Sirija vol. 2

Locked
Kikibombona

#3751 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Grean wrote:
arzuhal wrote:
Sirija je većinski sunijska zemlja, s nekim skoro sličnim omjerom šafijske i hanefijske pravne škole (al taj podatak je potpuno nevažan), izrazito sufijske tradicije (najvećim dijelom nakšibendije i šazilije, kao i rifaije). Znam da je, recimo, u jednoj porodici jedno dijete išlo u jedan mekteb da uči o vjeri, kod vjeroučitelja koji je šafija, a drugo kod vjeroučitelja hanefije, to nema nikakve razlike.
Hvala na objasnjenju.

Znaci ISIS i Al Nusra su ubaceni elementi sa strane s obzirom da su to grupe koje se finansiraju od selefijskih krugova i pretpostavljam da tu dominira ekstremno selefijsko vidjenje islama.

Kad pricamo o FAS, koje su to grupe koje se drze hanefijsko/safijskog mezheba i nisu pod uticajem selefijskih ekstremnih krugova? Pretpostavljam ovi Turkmeni ali koliko vidim oni su brojcano beznacajni. Oko desetak hiljada boraca. Ima li jos tih grupa jer nama se samo servira ISIS i Nusra i neka uopstena prica o FSA u koju kako sam shvatio svrstavaju i Nusru.
Najjaca pobunjenicka skupina je Islamski front. Dakle, dosta jaca i brojnija od Nusra fronta.

Islamski front je 'selefijska koalicija' sacinjena od sljedecih grupa.

al-Tawhid Brigade
Al-Fawj al-Awal
Northern Storm Brigade
Ahrar ash-Sham
Jaysh al-Islam
Ansar al-Sham

Najuticajnije grupe su Ahrar Sham i Dezjs el islam. Jedan od osnivaca Ahrara je istaknuti pripadnik Al Kaide i saradnik Zavahirija, Abu Kalid al Suri. Ahrar Sham je prisutan u cijeloj Siriji gotovo od samog pocetka rata. Od pocetka vaze za najjacu pobunjenicku skupinu. Sa Nusrom od samog pocetka imaju izvrsene odnose, zajedno se bore itd. Dok se ISIL nije odmetnuo, Ahrar, Nusra i ISIL su bili kao jedno. Dzejs el islam je bog i batina u Damasku i okolini.

Jedno je sigurno, bez Islamskog fronta nema dogovora izmedju pobunjenika i sirijske vojske. Oni su kod pobunjenika glavni u svakom pogledu. 95% pripadnika Islamskog fronta su Sirijci. Navodno imaju oko 70 - 80 000 boraca.

Nusra fronta je vec poznata. Jund al Aqsa je selefijska skupina za koju kazu da su gori od Nusre. Liwa al-Umma je isto tako selefijska skupina. Liwa al-Haqq itd itd.

I ostale pobunjenicke grupe su uglavnom islamisticke. Armija mudjahedina, Harakat Zenki itd itd...

FSA uopste ne postoji. Postoje stotine grupa koje imaju svoje komadante i koje ne odgovaraju nikome osim same sebi. Ne postoji politicko niti vojno vodstvo FSA.
Grean

#3752 Re: Sirija vol. 2

Post by Grean »

gospodja profiterka wrote: Ama ne postoji FSA pobogu... To je apstraktni generički pojam koji obuhvata svakoga i nikoga, po potrebi.
Dobro, ali da ne postoji snaga koja brani interese suni muslimana koji cine 72% populacije Sirije je malo nevjerovatno. Cisto sumnjam da su se svi okrenuli selefizmu.

Realno pristup je pogresan, da bi se pobijedio ISIS mora postojati snaga koja ce biti alternativa sunitima. Realno, da sam u Raqqi i umoran od terora ISIS-a ne bih bas prizeljkivao da budem oslobodjen od strane siitskih milicija iz Libana i Irana jer ne znam sta bi me cekalo od oslobodioca.
Jos manje bih prizeljkivao da budem oslobodjen od strane ruske vojske koji su na nivou cetnickih oslobodioca, koji gdje god sta oslobode siluju, terorisu, likvidiraju i to pod zastitom drzave. Primjeri oslobadjanja Cecenije, Tatara na Krimu su friski, ljudi nestaju preko noci, bez razlike zene muskarci. Isto tako da sam na jugu Sirije i protiv sam rezima zadnja vojska koju bih htio ugledati kao oslobodioce su Nusra i ISIS.

@ironman, znaci po tvome bombardovati pijacu i pobiti 40 ljudi je nacin da se oslabi ISIS na toj teritoriji. Interesantna logika. Taman tako su Markale imale za cilj da se unisti El Mudjahidin u BiH.

@ionanes, na tvoj komentar jednostavno nemam komentara. Samo se nadam da nisi Bosnjak pa da su ti motivi neki sasvim drugi. Jer ako si Bosnjak ne znam kako bi mogao spomenuti Srebrenicu ako i civilne zrtve i ubijanje zatvorenika ima svoju svrhu i ne treba ih prebrojavati jer je to neka politicka pozadina po tvojim rijecima. Stvarno sam bez rijeci.
Last edited by Grean on 29/11/2015 13:58, edited 2 times in total.
Kikibombona

#3753 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

sarajevoxxxx wrote:Kiki zna se ko vrši masakre u Halebu.Ima hiljade snimaka o režimskim zločinima.Sve jasno kao dan.Kakvi crni masakri nad Kurdima u Maksudu
:-)
Evo ti ovaj novinar, pa gledaj ako ti zeludac moze svariti

UPOZORENJE OSTALI, NE OTVARAJTE NIPOSTO, SLIKE SU DA TI SE ZIVOT SMUCI

https://twitter.com/kovandire

Ako hoces, postavit cu jos desetine linkova koje vode na slike masakriranih civila Sejh Maksuda, koje su jucer masakrirali Nusra, Ahrar Sham i grupe koje zovete FSA... Veliki broj mrtvih i ranjenih.
Ironmen

#3754 Re: Sirija vol. 2

Post by Ironmen »

Kikibombona wrote:
sarajevoxxxx wrote:Kiki zna se ko vrši masakre u Halebu.Ima hiljade snimaka o režimskim zločinima.Sve jasno kao dan.Kakvi crni masakri nad Kurdima u Maksudu
Evo ti ovaj novinar, pa gledaj ako ti zeludac moze svariti

UPOZORENJE OSTALI, NE OTVARAJTE NIPOSTO, SLIKE SU DA TI SE ZIVOT SMUCI

https://twitter.com/kovandire

Ako hoces, postavit cu jos desetine linkova koje vode na slike masakriranih civila Sejh Maksuda, koje su jucer masakrirali Nusra, Ahrar Sham i grupe koje zovete FSA... Veliki broj mrtvih i ranjenih.

Sad ce ti raci savo da je to propaganda i da je ovo snimano negdje u Moskvi ili Teheranu u filmskom studiju.

Place ovde svaki put za civilne zrtve selefija a na temi Jemen nema ga da osudi saudisko granatiranje bolnica i skola.
gospodja profiterka

#3755 Re: Sirija vol. 2

Post by gospodja profiterka »

Grean wrote:
gospodja profiterka wrote: Ama ne postoji FSA pobogu... To je apstraktni generički pojam koji obuhvata svakoga i nikoga, po potrebi.
Dobro, ali da ne postoji snaga koja brani interese suni muslimana koji cine 72% populacije Sirije je malo nevjerovatno. Cisto sumnjam da su se svi okrenuli selefizmu.

Realno pristup je pogresan, da bi se pobijedio ISIS mora postojati snaga koja ce biti alternativa sunitima. Realno, da sam u Raqqi i umoran od terora ISIS-a ne bih bas prizeljkivao da budem oslobodjen od strane siitskih milicija iz Libana i Irana jer ne znam sta bi me cekalo od oslobodioca.
Jos manje bi prizeljkivao da budem oslobodjen od strane ruske vojske koji su na nivou cetnickih oslobodioca, koji gdje god sta oslobode siluju, terorisu, likvidiraju i to pod zastitom drzave. Primjeri oslobadjanja Cecenije, Tatara na Krimu su friski, ljudi nestaju preko noci, bez razlike zene muskarci. Isto tako da sam na jugu Sirije i protiv sam rezima zadnja vojska koju bih htio ugledati kao oslobodioce su Nusra i ISIS.

@ironman, znaci po tvome bombardovati pijacu i pobiti 40 ljudi je nacin da se oslabi ISIS na toj teritoriji. Interesantna logika. Taman tako su Markale imale za cilj da se unisti El Mudjahidin u BiH.
Griješiš u zaključivanju jer svoje političko, istorijsko i ideološko iskustvo projiciraš na Siriju. Pa zar bi za podrivanje sirijske države bile potrebne mrake kao ISIS i Al-Nusra da postoje takvi animoziteti između sunija, šija i ostalih koji čine etnički i konfesionalni stratum Sirije? Ti demoni su dovučeni u Siriju sa svih strana svijeta da bi fingirali sektaško nasilje u zemlji u kojoj takvih tenzija uopće nije bilo u toj mjeri. Sirijcima Rusi nisu "četnici", Sirijci nikad nisu čuli za četnike. Njihovo iskustvo i gledište se razlikuju od tvoga. Većina vas pravi tu kapitalnu grešku projekcije bh. prilika na Siriju.
Grean

#3756 Re: Sirija vol. 2

Post by Grean »

Nije bitno jesu li Rusi za Sirijce cetnici, bitno je da se Rusi ponasaju kao cetnici. To je polucivilizovan narod na nivou nas Balkanaca.

Sto se sektaskih podijela tice, to je zalosno ali je cinjenica. Kako kazu rodilo se valja ga ljuljati. Jer ako je Asad dovukao siitske milicije iz inostranstva to znaci da s ei sam ukljucio u sektaski rtat. Cisto sumnjam da je sunitima u njegovoj vojsci drago ratovati rame uz rame sa tim ideoloski zaludjenim ratnicima.
ioannes

#3757 Re: Sirija vol. 2

Post by ioannes »

Grean wrote:
@ionanes, na tvoj komentar jednostavno nemam komentara. Samo se nadam da nisi Bosnjak pa da su ti motivi neki sasvim drugi. Jer ako si Bosnjak ne znam kako bi mogao spomenuti Srebrenicu ako i civilne zrtve i ubijanje zatvorenika ima svoju svrhu i ne treba ih prebrojavati jer je to neka politicka pozadina po tvojim rijecima. Stvarno sam bez rijeci.
ne znam sta da kazem na ovaj komentar,
ako nisi shvatio sustinu mog posta onda nemamo o cemu razgovarat
Kikibombona

#3758 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Ironmen wrote:
Sad ce ti raci savo da je to propaganda i da je ovo snimano negdje u Moskvi ili Teheranu u filmskom studiju.

Place ovde svaki put za civilne zrtve selefija a na temi Jemen nema ga da osudi saudisko granatiranje bolnica i skola.
Svima nama koji pratimo temu poznat je Savin modus operandi.
Kikibombona

#3759 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Grean wrote:Nije bitno jesu li Rusi za Sirijce cetnici, bitno je da se Rusi ponasaju kao cetnici. To je polucivilizovan narod na nivou nas Balkanaca.

Sto se sektaskih podijela tice, to je zalosno ali je cinjenica. Kako kazu rodilo se valja ga ljuljati. Jer ako je Asad dovukao siitske milicije iz inostranstva to znaci da s ei sam ukljucio u sektaski rtat. Cisto sumnjam da je sunitima u njegovoj vojsci drago ratovati rame uz rame sa tim ideoloski zaludjenim ratnicima.
Rusi se ponasaju kao svjetska sila. Ponasaju se kao Amerikanci, Englezi, Francuzi! Ponasaju se kao regionalne sile poput Turske, Irana, Saudije, Izraela!

Ja ne vidim tu nikakve razlike!
gospodja profiterka

#3760 Re: Sirija vol. 2

Grean wrote:Nije bitno jesu li Rusi za Sirijce cetnici, bitno je da se Rusi ponasaju kao cetnici. To je polucivilizovan narod na nivou nas Balkanaca.

Ama... Sirijcima se ne ponašaju kao četnici, shvati to. Sirijci se imaju pravo osloniti na koga god mogu da bi spasili žive glave od najmračnije ideologije i najkrvoločnije horde koja se ikada pojavila na tim prostorima, uključujući i Ruse i šije.

Ti ne znaš kako je sunijama u sirijskoj vojsci, samo misliš da znaš kako bi im trebalo biti. A misliš da znaš zato što ti je sektašenje blisko, jer je ta priča već pustila korijen u ovoj sredini. Pitaj sunije koji su se borili u ARBiH kako im je bilo boriti se noseći oružje koje su im kupile šije i služeći se obukom koju su dobili od šija.

Svašta...
Grean

#3761 Re: Sirija vol. 2

Post by Grean »

Kikibombona wrote:
Rusi se ponasaju kao svjetska sila. Ponasaju se kao Amerikanci, Englezi, Francuzi! Ponasaju se kao regionalne sile poput Turske, Irana, Saudije, Izraela!

Rusi su po oslobadjanju Berlina dobili 48 sati da siluju neometano. To nije bio slucaj ni sa Francuzima, ni Englezima, ni Amerikancima. Ono cim sam jos vise sokiran je da su isto uradili u Beogradu po ulasku u grad. Oni su i dan danas na tom nivou, Cecenija, Krimski Tatari, da se ne ponavljam.
Kikibombona

#3762 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Grean wrote:
Kikibombona wrote:

Rusi su po oslobadjanju Berlina dobili 48 sati da siluju neometano. To nije bio slucaj ni sa Francuzima, ni Englezima, ni Amerikancima. Ono cim sam jos vise sokiran je da su isto uradili u Beogradu po ulasku u grad. Oni su i dan danas na tom nivou, Cecenija, Krimski Tatari, da se ne ponavljam.
A dobro, sta su radili Nijemci?
Sta su radili Evropljani po Sjevernoj i Juznoj Americi?
Sta su radili u Australiji?
Africi, Aziji?

Niko od Evropljana nije posijao vise zla.

Sta su radili Turci Armencima?
Co0l

#3763 Re: Sirija vol. 2

Post by Co0l »

Ruski avioni ponovo gađali Idlib: Poginulo najmanje 40 osoba

Zvaničnici Civilne zaštite u Erihi su kazali da su ruski avioni izveli žestoke zračne napade na pijacu i naselja u mjestu koje kontroliraju sirijske opozicione snage.

Među stradalima je veliki broj žena i djece, a lokalni aktivnisti su prevezli stradale u obližnju bolnicu, tačnije mobilni stacionar koji pruža medicinske usluge stanovništvu, jer je bolnica ranije granatirana od strane snaga odanih režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Aktivisti i pripadnici Civilne zaštite pretražuju ruševine u kojima strahuju da ima još zarobljenih osoba.

Ruski avioni su u Siriju stigli kako bi se borili protiv terorističke organizacije ISIS, ali neprestano gađaju položaje i naseljena mjesta koja su pod kontrolom opozicionara u Homsu, Hami, Halepu i Idlibu.

Ruski avioni su nedavno gađali i konvoj šlepera s humanitarnom pomoći u mjestu Azez u Halepu, pri čemu je poginulo sedam, a ranjeno deset osoba. Tom prilikom je uništeno 20 šlepera.

http://www.klix.ba/vijesti/svijet/ruski ... /151129046
Borba protiv ISIL-a i ko ce (ih masakrirat) ako nece Rusi

Relativizujte koliko hocete ali ovo je ratni zlocin za koji treba neko odgovarat.Nakon ovih ruskih zlocina,njihovi avioni su i vise nego legitimna meta.
Co0l

#3764 Re: Sirija vol. 2

Post by Co0l »

Kikibombona wrote:
Grean wrote:
Kikibombona wrote:

A dobro, sta su radili Nijemci?
Sta su radili Evropljani po Sjevernoj i Juznoj Americi?
Sta su radili u Australiji?
Africi, Aziji?

Niko od Evropljana nije posijao vise zla.

Sta su radili Turci Armencima?
gospodja profiterka

#3765 Re: Sirija vol. 2

Grean wrote:
Kikibombona wrote:

Nije đavla...
https://en.wikipedia.org/wiki/Marocchinate
sarajevoxxxx

#3766 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Otac i sin zajedno poginuli u jutrošnjem masakru kojeg su počinili Rusi u gradu Ariha u Idlibu:

Kako Kiki kaže, ne otvarajte nipošto :-)

18+

https://www.facebook.com/ArihaToday2015 ... =3&theater
sarajevoxxxx

#3767 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Pijaca u Arihi i mjesto na kojem su Rusi usmrtili oko 40 građana Arihe:

Image
Maystor

#3768 Re: Sirija vol. 2

Post by Maystor »

Konglomerat terorističkih organizacija feth halab navodno porazio kurdske snage na sjeveru Alepa i ratizirao selo Kištar i okolinu. Kiki, imaš li ti ove info?
sarajevoxxxx

#3769 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Prilog Orient News-a o jutrošnjem ruskom masakru u Arihi.Tri avionska projektila pala su na pijacu u trenutku kada se na ulicama nalazilo na desetine građana.

https://www.facebook.com/ArihaToday2015 ... =2&theater
RepublikanskaGarda

#3770 Re: Sirija vol. 2

Post by RepublikanskaGarda »

Nastavlja se bježanija Erdoganovih mezimaca u Istočnom Allepu, Sirijska vojska napreduje cestom Allep-Raqa.

General Soleimani u južnom Allepu, očekuje se nova ofanziva na udružena terorističko-vehabistička vatrogasna društva.

Image
sarajevoxxxx

#3771 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Djeca se igraju u rupi koju je napravio ruski projektil u mjestu Džebel Zavijeh u Idlibu:

Image
ioannes

#3772 Re: Sirija vol. 2

Post by ioannes »

RepublikanskaGarda wrote:Nastavlja se bježanija Erdoganovih mezimaca u Istočnom Allepu, Sirijska vojska napreduje cestom Allep-Raqa.

General Soleimani u južnom Allepu, očekuje se nova ofanziva na udružena terorističko-vehabistička vatrogasna društva.

Image
Garda, Kasim živ ili kako? :mrgreen:
Neki ugledni forumaši stalno javljaju njegovu pogibiju
RepublikanskaGarda

#3773 Re: Sirija vol. 2

Post by RepublikanskaGarda »

Naravno da je živ, fali mu još 3 ubijanja da prestigne Brku, pošto Brko u zadnje vrijeme slabije umire ne sumnjam da će poštovani gospodin general Kasim preuzeti čelnu poziciju.
cbrt

#3774 Re: Sirija vol. 2

Post by cbrt »

ioannes wrote:
RepublikanskaGarda wrote:Nastavlja se bježanija Erdoganovih mezimaca u Istočnom Allepu, Sirijska vojska napreduje cestom Allep-Raqa.

Image
Koji ugledni forumaši, moliću lepo...ajd napišite jednu prosto-proširenu rečenicu bez podmetanja...
pirpa

#3775 Re: Sirija vol. 2

Post by pirpa »

ioannes wrote:

Image
ćisto sumnjam da je poginuo.....
He dies and gets injured in the enemies' imaginations over and over these days as he tears into their knitted plots. We have just begun.
‪#‎QasemSoleimani‬ ‪#‎QudsCorps‬
Image
Locked