Srednjovjekovna Bosna

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
BHCluster

#376 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by BHCluster »

Energični leptir wrote:
Llosa ističe da "porijeklo svake nacionalističke doktrine leži u vjeri, i to u vjeri u jedan kolektiv [...]. Ta vjera pripisuje jednom mitskom biću - naciji - nadnaravna svojstva, koja su u stanju nadtrajati vrijeme, neoskrvljena povijesnim okolnostima i promjenama. Ta vjera pravi trajnu povezanost među njenim konstitutivnim članovima i elementima, pravi homogenost, jednakost, čak i kad je to jedinstvo nevidljivo i spada u carstvo izmišljotina. Pored tog kolektivizma, bitan sastavni dio nacionalizma je i metafizički esencijalizam. Prema toj doktrini pojedinci ne postoje neovisno o naciji, onoj majčinskoj placenti kojoj zahvaljuju svoj život i svoj identitet. Nacionalnom identitetu, ključnoj riječi nacionalističke retorike, zahvaljuju svoju društvenu, kulturnu i političku egzistenciju; nacionalni identitet se očituje u jeziku kojim govore, u običajima koje njeguju, u sudbinskoj povijesti koju dijele, ponekad i u religiji, etnosu, rasi kojoj pripadaju, pa čak i u obliku glave ili u krvnoj grupi kojom ih je Bog ili slučaj opskrbio. Takvo utopijsko predočavanje jedne potpuno homogene i u sebe zatvorene zajednice nestaje čim ga pokušamo usporediti s realno postojećim nacijama u konkretnoj stvarnosti. Kulturna, etnička i društvena heterogenost, koja je u njima više ili manje jako izražena, dokazuje da pojam 'kolektivnog identiteta' - a 'nacionalni identitet' da i ne spominjem - vodi u potpunosti u zabludu.

Drugim riječima, zašto bi ta Katarina ili štatijaznam kraljica Marija ili Jelena, ili Simonida bila bitna za bilo koju zajednicu ljudi?
Jednostavno njihova bitnost bi bila historijska nikakva druga, a svaka drzava i saki narod ili narodi imaju svoju historiju zasto bi to bilo drugacije kod nas.
theTruePath

#377 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by theTruePath »

BHCluster wrote:
Energični leptir wrote:
BHCluster wrote:
Dio je historije ove drzave kao sto ce mo i mi jednog dana biti, zato je bitna!
Zanemarivši tvoje objašnjenje, koje kao da je proizašlo iz patriotskim nabojem nafilovanog (lošeg) udžbenika Društva za 4. osnovne, je li to znači da Ketrin treba ekshumirati iz Rima i mošti joj vamo doneti, pa da je se pronosa ko cara Lazara. O mitopoetiko i bogu si teška... :D
Ma netreba, gdje joj je bilo sudjeno tu je i ukopana, kao mnogi drugi nekima se i nezna za kosti, ali Kraljica Katarina kao historijska licnos za ovu drzavu i sve one sto osjecaju pripadnost Jednoj jedinoj je veoma bitna u historijskom smislu ali i drzavnom.

meni kao bosnjaku i muslimanu nije niko i nista,da se ona pitam moja drzava bi bila vatikanska
Lady Agora

#378 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by Lady Agora »

Kao žena koja je ostala bez muža, kao majka koja je ostala bez djece i kraljica bez zemlje Katarinina
životna priča je jedna velika lična tragedija.

U tradiciji Bošnjaka-Muslimana ona ne igra praktično nikakvu ulogu.
U tradiciji bosanskih Srba također ne igra nikakvu ulogu niti u tradicionalnom niti u vjerskom smislu.

Jedino kod Hrvata postoji veza kroz narodnu tradiciju i kroz katoličku crkvu. Danas kada se ode u crkvu Arečeoli u Rimu gdje je Katarinin grob mogu se susresti gotovo isključivo bosanski Hrvati.

Međutim ko osjeti BiH kao svoju domovinu prirodno je da uvažava Kraljicu Katarinu kao dio istorije BiH i
kako napisah na početku kao jednu veliku tragičnu figuru u toj istoriji.
Jazz_Junkie

#379 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by Jazz_Junkie »

theTruePath wrote: meni kao bosnjaku i muslimanu nije niko i nista,da se ona pitam moja drzava bi bila vatikanska
Tebi su Carl Gustaf i Silvia "netko i nesto". :lol:

"Bitnost" Katarine kojom Cluster pokusava opravdati nakazenje povijesne stvarnost oko njezine licnosti je samo nakaza proizasla iz nakaze. Njezina navodna bitnost za danasnju zajednicu ljudi je cisti konstrukt koji se odrzava na mitovima kao sto je i nacionalnim zajednicama potrebna ista mitska podloga. Da bi dobio odgovor na pitanje cija je Katarina, mora ga se traziti u njezinom vremenu. Ona je pripadala svom stalezu sto znaci da joj je bio blizi svaki monarh u Evropi od obicnog bosanskog podanika (kojeg su ona i njoj slicni pljackali pravdajuci to "bozijom miloscu") tog doba. Opet, iako nepismen, izrabljen i u ropstvu, taj bosanski podanik je bio intelektualno superioran naspram truepatha. :D
theTruePath

#380 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by theTruePath »

Tebi su Carl Gustaf i Silvia "netko i nesto". :lol:
isto kao tebi Hheinz Fischer i Werner Fayman :lol:
Jazz_Junkie

#381 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by Jazz_Junkie »

Heinz Fischer je predsjednik Austrije, a Faymann kancelar. Oni nisu aristokrati. Nego, sto ima u Rosengardu?
theTruePath

#382 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by theTruePath »

cini ti se da nisu,to su aristokrati novog doba,i tvoji su :lol: sta ima u becu,kojem si ti ono bezirku?
Jazz_Junkie

#383 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by Jazz_Junkie »

theTruePath wrote:cini ti se da nisu,to su aristokrati novog doba,i tvoji su :lol: sta ima u becu,kojem si ti ono bezirku?
Ne odgovori ti meni sto ima u Rosengardu. Valjda odatle crpis svoje nebuloze.
theTruePath

#384 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by theTruePath »

Jazz_Junkie wrote:
theTruePath wrote:cini ti se da nisu,to su aristokrati novog doba,i tvoji su :lol: sta ima u becu,kojem si ti ono bezirku?

Pa nemam pojma sta je tamo,hajd ti sad pricaj sto ima u Wienu i tvom bezirku
Jazz_Junkie

#385 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by Jazz_Junkie »

theTruePath wrote:
Jazz_Junkie wrote:

Pa nemam pojma sta je tamo,hajd ti sad pricaj sto ima u Wienu i tvom bezirku
U Wienu ima vina.
Nezbilj

#386 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by Nezbilj »

theTruePath wrote: meni kao bosnjaku i muslimanu nije niko i nista,da se ona pitam moja drzava bi bila vatikanska
Nije mi jasno kakvog interesa za državu BiH može imati jedan antipatriota kao što si ti. Ti nemaš pojma o BiH niti je to tvoja država kao što se može jasno vidjeti iz tvojih prethodnih postova. Ti si možda musliman i to je to. Bosanski sigurno nisi. Nemaš pojma o istoriji i stavovi su ti posljedica džamijskog ispiranja mozga...
theTruePath

#387 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by theTruePath »

U Wienu ima vina.
Lijepo,ali ne pretjeruj s tim
Last edited by theTruePath on 30/10/2010 18:07, edited 1 time in total.
theTruePath

#388 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by theTruePath »

Nezbilj wrote:
Nije mi jasno kakvog interesa za državu BiH može imati jedan antipatriota kao što si ti. Ti nemaš pojma o BiH niti je to tvoja država kao što se može jasno vidjeti iz tvojih prethodnih postova. Ti si možda musliman i to je to. Bosanski sigurno nisi. Nemaš pojma o istoriji i stavovi su ti posljedica džamijskog ispiranja mozga...
U ovoj drzavi zive i muslimani i katolici i pravoslavci,a katolici jedino cijene Katarinu i postoji razlog za to! oni je svojataju i smatraju je hrvaticom ,njima ne mozes drzavu BIH oteti.Isto kao sto u ovoj drzavi postoje i oni koji njeguju i vole Fatiha,ni njima drzavu ne mozes oteti.
zonbirile

#389 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by zonbirile »

theTruePath wrote:
Nezbilj wrote:
U ovoj drzavi zive i muslimani i katolici i pravoslavci,a katolici jedino cijene Katarinu i postoji razlog za to! oni je svojataju i smatraju je hrvaticom ,njima ne mozes drzavu BIH oteti.Isto kao sto u ovoj drzavi postoje i oni koji njeguju i vole Fatiha,ni njima drzavu ne mozes oteti.
-----------------------------------------------
pa zanemari sve,ali to je zadnja kraljevska loza Bosne.Pazi Bosne,jedne,jedine tada i do sada i valjda to treba veličati.
theTruePath

#390 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by theTruePath »

pa velicam u smislu da znam ko je i sta je i da je priznajem i tako to, ali ako ocekujes da svaki put zaplacem i da mi srce zadrhti kad se ona spomene,onda ocekujes previse od mene :D ne idem na mise na bobovcu niti na dzume u fatihovoj musali kod kamengrada..ne obiljezavam davno umrle osobe
zonbirile

#391 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by zonbirile »

theTruePath wrote:pa velicam u smislu da znam ko je i sta je i da je priznajem i tako to, ali ako ocekujes da svaki put zaplacem i da mi srce zadrhti kad se ona spomene,onda ocekujes previse od mene :D ne idem na mise na bobovcu niti na dzume u fatihovoj musali kod kamengrada..ne obiljezavam davno umrle osobe
-------------------------------------------------------
šteta za zemlju u cijelini.Mora se imati neki stožer,osovina oko koje se okupljamo.Nema zemlje koja ne slavi neku svoju istorijsku ličnost.
theTruePath

#392 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by theTruePath »

Da ali Katarina ne moze biti ta licnost zbog kontraverzi oko njene licnosti,zbog njene borbe protiv turaka.Bosnjaci dobar dio identiteta grade na osmanlijskoj Bosni,oni su u biti proosmanlijski nastrojeni.Drugo,prejak katolicki imidz je prati.To odbija i bosnjake i pravoslavce

Kulin ban je ta licnost koju ti trazis,nije kontraverzan ni na koji nacin,,,cak se u narodu sacuvao(izreke tipa od kulina dana i dobrijeh dana).Kulin je ime koje je rijetko ali se moze naci medju bosnjacima(katarine nikada) itd
Last edited by theTruePath on 30/10/2010 21:03, edited 1 time in total.
zonbirile

#393 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by zonbirile »

theTruePath wrote:Da ali Katarina ne moze biti ta licnost zbog kontraverzi oko njene licnosti,zbog njene borbe protiv turaka.Bosnjaci dobar dio identiteta grade na osmanlijskoj Bosni,oni su u biti proosmanlijski nastrojeni.Drugo,prejak katolicki imidz je prati.To odbija i bosnjake i pravoslavce

Kulin ban je ta licnost koju ti trazis,nije kontraverzan ni na koji nacin,,,cak se u narodu sacuvao(izreke tipa od kulina dana i dobrijeh dana)
----------------------------------------------------------------
pa naravno,jer su se poslije vodile igre i dnevnopolitička potkusurivanja.Pročitaj o Skender begu i shvatičeš,što su Šiptari ispred nas u nacionalnom smislu i što će nas preći.
Nezbilj

#394 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by Nezbilj »

theTruePath wrote:
Nezbilj wrote:
Svi oni koji osjećaju Bosnu kao svoju zemlju bez obzira koje religije bili cijene Katarinu kao bosansku kraljicu. Samo oni koji ispred patriotizma stavljaju religiju i konsekventno tome predislamski period ne osjećaju dijelom svoje istorije i tradicije dijele tvoje stavove. Takvi smatraju osmanlije oslobodiocima a ne osvajačima koji su uništili bosansku samostalnosti i državnost. Takvi katoličanstvo i kršćanstvo smatraju stranim elementom u bosanskoj istoriji i tradiciji i Katarinin bijeg u Rim smatraju izdajom što je krajnje besmisleno. Takvo razmišljanje je prije svega nepatriotsko jer zanemaruje bosansku državnost i istoriju prije turskih osvajanja. Takvo razmišljanje je samo otvorilo prostor katoličkoj crkvi da zauzme Bobovac i pohrvati i pokatolči bosansko srednjevijekovlje.

Katarina je prije svega bila bosanska kraljica, žena kojoj su djeca odvedena u robstvo i koja je protjerana iz svoje zamlje i svog kraljevstva. Njen muž Stjepan Tomaš vladao je pod prijetnjom osmanske provale i zato se borio da obezbjedi zaštitu od Vatikana odnosno kršćanske alijanse kao jedine potencijalne nade za odbranu. Koliko se ta politika pokazala djelotvornom je druga stvar ali njegovi motivi su politički potpuno razumljivi. Katarina je dakle nakon osmanskog osvajanja Bosne utočište našla u Rimu odakle je pokušavala da utiče na Papu da organizuje kontraofanzivu i vrati joj nazad njeno kraljevstvo. Uz to treba zamisliti i očaj majke koja je ostala bez djece koju su zarobili osvajači druge vjere i očaj kraljice koja je ostala bez kraljevstva. Katarina je sa sobom imala kraljevsku krunu i druge predmete koji su bili simbol njenog kraljevskog prava i ona je do svoje smrti u Rimu smatrana kraljicom Bosne u izgnanstvu. Nimalo ne čudi da je u svom testamentu svoju djecu proglasila nasljednicima i prema tome i vladarima Bosne ali pod uslovom da se vrate katoličkoj vjeri jer naravno Katarinina jedina nada da će njeni nasljednici možda opet jednom vladati Bosnom bila je vezana za nadu u intervenciju katoličke alijanse i protjerivanje Osmanlija te postavljanje njenih nasljednika na bosanski presto. Prema tome koga treba da čudi njena mržnja prema osmanlijama koji su joj oteli djecu i kraljevstvo pa i prema islamu kao vjeri osmanlija. Što se tiče njene alternativne želje da Bosnu daje u amanet Vatikanu mislim da je takva izjava u zvaničnom testamentu i nakon svega što je ta zena preživjela i doživjela potpuno razumljivo i sa ljudske strane a i sa političke. Bosna je međutim narednih 400 godina bila vlasništvo turskog sultana koji je od nje radi šta je htio a možemo slobodno reći i malo toga dobrog prema tome ne znam zašto bi Katarinina želja bila tumačena kao toliko loša. Sticajem okolnosti večina potomaka tadašnjih Bošnjana su postali muslimani ali TO NIJE RAZLOG DA MI DANAS MRZIMO SVOJU POSLJEDNJU KRALJICU.

Dakle potpuno je maloumno danas stavljati Katarini na teret to što joj ti stavljaš. Svaki BH patriota koji iole poznaje istoriju svoje zemlje može samo imati poštovanje prema ovoj ženi i žaliti što je njen lik instumentaliziran na način da je ona haman pa ispala hrvatska kraljica i da je se neke bošnjačke linije odriču na način kako to ti ovdje propagiraš.
zonbirile

#395 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by zonbirile »

@nezbilj
:thumbup:
theTruePath

#396 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by theTruePath »

sve to mozda stoji a mozda i ne stoji,ali ne mjenja danasnje stanje
drenmajster

#397 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by drenmajster »

Orbini wrote:
zonbirile wrote:orbini
mnoge zemlje imaju mitove za likove upitnije od Katarina.Tačno,bila je kraljica majka,njen posinak je vlado Bosnom ipogubljen u Jajcu.Djeca odvedena u ropstvo i primila islam,a ona umrla u Rimu.To je kratki kroki njenog života,ali može biti stožer okupljanja,ili bar identifikacije protivnika.Znam ja sve dubioze ,zato sam i pitao,je li naša."naša" ,ili njihova.Princip je isti,šta je sa poveljom Kulina bana.
Kcerka Katarina je umrla na putu, u Skopju joj je podignuto turbe koji je neka vrsta mauzoleja a sinsigismund je primio islam i promjenio ime u Ishak Kraloglu(kraljevic), i obavljao znacajne funkcije, postigao izuzetnu karijeru,.. i nikad nije prebjegao, iako je siguno i mogao. Tako da je ropstvo upitno. On je bio legitinmi nasljednik krune i mozda i veca paradigma tog vremena. Katarina Kosaca nije bila posljednja bosanska kraljica - to je bila Mara - zena posljednjeg kralja koja je isto imala tuznu sudbinu. I obje se pogresno spominju kao kraljice - to su bile zene kraljeva koje nisu imale vlast i nasljedstvo krune, pa time ni ovlasti nad bosasnkim zemljama.
Katarina je odgojena od franjevaca, bila clanica franjevackog reda i zato su franjevci od nje napravili kult. Koji je historijski tacan i vjerodostojan koliko i epsko vojevanje kraljevica Marka. Znaci - prvenstveno historija i stvarni znacaj - pa tek onda da se dogovorimo kako da je slavimo i dali cemo uopste.
Mislim da je status "kraljice majke"koji joj je dodijeljen od strane Stjepana Tomasevica poslije smrti njenog supruga dovoljan da bi pokazali malo vise respekta prema osobi koja je htjeli to neki ili ne simbol postojanja Bosne i tragicna metafora propasti citavog jednog kraljevstva.Svakako za neke je pad Bosne oznacio uspon u nekom pogledu odnosno u okviru Otomanske imperije,ali o tome se da raspravljati.Cinjenica je da je sahranjena u Rimu i da njen grob postoji kao i posmrtni ostaci ali da osim sporadicnih slucajeva realnog sagledavanja uloge Katarine Kosace(Tomasevic) nema
ozbiljnog pokusaja da se ona vrati u Bosnu i da joj se da pravo mjesto u istoriji.Ne mislim da je treba nosati kao sto su po Srbiji nosali mosti despota Lazara ali mjesto njenog pocivanja je svakako u Bosni.Pitanje da li je ona nasa ili njihova trazi odgovor pitanjem-ko su nasi a ko njihovi u ovom slucaju.Nisu Hrvati krivi sto odrzavaju uspomenu i na Katarinu i na Stjepana i da ne spominjem ostale licnosti iz vremena bosanskog kraljevstva.Pa da li treba da nam budu uzori neki nepoznati likovi iz turskog vakta.Nije mi jasno kako je moguce da neko moze reci da je osoba koja je postojala i bila kraljica,prezivjela odvodjenje djece i otisla u izgnanstvo moze biti kult kao Kraljevic Marko-valjda je orala drumove u inat Turcima ili sta vec.Ili mozda samo njeno postojanje i posmrtni ostaci u Rimu nekome smetaju-zaboga istorija Bosne zapocinje dolaskom el-fatiha sultana a prije togau Bosni su zivjeli nekakvi stari ljudi cudnog imena i cudnih nadgrobnih spomenika(stecaka) koji eto nisu bitni.Pa tako negiramo sami sebe i vlastito postojanje-kako ce nas drugi cijeniti ako najbitniji dio sopstvene istorije bacamo pod tepih. :?
theTruePath

#398 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by theTruePath »

TO NIJE RAZLOG DA MI DANAS MRZIMO SVOJU POSLJEDNJU KRALJICU.

niti je mrzimo niti volimo,zasto je to tesko shvatiti???
Chisum

#399 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by Chisum »

Nezbilj wrote:

Svi oni koji osjećaju Bosnu kao svoju zemlju bez obzira koje religije bili cijene Katarinu kao bosansku kraljicu. Samo oni koji ispred patriotizma stavljaju religiju i konsekventno tome predislamski period ne osjećaju dijelom svoje istorije i tradicije dijele tvoje stavove. Takvi smatraju osmanlije oslobodiocima a ne osvajačima koji su uništili bosansku samostalnosti i državnost. Takvi katoličanstvo i kršćanstvo smatraju stranim elementom u bosanskoj istoriji i tradiciji i Katarinin bijeg u Rim smatraju izdajom što je krajnje besmisleno. Takvo razmišljanje je prije svega nepatriotsko jer zanemaruje bosansku državnost i istoriju prije turskih osvajanja. Takvo razmišljanje je samo otvorilo prostor katoličkoj crkvi da zauzme Bobovac i pohrvati i pokatolči bosansko srednjevijekovlje.

Katarina je prije svega bila bosanska kraljica, žena kojoj su djeca odvedena u robstvo i koja je protjerana iz svoje zamlje i svog kraljevstva. Njen muž Stjepan Tomaš vladao je pod prijetnjom osmanske provale i zato se borio da obezbjedi zaštitu od Vatikana odnosno kršćanske alijanse kao jedine potencijalne nade za odbranu. Koliko se ta politika pokazala djelotvornom je druga stvar ali njegovi motivi su politički potpuno razumljivi. Katarina je dakle nakon osmanskog osvajanja Bosne utočište našla u Rimu odakle je pokušavala da utiče na Papu da organizuje kontraofanzivu i vrati joj nazad njeno kraljevstvo. Uz to treba zamisliti i očaj majke koja je ostala bez djece koju su zarobili osvajači druge vjere i očaj kraljice koja je ostala bez kraljevstva. Katarina je sa sobom imala kraljevsku krunu i druge predmete koji su bili simbol njenog kraljevskog prava i ona je do svoje smrti u Rimu smatrana kraljicom Bosne u izgnanstvu. Nimalo ne čudi da je u svom testamentu svoju djecu proglasila nasljednicima i prema tome i vladarima Bosne ali pod uslovom da se vrate katoličkoj vjeri jer naravno Katarinina jedina nada da će njeni nasljednici možda opet jednom vladati Bosnom bila je vezana za nadu u intervenciju katoličke alijanse i protjerivanje Osmanlija te postavljanje njenih nasljednika na bosanski presto. Prema tome koga treba da čudi njena mržnja prema osmanlijama koji su joj oteli djecu i kraljevstvo pa i prema islamu kao vjeri osmanlija. Što se tiče njene alternativne želje da Bosnu daje u amanet Vatikanu mislim da je takva izjava u zvaničnom testamentu i nakon svega što je ta zena preživjela i doživjela potpuno razumljivo i sa ljudske strane a i sa političke. Bosna je međutim narednih 400 godina bila vlasništvo turskog sultana koji je od nje radi šta je htio a možemo slobodno reći i malo toga dobrog prema tome ne znam zašto bi Katarinina želja bila tumačena kao toliko loša. Sticajem okolnosti večina potomaka tadašnjih Bošnjana su postali muslimani ali TO NIJE RAZLOG DA MI DANAS MRZIMO SVOJU POSLJEDNJU KRALJICU.

Dakle potpuno je maloumno danas stavljati Katarini na teret to što joj ti stavljaš. Svaki BH patriota koji iole poznaje istoriju svoje zemlje može samo imati poštovanje prema ovoj ženi i žaliti što je njen lik instumentaliziran na način da je ona haman pa ispala hrvatska kraljica i da je se neke bošnjačke linije odriču na način kako to ti ovdje propagiraš.

E moj haveru da ti znas, a vjerujem da znas, kakvom tuljanu repliciras...... :)
drenmajster

#400 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by drenmajster »

in33sa wrote:
Sunrise00 wrote:
in33sa wrote:A danas Bosna puna Katarina... kod Bosnjaka.
Niko nije rekao da je to bosnjacka kraljica, nego bosanska.
Ma sve pet, nego mi je zaista cudno, kako to da se nijedno bosnjacko zensko celjade ne zove Katarina... ili musko Stjepan, recimo.

Ipak su to tradicionalna imena, medju bosnjanima, jel.
Pa moramo priznati da bi bilo malo cudno da se prije Turaka Katarina zvala (bez vrijedjanja nicijih imena) npr.Arzija
Nizama itd-imena koja su porijeklom sa orijenta-Turske tacnije(valjda ko bi znao sad porijeklo imena).Jedino ako je neko mozda htio da bude kao ispred vremena pa promijeni ime Stjepan u Sulejman i slicno da ih spremno doceka.
Istorija je promijenjiva kategorija ko zna sta se moze dogadjati u buducnosti-mozda opet bude Austrougarska monarhija-po toj logici hajd opet mijenjaj imena u Franz Vilhelm itd-a taman se odomacili na ova ko na svoja.Kod Hrvata su sasvim normalna imene Katarina i Stjepan-a eto nisu Bosnjaci(sta li su oni a sta li smo mi).Mislim da i kod Srba postoje ova imena a ni oni nisu kako vidimo Bosnjaci.Helem po toj prici ispada da mi nismo autohtoni u Bosni-razmisli malo-a busamo se u prsa-ljiljani bosna bosnjastvo.Gazimo vlastitu istoriju :sad:
Post Reply