Iskreno, ja sam imao priliku da nekoliko godina radim sa "vehabijama" u jednoj firmi. Pišem namjerno "vehabija", jer oni ljudi koji nemaju razvijeno kritičko mišljenje zarad toga što više prate fudbalske utakmice na TV primjerice i mrze čitati, sve te ljude koji imaju zaseban stil oblačenja, podužu bradu i vjerske obrede, nazivaju "vehabijama".ABH017 wrote:O kakvom cjepidlačenju pričaš.Dope_Man wrote:Upravo takvo cjepidlacenje odvlaci od teme, a moje pitanje mislim da spada u okvir teme. U svijetu bez religija ce i dalje biti razlicitih ljudi, a tebi je neugdno i ne osjecas se lijepo pored takvih. To me asociralo na strah. Uredu, pogreska, samo ti je negudono i nije ti lijepo. Pitanje i dalje stoji, samo zamijeni moju rijec strah sa nije lijepo i neugodno i ako zelis odgovori, ako ne, ne moras naravno.ABH017 wrote: Ne osjećam se ni ja ugodno u prisustvu većine radikalaca. Međutim, niti je ovo, a niti moja malenkost, tema ove emisije.
De ti meni reci i ukaži u mom tekstu, gdje sam ja to napisao da se plašim, bojim, da me strah?
Nemoj izvrtati moje riječi u korist nekog forumskog šupljiranja. Navedi mi KOJA RIJEČ, REČENICA ILI KONSTRUKCIJA, iz mog posta, TEBE PODSJEĆA NA STRAH. Molim te. Sam se kačiš i praviš pametan, pametuješ, pa izvoli.
Znaš li značenje riječi ugodno i lijepo i njihovih negacija? Jer ako ne znaš, onda nemamo šta pisati dalje. Haj'mo prvo da riješimo poznavanje maternjeg jezika i gramatike.
Najprije sam rekao da mi je neugodno pored ljudi kojima je GLAVA istetovirana ili su im nos i usne IZBUŠENE K'O REŠETO, a ti to relativiziraš sa svojom tetovažom koja se i ne vidi ispod majice i sa nekim čikicom koji je zabio minđušu u uho ili u obrvu.
Meni je neugodno jer mi to ružno izgleda, gadi mi se. Razumiješ?
Izvini, molim te, ali ja moram opet da te pitam ono na šta izbjegavaš dati odgovor. RAZUMIJEŠ LI TI SVOJ JEZIK? Ili manipulatorski želiš da diskutuješ? Ne razlikuješ pojmove, svjesno ih izvrćeš i okrećeš naopako i očekuješ nekakav suvisao odgovor.
Moj odgovor je prost. Među tim minđušarima, ili tetoviranim, među ateistima ili agnosticima, sportistima, liječenim i neliječenim alkoholičarima, doktorima, političarima, vjerskim službenicima, profesorima itd. itd. naći ćeš identičan procenat onih koji su agresivni po prirodi i od kojih je moguće da prijeti opasnost u određenom momentu, kao i kod tih "vehabija". Ljudi raznih uvjerenja, naobrazbe, nacije, vjeroispovjesti, društvenog sloja, imaju kratak fitilj ili "kratku pamet". To što je jedan od "vehabija" pucao u Sarajevu, jedan bacio bombu, jedan ovo, jedan ono, ne znači da će ostalih nekoliko desetina hiljada to uraditi. Ako jedan pijanac polupa kafanu i razbije nos petorici, ili ode kući i prebije ženu na smrt, neće to uraditi svi, pa da generalizujemo i kažemo svi pijanci i alkoholičari su kavgadžije, ubice, siledžije itd.
Ja sam htio reći da ljudi generalizuju kad bilo koju skupinu ljudi karakterišu ovakvom ili onakvom. To što je nekom neugodno pored "vehabije" ne znači ništa, osim njegove predrasude i podložnosti medijskoj generalizaciji.
A sad ti meni odgovori na par pitanja. Sa koliko si "vehabija" u životu razgovarao duže od deset minuta? Koliko ih STVARNO poznaješ? Zašto, na osnovu jednog koji je pucao po Sarajevu, i tih nekih koje si čuo po tramvaju šta pričaju, imaš strah od svih njih?
Na mene su ti ljudi generalno ostavili pozitivan utisak. Čestiti, radni ljudi koji gledaju svoj posao i koji su se opredijelili da žive u skladu sa Islamom.
Od njih me nije nikad zabolila glava, štaviše od njih sam samo čuo dobre životne savjete.
Intelektualno su jadni su oni ljudi koji na osnovu djelovanja određenih grupica ljudi, u ovom slučaju "vehabija" ( ljudi ni krivi ni dužni zbog svog vjerskog stila oblačenja nazvani vehabijama, smiješno da pukneš) smatraju ostale pripadnike tog društvenog sloja potpuno istim.
To je isto kad bih ja smatrao sve minđušare ili tetovirane tipove drogerašima.
Etiketirani ljudi bradonje ni krivi ni dužni od strane "našeg sveznajućeg ummeta"!
Mediji su po meni glavni krivac tome, a nije teško glavu prosječnog homo sapiensa putem medija uvjeriti da su svi bradonje "loši čike", jer su mediji prikazali te užasne snimke eksplozija u Parizu.
Zvono je na "vehabijama", a u sjeni ostaje svo zlo koje radi ostatak svijeta.
Jadni "vehabija" je ovca zvonara, eh Bože.
Pustite ljude neka žive, ne osuđujte nekog na osnovu njegovog načina oblačenja i vjerskog ubjeđenja. Najlakše je pljuvati po forumima po tim ljudima, a vaš prag od prašine.