Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Locked

Da li ste za Ustavnu promjenu i ukidanje BHS ekskluzivne konstitutivnosti?

DA
158
73%
NE
57
27%

Total votes: 215

webby-x

#376 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by webby-x »

PasoDzigera007 wrote:Bosnjaci imaju svoju nacionalnu drzavu,a ona se zove BOSNA! Cuj nemaju,da se nasmijem.Mi nemamo rezervne kao ostali,a nama i ne treba,jer imamo nesto zasto cemo i poslijednju kap krvi dati ,kad god zatreba i ako zatreba.
Imaju državu, ali nemaju nacionalnu državu.
Bošnjaci kontroliraju manji dio države.
Poštedi me patetike odbrane i krvi.
PasoDzigera007

#377 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by PasoDzigera007 »

Vitezanin wrote:

i Hercegovina. :skoljka:
Hercegovina je utrpana na Berlinskom kongersu,da Bosna nebi bila jednonacionalna drzava,isto tako se mogla ubaciti Posavina,Podrinje ili Krajina,koja je mnogo veca od Hercegovine! Bosna je jedina drzava!Nista protiv Hercegovine,inace je smatram najljepsim dijelom Bosne.
Last edited by PasoDzigera007 on 05/04/2012 19:50, edited 1 time in total.
zahvalan

#378 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by zahvalan »

webby-x wrote:
zahvalan wrote:kome sam prijetio ? i sta smatras prijetnjom to sto Bosnjo pravi vise djece od nekog Srbina ?
Bošnjo može praviti više djece, ali to ne znači da će Bošnjo
postati većina u Banja Luci. Možda hoće, za 100 godina, pa ti čekaj.
Natalitet, koji u Bošnjaka uopće nije nešto veći od Hrvata ili Srba,
ne znači ništa kada je koncentracija stanovništva na jednom prostoru.
U Sarajevu može biti i 3 milijuna Bošnjaka, to za ostale dijelove BiH
ništa ne znači.

Inače, svako malo netko izvali ovo da će Bošnjaci natalitetom pokoriti sve.
Gluposti, ali barem se vidi kako neki Bošnjaci vide BiH.
zahvalan wrote:Bosna ce biti Drzava katolika,pravoslavaca,muslimana itd itd ali nikada nece biti dio Srbije ili dio Hrvatske
Bosna i Hercegovina može biti i država ateista.
Pusti mi te religijske odrednice.
Nije ovo Libanon.
zahvalan wrote:Lijepo sam napisao da H i S koriste Matice za Neka teritorijalna osvajanja,to je ono sto ja mislim. Valjda i Bosnjo ima pravo na svoje misljenje ? ;-)
Ima. Što ne znači da je točno. ;-)
A hoces reci da nece otici H i S u Matice kada ove dvije zemlje udju u EU ?
Vitezanin

#379 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Vitezanin »

PasoDzigera007 wrote:
Vitezanin wrote:

i Hercegovina. :skoljka:
Hercegovina je utrpana na Berlinskom kongersu,da Bosna nebi bila jednonacionalna drzava,isto tako se mogla ubaciti Posavina,Podrinje ili Krajina,koja je mnogo veca od Hercegovine! Bosna je jedina drzava!

Mozda bi bilo dobro da se vratis na stvarni teren-vise od 100 godina govorimo o Bosni i Hercegovini i tu se nema sta pricati.

Isto se nema sta pricati vise oko konstitutivnosti. Imamo tri naroda i imamo nerijesno pitanje s onima koji to nisu i trebamo zakonski ispostovati ljudi koji ne pripadaju trojci. I to je to.
webby-x

#380 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by webby-x »

zahvalan wrote:A hoces reci da nece otici H i S u Matice kada ove dvije zemlje udju u EU ?
Tko ima mogućnosti i želje hoće.
Većina nema pa neće.
PasoDzigera007

#381 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by PasoDzigera007 »

Vitezanin wrote:

Mozda bi bilo dobro da se vratis na stvarni teren-vise od 100 godina govorimo o Bosni i Hercegovini i tu se nema sta pricati.

Isto se nema sta pricati vise oko konstitutivnosti. Imamo tri naroda i imamo nerijesno pitanje s onima koji to nisu i trebamo zakonski ispostovati ljudi koji ne pripadaju trojci. I to je to.
Da je ostala samo Bosna, 1992-ge nebi bilo rata.
webby-x

#382 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by webby-x »

PasoDzigera007 wrote:Da je ostala samo Bosna, 1992-ge nebi bilo rata.
Koja je svrha priče "što bi bilo kad bi bilo"?
Vitezanin

#383 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Vitezanin »

- Predrasuda je da ce Hrvati masovno iseliti iz BiH nakon ulaska Hrvatske u EU
- Predrasuda je da ce Srbi masovno iseliti iz BiH nakon ulaska Srbije u Eu (ako se to i desi prije nego BiH udje, ako se i to desi :D )
- Predrasuda je da Bosnjaci imaju ogroman natalitet kojim ce poklopiti Hrvate i Srbe u sljedecih 30ak godina :lol: (neki bi zeljeli ocito).

Istina je da nam sve vise stanovnistva umire jer ljudi vise nemaju para da podizu obitelji.

A dok nam narod/i umire/u bez marke u dzepu, vi raspravljajte o genetici, natalitetu i lebensraumu. :roll:
Vitezanin

#384 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Vitezanin »

PasoDzigera007 wrote:
Vitezanin wrote:

Boze svega ovdje... Garant da je ostalo samo Bosna bili bi u miru i jaci od Svicarske. Koji smo klinac dodali i ovo Hercegovina. :lol: Al' dobro, svi imamo pravo na svoje misljenje. :lol: :lol: :lol:
PasoDzigera007

#385 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by PasoDzigera007 »

Vitezanin wrote:
PasoDzigera007 wrote:
Vitezanin wrote:

Boze svega ovdje... Garant da je ostalo samo Bosna bili bi u miru i jaci od Svicarske. Koji smo klinac dodali i ovo Hercegovina. :lol: Al' dobro, svi imamo pravo na svoje misljenje. :lol: :lol: :lol:
Ne znam sta ti je smjesno,da se tad nije mjenjalo ime,imali bi jednu naciju BOSANCI-Muslimani,Pravoslavci i Katolici,nebi se nista dijelilo na 3,nebi svako vukao u svoje torove,kontas?
popajic

#386 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by popajic »

palermo wrote:
BL 1987 wrote:
U RS sluzbeni jezik bude srpski i problem rijesen.
Pa da , upravo to ja govorim popajicu, to bi bila direktna posljedica ukidanja konstitutivnosti. Naravno, ovdje je jezik kao što rekoh u postiu ranije samo manifestni oblik, jasno je da se ne bi stalo na njemu.

Hvala ti što si tu pa mogu ono baš plastično pokazati čemu vodi ukidanje konstitutivnosti.
A Popajic veli - sta danas vecinski konstitutivci u RS-u smatraju sluzbenim jezikom ? U praksi :wink:
@palermo
Kako nam može biti službeni jezik SBH, kad Srbi govore srpskim jezikom. Jedino što je moguće je da sva tri jezika budu službena ili da tvoriš novi jezik, odnosno isti jezik samo razuličitog imena.
Sto ne bi moglo ?
Pa u SBH je upravo sadrzan i srpski . Demokratski i ravnopravno.
Ne sjecam se da su se bunili kad se koliko do juce zvao srpsko-hrvatski 8)

Ali, imas pravo...svasta se ovdje da procitati...pa se gubi volja za stvarnom , nesovinistickom i nezlonamjernom diskusijom .
PasoDzigera007

#387 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by PasoDzigera007 »

webby-x wrote:
Koja je svrha priče "što bi bilo kad bi bilo"?
Ovakvo stanje kakvo jeste,ne vodi nigdje i nikad nece biti lijepo. Mijenjati se nesto mora. Ocito su ljudi toliko zaslijepljeni nacionalizmom,da pored vlastitih ociju ne vide vlastitu propast. Pitam se samo ,zasto stalno kukaju,kad zele postojece stanje.
palermo

#388 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by palermo »

popajic wrote:

A Popajic veli - sta danas vecinski konstitutivci u RS-u smatraju sluzbenim jezikom ? U praksi :wink:
.
Pa većinski konstitutvci smaraju samo srpski službenim jezikom. Ali većinski konstitutivci smatraju da je RS država. Pa šta. Šta Ustav i zakon kažu ?

Na ovaj način (ukidanjem konstitutivnosti) bi im ti dao samo zvaničnu potvrdu da je srpski jezik jedini službeni jezik, i da je RS država i to samo srpskog naroda.
andromeda101

#389 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by andromeda101 »

Vitezanin wrote:
andromeda101 wrote:Kad sam spominjao životni prostor, mislio sam na teritoriju na kojoj moj narod prebiva u Bosni i Hercegovini.

Sta podrazumijevas pod svojim narodom??
To je trik pitanje, smijem samo Bošnjake da podrazumijevam pod svojim narodom.

Da nebi nekom drugom nešto nametao.
andromeda101

#390 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by andromeda101 »

Što se Lebensrauma tiče, Bošnjaci su to koji su počišćeni iz Podrinja, Posavine, Hercegovine, Prijedora, Kozarca, Banja Luke itd.

Počišćeni i skučeni na 24% BiH

Nismo mi nikoga čistili. To je činjenica.

A mi možemo samo izvesti anti-Lebensraum.

A vidim neki se igraju igre riječi i jedva čekaju da preokrenu ono što sam ja rekao u svoju korist.
Helikopter

#391 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Helikopter »

Skijaš wrote:
BL 1987 wrote:I zašto samo 3 ? Zašto svi narodi ne bi mogli imati isto ? To je diskriminacija.
U redu, neka se podnese tužbu i ako sud tako presudi, albanski jezik će biti službeni u BiH: Šanse za to su nikakve, ali kako rekoh, neka se pokuša dokazati da je izostavljanje arapskog ili albanskog s liste službenih jezika diskriminacija.
Bosnjaci su na Kosovu priznati kao etnicka manjina. Bosnjaci u skolama imaju nastavu na bosnjackom jeziku i Bosnjacki univerzitet na bosnjackom jeziku kao i neke druge NV organizacije. Imaju svoju kvotu politicara i zastupnika u parlamentu Kosova. Na Kosovu je Bosnjacima/Bosancima priznat njihov bosanski jezik kao sluzbeni jezik: http://bs.wikipedia.org/wiki/Kosovo

Ja ne vjerujem da dio Bosanaca/Bosanki albanskog porijekla ili djelimicnog albanskog porijekla rodjenih u Bosni i Hercegovini zele albanski jezik kao sluzbeni jezik jer oni vecinom pricaju bosanski jezik ili jezik drzave u kojoj su rodjeni.

1. Kako da se izjasnjavaju Albanci rodjeni van Bosne i Hercegovine a koji su se danas nastanili i zive i rade u BiH?
( Nacionalni ili narodni/etnicki identitet i status ovih Albanaca je lako definisati posto nisu rodjeni u BiH i oni mogu ici ili se deklarisati pod gradjane iz manjinskog narodnog/etnickog i nacionalnon identiteta Albanci)

2. Kako da se izjasnjavaju Bosanci rodjeni u BiH od obadva roditelja albanskog porijekla?
(Vjerovatno kao Bosanci albanskog porijekla ili kako vec oni sami zele)

3. Kako da se izjasnjavaju Bosanci rodjeni u BiH od mjesanih roditelja?
(Vjerovatno kao Bosanci mjesovitog recimo albansko/bosanskog porijekla ili kako vec oni sami zele )
sorted

#392 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by sorted »

palermo wrote:
sorted wrote:
Skijaš wrote:dakle, koji bi jezik bio službeni jezik u toj BiH bez konstitutivnih naroda ?
Koji drugi nego bosanski, nece valjda svahili ili japanski. :roll:
Što ne bi bio sprpski ?????? svahili ne razumijem, teško da on može biti, tu se slažemo. Al srpski razumijem
Razumijem i ja engleski pa to nije razlog da bude sluzbeni jezik. Zasto pored logike komplikovati? Isto kao sto nije logicno ocekivati da u Srbiji sluzbeni jezik bude bosanski, bez obzira sto tamo zive Bosnjaci i sto ga i Srbi vrlo dobro razumiju. Jedna od glavnih odlika srpskog jezika je ekavica i vecina knjizevnih djela na srpskom je pisana ekavicom, a vrlo dobro je poznato da ni 1% Srba u Bosni ne govori ekavicom, pa eto i na osnovu toga je prikladniji bosanski. Zaista ne razumijem zbog kakvih pobuda ovdje dajes prednost nad srpskim u odnosu na bosanski, osim ako nisu nebesko-mitomanske. :roll:
Vitezanin

#393 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Vitezanin »

@Pasodzigera....

Svjesno ili nesvjesno stvorio si nove torove i pomijesao babe i zabe: vjeru i narod.

Samo da znas da u ovoj drzavi ima ateista (koliko hoces), agnostika (koliko hoces), zidova, animista, humanista, budista itd itd.

Znaci, bosanska nacija triju vjera. Plus ostali. :D Opet 'ostali'. Znaci, na isto ti ga dodje. To nije apsoluntno nikako rjesenje, naprotiv, jos gore.

To 'Bosanci, nacija muslimana, katolika, pravoslavaca' je toliko isfurana ideja. I btw, ovo je sekularna drzava.
BL 1987

#394 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

Ekavica je izgovor kojim se ne prica ni u cijeloj Srbiji i nema nikakve veze sa konstitutivnoscu.
Last edited by BL 1987 on 05/04/2012 21:09, edited 1 time in total.
sorted

#395 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by sorted »

Eleanor wrote:
BL 1987
Ekavica je izgovor kojim se ne prica ni u cijeloj Srbiji i nema nikakve veze sa konstitutivnoscu.
Tip je napisao post koji nema veze sa stvarnoscu! Isto kad bi ja rekla da nema ni 1% Crnogoraca koji pricaju ekavski. Sigurna sam da bi bila blize realnoscu!
Eto ako ti imas veze s realnoscu, reci mi bar jedno selo u Bosni (smijesno bi bilo reci mjesto ili regiju :lol: ) u kojem se izvorno, tradicionalno, dugogodisnje i s rodjenjem prica ekavica??? Mozda bi onaj procenat od 1% koji sam spomenuo u prethodnom postu bio veci, da sam u bosanske "ekavicare" ubrojao ove wannabe Beogradjane koji u jednoj recenici pricaju ekavski, a u slijedocoj ijekavski, ili pak mixaju oba u jednoj recenici. :mrgreen:
Vitezanin

#396 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Vitezanin »

Kakva ekavica u Bosni...Mozda (mozda!) tamo na istoku na granici sa Srbijom i prije rata je bilo valjda ljudi koji su govorili ekavicu (isli u skolu npr u Srbiju, ipak su na granici), ali vecina ljudi sto fura i ako fura ekavicu u Bosni rade to samo zbog-furancije. :D

Ekavica+ bosanski naglasak-muka mi. :-)
BL 1987

#397 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

Ekavski se ne prica ni sa one strane Drine sve do Cacka.
Dalje, bosanski naglasak ? Koji je bosanski ? Naglasak je razlicit u Cazinu, Banja Luci, Sarajevu, BOnovicima :D itd.
Ali opet to nema nikakve veze sa konstitutivnosti.
Canton

#398 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Canton »

Ukidanje konstitutivnosti vodi gradjanskoj drzavi, gradjanska drzava vodi bosnjackoj drzavi...
Bili bi sretni kada se izmedju ove dvije pojave ne desi sukob, kako Bosnjaka i drugih naroda tako i Bosnjaka izmedju sebe.

Meni je komotna drzava Bosna i Hercegovina drzava Bosnjaka, Hrvata i Srba kao i drugih ljudi koji u njoj zive.
Temelj Bosne i Hercegovine su udarila ova tri naroda i da nije bilo njih 25. novembra 1943, danas bi mi zivjeli u nekoj drugoj drzavi.

Ocito je da rasturanje Bosne i Hercegovine nikad nece prestati, kako od vanjskih neprijatelja tako i od unutrasnjih neprijatelja ili jos gore neznalica i zlonamjernika.
Vitezanin

#399 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Vitezanin »

BL 1987 wrote:Ekavski se ne prica ni sa one strane Drine sve do Cacka.
Dalje, bosanski naglasak ? Koji je bosanski ? Naglasak je razlicit u Cazinu, Banja Luci, Sarajevu, BOnovicima :D itd.
Ali opet to nema nikakve veze sa konstitutivnosti.

Naravno da ne postoji jedinstven naglasak u BiH, ali definitivno naglasci koji se mogu cuti na ulicama u BiH su mi dobvoljni da znam tko je iz BiH, a tko nije, ako tog nekoga sretnem negdje van BiH.

Isto kao sto ne postoji ni jedinstveni srpski naglasak, ali opet je izrazito lako skontati ako je netko iz Srbije.

U biti, to je skoro i jedina razlika izmedju nasih 'jezika'...
HM 2011

#400 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by HM 2011 »

Canton wrote:
Dozer wrote:Smijesno je sto malo ljudi u ovoj zemlji razumije da nam nema ni napretka, a jos manje u EU sve dok imamo 3 predsjednika.
Cetvrti tu ne dolazi u obzir ni pod razno, a da bi se ukinula ova tri, htjeli ne htjeli i razumjeli ili ne, mora se prvo ukinuti ustavna kategorija konstitutivnosti naroda, posto se upravo iz te formulacije vuce i "potreba" za 3 predsjednika.
Ako neko spomene da moramo i mozemo imati samo jednog predsjednika, odmah ce se naci neko drugi (konstitutivan, naravno) koji ce reci "eeheheeee, ne moze to tako jer to nije sa pravilom konstitutivnosti naroda".
I onda tako u krug narednih 500 godina, sve dok se ne nadje neko (ili dok narodu fakat konacno ne prekipi) ko ce nogama posutati sve iz svih mogucih i nemogucih vlada u BiH, rastjerati ih na sve strane svijeta (kako i oni uradise narodu ranije), uspostaviti prelaznu vladu i konacno gradjansku drzavu po uzoru na sve normalne drzave na planeti.

Do tad, ostaje nam da se natezemo da li je mlijeko bijelo, ili mozda malo vuce na sivkasto, a moze bit' i da smo svi slijepi i da je ono, u stvari, totalno crno...
Previse povrsno shvatas stvari. Ne ispunjavamo i mnogo vaznije stvari koje se ticu evropske unije.
Moze BiH imati jednog, ili jednog sa dva potpredsjednika sve je to prazna prica od koje ni drzava ni obicni ljudi nece imati koristi. Koristi mogu imati samo oni koji ce na tome kupiti politicke poene na naivnim ljudima.
Sto se tice predsjednika po meni je dobro rjesenje ovako npr.

Predsjednik - Bosnjak
Premijer - Srbin
Predsjednik parlamenta - Hrvat
Predsjednik doma naroda - neko ko nije od ova tri

i da se rotiraju svake 4 godine

Gradjanska Bosna i Hercegovina = Bosnjacka Bosna i Hercegovina
a sam si rekao da to ne zelis, pa se skontaj
Građanska BiH je Građanska BiH -

Osim ako ne impliciraš da bi vrlo lako svi pristali da bude građanska samo da nema uopšte Islama, da se niko ne zove Ibrahim, da nema DŽamija pa čak niti praznih - tada bi mogla biti šta god ko želi - bila bi Uber Bosna naprednija nego ikada u historiji ?

Jel građanska ili nešto drugo ?
Locked