Seboreicni dermatitis

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Hadzi Lojo

#376 Re: Seboreicni dermatitis

Post by Hadzi Lojo »

Vjerovali ili ne,vjezbe Yoga disanja ako se koriste svakodnevno rjesavju sve probleme i seboreicnog dermatitisa isl. ali morate naci pravoga ucitelja da vam pokaze detalje.
drag_gost

#377 Re: Seboreicni dermatitis

Post by drag_gost »

@zenicablues,

Rougj Hair ("Ruži") cisteca pjena. Ima u svakoj apoteci.

Acidi borici na gazu par kapi, pa na lice (samo u slucaju da je lice zahvaceno). Nakon 5 minuta isprati toplom vodom.

Predlazem i Bepanthen.

Naravno, prvo kod dermatologa!!!
drag_gost

#378 Re: Seboreicni dermatitis

Post by drag_gost »

Billy The Pljuc wrote:Da se i ja "ucipim".

Godinama vec traje i nema konacne pobjede nad ovom boljkom. Pokusavao sam sve i svasta a trenutno se borim s istim aloinim preparatima.
Kod mene je to bas bas izrazeno po citavoj glavi, vrhu brade i izmedju obrva. Ono sto sam uvidio kroz sve ove godine je da su rezultati mnogo bolji ako se covjek uspije osloboditi stresa i nervoze, ako uspije regulisati ishranu i izloziti sto vise napadnuta podrucja suncu.

Ja se licno znam zapustiti u vezi istog, neviram se i za sitnice, jedem sve sto ne bih trebao a uz to sam i pusac.

Da ne duljim, nista brada nista kosa, sve se skida (obrve jos nisam pokusavao :D), vise puta dnevno natopim napadnuta podrucja aloe first-om i kad malo "suhne" ista namazem forever hand sanitizer-om. Pozeljno je izbjegavati masnu i zacinjenu hranu, alkohol i generalno trovanje organizma bilo koje vrste. Ko moze a meni pomaze i to, hidzama s vremena na vrijeme kao vid detoksifikacije na sta ja dodam jos par sedmica dijetalne prehrane za ciscenje organizma. Uz dovoljno sunca znao sam imati periode do godine dana bez i najmanjeg traga crvenila, perutanja, svraba. Ovih dana mi se opet vratilo i uspio sam u dan-dva svesti na podnosljivu mjeru (bez velikih crvenih pecata i peruti na sve strane a zasvrbi s vremena na vrijeme al malkice). Sunca bas i nema u ovo "jesensko" vrijeme a vjerujem da bi bilo mnogo bolje da ga ima. I da ne zaboravim, pokrivala za glavu treba izbjegavati koliko god je moguce.
Hvala na postu. Slazem se pogotovo vezano za pokrivala za glavu (kape, kacketi, sesiri). Ionako od kose nema dovoljno vitamina B, jos to dodatno pravi komplikacije. Da ne spominjem manjak kisika i znojenje tjemena. Inace u dobra prelaza je najgore. Takodjer, moze neko shvatiti kako hoce, ali seks pomaze. :) Luce se hormoni srece i oni naravno rade svoje.

Prekomjerno znojenje takodjer predlazem. Na pocetku ce biti teze, kasnije imunitet koze radi svoje. Naravno u kombinaciji sa svim navedenim preparatima i higijenom na nivou!

Ima jos jedan prirodan recept koji sam sam izumio, nakon skoro 15 godina borbe sa seborejom i aktivnog bavljenja alternativnom medicinom. Mene je seboreja i natjerala da se pocnem baviti time, jer sam zelio da u prirodi nadjem lijek za ovo. Moze probati ko zeli, na prirodnoj je bazi. Meni pomaze kao pomocna terapija i zaista iscisti lice. To predlazem svakome, ne samo onima koji imaju seboreju.

Iscijedite 2 limuna u zdjelu. Ne mijesajte limun sa vodom. Nakon toga namocite lice toplom vodom da se spore otvore i sacekajte par minuta da se to desi. Posusite lice nakon toga povrsno peskirom. "Umijte" se onim limunom iz zdjele i dobro utrljajte. Moguce je da cete osjetiti jaku bol oko usana i ako imate seboreju na licu. Strpite se, to traje 30tak sekundi. Ostavite tako 10 minuta da se osusi. Za to vrijeme napravite caj od kamilice (ako je ikako moguce bez ikakve obrade kamilica da je - dakle sirova).

Nakon 10 minuta opet se toplom vodom umijte, da isperete limun sa lica. Prije umivanja cete osjetiti kako vam je lice zategnuto, kao da ste navukli najlonsku foliju preko lica. Dakle, ispirajte lagano i pratite crte lica. Posusite peskirom povrsno. Onda se umijte kamilicom koju ste spremili i ostavite 10tak minuta da se ona osusi na vasem licu. Nakon toga isperite lice mlakom vodom i posusite dobro.

To ponavljajte jednom u 7-10 dana. Kome god sam to uradio ili dao recept bio je veoma zadovoljan.

Mozete jednom u 10 dana, obico 2 sata nakon ovoga gore, komadicima jabuke uraditi peeling lica. Inace, jabuka je nevjerovatna za kozu.

Naravno, ako se neko i oduci ovo da uradi, radi iskljucivo na svoju ruku. Najbitnije je da vi upoznate sebe i svoj tip koze, te da osjetite i naucite kako koza reaguje na odredjene podrazaje. Nakon toga cete moci sami sebi pomoci. Nemojte dopustiti da se zapustite, jer seboreja nije nimalo opasna. Vise je dosadna, ali ako se zapusti moze prerasti u nesto opasnije. I molim vas - otidjite dermatologu!

Dugo nisam pisao ovdje, a drago mi je vidjeti da ima dosta ljudi koji bez kompleksa dijele svoja iskustva. Nije to nista strasno. :)
zenicablues

#379 Re: Seboreicni dermatitis

Post by zenicablues »

Da podsjetim da u zadnje vrijeme koristim dr. Pasha sapune koji su mi također pomogli.
zenicablues

#380 Re: Seboreicni dermatitis

Post by zenicablues »

Ima li raja nekihv novih preporuka za ovu bolest u ove ljetne dane
gilla

#381 Re: Seboreicni dermatitis

Post by gilla »

zenicablues wrote:Ima li raja nekihv novih preporuka za ovu bolest u ove ljetne dane
Osim klasike, smanjiti smeće hranu koliko je moguće, jedino dugoročno rješenje su mehanički tretmani.

Znači ako imate para nadjite kvalitetnog dermatologa koji će vam se posvetiti. Tretmani strujama, laserima, zagrijavanjem...dubljih slojeva kože.
Riječ je o nadraženim lojnicama koze koje možete površinski samo kratko zaliječiti, limunom, sircetom....Tretmani ih dobrim dijelom unitšavaju i smanjuju.

Sam sam ovo proveo, dao poprilično para ali sam vrlo zadovoljan rezultatima.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#382 Re: Seboreicni dermatitis

Post by _BataZiv_0809 »

Drzim poprilicno pod kontrolom sisanjem na keca, pranjem kose samponom za masnu kosu, kelual ds kremom, cak sam uspio i pustati kracu bradu bez da s puno izaspem. Ne umivam se vise vodom i sodom bikarbonom, ali sam kupio sapun od kozijeg mlijeka i nevena u tu svrhu. U zadnje vrijeme dosta slabije pijem alkohol, pa je mozda i do toga. Nikad nisam uspio utvrditi cvrstu medjuzavisnost izmedju hrane i pojacavanja/smanjivanja crvenila.

Takodjer izgleda da mi je infekcija migrirala na prsa, jer tu je sad show :roll:
Partijaner

#383 Re: Seboreicni dermatitis

Post by Partijaner »

Batice gdje si uzeo sapun od kozijeg mlijeka ? :-D

Mene iritira crvenilo oko nosa I malo po celu, jel se ja malo umijem vodom crvenim se ko da sam nesto ljuto pojeo, onda mi se cesto zna pojaviti kao perut na brkovima i na bradi ali veoma malo, koliko god da isperem pilingom, djaba opet se pojavi, poludi stvarno.

Prije nisam imao tih problema, ali zimi bude najgore, podje mi se ljustiti koza kao kad se ljeti guli koza po ledjima I kad hocu to da operem onda jos gore se zacrveni, ne zna covjek vise ni sts bi stavljao.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#384 Re: Seboreicni dermatitis

Post by Chmoljo »

Partijaner, preporuka je, a evo Bato ti može potvrditi, uzmi kelual DS.

ta krema je upravo za škramu, odnosno ljuspice koje ti se pojave. koliko znam, to je mrtvi sebum, koji se nakuplja jer si nečim istretirao to crvenilo. ja sam jedno vrijeme prestao koristiti tu kremu i koristio samo plymicol, koji stvarni umanji crvenilo, ali što kažeš nikako na kraj izaći sa ljuspicama. hajd što izgleda peksinavo, nego što iritira kožu i pravi začarani krug jer se opet od toga zacrveniš.

znači, kelual DS, (ja sam koristio od Ducray lab.), koja je baš za to što tebe muči.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#385 Re: Seboreicni dermatitis

Post by _BataZiv_0809 »

Partijaner wrote:Batice gdje si uzeo sapun od kozijeg mlijeka ? :-D

Mene iritira crvenilo oko nosa I malo po celu, jel se ja malo umijem vodom crvenim se ko da sam nesto ljuto pojeo, onda mi se cesto zna pojaviti kao perut na brkovima i na bradi ali veoma malo, koliko god da isperem pilingom, djaba opet se pojavi, poludi stvarno.

Prije nisam imao tih problema, ali zimi bude najgore, podje mi se ljustiti koza kao kad se ljeti guli koza po ledjima I kad hocu to da operem onda jos gore se zacrveni, ne zna covjek vise ni sts bi stavljao.
Mislim da ces sapun sigurno naci u Boris Kidric. Srbijanski je neki proizvodjac, rucni rad, vako 2-3 marke kosta. Ima raznih kombinacija, a sa nevenom je najpribliznija indikacija za dermatitis.

Kelual DS krema i sampon su do sada najucinkovitije oruzje, uz sisanje na keca. Poskupi su, ali otkako njih koristim prestao sam koristiti kortikosteroide kojima sam se trovao godinama :) Chmoljke svaka ti dala po ko zna koji put :kiss:

Image

Image
zenicablues

#386 Re: Seboreicni dermatitis

Post by zenicablues »

_BataZiv_0809 wrote:
Partijaner wrote:Batice gdje si uzeo sapun od kozijeg mlijeka ? :-D

Mislim da ces sapun sigurno naci u Boris Kidric. Srbijanski je neki proizvodjac, rucni rad, vako 2-3 marke kosta. Ima raznih kombinacija, a sa nevenom je najpribliznija indikacija za dermatitis.

Kelual DS krema i sampon su do sada najucinkovitije oruzje, uz sisanje na keca. Poskupi su, ali otkako njih koristim prestao sam koristiti kortikosteroide kojima sam se trovao godinama :) Chmoljke svaka ti dala po ko zna koji put :kiss:

Image

Image
Gdje uzimas kelual Da kremu i šampon i koliko koštaju?

Hvala i pozdrav
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#387 Re: Seboreicni dermatitis

Post by _BataZiv_0809 »

zenicablues wrote:
Gdje uzimas kelual Da kremu i šampon i koliko koštaju?

Hvala i pozdrav

Kupujem u Sarajevu inace (apoteka Merkator/Konzum Socijalno, ali ima svugdje), ali uzeo sam jednom i u Borisu Kidricu i bio je jeftiniji 2-3 marke. :)
zenicablues

#388 Re: Seboreicni dermatitis

Post by zenicablues »

Jeftiniji 2-3 marke od koje cijene? Na osnovu čega da napravim komparaciju? :? :?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#389 Re: Seboreicni dermatitis

Post by _BataZiv_0809 »

zenicablues wrote:Jeftiniji 2-3 marke od koje cijene? Na osnovu čega da napravim komparaciju? :? :?
U Sarajevu 27, a u Zenici 24,5 cca.
zenicablues

#390 Re: Seboreicni dermatitis

Post by zenicablues »

Hvala puno
drag_gost

#391 Re: Seboreicni dermatitis

Post by drag_gost »

Dobra alternativa je sapun od zobenog mlijeka (oat milk soap). Ima ga kupiti u prirodnoj apoteci u Alti na -1. 20 godina se bavim seborejom. Malo cemu sam se posvetio kao trazenju lijeka i procitao sam veliki broj knjiga, studija, papira. Seboreja, kao autoimuna bolest (neki se nece sloziti) se tretira individualno. Generalni kozmeticki lijekovi postoje, ali lijecenje mora biti individualno i personalizirano. Jos jednom, u jednu ruku mi je zao sto se moja prognoza da mnogo ljudi ima seboreju obistinila, a u drugu ruku mi je drago sto otvoreno pricaju o tome. Moramo siriti znanje o ovome. Znam par momaka kojima je u djetinjstvu zbog dermatitisa samopouzdanje bilo doslovno unisteno. Hormoni luduju, znoj je veoma kisel, tijelo se mijenja, a koza kao koza - nikad joj ne znas.
sabanss

#392 Re: Seboreicni dermatitis

Post by sabanss »

Ako je seboreja nije AIDS :D

Po tvojoj prici to ispade nesto strasno... Ja sam prije tri-cetiri godine imao fazu kad mi se glava skroz oljustila - strasno bilo za gledati. Ljudi kontali da je Bog zna sta, tumor, suga...

Poslije toga uz malo vise sunca po celavoj glavi i brijanje uspio sam dovesti do faze da se i ne primjeti. U najgorim razdobljima budu dvije fleke velicine 5 KM na tjemenu, od aprila do decembra nema nista primjetno dok se ne zagledas.

Doduse meni je sreca sto nikad nisam imao promjene na licu, samo na tjemenu...
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#393 Re: Seboreicni dermatitis

Post by _BataZiv_0809 »

Dobro rece drag gost-svako ima svoju pricu, ne mozes samo po sebi ravnati ;-)
sabanss

#394 Re: Seboreicni dermatitis

Post by sabanss »

Ne govorim za lijecenje vec za ovo da se ljudi trebaju stiditi bolesti koja i nije bolest.

Makar seboreja nije prelazna niti je osoba koja je ima ikako mogla uticati da je dobije. Ne znam zasto fama oko toga? Gadnije mi je vidjeti gljivice na noktima ili slicno nego ovo...
drag_gost

#395 Re: Seboreicni dermatitis

Post by drag_gost »

sabanss wrote:Ako je seboreja nije AIDS :D

Po tvojoj prici to ispade nesto strasno... Ja sam prije tri-cetiri godine imao fazu kad mi se glava skroz oljustila - strasno bilo za gledati. Ljudi kontali da je Bog zna sta, tumor, suga...

Poslije toga uz malo vise sunca po celavoj glavi i brijanje uspio sam dovesti do faze da se i ne primjeti. U najgorim razdobljima budu dvije fleke velicine 5 KM na tjemenu, od aprila do decembra nema nista primjetno dok se ne zagledas.

Doduse meni je sreca sto nikad nisam imao promjene na licu, samo na tjemenu...
Nije AIDS, hvala Bogu, ali ne nosi se svako ni sa cim isto, niti to utice na svakoga isto. Sretao sam mnogo ljudi sa seborejom, pa je bilo svega; od onih koji nisu lijecili, do onih sto su lijecili, a imali su kompleks nize vrijednosti cak. Isto tako, to oboljenje nije isto za svakoga. Sada se mozemo "gadjati" terminima, je li bolest ili nije, ali cemo se sloziti ja mislim da je oboljenje. Ne prihvata svako isto stvari druze.
Ajatolah_

#396 Re: Seboreicni dermatitis

Post by Ajatolah_ »

_BataZiv_0809 wrote:
zenicablues wrote:Jeftiniji 2-3 marke od koje cijene? Na osnovu čega da napravim komparaciju? :? :?
U Sarajevu 27, a u Zenici 24,5 cca.
Krema i šampon imaju identičnu cijenu od 27 odnosno 24,5KM, ako sam te dobro razumio? Ili je to za kremu, a cijena šampona je druga?
Znam da sam nekad koristio Kelual šampon i bio mi je ok, al' sam zaboravio koliko sam platio, a kremu nisam nikad probao...
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#397 Re: Seboreicni dermatitis

Post by _BataZiv_0809 »

Ajatolah_ wrote: Krema i šampon imaju identičnu cijenu od 27 odnosno 24,5KM, ako sam te dobro razumio? Ili je to za kremu, a cijena šampona je druga?
Znam da sam nekad koristio Kelual šampon i bio mi je ok, al' sam zaboravio koliko sam platio, a kremu nisam nikad probao...
Da, mislim da oboje imaju slicnu cijenu. Sampon ne uzimam vec duze. :)
zenicablues

#398 Re: Seboreicni dermatitis

Post by zenicablues »

Je li neko probao masažu kože sa jabukovim sircem,jer sam čuo da ublažava probleme sa kožom.
avenija

#399 Re: Seboreicni dermatitis

Post by avenija »

Prije 2 godine dobio SD prije pola godine izlijecio ..
Najgore mi je bilo dok sam citao forume i sebi umislio da sam gotov i pokusavao razne preparate ..
Sada ni traga koza lica i tjeme kao djecija.
zenicablues

#400 Re: Seboreicni dermatitis

Post by zenicablues »

avenija wrote:Prije 2 godine dobio SD prije pola godine izlijecio ..
Najgore mi je bilo dok sam citao forume i sebi umislio da sam gotov i pokusavao razne preparate ..
Sada ni traga koza lica i tjeme kao djecija.
Na koji način? Šta si koristio? Mislim da bi bilo dobro da podijelis sa nama koji se borimo sa ovom napašću.

Hvala unaprijed.

Pozdrav
Post Reply