Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post Reply
Adi$*

#3751 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Adi$* »

-no links - kombinira društveni networking i strategiju u jednu veliku masivnu mrežnu igru igranja uloga gdje igrači mogu biti aktivni na različitim poljima. eGrađanin tzv. Novog svijeta može biti zaposlen, biti vlasnik neke tvrtke, osnovati političku stranku, glasati na izborima, postati predsjednik stranke, član kongresa ili predsjednik države, pisati članke za novine i čak ići u rat protiv građanina druge virtualne države. Igra ima jako malo vizualnih elemenata i općenito je tekstualno bazirana igra.
Ako se želite prijaviti u igru molio bih vas da se prijavite preko ovog linka -no links -/en/referrer/lapazz tako ćete meni i sebi pomoći tako kad dođete do 10 level-a dobiće te od mene 500cc
radostan dan

#3752 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by radostan dan »

Izrešetan policijski punkt u Dobrosinu kod Bujanovca, napad iz pravca Kosova

Nepoznati napadači albanske terorističke grupe pucali su, iz pravca Kosova i Metohije, na policijsko odeljenje u mestu Dobrosin, koje pripada policijskoj stanici Bujanovac, a srećom niko nije povređen, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

U Palati Srbija u Beogradu na konferenciji za novinare Dačić je rekao da se napad dogodio rano jutros oko dva sata i da su u momentu napada četvorica policajaca bili na dužnosti. Ministar je ponovio da "nećemo mirno gledati kako neko napada policajce".

Dačić je precizirao da se napad dogodio iz pravca mesta Stubline kod Gnjilana.

- Izvršioci su prišli samoj administrativnoj liniji koja je od policijskog odeljenja udaljena 150 metara - rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, nepoznati počinioci su isplalili od 20 do 30 metaka, na šta su pripadnici policije odgovorili vatrom, posle čega je napad prekinut.

Dačić je istakao da taj napad predstavlja "drastičan primer kršenja svih međunarodnih sporazuma".

- Napad na policiju, odnosno policijski punkt, u tri sata noću, jeste teroristički akt - izjavio je portparol Policijske uprave u Vranju Dragan Stamenković, koji je napomenuo da u ovom trenutku ne može da saopšti bilo kakve druge podatke o napadu.

Selo Dobrosin, u kome je i kontrolni punkt prema Kosovu i Metohije, nalazi se oko 16 kilometara jugozapadno od Bujanovca.

Selo je poznato po tome što je tu početkom januara 2000. godine, stvorena takozvana Oslobodilačka vojska Preševa, Medveđe i Bujanovca.

selo moje, lepše od Pariza...
kiky

#3753 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by kiky »

počelo je dizanje tenzija ...
dačić je haman siguran da će bit opet na vlasti ...
:sad:
zavrzlama

#3754 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by zavrzlama »

Nepoznati napadači albanske terorističke grupe
nepoznati napadaci,pa u istoj recenici,se zna ko su napadaci :D :-) :roll: 8) :lol:
kiky

#3755 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by kiky »

baba jaga sve zna ...
:-D
Helikopter

#3756 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Helikopter »

Dvostruko ubistvo na zapadu Kosova, jedna osoba ranjena

Policija je prema riječima portparola identifikovala napadače

Image
Policija Kosova

Autor Tanjug | Objavljeno 16.05.2012. u 10:32

Policija Kosova je saopštila da se danas oko 14 i 30 sati u Juniku na zapadu Kosova dogodilo dvostruko ubistvo a jedna osoba je ranjena.

Portparol regionalne policije u Peći Džavit Ibraj je potvrdio da su dvije ili tri osobe tokom dana pucale na tri osobe iz porodice Pukaj iz Junika.

Od zadobijenih rana jedna osoba preminula je na licu mjesta, druga je preminula na putu za bolnicu a treća se nalazi u bolnici s teškom povredama, rekao je Ibraj.

Policija je prema riječima portparola identifikovala napadače, ali oni još nisu uhapšeni.

http://www.dnevniavaz.ba/globus/region/ ... njena.html
agim.

#3757 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by agim. »

radostan dan wrote:Za danas zakazani protesti Albanaca u Makedoniji

Beta | 11. 05. 2012. - 10:42h
Skoplje - U više makedonskih gradova uključujući i Skoplje danas su, posle tradicionalne molitve petkom, zakazani protesti makedonskih Albanaca povodom policijske akcije Monstrum pokrenute zbog petostrukog ubistva koje se dogodilo 12. aprila nedaleko od Skoplja.

Image
Pozivi, upućeni Albancima i pripadnicima muslimanske verske uglavnom dolaze sa društvene mreže Fejsbuk i više internet portala. Najavljeno je da će se skupovi održati u Skoplju, Tetovu, Gostivaru, Strugi, Debru i Kičevu.
Brat i sestra Demiri: Tukli nas specijalci

Albanac u redovima Vojske Makedonije Ćezmedin Demiri i njegova mlađa sestra Kimet tvrde da ih je policija pitala o vjeri, udarala, zvala šiptarima...
Piše: Edin Krehić

Prvomajska zora rudila je iznad Aračinova, sela 15-ak minuta vožnje od centra Skoplja, kada je naoružana i maskirana jedinica specijalne makedonske policije upala u kuću porodice Demiri, gdje su Ćezmedina (30) i Kimet (21), brata i sestru, svezali i pritvorili pod optužbom za terorizam, nakon ubistva petorice ljudi kod obližnjeg Smilkovskog jezera.

Pustili su ih nakon dva dana u kojima su, tvrde brat i sestra, prošli brutanu policijsku torturu, uključujući batinanje.

„Ovo je sve urađeno pred samita NATO-a u Čikagu (19. maja op. a) kako bi se prikazalo da Makedonija pomaže Americi protiv vehabista i da bi postala članica“, kazuje Ćezmedin.

Ministrica unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska rekla je na dan hapšenja brata i sestre Demiri, da su počinioci ubistva izvršenog 12. aprila, sljedbenici radikalnog islama koji su se borili u Afganistanu i Pakistanu protiv međunarodne koalicije koju predvodi NATO.

Etiketa terorista

Ćezmedin podsjeća na ranije montirane procese, poput slučaja "Raštanski lozja" iz 2002. godine kada su makedonski specijalci ubili sedam pakistanskih imigranata, predstavljajući ih teroristima koji su spremali napad na ambasade zapadnih zemalja u Skoplju.

Policija je tvrdila da ima dokaze protiv ubijenih, ali ih nije predstavila. Dvije godine kasnije, MUP je priznao namještaljku.

Brat i sestra Demiri tvrde da su i oni žrtve policijskog podmetanja koje im je potpuno promijenilo živote.

Dvije sedmice nakon hapšenja njih dvoje ne izlaze pretjerano na ulicu.

„Znamo da nas slijede“, kaže Ćezmedin.

Ne idu ni kod drugih, kao nekada, kako te porodice ne bi doveli u situaciju da ih policija stavi na svoju listu.

Uslov razgovora za Al Jazeeru je bio da im se ne fotografišu lica, kako ne bi bili izloženi napadima Makedonaca ako ih prepoznaju, jer im je nalijepljena etiketa terorista.

Njih dvoje su vjernici, a Ćezmedin nema bradu niti bilo kakvo obilježje koje se prišiva tzv. radikalnom islamu.

O svemu tome govore pod tačnim i punim identitetom.

„Molim Vas da zovnemo i sestru da ispriča, prošla je što i ja“, tražio je Ćezmedin.

Aračinovo u sumrak. Tu, u selu, bilo je čvrsto uporište albanske Oslobodilačke nacionalne armije (ONA) ili na albanskom UČK, koja se 2001. godine borila protiv Makedonske vojske. Konflikt je, posredništvom Međunarodne zajednice, okončan Ohridskim mirovnim sporazumom, kojim su Albanci izborili veća prava.

Ćezmedin nije bio u redovima albanskih boraca. Bio je na suprotnoj strani, u Makedonskoj vojsci, gdje je i sada aktivno u službi, na mjestu vodnika. Otuda mu je još više krivo što se našao na udaru.

„Sad mi je žao što nisam bio u UČK-u. Nisam znao s kim imam posla.“

Ćezmedin i njegov prvi rođak Burim dočekuju ispred kuće, tamo gdje su bila parkirana brojna policijska vozila kada su uhapšeni.

Burim se prvi našao na udaru u policijskoj akciji nazvanoj „Monstrum“.

„Burima su prvog udarili“, kaže Ćezmedin.

Bila su četiri sata ujutro kada su, prisjeća se Burim, policajci slomili vrata njegove kuće, misleći valjda da tu žive Ćezmedin i Kimet.

„Pošao sam odmah da smirim djecu, imam dvoje, kada su me udarili nogom u slabinu. Držali su me na nišanu i pitali gdje krijem rođaka.“

Otada su mu, veli, djeca pod stresom.

„Ako nešto šušne, plaču!“

Lisice na rukama

Nekoliko minuta kasnije policajci su bili u kući Ćezmedina i Kimet, gdje su mu, priča njihov otac, uperili oružje u prsa.

„Stavili su nam lisice“, kaže Ćezmedin.

U pretresu nisu našli nikakvo oružje, ali su im oduzeli Kur'an i sve islamske knjige.

„Kada sam im zatražila nalog, rekli su mi - zatvori usta“, kazuje Kimet.

Naglašavaju da su ih policajci najviše ispitivali o vjeri.

„Pitali su me da li sam išao u mekteb.“

Kimet dodaje da su nju pitali zašto zna čitati arapski, da li je išla na Hadždž.

„Pitali su me iz Kur'ana: šta je ovo, šta je ono…“

Policija je, prema njihovim riječima, tražila da im pokažu kako klanjaju.

I tražili su informacije o njihovom bratu Halilu (26) koji je, kažu Ćezmedin i Kimet, prije ubistva otišao raditi u Belgiju. Rekli su im da nije u Belgiji, da je on ubica i da se krije u Makedoniji ili na Kosovu.

„Rekli su mi da je uzeo velike pare za ubistvo… da je vehabist… terorist“, veli Ćezmedin.

Porodica Demiri sada pomišlja i na to da je Halil ranije uhapšen u okviru policijskog scenarija.

„Kažu vi ste svi bili u UČK-u. Ja sam tad bila šesti osnovne, a Halil je imao 15 godina!“

Rekli su joj da joj je brat Halil proveo u Afganistanu sedam mjeseci 2010. i četiri mjeseca 2009. godine.

„Ne znam ni da je sedam dana odsustvovao iz kuće“, kazuje Kimet.

Ćezmedin kaže kako imaju saznanja da policija može izvesti smrtonosnu akciju i protiv njegovog brata, podmečući mu da je na njih dignuto oružje.

„Zato mu poručujem: Idi što dalje, ne vraćaj se ovamo!“

Kimet dodaje:

„Kad su mene tukli, kako bi muškarca!“

No, prvo su joj, ističe, tražili kafu:

„Uhvatio ih je san, neki su spavali, odmarali. Tražili su kafu i sok.“

„Ako hoćete da vam pravim kafu, odvežite mi ruke“, rekla im je Kimet.

Uz pića su čekali nova naređenja.

U devet sati ujutro, trebali su krenuli ka policijskoj stanici.

Na sudu

„Neću da idem bez abdesta sa ćafirima“, rekla im je Kimet.

Uzela je abdest i tada je povedena u policijsku stanicu.

Tamo…

„Govorili su mi: Zašto nećeš da priznaš da je mlađi brat kriv… Bićeš maltretirana…Čitav život ćeš da provedeš u zatvoru… Priznao ti je vjerenik… Digao je ruke od vas… Priznala ti je cijela porodica… Nikad nećete biti rahat… Ti si žensko, znaš šta može da te snađe… Priznaj da ti je brat kriv… Priznaj“, govori Kimet koja je u jednom trenutku pala u nesvijest, a potom dobila injekciju protiv svoje volje.

U drugoj prostoriji lisicama je za sto bio vezan Ćezmedin.

„Govorili su mi: Bićeš 12 godina u zatvoru… Žena će ti se preudati… Ko zna gdje će ti biti dijete", priča Ćezmedin.

I oni nisu bili jedini. Tvrde da su privedeni Halilova vjerenica i još jedna žena od 60-ak godina.

Brat i sestra govore da su odatle prebačeni na sud.

Tamo…

„Rekli su da gledamo u pod, da ne mičemo glavu ni lijevo ni desno, da ne pričamo“, priča Ćezmedin.

Kimet priča da su je na sudu tukli.

„Kad smo ušli u hodnik, rukama su me udarali po glavi… Ne znam kako sam hodala… Govorili su mi – šiptarka!“

Ćezmedin tvrdi da su njega udarali nogama.

Slobodni ste...

„Specijalci EBR-a. Imali su maske. Dvojica su me držala, a drugi me udarali i u noge da padnem, sve dok jedan nije rekao da je dosta.“

Gotovo 48 sati nakon hapšenja, ušao je stražar i rekao im da su slobodni.

„Govorili su mi: Zašto nećeš da priznaš da je mlađi brat kriv… Bićeš maltretirana…Čitav život ćeš da provedeš u zatvoru… Priznao ti je vjerenik… Digao je ruke od vas… Priznala ti je cijela porodica… Nikad nećete biti rahat… Ti si žensko, znaš šta može da te snađe… priznaj da ti je brat kriv… Priznaj“, govori Kimet.

Ćezmedin se dan kasnije zaputio na radno mjesto, u Vojsku Republike Makedonije. Vidio je da su mu stvari za koje je bio zadužen ispreturane. No, njegove kolege makedonske nacionalnosti su mu dale podršku.

„Rekli su mi - znamo da nisi kriv!“

No, čuo je da mu spremaju prekomandu u drugi grad, koju neće prihvatiti. To znači da će ostati bez službe.

Kimet Demiri sada vrijeme provodi u kući, brinući o bolesnom ocu.
http://balkans.aljazeera.net/makale/bra ... specijalci
Helikopter

#3758 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Helikopter »

Ovo je vrlo indikativno. Ne tako davno Bosnjacima i Sarajevu se desio vehabija Mevlid Jasarevic iz Sandzaka Srbija koji je za pucanje na Americku Ambasadu i pokusaj ubistva optuzen za radikalni Islamizam i terorizam. Valda su zbog njega trebali kompletno svi Bosnjaci muslimani kao narod biti optuzeni za Islamski radikalizam, terorizam i sl?

Sada se slican scenario desava i sa Albancima (muslimanima) u Makedoniji gdje se optuzuju isto za pucnjavu, islamski radikalizam i terorizam za sta bi na kraju svi Albanci muslimani bili optuzeni za terorizam itd?

Zaista ne bi valjalo da postoje u svemu ovome necije drzavne namjestaljke (zbog mogucnosti konflikta cijelih naroda) i da se optuzuju svi muslimanski narodi za terorizam protiv hriscana i sl. Zaista bi neki neutralni i korektni sudovi ako takvi postoje (sastavljeni i od muslimana i od hriscana) morali da razjasne sve ove slucajeve bez politizacije i da se pred sud pravde izvedu zaista samo krive osobe i da se na osnovi njih ne krive svi narodi na balkanu koji su Islamske vjeroispovjesti.
Helikopter

#3759 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Helikopter »

AUTOR HARVEY SARNER

U Sarajevu promovirana knjiga "Spas u Albaniji"

Image

Knjiga "Spas u Albaniji" autora Harveya Sarnera promovirana je danas u prostorijama Jevrejske općine u Sarajevu.
Knjiga govori o jedinstvenom primjeru u Evropi za vrijeme Drugog svjetskog rata, kada je u okupiranoj Albaniji od holokausta spašena komletna jevrejska populacija.

Albanija je jedina evropska zemlja u kojoj je nakon Drugog svjetskog rata, zbog priliva izbjeglica iz drugih zemalja, jevrejska populacija bila brojnija nego prije rata.

Predsjednik Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini Jakob Finci rekao je da su u ovoj knjizi iznesene historijske činjenice o odvažnoj pomoći i zaštiti koju su Jevrejima pružile njihove komšije Albanci, što je, zbog zatvorenosti Albanije za vrijeme režima Envera Hodže, decenijama bilo nepoznato.

Profesor Smail Čekić istakao je da su Italijanske okupatorske vlasti u Albaniji vršile manju represiju nad Jevrejima u odnosu na druge evropske zemlje, te da su pravi progoni počeli 1943. kada su kontrolu nad Albanijom preuzeli nacisti.

"Ipak, ni albanska marionetska vlast nije udovoljila njemačkom zahtjevu za dostavljanje spiska Jevreja u Albaniji", rekao je Čekić i dodao da je olakšavajuća okolnost za Jevreje u toj zemlji bila i relativno kratka vladavina nacista (od septembra 1943. do novembra 1944.) u odnosu na druge okupirane zemlje.

Potcrtao je da su se brojni Jevreji borili zajedno s albanskim partizanima protiv okupatora, od kojih su neki bili visoko rangirani u kasnije formiranoj Albanskoj armiji.

Prevodilac knjige Tahir Ramqaj naglasio je da "Spas u Albaniji" opisuje čudesan način na koji su Albanci, često dovodeći u opasnost vlastite živote, spašavali Jevreje od holokausta.

http://www.klix.ba/vijesti/kultura/u-sa ... /120517193
Bodkin

#3760 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Bodkin »

Helikopter wrote:Ovo je vrlo indikativno. Ne tako davno Bosnjacima i Sarajevu se desio vehabija Mevlid Jasarevic iz Sandzaka Srbija koji je za pucanje na Americku Ambasadu i pokusaj ubistva optuzen za radikalni Islamizam i terorizam. Valda su zbog njega trebali kompletno svi Bosnjaci muslimani kao narod biti optuzeni za Islamski radikalizam, terorizam i sl?

Sada se slican scenario desava i sa Albancima (muslimanima) u Makedoniji gdje se optuzuju isto za pucnjavu, islamski radikalizam i terorizam za sta bi na kraju svi Albanci muslimani bili optuzeni za terorizam itd?

Zaista ne bi valjalo da postoje u svemu ovome necije drzavne namjestaljke (zbog mogucnosti konflikta cijelih naroda) i da se optuzuju svi muslimanski narodi za terorizam protiv hriscana i sl. Zaista bi neki neutralni i korektni sudovi ako takvi postoje (sastavljeni i od muslimana i od hriscana) morali da razjasne sve ove slucajeve bez politizacije i da se pred sud pravde izvedu zaista samo krive osobe i da se na osnovi njih ne krive svi narodi na balkanu koji su Islamske vjeroispovjesti.
ako je onih 5 ljudi ubijeno od strane nekih islamskih radikala ovo pretresanje je neizbjezna reakcija( mislim pretresanje uz odredjene dokaze naravno)
draganbl

#3761 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by draganbl »

Bodkin wrote:
Helikopter wrote:Ovo je vrlo indikativno. Ne tako davno Bosnjacima i Sarajevu se desio vehabija Mevlid Jasarevic iz Sandzaka Srbija koji je za pucanje na Americku Ambasadu i pokusaj ubistva optuzen za radikalni Islamizam i terorizam. Valda su zbog njega trebali kompletno svi Bosnjaci muslimani kao narod biti optuzeni za Islamski radikalizam, terorizam i sl?

ako je onih 5 ljudi ubijeno od strane nekih islamskih radikala ovo pretresanje je neizbjezna reakcija( mislim pretresanje uz odredjene dokaze naravno)
Ja ne vidim da je iko normalan i značajan uopšte povezao napad onog blesana na američku ambasadu i cjelokupan muslimanski narod. Pa ni on sam nije neki terorista, a ko će normalan još i čitav narod zbog njega proglasiti terorističkim?
I ne vidim da su u Makenodiji Albanci kao nacija optuženi za terorizam. Moguće je da netrpeljivost postoji, ali to mi je na ovim našim prostorima nekako uobičajeno i očekivano.
Bodkin

#3762 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Bodkin »

draganbl wrote:
Bodkin wrote:

Ja ne vidim da je iko normalan i značajan uopšte povezao napad onog blesana na američku ambasadu i cjelokupan muslimanski narod. Pa ni on sam nije neki terorista, a ko će normalan još i čitav narod zbog njega proglasiti terorističkim?
I ne vidim da su u Makenodiji Albanci kao nacija optuženi za terorizam. Moguće je da netrpeljivost postoji, ali to mi je na ovim našim prostorima nekako uobičajeno i očekivano.
sto mene citira :) ali slazem se sa tobom, pretresanje pojedinaca nikako se ne moze sa nacijom vezati
agim.

#3763 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by agim. »

Helikopter wrote:AUTOR HARVEY SARNER

U Sarajevu promovirana knjiga "Spas u Albaniji"

Image

Knjiga "Spas u Albaniji" autora Harveya Sarnera promovirana je danas u prostorijama Jevrejske općine u Sarajevu.
Knjiga govori o jedinstvenom primjeru u Evropi za vrijeme Drugog svjetskog rata, kada je u okupiranoj Albaniji od holokausta spašena komletna jevrejska populacija.

Albanija je jedina evropska zemlja u kojoj je nakon Drugog svjetskog rata, zbog priliva izbjeglica iz drugih zemalja, jevrejska populacija bila brojnija nego prije rata.

Predsjednik Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini Jakob Finci rekao je da su u ovoj knjizi iznesene historijske činjenice o odvažnoj pomoći i zaštiti koju su Jevrejima pružile njihove komšije Albanci, što je, zbog zatvorenosti Albanije za vrijeme režima Envera Hodže, decenijama bilo nepoznato.

Profesor Smail Čekić istakao je da su Italijanske okupatorske vlasti u Albaniji vršile manju represiju nad Jevrejima u odnosu na druge evropske zemlje, te da su pravi progoni počeli 1943. kada su kontrolu nad Albanijom preuzeli nacisti.

"Ipak, ni albanska marionetska vlast nije udovoljila njemačkom zahtjevu za dostavljanje spiska Jevreja u Albaniji", rekao je Čekić i dodao da je olakšavajuća okolnost za Jevreje u toj zemlji bila i relativno kratka vladavina nacista (od septembra 1943. do novembra 1944.) u odnosu na druge okupirane zemlje.

Potcrtao je da su se brojni Jevreji borili zajedno s albanskim partizanima protiv okupatora, od kojih su neki bili visoko rangirani u kasnije formiranoj Albanskoj armiji.

Prevodilac knjige Tahir Ramqaj naglasio je da "Spas u Albaniji" opisuje čudesan način na koji su Albanci, često dovodeći u opasnost vlastite živote, spašavali Jevreje od holokausta.

http://www.klix.ba/vijesti/kultura/u-sa ... /120517193
Jews saved by Albanians
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... QXVjAc-aIQ

Evreji u Njemacku :
Scarlett Epstein 89
Zahvalna Albancima Muslimanske religije
"Albanska Besa nas spasavala od smrti"
http://www.welt.de/print/die_welt/polit ... n-Tod.html

Norman Gershad,
http://albakepiblog.files.wordpress.com/2011/09/bes.jpg
agim.

#3764 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by agim. »

Za forumasa gore ,
Albanci ne vjeruju da su pocinioci 5-oro ubijenih ucinili Albanci , zato sto :
Citajte pazljivo BBC sta se desilo u Makedoniji prije nekoliko godina :
http://newsvote.bbc.co.uk/2/hi/europe/3674533.stm

Dakle moguce je i da su Albanci jer nismo mi od medi mleka , ali moguce je i ...............
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#3765 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by PipiDugaDevetka »

@agim.-e,
Sa ovim Normanom Gershamom sam izmjenio nekoliko e-mail poruka...Dolazio u Sarajevo čovjek, ne znam da li je produžio do Kosova i Albanije....Poslao mi svoju knjigu-dijelove romana u kojem opisuje neku ženu iz Dubrovnika,...Uglavnom, kako su se Jevreji spašavali i ko im je sve pomagao.
Helikopter

#3766 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Helikopter »

Kosovo uvelo vize za Rusiju i Kinu

AGENCIJE - 18.05.2012 13:39

PRIŠTINA - Kosovska vlada je na posljednjoj sjednici odlučila da uvede režim viza za 86 države, među kojima su i Rusija i Kina.

Dnevnik "Epoka e re" je danas objavio imena država čiji će državljani biti obavezni da obezbijede ulaznu vizu za Kosovo.

Odluka će se primjenjivati od 1. januara 2013. godine, a među državama kojima se uvodi režim viza su i neke od država koje su priznale Kosovo, iako je najveći broj onih koje to nisu učinile.

Kosovo od 1. januara 2013. uvodi režim viza i za državljane dvije velike sile - Kine i Rusije.

Građani država članica Evropske unije neće biti obavezni da traže vizu za ulazak na Kosovo.

U saopštenju sa sjednice Vlade navbodi se da je izbor zemalja čijim se građanima uvode vize izvršen na osnovu prijetnje koje te države predstavljaju za sigurnost države Kosovo i prijetnje za međunarodni mir i stabilnost.
Takođe, među zemljama koji se uvode vize su i one koje se nalaze na crnoj listi Šengena.

http://www.nezavisne.com/novosti/ex-yu/ ... 41578.html
radostan dan

#3767 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by radostan dan »

PREDSTAVLJEN ZAJEDNIČKI BUKVAR ZA KOSOVO I ALBANIJU
Tači: Prizren je duhovni centar svih Albanaca

Priština - Premijer Albanije Salji Beriša pozvao je danas susede da se odreknu albanofobije, jer su Albanci, kako je kazao, nacija koja zna da čuva i održava prijateljstvo.

- Treba da kažemo našim susedima, oslobodite se albanofobije. To je ostatak nasledjenog primitivizma. Albanci su nacija koja zna da čuva i održava prijateljstvo - rekao je albanski premijer na predstavljanju zajedničkog bukvara za Kosovo i Albaniju u Prizrenu.

On je takođe rekao da su Albanci više nego bilo kada zainteresovani da rade na projektu nacionalnog ujedinjenja kroz veliki evropski projekat.

Premijer Kosova Hašim Tači je rekao da je promocija zajedničkog bukvara veliki istorijski dan za nacionalnu kulturu Albanaca.

- Nismo se danas slučajno okupili u Prizrenu. Gde god da žive Albanci, njihova je duša ovde sa nama u Prizrenu, jer je Prizren duhovni centar svih Albanaca - rekao je Tači.

Predstavljanju prvog zajedničkog bukvara, koji su napisala po dva autora iz Albanije i Kosova prisustvovala je i predsednica Kosova, Atifete Jahjaga. Bukvar će početi da se koristi u nastavi na Kosovu i Albaniji od početka školske 2012/13. godine.
___________________________________________________-

8-)
Helikopter

#3768 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Helikopter »

radostan dan wrote:PREDSTAVLJEN ZAJEDNIČKI BUKVAR ZA KOSOVO I ALBANIJU
Tači: Prizren je duhovni centar svih Albanaca

Priština - Premijer Albanije Salji Beriša pozvao je danas susede da se odreknu albanofobije, jer su Albanci, kako je kazao, nacija koja zna da čuva i održava prijateljstvo.

- Treba da kažemo našim susedima, oslobodite se albanofobije. To je ostatak nasledjenog primitivizma. Albanci su nacija koja zna da čuva i održava prijateljstvo - rekao je albanski premijer na predstavljanju zajedničkog bukvara za Kosovo i Albaniju u Prizrenu.

On je takođe rekao da su Albanci više nego bilo kada zainteresovani da rade na projektu nacionalnog ujedinjenja kroz veliki evropski projekat.

Premijer Kosova Hašim Tači je rekao da je promocija zajedničkog bukvara veliki istorijski dan za nacionalnu kulturu Albanaca.

- Nismo se danas slučajno okupili u Prizrenu. Gde god da žive Albanci, njihova je duša ovde sa nama u Prizrenu, jer je Prizren duhovni centar svih Albanaca - rekao je Tači.

Predstavljanju prvog zajedničkog bukvara, koji su napisala po dva autora iz Albanije i Kosova prisustvovala je i predsednica Kosova, Atifete Jahjaga. Bukvar će početi da se koristi u nastavi na Kosovu i Albaniji od početka školske 2012/13. godine.
___________________________________________________-

8-)
Jedan dio susjeda ima albanofobiju zbog teritorijalnih prentenzija na Kosovo i Albaniju. Drugi dio susjeda ima albanofobiju zbog straha da im Albanci i drugi stranci ne uzmu radna mjesta u njihovim maticnim drzavama. Treci dio susjeda ima albanofobiju zbog ne poznavanja albanskog jezika. Cetvrti dio susjeda ima albanofobiju zbog nekih primitivnih, stereotipnih, ne osnovanih i nicim izazvanim predrasudama prema Albancima. Ali isto tako ima i dobar dio potpuno normalnih i finih susjeda bez ikakvih predrasuda koji sa Albancima nemaju ama bas nikakvih problema

8-)
radostan dan

#3769 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by radostan dan »

Suđenje za ubistvo 44 albanska civila

| 20. 05. 2012. - 14:19h
Suđenje Toplici Miladinoviću i još 12 pripadnika paravojne formacije Šakali, Teritorijalne odbrane i rezervnog sastava policije za ubistvo 44 albanska civila u kosovskom selu Ćuška, u blizini Peći, u maju 1999. godine, nastavlja se sutra pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Pored Miladinovića, optuženi su Srećko Popović, Slaviša Kastratović, Boban Bogićević, Zvonimir Cvetković, Radoslav Brnović, Vidoje i Veljko Korićanin, Abdulah Sokić, Milojko Nikolić, Zoran Obradović, Ranko Momić, Siniša Mišić.

Oni su optuženi za 44 ubistva, uništavanje civilne imovine, pljačku, sa ciljem da šire strah među albanskim civilima, kako bi ih primorali da se presele u Albaniju.

Pripadnici Šakala su maloj deci stavljali nož pod grlo, pucali žrtvama u leđa ispaljujući veliki broj metaka, nakon čega su većinu tela zapalili, da bi onemogućili utvrđivanje identiteta, navodi se u optužnici.
Helikopter

#3770 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Helikopter »

EVROPA

Makedonsko-bugarski spor oko Goranaca

Image

Nakon izvještaja sa Kosova da tamošnji Bošnjaci i Goranci masovno dobijaju bugarske pasoše, sada stižu reakcije i iz Sofije. Da li je to dio „makedonsko-bugarskog spora“?

Dvadesetak mladih i nekoliko porodica strpljivo čekaju pred zgradom u Sofiji u kojoj se nalazi Agencija za Bugare u inostranstvu. Svi su sa Kosova i svi su podnijeli molbe za priznavanje svog bugarskog porijekla, odnosno bugarskih korijena. Šanse za pozitivan odgovor na njihove molbe su velike, iako ima i onih koji se odbijaju, kaže za DW direktor Agencije Rosen Ivanov.

Članstvo u KUD-u – dovoljno za bugarske korijene
Dobijanje potvrde da je neko bugarskog porijekla donosi sa sobom značajne prednosti: dobijanje dozvole za privremeni boravak, pravo na dobijanje bugarskog državljanstva i privremenu ličnu kartu sa rokom važnosti od pet godina. Procedura za dobijanje bugarskog državljanstva je duga i spora, vodi je Ministarstvo pravde, a okončava se ukazom predsjednika. Za razliku od te procedure, dobijanje dokumenta koji potvrđuje bugarsko porijeklo odvija se bez takvih briokratkih prepreka. „Istorija, naglašavam, nije važna. Važno je ono kako se ljudi osjećaju“, kaže Ivanov. „Oni koji imaju potvrdu o bugarskom porijeklu ne pozivaju se na intervjue, a one koji to nemaju, bivaju pitani o tome kada su rođeni i da li se osjećaju kao Bugari“, objašnjava direktor Agencije za Bugare u inostranstvu.

Ako neki kandidat nema dokaz o sopstvenim bugarskim korijenima, on može kao dokument da podnese i članstvo u nekom bugarskom Kulturno-umjetničkom društvu u inostranstvu.

Dobijanje potvrde da je neko bugarskog porijekla donosi sa sobom značajne prednosti „Ne naplaćujemo hiljadu eura za potvrde“

Od kraja marta ove godine, takav dokument izdaje i Udruženje Bugara na Kosovu. „Do sada Kosovari nisu pokazivali veliko interesovanje za bugarske pasoše i ne znam šta se u međuvremenu dogodilo da se situacija promijeni. Tvrdnje da na Kosovu naplaćujemo hiljadu eura za dobijanje potvrde su netačne. Kod nas je to besplatno“, tvrdi Ivanov.

On dodaje da je od 2009. godine do danas samo 39 građana Kosova podnijelo molbe za priznavanje bugarskog porijekla, a da je njih 32-je dobilo pozitivan odgovor. Direktor Agencije za Bugare u inostranstvu tako demantuje tvrdnje iznijete u nedavnom izveštaju DW: „Njemačka je od 2005. do danas uvela u svoje državljanstvo četiri miliona stranaca, a nas razapinju na krst zbog 30 pasoša“, zaključuje Ivanov.

Makedonsko-bugarski spor

Raniji direktor Agencije, prethodnik Rosena Ivanova, Spas Tašev, ocjenjuje da je problem sa etničkom pripadnošću ljudi na jugu Kosova, samo dio „ukupnog makedonsko-bugarskog spora“.

Njegovo mišljenje dijeli i ekspert Agencije Jordan Kolev, inače doktor istorijskih nauka: „Makedonija baca novac na oko 8.000 Goranaca na Kosovu pokušavajući da od njih napravi islamizirane Makedonce. Iste takve pretenzije ima i Bosna, kada je riječ o Bošnjacima sa Kosova koji tvrde da su Bugari. Sarajevo želi da priključi te ljude Titovoj, bošnjačkoj naciji islamiziranih Slovena“, kaže Kolev. On ipak priznaje da se „ne osećaju svi Goranci kao Bugari“ i da „priznavanje bugarskih korijena ne znači samo po sebi i etničku pripadnost“.

Autor: Nikolaj Cekov
Odgovorni urednik: S. Tanović

Image

http://www.dw.de/dw/article/0,,15963805 ... 87-html-cb
Čitalac

#3771 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Čitalac »

FIFA: Odobrene prijateljske Kosovu

Izvršni odbor FIFA je na sastanku u Budimpešti dao odobrenje svim članicama te organizacije da mogu da igraju prijateljske mečeve sa reprezentacijom Kosova.
Ta odluka je u skladu sa članom 79 statuta FIFA, a sastankom je predsedavao predsednik svetske fudbalske organizacije Jozef Blater.

Vokri: FIFA nas je priznala
Predsednik Fudbalskog saveza Kosova Fadilj Vokri potvrdio je da je Svetska fudbalska federacija (FIFA) odlučila da Kosovo može da igra prijateljske utakmice pod okriljem te organizacije.
"Radi se o odobrenju Fudbalskom savezu Kosova da igra sa zemljama koje su priznale Kosovo, još nismo primljeni kao punopravni članovi, nećemo još moći da igramo u takmičenjima reprezentacija po grupama za prvenstvo Evrope, ali ćemo moći da igramo prijateljske utakmice sa zemljama koje su priznale Kosovo", izjavio je Vokri.
Odluka FIFA je pretposlednji čin pre punopravnog prijema fudbalske reprezentacije Kosova u tu organizaciju, dodao je on.
radostan dan

#3772 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by radostan dan »

Izbeglica sa Kosova došla na muževljev grob u Prištini i umrla

Beta | 22. 05. 2012. - 10:57h | Komentara: 28
Srpkinja raseljena sa Kosova u centralnu Srbiju Milanka Dekić (73) umrla je pored groba pokojnog muža na pravoslavnom groblju u Prištini, rekao je danas lekar Stevan Bajošević.

Bajošević, univerzitetski profesor koji je takođe 1999. godine raseljen sa Kosova, rekao je agenciji Beta da je Milanka Dekić umrla juče i da je istog dana posle 16 časova on pregledao preminulu na licu mesta, ali da je mogao samo da konstatuje smrt.

- Dekićeva je najverovatnije umrla od stresa, bila je srčani bolesnik i imala je punu torbicu tableta - rekao je Bajošević.

On je dodao da je preminula žena juče poslepodne sa još oko 30 Srba raseljenih iz Prištine došla u taj grad na današnju hramovnu i gradsku slavu Sveti Nikola.

Porodica Dekić je srpska starosedelačka porodica u Prištini, a Milanka je 1999. raseljena u Beograd.

- Na ulazu u Prišinu Dekićeva je juče rekla da bi volela da bude sahranjena pored supruga na groblju u Prištini. Kad je stigla na groblje otišla je po vodu za cveće koje je postavila na suprugov grob i tu smo je našli - rekao je Bajošević.

Prema navodima raseljenih Srba, Milanka Dakić je svake godine od izgnanstva 1999. godine obilazila više puta godišnje suprugov grob na pravoslavnom groblju u Prištini.

Dekićeva je bila članica organizacije Kola srpskih sestara u čijoj organizaciji su raseljeni Srbi došli na današnju slavu u Prištinu.

Bajošević je rekao i da će telo preminule žene biti preneto na odeljenje patologije Kliničko-bolničkog centra u Prištini.
FrankSlade

#3773 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by FrankSlade »

Čitalac wrote:FIFA: Odobrene prijateljske Kosovu

Izvršni odbor FIFA je na sastanku u Budimpešti dao odobrenje svim članicama te organizacije da mogu da igraju prijateljske mečeve sa reprezentacijom Kosova.
Ta odluka je u skladu sa članom 79 statuta FIFA, a sastankom je predsedavao predsednik svetske fudbalske organizacije Jozef Blater.

Vokri: FIFA nas je priznala
Predsednik Fudbalskog saveza Kosova Fadilj Vokri potvrdio je da je Svetska fudbalska federacija (FIFA) odlučila da Kosovo može da igra prijateljske utakmice pod okriljem te organizacije.
"Radi se o odobrenju Fudbalskom savezu Kosova da igra sa zemljama koje su priznale Kosovo, još nismo primljeni kao punopravni članovi, nećemo još moći da igramo u takmičenjima reprezentacija po grupama za prvenstvo Evrope, ali ćemo moći da igramo prijateljske utakmice sa zemljama koje su priznale Kosovo", izjavio je Vokri.
Odluka FIFA je pretposlednji čin pre punopravnog prijema fudbalske reprezentacije Kosova u tu organizaciju, dodao je on.
Cestitam mladoj drzavi, polako sve dodje na svoje :thumbup:
radostan dan

#3774 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by radostan dan »

to se zove prst u oko...

Ogromni kip Filipa II Makedonskog podignut u Skoplju
Kip je udaljen stotinjak metara od mjesta na kojem se nalazi spomenik Aleksandra Velikog
Image
Autor Fena | Objavljeno 22.05.2012. u 09:23

Ogromni bronzani kip Filipa II Makedonskog, oca Aleksandra Velikog, podignut je u utorak u centru Skoplja.

Kip je udaljen stotinjak metara od mjesta na kojem se nalazi spomenik Aleksandra Velikog, podignut u junu 2011. godine, koji je izazvao gnjev Grčke.

Spomenik nosi zvanično ime "Ratnik", kako bi se izbjegao bijes Grka. Visok je tridesetak metara i predstavlja Filipa II s mačem u lijevoj ruci i s desnom šakom podignutom prema nebu, javio je AFP.

Kip Aleksandra Velikog je nazvan "Ratnik na konju", što nije spriječilo ljutnju Grčke i prjetnju da neće dozvoliti ulazak Makedonije u Evropsku uniju.

I Makedonija i Grčka smatraju da je Aleksandar Veliki dio njihove historijske baštine.

Grčka smatra da je ime Makedonija dio njene nacionalne baštine i blokira međunarodno priznavanje svoje susjede pod tim imenom, kao i njene aspiracije da uđe u EU i NATO, sve dok Skoplje ne nađe neko drugo ime za svoju zemlju.

Posredovanje Ujedinjenih nacija nije do sada dalo rezultate.
Skijaš

#3775 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Skijaš »

radostan dan wrote:to se zove prst u oko...

Ogromni kip Filipa II Makedonskog podignut u Skoplju
Ratnik. Ratnik na konju. Sljedeći je Ratnik u trpezariji
Post Reply