Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Maraschino wrote:
Mislim da tu nema pravila. Svako treba sebi naci nacin kako mu najvise odgovara a da ne izgubi na komforu.
Meni najvise odgovara kada postigne zadatu temperaturu kotla 69-70*C onda je smanjujem na P1 ili P2(od P5) sve dok se temperatura u kotlu ne spusti na 45*C. To nekada zna trajati satima. Pumpa i dalje vrti vodu iz kotla i usput dogrijava. Nekada koristim mjesajuci ventil. Ja imam neku ne bas noviju elektroniku tako da i kada postigne zadanu temperaturu ona i dalje radi i odrzava tu temperaturu. Nikada se ne iskljucuje u potpunosti.
Termoflux 30KW
Grijem oko 180-200 m² sa izolovanom kucom 8 cm stiropor, 10 cm na tavanu i PVC stolarijom. Polozaj kuce je takav da cijeli dan grije sunce(kada ga ima).
kod mene nema tih programa. Pec sam uzeo prosle godine, tako da sam jos uvjek novi u svemu ovom. TAko da svaki sajvet dobro dodje.
Sad iz Italije... BiH pelet u supermarketu, 4 eura vreca. U vrecama bijeli pelet, jednake duzine, bez imalo prasine. Zao mi sto nisam slikao.
Jasno je da je ovo nakupcima i proizvodjacima raj. Mogu praviti pelet tri klase ispod onoga sto rade za izvoz i prodavati po duplo vecoj cijeni jer nemaju troskova transporta, carine i slicnih gluposti. I ja bih derao ovce da mogu
Maraschino wrote:
Mislim da tu nema pravila. Svako treba sebi naci nacin kako mu najvise odgovara a da ne izgubi na komforu.
Meni najvise odgovara kada postigne zadatu temperaturu kotla 69-70*C onda je smanjujem na P1 ili P2(od P5) sve dok se temperatura u kotlu ne spusti na 45*C. To nekada zna trajati satima. Pumpa i dalje vrti vodu iz kotla i usput dogrijava. Nekada koristim mjesajuci ventil. Ja imam neku ne bas noviju elektroniku tako da i kada postigne zadanu temperaturu ona i dalje radi i odrzava tu temperaturu. Nikada se ne iskljucuje u potpunosti.
Termoflux 30KW
Grijem oko 180-200 m² sa izolovanom kucom 8 cm stiropor, 10 cm na tavanu i PVC stolarijom. Polozaj kuce je takav da cijeli dan grije sunce(kada ga ima).
kod mene nema tih programa. Pec sam uzeo prosle godine, tako da sam jos uvjek novi u svemu ovom. TAko da svaki sajvet dobro dodje.
kotao Mareli 24KW
Ni kod mene nema tih programa, drugaciji je kotao, drugacija automatika. Pitanje za Maraschina: ako mjesni ventil (kojeg ja takodjer nemam) koristis ponekad - da li to znaci da 70* pustas i u radijatore?
Kad bih ja to uradio dobio bih sljedece: kod dostignute temp od 70* kotao bi se ugasio a pumpa bi vrtila sve dok temp vode u kotlu ne bi pala na 40* (5* ispod tacke na kojoj se inace pali tj. na 45*). To bi moglo potrajati mozda i 2 sata, mozda i vise, nemam predatavu koliko bi vremena trebalo da se temp spusti sa 70 na 40...ali dok postignem opet temp od 70* potrosio bih masu peleta tako da u konacnici rezultat bi bio isti...postoje razliciti sistemi odrzavanja temp ali manje vise sve je to u 5 deka. Moj kotao regulise sobni termostat, voda se ne ohladi previse pa se kotao pali i gasi i dogrijava vodu u kotlu/sistemu...
P.s. kod mene je trenutno podesena temp kotla 53* i otrpilike toliko ili nesto manje ide u radijatore i to mi je dovoljno da zagrije...pumpa podesena na 1 razinu snage...
betametazon wrote:
Ni kod mene nema tih programa, drugaciji je kotao, drugacija automatika. Pitanje za Maraschina: ako mjesni ventil (kojeg ja takodjer nemam) koristis ponekad - da li to znaci da 70* pustas i u radijatore?
Kad bih ja to uradio dobio bih sljedece: kod dostignute temp od 70* kotao bi se ugasio a pumpa bi vrtila sve dok temp vode u kotlu ne bi pala na 40* (5* ispod tacke na kojoj se inace pali tj. na 45*). To bi moglo potrajati mozda i 2 sata, mozda i vise, nemam predatavu koliko bi vremena trebalo da se temp spusti sa 70 na 40...ali dok postignem opet temp od 70* potrosio bih masu peleta tako da u konacnici rezultat bi bio isti...postoje razliciti sistemi odrzavanja temp ali manje vise sve je to u 5 deka. Moj kotao regulise sobni termostat, voda se ne ohladi previse pa se kotao pali i gasi i dogrijava vodu u kotlu/sistemu...
P.s. kod mene je trenutno podesena temp kotla 53* i otrpilike toliko ili nesto manje ide u radijatore i to mi je dovoljno da zagrije...pumpa podesena na 1 razinu snage...
Sve zavisi od vanjske temperature. Ako je vani hladno i nisam boravio par dana u kuci onda ga pokrecem sa maksimalnom snagom i pustam vodu 70*C u sistem sve dok tem. u kuci ne stabilizujem. U svakom drugom slucaju kada hocu brzo da ugrijem pustam tu temperaturu.
Ja nemam tu elektroniku da ugasi kotao a da pumpa i dalje vrti i zato smanjim snagu na najmanje dogrijavanje a pumpa vrti.
Mijesajuci ventil(troputi mehanicki) povremeno koristim. Mogu pustiti da temperatura sama opada u kotlu a mogu odmah prebaciti na 1/2 na mijesajucem ventilu. To znaci da samo pola tople vode iz kotla ide u sistem pomijesane sa pola vode iz povratnog voda. Ostalo pola vode iz povratnog voda ide na dogrijavanje. Logicno je da ce lakse dogrijati 1/2 vode iz povratnog voda nego punu povratnu cijev. Ovo pisem za moj mehanicki troputi ventil, medjutim postoji ceveroputi ventil sa elektronikom koja regulise kolicinu propustene tople vode. Meni je kotlovnica odma iz hodnika tako da mi ovo ne predstavlja problem.
Maraschino wrote:
Termoflux 30KW
kotao Mareli 24KW
Temperatura od 53*C je sasvim dovoljna da odrzava zadatu temperaturu u prostoriji ako nema nekih ekstremnih gubitaka ali ja uvijek drzim malo vecu temperaturu radi tople vode. Mnogo trosimo toplu vodu iz bojlera.
Hvala na iscrpnom objasnjenju...inace sam tek nedavno skontao kako funkcionisu ti 3 i 4 puti ventili samo mi sad npr.nije jasno, imamo tanje i deblje plave i crvene linije (50% i 100%)...da li to u praksi predstavlja cijevi razlicitih sirina?
betametazon wrote:Hvala na iscrpnom objasnjenju...inace sam tek nedavno skontao kako funkcionisu ti 3 i 4 puti ventili samo mi sad npr.nije jasno, imamo tanje i deblje plave i crvene linije (50% i 100%)...da li to u praksi predstavlja cijevi razlicitih sirina?
one predstavljaju kolicinu vode(odlaznog i povratnog voda. cijevi su iste do i od ventila.
betametazon wrote:Hvala na iscrpnom objasnjenju...inace sam tek nedavno skontao kako funkcionisu ti 3 i 4 puti ventili samo mi sad npr.nije jasno, imamo tanje i deblje plave i crvene linije (50% i 100%)...da li to u praksi predstavlja cijevi razlicitih sirina?
one predstavljaju kolicinu vode(odlaznog i povratnog voda. cijevi su iste do i od ventila.
kod mene se pumpa pali na 40* a pec sam stavio maximalna na 70* u kuci termostat dnevna 22* a nocna 20*.
Mislim da nemam potrebe za tim ventilom jer pec se automatski gasi kad dostigne u kuci 22,1* i onda voda kruzi, zna podic temperaturu i do 22,6* a pumpa se gasi kad je voda u sistemu padne ispod 40*.
Dragi peletarci
Bilo bi jako dobro da svi iznesemo činjenice o kvalitetu peleta kojeg koristimo.
Pa da zaobilazimo one koji proizvode los pelet.
Ove godine koristim pelet firme Fas Sipovo placen 330 KM sa prevozom i zadovoljan sam kvalitetom.
Nema gašenja , odlično zagrijava, i nema sljake, normalno pepela. Čišćenje nedjeljom.
sbatke wrote:Kakav je Fekry pelet iz Foče ove godine kod vas?
tri palete koje sam dobio u junu su dobre, cetvrta dosla nekad u septembru (mozda pocetkom oktobra, fakat se ne mogu sjetiti) je bila malo losija
ali nista narocito. nju sam prvu zguzvao, sad mezim ove iz juna
Ma mislim da se ne moze takva ocjena davat, kod jednog te istog proizvodjaca kvalitet varira od serije do serije, zavisno kakva mu je sirovina...mislim da nema pridrzavanja nekim srandardima nego sta ti dodje pod ruku u tom trenutku od tog i pravis pelet jer se sve prodaje...
Ako sam se je zeznuo, ne moraju ostali. a ovo je samo poslije 12 sati rada, a ovaj pelet je u pitanju
I da, umjesto 2 vrece od Askomoerc-a po danu, ovoga "mocnog" ide 3,5 vrece.
sbatke wrote:Kakav je Fekry pelet iz Foče ove godine kod vas?
Prezadovoljan
Ja suprotno, užasno sam ljut. Nedavno sam postavljao sliku koliko mi se pepela nakupi nakon 48h rada, (kamin 10,5kw) i još gore nije samo pepeo, primjetim da ima većinu pijeska pomješano u pepelu.
jer sa ovim serviserima nezelim nista da petljam jer su sve sami prevaranti (Ovlasteni Serviseri)
Ja neki dan uzeo grijač za Z12, 57KM keramički i sam zamijenio.
Jel odgovara za centrometal kotao?
Vjerujem da odgovara. Nazovi, ljudi su uslužni i profesionalni. I ja nisam zvao ove samostalne "ovlaštene" zbog lošeg iskustva. Ovo je već veći nivo. Pravo zastupnistvo, sa showroom-om sa cijelim Centrometalovim asortimanom, odvojenim servisom itd.
Zamijeniti grijac nije tesko, tesko je doci do njega!
Salim se, nije fakat ali kod mene nije kotao nego kamin Z12. Treba ti imbus i 17 viljuskasta. Skine se zadnja stranica izvuce "motor" jeza (odvije imbus i skine sa osovine). Zatim se moze 17-kom izvrnuti grijac iz nosaca ili skinuti dva imbusa koji drze nosac sa grijacem. Ja sam tako jer je lakse prici. Treba obratiti paznju jer na nosacu ima prorez za zrak kad se vraca da se okrene ispravno (gore). I to je to. Vjerovatno je i na kotlovima slicno, mozda i lakse prici sarafima.
Sretno!
Pitar sa Kariba wrote:Zamijeniti grijac nije tesko, tesko je doci do njega!
Salim se, nije fakat ali kod mene nije kotao nego kamin Z12. Treba ti imbus i 17 viljuskasta. Skine se zadnja stranica izvuce "motor" jeza (odvije imbus i skine sa osovine). Zatim se moze 17-kom izvrnuti grijac iz nosaca ili skinuti dva imbusa koji drze nosac sa grijacem. Ja sam tako jer je lakse prici. Treba obratiti paznju jer na nosacu ima prorez za zrak kad se vraca da se okrene ispravno (gore). I to je to. Vjerovatno je i na kotlovima slicno, mozda i lakse prici sarafima.
Sretno!