Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post Reply
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#376 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by sabina1 »

poznanik wrote:
poznanik wrote:2.- Zašto se na plavom dijelu školske zgrade, na KŠC, nalazi izgrađeno i postavljeno vjersko obilježje - križ?
Warashii wrote:Za prvo ne znam, a za drugo je da cijela zgrada zapravo pripada crkvi.
poznanik wrote:Iz Okvirnog zakona o srednjem obrazovanju BiH: "Privatna škola ne može se osnovati u svrhu promoviranja rasnih, nacionalnih, vjerskih, spolnih i drugih predrasuda, niti svoje uloge smije vršiti na način protivan zakonu, odnosno na način kojim se navedene predrasude promoviraju".
ivannn wrote:a KŠC to promovira? :-)
Čemu služi vjersko obilježje na zgradi škole - križ?
Škola je katolička , križ je simbol kršćanstva odnosno katoličanstva.
Onog trena kada se škola osnivala i kada je na osnovu Statuta donijela odluku da prefiks škole u njenom nazivu bude "katolički" , ukoliko je bilo šta tada , bilo suprotno sa Zakonom o srednjem obrazovanju ona se nije mogla registrirati pod tim imenom. Ukoliko je u međuvremenu došlo do izmjene ili dopune Zakona pravilnicima , trebalo je vidjeti da li se prefiks "katolički" kosi sa zakonom i dati nalog da se briše iz imena ukoliko je tako.
Križ je samo posljedica. Imati "katolički" školski centar poptuno legalno a ne dopustiti simbol - križ je po meni besmislica. Nekatolicima korisnicima usluga KŠC sigurno ne smeta prefiks - katolički pa sam tim ni križ.
Zar ne?
poznanik

#377 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by poznanik »

tvsabina wrote:
poznanik wrote:
poznanik wrote:2.- Zašto se na plavom dijelu školske zgrade, na KŠC, nalazi izgrađeno i postavljeno vjersko obilježje - križ?
Warashii wrote:Za prvo ne znam, a za drugo je da cijela zgrada zapravo pripada crkvi.
poznanik wrote:Iz Okvirnog zakona o srednjem obrazovanju BiH: "Privatna škola ne može se osnovati u svrhu promoviranja rasnih, nacionalnih, vjerskih, spolnih i drugih predrasuda, niti svoje uloge smije vršiti na način protivan zakonu, odnosno na način kojim se navedene predrasude promoviraju".
Škola je katolička , križ je simbol kršćanstva odnosno katoličanstva.
Onog trena kada se škola osnivala i kada je na osnovu Statuta donijela odluku da prefiks škole u njenom nazivu bude "katolički" , ukoliko je bilo šta tada , bilo suprotno sa Zakonom o srednjem obrazovanju ona se nije mogla registrirati pod tim imenom. Ukoliko je u međuvremenu došlo do izmjene ili dopune Zakona pravilnicima , trebalo je vidjeti da li se prefiks "katolički" kosi sa zakonom i dati nalog da se briše iz imena ukoliko je tako.
Križ je samo posljedica. Imati "katolički" školski centar poptuno legalno a ne dopustiti simbol - križ je po meni besmislica. Nekatolicima korisnicima usluga KŠC sigurno ne smeta prefiks - katolički pa sam tim ni križ.
Zar ne?
Nisi shvatila smisao mojih pitanja i citiranja dijela zakona. Samo je osnivač ove škole katolički, sve ostalo je, i mora biti usklađeno sa svjetovnim zakonima. Kroz zakon o srednjem obrazovanju nije dozvoljeno vjersko obilježavanje svjetovne školske ustanove.

Drugačije bi bilo da je KŠC vjerska škola, da obrazuje vjerske službenike.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#378 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by sabina1 »

poznanik wrote:
Nisi shvatila smisao mojih pitanja i citiranja dijela zakona. Samo je osnivač ove škole katolički, sve ostalo je, i mora biti usklađeno sa svjetovnim zakonima. Kroz zakon o srednjem obrazovanju nije dozvoljeno vjersko obilježavanje svjetovne školske ustanove.

Ok !!!

No škola ima prefiks "katolički" iako ne edukuje katoličke vjerske službenike, tako da mi je logično da katolička škola ima križ kao simbol , kao što fudbalski klub ima loptu kao simbol.

Da ne duljim. Ako si pratio ili čitao o raznim katoličkim misionarima po Africi , mogao si vidjeti da je ogroman broj njih širio - katoličanstvo. No isto tako , ogroman broj njih je bilo isključivo humanog karaktera , pomoći protiv raznih bolesti ili pomoć u suzbijanju gladi. Imali su prefikse "katolički" i križeve a istovremeno im uopšte nije bila namjena da bilo koga nauče o elementima katoličanstva ili da steknu nove sljedbenike....tako da mi to i nije toliko strašno ukoliko je namjera ili edukativna ili plemenita. Forma i simbol su manje bitni i svi mi jurimo neke vlastite forme. Bitna je suština zar ne :-)?
ivannn

#379 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by ivannn »

poznanik wrote:
vjerojatno što je projektant iz 1882 tako to zamislio :-)
ivannn

#380 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by ivannn »

poznanik wrote: Nisi shvatila smisao mojih pitanja i citiranja dijela zakona. Samo je osnivač ove škole katolički, sve ostalo je, i mora biti usklađeno sa svjetovnim zakonima. Kroz zakon o srednjem obrazovanju nije dozvoljeno vjersko obilježavanje svjetovne školske ustanove.

a koji to svjetovni zakoni sprječavaju KŠC-u prefiks katolički i križ na vrhu kapelice, 2. najstarije srednjoškolske ustanove u BiH i nacionalnog spomenika BIH, jel to treba srušiti :-)
raoul duke

#381 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by raoul duke »

Infidel666 wrote:Zasto postoje:
Medrese- upravitelji muslimani
KŠC- upravitelji katolici
Mjesovite Srednje Skole- vecinski upravitelji Bosnjaci (uglavnom muslimani)

Zasto franjevacko drustvo , tj. katolici nisu upravitelji Mjesovitih Srednjih Skola, vec svaka njihova skola nosi dodatak ''Katolicki'' ?
Mozda nisam upravu, ali takav je slucaj u Travniku.

Ko tu stvara segregaciju onda? Da se onda preimenuju sve MSŠ u BŠC?
Niko mi nije ni pokusao odgovoriti..
poznanik

#382 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by poznanik »

ivannn wrote:
poznanik wrote: Nisi shvatila smisao mojih pitanja i citiranja dijela zakona. Samo je osnivač ove škole katolički, sve ostalo je, i mora biti usklađeno sa svjetovnim zakonima. Kroz zakon o srednjem obrazovanju nije dozvoljeno vjersko obilježavanje svjetovne školske ustanove.

a koji to svjetovni zakoni sprječavaju KŠC-u prefiks katolički i križ na vrhu kapelice, 2. najstarije srednjoškolske ustanove u BiH i nacionalnog spomenika BIH, jel to treba srušiti :-)
Bilo bi lakše komunicirati s tobom i sličnim ovdje na forumu da shvatiš da nije poenta u naslovu škole, problem nastaje kad naslov škole postane determinirajući parametar u određivanju njenog svojstva. Dadoh izvod iz Okvirnog zakona o srednjem obrazovanju BiH: "Privatna škola ne može se osnovati u svrhu promoviranja rasnih, nacionalnih, vjerskih, spolnih i drugih predrasuda, niti svoje uloge smije vršiti na način protivan zakonu, odnosno na način kojim se navedene predrasude promoviraju". Križ, kao vjersko obilježje na školskoj ustanovi nije ništa drugo do oblik promocije vjerskih predrasuda. Kako bi posmatrao srednjoškolski centar sa svjetovnim učenjem, smješten u, npr. Begovoj džamiji u Sarajevu?

Takođe, ako je zgrada KŠC u Travniku proglašena nacionalnim spomenikom, onda i njeno arhitektonsko uređenje i cjelovit izgled, kako unutrašnji tako i vanjski, mora biti usaglašen s mišljenjem Povjerenstva za nacionalne spomenike BiH. Da li je...?

Meni je jasna namjera osnivanja i bivanja ove i sličnih škola, jasno je i tebi i ostalim - to je indoktrinacija djece u svoj religiozni interes, i za BiH ništa novo, već skoro dvije decenije sve tri vjerske organizacije žele zaokružiti svoj interesni teritorij, u kojem žele, ili već dominiraju nad drugim.

Zanimljivo je samo kako smo ih svi svjesni i kako svi jednostavno okrećemo glave od ovakvih i sličnih pojava, ne želeći uznemiravati druge, da ne bi bio uznemireno naše :-) :(
ivannn

#383 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by ivannn »

poznanik wrote:
ivannn wrote:

Bilo bi lakše komunicirati s tobom i sličnim ovdje na forumu da shvatiš da nije poenta u naslovu škole, problem nastaje kad naslov škole postane determinirajući parametar u određivanju njenog svojstva. Dadoh izvod iz Okvirnog zakona o srednjem obrazovanju BiH: "Privatna škola ne može se osnovati u svrhu promoviranja rasnih, nacionalnih, vjerskih, spolnih i drugih predrasuda, niti svoje uloge smije vršiti na način protivan zakonu, odnosno na način kojim se navedene predrasude promoviraju". Križ, kao vjersko obilježje na školskoj ustanovi nije ništa drugo do oblik promocije vjerskih predrasuda. Kako bi posmatrao srednjoškolski centar sa svjetovnim učenjem, smješten u, npr. Begovoj džamiji u Sarajevu?

Takođe, ako je zgrada KŠC u Travniku proglašena nacionalnim spomenikom, onda i njeno arhitektonsko uređenje i cjelovit izgled, kako unutrašnji tako i vanjski, mora biti usaglašen s mišljenjem Povjerenstva za nacionalne spomenike BiH. Da li je...?

Meni je jasna namjera osnivanja i bivanja ove i sličnih škola, jasno je i tebi i ostalim - to je indoktrinacija djece u svoj religiozni interes, i za BiH ništa novo, već skoro dvije decenije sve tri vjerske organizacije žele zaokružiti svoj interesni teritorij, u kojem žele, ili već dominiraju nad drugim.

Zanimljivo je samo kako smo ih svi svjesni i kako svi jednostavno okrećemo glave od ovakvih i sličnih pojava, ne želeći uznemiravati druge, da ne bi bio uznemireno naše :-) :(
KŠC u travniku je osnovna, srednja škola, internat te sjemenište

križ je ništa drugo nego promocija vjerskih predrasuda :-)

stvarno?

KŠC centri sa službenim imenom "Škola za Europu" imaju plan i program drukčiji od ostalih javnih škola, odobren od nadležnih kantonalnih ministarstva, dobitnik raznih inozemnih nagrada, lige humanista, (http://www.ksczenica.net/nagradeipriznanja.htm) njezini čelnici se hvale brojem ne-katolika u njoj i sl. da bi na kraju od strane od tebe i nekih forumaša postali simbolom segregacije i predrasuda

evo cijeli sustav katoličkih škola u europi
http://www.ceec.be/en_membres.htm
ivannn

#384 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by ivannn »

Infidel666 wrote:
Infidel666 wrote:Zasto postoje:
Medrese- upravitelji muslimani
KŠC- upravitelji katolici
Mjesovite Srednje Skole- vecinski upravitelji Bosnjaci (uglavnom muslimani)

Zasto franjevacko drustvo , tj. katolici nisu upravitelji Mjesovitih Srednjih Skola, vec svaka njihova skola nosi dodatak ''Katolicki'' ?
Mozda nisam upravu, ali takav je slucaj u Travniku.

Ko tu stvara segregaciju onda? Da se onda preimenuju sve MSŠ u BŠC?
Niko mi nije ni pokusao odgovoriti..
e to što katolici u travniku nisu upravitelji/ravnatelji ostalih javnih škola možda zaslužuje drugu temu
Skijaš

#385 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by Skijaš »

poznanik wrote:Bilo bi lakše komunicirati s tobom i sličnim ovdje na forumu da shvatiš da nije poenta u naslovu škole, problem nastaje kad naslov škole postane determinirajući parametar u određivanju njenog svojstva.
Vjerska zajednica odlučuje da učestvuje u prenošenju određenih vrijednosti na mlađe generacije, obezbjeđuje prostor, nastavni kadar, sigurno okruženje te potrebne dozvole od nadležnih organa. Državi (SAD, Australija, BiH) je bitno da djeca dobiju potreban nivo obrazovanja i ovdje je jedino pitanje ispunjava li KŠC te uslove, da li stepen obrazovanja kojeg djeca dobiju zadovoljava standarde. A odgovor na to je pozitivan. Uporedi to sa hamburgerom u kojem je obavezno "meso". Dakle to "meso" je minimum obrazovanja kojeg traži država, a privatna inicijativa to može začiniti krastavcima, majonezom, kečapom i roditelj koji neće da mu dijete jede određeni prilog, neće isto upisati u KŠC.
poznanik

#386 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by poznanik »

Skijaš wrote:Vjerska zajednica odlučuje da učestvuje u prenošenju određenih vrijednosti na mlađe generacije, obezbjeđuje prostor, nastavni kadar, sigurno okruženje te potrebne dozvole od nadležnih organa. Državi je bitno da djeca dobiju potreban nivo obrazovanja i ovdje je jedino pitanje ispunjava li KŠC te uslove, da li stepen obrazovanja kojeg djeca dobiju zadovoljava standarde. A odgovor na to je pozitivan...
A usput, prouči se koja Fatiha, izgovori poneki put Očenaš, malo se prisjete vrijednosti raznoimenog boga, čak im se vjersko znanje i vrjednuje, no, ne smeta, jeste mimo pravila, ali nije puno, i drugi tako rade :lol: A u isto vrijeme vjerske škole zjape prazne :oops:
Skijaš

#387 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by Skijaš »

poznanik wrote:
Skijaš wrote:Vjerska zajednica odlučuje da učestvuje u prenošenju određenih vrijednosti na mlađe generacije, obezbjeđuje prostor, nastavni kadar, sigurno okruženje te potrebne dozvole od nadležnih organa. Državi je bitno da djeca dobiju potreban nivo obrazovanja i ovdje je jedino pitanje ispunjava li KŠC te uslove, da li stepen obrazovanja kojeg djeca dobiju zadovoljava standarde. A odgovor na to je pozitivan...
A usput, prouči se koja Fatiha, izgovori poneki put Očenaš, malo se prisjete vrijednosti raznoimenog boga, čak im se vjersko znanje i vrjednuje, no, ne smeta, jeste mimo pravila, ali nije puno, i drugi tako rade :lol: A u isto vrijeme vjerske škole zjape prazne :oops:
Katoličke škole postoje u SAD, Australiji, Kanadi, širom svijeta i nikom ne smetaju, ne znam zašto bi smetale u BiH.
poznanik

#388 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by poznanik »

Skijaš wrote:Katoličke škole postoje u SAD, Australiji, Kanadi, širom svijeta i nikom ne smetaju, ne znam zašto bi smetale u BiH.

Gdje li si ti ovdje pročitao da nekom smetaju katoličke škole :-)

Osim toga, mi imamo svoja, naša - BiH pravila i propise, da nije tako bili bismo dio SAD, Kanade, Australije. Sve dok ih imamo, moramo ih se pridržavati :oops:
fortaleza

#389 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by fortaleza »

.
Last edited by fortaleza on 14/05/2012 00:50, edited 2 times in total.
raoul duke

#390 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by raoul duke »

poznanik wrote: Ubjeđenja sam da se djeca, ali i odrasli ljudi, treba da dijele po svojim ljudskim osobinama, sposobnosti, stručnim kvalifikacijama, raznoraznim vještinama, humanizmom, itd., itd.

Dijeliti djecu prema religioznim opredjeljenjima ili prema etničkim pripadnostima jednako je šovinističkoj, pa i rasističkoj ideologiji.
Svaka cast za cijeli post :thumbup:
Skijaš

#391 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by Skijaš »

poznanik wrote:Gdje li si ti ovdje pročitao da nekom smetaju katoličke škole :-)
Odlično. Znači radi se o nesporazumu. KŠC ima pravo da na svojoj imovini postavi ogradu gdje želi, ako neko ima prigovor na nastavni program može se obratiti nadležnom ministarstvu, a kome se "prilozi" tog "hamburgera" ne sviđaju, niko ga ne sili na bilo šta.
FOČANSKI PROPISI

#392 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by FOČANSKI PROPISI »

poznanik wrote:
Bodkin wrote:dakle bosnjacka gimnazija?
Koliko "nebošnjaka" pohađa sarajevsku Bošnjačku gimnaziju (vjerovatno na nju misliš)?
Ne brkaj bošnjačko i katoličko.
poznanik

#393 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by poznanik »

FOČANSKI PROPISI wrote:
poznanik wrote:
Bodkin wrote:dakle bosnjacka gimnazija?
Koliko "nebošnjaka" pohađa sarajevsku Bošnjačku gimnaziju (vjerovatno na nju misliš)?

Dobro, shvatio sam svoju grešku u pitanju.

Koliko djece, koja ne pripadaju islamskoj vjeroispovijesti, pohađaju 1. Bošnjačku gimnaziju u Sarajevu?

Šta određuje prefiks "bošnjački" u naslovu ove srednje škole?
ins

#394 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by ins »

Infidel666 wrote:Mislim da tema ne bi trebala biti prebacena niti u jedan drugi pdf, jer smatram da je ovo globalni problem unutar BiH.
Ucenici KŠC-a Travnik ( plava boja na slici ) imaju tokom nastave odmore 30 minuta pomjerene u odnosu na ucenike MSŠ Travnik ( žuta boja na slici ) kako se nacionalna pripadnost i religijska uvjerenja ne bi kojim slucajem pomjesala tokom odlaska do obliznje pekare.
Unutar svoje ograde uposlenici KŠC Travnik organizuju razne kojekakve sajme , dok svi ostali (nehrvati) posmatraju tu ''idilu'' kroz mrezastu ogradu. I na kraju koriste parolu '' svima je dozvoljeno zakoraciti na prosvjetljeno KŠC podrucje''.
Prije par dana je uklonjena ograda prikazana na prvoj slici, kako bi se napravila nova, betonska ograda. WTF?

Image

Image

I onda prica o buducnosti BiH i mentalnom sazrijevanju, dok sa druge strane djeca odrastaju uz segregaciju :S
Malo cinjenica:

Ovo nije "dvije skole pod jednim krovom"

Ovo su dvije odvojene skole u jednoj zgradi.

Jedna je javna srednja skola, a drugo je KŠC, kojem je zapravo restitucijom vracena ova zgrada.

Sta je ovdje problem i koje krivac?

Jedini, ali doslovno jedini krivac je korumpirana vlast (citaj: SDA) Opcine Travnik koja jos od 1998. godine nije u stanju dovrsiti novu zgradu srednje skole, od koje i dan-danas 12 godina poslije stoji samo betonski kostur, i o kojoj se prica iskljucivo uoci samih izbora, bilo lokalnih bilo opstih...

Image

Rezime: posto Travnicani na izborima redovno biraju SDA, pretpostavljam da njima ova situacija odgovara, pa prema tome ko ih...
ultima_palabra

#395 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by ultima_palabra »

ins wrote:Ovo nije "dvije skole pod jednim krovom"

Ovo su dvije odvojene skole u jednoj zgradi.
:D

Ma jednostavna situacija, logična posljedica SDA-HDZ vladavine u svim mjestima koje je ta nesreća zadesila. Crkva (pod uticajem HDZ-a) dozvoljava ostanak travničke gimnazije u njihovim prostorijama, ali odvojene ogradom i bez kontakta sa KŠC-om. SDA zavlači projeka nove zgrade koliko god može.

Zaključak: SDA i HDZ sretni, narod ko jebe... a i sami glasaju za iste, tako da ispade da su svi sretni :roll:
ins

#396 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by ins »

Omaklo se :D

Treba sam dodati "privremeno"
Bodkin

#397 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by Bodkin »

poznanik wrote:
FOČANSKI PROPISI wrote:
poznanik wrote:

Dobro, shvatio sam svoju grešku u pitanju.

Koliko djece, koja ne pripadaju islamskoj vjeroispovijesti, pohađaju 1. Bošnjačku gimnaziju u Sarajevu?

Šta određuje prefiks "bošnjački" u naslovu ove srednje škole?
nisi pogrijesio. dosli smo do bosnjacke gimnazije u nasoj konverzaciji.nismo je poredili sa ksc-om u smislu ova katolicka a ova bosnjacka. forumas iznad bi to shvatio da je procitao par postova prije ovoga.

rekao sam ti svoju procjenu, 10% nebosnjaka, a i to je nategnuto.
odredjuje ga to sto je neko nazvao tu skolu bosnjackom. np i p svih gimnazija je isti u 90% gradiva.
palermo

#398 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by palermo »

ins i ultima :thumbup: jes da nisam travničanin, ali ovo meni izgleda tako logično.

Sve ostalo je samo bacanje prašine u oči.
sokkia

#399 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by sokkia »

palermo wrote:ins i ultima :thumbup: jes da nisam travničanin, ali ovo meni izgleda tako logično.

Sve ostalo je samo bacanje prašine u oči.
mislim da, nažalost nisi u pravu.
meni ovo više lici na sijanje sjemena zla,razdora i nržnje koje ce u neko dogledno vrijeme dati svoje plodove i koje ce neko da "ubire"
rekao sam ovdje nešto ranije, da je glup i bjedan da nemože bit gore onaj ko ovo radi a ocekuje da ce to njegovim potomcima donijet srecu i bolji život na ovim prostorima.

a ja ovaj prizor gledam vec godinamo po osam sati dnevno pa se nekako i navikao na ovo. :x
alibegoa

#400 Re: Nova ograda za "jabuke i kruške"!

Post by alibegoa »

ja kad vidim one slike iz prvog posta, plavi dio i žuti dio, sam bih vrlo rado ogradio plavi dio. Drugi brate nivo, a rodbina mi radi u žutom djelu.
Post Reply