na svakom partijskom sastanku jedna od tačaka dnevnog reda je bila kritika i samokritika, gdje su uocavale razne nepravilnosti i kritikovale pojave u društvu, ali i u vlastitoj sredini... isto tako analizirao se vlastiti rad i sta se nije uradilo i gdje se grijesilo...stvarno izgleda smijesno...ali bilo je ljudi koji su čitavo ljeto kopali na radnim akcijama, koji su u akcijama "imas kuću vrati stan" vratili stan, koji nisu zapošljavali svoju djecu u svoju firmu i koji su vodili računa da iz jedne porodice radi bar jedno... takodjer, komunista ste mogli postati samo na preporuku, morali ste pisati molbu i niste se mogli učlaniti tek tako...Leons wrote:lacrima wrote:maher wrote:...samokritika bila jedna od temeljnih stvari komunisticke etike i ponasanja ...![]()
![]()
![]()
Ahahhahaha
Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
-
maher
#3751 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#3752 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Sto je najveci fazon-smiju se jer im je ovaj kurton od drzave dokazao da je takvo nesto nezamislivo.
Apropos teme
Apropos teme
- Gojeni H
#3753 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Kako je lijepo docekati da ljudi na televiziji govore iskreno, ono sto misle, bez bojazni da ce biti uhapseni._BataZiv_0809 wrote:
Malo oni penzioneri, nema se sta raditi, malo mlada i zgodna novinarka, pa jos da se malo kaze kako je lijepo bilo.
Da je za nihovog vakta, neko spomenuo samo, ne na TV-u, vec medju svojom rajom, kako je bilo lijepo u NDHaziji ili za vrijeme kralja, namah sutra bi mu plavci osvanuli na vratima ... i uljudno ga pozvali na informativni razgovor.
Sada se ne mora radi kafe u Italiju, ali eto ljepse je bilo.
A sta kaze, moglo se u parku prespavati u Sarajevu.
Onaj jedan kaze da je obisao 45 zemalja. Isto kao Dozer sto je u srednjoj skoli ljetovao u SPaniji i Grckoj. A nije radi toga sto mu je babo bio direktor.
Ali, lijepo bi bilo napraviti anketu na nivou BiH, pa da se vidi procenat ljudi koji su radi odmora maknuli dalje od Makarske.
Vjerovatno bi to dalo bolju sliku ko i koliko je gdje putovao.
-
Mohamad Sissoko
#3754 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ta samokritika na partijskim sastancima je ko kad bi danas SDA/SDP se sastala i kritikuju ponašanje u društvu i pojave uz "malu" razliku što SDA možes otjerat na izborima a KP samo puškom.
Kritika naroda...bolje da šutis, radis protiv države
Partija ima potpunu vlast pa et malo da se i kritikujemo jer svejedno istu nam niko ne može uzet a ako ko iz naroda pokuša imamo aparat da ugušimo tu vrstu kritike, pa drugovi partijci hajmo malo da se kritikujemo
Partija ima potpunu vlast pa et malo da se i kritikujemo jer svejedno istu nam niko ne može uzet a ako ko iz naroda pokuša imamo aparat da ugušimo tu vrstu kritike, pa drugovi partijci hajmo malo da se kritikujemo
- Leons
#3755 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Kakva ba kurceva kritika i samokritika u autoritarnoj drzavi sa diktatorom na celu sa radnim logorima, tajnim policijama, cenzurama i da ne nabrajam dalje... Mogao si ti kritikovati... Ali drzavnu religiju ne... Drzavnika ne..Aparat ne... Nismo dobri komunisti i nismo dovoljno komunisti ... Marksisticka kriticka teorija..
Nesta kao kritika u nekoj bliskoistocnoj teokratiji.
Nema kritike vlasti tamo gdje nema slobode. Simpl es det.
Nesta kao kritika u nekoj bliskoistocnoj teokratiji.
Nema kritike vlasti tamo gdje nema slobode. Simpl es det.
-
maher
#3756 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
upravo tako, mogli ste kritikovati sve ako se ne dovodi u pitanje društveni poredak i vlast skj, jedino se jna nije mogla kritikovati...ali ostaje činjenica da je i skbih skinut izborima...isto tako prije će biti da je jugoslavija kurton država jer je iskorištena i odbačena od svih, ...takodjer, malo samokritike danas svima nama ne bi skodilo...Mohamad Sissoko wrote:Ta samokritika na partijskim sastancima je ko kad bi danas SDA/SDP se sastala i kritikuju ponašanje u društvu i pojave uz "malu" razliku što SDA možes otjerat na izborima a KP samo puškom.![]()
-
breuer
#3757 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Sve si upravu, e sad skontaj kako je danas, kad je gore jedno 15 puta od tog prošlog sistema mraka! Bolan, kakvi ste svi vi kokošari koji opravdavate ovo seljačko trabunjanje zadnjih 25 godina, pa i religioznost je bila dostojanstvenija i pravilnije se tumačila nego danas, eto i ta stavka, koja je po vama, kokošarima, bila eto kao, zabranjivana. A danas, danas sa sve pevaljkama, hektolitrima i sveopštim šundom. Al proći će i ovo.Gojeni H wrote:Kako je lijepo docekati da ljudi na televiziji govore iskreno, ono sto misle, bez bojazni da ce biti uhapseni.
Malo oni penzioneri, nema se sta raditi, malo mlada i zgodna novinarka, pa jos da se malo kaze kako je lijepo bilo.
Da je za nihovog vakta, neko spomenuo samo, ne na TV-u, vec medju svojom rajom, kako je bilo lijepo u NDHaziji ili za vrijeme kralja, namah sutra bi mu plavci osvanuli na vratima ... i uljudno ga pozvali na informativni razgovor.
A sta kaze, moglo se u parku prespavati u Sarajevu.Ja, i onda ujutro bez patika na tramvaj.
Onaj jedan kaze da je obisao 45 zemalja. Isto kao Dozer sto je u srednjoj skoli ljetovao u SPaniji i Grckoj. A nije radi toga sto mu je babo bio direktor.![]()
Ali, lijepo bi bilo napraviti anketu na nivou BiH, pa da se vidi procenat ljudi koji su radi odmora maknuli dalje od Makarske.
p.s. moja neuka i neobrazovana nana, vjernica žena prilično skromna života i pogleda na isti, je bila u Finskoj, Rusiji, Njemačkoj i sijaset drugih zemalja pored ljetovanja i standarnog odmora, tada, sa tako razvijenim saobraćajem, a danas, danas ljudi idu na sve te lokacije, samo je problem što se ne vraćaju!
- Gojeni H
#3758 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Kad dodjes kuci sve ukucane nazovi kokosarima mene licno sto se tice.breuer wrote:Sve si upravu, e sad skontaj kako je danas, kad je gore jedno 15 puta od tog prošlog sistema mraka! Bolan, kakvi ste svi vi kokošari koji opravdavate ovo seljačko trabunjanje zadnjih 25 godina, pa i religioznost je bila dostojanstvenija i pravilnije se tumačila nego danas, eto i ta stavka, koja je po vama, kokošarima, bila eto kao, zabranjivana. A danas, danas sa sve pevaljkama, hektolitrima i sveopštim šundom. Al proći će i ovo.Gojeni H wrote:Kako je lijepo docekati da ljudi na televiziji govore iskreno, ono sto misle, bez bojazni da ce biti uhapseni.
A sta kaze, moglo se u parku prespavati u Sarajevu.Ja, i onda ujutro bez patika na tramvaj.
Onaj jedan kaze da je obisao 45 zemalja. Isto kao Dozer sto je u srednjoj skoli ljetovao u SPaniji i Grckoj. A nije radi toga sto mu je babo bio direktor.![]()
p.s. moja neuka i neobrazovana nana, vjernica žena prilično skromna života i pogleda na isti, je bila u Finskoj, Rusiji, Njemačkoj i sijaset drugih zemalja pored ljetovanja i standarnog odmora, tada, sa tako razvijenim saobraćajem, a danas, danas ljudi idu na sve te lokacije, samo je problem što se ne vraćaju!
Da bi bilo objektivno i transparentno, ja sam i predlozio da se uradi anketa na nivou BiH da vidimo koliko je ljudi dobacilo dalje od jugoslovenske granice. Mislim da je posteno.
A i dalje mi je drago sto ljudi slobodno govore, iako mislim da govore o vremenu kada su bili mladji, zdraviji i praviji.
Sta kaze onaj: "Ljudi su bili zadovoljniji."
- Banksy
#3759 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ali, lijepo bi bilo napraviti anketu na nivou BiH, pa da se vidi procenat ljudi koji su radi odmora maknuli do Makarske.Gojeni H wrote:
Danas.
-
detroit-mercy
#3760 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Odi u bilo koju turisticku agenciju i raspitaj se gdje sve raja putuje. Za 150KM ode u Veneciju, Prag, BudimpestuBanksy wrote:Ali, lijepo bi bilo napraviti anketu na nivou BiH, pa da se vidi procenat ljudi koji su radi odmora maknuli do Makarske.Gojeni H wrote:
Danas.
-
prog321
#3761 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Raja danas vise putuje, jednostavno jer je sadasnja valuta 1000 puta jaca od tadasnjeg Jugo dinara.
1980e, 25 dinara je = $1;
1985e , 270 dinara = $1
1988e, 2500 dinara = $1
1985e , 270 dinara = $1
1988e, 2500 dinara = $1
-
detroit-mercy
#3762 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Sta je sahranilo SSSR i Cehoslovacku, nije bilo ekonomskog liberalizmaCybernetic wrote:Zanimljiv tekst o Privrednoj reformi iz 1965. godine koja je na velika vrata uvela ekonomski liberalizam i cije su posljedice na kraju sahranile Jugoslaviju: http://www.fpi.rs/blog/1968-u-jugoslaviji/
- Gojeni H
#3763 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Slazem se.Banksy wrote:Ali, lijepo bi bilo napraviti anketu na nivou BiH, pa da se vidi procenat ljudi koji su radi odmora maknuli do Makarske.Gojeni H wrote:
Danas.
Ako je moj komsiluk neki reprezentativni uzorak, a ne zivim medju "snalazljivim", onda se ide i do Tucepa, a neki vala i do Turske.
-
kazokazo
#3764 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
To nikako ljudi sa shvate...prog321 wrote:Raja danas vise putuje, jednostavno jer je sadasnja valuta 1000 puta jaca od tadasnjeg Jugo dinara.
1985e , 270 dinara = $1
1988e, 2500 dinara = $1
Mogao si putovat u makarsku, zeleniku ili sta ja znam gdje je ljetovanje bilo organizovano... Ali otici u Austriju ili italiju par dana sa platom od 400 DM mislim ::: )
- tzipiripi
#3765 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
S platom od 400 marona čoik, tuzlak, ne može ni na Panoniku rahat otić par puta mjesečno. Da ne govorim da ti kojim slučajem, ne dao Bog, zatreba baypass na herciki ili nešto slično.kazokazo wrote:To nikako ljudi sa shvate...prog321 wrote:Raja danas vise putuje, jednostavno jer je sadasnja valuta 1000 puta jaca od tadasnjeg Jugo dinara.
1985e , 270 dinara = $1
1988e, 2500 dinara = $1
Mogao si putovat u makarsku, zeleniku ili sta ja znam gdje je ljetovanje bilo organizovano... Ali otici u Austriju ili italiju par dana sa platom od 400 DM mislim ::: )
Moja mati 41 godinu radnog staža i 400 marona za skidanje katarakte s jednog oka. Još toliko joj treba za drugo. Penzija 430.
- Edin H.
#3766 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
tzipiripi wrote:S platom od 400 marona čoik, tuzlak, ne može ni na Panoniku rahat otić par puta mjesečno. Da ne govorim da ti kojim slučajem, ne dao Bog, zatreba baypass na herciki ili nešto slično.kazokazo wrote:To nikako ljudi sa shvate...prog321 wrote:Raja danas vise putuje, jednostavno jer je sadasnja valuta 1000 puta jaca od tadasnjeg Jugo dinara.
1985e , 270 dinara = $1
1988e, 2500 dinara = $1
Moja mati 41 godinu radnog staža i 400 marona za skidanje katarakte s jednog oka. Još toliko joj treba za drugo. Penzija 430.
- tzipiripi
#3767 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Još bolje napraviti anketu pa da se vidi procenat ljudi, makar iz TK, koji su radi odmora maknuli dalje od Panonike.Banksy wrote:Ali, lijepo bi bilo napraviti anketu na nivou BiH, pa da se vidi procenat ljudi koji su radi odmora maknuli do Makarske.Gojeni H wrote:
Danas.
- tzipiripi
#3768 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Eheeee drug moj...! Nastop'o sam se ja ko momak onomad po Jadranu. Ruksak na leđa i pichi Mishko. Jedne godine Kupari - Dubrovnik skoro svaki dan, po dva puta dnevno barem. Imam i slikaEdin H. wrote:tzipiripi wrote:
S platom od 400 marona čoik, tuzlak, ne može ni na Panoniku rahat otić par puta mjesečno. Da ne govorim da ti kojim slučajem, ne dao Bog, zatreba baypass na herciki ili nešto slično.
- Gojeni H
#3769 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Slazem se. Ja znam da je masa otisla barem do Neuma, ali se ja vjerovatno druzim s nekom elitom u TK.tzipiripi wrote:Još bolje napraviti anketu pa da se vidi procenat ljudi, makar iz TK, koji su radi odmora maknuli dalje od Panonike.Banksy wrote:Ali, lijepo bi bilo napraviti anketu na nivou BiH, pa da se vidi procenat ljudi koji su radi odmora maknuli do Makarske.Gojeni H wrote:
Danas.
- Edin H.
#3770 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Hajd' postavi sliketzipiripi wrote: Eheeee drug moj...! Nastop'o sam se ja ko momak onomad po Jadranu. Ruksak na leđa i pichi Mishko. Jedne godine Kupari - Dubrovnik skoro svaki dan, po dva puta dnevno barem. Imam i slika
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#3771 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Mnogo me interesuje bi li ovako kriticki rasclanjivao neku anketu u kojoj bi anketisani iznijeli mahom suprotno misljenje. Ili bi ta anketa postala perpetuum mobile svih dokazaGojeni H wrote:
Kako je lijepo docekati da ljudi na televiziji govore iskreno, ono sto misle, bez bojazni da ce biti uhapseni.
- tzipiripi
#3772 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Š'a bi ti s njima, aaaa?Edin H. wrote:Hajd' postavi sliketzipiripi wrote: Eheeee drug moj...! Nastop'o sam se ja ko momak onomad po Jadranu. Ruksak na leđa i pichi Mishko. Jedne godine Kupari - Dubrovnik skoro svaki dan, po dva puta dnevno barem. Imam i slika
- tzipiripi
#3773 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Bomeć slušajući narod u jezeru nisam ni jednog čuo da je mrkn'o dalje od Panonike. I ono što dođe sa strane rado bi da ostane koji dan al' njonjo. 4 marona ulaz za jedno, ako ima ženu još 4. Kojom nesrećom dvoje djece još 5 marončića. Znači jednom na kupanje 13 marona, ako mogu dogurat pjehe. Ako moraju busom eto belaja.Gojeni H wrote:Slazem se. Ja znam da je masa otisla barem do Neuma, ali se ja vjerovatno druzim s nekom elitom u TK.tzipiripi wrote:Još bolje napraviti anketu pa da se vidi procenat ljudi, makar iz TK, koji su radi odmora maknuli dalje od Panonike.Gojeni H wrote:
S ovolikim brojem nezaposlenih, ko zna kolikim brojem potplaćenih, onih koji ne dobivaju platu redovno ili im je ista mizerna, kao što i jeste većini, Panonika im dođe ko Azurna obala.
Tako da dođe da se ipak družiš s nekom elitom
Ja do rata ni jednom, od prve godine života nisam propustio ljetovanje na moru. Od hotela pa do mamačkih kampova. Sad bomeć ....
-
prog321
#3774 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Prestanite se zajebavati.
Zamislite da danas 2500 konvertibilnih maraka vrijedi kao jedan dolar.
E, to vam je tad bila Jugoslavija. Na nivou Zimbabvea
-
Fudo387
#3775 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
prog321 wrote:Prestanite se zajebavati.