Izrael je opet pocinio zlocin!
-
bosna123
#3751 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
Zaista te ne razumijem... Islamski vjerozakon jasno kaze sta je zlocin, i to nije uvjetovano stavom nekog drugog prema jevrejskim zlocinima, a posebno sto su to geografski veoma udaljena podrucja... Nepravednost nas nece nikuda odvesti osim u corsokak...
-
zonbirile
#3752 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
dinamika teme pokazuje opšti stepen interesovanja za stanje u Izraelu/Palestini,tek jača eskalacija sukoba izbaci na svjetlo dana razmišljanja u rasponu od neskrivene mržnje prema svemu jevrejskom do neskrivene simpatije za Palestince.U oba ekstremna pola,gubi se objektivnost i realnost i stoga bih postavio jedno pitanje,za koje unaprijed molim da ne bude krivo shvaćeno.
Kolike su ukupne,naravno procijenjene žrte sukoba od WWII u Izraelu/Palestini.Interesuje me ,ja znam,odnosno imam neki podatak UN-a.
Kolike su ukupne,naravno procijenjene žrte sukoba od WWII u Izraelu/Palestini.Interesuje me ,ja znam,odnosno imam neki podatak UN-a.
- bogoljub
#3753 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
Kolika je to brojka voljeli bi i mi znati!
Pa ako ti nije tesko napisi nam to!
Sto se tice dinamike teme jeste da kada se dogode novi napadi i zlocini ona ozivi, pod uslovom da se takvi napadi izraelske vojske zabiljeze i bez cenzure objave u medijima, sto se priznace svak nomalan, rijetko kada dogodi.
Vecinom se tu radi o izvjestaju onako kako ga ti nazva a to je nekakav sukob.
Kako se moze paljenje usjeva, psenice, jecma, stabala masline, rusenje kuce seljaka koji rade na tim poljima nazvati sukobm? Sta se tu sukobljava?
Izraelci i masline?, izraelci i zitna polja,? izraelci i kuce koje vise lice na barake?
I Masline i Zitna polja i Barake pripadaju Palestincima, to je jedina njihova krivica i mana, zato trebaju da pretrpe spaljivanje, jer tako Veliki Izrael hoce da bude i tačka.
Sto se tice dinamike teme jeste da kada se dogode novi napadi i zlocini ona ozivi, pod uslovom da se takvi napadi izraelske vojske zabiljeze i bez cenzure objave u medijima, sto se priznace svak nomalan, rijetko kada dogodi.
Kako se moze paljenje usjeva, psenice, jecma, stabala masline, rusenje kuce seljaka koji rade na tim poljima nazvati sukobm? Sta se tu sukobljava?
Izraelci i masline?, izraelci i zitna polja,? izraelci i kuce koje vise lice na barake?
I Masline i Zitna polja i Barake pripadaju Palestincima, to je jedina njihova krivica i mana, zato trebaju da pretrpe spaljivanje, jer tako Veliki Izrael hoce da bude i tačka.
-
jefferson
#3754 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
Istina! Upravu si skroz!bogoljub wrote:Kolika je to brojka voljeli bi i mi znati!
I sta se desi kad bomba ubije 20 ljudi u po Tel Aviva?
Ovo ti pitanje postavljam zato sto kao sto neko rece idemo u krajnosti. Jedni optuzuju samo jednu stranu, drgui samo drugu stranu.
Jedino rjesenje su dvije drzave, i to da Palestina ima pune oblike suverenosti a ne kako izraelci hoce. Dajte jednom shvatiti da je Izrael tu, i ostat ce tu, da su Palestinci tu, i da ce ostat tu, ali da konacno mora prestati iskoristavanje Palestinaca od strane kojekakvih rezima po Bliskom Istoku u njihove svrhe!
- bogoljub
#3755 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
Eh bas je tu pitanje svih pitanja!
Izrael je kazes tu i to se treba prihvatiti!////////Uselim se ja u pola tvoje kuce i kazem to ti trebas prihvatiti ja sam tu!!
DA nije zalosno bilo bi smijesno.
Medjutim tu se prica ne zavrsava, Izrael koji se uselio u pola tudje "kuce"
Svakodnevno uzima jos i jos teritorije, udje i sa bagaerom porusi nekoliko kuca svakodnevno,
Na prostoru koji je prije samo par godina bio palestinski Izrael gradi nove stambene visespratnice, na tudjem.
Svakim danom je sve jasnije da Izrael uopste ne razmislja u pravcu dvije drzave, on razmislja samo u pravcu jedne Drzave-IZRAEL.
Nekada su govorili da njihovo sve do rijeke eufrat, Danas su se povukli i traze samo Palestinu, cijelu!
To je glavni problem!
Oni Palestince posmatraju kao zivotinje, uostalom tako smatraju sve one koji nisu jevreji, malo procitaj njihovu koju knjigu!
Dakle rjesenje lezi u tome da se sve sto je Palestinsko treba spaliti, pa i psenica koja raste, pa i masline, sve tuto kompleto!
Izrael je kazes tu i to se treba prihvatiti!////////Uselim se ja u pola tvoje kuce i kazem to ti trebas prihvatiti ja sam tu!!
Svakodnevno uzima jos i jos teritorije, udje i sa bagaerom porusi nekoliko kuca svakodnevno,
Na prostoru koji je prije samo par godina bio palestinski Izrael gradi nove stambene visespratnice, na tudjem.
Svakim danom je sve jasnije da Izrael uopste ne razmislja u pravcu dvije drzave, on razmislja samo u pravcu jedne Drzave-IZRAEL.
Nekada su govorili da njihovo sve do rijeke eufrat, Danas su se povukli i traze samo Palestinu, cijelu!
To je glavni problem!
Oni Palestince posmatraju kao zivotinje, uostalom tako smatraju sve one koji nisu jevreji, malo procitaj njihovu koju knjigu!
Dakle rjesenje lezi u tome da se sve sto je Palestinsko treba spaliti, pa i psenica koja raste, pa i masline, sve tuto kompleto!
-
jefferson
#3756 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
Koju knjigu? Imas Izraelskih knjiga koje pozivaju na dvije drzave i povlacenje iz naselja! Tvoj problem je sto samo posmatras s jedne strane. Ovdje niko ne porice izraelske zlocine! Ja ti opet kazem da si upravu! Ali sta je sa teroristickim napadima u Izraelu? Posmatraj to kao odgovor na agresiju ili ne, terorizam je terorizam. Znas sto Izrael ne cini teroristicke napade? Jer kada drzava organizovano napada civilne ciljeve to je zlocin protiv covjecnosti a ne terorizam! Ti kazes da Izraelci posmatraju palestince kao zivotinje! Sta je sa palestincima sto posmatraju izraelce kao zivotinje? Hamas ne priznaje drzavu Izrael, Iran takodje, a ko fol hoce mir. Ja razumijem palestince nakon toliko godina izbjeglistva itd, ali nesto ce se morati na obe strane mjenjati.bogoljub wrote:Eh bas je tu pitanje svih pitanja!
To je glavni problem!
Mozemo mi ovako jedno mjesec se raspravljat ali ovako stvari stoje:
Izrael je nuklearna sila, i ostat ce tu gdje je!
Palestinci nisu vojna a kamoli nuklearna sila, ali imaju simpatije svijeta na svojoj strani, i sve dok se drze podalje od onih idiota iz Hamasa imat ce sansu. Sve dok budu sredstvo za neke ciljeve raznih rezima po Bliskom istoku, pogotovo Irana, male su sanse. Sve dok postoji palestinsko pitanje, razni rezimi, ukljucujuci ovaj u Iranu ima osnova da postoji, ima razlog da postoji! Odlazak Busha iz Bjele Kuce je najveci udarac raznim oligarhama i teokratama na Bliskom Istoku!
Hocu ti reci da se realno treba sagledati stanje na terenu i naci kompromis! Sad je lopta na izraelskoj strani, i nadam se da Hamas nece uprskati to. Ako Palestinci nastave ovako, velike su sanse da se nesto napravi, jer Obama je odlucio ocito da se dobro angazuje u ovom slucaju.
Odbio je prodaju Bunker Buster bombi Izraelu (potrebne da bi se razvalili nuklearni pogoni u Iranu) ali s obzirom an desavanja u Iranu, moguce je da ih dobiju ako se rezim militarizira poslije ovoga jos vise, te nije iskljuceno da Iran namjerno destabiluzje Palestinu i Izrael kroz svoj uticaj da bi loptu prebacio na njihov teren.
Ja sam veceras razgovarao sa Imamom koji je rodjen na Zapadnoj Obali, koji je pola zivota proveo po izbjeglickim kampovima u Jordanu, i bas mi nesto njegova prica nema veze sa tvojom!
-
zonbirile
#3757 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
@bogoljube
bogoljube,malo više surfaj u prošlost ,pa češ naći podatak da je poslije majskog rata 1948g bio podjednak broj izbjeglica,cca 800000-1 000 000.Stvar je u tome što su Palestinske izdane u startu,bile i ostale masa za kontrolu kako na unutrašnjem tako na vanjskom polju,susjednih zemalja.Po istom scenariju su napustili ognjišta,razlika je što su jevrejske se slile u Izrael,a Palestinske u kampove u zemljama napadačima.14.maja je proglašena uprava i država Izrael,a 15 maja 6 zemalja ju je napalo.Pazi ne govorim jesu,nisu trebali,nego samo fakat da je već bila spremna akcija,čekao se samo odlazak Britanaca.MZ je trebala nešto tada učiniti,ali kao i uvijek interesi velikih su jači od pravde i poštenja.Poslije Izrael je uvijek zahvaljujući svojim zapadnim saveznicima(bolje reći moćnim ljudima iz sjene-cionistima) bio na "pravoj strani",te direktno vukao korist ,kako političku,tako i materijalnu.Primjer je Sueska kriza,rezultat nuklearni reaktor u Dimoni.More je takvih primjera,na drugoj strani Palestinci su loša slika,loših vladara oko Palestine,loših ustrojstava države,ekonomije i svega ostalog.
bogoljube,malo više surfaj u prošlost ,pa češ naći podatak da je poslije majskog rata 1948g bio podjednak broj izbjeglica,cca 800000-1 000 000.Stvar je u tome što su Palestinske izdane u startu,bile i ostale masa za kontrolu kako na unutrašnjem tako na vanjskom polju,susjednih zemalja.Po istom scenariju su napustili ognjišta,razlika je što su jevrejske se slile u Izrael,a Palestinske u kampove u zemljama napadačima.14.maja je proglašena uprava i država Izrael,a 15 maja 6 zemalja ju je napalo.Pazi ne govorim jesu,nisu trebali,nego samo fakat da je već bila spremna akcija,čekao se samo odlazak Britanaca.MZ je trebala nešto tada učiniti,ali kao i uvijek interesi velikih su jači od pravde i poštenja.Poslije Izrael je uvijek zahvaljujući svojim zapadnim saveznicima(bolje reći moćnim ljudima iz sjene-cionistima) bio na "pravoj strani",te direktno vukao korist ,kako političku,tako i materijalnu.Primjer je Sueska kriza,rezultat nuklearni reaktor u Dimoni.More je takvih primjera,na drugoj strani Palestinci su loša slika,loših vladara oko Palestine,loših ustrojstava države,ekonomije i svega ostalog.
- Bosanac sa dna kace
#3758 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
Gaza: Kako blokada uništava živote?
Zabranjen je čak i uvoz papira.
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) zahtijeva od Izraela da odmah omogući nabavku sanitetskog materijala potrebnog za pomoć u Pojasu Gaze. Ranije je bila moguća isporuka 4.000 komada sanitetskog materijala za jedan dan, danas je moguće isporučiti nekih 40 komada, izjavio je Guido Sabatinelli, upravnik zdravstvenog odjela UNRWA-a, UN-ove organizacije za pomoć palestinskim izbjeglicama. Izrael ne dozvoljava ni nabavku građevinskog materijala, tako da je obnova bolnica i zdravstvenih centara nemoguća, rekao je Sabatinelli na godišnjoj konferenciji WHO u Ženevi.
Na obnovu čekaju i škole, stanovi, kuće. Zabranjena je čak i nabavka papira, čime je ugroženo dokumentovanje medicinskih tretmana. Zabrinjavajuće je prije svega stanje djece ispod tri godine od kojih, zbog slabe prehrane, čak 30 % pati od malokrvnosti. 50% trudnica je također malokrvno.
Izraelska blokada Gaze traje od 2007. godine, nakon pobjede Hamasa na parlamentarnim izborima. Na 356 km² obalskog područja živi oko 1,5 miliona ljudi, 1.075.000 je na UNRWA registrirano kao izbjeglice. Blokada ugrožava zdravstveno stanje stanovništva Gaze koje se još uvijek mora nositi s posljedicama rata s početka 2009. godine, rekao je Sabatinelli.
Više od 1.400 ljudi je tada izgubilo život, preko 5.000 je ranjeno, od njih veliki broj teško, i njima se ni do danas ne može pružiti adekvatna medicinska pomoć.
Visok nivo nezaposlenosti prouzrokuje i neimaštinu. Ljudima fali novac za kupovinu dodatne, kvalitetnije, hrane. Blokadom je onemogućena isporuka dovoljnih količina goriva i gasa, tako da su cijene skočile do nedostižnih visina. Trenutno na 1.000 umire svako 25. dijete, u Westbanku je omjer 15:1.000, dok u Izraelu omjer iznosi 5 mrtvih na 1.000 rođenih.
Sabatinelli je ponovo ukazao na hronično nedovoljnu opskrbljenost UNRWA-a koja trenutno zbrinjava više od 4 miliona palestinskih izbjeglica u Palestini i po izbjegličkim centrima u Jordanu, Siriji, Libanonu i Egiptu. Sadašnji godišnji proračun UNRWA-e iznosi 80 miliona američkih dolara, odnosno 20 dolara po izbjeglici. Po proračunu WHO je za opskrbu jednog čovjeka potrebno minimalno 60 dolara.
Međutim, Izrael je pojačao blokadu Pojasa Gaze. Na lecima bačenim prošlog vikenda, izraelska vojska zahtijeva od Palestinaca da se "zbog vlastite sigurnost" ne približavaju ogradi više od 300, a na nekim mjestima i 500 metara, jer bi inače mogli biti ubijeni. Jedan dječak je čak povrijeđen kada je na njega pala posuda u kojoj su bili leci. Pojas Gaze, ili kako je Palestinci nazivaju "otvoreni zatvor", je kompletno zatvoren ogradom. Prilaz moru, ili izlaz na more, blokira izrelska mornarica.
Prije par dana je izraelska avijacija napala tunele na granici između Pojasa Gaze i Egipta, put kojim se nabavljalo najneophodnije za život. Zbog toga, ali i zbog neadekvatnih mjera sigurnosti tuneli su u stalnoj opasnosti od urušavanja. Prošlog vikenda su izvučena tri muškaraca nakon što su 5 dana bila zarobljena u tunelu nakon urušavanja. Dvojica su nastradala, a za četvericu se još uvijek ništa ne zna.
Izvor: Junge Welt
-
jefferson
#3759 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
Upravo tako! Palestinci su uvijek bili sredstvo za domace politicke ambicije lokalnih diktatora!zonbirile wrote:@bogoljube
-
tataratira
#3760 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
"But the organisation also accuses the militant Palestinian group Hamas of war crimes by firing hundreds of rockets into southern Israel, killing several Israeli civilians."
- Bosanac sa dna kace
#3761 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
kolko civila rece?tataratira wrote:"But the organisation also accuses the militant Palestinian group Hamas of war crimes by firing hundreds of rockets into southern Israel, killing several Israeli civilians."
-
zonbirile
#3762 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
--------------------------------Bosanac sa dna kace wrote:kolko civila rece?tataratira wrote:"But the organisation also accuses the militant Palestinian group Hamas of war crimes by firing hundreds of rockets into southern Israel, killing several Israeli civilians."
nekoliko
-
sojke
#3763 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
Nista novo,ovo ce sve trajati sve dok amerika finasira!!!!!!Zagovaraju neka ljudska prava a na sve strane ih krse,demokratiju sire da bi lakse vladali,jer kad si demokraska zemlja onda moras postovati ljudska prava.Pravo kao pravo ima uvijek rupa na koje amerikanci ulaze i vladaju.Rat protiv terorizma,recesija.ni ovaj Obama nece nista uraditi,ne treba mu vjerovati on je samo pametniji BUS.
-
jefferson
#3764 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
Ma ja, nema to veze!zonbirile wrote:--------------------------------Bosanac sa dna kace wrote:kolko civila rece?tataratira wrote:"But the organisation also accuses the militant Palestinian group Hamas of war crimes by firing hundreds of rockets into southern Israel, killing several Israeli civilians."
nekoliko
-
zonbirile
#3765 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
-@jeferson---------------------------------------------------------------------------------
several-nekoliko
samo preveo vrlom pitcu nekom,koliko je ubijeno Izraelskih civila,što u kontekstu diskusija i navoda,uopće ne preferira nikog,jednostavno iznosi činjenice.Dragi moj,nije ti prvi put da potvrđuješ način na koji su ljudi u nekim zemljama nestajali u drugim odlazili na Goli otok.Opasno je biti tumač tuđih misli,pogotova ako je osjetljiva tema,nabijena kvazipatriotizmom i brigom za drugog.
several-nekoliko
samo preveo vrlom pitcu nekom,koliko je ubijeno Izraelskih civila,što u kontekstu diskusija i navoda,uopće ne preferira nikog,jednostavno iznosi činjenice.Dragi moj,nije ti prvi put da potvrđuješ način na koji su ljudi u nekim zemljama nestajali u drugim odlazili na Goli otok.Opasno je biti tumač tuđih misli,pogotova ako je osjetljiva tema,nabijena kvazipatriotizmom i brigom za drugog.
- osa
#3766 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
nisu stvari na bliskom istoku crno-bijele.
Saudijska Arabija saglasna sa izraelskim napadom na Iran
Autor: Tanjug | Foto:Reuters | 05.07.2009. - 12:31
Saudijska Arabija je pristala da dopusti izraelskim avionima prelete kroz njen vazdušni prostor, u slučaju napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja, prenose izraelski mediji pisanje londonskog "Sandej tajmsa".
Kabinet izraelskog premijera jutros je, međutim, porekao pisanje britanskog lista, naglasivši da Izrael nema takav dogovor sa Rijadom.
"Ti izveštaji su pogrešni i neosnovani", navedeno je u saopštenju kabineta.
"Sandej tajms" pak tvrdi, pozivajući se na diplomatske izvore, da je šef Mosada Meir Dagan tajno razgovorao sa saudijskim zvaničnicima početkom ove godine o dozvoli za prelet izraelskih aviona preko teritorije Saudijske Arabije i obavestio izraelskog premijera Benjamina Netanijahua.
Diplomatski izvori rekli su britanskom dnevniku prošle nedelje da su "Saudijci prećutno pristali da izraelske vazdušne snage lete kroz njihov vazdušni prostor, u misiji koja bi trebalo da bude u zajedničkom interesu Izraela i Saudijske Arabije". Iako te dve zemlje nemaju diplomatske odnose, izraelski odbrambeni izvor potvrdio je "Tajmsu" da obaveštajna služba Mosad održava radne odnose sa Saudijskom Arabijom.
U izveštaju lista se takođe navodi da su nedavni neredi u Iranu, nakon predsedničkih izbora i nestabilnost u toj zemlji podstakli brigu umerenih sunitskih arapskih zemlja da će ona postati ratoborna nuklearna sila.
"Saudijci su veoma zabrinuti zbog iranske nuklearne bombe, čak više nego Izraelci", rekao je bivši zvaničnik Mosada.
Nekadašnji američki ambasador u UN Džon Bolton, koji je nedavno posetio zemlje Zaliva, smatra da je sasvim logično da Izraelci koriste saudijski vazdušni prostor. On je razgovarao sa nekoliko arapskih lidera i naglasio da "nijedan od njih neće reći ništa o tome javno, ali će oni (Saudijci) sigurno pristati na prelete, ako Izraelci to ne predstave kao veliki uspeh".
Bolton je takođe ocenio da bi arapske zemlje javno, kada bi govorile u Ujedinjenim nacijama, osudile eventualni napad Izraela, ali bi u stvari bile smirene, u slučaju da se ukloni pretnja iranske bombe.
Istovremeno je podsetio na izraelski udar na navodni sirijski nuklearni reaktor pre nepune dve godine, naglasivši da do dans Izraelci nisu priznali detalje, ali je "sada jedno manje nuklearno postrojenje u Siriji". Izrael inače smatra Iran glavnom pretnjom po svoju egzistenciju i tvrdi da Iranci razvijaju nuklearni program da bi proizveli atomsku bombu. Teheran poriče te tvrdnje, navodeći da će taj program služiti u mirnodopske svrhe, za proizvodnju energije.
Autor: Tanjug | Foto:Reuters | 05.07.2009. - 12:31
Saudijska Arabija je pristala da dopusti izraelskim avionima prelete kroz njen vazdušni prostor, u slučaju napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja, prenose izraelski mediji pisanje londonskog "Sandej tajmsa".
Kabinet izraelskog premijera jutros je, međutim, porekao pisanje britanskog lista, naglasivši da Izrael nema takav dogovor sa Rijadom.
"Ti izveštaji su pogrešni i neosnovani", navedeno je u saopštenju kabineta.
"Sandej tajms" pak tvrdi, pozivajući se na diplomatske izvore, da je šef Mosada Meir Dagan tajno razgovorao sa saudijskim zvaničnicima početkom ove godine o dozvoli za prelet izraelskih aviona preko teritorije Saudijske Arabije i obavestio izraelskog premijera Benjamina Netanijahua.
Diplomatski izvori rekli su britanskom dnevniku prošle nedelje da su "Saudijci prećutno pristali da izraelske vazdušne snage lete kroz njihov vazdušni prostor, u misiji koja bi trebalo da bude u zajedničkom interesu Izraela i Saudijske Arabije". Iako te dve zemlje nemaju diplomatske odnose, izraelski odbrambeni izvor potvrdio je "Tajmsu" da obaveštajna služba Mosad održava radne odnose sa Saudijskom Arabijom.
U izveštaju lista se takođe navodi da su nedavni neredi u Iranu, nakon predsedničkih izbora i nestabilnost u toj zemlji podstakli brigu umerenih sunitskih arapskih zemlja da će ona postati ratoborna nuklearna sila.
"Saudijci su veoma zabrinuti zbog iranske nuklearne bombe, čak više nego Izraelci", rekao je bivši zvaničnik Mosada.
Nekadašnji američki ambasador u UN Džon Bolton, koji je nedavno posetio zemlje Zaliva, smatra da je sasvim logično da Izraelci koriste saudijski vazdušni prostor. On je razgovarao sa nekoliko arapskih lidera i naglasio da "nijedan od njih neće reći ništa o tome javno, ali će oni (Saudijci) sigurno pristati na prelete, ako Izraelci to ne predstave kao veliki uspeh".
Bolton je takođe ocenio da bi arapske zemlje javno, kada bi govorile u Ujedinjenim nacijama, osudile eventualni napad Izraela, ali bi u stvari bile smirene, u slučaju da se ukloni pretnja iranske bombe.
Istovremeno je podsetio na izraelski udar na navodni sirijski nuklearni reaktor pre nepune dve godine, naglasivši da do dans Izraelci nisu priznali detalje, ali je "sada jedno manje nuklearno postrojenje u Siriji". Izrael inače smatra Iran glavnom pretnjom po svoju egzistenciju i tvrdi da Iranci razvijaju nuklearni program da bi proizveli atomsku bombu. Teheran poriče te tvrdnje, navodeći da će taj program služiti u mirnodopske svrhe, za proizvodnju energije.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#3767 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
osa wrote:nisu stvari na bliskom istoku crno-bijele.
P.S. neki dan sam na emisiji "Reporteri" na HRT-u gledao emisiju koja me strašno dirnula. priča je o ocu 12-godišnjeg Ahmeta (ne znam prezime) kojeg je ubio izraelski vojnik misleći od igračke u njegovoj ruci da je oružje. otac je odmah odlučio donirati njegove organe koji su završili i u židovskoj djeci. iskreno, nisam pratio od početka da li ih je bilo više, znam sigurno za jednu.
taj otac je kasnije išao u posjetu kod te židovske porodice i moram reći da je meni bio neugodan osjećaj a ne njima... inače, otac te djevojčice je ortodoksni židov i tako i živi. malo je reći da je susret bio neugodan... pun kurtoazije, ali zidovi se vide golim okom.
bilo je grozno gledati i slušati sve te nepravde, pogotovo kad si ih sam preživio i još preživljavaš...
- fakat
#3768 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
Stvarno, covjek heroj....Univerzum36 wrote:Ovog Gospodina za Presjednika Svijeta treba Postavit
Skidam mu kapu na iskrenosti,Junastvu,Ponosu
Dalje, zanimljivo kako voditeljica rado spominje IRA i Sinn Fein, jer je ovo ipak za britansko gledateljstvo, a ostalo je poznato, IRA, Palestina, povezite... nevezano od svega, evo mural iz Belfasta
http://static2.panoramio.com/photos/ori ... 138731.jpg
- osa
#3769 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
sprema li se izrael u novu ratnu avanturu.
MINISTAR ODBRANE IZRAELA NAJAVIO MOGUĆNOST NOVOG SUKOBA SA HEZBOLAHOM
Na pomolu novi rat u Libanu
Hezbolah nastavlja da se naoružava. Mi jednostavno ne smemo i ne možemo da dozvolimo da određene vrste oružja ikad uđu u Liban - rekao je Barak
TEL AVIV - Ministar odbrane Izraela Ehud Barak obznanio je prekjuče namere Tel Aviva da pokrene još jednu ofanzivu protiv pokreta Hezbolah na teritoriji Libana i najavio da će rat biti daleko žešći od onog iz 2006. godine.
- Ne možemo da prihvatimo da susedna zemlja, članica Ujedinjenih nacija, u svojoj vladi ima pripadnike milicije koja na našoj granici drži više od 40.000 raketa - rekao je Barak prekjuče.
Tvrdeći da Izrael nije dovoljno razorio infrastrukturu Hezbolaha u Libanu u ratu 2006, Barak je najavio da će ovog puta Izrael koristiti „svu raspoloživu silu“.
Žilavi Hezbolah
- Ako bude konflikta na severnoj granici zemlje, upotrebićemo svu neophodnu silu. Prošli put je infrastruktura Libana spasena zahvaljujući intervenciji diplomata SAD - rekao je ministar. - Ono što se dogodilo u Drugom libanskom ratu, uveravam vas, neće se ponoviti opet. Tada je iz Sjedinjenih Država stigla poruka da ih poštedimo. Sada neće biti tako.
Libanski Hezbolah je pre tri godine naneo ozbiljan udarac vojsci Izraela, iznenadivši sve žilavošću i odlučnošću da se suprotstavi najjačoj armiji u regionu. U libanskom ratu 2006. uništen je značajan deo infrastrukture u južnom delu zemlje. Poginulo je 1.200 Libanaca, uglavnom civila, dok je Izrael imao 160 žrtava, uglavnom vojnika.
- Hezbolah nastavlja da se naoružava. Mi jednostavno ne smemo i ne možemo da dozvolimo da određene vrste oružja ikad uđu u Liban - rekao je Barak.
Londonski Tajms je u sredu izvestio da je arapska vojna organizacija na granici sa Izraelom nagomilala čak 40.000 raketa, od kojih neke mogu da pogode ciljeve udaljene čak 300 kilometara. Vođa Hezbolaha Nasrala zapretio je da će Tel Aviv biti zasut raketama ukoliko Izrael opet napadne južni Liban.
Uloga Amerike
Erik Kantor, kongresmen iz redova republikanaca koji se nalazi na čelu delegacije koja je ovih dana u poseti Izraelu, izjavio je da bi „svet trebalo da prestane da pritiska Izrael po pitanju naseobina“. Po Kantoru, glavni problem na Bliskom istoku ne predstavlja kršenje svih rezolucija Ujedinjenih nacija koje Izrael svakodnevno čini širenjem naseobina tamo gde to nikako ne bi smeo da radi, već „odbijanje Palestinaca da priznaju Izrael kao državu Jevreja“.
- Ne znam zašto se toliko priča o tim naseljima. Delimo mišljenje premijera Netanjahua da ne želimo dodatni nepotreban pritisak na Izrael. A Palestinci moraju da prihvate Izrael kao jevrejsku državu - rekao je Kantor.
Administracija Baraka Obame je, inače, veoma oštro zahtevala od Tel Aviva da odmah prestane sa svojim nelegalnim aktivnostima u Jerusalimu i na Zapadnoj obali, prekidajući tako praksu SAD da svaki potez režima u Tel Avivu ima blanko podršku Vašingtona.
MINISTAR ODBRANE IZRAELA NAJAVIO MOGUĆNOST NOVOG SUKOBA SA HEZBOLAHOM
Na pomolu novi rat u Libanu
Hezbolah nastavlja da se naoružava. Mi jednostavno ne smemo i ne možemo da dozvolimo da određene vrste oružja ikad uđu u Liban - rekao je Barak
TEL AVIV - Ministar odbrane Izraela Ehud Barak obznanio je prekjuče namere Tel Aviva da pokrene još jednu ofanzivu protiv pokreta Hezbolah na teritoriji Libana i najavio da će rat biti daleko žešći od onog iz 2006. godine.
- Ne možemo da prihvatimo da susedna zemlja, članica Ujedinjenih nacija, u svojoj vladi ima pripadnike milicije koja na našoj granici drži više od 40.000 raketa - rekao je Barak prekjuče.
Tvrdeći da Izrael nije dovoljno razorio infrastrukturu Hezbolaha u Libanu u ratu 2006, Barak je najavio da će ovog puta Izrael koristiti „svu raspoloživu silu“.
Žilavi Hezbolah
- Ako bude konflikta na severnoj granici zemlje, upotrebićemo svu neophodnu silu. Prošli put je infrastruktura Libana spasena zahvaljujući intervenciji diplomata SAD - rekao je ministar. - Ono što se dogodilo u Drugom libanskom ratu, uveravam vas, neće se ponoviti opet. Tada je iz Sjedinjenih Država stigla poruka da ih poštedimo. Sada neće biti tako.
Libanski Hezbolah je pre tri godine naneo ozbiljan udarac vojsci Izraela, iznenadivši sve žilavošću i odlučnošću da se suprotstavi najjačoj armiji u regionu. U libanskom ratu 2006. uništen je značajan deo infrastrukture u južnom delu zemlje. Poginulo je 1.200 Libanaca, uglavnom civila, dok je Izrael imao 160 žrtava, uglavnom vojnika.
- Hezbolah nastavlja da se naoružava. Mi jednostavno ne smemo i ne možemo da dozvolimo da određene vrste oružja ikad uđu u Liban - rekao je Barak.
Londonski Tajms je u sredu izvestio da je arapska vojna organizacija na granici sa Izraelom nagomilala čak 40.000 raketa, od kojih neke mogu da pogode ciljeve udaljene čak 300 kilometara. Vođa Hezbolaha Nasrala zapretio je da će Tel Aviv biti zasut raketama ukoliko Izrael opet napadne južni Liban.
Uloga Amerike
Erik Kantor, kongresmen iz redova republikanaca koji se nalazi na čelu delegacije koja je ovih dana u poseti Izraelu, izjavio je da bi „svet trebalo da prestane da pritiska Izrael po pitanju naseobina“. Po Kantoru, glavni problem na Bliskom istoku ne predstavlja kršenje svih rezolucija Ujedinjenih nacija koje Izrael svakodnevno čini širenjem naseobina tamo gde to nikako ne bi smeo da radi, već „odbijanje Palestinaca da priznaju Izrael kao državu Jevreja“.
- Ne znam zašto se toliko priča o tim naseljima. Delimo mišljenje premijera Netanjahua da ne želimo dodatni nepotreban pritisak na Izrael. A Palestinci moraju da prihvate Izrael kao jevrejsku državu - rekao je Kantor.
Administracija Baraka Obame je, inače, veoma oštro zahtevala od Tel Aviva da odmah prestane sa svojim nelegalnim aktivnostima u Jerusalimu i na Zapadnoj obali, prekidajući tako praksu SAD da svaki potez režima u Tel Avivu ima blanko podršku Vašingtona.
-
zonbirile
#3770 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
očito da obe strane koriste rat za svoje ciljeve,a u osnovi greše.Niko nema sreće izabravši ratnu opciju,a pošto nema jednog odlučujućeg sukoba,sada se primjenjuje rat niskog intenziteta,koji obadvoje iscrpljuje.
-
azarakhsh
#3771 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
Podjednak broj izbjeglicazonbirile wrote:@bogoljube
-
zonbirile
#3772 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
-------------------------------------------------------azarakhsh wrote:Podjednak broj izbjeglicazonbirile wrote:@bogoljube
bogoljube,malo više surfaj u prošlost ,pa češ naći podatak da je poslije majskog rata 1948g bio podjednak broj izbjeglica,cca 800000-1 000 000.Stvar je u tome što su Palestinske izdane u startu,bile i ostale masa za kontrolu kako na unutrašnjem tako na vanjskom polju,susjednih zemalja.Po istom scenariju su napustili ognjišta,razlika je što su jevrejske se slile u Izrael,a Palestinske u kampove u zemljama napadačima.14.maja je proglašena uprava i država Izrael,a 15 maja 6 zemalja ju je napalo.Pazi ne govorim jesu,nisu trebali,nego samo fakat da je već bila spremna akcija,čekao se samo odlazak Britanaca.MZ je trebala nešto tada učiniti,ali kao i uvijek interesi velikih su jači od pravde i poštenja.Poslije Izrael je uvijek zahvaljujući svojim zapadnim saveznicima(bolje reći moćnim ljudima iz sjene-cionistima) bio na "pravoj strani",te direktno vukao korist ,kako političku,tako i materijalnu.Primjer je Sueska kriza,rezultat nuklearni reaktor u Dimoni.More je takvih primjera,na drugoj strani Palestinci su loša slika,loših vladara oko Palestine,loših ustrojstava države,ekonomije i svega ostalog.. Mogao bi se i ti malo bolje informisati. Cinjenica je da je 800.000 palestinskih izbjeglica zavrsilo u izbjeglickim logorima na Zapadnoj obali i jordanu a u njihove kuce su se trenutno uselile tek pridosle jevrejske izbjeglice ali iz Evrope kojima se pridruzilo 1000 izbjeglica iz Kfhar Ziona i Staroga grada. A i to ko je napadac bice ti jasnije kada prosurfas i nadjes podatke o planu Dalet sacinjenom u Crvenoj kuci u Tel Avivu 3/48.
zavisi koje sajtove čitaš,i čime kontaš.Podaci UN-a govore o cca 800 000-1 000 000 izbjeglica na obje strane.Problem Palestinaca je što su otišli u "bratske" zemlje i najebali,a Židovi su protjerani iz okruženja,i većina se sjatila u Izrael.Znam ja te planove i Ženevske sastanke sto godina prije,ali jarane činjenica je neoboriva,da je dan nakon proglašenja Izraela,Egipat,Jordan,Sirija,Jemen i dijelovi armije Iraka napali Izrael,i da su se jedva iščupali,ponajprije zahvaljujući šlamperaju u arapskim redovima.Od tada im daju topa fore u svakoj partiji.
- osa
#3773 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
da li je ovo proizvod mosada ili hamas hoće pokazati da ima još radikalnijih od njih pa da u svjetlu toga on više ne treba biti, apriori odbačen kao sugovornik izraelu.
U sukobu Hamasa i radikala u pojasu Gaze šestero mrtvih
Šeik, pripadnik radikalne skupine, pozvao je na osnivanje "Islamskih emirata", nakon čega su se njegovi sljedbenici sukobili s pripadnicima Hamasa.
Autor: NaM14.08.2009 20:43
zadnja izmjena: 14.08.2009 21:00 (Foto: Reuters)
Najmanje šest osoba ubijeno je danas nakon što su se sukobili pripadnici Hamasa i radikalne skupine koja je pozvala na osnivanje "Islamskih emirata" u pojasu Gaze, javlja CNN.
Do pucnjave je došlo u blizini džamije u gradu Rafahu, gdje je ranije muslimanski šeik tijekom mise pozvao na osnivanje "Islamskih emirata". Pripadnici Hamasa upali su u džamiju i zauzeli je. No, kasnije se pucnjava proširila i na šeikovu kuću.
Najmanje 25 osoba je ranjeno.
Šeik je, inače, među svojim sljedbenicima poznat kao Abu al-Nour al-Maqdessi. Postoje bojazni da bi se pucnjava i nemiri mogli proširiti na okolne gradove u Gazi.
U sukobu Hamasa i radikala u pojasu Gaze šestero mrtvih
Šeik, pripadnik radikalne skupine, pozvao je na osnivanje "Islamskih emirata", nakon čega su se njegovi sljedbenici sukobili s pripadnicima Hamasa.
Autor: NaM14.08.2009 20:43
zadnja izmjena: 14.08.2009 21:00 (Foto: Reuters)
Najmanje šest osoba ubijeno je danas nakon što su se sukobili pripadnici Hamasa i radikalne skupine koja je pozvala na osnivanje "Islamskih emirata" u pojasu Gaze, javlja CNN.
Do pucnjave je došlo u blizini džamije u gradu Rafahu, gdje je ranije muslimanski šeik tijekom mise pozvao na osnivanje "Islamskih emirata". Pripadnici Hamasa upali su u džamiju i zauzeli je. No, kasnije se pucnjava proširila i na šeikovu kuću.
Najmanje 25 osoba je ranjeno.
Šeik je, inače, među svojim sljedbenicima poznat kao Abu al-Nour al-Maqdessi. Postoje bojazni da bi se pucnjava i nemiri mogli proširiti na okolne gradove u Gazi.
- Jazz_Junkie
#3774 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
Izrael je mozda jedina drzava na svijetu u cijem parlamentu (knessetu) sjede i partije koje otvoreno negiraju postojanje drzave Izrael. Ostali samo slusaju i iznose poslije svoje argumente bez proganjanja i nasilja. To se zove demokracija. Cak ni u Evropi necete nigdje naci stranku u parlamentu koja otvoreno govori da Francusku, Njemacku, Svedsku itd. treba ukinuti. U Izraelu mediji otvoreno napadaju politicare, te kritikuju vojne operacije. Na politickoj sceni stalno "padaju glave" kao sto su se recimo morali povuci Mose Kacav i Ehud Olmert, a izgleda da i Liebermannu istice vrijeme. Policija naime trazi dizanje tuzbe protiv njega zbog korupcije, tako da je proces u toku. U zizi je agresivna politika Izraela protiv Palestinaca, te novosagradjena naselja koja podsjecaju na etnicko ciscenje (sto pak i jeste slucaj) i stalno je na internacionalnoj meti kritike, ali i u samom Izraelu postoji jedan veliki eklat oko toga.
U Izraelu postoji jedna ogromna politicka platforma gdje ljudi mogu birati sto zele: socijaliste, konzervativce, nacionaliste, komuniste, liberale, zelene, anarhiste, arapske stranke itd. Gdje je taj politicki bunt u arapskim zemljama? Smije li tamo netko podignuti optuznicu protiv kralja, seika ili ministra? Arapi u Izraelu zive mnogo bolje nego oni pod vlascu Hamasa, Fataha itd. Izraelsko drustvo je veoma podijeljeno. Tamo imate Askenaze porijeklom iz srednje i zapadne Evrope, te ortodoksne iz bivseg Sovjetskog saveza, Sefarde, Baruhe itd. i svi oni imaju razne predstave o tome kojim putem Izrael treba ici. Oni porijeklom iz zapadne Evrope su ipak mnogo umjereniji i spremni za dogovor. Pogledajte samo tko su ovi radikali: Liebermann je iz Moldavije, Sharon iz Ukrajine, Netanjahu porijeklom iz Litvanije.
Prvobitni val naseljenika je tada dolazio sa socijalistickim idealima koje su sa sobom donijeli iz Njemacke, Austrije, Francuske itd. Poslije sa dolaskom ortodoksa iz Rusije, Ukrajine i npr. Moldavije dolazi do ogromnih promjena u politickom preokretu Izraela, ali opet nitko nije mogao dovesti u pitanje demokraciju. Kao sto sam vec nekoc ovdje pisao, neshvatljivo mi je zasto Izrael poduzima veoma brutalne metode protiv Palestinaca, jer su vojno superiorni i nema potrebe za tolikim ubijanjem civila. To su ratni zlocini.
U Izraelu postoji jedna ogromna politicka platforma gdje ljudi mogu birati sto zele: socijaliste, konzervativce, nacionaliste, komuniste, liberale, zelene, anarhiste, arapske stranke itd. Gdje je taj politicki bunt u arapskim zemljama? Smije li tamo netko podignuti optuznicu protiv kralja, seika ili ministra? Arapi u Izraelu zive mnogo bolje nego oni pod vlascu Hamasa, Fataha itd. Izraelsko drustvo je veoma podijeljeno. Tamo imate Askenaze porijeklom iz srednje i zapadne Evrope, te ortodoksne iz bivseg Sovjetskog saveza, Sefarde, Baruhe itd. i svi oni imaju razne predstave o tome kojim putem Izrael treba ici. Oni porijeklom iz zapadne Evrope su ipak mnogo umjereniji i spremni za dogovor. Pogledajte samo tko su ovi radikali: Liebermann je iz Moldavije, Sharon iz Ukrajine, Netanjahu porijeklom iz Litvanije.
Prvobitni val naseljenika je tada dolazio sa socijalistickim idealima koje su sa sobom donijeli iz Njemacke, Austrije, Francuske itd. Poslije sa dolaskom ortodoksa iz Rusije, Ukrajine i npr. Moldavije dolazi do ogromnih promjena u politickom preokretu Izraela, ali opet nitko nije mogao dovesti u pitanje demokraciju. Kao sto sam vec nekoc ovdje pisao, neshvatljivo mi je zasto Izrael poduzima veoma brutalne metode protiv Palestinaca, jer su vojno superiorni i nema potrebe za tolikim ubijanjem civila. To su ratni zlocini.
-
zonbirile
#3775 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
-------------------------------------------Jazz_Junkie wrote:Izrael je mozda jedina drzava na svijetu u cijem parlamentu (knessetu) sjede i partije koje otvoreno negiraju postojanje drzave Izrael. Ostali samo slusaju i iznose poslije svoje argumente bez proganjanja i nasilja. To se zove demokracija. Cak ni u Evropi necete nigdje naci stranku u parlamentu koja otvoreno govori da Francusku, Njemacku, Svedsku itd. treba ukinuti. U Izraelu mediji otvoreno napadaju politicare, te kritikuju vojne operacije. Na politickoj sceni stalno "padaju glave" kao sto su se recimo morali povuci Mose Kacav i Ehud Olmert, a izgleda da i Liebermannu istice vrijeme. Policija naime trazi dizanje tuzbe protiv njega zbog korupcije, tako da je proces u toku. U zizi je agresivna politika Izraela protiv Palestinaca, te novosagradjena naselja koja podsjecaju na etnicko ciscenje (sto pak i jeste slucaj) i stalno je na internacionalnoj meti kritike, ali i u samom Izraelu postoji jedan veliki eklat oko toga.
dobro rečeno,jer ovde niko ne mari za činjenicama,jer svi gledaju navijački.Niko ne brani i ne osporave zločine Izraela,samo se pokušava osvjetliti problem,pokazati o čemu se radi,korjene sukoba i ko su sukobljene strane.