Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
JThomas

#3751 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by JThomas »

e to je to. bolje je u bosni, ali moj je život specifičan pa meni nije :mrgreen:
Rockefeller

#3752 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Rockefeller »

triconja wrote:
Rockefeller wrote:Za med. tehnicara na Kumu ti treba stela i dobijes ugovor na godinu :lol:

Doneses ali prvo kupis rukavice u DM da imas s necim radit. Previjanje rana vela havle. Nemas dez. Sredstva da ocistis ranu, cistis sa naclom.
Kako to? Uzmes tuzlansku so i razmutis u kanti na 10 litara vode? :lol: :lol: :lol:
Zalosno majke mi
Seyfo

#3753 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Seyfo »

Sapna_TZ wrote:Na forumu su svi sto pisu visokosofisticirani inzinjeri sa desetak godina relevantnog iskustva u prestiznim multinacionalnim korporacijama i clanovi nadzornih odbora sa ogromnim uticajem u menadzmentu vodecih svjetskih kompanija kao sto su Google, Microsoft, Facebook i Apple. :D

U realnom svijetu svi su priuceni konobari sa kupljenim diplomama raznih zanimanja iz Hercegovine. :oops:
I takvi vecinom sanjaju da odu u Njemacku.
I mnogi odu, i onda kad vide da to nije tako kako oni misle da jeste i da se sistem ne moze prevariti
onda se kuka na sav glas i trubi se da Njemacka nije ono sto je nekad bila. :roll:

I nikad objasniti ovima da njemacka ili privreda bilo koje druge razvijene ekonomije ne ovisi o sumnjivim strucnjacima iz BIH ciji kvalitet obrazovanja je i vise nego upitan.
Pa možda su(bar kažu) svi to, ali ti jedini (kažeš) si beskućnik u Njemačkoj.
Sapna_TZ

#3754 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Sapna_TZ »

madner wrote:Valjda je poenta da to ne rade u BiH, niti bi radili u BiH, ali nije problem vani. :D
Svaki uposlenik - medicinski tehnicar neovisno o tome da li radi u Vojnoj bolnici ili na KCUSU na odjelu gdje su lezeci i nepokretni pacijenti ih presvlaci i mijenja pelene.

I peru im guzice, a da bi to radio u BIH moras imati
15 000 KM za kupovinu takvog radnog mjesta i clansku knjizicu SDA.
I opet ti daju ugovor na 6 mjeseci.
stakasa

#3755 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

Radio Sarajevo wrote:
stakasa wrote: Kad si mislio nazad u domovinu?
Ko kaže da sam mislio nazad?
A hizmet tetkama, majci...?
bleicher

#3756 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by bleicher »

stakasa wrote:
Radio Sarajevo wrote:
To se ne odnosi na njega, znas njegov slucaj je specifican.
cassius

#3757 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by cassius »

Radio Sarajevo wrote:
cassius wrote:
Radio Sarajevo wrote:
Upoznaćeš ti nove ljude, ali će to sve biti ljudi poput tebe, koji su takođe došli nedavno u stranu zemlju. Imaćete pet tema, i nakon toga kapak, više nećete imati o čemu pričati. Ako ti misliš da ti neki Nijemac, Indijac, Afganistanac može biti kao tvoj kum, ili drug iz osnovne škole, onda vjerovatno i nisi imao prave prijatelje u životu.

U Švabiji takođe imaš kulturnih dešavanja, ali u Minhenu, Berlinu i sl. gradovima. Većina naših završi u selu pored Kassela, veliki grad vide na slici.
Lupas ko Maksim po diviziji. Inace jedino se u Bosni ljudi druze, i ima se milion tema, ne presipa se iz supljeg u prazno. :D kakav si ti bot.
Ja ja , veliki grad vide na slici, inace ne putuje se, od Kassela do Dortmunda 2 sata autom. :D

Vrati se u BiH i dokazi da je top 30-40 :D

90% da ti nisi mako iz svoje avlije nigdje. Proputovao si te kontinente google mapsom i klix forumom. Ima se vremena u inostranstvu vidim da se replicira na postove u roku od minute :D
I dalje imam manje postova od tebe :D :D :D
Relevantno ni za sta.
Ajde pobjeguljo, vrati se. Dokazi nesto osim toga sto znas palamudit po forumu.
mali jomu

#3758 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mali jomu »

je li ko otiso idje.....? :lol:
vjesticanametli

#3759 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by vjesticanametli »

Jes sapna u njemacku :lol:
Radio Sarajevo

#3760 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

stakasa wrote:
Radio Sarajevo wrote:
Imam druge načine. Unajmiću sirotinju koja će mi biti i zahvalna.
Radio Sarajevo

#3761 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

cassius wrote:
Relevantno ni za sta.
Ja tebe ne vrijeđam, tako da je glupo da dalje razgovaramo. Ti bi guze dao da pobjegneš, pa eto probaj, i javi se onda iz Dortmunda, pa nam reci kako ti je.
uglavnomja

#3762 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by uglavnomja »

cassius wrote:
Radio Sarajevo wrote:
Upoznaćeš ti nove ljude, ali će to sve biti ljudi poput tebe, koji su takođe došli nedavno u stranu zemlju. Imaćete pet tema, i nakon toga kapak, više nećete imati o čemu pričati. Ako ti misliš da ti neki Nijemac, Indijac, Afganistanac može biti kao tvoj kum, ili drug iz osnovne škole, onda vjerovatno i nisi imao prave prijatelje u životu.

U Švabiji takođe imaš kulturnih dešavanja, ali u Minhenu, Berlinu i sl. gradovima. Većina naših završi u selu pored Kassela, veliki grad vide na slici.
Lupas ko Maksim po diviziji. Inace jedino se u Bosni ljudi druze, i ima se milion tema, ne presipa se iz supljeg u prazno. :D kakav si ti bot.
Ja ja , veliki grad vide na slici, inace ne putuje se, od Kassela do Dortmunda 2 sata autom. :D

Vrati se u BiH i dokazi da je top 30-40 :D

90% da ti nisi mako iz svoje avlije nigdje. Proputovao si te kontinente google mapsom i klix forumom. Ima se vremena u inostranstvu vidim da se replicira na postove u roku od minute :D

ubise se domaci da se druze sa strancima, ono tuku se u redu ko ce prvi da postane mujin najnoviji najbolji drug :lol:

ne zvucis kao dijete, znaci imas svoje dobro izabrano i zacemetirano drustvo
kolike su sanse da neko novi udje u to drustvo, osim necije cure, zene, momka, muza ...?
i to neko ko recimo nije iz sarajeva (ili iz kojeg vec tvog grada)
a tek stranac iz druge kultire, sa cudnim naglaskom i apsoutnim nepoznavanjem lokalnog zivota, istorije, kulture, legendi ...
cassius

#3763 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by cassius »

Radio Sarajevo wrote:
cassius wrote:
Relevantno ni za sta.
Ja tebe ne vrijeđam, tako da je glupo da dalje razgovaramo. Ti bi guze dao da pobjegneš, pa eto probaj, i javi se onda iz Dortmunda, pa nam reci kako ti je.
Vrati se u BiH, i dokazi to sto mislis. Do tad ti preostaje samo ovo virtualno druzenje, a ocigledno ni tu nisi sposoban pronaci osobu za razgovor, a tek druga. Tako da i ne cudi tvoj stav.
Radio Sarajevo

#3764 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

cassius wrote:
Radio Sarajevo wrote:
cassius wrote:
Relevantno ni za sta.
Vrati se u BiH, i dokazi to sto mislis. Do tad ti preostaje samo ovo virtualno druzenje, a ocigledno ni tu nisi sposoban pronaci osobu za razgovor, a tek druga. Tako da i ne cudi tvoj stav.
Otkako sam član foruma, imam postova koliko otprilike i dana, dakle oko jedan dnevno. Najaktivniji sam na temi o Želji jer nažalost ne mogu pratiti uživo svoj klub dok živim vani. I to je kao pokazatelj da nemam druga?

Ja uveliko radim na povratku, a i otišao sam prije nekoliko godina. I prije odlaska sam bio hadžija, a biću i kad se vratim, i sitne duše tu ne mogu ništa.

Ako normalno nastaviš, možemo pričati dalje. Dotad, adio...

I da, odgovori forumašici uglavnomja.
zrakomlat

#3765 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by zrakomlat »

Sapna_TZ wrote:
Da mi je znat koji ljudi u BIH imaju platu 800-1200 KM kad vecina radi za 600-700, a mnogi i za manje...
Baš misliš da su plate u tom rasponu rijetko u BiH, i u privatnom sektoru? Ima takvih plata pa i većih, u nekim normala poslovima, koji ne zahtjevaju nikakvu stručnost.

Ako je mjerilo Bingo, Amko, Konzum ili slične firme, to je druga priča. Takvi poslovi nisu plaćeni ni po Njemačkoj. Jedino je doduše čest fazon 600 na banku, ostatak u kovertu, al dobro, bolje i tako nego nikako.

Čuj da mi je znat koji ljudi imaju tu platu, pa nebi da je riječ o plati od 3000 BAM :lol:
cassius

#3766 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by cassius »

Radio Sarajevo wrote:
Otkako sam član foruma, imam postova koliko otprilike i dana, dakle oko jedan dnevno. Najaktivniji sam na temi o Želji jer nažalost ne mogu pratiti uživo svoj klub dok živim vani. I to je kao pokazatelj da nemam druga?

Ja uveliko radim na povratku, a i otišao sam prije nekoliko godina. I prije odlaska sam bio hadžija, a biću i kad se vratim, i sitne duše tu ne mogu ništa.

Ako normalno nastaviš, možemo pričati dalje. Dotad, adio...

I da, odgovori forumašici uglavnomja.
Znaci ti nisi dovoljno tamo da bi rekao kako stvarno jest. Nego si otisao prije nekoliko godina i sad palamudis drugima kako je ?
Tvoj stav je pokazatelj da ti nisi ocigledno sposoban imat druga. Mozda i imas jednog, koji je vjerovatno ostao u Saraj'vuu.
Svoja iskustva nameces ostalima,uvjeravajuci njih da je tamo svima tako ko sto je tebi. Na ovoj temi si obicno ostavio negativne dojmove za zivot vani. Sto mi je malo sumnjivo, jer si ti jos uvijek tamo.

Ne radis ti ni na kakvom povratku, hadzija vjerovatno jesi sa tim parama koje zaradujes u holandiji, a sudeci po tvojim postovima na ovoj temi dusa ti je sitna.

Ma nemamo sta nastavljat, prica ti nema uporiste nikakvo. Ali ipak ovo je forum, pa mozes lijecit nostalgiju pisanjem ovdje, hadžo moj.
cassius

#3767 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by cassius »

uglavnomja wrote:

ubise se domaci da se druze sa strancima, ono tuku se u redu ko ce prvi da postane mujin najnoviji najbolji drug :lol:

ne zvucis kao dijete, znaci imas svoje dobro izabrano i zacemetirano drustvo
kolike su sanse da neko novi udje u to drustvo, osim necije cure, zene, momka, muza ...?
i to neko ko recimo nije iz sarajeva (ili iz kojeg vec tvog grada)
a tek stranac iz druge kultire, sa cudnim naglaskom i apsoutnim nepoznavanjem lokalnog zivota, istorije, kulture, legendi ...
Zanimljiva šala :lol:

Kolike su sanse zavisi od dosta stvari.Tako da , neku tacnu brojku ne mogu projicirat.
Mislim da ovo iz kojeg si grada nema veze ni sa cim. Sarajevo je puno eto doseljenika iz drugih gradova,pa se ljudi druze, asimiliraju, upoznavaju.
muha_sa

#3768 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by muha_sa »

zrakomlat wrote:
Sapna_TZ wrote:
Da mi je znat koji ljudi u BIH imaju platu 800-1200 KM kad vecina radi za 600-700, a mnogi i za manje...
Baš misliš da su plate u tom rasponu rijetko u BiH, i u privatnom sektoru? Ima takvih plata pa i većih, u nekim normala poslovima, koji ne zahtjevaju nikakvu stručnost.

Ako je mjerilo Bingo, Amko, Konzum ili slične firme, to je druga priča. Takvi poslovi nisu plaćeni ni po Njemačkoj. Jedino je doduše čest fazon 600 na banku, ostatak u kovertu, al dobro, bolje i tako nego nikako.

Čuj da mi je znat koji ljudi imaju tu platu, pa nebi da je riječ o plati od 3000 BAM :lol:
lupa Sapna :-) ofrlje piše, bog dragi zna u kojem on svijetu živi :-)
JThomas

#3769 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by JThomas »

cassius wrote:
Znaci ti nisi dovoljno tamo da bi rekao kako stvarno jest. Nego si otisao prije nekoliko godina i sad palamudis drugima kako je ?
Tvoj stav je pokazatelj da ti nisi ocigledno sposoban imat druga. Mozda i imas jednog, koji je vjerovatno ostao u Saraj'vuu.
Svoja iskustva nameces ostalima,uvjeravajuci njih da je tamo svima tako ko sto je tebi. Na ovoj temi si obicno ostavio negativne dojmove za zivot vani. Sto mi je malo sumnjivo, jer si ti jos uvijek tamo.

Ne radis ti ni na kakvom povratku, hadzija vjerovatno jesi sa tim parama koje zaradujes u holandiji, a sudeci po tvojim postovima na ovoj temi dusa ti je sitna.

Ma nemamo sta nastavljat, prica ti nema uporiste nikakvo. Ali ipak ovo je forum, pa mozes lijecit nostalgiju pisanjem ovdje, hadžo moj.
bolan ljudi sjede, lože te i smiju se a ti se ozbiljan sekiraš...šta kaže sirotinja će biti zahvalna.
muha_sa

#3770 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by muha_sa »

muzicar_iz_parka wrote:Ja bi se prijavio na kurs za zavarivanje kod Muhe_sa pa da idemo Šveđanke zavarivati.
:D

Što se tiče poslova, rade ljudi svašta, normalno je da se kad kreneš od nule ne može sve imati odmah, ali ko radi na tome i postigne.
Opet najviše je do samih ljudi, bilo je nekih koji su i u ratnim uslovima dobro živjeli a ima nekih koji i pored x hiljada KM Eura Dolara ne mogu kraj sa krajem sastaviti
.
:-D može :D ima da sve redom zavarimo, probirac otirac :lol:

što se drugog tice tu si 100% u pravu :) sve je od covjeka do covjeka :) bogme sam mnoge naucio jer nikad nisam krio znanje i vazda sam im govorio da je jedina dozvoljena kradja kradja znanja :) pa bujrum :)
sa trojicom sam u kontaktu--evo ih ovdje rade i imaju milju ipo platu :thumbup: jedan otvorio samostalni obrt--momak vrijedan, po cijeli dan brusio i poliro varove al ga interesovalo zavarivanje :thumbup: kako Muha ide ovo-kako ono............. :? možeš li mi pokazat :? malo po malo i evo ga privatnik :thumbup:
a imaš duduka kojeg ništa živo ne zanima---njemu ocrtaj trasu--uvali mu krampu i lopatu i nek ožeže :D al i to neko mora :-)
zrakomlat

#3771 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by zrakomlat »

muha_sa wrote:
zrakomlat wrote:
Sapna_TZ wrote:

lupa Sapna :-) ofrlje piše, bog dragi zna u kojem on svijetu živi :-)
Ma znam, garant trola lik, kad upratis forumske pocetke, od beskucnistva u Njemackoj pa nadalje, al eto, mora se nekad i reagovat. U određenom dijelu svog posla imam povremeno uvida u primanja raznih ljudi i znam da pristojna primanja nisu rijetka. Ima i onih sitnih, ali jbga, ima i u AmeriKi.
macchiato

#3772 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by macchiato »

Pa nije Bejha samo Sarajevo.

U Zenici je 700KM vrhunska plata jer većina radi i za manje od toga. Da ne računam sad neke moćne pozicije u državnim firmama, bankama itd. i ostala zanimanja koja su inače više plaćena, ali na većini radnih mjesta je 700-800KM premija.
Imam blisku osobu koja radi kao čistačica u bolnici i lomi se za 450 maraka, skoro pa duplo manje i od tih mizernih 800 maraka. Drugarica u prodavnici, 500 maraka. Druga u kafiću, čini mi se nekih 600 maraka. Eto, ti neki poslovi za SSS kadar koji su najbrojniji su slabije plaćeni.

Da ne pričam o još manjim sredinama, tamo je pretpostavljam još gora situacija.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#3773 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by japin_mutapi »

Radio Sarajevo wrote:Nakon toga, ako se stabilizujete, uspijete se izboriti u nekoj firmi za fino mjesto, sredite stan (a tu je uglavnom faktor sreća), onda vam možda i može biti lijepo. I opet, nećete imati svoje prijatelje, roditelji će vam svake godine biti sve stariji i bolesniji, a to će vas sjebavati kad dođete u Bosnu, kulturna dešavanja ćete svesti na nulu, omiljeni klub ćete gledati preko Moje TV, bićete uvijek negdje stranci, itd.
isto ko u bosni
Hendrix

#3774 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Hendrix »

japin_mutapi wrote:
Radio Sarajevo wrote:Nakon toga, ako se stabilizujete, uspijete se izboriti u nekoj firmi za fino mjesto, sredite stan (a tu je uglavnom faktor sreća), onda vam možda i može biti lijepo. I opet, nećete imati svoje prijatelje, roditelji će vam svake godine biti sve stariji i bolesniji, a to će vas sjebavati kad dođete u Bosnu, kulturna dešavanja ćete svesti na nulu, omiljeni klub ćete gledati preko Moje TV, bićete uvijek negdje stranci, itd.
isto ko u bosni
Lik se nije snaso vani i ima jaku sentimentalnu povezanost sa "rajom", i et odma zakljucak kaze Bosna medju 30-40 najboljih drzava na svijetu. Mozda jedna od najvecih provala foruma.
madner

#3775 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by madner »

Prosjecna neto plata u FBiH, bez TO, prevoza i koverti je 900 KM.

Mislim, isto da su vanzemaljci. :D
Post Reply