Gojeni H wrote:Nemoj mijesati plemensko-rodovske odnose sa etnickim ili nacionalnim razlicitostima.
Daleko od toga, naši su etnički odnosi odredjeni našim istorijskim klasnim odnosima, a naša kultura je odredjena tradicionalnim plemenskim odnosima (izmedju ostalog). Ima, na kraju balade, puno elemenata kulture koji oblikuju kolektivnu svijest i društvo koji se ne tiču ni jednog, ni drugog, ali su svi medjusobno povezani.
Ja kmetom zovem izdajice i beskicmenjacke larve.

To je mentalno stanje.
C, c, c.
Fukuyama, Friedman, i jos neki su stava da su 90-e "kraj ideologija" i vracanje na fokus na nacionalne drzave. U slucaju SSSR i SFRJ, to je tacno. I u jednom i u drugom slucaju, padom socijalizma, padaju drzave. Zajednicki interesi su preslabi, a nacionalni prejaki. Naravno, SFRJ ima svoje specificnosti ... Slovenci su se poceli "otimati" i prije pada BErlinskog zida.
Intelektualna prelivoda, gospodin Fukuyama. To što su oni napisali je konstatacija, bilješka, i to potpuno determinirana Zapadnim iskustvom, ideologijom i prizmom triumfalizma. Inače se te teze sjećam kao jedne vrlo samozaljubljene priče o 'kraju istorije', k'o biva, iscrpili smo svoj kolektivni ljudski potencijal, najbolje što je ljudska vrsta mogla izmisliti - izmislili smo mi. Vrlo ahistorično. Nisam determinista, a kamo li fatalista da prihvatim takvu tezu, osim toga, novih 'ideologija' je pun svijet. Od ideologije ograničenog rasta, gradnje samoodrživih društava, islamističkih ideologija, pa nadalje... što bi rek'o Bećković
ćeraćemo se još...
Ti knjigu napisi. A, a ako odlucis da se ozbiljnije pozabavis efektima na BH drustvo, bosnjacki narod napose, koje je izazvala seoba u Tursku 1878. god., Allahom se kunem , a pred ljudima svjedocim da sam duzan da pomognem tvoj projekat. Da, to bi ukljucivalo i finansijsku podrsku.
Eto ti izazova.
Hvala, genijalna 'stimulativna misao'.

Iako mislim da je ovaj Hajdarpašić puno bolja investicija od mene, mislim da je to njegov fah, odličan je - i ako ti je stvarno stalo do toga, to bi možda njemu trebalo predložiti? On je upravo obradio taj period.
A, inače, ništa dok se Titom ne zakuneš, ovo je ipak tema o Jugi.