Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- JThomas
#3751 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
e to je to. bolje je u bosni, ali moj je život specifičan pa meni nije 
- Rockefeller
#3752 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Zalosno majke mitriconja wrote:Kako to? Uzmes tuzlansku so i razmutis u kanti na 10 litara vode?Rockefeller wrote:Za med. tehnicara na Kumu ti treba stela i dobijes ugovor na godinu![]()
Doneses ali prvo kupis rukavice u DM da imas s necim radit. Previjanje rana vela havle. Nemas dez. Sredstva da ocistis ranu, cistis sa naclom.![]()
![]()
-
Seyfo
#3753 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa možda su(bar kažu) svi to, ali ti jedini (kažeš) si beskućnik u Njemačkoj.Sapna_TZ wrote:Na forumu su svi sto pisu visokosofisticirani inzinjeri sa desetak godina relevantnog iskustva u prestiznim multinacionalnim korporacijama i clanovi nadzornih odbora sa ogromnim uticajem u menadzmentu vodecih svjetskih kompanija kao sto su Google, Microsoft, Facebook i Apple.![]()
U realnom svijetu svi su priuceni konobari sa kupljenim diplomama raznih zanimanja iz Hercegovine.
I takvi vecinom sanjaju da odu u Njemacku.
I mnogi odu, i onda kad vide da to nije tako kako oni misle da jeste i da se sistem ne moze prevariti
onda se kuka na sav glas i trubi se da Njemacka nije ono sto je nekad bila.![]()
I nikad objasniti ovima da njemacka ili privreda bilo koje druge razvijene ekonomije ne ovisi o sumnjivim strucnjacima iz BIH ciji kvalitet obrazovanja je i vise nego upitan.
-
Sapna_TZ
#3754 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Svaki uposlenik - medicinski tehnicar neovisno o tome da li radi u Vojnoj bolnici ili na KCUSU na odjelu gdje su lezeci i nepokretni pacijenti ih presvlaci i mijenja pelene.madner wrote:Valjda je poenta da to ne rade u BiH, niti bi radili u BiH, ali nije problem vani.
I peru im guzice, a da bi to radio u BIH moras imati
15 000 KM za kupovinu takvog radnog mjesta i clansku knjizicu SDA.
I opet ti daju ugovor na 6 mjeseci.
- stakasa
#3755 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
A hizmet tetkama, majci...?Radio Sarajevo wrote:Ko kaže da sam mislio nazad?stakasa wrote: Kad si mislio nazad u domovinu?
-
bleicher
#3756 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
To se ne odnosi na njega, znas njegov slucaj je specifican.stakasa wrote:A hizmet tetkama, majci...?Radio Sarajevo wrote:Ko kaže da sam mislio nazad?stakasa wrote: Kad si mislio nazad u domovinu?
-
cassius
#3757 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Relevantno ni za sta.Radio Sarajevo wrote:I dalje imam manje postova od tebecassius wrote:Lupas ko Maksim po diviziji. Inace jedino se u Bosni ljudi druze, i ima se milion tema, ne presipa se iz supljeg u prazno.Radio Sarajevo wrote:
Upoznaćeš ti nove ljude, ali će to sve biti ljudi poput tebe, koji su takođe došli nedavno u stranu zemlju. Imaćete pet tema, i nakon toga kapak, više nećete imati o čemu pričati. Ako ti misliš da ti neki Nijemac, Indijac, Afganistanac može biti kao tvoj kum, ili drug iz osnovne škole, onda vjerovatno i nisi imao prave prijatelje u životu.
U Švabiji takođe imaš kulturnih dešavanja, ali u Minhenu, Berlinu i sl. gradovima. Većina naših završi u selu pored Kassela, veliki grad vide na slici.kakav si ti bot.
Ja ja , veliki grad vide na slici, inace ne putuje se, od Kassela do Dortmunda 2 sata autom.![]()
Vrati se u BiH i dokazi da je top 30-40![]()
90% da ti nisi mako iz svoje avlije nigdje. Proputovao si te kontinente google mapsom i klix forumom. Ima se vremena u inostranstvu vidim da se replicira na postove u roku od minute![]()
![]()
Ajde pobjeguljo, vrati se. Dokazi nesto osim toga sto znas palamudit po forumu.
-
mali jomu
#3758 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
je li ko otiso idje.....? 
- vjesticanametli
#3759 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Jes sapna u njemacku 
- Radio Sarajevo
#3760 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Imam druge načine. Unajmiću sirotinju koja će mi biti i zahvalna.stakasa wrote:A hizmet tetkama, majci...?Radio Sarajevo wrote:Ko kaže da sam mislio nazad?stakasa wrote: Kad si mislio nazad u domovinu?
- Radio Sarajevo
#3761 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ja tebe ne vrijeđam, tako da je glupo da dalje razgovaramo. Ti bi guze dao da pobjegneš, pa eto probaj, i javi se onda iz Dortmunda, pa nam reci kako ti je.cassius wrote:
Relevantno ni za sta.
- uglavnomja
#3762 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
cassius wrote:Lupas ko Maksim po diviziji. Inace jedino se u Bosni ljudi druze, i ima se milion tema, ne presipa se iz supljeg u prazno.Radio Sarajevo wrote:
Upoznaćeš ti nove ljude, ali će to sve biti ljudi poput tebe, koji su takođe došli nedavno u stranu zemlju. Imaćete pet tema, i nakon toga kapak, više nećete imati o čemu pričati. Ako ti misliš da ti neki Nijemac, Indijac, Afganistanac može biti kao tvoj kum, ili drug iz osnovne škole, onda vjerovatno i nisi imao prave prijatelje u životu.
U Švabiji takođe imaš kulturnih dešavanja, ali u Minhenu, Berlinu i sl. gradovima. Većina naših završi u selu pored Kassela, veliki grad vide na slici.kakav si ti bot.
Ja ja , veliki grad vide na slici, inace ne putuje se, od Kassela do Dortmunda 2 sata autom.![]()
Vrati se u BiH i dokazi da je top 30-40![]()
90% da ti nisi mako iz svoje avlije nigdje. Proputovao si te kontinente google mapsom i klix forumom. Ima se vremena u inostranstvu vidim da se replicira na postove u roku od minute
ubise se domaci da se druze sa strancima, ono tuku se u redu ko ce prvi da postane mujin najnoviji najbolji drug
ne zvucis kao dijete, znaci imas svoje dobro izabrano i zacemetirano drustvo
kolike su sanse da neko novi udje u to drustvo, osim necije cure, zene, momka, muza ...?
i to neko ko recimo nije iz sarajeva (ili iz kojeg vec tvog grada)
a tek stranac iz druge kultire, sa cudnim naglaskom i apsoutnim nepoznavanjem lokalnog zivota, istorije, kulture, legendi ...
-
cassius
#3763 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Vrati se u BiH, i dokazi to sto mislis. Do tad ti preostaje samo ovo virtualno druzenje, a ocigledno ni tu nisi sposoban pronaci osobu za razgovor, a tek druga. Tako da i ne cudi tvoj stav.Radio Sarajevo wrote:Ja tebe ne vrijeđam, tako da je glupo da dalje razgovaramo. Ti bi guze dao da pobjegneš, pa eto probaj, i javi se onda iz Dortmunda, pa nam reci kako ti je.cassius wrote:
Relevantno ni za sta.
- Radio Sarajevo
#3764 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Otkako sam član foruma, imam postova koliko otprilike i dana, dakle oko jedan dnevno. Najaktivniji sam na temi o Želji jer nažalost ne mogu pratiti uživo svoj klub dok živim vani. I to je kao pokazatelj da nemam druga?cassius wrote:Vrati se u BiH, i dokazi to sto mislis. Do tad ti preostaje samo ovo virtualno druzenje, a ocigledno ni tu nisi sposoban pronaci osobu za razgovor, a tek druga. Tako da i ne cudi tvoj stav.Radio Sarajevo wrote:Ja tebe ne vrijeđam, tako da je glupo da dalje razgovaramo. Ti bi guze dao da pobjegneš, pa eto probaj, i javi se onda iz Dortmunda, pa nam reci kako ti je.cassius wrote:
Relevantno ni za sta.
Ja uveliko radim na povratku, a i otišao sam prije nekoliko godina. I prije odlaska sam bio hadžija, a biću i kad se vratim, i sitne duše tu ne mogu ništa.
Ako normalno nastaviš, možemo pričati dalje. Dotad, adio...
I da, odgovori forumašici uglavnomja.
-
zrakomlat
#3765 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Baš misliš da su plate u tom rasponu rijetko u BiH, i u privatnom sektoru? Ima takvih plata pa i većih, u nekim normala poslovima, koji ne zahtjevaju nikakvu stručnost.Sapna_TZ wrote:
Da mi je znat koji ljudi u BIH imaju platu 800-1200 KM kad vecina radi za 600-700, a mnogi i za manje...
Ako je mjerilo Bingo, Amko, Konzum ili slične firme, to je druga priča. Takvi poslovi nisu plaćeni ni po Njemačkoj. Jedino je doduše čest fazon 600 na banku, ostatak u kovertu, al dobro, bolje i tako nego nikako.
Čuj da mi je znat koji ljudi imaju tu platu, pa nebi da je riječ o plati od 3000 BAM
-
cassius
#3766 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Znaci ti nisi dovoljno tamo da bi rekao kako stvarno jest. Nego si otisao prije nekoliko godina i sad palamudis drugima kako je ?Radio Sarajevo wrote:
Otkako sam član foruma, imam postova koliko otprilike i dana, dakle oko jedan dnevno. Najaktivniji sam na temi o Želji jer nažalost ne mogu pratiti uživo svoj klub dok živim vani. I to je kao pokazatelj da nemam druga?
Ja uveliko radim na povratku, a i otišao sam prije nekoliko godina. I prije odlaska sam bio hadžija, a biću i kad se vratim, i sitne duše tu ne mogu ništa.
Ako normalno nastaviš, možemo pričati dalje. Dotad, adio...
I da, odgovori forumašici uglavnomja.
Tvoj stav je pokazatelj da ti nisi ocigledno sposoban imat druga. Mozda i imas jednog, koji je vjerovatno ostao u Saraj'vuu.
Svoja iskustva nameces ostalima,uvjeravajuci njih da je tamo svima tako ko sto je tebi. Na ovoj temi si obicno ostavio negativne dojmove za zivot vani. Sto mi je malo sumnjivo, jer si ti jos uvijek tamo.
Ne radis ti ni na kakvom povratku, hadzija vjerovatno jesi sa tim parama koje zaradujes u holandiji, a sudeci po tvojim postovima na ovoj temi dusa ti je sitna.
Ma nemamo sta nastavljat, prica ti nema uporiste nikakvo. Ali ipak ovo je forum, pa mozes lijecit nostalgiju pisanjem ovdje, hadžo moj.
-
cassius
#3767 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Zanimljiva šalauglavnomja wrote:
ubise se domaci da se druze sa strancima, ono tuku se u redu ko ce prvi da postane mujin najnoviji najbolji drug![]()
ne zvucis kao dijete, znaci imas svoje dobro izabrano i zacemetirano drustvo
kolike su sanse da neko novi udje u to drustvo, osim necije cure, zene, momka, muza ...?
i to neko ko recimo nije iz sarajeva (ili iz kojeg vec tvog grada)
a tek stranac iz druge kultire, sa cudnim naglaskom i apsoutnim nepoznavanjem lokalnog zivota, istorije, kulture, legendi ...
Kolike su sanse zavisi od dosta stvari.Tako da , neku tacnu brojku ne mogu projicirat.
Mislim da ovo iz kojeg si grada nema veze ni sa cim. Sarajevo je puno eto doseljenika iz drugih gradova,pa se ljudi druze, asimiliraju, upoznavaju.
- muha_sa
#3768 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
lupa Sapnazrakomlat wrote:Baš misliš da su plate u tom rasponu rijetko u BiH, i u privatnom sektoru? Ima takvih plata pa i većih, u nekim normala poslovima, koji ne zahtjevaju nikakvu stručnost.Sapna_TZ wrote:
Da mi je znat koji ljudi u BIH imaju platu 800-1200 KM kad vecina radi za 600-700, a mnogi i za manje...
Ako je mjerilo Bingo, Amko, Konzum ili slične firme, to je druga priča. Takvi poslovi nisu plaćeni ni po Njemačkoj. Jedino je doduše čest fazon 600 na banku, ostatak u kovertu, al dobro, bolje i tako nego nikako.
Čuj da mi je znat koji ljudi imaju tu platu, pa nebi da je riječ o plati od 3000 BAM
- JThomas
#3769 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
bolan ljudi sjede, lože te i smiju se a ti se ozbiljan sekiraš...šta kaže sirotinja će biti zahvalna.cassius wrote:
Znaci ti nisi dovoljno tamo da bi rekao kako stvarno jest. Nego si otisao prije nekoliko godina i sad palamudis drugima kako je ?
Tvoj stav je pokazatelj da ti nisi ocigledno sposoban imat druga. Mozda i imas jednog, koji je vjerovatno ostao u Saraj'vuu.
Svoja iskustva nameces ostalima,uvjeravajuci njih da je tamo svima tako ko sto je tebi. Na ovoj temi si obicno ostavio negativne dojmove za zivot vani. Sto mi je malo sumnjivo, jer si ti jos uvijek tamo.
Ne radis ti ni na kakvom povratku, hadzija vjerovatno jesi sa tim parama koje zaradujes u holandiji, a sudeci po tvojim postovima na ovoj temi dusa ti je sitna.
Ma nemamo sta nastavljat, prica ti nema uporiste nikakvo. Ali ipak ovo je forum, pa mozes lijecit nostalgiju pisanjem ovdje, hadžo moj.
- muha_sa
#3770 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
muzicar_iz_parka wrote:Ja bi se prijavio na kurs za zavarivanje kod Muhe_sa pa da idemo Šveđanke zavarivati.
![]()
Što se tiče poslova, rade ljudi svašta, normalno je da se kad kreneš od nule ne može sve imati odmah, ali ko radi na tome i postigne.
Opet najviše je do samih ljudi, bilo je nekih koji su i u ratnim uslovima dobro živjeli a ima nekih koji i pored x hiljada KM Eura Dolara ne mogu kraj sa krajem sastaviti.
što se drugog tice tu si 100% u pravu
sa trojicom sam u kontaktu--evo ih ovdje rade i imaju milju ipo platu
a imaš duduka kojeg ništa živo ne zanima---njemu ocrtaj trasu--uvali mu krampu i lopatu i nek ožeže
-
zrakomlat
#3771 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ma znam, garant trola lik, kad upratis forumske pocetke, od beskucnistva u Njemackoj pa nadalje, al eto, mora se nekad i reagovat. U određenom dijelu svog posla imam povremeno uvida u primanja raznih ljudi i znam da pristojna primanja nisu rijetka. Ima i onih sitnih, ali jbga, ima i u AmeriKi.muha_sa wrote:lupa Sapnazrakomlat wrote:Baš misliš da su plate u tom rasponu rijetko u BiH, i u privatnom sektoru? Ima takvih plata pa i većih, u nekim normala poslovima, koji ne zahtjevaju nikakvu stručnost.Sapna_TZ wrote:
Čuj da mi je znat koji ljudi imaju tu platu, pa nebi da je riječ o plati od 3000 BAMofrlje piše, bog dragi zna u kojem on svijetu živi
-
macchiato
#3772 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa nije Bejha samo Sarajevo.
U Zenici je 700KM vrhunska plata jer većina radi i za manje od toga. Da ne računam sad neke moćne pozicije u državnim firmama, bankama itd. i ostala zanimanja koja su inače više plaćena, ali na većini radnih mjesta je 700-800KM premija.
Imam blisku osobu koja radi kao čistačica u bolnici i lomi se za 450 maraka, skoro pa duplo manje i od tih mizernih 800 maraka. Drugarica u prodavnici, 500 maraka. Druga u kafiću, čini mi se nekih 600 maraka. Eto, ti neki poslovi za SSS kadar koji su najbrojniji su slabije plaćeni.
Da ne pričam o još manjim sredinama, tamo je pretpostavljam još gora situacija.
U Zenici je 700KM vrhunska plata jer većina radi i za manje od toga. Da ne računam sad neke moćne pozicije u državnim firmama, bankama itd. i ostala zanimanja koja su inače više plaćena, ali na većini radnih mjesta je 700-800KM premija.
Imam blisku osobu koja radi kao čistačica u bolnici i lomi se za 450 maraka, skoro pa duplo manje i od tih mizernih 800 maraka. Drugarica u prodavnici, 500 maraka. Druga u kafiću, čini mi se nekih 600 maraka. Eto, ti neki poslovi za SSS kadar koji su najbrojniji su slabije plaćeni.
Da ne pričam o još manjim sredinama, tamo je pretpostavljam još gora situacija.
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#3773 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
isto ko u bosniRadio Sarajevo wrote:Nakon toga, ako se stabilizujete, uspijete se izboriti u nekoj firmi za fino mjesto, sredite stan (a tu je uglavnom faktor sreća), onda vam možda i može biti lijepo. I opet, nećete imati svoje prijatelje, roditelji će vam svake godine biti sve stariji i bolesniji, a to će vas sjebavati kad dođete u Bosnu, kulturna dešavanja ćete svesti na nulu, omiljeni klub ćete gledati preko Moje TV, bićete uvijek negdje stranci, itd.
-
Hendrix
#3774 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Lik se nije snaso vani i ima jaku sentimentalnu povezanost sa "rajom", i et odma zakljucak kaze Bosna medju 30-40 najboljih drzava na svijetu. Mozda jedna od najvecih provala foruma.japin_mutapi wrote:isto ko u bosniRadio Sarajevo wrote:Nakon toga, ako se stabilizujete, uspijete se izboriti u nekoj firmi za fino mjesto, sredite stan (a tu je uglavnom faktor sreća), onda vam možda i može biti lijepo. I opet, nećete imati svoje prijatelje, roditelji će vam svake godine biti sve stariji i bolesniji, a to će vas sjebavati kad dođete u Bosnu, kulturna dešavanja ćete svesti na nulu, omiljeni klub ćete gledati preko Moje TV, bićete uvijek negdje stranci, itd.
- madner
#3775 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Prosjecna neto plata u FBiH, bez TO, prevoza i koverti je 900 KM.
Mislim, isto da su vanzemaljci.
Mislim, isto da su vanzemaljci.