Svijet bez religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked

Kako bi svijet bio bolje mjesto?

Da nema nikako religija (Agnosticizam, Apateizam, Ateizam, ... )
117
65%
Da ima samo jedna religija
22
12%
Da su svi Deisti
12
7%
Svijet je dobar kakav jeste
30
17%

Total votes: 181

El Mumin

#3751 Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by El Mumin »

ABH017 wrote:
Dope_Man wrote:
ABH017 wrote: Ne osjećam se ni ja ugodno u prisustvu većine radikalaca. Međutim, niti je ovo, a niti moja malenkost, tema ove emisije.

De ti meni reci i ukaži u mom tekstu, gdje sam ja to napisao da se plašim, bojim, da me strah?
Nemoj izvrtati moje riječi u korist nekog forumskog šupljiranja. Navedi mi KOJA RIJEČ, REČENICA ILI KONSTRUKCIJA, iz mog posta, TEBE PODSJEĆA NA STRAH. Molim te. Sam se kačiš i praviš pametan, pametuješ, pa izvoli.

Znaš li značenje riječi ugodno i lijepo i njihovih negacija? Jer ako ne znaš, onda nemamo šta pisati dalje. Haj'mo prvo da riješimo poznavanje maternjeg jezika i gramatike.
Upravo takvo cjepidlacenje odvlaci od teme, a moje pitanje mislim da spada u okvir teme. U svijetu bez religija ce i dalje biti razlicitih ljudi, a tebi je neugdno i ne osjecas se lijepo pored takvih. To me asociralo na strah. Uredu, pogreska, samo ti je negudono i nije ti lijepo. Pitanje i dalje stoji, samo zamijeni moju rijec strah sa nije lijepo i neugodno i ako zelis odgovori, ako ne, ne moras naravno.
O kakvom cjepidlačenju pričaš.
Najprije sam rekao da mi je neugodno pored ljudi kojima je GLAVA istetovirana ili su im nos i usne IZBUŠENE K'O REŠETO, a ti to relativiziraš sa svojom tetovažom koja se i ne vidi ispod majice i sa nekim čikicom koji je zabio minđušu u uho ili u obrvu.
Meni je neugodno jer mi to ružno izgleda, gadi mi se. Razumiješ?
Izvini, molim te, ali ja moram opet da te pitam ono na šta izbjegavaš dati odgovor. RAZUMIJEŠ LI TI SVOJ JEZIK? Ili manipulatorski želiš da diskutuješ? Ne razlikuješ pojmove, svjesno ih izvrćeš i okrećeš naopako i očekuješ nekakav suvisao odgovor.
Moj odgovor je prost. Među tim minđušarima, ili tetoviranim, među ateistima ili agnosticima, sportistima, liječenim i neliječenim alkoholičarima, doktorima, političarima, vjerskim službenicima, profesorima itd. itd. naći ćeš identičan procenat onih koji su agresivni po prirodi i od kojih je moguće da prijeti opasnost u određenom momentu, kao i kod tih "vehabija". Ljudi raznih uvjerenja, naobrazbe, nacije, vjeroispovjesti, društvenog sloja, imaju kratak fitilj ili "kratku pamet". To što je jedan od "vehabija" pucao u Sarajevu, jedan bacio bombu, jedan ovo, jedan ono, ne znači da će ostalih nekoliko desetina hiljada to uraditi. Ako jedan pijanac polupa kafanu i razbije nos petorici, ili ode kući i prebije ženu na smrt, neće to uraditi svi, pa da generalizujemo i kažemo svi pijanci i alkoholičari su kavgadžije, ubice, siledžije itd.
Ja sam htio reći da ljudi generalizuju kad bilo koju skupinu ljudi karakterišu ovakvom ili onakvom. To što je nekom neugodno pored "vehabije" ne znači ništa, osim njegove predrasude i podložnosti medijskoj generalizaciji.

A sad ti meni odgovori na par pitanja. Sa koliko si "vehabija" u životu razgovarao duže od deset minuta? Koliko ih STVARNO poznaješ? Zašto, na osnovu jednog koji je pucao po Sarajevu, i tih nekih koje si čuo po tramvaju šta pričaju, imaš strah od svih njih?
Iskreno, ja sam imao priliku da nekoliko godina radim sa "vehabijama" u jednoj firmi. Pišem namjerno "vehabija", jer oni ljudi koji nemaju razvijeno kritičko mišljenje zarad toga što više prate fudbalske utakmice na TV primjerice i mrze čitati, sve te ljude koji imaju zaseban stil oblačenja, podužu bradu i vjerske obrede, nazivaju "vehabijama".
Na mene su ti ljudi generalno ostavili pozitivan utisak. Čestiti, radni ljudi koji gledaju svoj posao i koji su se opredijelili da žive u skladu sa Islamom.
Od njih me nije nikad zabolila glava, štaviše od njih sam samo čuo dobre životne savjete.
Intelektualno su jadni su oni ljudi koji na osnovu djelovanja određenih grupica ljudi, u ovom slučaju "vehabija" ( ljudi ni krivi ni dužni zbog svog vjerskog stila oblačenja nazvani vehabijama, smiješno da pukneš) smatraju ostale pripadnike tog društvenog sloja potpuno istim.
To je isto kad bih ja smatrao sve minđušare ili tetovirane tipove drogerašima.
Etiketirani ljudi bradonje ni krivi ni dužni od strane "našeg sveznajućeg ummeta"! :(
Mediji su po meni glavni krivac tome, a nije teško glavu prosječnog homo sapiensa putem medija uvjeriti da su svi bradonje "loši čike", jer su mediji prikazali te užasne snimke eksplozija u Parizu.
Zvono je na "vehabijama", a u sjeni ostaje svo zlo koje radi ostatak svijeta.
Jadni "vehabija" je ovca zvonara, eh Bože.
Pustite ljude neka žive, ne osuđujte nekog na osnovu njegovog načina oblačenja i vjerskog ubjeđenja. Najlakše je pljuvati po forumima po tim ljudima, a vaš prag od prašine.
El Mumin

#3752 Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by El Mumin »

ABH017 wrote:
Hakiz wrote:
ABH017 wrote: Na osnovu čega je boldirano laž?
Na osnovu tvog, ličnog, mišljenja?
Pa, ako vjernici ne mogu javno izjaviti da su vjernici zato što bi bili fizički napadnuti, vrijeđani, diskriminisani pri traženju posla, diskriminisani pri javnom ispoljavanju svoje vjere tokom određenih dana (kao kada nevjernici pokušaju recimo naručiti alkohol u nekim objektima tokom ramazana, ili, nedajbože, organizovati LGBT festival tokom ramazana), kada bi bi neko uperio prstom u nekog vjernika i povikao "ljudi, eno vjernika", a podivljala horda poletjela i ubila vjernika od batina, kada bi se takve stvari dešavale vjernicima kada kažu da su vjernici, kada bi na spomen da je neko vjernik ljudi u sebi pomislili "jadan, nije on kriv što je tako rođen" ti bi možda bio u pravu.

Ali, prije će nevjernik dobiti začuđen ili optužujući pogled, skretanje pogleda i "izvini žurim" kao reakciju kada kaže da je nevjernik, nego što će vjernik dobiti kao reakciju kada kaže da je vjernik.

Možda će, i jesu, vjernici na ovom forumu biti napadani. Ali ti nisi spomenuo forum, a ovaj forum i nije jedinica mjere za društvo, ti si spomenuo da biti vjernik u cjelokupnom društvu u BiH ima negativu konotaciju, negativniju nego biti nevjernik. A to je izazvalo moju reakciju, jer, ja kao nevjernik ne vidim u svakodnevnom praktičnom životu da moj svjetonazor ima neke beneficije i bolji status u odnosu na vjernike. Čak suprotno.

Biti vjernik je danas, u BIH, moderno. Kako biti in može imati negativne konotacije?

Biti nevjernik podsjeća na tamni vilajet komunističke opresije od koje nas je oslobodilo približavanje bogu i javno ispoljavanje vjere, pa danas živimo u mnogo moralnijem i ako ne ekonomski boljem, onda socijalno osjetljivijem društvu nego što je bilo u mraku komunizma.
Slažem se ja da nije atraktivno biti nevjernik, ali, vjeruj mi nije atraktivno ni biti vjernik.
Atraktivno je možda biti "moderni vjernik", koji ne postavlja pitanja, ne iskače iz zamišljenog, već se ponaša onako, kako nekom odgovara. To jest, atraktivno je izjašnjavati se kao vjernik, a ponašati se kao da to nisi.
Nemoj da pišem o svim mogućim pogledima i pitanjima kad kažem da ne konzumiram alkohol, da klanjam i druge namaze osim džume, postim cijeli Ramazan. Da ne pišem koliko stotina, možda i hiljada, pitanja sam dobio. "Baš nikako ne piješ alkohol? Zašto pobogu?" "Hajde što ne jedeš svinjetinu, ali... Možeš valjda pivu popit?" "Cijeli mjesec postiš? Kako? Jesi ti normalan?" I tako dalje... Ti se nisi susretao sa takvim pogledima i pitanjima, jer nisi to ispoljavao. A ja znam za te slučajeve o kojima ti pišeš. Kako znam? Pa o tome se priča na sva zvona, jer smo takvo društvo, u kojem se mediji i većina građana zgražava nad takvim situacijama. To su bombastične vijesti. Dok ove situacije, o kojima ja pišem nikog ne zanimaju.
Mene gledaju čudno što ne pijem. Čuj kažu ne piješ, ne mogu da se načude.
Budala vele, jer ustaje ujutro u 5 i klanja.
Ma zaboli me ćošak šta ko misli o meni.
Radim ono za što znam da je ispravno i pored straha da će me ti moralni ljudi koji dolaze pijani u 5 ujutro iz kafane proglasiti sutra potencijalnim teroristom, ne znajući da su oni pijani za volanom i da su potencijalne ubice u stvari.
Dope_Man

#3753 Re: Svijet bez religija

Post by Dope_Man »

ABH017 wrote:
Dope_Man wrote:
ABH017 wrote: Ne osjećam se ni ja ugodno u prisustvu većine radikalaca. Međutim, niti je ovo, a niti moja malenkost, tema ove emisije.

De ti meni reci i ukaži u mom tekstu, gdje sam ja to napisao da se plašim, bojim, da me strah?
Nemoj izvrtati moje riječi u korist nekog forumskog šupljiranja. Navedi mi KOJA RIJEČ, REČENICA ILI KONSTRUKCIJA, iz mog posta, TEBE PODSJEĆA NA STRAH. Molim te. Sam se kačiš i praviš pametan, pametuješ, pa izvoli.

Znaš li značenje riječi ugodno i lijepo i njihovih negacija? Jer ako ne znaš, onda nemamo šta pisati dalje. Haj'mo prvo da riješimo poznavanje maternjeg jezika i gramatike.
Upravo takvo cjepidlacenje odvlaci od teme, a moje pitanje mislim da spada u okvir teme. U svijetu bez religija ce i dalje biti razlicitih ljudi, a tebi je neugdno i ne osjecas se lijepo pored takvih. To me asociralo na strah. Uredu, pogreska, samo ti je negudono i nije ti lijepo. Pitanje i dalje stoji, samo zamijeni moju rijec strah sa nije lijepo i neugodno i ako zelis odgovori, ako ne, ne moras naravno.
O kakvom cjepidlačenju pričaš.
Najprije sam rekao da mi je neugodno pored ljudi kojima je GLAVA istetovirana ili su im nos i usne IZBUŠENE K'O REŠETO, a ti to relativiziraš sa svojom tetovažom koja se i ne vidi ispod majice i sa nekim čikicom koji je zabio minđušu u uho ili u obrvu.
Meni je neugodno jer mi to ružno izgleda, gadi mi se. Razumiješ?
Izvini, molim te, ali ja moram opet da te pitam ono na šta izbjegavaš dati odgovor. RAZUMIJEŠ LI TI SVOJ JEZIK? Ili manipulatorski želiš da diskutuješ? Ne razlikuješ pojmove, svjesno ih izvrćeš i okrećeš naopako i očekuješ nekakav suvisao odgovor.
Moj odgovor je prost. Među tim minđušarima, ili tetoviranim, među ateistima ili agnosticima, sportistima, liječenim i neliječenim alkoholičarima, doktorima, političarima, vjerskim službenicima, profesorima itd. itd. naći ćeš identičan procenat onih koji su agresivni po prirodi i od kojih je moguće da prijeti opasnost u određenom momentu, kao i kod tih "vehabija". Ljudi raznih uvjerenja, naobrazbe, nacije, vjeroispovjesti, društvenog sloja, imaju kratak fitilj ili "kratku pamet". To što je jedan od "vehabija" pucao u Sarajevu, jedan bacio bombu, jedan ovo, jedan ono, ne znači da će ostalih nekoliko desetina hiljada to uraditi. Ako jedan pijanac polupa kafanu i razbije nos petorici, ili ode kući i prebije ženu na smrt, neće to uraditi svi, pa da generalizujemo i kažemo svi pijanci i alkoholičari su kavgadžije, ubice, siledžije itd.
Ja sam htio reći da ljudi generalizuju kad bilo koju skupinu ljudi karakterišu ovakvom ili onakvom. To što je nekom neugodno pored "vehabije" ne znači ništa, osim njegove predrasude i podložnosti medijskoj generalizaciji.

A sad ti meni odgovori na par pitanja. Sa koliko si "vehabija" u životu razgovarao duže od deset minuta? Koliko ih STVARNO poznaješ? Zašto, na osnovu jednog koji je pucao po Sarajevu, i tih nekih koje si čuo po tramvaju šta pričaju, imaš strah od svih njih?
Ti si taj koji hoce sad neku pricu o lingvistici a ne odgovaras na jednostavno pitanje. Samo sam te pitao zasto se bojis tetoviranih, mindjusara i slicno. Ispravio si me i rekao da nisi spomenuo strah vec neugodnost. OK, prihvatio sam gresku i samo ponovo pitao zasto se osjecas neugodno u blizini tih osoba i ti umjesto odgovora govoris da je jednaka vjerovatnoca da u bilo kojoj grupi ljudi jedan pojedinac pukne. OK, slazem se, ali onda ti treba biti jednako neugodno pored osoba svih skupina, a ti si istakao jednu-dvije skupine bez objasnjena zasto bas oni. Kao sto sam i u proslom komentaru rekao, ne moras odgovoriti ako neces, ali nemoj onda nista dalje komentirati, ne moramo ici u siru raspravu o bilo cemu, samo sam postavio jednostavno i konkretno pitanje.

Ja sam ti odgovor vec dao i evo ponovicu, zbog desavanja u svijetu i opcenite slike koja se vezuje za ekstremisticki nastrojene pripadnike islama, nije mi ugodno biti pored osobe ciji izgled, a ako progovori cesto i govor, pokazuje da ima ekstremnije stavove od prosjecnog bosanskog muslimana kakva mi je cijela porodica i komsiluk.

Vehabija par sam upoznao, sto privatno-sto kroz posao (gdje su bili pravi vehabije, tj. oni koji se izjavnjavaju kao pripadnici selefijskog pokreta), i sa njima je relativno normalan razgovor (iako pokazuju zadrzanosti i opreznost) dok se nismo takli tema religije i drustvenog uredjenja (sto sam kroz posao morao). Tu su se pokazali njihovi ekstremniji stavovi, svi do jednog sa kojima sam ja razgovarao. Nisu sad oni spremni ubiti (pretpostavljam, osim jednog koji je isao na vojnu obuku negdje oko Sirije i s ponosom to istice), ali ne misle da drustvo treba biti ovakvo, pljuju (bilo to otvorenije ili suptilnije) po ponasanju omladine, oblacenu zena, skolstvu koje ''uci pogresne stvari'' itd. i smatraju da bi zakoni morali da reflektuju njihove religijske zakone i da bi samo tad imali dobro drustvo. Dakle, ukratko, oni koje sam upoznao bi radije da je ovo arabija nego sutrasnja clanica EU. Pored takvih mi je neugodno jer ja volim sve ljudske slobode koje danas imam, a da se takvi pitaju ne bih imao. Mozda jeste jedan vehabija pucao, jedan bombu, jedan ono... i to je sve zajedno par njih od hiljada koji zive u BiH. Istovremeno, koliko je doktora bacilo bombu, ili ovo ili ono? Koliko je tetoviranih rokera koji brinu svoju brigu radilo to? Nijedan koliko se mogu sjetiti u ovom trenutku. E to cini veliku razliku.

Ukratko, neugodno mi je zbog njihovih ekstremnijih stavova o uredjenju drustva. Ja volim zapadno, demokratsko, oni vole serijatsko. Generalizujem, ali valjda uz vjeru i sve to ide i ta ideologija. I pri tom su neki od njih spremni po potrebi i na borbu. Sve to meni stvara neugodu pored takvih osoba a zasnovano je i na opcoj slici o njima u medijima, ali i na prilici da ih upoznam direktno.
ABH017

#3754 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

:lol:
Pa ti stvarno ili ne znaš čitati ili se "praviš lud".
Šta bola' lupaš o lingvistici i lažeš. Dao sam ti konkretne odgovore i predvidio tvoj odgovor.
A sve vezano za pređašnju diskusiju.
Ako ti smeta to što pišem onako kako jeste (a to je da ne znaš pročitati napisano, a moram to napisati, da bih ti argumentovano pokazao kako lupetaš), nemoj se ni kačiti na moje komentare. Živ bio.
mango bob

#3755 Re: Svijet bez religija

Post by mango bob »

irac300 wrote:
mango bob wrote:
Dope_Man wrote:
S obzirom da iz Bibilije vadis tu dojavu o skorom kraju svijeta (koju ljudi vade iz iste haman 2000 godina, pa nikako da se desi) onda bi valjda trebao biti svjestan, a ocito nisi, da ista ta Biblija ljudima lijepo govori koje narode da mrze, a koje ne. Ukratno ti koji citas i vjerujes u istu si ''odabrani'', mi ostali smo neprijatelji i to i Biblija i Kuran jasno kazu svojim sljedbenicima tako da se pusti suplje o ljubavi, ona je za nas koji ne vjerujemo da smo posebni.
Pa nije tako. Trebao si bolje da pročitaš sve dijelove knjige, dakle cijelu, bez uvrede. Jer u istoj piše kasnije da su sada svi ljudi dobili priliku da se spasu i iz svih naroda je Bogu vrijedan čovjek koji ga sluša i traži i koji je pravedan. :)
Legendo, nemoj se ljutiti, ali ti baš djeluješ kao neki Jehovin svjedok ispranog mozga. Ne pali ti ta propaganda, uvažavam jedino ako si troll, imaš šlifa.
Ja vjerujem da postoje vanzemaljci, hoću reči gore su vanzemaljska super civilizacija, to je malo previše znam za ove ovde, ali štaš :lol: ne znam šta kakva propaganda i šta je to. Ja samo hoću da kažem da su kompletne religije isprale umove ljudima i politika isto. Ne, meni nije niko ispro um. Ja imam vlastito mišljenje donešeno na opsežnom istraživanju religija, drevne arheologije, i drugog svačega. Istraživao sam i kuran i bibliju i dosta toga
El Mumin

#3756 Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by El Mumin »

mango bob wrote:
irac300 wrote:
mango bob wrote: Pa nije tako. Trebao si bolje da pročitaš sve dijelove knjige, dakle cijelu, bez uvrede. Jer u istoj piše kasnije da su sada svi ljudi dobili priliku da se spasu i iz svih naroda je Bogu vrijedan čovjek koji ga sluša i traži i koji je pravedan. :)
Legendo, nemoj se ljutiti, ali ti baš djeluješ kao neki Jehovin svjedok ispranog mozga. Ne pali ti ta propaganda, uvažavam jedino ako si troll, imaš šlifa.
Ja vjerujem da postoje vanzemaljci, hoću reči gore su vanzemaljska super civilizacija, to je malo previše znam za ove ovde, ali štaš [emoji38] ne znam šta kakva propaganda i šta je to. Ja samo hoću da kažem da su kompletne religije isprale umove ljudima i politika isto. Ne, meni nije niko ispro um. Ja imam vlastito mišljenje donešeno na opsežnom istraživanju religija, drevne arheologije, i drugog svačega. Istraživao sam i kuran i bibliju i dosta toga
I ja vjerujem da postoje vanzemaljci, a opet vjerujem i u Boga.
Kod tebe nije pitanje kritičkog mišljenja, niti ispiranja mozga.
Bolje je ne vjerovati i mudrovati pomalo kako si proučio svete knjige i "otkrio" da u stvari Bog ne postoji, nego klanjati 5 puta dnevno i povinovati se Božijim zakonima. E pa ljudino, imam i ja kritičko mišljenje i istraživao sam svete knjige i ja sam opet siguran da Bog postoji.
A svakako i logički prije istraživanja svetih knjiga, znao sam da postoji Tvorac.
mango bob

#3757 Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by mango bob »

El Mumin wrote: I ja vjerujem da postoje vanzemaljci, a opet vjerujem i u Boga.
Bolje je ne vjerovati i mudrovati pomalo kako si proučio svete knjige i "otkrio" da u stvari Bog ne postoji, nego klanjati 5 puta dnevno i povinovati se Božijim zakonima. E pa ljudino, imam i ja kritičko mišljenje i istraživao sam svete knjige i ja sam opet siguran da Bog postoji.
A svakako i logički prije istraživanja svetih knjiga, znao sam da postoji Tvorac.
Pa van zemlje su van zemljani a to jesu Bog i svi gore.
Što češ klanjati 5 puta. To Bogu ne treba. To je tradivcija, običaji robotski. Bog samo traži da budeš pošten. Kad si pošten ništa ti drugo nije potrebno da se opterečuješ ritualima i običajima.
Tvoje mišljenje je na forumu dobro saslušati kao i mišljenje ostalih, zato smo na forumu da kažemo naše vlastito mišljenje o nekoj temi. :vozdra:
Smrcak15

#3758 Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

mango bob wrote:
Što češ klanjati 5 puta. To Bogu ne treba. To je tradivcija, običaji robotski. Bog samo traži da budeš pošten. Kad si pošten ništa ti drugo nije potrebno da se opterečuješ ritualima i običajima.
Tvoje mišljenje je na forumu dobro saslušati kao i mišljenje ostalih, zato smo na forumu da kažemo naše vlastito mišljenje o nekoj temi. :vozdra:
Bog je propisao klanjanje kao vid zahvale a to njemu nije potrebno nama je potrebno kako bi zasluzili njegovu milost i usli u raj
El Mumin

#3759 Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by El Mumin »

Smrcak15 wrote:
mango bob wrote:
Bog je propisao klanjanje kao vid zahvale a to njemu nije potrebno nama je potrebno kako bi zasluzili njegovu milost i usli u raj
Tako je. Allah dz.s. kaže: "Ljude i džine sam stvorio samo da mi ibadet čine ( Kur'an).
Dakle, opet se vraćamo na prethodnu stavku: Ne trebamo mi Bogu, nego Bog treba nama.
Njegovoj volji sve je podređeno i ako je on naredio klanjanje, naše je da se potčinimo.
Nema dobrih djela bez klanjanja i obrnuto.
Nije dovoljno samo reći:" Ja sam dobar čovjek, Bog će mi oprostiti " ili "Ja klanjam, Bog će mi oprostiti"
Niko osim njega ne zna da li će neki čovjek skončati u džehenemu ili džennetu.
Svi na kraju zavisimo od njegove milosti, ali nemoguće je porediti čovjeka koji praktikuje Islam i onog koji to ne čini, pa makar u ovog drugog dobra djela bila kao planina.
Dozer

#3760 Re: Svijet bez religija

Post by Dozer »

Nikad mi niko ne odgovori na pitanje sta je pogresno u konstataciji da su i ateisti i religiozni.istovremenk i vjernici i nevjernici, a evo i kako:
Ateisti vjeruju da bog NE postoji, dakle vjernici su. Istovremeno NE VJERUJU da bog postoji, dakle nevjernici su.
Religiozni vjeruju da bog postoji, dakle vjernici su. Istovremeno NE VJERUJU da bog ne postoji, dakle nevjernici su.

Sta je ovdje pogresno?
Hakiz

#3761 Re: Svijet bez religija

Post by Hakiz »

Dozer wrote:Nikad mi niko ne odgovori na pitanje sta je pogresno u konstataciji da su i ateisti i religiozni.istovremenk i vjernici i nevjernici, a evo i kako:
Ateisti vjeruju da bog NE postoji, dakle vjernici su. Istovremeno NE VJERUJU da bog postoji, dakle nevjernici su.
Religiozni vjeruju da bog postoji, dakle vjernici su. Istovremeno NE VJERUJU da bog ne postoji, dakle nevjernici su.

Sta je ovdje pogresno?
Pogrešno je zato što ateisti tvrde da znaju da bog ne postoji, ne da ne vjeruju, nego znaju.

Takođe vjernici vjeruju da bog postoji, ali znaju da nije tačno da ne postoji.

Još nešto. Pojam vjernika pretpostavlja samo nekoga ko vjeruje u boga. Ne podrazumijeva nekoga ko vjeruje u bilo šta drugo, pa i to da ne vjeruje da bog ne postoji.
mousstapha

#3762 Re: Svijet bez religija

Post by mousstapha »

Ateisti nisu vjernici u tom smislu. Uglavnom se po tom pitanju mogu podijeliti u dvije kategorije oni koji tvrde da bog ne postoji i oni koji ne tvrde da bog ne postoji. Dakle, više je tu u pitanju iskazivanje tvrdnje nego angažovano vjerovanje.
Hakiz

#3763 Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by Hakiz »

Smrcak15 wrote:
mango bob wrote:
Da mu ne treba, ne bi propisao.
El Mumin

#3764 Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by El Mumin »

Hakiz wrote:
Smrcak15 wrote:
mango bob wrote: Pa van zemlje su van zemljani a to jesu Bog i svi gore.
Ne treba Bogu ništa od ljudi, i bez nas i sa nama On je i dalje Bog.
fatamorgana

#3765 Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by fatamorgana »

El Mumin wrote:
.... nemoguće je porediti čovjeka koji praktikuje Islam i onog koji to ne čini, pa makar u ovog drugog dobra djela bila kao planina.
Ta razlika se vidi i ovdje na forumu, razlika između jednih i drugih je šta reći .... drastiĆna, prosto bode u oči, povremeno moram staviti naočale za sunce koliko pojedini vjernici "isijavaju" u gausima! :lol: :sax:
Hakiz

#3766 Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by Hakiz »

El Mumin wrote:
Hakiz wrote:
Smrcak15 wrote: Bog je propisao klanjanje kao vid zahvale a to njemu nije potrebno nama je potrebno kako bi zasluzili njegovu milost i usli u raj
A treba, treba. Treba mu naš strah i naše divljenje. Ne bi bilo ni raja ni pakla da mu to ne treba. Ne bi bilo ni religija da mu to ne treba. Kao ostale životinje, mi bi živjeli bez svijesti o bogu da mu ne treba naš strah ili naše obožavanje. Ne bi bilo potrebno da znamo za njega da njemu to ne treba.
El Mumin

#3767 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by El Mumin »

Hakiz wrote:
El Mumin wrote:
Hakiz wrote: Da mu ne treba, ne bi propisao.
A treba, treba. Treba mu naš strah i naše divljenje. Ne bi bilo ni raja ni pakla da mu to ne treba. Ne bi bilo ni religija da mu to ne treba. Kao ostale životinje, mi bi živjeli bez svijesti o bogu da mu ne treba naš strah ili naše obožavanje. Ne bi bilo potrebno da znamo za njega da njemu to ne treba.
Po tvom plitkom razmišljanju, Bog je onda ovisan o nama? Stvorio nas je da mu se molimo i uvjetovao nas činjenjem dobrih djela, tu nema dvojbe.
Ne treba on nas, jer da hoće mogao bi nas sve uništiti i dovesti druga stvorenja koja bi mu se molila.
On nas ne moli da mu se poklonimo, nego nam naređuje. On nas ne moli da činimo dobro i klonimo se zla, nego nam naređuje.
Ne moli se On tebi, nego ti njemu kad si u teškoj nevolji. Pa, ko kome treba?
Hakiz

#3768 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by Hakiz »

El Mumin wrote:
Hakiz wrote:
Po tvom plitkom razmišljanju, Bog je onda ovisan o nama? Stvorio nas je da mu se molimo i uvjetovao nas činjenjem dobrih djela, tu nema dvojbe.
Ne treba on nas, jer da hoće mogao bi nas sve uništiti i dovesti druga stvorenja koja bi mu se molila.
On nas ne moli da mu se poklonimo, nego nam naređuje. On nas ne moli da činimo dobro i klonimo se zla, nego nam naređuje.
Kada počneš vrijeđati, znači da ili nemaš, ili ne vjeruješ u svoje argumente. A sa takvima se ne vodi ozbiljan razgovor.
El Mumin

#3769 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by El Mumin »

Hakiz wrote:
El Mumin wrote:
Hakiz wrote:
Kada počneš vrijeđati, znači da ili nemaš, ili ne vjeruješ u svoje argumente. A sa takvima se ne vodi ozbiljan razgovor.
Oprosti, a gdje ti ovdje vidiš vrijeđanje? Koja riječ ili rečenica tačno?
harač

#3770 Re: Svijet bez religija

Post by harač »

re re re re re re re reeeeliiiigiiiija :-)
fatamorgana

#3771 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by fatamorgana »

El Mumin wrote: ....On nas ne moli da mu se poklonimo, nego nam naređuje. On nas ne moli da činimo dobro i klonimo se zla, nego nam naređuje.
Ispada da tebi naređuje i to naredbodavnim tonom! :lol:
El Mumin

#3772 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by El Mumin »

fatamorgana wrote:
El Mumin wrote: ....On nas ne moli da mu se poklonimo, nego nam naređuje. On nas ne moli da činimo dobro i klonimo se zla, nego nam naređuje.
Ispada da tebi naređuje i to naredbodavnim tonom! [emoji38]
Ne naređuje On samo meni, nego svim ljudima da mu se klanjamo. Ja tu ne vidim ništa sporno, pošto je On absolut čijoj je volji sve potčinjeno.

Kaže Uzvišeni Gospodar: “Zovite Me (dovu Mi činite), Ja ću vam se odazvati! Uistinu, oni koji se budu oholili prema robovanju Meni, ući će u Džehennem poniženi.” (Gafir, 60) 
Dope_Man

#3773 Re: Svijet bez religija

Post by Dope_Man »

Dozer wrote:Nikad mi niko ne odgovori na pitanje sta je pogresno u konstataciji da su i ateisti i religiozni.istovremenk i vjernici i nevjernici, a evo i kako:

Sta je ovdje pogresno?
Evo samo prvi od 4 slucaja, atesti vjeruje da bog ne postoji. On nije vjernik po definiciji rijeci vjernik koja se koristi za opis osobe koja vjeruje u visu silu, niti on vjeruje na nacin na koji ta osoba vjeruje. Analogno primjeru ja ''vjerujem'' da ce sutra biti suncano, dakle ovdje rijec ''vjerujem'' ne nosi isto znacenje kao i da sam rekao ''vjerujem u boga'', niti me ta izjava cini ''vjernikom'' kao sto je vjernik u boga.

Dakle, pogresno je sto dajes isto znacenje rijeci vjerovati u dva razlicita konteksta, u kojima zapravo ima razlicito znacenje.
Lopov-eliminator

#3774 Re: Svijet bez religija

Post by Lopov-eliminator »

Hakiz wrote:
Pogrešno je zato što ateisti tvrde da znaju da bog ne postoji, ne da ne vjeruju, nego znaju.

Još nešto. Pojam vjernika pretpostavlja samo nekoga ko vjeruje u boga. Ne podrazumijeva nekoga ko vjeruje u bilo šta drugo, pa i to da ne vjeruje da bog ne postoji.
Pogresno. Ateisti ne tvrde da znaju, nego imaju odsustvo vjerovanja da Bog postoji. Vidis li razliku uopste?
El Mumin

#3775 Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by El Mumin »

Lopov-eliminator wrote:
Hakiz wrote:

Pogresno. Ateisti ne tvrde da znaju, nego imaju odsustvo vjerovanja da Bog postoji. Vidis li razliku uopste?
Ne bih se složio sa tobom. Ateisti izričito TVRDE da Bog ne postoji.
Locked