Avionske nesrece
-
Bodkin
#3751 Re: Avionske nesrece
Ethiopian je 4* skytrax kompanija. Znaci nesto kao air france, klm ili swiss. Daleko od toga da je pao avion neke lijeve low cost kompanije
-
Fudo387
#3752 Re: Avionske nesrece
Sta je ovo, eno i onaj turski zamal ostade.
Uletio u turbulencije kad se spremao da sleti u NY, raju bacalo po avionu k’o igracke.
Pilot nogu slomio.
Uletio u turbulencije kad se spremao da sleti u NY, raju bacalo po avionu k’o igracke.
Pilot nogu slomio.
- Edin H.
#3753 Re: Avionske nesrece
Kazu levati niko im nije rekao da stave pojaseve i nije bio upaljen signal za pojaseve.Fudo387 wrote:Sta je ovo, eno i onaj turski zamal ostade.
Pilot nogu slomio.
Halo ba, nisi u tramvaju
Navodno je neka zena slomila nogu.
-
ST11
#3754 Re: Avionske nesrece
Prije dvije godine let SA - LJ u onom malom propelerskom avionu, ja vezan pojasem, zena pored mene nije bila. Iznad CRO joj savetjujem neka se veze jer je pocelo njezno drmati zbog turbolencija. Naravno nije me slusala do momenta, dok se kod prvog jakog udara zamalo glavom nije zabila u one ventilatore iznad nje.
U avionu, i kod dugih 6+ sata letova, uvijek sam vezan na sjedalu, jer onako tek sjedis tamo, ne prevrces se kao malo djete.
U avionu, i kod dugih 6+ sata letova, uvijek sam vezan na sjedalu, jer onako tek sjedis tamo, ne prevrces se kao malo djete.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#3755 Re: Avionske nesrece

Cayman Airways has announced it will suspend #737MAX operations beginning 11 March.
Čim su ga dobili namah ga garažirali
- Vitezanin
#3756 Re: Avionske nesrece
Ethiopian je vrhunska avio kompanija, malo istraži prije nego se zaletiš sa zaključcima o njima.Fudo387 wrote:Ja u to ne bih sjeo kad bi mi djaba dali da se vozam.melb26sa wrote:Opet Boeing 737-800 max. Nov avion. Ko zna sta se desilo. Ethiopian ima odlicne simulatore i crew.
Cuj ethiopian air...
-
Bodkin
#3757 Re: Avionske nesrece
Na dugi letovima sam vezan samo kad gori lampica. Nije dosta sto moram 10 sati u kutiji sibica provesti nego moram jos sjediti mirno. Osim kad je biznis klasa ali to je druga prica.ST11 wrote:Prije dvije godine let SA - LJ u onom malom propelerskom avionu, ja vezan pojasem, zena pored mene nije bila. Iznad CRO joj savetjujem neka se veze jer je pocelo njezno drmati zbog turbolencija. Naravno nije me slusala do momenta, dok se kod prvog jakog udara zamalo glavom nije zabila u one ventilatore iznad nje.
Na kracim do 3 sata se ne odvezujem osim kad moram u wc sto se jednom do sad desilo
-
Bodkin
#3758 Re: Avionske nesrece
Vitezanin wrote:Ethiopian je vrhunska avio kompanija, malo istraži prije nego se zaletiš sa zaključcima o njima.Fudo387 wrote:Ja u to ne bih sjeo kad bi mi djaba dali da se vozam.melb26sa wrote:Opet Boeing 737-800 max. Nov avion. Ko zna sta se desilo. Ethiopian ima odlicne simulatore i crew.
Cuj ethiopian air...
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#3759 Re: Avionske nesrece
Boeing pravi smeće... Boeing produces garbage .
- Connaisseur Karlin
#3760 Re: Avionske nesrece
Postoji vise uzroka problema :Seawolf wrote:FAA je, nakon nesreće sa avionom Boeing 737 MAX 8, kompanije Lion Air tokom leta JT610, izdao Emergency Airworthiness Directive broj 2018-23-51 od 07. novembra 2018-e ( https://skybrary.aero/bookshelf/books/4480.pdf ), u kojoj je navedeno da se u Aircraft Flight Manual-u (AFM) za Boeing 737 MAX 8 i 737 MAX 9, mora dodati procedura koju letna posada mora ispoštovati u slučaju da dođe do nenormalnog ponašanja trimovanog horizontalnog stabilizatora, uslijed pogrešne informacije sa jednog od senzora vrijednosti napadnog ugla (AoA):Edin H. wrote:The plane "had an unstable vertical speed" after take-off, according to the flight tracking website Flightradar24.
It is the same type as the Lion Air plane which crashed into the sea off Indonesia last year killing all 189 on board.
In the wake of that disaster, Boeing issued a warning to airlines using its 737 MAX planes after a sensor failure was identified as a potential cause of the crash.
Navedenu FAA hitnu direktivu o plovidbenosti (Emergency AD), prenijela je i Europska Agencija EASA, 12. decembra 2018-e ( https://ad.easa.europa.eu/ad/US-2018-23-51 ).
Tokom prakse letenja u simultorima , identican problem nije dovoljno aekvatno postavljen , stoga je istreniranost simulatorskog letenja prilicno ogranicen. Oo pisem kao dio generalnog problema treninga , a u vezi doticnog problema, sve je ovdje objasnjeno :
ok, bez obzira na MCAS , trea dodati jos jedna razlog zasto se desila nesreca :Unfortunately,Boeing apparently didn’t document the system, called MCAS, in any of the manuals provided to customers who bought the MAX. Nor was it covered in the airplane’s training syllabus, which has been described as minimal [/b] because Boeing made that a sales point against its competitor, the Airbus A320neo
Tokom proces pokusaj apilota da uspostave balans aviona postoji jedan vrlo vazan detalj , a to je mogucnost ponovnog uspostavjanja kontorole je moguca pod oderedjenim makimalnim uglom , u periodu od nekoliko sekundi , pokusaji pilota se ponavljaju tokom proedure ,ali ozbiljan problem nastupa ako se ugao poveca od ugla koji je postavljen kao maksimum za ponovno uspostavljanje kontorle aviona!
- Connaisseur Karlin
#3761 Re: Avionske nesrece
a kriterijumi za rejtnig su ...Bodkin wrote:Ethiopian je 4* skytrax kompanija. Znaci nesto kao air france, klm ili swiss. Daleko od toga da je pao avion neke lijeve low cost kompanije
-
Bodkin
#3762 Re: Avionske nesrece
Sto vise puta padnes, bokji rejting.Connaisseur Karlin wrote:a kriterijumi za rejtnig su ...Bodkin wrote:Ethiopian je 4* skytrax kompanija. Znaci nesto kao air france, klm ili swiss. Daleko od toga da je pao avion neke lijeve low cost kompanije
Kako god, novija flota i bolji avioni od pola eu kompanija
-
developer10
#3763 Re: Avionske nesrece
Jasta, momentalno povuci s polica.Nadzorna_ploca wrote:Taj avion je ocito neko smece sa greskom.
Tuziti firmu koja ga proizvodi i izbaciti ga iz prodaje.
- Connaisseur Karlin
#3764 Re: Avionske nesrece
da podvucem , povrsan siBodkin wrote:Sto vise puta padnes, bokji rejting.Connaisseur Karlin wrote:a kriterijumi za rejtnig su ...Bodkin wrote:Ethiopian je 4* skytrax kompanija. Znaci nesto kao air france, klm ili swiss. Daleko od toga da je pao avion neke lijeve low cost kompanije
Kako god, novija flota i bolji avioni od pola eu kompanija
- Matzan
#3765 Re: Avionske nesrece
Connaisseur Karlin wrote:Postoji vise uzroka problema :Seawolf wrote:FAA je, nakon nesreće sa avionom Boeing 737 MAX 8, kompanije Lion Air tokom leta JT610, izdao Emergency Airworthiness Directive broj 2018-23-51 od 07. novembra 2018-e ( https://skybrary.aero/bookshelf/books/4480.pdf ), u kojoj je navedeno da se u Aircraft Flight Manual-u (AFM) za Boeing 737 MAX 8 i 737 MAX 9, mora dodati procedura koju letna posada mora ispoštovati u slučaju da dođe do nenormalnog ponašanja trimovanog horizontalnog stabilizatora, uslijed pogrešne informacije sa jednog od senzora vrijednosti napadnog ugla (AoA):Edin H. wrote:The plane "had an unstable vertical speed" after take-off, according to the flight tracking website Flightradar24.
It is the same type as the Lion Air plane which crashed into the sea off Indonesia last year killing all 189 on board.
In the wake of that disaster, Boeing issued a warning to airlines using its 737 MAX planes after a sensor failure was identified as a potential cause of the crash.
Navedenu FAA hitnu direktivu o plovidbenosti (Emergency AD), prenijela je i Europska Agencija EASA, 12. decembra 2018-e ( https://ad.easa.europa.eu/ad/US-2018-23-51 ).
Tokom prakse letenja u simultorima , identican problem nije dovoljno aekvatno postavljen , stoga je istreniranost simulatorskog letenja prilicno ogranicen. Oo pisem kao dio generalnog problema treninga , a u vezi doticnog problema, sve je ovdje objasnjeno :
ok, bez obzira na MCAS , trea dodati jos jedna razlog zasto se desila nesreca :Unfortunately,Boeing apparently didn’t document the system, called MCAS, in any of the manuals provided to customers who bought the MAX. Nor was it covered in the airplane’s training syllabus, which has been described as minimal [/b] because Boeing made that a sales point against its competitor, the Airbus A320neo
Tokom proces pokusaj apilota da uspostave balans aviona postoji jedan vrlo vazan detalj , a to je mogucnost ponovnog uspostavjanja kontorole je moguca pod oderedjenim makimalnim uglom , u periodu od nekoliko sekundi , pokusaji pilota se ponavljaju tokom proedure ,ali ozbiljan problem nastupa ako se ugao poveca od ugla koji je postavljen kao maksimum za ponovno uspostavljanje kontorle aviona!
Zar nije ovo malo prekomplikovano za nov avion, zadnja riječ tehnike?
Toliko kompjutera i ostale elektronike, a pilot mora da se snalazi kako zna i umije.
-
Seawolf
#3766 Re: Avionske nesrece
Bilo bi lijepo kada bi iz Boeing-a stiglo i nedvosmisleno objašnjenje zbog čega četvrta generacija 737-ica mora imati sistem MCAS (Maneuvering Characteristics Augmentation System), kada su prethodne tri generacije sasvim lijepo letjele i bez njega.Connaisseur Karlin wrote: Postoji vise uzroka problema :

-
Nadzorna_ploca
#3767 Re: Avionske nesrece
Povlace evo ocigledno..developer10 wrote:Jasta, momentalno povuci s polica.Nadzorna_ploca wrote:Taj avion je ocito neko smece sa greskom.
Tuziti firmu koja ga proizvodi i izbaciti ga iz prodaje.
- ElRe
#3768 Re: Avionske nesrece
Jedna od firmi sa najmlađom flotom aviona. Veoma poštovani u avio saobraćaju. Isto tako i Kenya Airways.Fudo387 wrote: Cuj ethiopian air...
https://theaircurrent.com/aviation-safe ... cas-jt610/
Sad da vidimo šta će se desiti. DFDR je pronadjen https://edition.cnn.com/2019/03/11/afri ... index.html
- Connaisseur Karlin
#3769 Re: Avionske nesrece
Seawolf, pozdrav kolegaSeawolf wrote:Bilo bi lijepo kada bi iz Boeing-a stiglo i nedvosmisleno objašnjenje zbog čega četvrta generacija 737-ica mora imati sistem MCAS (Maneuvering Characteristics Augmentation System), kada su prethodne tri generacije sasvim lijepo letjele i bez njega.Connaisseur Karlin wrote: Postoji vise uzroka problema :
Razlog je obrazlozen na narednom link:
promjena dizjana i pomjernaje masina aviona
Matzan, gore sma postavila link sa obrazlozenjemMatzan wrote:
Zar nije ovo malo prekomplikovano za nov avion, zadnja riječ tehnike?
Toliko kompjutera i ostale elektronike, a pilot mora da se snalazi kako zna i umije.
pa Boeing jeste usrackao sa nepostojanjem namjere da se obrazlozi pilotima , nije ni meni jasan doditcni gest , iako nisma sigurna da li je i Boeing bio svijestan doticnog problem tokom testiranja aviona
evo fotke sa gornjeg linka, kako se upravlja tokom AOA kriticnih momenata

Vratih se da dodam: da su pilotima na vrijeme rekli da ogu iskljuciti automatksu kontorlu , umjesto da piloti u neznanju , nemaju pojma da je postavljena automatska kontorola,a koju je nemoguce kontorlirati i manevrsiati kad dodje da problema ,a koji su se vec, na zalost, desili , doslovno, ovakve nesrece su se mogle sprijeciti!
-
Fudo387
#3770 Re: Avionske nesrece
Kako god, meni je nekako lakse ako Svabo vozi.ElRe wrote:Jedna od firmi sa najmlađom flotom aviona. Veoma poštovani u avio saobraćaju. Isto tako i Kenya Airways.Fudo387 wrote: Cuj ethiopian air...
Sad da vidimo šta će se desiti. DFDR je pronadjen https://edition.cnn.com/2019/03/11/afri ... index.html
DakleM, Lufthansa...a ostalo je u rukama olmajtija.
- ElRe
#3771 Re: Avionske nesrece
Tu se slažem, Lufthansa je uzor svima. Novokomponovani prevoznici MEB3 se guraju, ali njihov koncept nije održiv. Dakle, držimo se stare garde, Lufthansa, Air France - KLM i British Airways.Fudo387 wrote:
Kako god, meni je nekako lakse ako Svabo vozi.
DakleM, Lufthansa...a ostalo je u rukama olmajtija.
Mada u ovom slučaju, moguće je da je problem do aviona.
Last edited by ElRe on 11/03/2019 18:13, edited 1 time in total.
-
Seawolf
#3772 Re: Avionske nesrece
Jasan je meni (i ostalima koji se donekle razumiju u te stvari) razlog, zašto je Boeing morao uključiti automatizovani sistem MCAS u upravljanje avionima 737 MAX, ali bih volio da je i proizvođač to obrazložio stvarnim razlozima, bez izmotavanja i ubleharenja.Connaisseur Karlin wrote: Seawolf, pozdrav kolega![]()
![]()
promjena dizjana i pomjernaje masina aviona![]()
....
pa Boeing jeste usrackao sa nepostojanjem namjere da se obrazlozi pilotima , nije ni meni jasan doditcni gest , iako nisma sigurna da li je i Boeing bio svijestan doticnog problem tokom testiranja aviona
....
Vratih se da dodam: da su pilotima na vrijeme rekli da ogu iskljuciti automatksu kontorlu , umjesto da piloti u neznanju , nemaju pojma da je postavljena automatska kontorola,a koju je nemoguce kontorlirati i manevrsiati kad dodje da problema ,a koji su se vec, na zalost, desili , doslovno, ovakve nesrece su se mogle sprijeciti!
Dalje, jasno je i to da je proizvođač morao biti svjestan da postoji mogućnost dolaska pogrešne informacije sa jednog od dva senzora napadnog ugla (AoA), obzirom na to koliko su ti senzori osjetljivi i da se nalaze na mjestu na kojem su jako izloženi vanjskim utjecajima i stoga je morao sistem MCAS učiniti pametnijim za slučaj dolaska pogrešne informacije sa jednog senzora AoA.
Po meni, jedno od rješenja je dodavanje još jednog senzora AoA, dakle da budu ukupno tri, pa da informacija sa dva ispravna senzora, u programskoj logici sistema MCAS, "nadglasa" pogrešnu informaciju sa neispravnog / oštećenog senzora.
- Matzan
#3773 Re: Avionske nesrece
Seawolf wrote:Jasan je meni (i ostalima koji se donekle razumiju u te stvari) razlog, zašto je Boeing morao uključiti automatizovani sistem MCAS u upravljanje avionima 737 MAX, ali bih volio da je i proizvođač to obrazložio stvarnim razlozima, bez izmotavanja i ubleharenja.Connaisseur Karlin wrote: Seawolf, pozdrav kolega![]()
![]()
promjena dizjana i pomjernaje masina aviona![]()
....
....
Dalje, jasno je i to da je proizvođač morao biti svjestan da postoji mogućnost dolaska pogrešne informacije sa jednog od dva senzora napadnog ugla (AoA), obzirom na to koliko su ti senzori osjetljivi i da se nalaze na mjestu na kojem su jako izloženi vanjskim utjecajima i stoga je morao sistem MCAS učiniti pametnijim za slučaj dolaska pogrešne informacije sa jednog senzora AoA.
Po meni, jedno od rješenja je dodavanje još jednog senzora AoA, dakle da budu ukupno tri, pa da informacija sa dva ispravna senzora, u programskoj logici sistema MCAS, "nadglasa" pogrešnu informaciju sa neispravnog / oštećenog senzora.
Onda bi aviin bio skuplji za 200$!
- Edin H.
#3774 Re: Avionske nesrece
Nista ondaMatzan wrote:
Onda bi aviin bio skuplji za 200$!
- Edin H.
#3775 Re: Avionske nesrece
Antonis Mavropoulos: 'My lucky day'
Mr Mavropoulos, president of the non-profit International Solid Waste Association, said he was initially angry as staff had not helped him and he missed the flight.
"I had a 30 minute connection and my flight arrived on time. My connection ambassador came after I left the plane," he said of the company employee that was supposed to take him to his next flight.
"He was trying to find me. I would like to say many thanks to this ambassador who saved my life. My luggage was on me and they didn't need to wait for me. I saw the last passengers in the corridor," he told the BBC.
Earlier, in a Facebook post entitled "My lucky day," Mr Mavropoulos said he was put onto the next flight to Nairobi and only found out about the crash when he was stopped from boarding his next flight.
He was taken to a police station for questioning when an officer told him that he was the only passenger booked on the flight that did not board.

Mr Mavropoulos, president of the non-profit International Solid Waste Association, said he was initially angry as staff had not helped him and he missed the flight.
"I had a 30 minute connection and my flight arrived on time. My connection ambassador came after I left the plane," he said of the company employee that was supposed to take him to his next flight.
"He was trying to find me. I would like to say many thanks to this ambassador who saved my life. My luggage was on me and they didn't need to wait for me. I saw the last passengers in the corridor," he told the BBC.
Earlier, in a Facebook post entitled "My lucky day," Mr Mavropoulos said he was put onto the next flight to Nairobi and only found out about the crash when he was stopped from boarding his next flight.
He was taken to a police station for questioning when an officer told him that he was the only passenger booked on the flight that did not board.