Jugoslavija

Post Reply
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#3751 Re: Jugoslavija

Post by PreWiBa »

Chmoljo wrote: 23/09/2025 15:12
sehohari wrote: 23/09/2025 14:36

Možemo onda i porediti SR Srbiju i SR BiH? SR BiH i SR Makedoniju?
Pa Makedonija je bila najduža u OC, po nepismenosti je bila bara-bara sa Bosnom, sličan slučaj i sa Srbijom. Makedonci ako išta ostali su na istom nivou, jedino je nivo BiH padao gotovo cijeli period.
padao, ali odakle je krenuo? nije li Bosna bila najviše razorena, i ono malo infrastrukture, a posebno stanovništvo? nije li logično da je visok indeksiran GDP bio iz tog razloga poslijeratne obnove, pa onda fino da porediš makedoniju, i koliko je slična sa BiH. tačno, makedonci su ostali na istom nivou, odnosno, ostali su na istom nivou na koji je došla BiH nakon visokog poslijeratnog period. što bi se reklo, popeglalo se.

ili tvrdiš da se u makedoniji bolje živjelo u odnosu na BiH ili tvrdiš da se bolje živjelo u BiH '55 u odnosu na '90?
Da, ali to bi značilo da je, ako ništa, trebalo biti i najviše rasta.
Međutim, mi smo konstantno imali manji rast od bogatijih republika, jaz u stopi rasta apsolutnog gdp-a koji je gotovo uvijek bio VEĆI, a ne manji. I to konstantno.
Makedonci su puhali pred vratom jer je BiH imala premal rast privrede, a ne zato što je odjednom bio veliki minus.

https://publikacije.stat.gov.rs/G1989/Pdf/G19892004.pdf
Stranica 105

Uvidom u tabelu se jasno vidi da je SR BiH imala puno manji rast privrede nego što bi trebala imati. Makedonija je dočekala 1987. sa pet puta većom privredom snagom nego 1960, to je duplo veći rast nego u BiH.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#3752 Re: Jugoslavija

Post by Chmoljo »

sehohari wrote: 23/09/2025 18:08
sehohari wrote: 23/09/2025 14:36

Možemo onda i porediti SR Srbiju i SR BiH? SR BiH i SR Makedoniju?
Pa Makedonija je bila najduža u OC, po nepismenosti je bila bara-bara sa Bosnom, sličan slučaj i sa Srbijom. Makedonci ako išta ostali su na istom nivou, jedino je nivo BiH padao gotovo cijeli period.
padao, ali odakle je krenuo? nije li Bosna bila najviše razorena, i ono malo infrastrukture, a posebno stanovništvo? nije li logično da je visok indeksiran GDP bio iz tog razloga poslijeratne obnove, pa onda fino da porediš makedoniju, i koliko je slična sa BiH. tačno, makedonci su ostali na istom nivou, odnosno, ostali su na istom nivou na koji je došla BiH nakon visokog poslijeratnog period. što bi se reklo, popeglalo se.

ili tvrdiš da se u makedoniji bolje živjelo u odnosu na BiH ili tvrdiš da se bolje živjelo u BiH '55 u odnosu na '90?
Međutim, mi smo konstantno imali manji rast od bogatijih republika, jaz u stopi rasta apsolutnog gdp-a koji je gotovo uvijek bio VEĆI, a ne manji. I to konstantno.
Makedonci su puhali pred vratom jer je BiH imala premal rast privrede, a ne zato što je odjednom bio veliki minus.

Stranica 105

Uvidom u tabelu se jasno vidi da je SR BiH imala puno manji rast privrede nego što bi trebala imati. Makedonija je dočekala 1987. sa pet puta većom privredom snagom nego 1960, to je duplo veći rast nego u BiH.
Zasto bi MORALO biti najvise rasta? Ekonomija i ekonomska politika nisu egzaktne nauke gdje je lako predvidjeti sve faktore i baciti racun i biti siguran da ce nesto biti tako kako se predvidjelo?

Gledam stranicu 105 i ne vidim neku drasticnu razliku. Bih i Makedonija tu negdje, al bukvalno sve vrijeme.
PreWiBa

#3753 Re: Jugoslavija

Post by PreWiBa »

Chmoljo wrote: 23/09/2025 18:32
sehohari wrote: 23/09/2025 18:08

Stranica 105

Zasto bi MORALO biti najvise rasta? Ekonomija i ekonomska politika nisu egzaktne nauke gdje je lako predvidjeti sve faktore i baciti racun i biti siguran da ce nesto biti tako kako se predvidjelo?

Gledam stranicu 105 i ne vidim neku drasticnu razliku. Bih i Makedonija tu negdje, al bukvalno sve vrijeme.
Da bi možda smanjili jaz sa bogatijim republikama? Zar to nije cilj?
Evo, što se ljuti na bh. političare trenutno onda? Šta ima veze, prije deset godina smo bili na začelju evrope, šta ima veze što zemlja i dalje tapka u mjestu?
PreWiBa

#3754 Re: Jugoslavija

Post by PreWiBa »

Jedna zemlja povećala svoj društveni proizvod 40% brže nego druga, ali on ništa vidi.
Chmoljo

#3755 Re: Jugoslavija

Post by Chmoljo »

sehohari wrote: 23/09/2025 20:06
Evo, što se ljuti na bh. političare trenutno onda? Šta ima veze, prije deset godina smo bili na začelju evrope, šta ima veze što zemlja i dalje tapka u mjestu?
Cilj je bolji zivot u drzavi. Jel sad sarajevo treba stagnirati da bi drvar nekad u buducnosti to stigao? Logicno je gurati ono sto ide, a ostali nekaxprobaju hvatati prikljucak.

Jugoslavija je bila slozena drzava, sasvim je prirodno da su svi vukli na svoju stranu. Mnogi su vukli i na nasu bez obzira na ime. Ali sva peenta je u tome da BiH nije bila i nekom zapecku, jer eto, jebo bosnu, a posebno bosnjake.

Najveci problem je sto u ovoj konkretnoj stvari ti uzimas statistiku mimo konteksta. Uzimas startne vriejdnosti koje su bile i onda na njima baziras argumentaciju ne uzevsi u obzir da su startne vrijednosti bile napuhane ili uvjetovane necim sto je bilo dugorocno neodrzivo.

U tom pogledu vidi se da se drustveni proizvod po onome sto si ti postavio preklapao sa makedonskim.

Svakako smatram da bi se taj jaz itekako smanjio pristupanjem u EU, gdje bi se ulaganjem u putnu i transportnu infrastrukturu kao i modernizaciju industrije i skolovanje kadra kao sto je radio energoinvest, islo u dobrom smjeru. Da ne govorim o dobro razradjenim trzistima u zemljama nesvrstanih.

Ali naravno sbb kbb. Iako su postojali preduvjeti.

Ali tih preduvjeta ne bi bilo da se nije ulagalo od strane drzave i u BiH.
Chmoljo

#3756 Re: Jugoslavija

Post by Chmoljo »

sehohari wrote: 23/09/2025 20:09 Jedna zemlja povećala svoj društveni proizvod 40% brže nego druga, ali on ništa vidi.
Jos pricas o Makedoniji?
PreWiBa

#3757 Re: Jugoslavija

Post by PreWiBa »

Chmoljo wrote: 23/09/2025 20:40
sehohari wrote: 23/09/2025 20:06
Cilj je bolji zivot u drzavi. Jel sad sarajevo treba stagnirati da bi drvar nekad u buducnosti to stigao? Logicno je gurati ono sto ide, a ostali nekaxprobaju hvatati prikljucak.

Jugoslavija je bila slozena drzava, sasvim je prirodno da su svi vukli na svoju stranu. Mnogi su vukli i na nasu bez obzira na ime. Ali sva peenta je u tome da BiH nije bila i nekom zapecku, jer eto, jebo bosnu, a posebno bosnjake.

Najveci problem je sto u ovoj konkretnoj stvari ti uzimas statistiku mimo konteksta. Uzimas startne vriejdnosti koje su bile i onda na njima baziras argumentaciju ne uzevsi u obzir da su startne vrijednosti bile napuhane ili uvjetovane necim sto je bilo dugorocno neodrzivo.

U tom pogledu vidi se da se drustveni proizvod po onome sto si ti postavio preklapao sa makedonskim.

Svakako smatram da bi se taj jaz itekako smanjio pristupanjem u EU, gdje bi se ulaganjem u putnu i transportnu infrastrukturu kao i modernizaciju industrije i skolovanje kadra kao sto je radio energoinvest, islo u dobrom smjeru. Da ne govorim o dobro razradjenim trzistima u zemljama nesvrstanih.

Ali naravno sbb kbb. Iako su postojali preduvjeti.

Ali tih preduvjeta ne bi bilo da se nije ulagalo od strane drzave i u BiH.
Ne bih se složio. Da je Jugoslavija bila ravnomjernije razvijena, vjerovatno ne bi bilo ni toliko jake volje za secesijom. Zašto bi Zagreb i Ljubljana izdržavali Bosnu?

Markirani dijelovi su u koliziji jedan sa drugim. Ako je Jugoslavija bila "složena država gdje je svako vukao na svoju stranu", šta mene treba da boli briga jel nekom u Kopru bolje? Šta bih ja imao od toga?

Ja sam fino objasnio u čemu leže zec, a to je da je Makedonija konstantno imala veći rast od nas. To onda već nema veze sa "nerealnim startom", jer je taj trend nastavljen. Pa ne možeš mi prodavati priču da 20, 25 godina nakon kraja rata još uvijek postoje posljedice toga. Realnost je da bi nas Makedonija prestigla da je Juga ostala još par godina, i onda bi ti meni pričao istu priču kao i sada, samo što bi onda tu priču pričali sa Kosovom.
Tvoja teza se u biti zasniva na tome da je Bosna bila "zemlja bušmana" naspram svih drugih, pa se može biti zahvalan i sa mrvicama. Ovo o EU je već posebna priča. Juga je imala 50 godina da smanji jaz, ali eto dala bi na kraju EU para pa da to uradi :mrgreen:
Pa čemu onda ta Juga? Da dobije harač od tih EU fondova što bi dolazili na osnovu nerazvijene bosanske sirotinje? Šta ti tu ne govori da bi prvo išla Makedonija, pa južna Srbija, pa tek onda poslije svega toga BiH? Nije da iskustva do 91. govore drugačije.

Ja ne sporim da je se nešto ulagalo, ali jednostavno, vide se prioriteti. Meni nije da ulazim u priče da li je neko ciljano ciljao na Bošnjake, a vidim i da nema osnova, kada je jedini veliki grad u BiH koji se crveni Banja Luka. Ali, vidi se da je u svemu tome Bosni namjenjena uloga teške provincije, i mislim da je to i razlog zašto je se među političarima poput Mikulića i drugih razvijao jak bh. identitet. Samo mi je žao što se to danas ne vidi više.

Meni je na kraju krajeva pitanje ovoga svega da li je BiH imala benefita od Jugoslavije, a očigledno nije. Evo, da je Bosna bila nezavisna, šta bi bilo drugačije? Ušli smo sa statusom siromašnog dijela, izašli smo sa njim, i tako sve do danas.
Ne govorim da su Bošnjaci zapostavljeni, ali jednostavno duboko prezirem tu jugonostalgiju koja iskrivljuje sliku. Kada čuješ starije, imaš osjećaj kao da je to sve bilo jedno, Sarajevo bilo nešto blabla, a ustvari je Bosna tada bila zadnja rupa na svirali, i onda kada suočiš te iste ljude sa tim statusom, još ti govore da je to tako trebalo biti...
Bilo koju kartu da pokažem za vrijeme Juge Bosna bi u njoj bila jedna velika crna, bijela ili crvena rupa. Ekonomija, autoceste, pruge.
Chmoljo

#3758 Re: Jugoslavija

Post by Chmoljo »

ne da mi se demontirati svaku glupost koju si napisao, no stvarno, pokaži mi kako se to Makedonija razvila brže nego BiH kada im se parametri sve vrijeme preklapaju po onome što si ti postavio. ali bukvalno sve vrijeme.

gdje si izračunao tih 40%? možda nešto propuštam, ali evo objasni mi šta je u pitanju. strana 105.

P.S. posebna glupost je da je secesija krenula od slovenije i hrvatske. nije. secesija je krenula od srbije. oni su se prvi odvojili od jugoslavije i onda krenuli na druge zemlje.
PreWiBa

#3759 Re: Jugoslavija

Post by PreWiBa »

Chmoljo wrote: 23/09/2025 22:33 ne da mi se demontirati svaku glupost koju si napisao, no stvarno, pokaži mi kako se to Makedonija razvila brže nego BiH kada im se parametri sve vrijeme preklapaju po onome što si ti postavio. ali bukvalno sve vrijeme.

gdje si izračunao tih 40%? možda nešto propuštam, ali evo objasni mi šta je u pitanju. strana 105.

P.S. posebna glupost je da je secesija krenula od slovenije i hrvatske. nije. secesija je krenula od srbije. oni su se prvi odvojili od jugoslavije i onda krenuli na druge zemlje.
Društveni proizvod 1952: Makedonija 3068, 1987 23 303 - povećanje za 660%
Bosna i Hercegovina 8945, 1987 51 541 - povećanje za 476%

Usporedi rast, dođeš na razliku od 39%.
Ako je startna pozicija preuveličana, možemo je pomjeriti i 10 godina unaprijed, ali bi tu rezultati bili još gori...
Last edited by PreWiBa on 23/09/2025 23:39, edited 1 time in total.
PreWiBa

#3760 Re: Jugoslavija

Post by PreWiBa »

Nisam napisao da je secesija krenula od tih republika. Napisao sam da je postojala volja, drugo je što je onda prvi Beograd krenuo baš u razbijanje države.
Chmoljo

#3761 Re: Jugoslavija

Post by Chmoljo »

sehohari wrote: 23/09/2025 23:35
Chmoljo wrote: 23/09/2025 22:33 ne da mi se demontirati svaku glupost koju si napisao, no stvarno, pokaži mi kako se to Makedonija razvila brže nego BiH kada im se parametri sve vrijeme preklapaju po onome što si ti postavio. ali bukvalno sve vrijeme.

Društveni proizvod 1952: Makedonija 3068, 1987 23 303 - povećanje za 660%
Bosna i Hercegovina 8945, 1987 51 541 - povećanje za 476%

Usporedi rast, dođeš na razliku od 39%.
Ako je startna pozicija preuveličana, možemo je pomjeriti i 10 godina unaprijed, ali bi tu rezultati bili još gori...
molim te uslikaj tu stranu i postavi je.
Chmoljo

#3762 Re: Jugoslavija

Post by Chmoljo »

sehohari wrote: 23/09/2025 23:36 Nisam napisao da je secesija krenula od tih republika. Napisao sam da je postojala volja, drugo je što je onda prvi Beograd krenuo baš u razbijanje države.
čuj postoji volja. pa ko god je zadržao državnost postoji volja da dođe do secesije ako ostatak federacije krene praviti sranja.

ve la havle teza...
Chmoljo

#3763 Re: Jugoslavija

Post by Chmoljo »

ne trebaš, našao sam.

kako objašnjavaš da je već 1956. Makedonija skoro izjednačila društveni proizvod i poslije toga se manje više preklapaju, u nekom momentu isti ide i preko bosanskog, ali zadnja cifra je tu negdje i u korist BiH.

zar to ne pokazuje da je Makedonija brzo stigla poslije rata BiH i manje više imali su isti put? ali naravno kada ti onako predstaviš, to izgleda strašno dramatično :D
Chmoljo

#3764 Re: Jugoslavija

Post by Chmoljo »

mislim da je ovo ipak vjerodostojnije od te tvoje samoposluga analize, društveni proizvod po glavi stanovnika.

tvojom logikom, makedonski bi trebao biti 40% veći. gdje je to?

Image
PreWiBa

#3765 Re: Jugoslavija

Post by PreWiBa »

Chmoljo wrote: 23/09/2025 23:47
sehohari wrote: 23/09/2025 23:36 Nisam napisao da je secesija krenula od tih republika. Napisao sam da je postojala volja, drugo je što je onda prvi Beograd krenuo baš u razbijanje države.
čuj postoji volja. pa ko god je zadržao državnost postoji volja da dođe do secesije ako ostatak federacije krene praviti sranja.

ve la havle teza...
E jbg. sad i ti dobro zezaš... znaš dobro na šta mislim...
Chmoljo

#3766 Re: Jugoslavija

Post by Chmoljo »

sehohari wrote: 24/09/2025 00:05

ve la havle teza...
ne znam šta misliš, znam šta napišeš, a napisao si glupost. slovenija i hrvatska nisu bile izričito za secesiju, ali za labaviju centralnu vlast sasvim sigurno da. i reći da je ekonomija igrala presudnu ulogu, nažalost je nepoznavanje okolnosti.

da je zaista bila u pitanju ekonomija, rata ne bi bilo.

identična stvar se danas dešava, posebno u americi, gdje je ekonomija samo izgovor za nešto mnogo mračnije.
PreWiBa

#3767 Re: Jugoslavija

Post by PreWiBa »

Chmoljo wrote: 24/09/2025 00:05 mislim da je ovo ipak vjerodostojnije od te tvoje samoposluga analize, društveni proizvod po glavi stanovnika.

Image
Eto ovdje nije 40%, nego "samo" 30%. :mrgreen:

Ja s tobom ne govorim o apsolutnim brojkama, nego o razvoju, stopi rasta...
Osmi Socrates

#3768 Re: Jugoslavija

Post by Osmi Socrates »

Pa šta si se bolan nadovezao Makedonije? Jesi li ikad bio u Makedoniji? Ako nisi, rastrgaće te.

Ja jesam jednom, kao dijete. Malo čega se sjećam, mada imam, što bi rekli Englezi, Hyperthymesia.
Chmoljo

#3769 Re: Jugoslavija

Post by Chmoljo »

sehohari wrote: 24/09/2025 00:10
Chmoljo wrote: 24/09/2025 00:05 mislim da je ovo ipak vjerodostojnije od te tvoje samoposluga analize, društveni proizvod po glavi stanovnika.

Image
Eto ovdje nije 40%, nego "samo" 30%. :mrgreen:

Ja s tobom ne govorim o apsolutnim brojkama, nego o razvoju, stopi rasta...
pa makedonija je stigla društveni proizvod bosne već 1956. šta tačno to znači za stopu rasta?
PreWiBa

#3770 Re: Jugoslavija

Post by PreWiBa »

Chmoljo wrote: 24/09/2025 00:08
sehohari wrote: 24/09/2025 00:05

ve la havle teza...
ne znam šta misliš, znam šta napišeš, a napisao si glupost. slovenija i hrvatska nisu bile izričito za secesiju, ali za labaviju centralnu vlast sasvim sigurno da. i reći da je ekonomija igrala presudnu ulogu, nažalost je nepoznavanje okolnosti.

da je zaista bila u pitanju ekonomija, rata ne bi bilo.

identična stvar se danas dešava, posebno u americi, gdje je ekonomija samo izgovor za nešto mnogo mračnije.
Za potpuni konfederalni odnos, ne za "labaviju vlast".
Ekonomija nije motiv, ali jeste "pojačalo".

Da je postojao neki odnos gdje su Slovenija i Hrvatska pune izrazito nerazvijenih općina, a Vranje na 200% saveznog prosjeka, vjerovatno bi ipak bilo drugačije, makar donekle.
Chmoljo

#3771 Re: Jugoslavija

Post by Chmoljo »

sehohari wrote: 24/09/2025 00:14
Za potpuni konfederalni odnos, ne za "labaviju vlast".
Ekonomija nije motiv, ali jeste "pojačalo".

Da je postojao neki odnos gdje su Slovenija i Hrvatska pune izrazito nerazvijenih općina, a Vranje na 200% saveznog prosjeka, vjerovatno bi ipak bilo drugačije, makar donekle.
šbb kbb. da je vranje toliko razvijeno, vjerovatno ne bi bilo toliko zatucano. no hvala ti što si potvrdio da je ekonomija ipak sporedna stvar, mada si gore tvrdio nešto drugo.
Osmi Socrates

#3772 Re: Jugoslavija

Post by Osmi Socrates »

Ne bih se složio da je ekonomija sporedna stvar. Ne znam kako ste se složili oko toga. :?

I to se ne odnosi samo na ovu vašu razmjenu. Ekonomija nikad nije sporedna stvar. Možda jeste narodu kojeg političari i huškači tjeraju na rat. Ali, ne i političarima.
Chmoljo

#3773 Re: Jugoslavija

Post by Chmoljo »

Osmi Socrates wrote: 24/09/2025 00:22 Ne bih se složio da je ekonomija sporedna stvar. Ne znam kako ste se složili oko toga. :?

I to se ne odnosi samo na ovu vašu razmjenu. Ekonomija nikad nije sporedna stvar. Možda jeste narodu kojeg političari i huškači tjeraju na rat. Ali, ne i političarima.
vidi, ako kiro govori istinu, a i kučan je tu, tako da ga je mogao ispraviti, bolje ekonomske prilike od ove nije moglo biti. ja stvarno ne mislim da su Milošević i Tuđman bili glupani da nisu to mogli razumjeti. međutim, neke druge stvari su bile bitnije...

Dozer

#3774 Re: Jugoslavija

Post by Dozer »

Osmi Socrates wrote: 24/09/2025 00:22 Ne bih se složio da je ekonomija sporedna stvar. Ne znam kako ste se složili oko toga. :?

:thumbup:
Osnove funkcionisanja i prosperiteta svake drzave, i to ovim redom:

Obrazovanje - Ekonomija - Sigurnost - Zdravstvo - Socijala.

Sve izvan ovoga, a pogotovo nekakve etno-vjerske pripadnosti, obicna je irelevantna prdimahovina. I gdje god se ne postuju gornji parametri, koji se mogu nazvati i drzavna razvojna strategoja, takva drzava nema i ne moze imati kapacitete za razvoj i napredak. BiH je odlican primjer, gdje se sve radi obrnuto. Prvo ENV budalastine, pa socijala, dok su zdravstvo, sigurnost i ekonomija u istom rangu, a obrazovanje je zadnja rupa na svirali.

Na drugoj strani je Juga, kao takodjer odlican primjer ali u kojem se ispostovala navedena razvojna strategija.
I svaka prosperitetna drzava danas, ako se analizira, bez problema ce se doci do zakljucka da je ispostovala i postuje navedene parametre.
Last edited by Dozer on 24/09/2025 09:11, edited 2 times in total.
Dozer

#3775 Re: Jugoslavija

Post by Dozer »

Chmoljo wrote: 24/09/2025 00:27

vidi, ako kiro govori istinu, a i kučan je tu, tako da ga je mogao ispraviti, bolje ekonomske prilike od ove nije moglo biti. ja stvarno ne mislim da su Milošević i Tuđman bili glupani da nisu to mogli razumjeti. međutim, neke druge stvari su bile bitnije...

Govori istinu. Ako si upratio, cesto spomenem da je Juga bez ikakvih problema mogla uci u EU samo da nisu razjebali Markovicev plan reformi.
Post Reply