Avio kompanije all about

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#3751 Re: Avio kompanije all about

Post by Entropio »

GaRGa wrote: Turskih nije na amadeusu oni imaju svoj rezervacioni sistem a na CMT trazis po amadeus kodu, da ti ne neka IATA agencija izdala tu kartu kroz amadeus imao bi kod za CMT a ovako ne
Hvala! To sve objašnjava.
Koshpa

#3752 Re: Avio kompanije all about

Post by Koshpa »

Image
drndalo

#3753 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Hajd' najzad i od vas nesto...
rudy81

#3754 Re: Avio kompanije all about

Post by rudy81 »

drndalo wrote:Hajd' najzad i od vas nesto...
da ne bi od THY ovakve iste ponude nikad se bhairlines ne bi sjetio ovog...
Entropio

#3755 Re: Avio kompanije all about

Post by Entropio »

Da sam znao za ovo prije, uzeo bih BH Airlines a ne THY... da konačno letim svojom nacionalnom avio kompanijom. :lol:

Inače, bio sam u Turkishu... Tačno je ono što je GaRGa rekao gore. Dakle, oni nisu u Amadeus sistemu i zato se ne može karta provjeriti na CheckMyTripu.
drndalo

#3756 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Trakavica sa "privatizacijom" BH Airlines-a se nastavlja...

http://www.seebiz.eu/dvije-ponude-za-pr ... /ar-47402/
Kako u četvrtak prenosi sarajevski "Dnevni avaz" ponude za preuzimanje 49 posto vlasništva u "BH Airlinesu" poslali su turska tvrtka "Tarhan & Tower Airlines" čije je sjedište u Istanbulu te "Air Asia", vodeća azijska niskobudžetna zrakoplovna tvrtka.

Ponude se razlikuju utoliko što je "T&T Airlines" koji je već razvio mrežu linija diljem Europe u pismu namjere poslanom federalnoj vladi odmah ponudio uvođenje u promet dva zrakoplova tipa McDonell Douglas MD-82 a naknadno nabavu još deset letjelica za prijevoz putnika i robe.
Ih, ni manje ni vise dodatnih 12 komada... :run: Opet nas cekaju "zlatne kasike"... :cry:
akcija007

#3757 Re: Avio kompanije all about

Post by akcija007 »

od sutra zimski red letenja na snazi.
Croatia Airlines je utorkom, cetvrtkom i subotom ukinula popodnevne letove ZAG SJJ ZAG. Subotom ovog leta ni u ljetnom redu letenja nije bilo... Za ostale avio kompanije sta su tumbale ne znam...
Grof

#3758 Re: Avio kompanije all about

Post by Grof »

Šta mislite koliko je ovo realno za očekivati i o kojim bi se eventualno destinacijama moglo raditi?

http://www.klix.ba/biznis/news/aviokomp ... /121030077
drndalo

#3759 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Dok ne slete 100x necu povjerovati u redovnu liniju... Jednostavno sam nesto dosad naucio od ovih sviju... I nasih i "njihovih"...

Wizz obicno krene sa linijama za svoje baze London LTN, i Brisel Charleroi CRL...
Timotije

#3760 Re: Avio kompanije all about

Post by Timotije »

akcija007 wrote:od sutra zimski red letenja na snazi.
Croatia Airlines je utorkom, cetvrtkom i subotom ukinula popodnevne letove ZAG SJJ ZAG. Subotom ovog leta ni u ljetnom redu letenja nije bilo... Za ostale avio kompanije sta su tumbale ne znam...
Super :( ! Izracunali ljudi koliko letova treba ukinuti, da bi ostale popunili do kraja. Znaci nema vise garant jeftinoze iz Europe do SJJ. A znali su imati jako povoljne cijene, vide ljudi da se fino mogu dogovoriti sa rajom iz istog tima (Star aliance= Austrian, Lufthansa), drugih igraca svakako vise i nema, a nece ih ni biti uskoro :x !
akcija007

#3761 Re: Avio kompanije all about

Post by akcija007 »

Primjetio sam da je i Austrian ukinula jedan let na ruti Bec Sarajevo Bec i o subotom vecernji iz Beca i automatski u nedjelju ujutro Sarajevo Bec.
coek

#3762 Re: Avio kompanije all about

Post by coek »

...
Last edited by coek on 24/02/2014 10:11, edited 1 time in total.
Edin H.

#3763 Re: Avio kompanije all about

Post by Edin H. »

coek wrote:Koja smo mi saobraćajna crna rupa. Ma kakva rupa, rupetina ...
Zavisi sa kojeg aspekta gledas - sto nije dobro za tebe dobro je za avio kompanije koje spomenu timotije koje te mogu dobro opaliti po dzepu, zbog nedostatka konkurencije :dance:
HUGE ResPecT

#3764 Re: Avio kompanije all about

Post by HUGE ResPecT »

coek wrote:Koja smo mi saobraćajna crna rupa. Ma kakva rupa, rupetina ...
Gori smo od Prištine. Evo npr. Za Prištinu leti čuveni British Airway godinama, a kod bas je jedva par mjeseci uspio opstati i to prije 3 - 4 godine. Neshvatljivo je ponašanje menadžmenta Sarajevskog aerodroma zašto ne čine nešto da stimulišu dolazak novih prevoznika. Recimo Mađarski BUD je kompaniji AA prošle godine ukinuo takse kako bi uhodao direktnu liniju Budimpešta - New York, tako sa sam ja putovao za cca 700 KM Full fare return flight. 700 KM? da dobro ste čuli.

Sent from my GT-N7000 using Tapatalk 2
akcija007

#3765 Re: Avio kompanije all about

Post by akcija007 »

EX YU avijacija donosi da od iduce godine Wizzair ce letjeti iz Mostara za Malmo i Dortmund. Finalizacija pregovora u petak. F BiH se u Mostaru i Tuzli odrekla takse od 10 eur za finansiranje BH Airlinesa i ta taksa ostaje na snazi samo za Sarajevo.

Ova linija za Malmo ce sigurno biti krcata jer dosta prijeratnih stanovnika istocne Hercegovine sada zivi u Svedskoj i Danskoj, a svi ili imaju familije u Mostaru ili prazne stanove u Mostaru Za Dortmud ne znam, ikao i u toj regiji ima jakoooo puno naseg svijeta jer su iz Zagreba sa svim prijevoznicima propale linije za Dormund. Prvo je iz Zagreba letio Germanwings-propala linija pa Wizzair isto propala i na kraju EasyJet propala.

Iskreno se nadam da ce se ove linije reflektirati i na komercijalne aviokompanije koje lete iz Sarajeva i da ce ih natjerati da obaraju cijene.
drndalo

#3766 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

drndalo wrote:Dok ne slete 100x necu povjerovati u redovnu liniju... Jednostavno sam nesto dosad naucio od ovih sviju... I nasih i "njihovih"...

Wizz obicno krene sa linijama za svoje baze London LTN, i Brisel Charleroi CRL...
Kao sto rekoh, kad pocnu letjeti bar 1x sedmicno, > 18 sedmica, posucu se pepelom... Do tada = Skeptik (euro), analfabetik, dogmatik, pragmatik...

Ex-YU skuplja "traceve", tj. more-biti-bidne-ali-cesce-ne-bidne... Kod njih izadju i vijesti o revitalizaciji i svijetloj buducnosti Jat-a, kako se svjetski mega-carevi otimaju za BH Airlines, itd... Dakle nisu bas pouzdani... S druge strane, do sada plasirane vijesti u medijima su pokazale samo nase glavate politicare, kako sjede za stolom i sastance sami sa sobom... A sastanak sa Wizzom je najavljen za 9-i... Pa ce valjda tada i Wizz saznati da treba da pocnu da lete...

By the way, ovo "oprastanje" 10 EUR taxe za OMO i TZL je na snazi vec neko vrijeme, i nije novina napravljena ovih dana... S druge strane, sada su za razliku od proslih godina tehnicki uslovi na OMO bolji za letove, tj. imaju ILS prilaz, sto je vecini stranih kompanija prva stvar... Opet, ne znam jel' na OMO rijeseno gorivo, nije ga bilo za pazariti, pa su avioni morali dolaziti sa dovoljno goriva za povratak, ili do prvog medju-slijetanja gdje ima goriva... To charterashima i nije neki veliki problem, ali kompaniji kojoj je bitno da avion stigne na destinaciju na vrijeme, da bi iduci let mogao odraditi na vrijeme, jeste veliki problem...

Uglavnom, dabogda kceri da te Aga uzme, ali...........................
illuminated

#3767 Re: Avio kompanije all about

Post by illuminated »

akcija007 wrote:EX YU avijacija donosi da od iduce godine Wizzair ce letjeti iz Mostara za Malmo i Dortmund. Finalizacija pregovora u petak. F BiH se u Mostaru i Tuzli odrekla takse od 10 eur za finansiranje BH Airlinesa i ta taksa ostaje na snazi samo za Sarajevo.

Ova linija za Malmo ce sigurno biti krcata jer dosta prijeratnih stanovnika istocne Hercegovine sada zivi u Svedskoj i Danskoj, a svi ili imaju familije u Mostaru ili prazne stanove u Mostaru Za Dortmud ne znam, ikao i u toj regiji ima jakoooo puno naseg svijeta jer su iz Zagreba sa svim prijevoznicima propale linije za Dormund. Prvo je iz Zagreba letio Germanwings-propala linija pa Wizzair isto propala i na kraju EasyJet propala.

Iskreno se nadam da ce se ove linije reflektirati i na komercijalne aviokompanije koje lete iz Sarajeva i da ce ih natjerati da obaraju cijene.
:x :x
Koja je to stoka pa to je cudo jedno. Normalni gradovi placaju jeftine prevoznike da turiste dovoze, jedino mi tjeramo ... placajuci kompaniju koja ce svakako ili se privatizovati ili propasti, a sve s ciljem da se rodbina uhljebi.
Timotije

#3768 Re: Avio kompanije all about

Post by Timotije »

drndalo wrote:
drndalo wrote:Dok ne slete 100x necu povjerovati u redovnu liniju... Jednostavno sam nesto dosad naucio od ovih sviju... I nasih i "njihovih"...

Kao sto rekoh, kad pocnu letjeti bar 1x sedmicno, > 18 sedmica, posucu se pepelom... Do tada = Skeptik (euro), analfabetik, dogmatik, pragmatik...

Ex-YU skuplja "traceve", tj. more-biti-bidne-ali-cesce-ne-bidne... Kod njih izadju i vijesti o revitalizaciji i svijetloj buducnosti Jat-a, kako se svjetski mega-carevi otimaju za BH Airlines, itd... Dakle nisu bas pouzdani... S druge strane, do sada plasirane vijesti u medijima su pokazale samo nase glavate politicare, kako sjede za stolom i sastance sami sa sobom... A sastanak sa Wizzom je najavljen za 9-i... Pa ce valjda tada i Wizz saznati da treba da pocnu da lete...

By the way, ovo "oprastanje" 10 EUR taxe za OMO i TZL je na snazi vec neko vrijeme, i nije novina napravljena ovih dana... S druge strane, sada su za razliku od proslih godina tehnicki uslovi na OMO bolji za letove, tj. imaju ILS prilaz, sto je vecini stranih kompanija prva stvar... Opet, ne znam jel' na OMO rijeseno gorivo, nije ga bilo za pazariti, pa su avioni morali dolaziti sa dovoljno goriva za povratak, ili do prvog medju-slijetanja gdje ima goriva... To charterashima i nije neki veliki problem, ali kompaniji kojoj je bitno da avion stigne na destinaciju na vrijeme, da bi iduci let mogao odraditi na vrijeme, jeste veliki problem...

Uglavnom, dabogda kceri da te Aga uzme, ali...........................
Zasto je problem dostavljanja Jet A1 za avione, pa mi barem imamo tih prevoznika za izvoz :D ! Ozbiljno, ko i kako , i sâm sam neposredno u toj industriji, Jet ima svoje norme, koje su vrlo rigorozne i zahtjevne, najmanje 20-ak razlicitih analiza, ISO-ovaj-onaj, vrlo opsirno i zajebano! Ko i kako uspijeva odgovoriti tim zahtjevima na SJJ i ostalim nasim aerodromima?
drndalo

#3769 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Na SJJ koliko znam EP ima stanicu i posadu za "pumpanje"... Kako rafinerije nemaju, vjerovatno je uvoz od INA-e, ne znam radi li B.Brod Jet-A1... Na OMO nije bilo goriva jer s jedne srane nije bilo letova, a s druge strane vjetovatno jer se nisu mogli dogovoriti ciji ce "rodjo" to poklopiti...
Chuckie

#3770 Re: Avio kompanije all about

Post by Chuckie »

Čime BHAir leti u Istanbul?
drndalo

#3771 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

ATR-72
fluidni

#3772 Re: Avio kompanije all about

Post by fluidni »

drndalo wrote:ATR-72
Nije istina, leti s Airbusom A380...samo nema kameru na vrhu repa :-)

Sent from my ARCHOS 80G9 using Tapatalk 2
TrtaMrta

#3773 Re: Avio kompanije all about

Post by TrtaMrta »

Ljudi, jučer je trebalo da se održe pregovori u Mostaru sa Wizzair-om. Zna li iko rezultat?
visimir

#3774 Re: Avio kompanije all about

Post by visimir »

smolsvoje wrote:Konacno , valjda ce sada krenuti kako treba. Ako bog da i dodje taj prvi mlazni u proljece 2009. onda se otvaraju linije i za Svedsku, Dansku , Norvesku , i svuda gdje treba a gdje ovi mali ne mogu dobaciti. Ajde , hvala ti Boze !

tacno tako
Entropio

#3775 Re: Avio kompanije all about

Post by Entropio »

Možda je nekome zanimljivo...

Image
Post Reply