dan tužno mjauče, primijeti se tuga u očima, mislim da pati za porodicom jbg. :( Bio je danas malo i napolju skakuto, i malo više po kući, mazio se na trenutke, leti pod noge ko budala.
Rockefeller

#3763 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Rockefeller »

Bloo wrote:
Rockefeller wrote:Moja je luda, izbirljiva ali šta ću joj ja. Udebljala se haos ali to je normalno jer je bila na operaciji cap cap :mrgreen:
Meincoon je maca. Hranim je "mokrom" hranom i suhom. Interesuje me koliko joj vi puta dajete da jede?
shmizlica

#3764 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by shmizlica »

Jimmy McNulty wrote:Evo počeo je jest, pojeo je malo tune i pio mlijeka :sretan: ali čitav dan tužno mjauče, primijeti se tuga u očima, mislim da pati za porodicom jbg. :( Bio je danas malo i napolju skakuto, i malo više po kući, mazio se na trenutke, leti pod noge ko budala.
ma to je normalno, ipak mu je šok to odvajanje i što je sam, naviće se :) vidjećeš ga za 10 dana.....a to što leti pod noge....pomiri se s tim :D

i stavi mu i pijesak negdje, nek navikne da ide na njega
Bloo
Globalna šefica

#3765 Re: RE: Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Bloo »

Rockefeller wrote:
Bloo wrote:
Meincoon je maca. Hranim je "mokrom" hranom i suhom. Interesuje me koliko joj vi puta dajete da jede?
Moj je cudak...stavim punu zdjelu hrane i on to sebi razgodi na 5 dana ..ako je tvoj bucko..pokusaj se drzati propisanog uputsva na kesi suhe hrane..i koristi posudice za mjerenje ili vagu..nemoj ofrlje
Takoder kontrolisi i davanje poslastica..i ako ti dolaze cura i prijatelji ilia i,as zenu i djecu, provjeri i s njima da mu ne daju dodatno hrane ili poslastica
Ako ne smrsa u dogledno vrijeme, trk veterinaru na pretrage krvi i ultrszvuk
Bespotrebna debljina skracuje zivot isto kao i nama

Moj trci kroz kucu i aktivan je i nakon kastracije pa potrosi dosta

Sent from my SM-T705 using Tapatalk
irac300

#3766 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by irac300 »

Dobri ljudi može pomoć i savjet. Prije 5 dana spasio sam mače od džukela, staro mjesec do mjesec i po. Odnio sam ga kući, žao mi bilo da ga poderu kada odem. Zaprašio ga, okupao, mače je veselo, razigrano i što se toga tiče čini se da je sasvim OK. Međutim, imam sada jedan problem, neki dan sam mu davao tabletu protiv glista, pokušao sam uz hranu, tj. salamu, ali samo je onjušilo i nije htjelo. Poslije sam mu tableticu dao kroz vodu i to je bilo OK, međutim, poslije više nije htjelo salamu da jede, iako je do tada u slast mljackalo. Uzmem ja neku konzervu hrane za mačke, dam mu, mače s apetitom pomaklja, sutradan dam mu tu istu hranu, neće, samo je onjuši isto kao salamu i ne želi da jede. Šta može biti i šta da radim? Da kažem, da sam prao zdjelu iz koje mu dajem hranu, te da sam pokušavao i na salveti davati, jednako neće.
Rockefeller

#3767 Re: RE: Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Rockefeller »

Bloo wrote:
Rockefeller wrote:
Bloo wrote: šripazi na kilazu :)
Moj je cudak...stavim punu zdjelu hrane i on to sebi razgodi na 5 dana ..ako je tvoj bucko..pokusaj se drzati propisanog uputsva na kesi suhe hrane..i koristi posudice za mjerenje ili vagu..nemoj ofrlje
Takoder kontrolisi i davanje poslastica..i ako ti dolaze cura i prijatelji ilia i,as zenu i djecu, provjeri i s njima da mu ne daju dodatno hrane ili poslastica
Ako ne smrsa u dogledno vrijeme, trk veterinaru na pretrage krvi i ultrszvuk
Bespotrebna debljina skracuje zivot isto kao i nama

Moj trci kroz kucu i aktivan je i nakon kastracije pa potrosi dosta

Sent from my SM-T705 using Tapatalk
Moram to danas sredit malo sa njom. Igram se i ja ali nemam bas ni vremena. Kao sto kazea, aktivna je pravo a nocu katastrofa. Navikao sam na to. Hvala.

:thumbup:
Eborg

#3768 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Eborg »

Kakva je procedura i koliko kosta vadjenje pasosa za macke? Nema trenutno nikakve papire, vakcinisana jednom ali pojma nemam za sta.
zateznistub

#3769 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by zateznistub »

Eborg wrote:Kakva je procedura i koliko kosta vadjenje pasosa za macke? Nema trenutno nikakve papire, vakcinisana jednom ali pojma nemam za sta.
Ako ne ides u neke zemlje gdje traze da uguras po' kompjutera u hajvana (čip) mislim da ti je njema zdravstvena sa njenom slikom sasvim dovoljna..
Eborg

#3770 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Eborg »

Hrvatska - pretpostavljam da se primjenjuju unitarna EU pravila.
zateznistub

#3771 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by zateznistub »

Eborg wrote:Hrvatska - pretpostavljam da se primjenjuju unitarna EU pravila.
Pa eto mislim da je zdravstveno dovoljna, ali sacekaj da ovi veći mačkoljupci kazu koju, pici je dr nauka za mace, pa nek ti on šane...
bushido

#3772 Re: RE: Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by bushido »

Meincoon je maca. Hranim je "mokrom" hranom i suhom. Interesuje me koliko joj vi puta dajete da jede?[/quote]

Nala ti je prelijepa,daj jos koju sliku :-D
moa

#3773 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by moa »

avetinja wrote:
Xeox2 wrote:Pozdrav svima. Dobio sam nedavno mačku na poklon, sada me zanima koja je ovo rasa mačke. Neki kažu da je ruska plava, neki kažu da nije jer joj oči nisu baš zelene boje nego žućkaste. Ako se neko bolje razumije da kaže. Koja god da je, ja sam je zavolio, maza mala. :)

Image
Meni najviše liči na kartuzijsku, a ne bih isključio ni britansku kratkodlaku.
Ovo je kombinacija plave ruske i neke domace.
fortaleza

#3774 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by fortaleza »

Tako sam i ja bio procjenio prije nekoliko stranica. :-D
lijepa u dusi

#3775 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by lijepa u dusi »

Mislim da je dominantniji gen domacih maca i da bi morala imati jos neke promjene osim ociju. I ja tipujem na kartuzijsku.
Post Reply