Škola je katolička , križ je simbol kršćanstva odnosno katoličanstva.poznanik wrote:poznanik wrote:2.- Zašto se na plavom dijelu školske zgrade, na KŠC, nalazi izgrađeno i postavljeno vjersko obilježje - križ?Warashii wrote:Za prvo ne znam, a za drugo je da cijela zgrada zapravo pripada crkvi.poznanik wrote:Iz Okvirnog zakona o srednjem obrazovanju BiH: "Privatna škola ne može se osnovati u svrhu promoviranja rasnih, nacionalnih, vjerskih, spolnih i drugih predrasuda, niti svoje uloge smije vršiti na način protivan zakonu, odnosno na način kojim se navedene predrasude promoviraju".Čemu služi vjersko obilježje na zgradi škole - križ?ivannn wrote:a KŠC to promovira?
Onog trena kada se škola osnivala i kada je na osnovu Statuta donijela odluku da prefiks škole u njenom nazivu bude "katolički" , ukoliko je bilo šta tada , bilo suprotno sa Zakonom o srednjem obrazovanju ona se nije mogla registrirati pod tim imenom. Ukoliko je u međuvremenu došlo do izmjene ili dopune Zakona pravilnicima , trebalo je vidjeti da li se prefiks "katolički" kosi sa zakonom i dati nalog da se briše iz imena ukoliko je tako.
Križ je samo posljedica. Imati "katolički" školski centar poptuno legalno a ne dopustiti simbol - križ je po meni besmislica. Nekatolicima korisnicima usluga KŠC sigurno ne smeta prefiks - katolički pa sam tim ni križ.
Zar ne?