Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Lounge Act

#376 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by Lounge Act »

I ja sam neki dan kupovala neke stvarcice, ali ne bih ni primijetila da ti ne rece. sad pogledah, ostao mi racun u novcaniku :lol:
Ispod ipak pise osnovica za PDV, obracunati PDV i iznos za uplatu sa PDV, mozda se radi toga ne boje :?
a da imaju prometa - imaju, najpovoljniji su sto se tice cijena i jedini u blizini sa onolikim izborom tekstila
matematicar_teski

#377 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by matematicar_teski »

Republika Šumska je svijetao primjer izdavanja racuna za nas.

Ps: Kaznjeno je 30 ak gradjana sto nisu trazili racun

akcija ide dalje 8-)
leo_

#378 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by leo_ »

mene zanima samo kako i kome prijaviti ako mi ne izdaju račun? kod nas je ispekcija (brez n) postala moderni mit, vjerujem da niko ne zna sa sigurnošću da li ta ispekcija (brez n ponovo) i postoji. :D
Coppertone

#379 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by Coppertone »

matematicar_teski wrote:Republika Šumska je svijetao primjer izdavanja racuna za nas.

Ps: Kaznjeno je 30 ak gradjana sto nisu trazili racun

akcija ide dalje 8-)
Kaznjavaju jer drugacije nece plate vidjeti. Po prvi puta imaju vise penzionera nego zaposlenih.
Naslovnica

#380 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by Naslovnica »

leo_ wrote:mene zanima samo kako i kome prijaviti ako mi ne izdaju račun? kod nas je ispekcija (brez n) postala moderni mit, vjerujem da niko ne zna sa sigurnošću da li ta ispekcija (brez n ponovo) i postoji. :D
kupiš ih za pola hleba i frtalj čvaraka, jebo inspekciju, sve su to korumpirani gadovi i gadure.
leo_

#381 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by leo_ »

Naslovnica wrote:
leo_ wrote:mene zanima samo kako i kome prijaviti ako mi ne izdaju račun? kod nas je ispekcija (brez n) postala moderni mit, vjerujem da niko ne zna sa sigurnošću da li ta ispekcija (brez n ponovo) i postoji. :D
kupiš ih za pola hleba i frtalj čvaraka, jebo inspekciju, sve su to korumpirani gadovi i gadure.
Ja i dalje mislim da ta iSpekcija ne postoji. kad mi neko kaže kako ih kontaktirati, ja ću povjerovati. :D
rimac

#382 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by rimac »

bosanka hercegovic wrote:
rimac wrote:Mislim da je većina nas razoračana nedobivanjem računa za robe i usluge koje smo platili. Čini mi se također da malo nas zaista i inzistira na računu. Još manje nas neizdavanje računa povezuje s nezakonitošću koja za posljedicu ima nepunjenje budžeta čije bolje punjenje bi doprinijelo povećanju plaća prosvjetnih radnika, policijaca, ali i zakrpilo koju rubu na cesti ili izgradilo novo igralište za djecu.

Ajmo ovdje navesti prodavnicu (stomatološku ordinaciju, frizerski salon.....), adresu, datum i na koji iznos nismo dobili račun. Valjda će netko iz vlasti sjetiti se pa poslati inspektore na ta mjesta.

Cvjećara Evergreen d.o.o.. Adresa: Zagrebačka 1, Sarajevo, jučer i danas, ukupno 59 KM.
Zakuni se da nisi inspektor? :wink:
Titia mi, nisam.

Mesnica Mujanic na Mostarskom vikendom puna musterija. Nikad nisam dobio racun.
Grof

#383 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by Grof »

Pivnica The Pub na Malti nikad ne izdaje fiskalne račune, samo dobiješ papir na kojem stoji "Narudžba". :-)
Desnik

#384 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by Desnik »

Kažu da " viđenije " firme, tj. one koje dobro rade, iSpektorima daju mito na mjesečnoj osnovi,

kako bi ih ovi zaobilazili, i najavili eventualnu kontrolu.
kakaljin

#385 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by kakaljin »

Desnik wrote:
Kažu da " viđenije " firme, tj. one koje dobro rade, iSpektorima daju mito na mjesečnoj osnovi,

kako bi ih ovi zaobilazili, i najavili eventualnu kontrolu.
crveno

ovo je moguce kod velikih firmi koje rade sa milionima dok kod sitne buranije inspekcija zahtjeva da se izdaju svi racuni i da gradjani od ovih malih traze racune.

zeleno

najava kontrole inspekcije je normalna stvar u svijetu, da se nebi ometalo normalno poslovanje firme.
jer tamo firma koja puni budjet je postovanja i sa njom se obhodi sa postovanjem.
uzgajivac

#386 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by uzgajivac »

rimac wrote: Ajmo ovdje navesti prodavnicu (stomatološku ordinaciju, frizerski salon.....), adresu, datum i na koji iznos nismo dobili račun. Valjda će netko iz vlasti sjetiti se pa poslati inspektore na ta mjesta.[/b]
je li to pomazes inspektorima da uzmu pare od malih privrednika? evo ti sipak, nisam izdajica sirotinje!
Ne mogu

#387 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by Ne mogu »

"Esbi" prodavnica preko puta Elektroprivrede na Socijalnom. Simpatični su mi, godinama kupujem kod njih, ali jbg. Kupim neki dan farmerke i pitam imate li račun. Kaže ona ubožnica za pultom, mogu vam napisati. Fiskalni? Samo me blijedo pogledala.
Ja to posmatram ovako: oni dobro rade, proizvode farmerke u drugoj državi, ovdje snabdijevaju pijace i još imaju svoju maloprodaju. Sve što zarade, opet vrate u svoju državu (Srbiju) i stave u svoj džep. Ko je ovdje levat?
bosanceros_

#388 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by bosanceros_ »

Evo jednog slucaja kada sam dosao u jedan kafic u Travniku, Malibu se zove i narucili ja i frendovi sta smo narucili i kazem konobaru i donesi nam racun,,kaze on sta ces ,,racun bracane fiskalni kaze on to mi nemamo,lik nema blage veze ili ima samo lose glumi,ja lagano ustanem i naravno nisam htio pice da popijem ,a da je kojim slucajem donio nebih ga platio dok mi ne donese racun ili nek zove policiju :D :D :D :D
Uglavnom ima tu jos kafica uopste nedaju racunee i kad trazis nece da donesu kafic PREMIER :-) :-) :-)
I OVO JE :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
al bitce ovo svicarska bice zemlja snova :P :P
korisnik1234

#389 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by korisnik1234 »

Nek samo jedan čovjek u Mostaru pokaže da je negdje dobio fiskalni račun u pekari odmah ćemo ga stavit za gradonačelnika.
kakaljin

#390 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by kakaljin »

korisnik1234 wrote:Nek samo jedan čovjek u Mostaru pokaže da je negdje dobio fiskalni račun u pekari odmah ćemo ga stavit za gradonačelnika.
bolje bilo gdje u Hercegovini, Široki Brijeg, Čitluk, Ljubuški, Posušje, Zapadni Mostar, Neum, Ako igdje dobije fiskalni racun treba ga za predsjednika drzave staviti.
Golf forever

#391 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by Golf forever »

pametni ljudi
kome da plaćaju poreze
debilima u državnoj adminisraciji da mogu kupovat Audije, džipove, zapošljevat nove prekomjerne amidžiće, dajdžiće, tečiće, snahe, švalerke, zetove
samo nek mi neko kaže...KOME
Comrad

#392 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by Comrad »

Golf forever wrote:pametni ljudi
kome da plaćaju poreze
debilima u državnoj adminisraciji da mogu kupovat Audije, džipove, zapošljevat nove prekomjerne amidžiće, dajdžiće, tečiće, snahe, švalerke, zetove
Pa dok se narod ne opameti zasad ima dvije opcije:
Ili ce audije, dzipove itd kupovati politicari i administracija
Ili ce to sve isto raditi privatnici.

Kakogod okrenes, jedini koji pusi foru ovdje je obicni narod. Mislis da ce privatnik nesto bolje uraditi od politicara sa parama koje na ovaj nacin klepi? Ja tu ne vidim nikakvu razliku.

Porez se mora placati, ali taj porez se mora vratiti gradjanima kroz bolje zdravstvo, sigurnost, puteve, uredjene ulice i parkove itd itd barem je tako sve zamisljeno, te to funkcionise u normalnim zemljama.

Ali narod mora shvatiti svoju obavezu da konstantno pritisce vlast da vidi i provjerava gdje se taj porez trosi. Ali hebe se bosnji, Bakir kupio audija, procita, malo se ispsuje i zatvori novine, te nastavi sa kafom. I tako za sve ostale stvari. Vidio bi ti da li bi oni kupovali svake godina nova auta kad bi im samo jednom rulja gore dosla. Bi moj qrac, handrili bi oni onu Q7 jos 10 mandata. :D
Golf forever

#393 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by Golf forever »

Comrad wrote:
kome da plaćaju poreze
neće ne boj se, bar onaj pravi biznismen, pusti debile razne
onaj pravi gleda da dalje u napredak biznisa uloži svaku marku...šta misliš šta voza vlasnik Binga ???
Porez se mora placati, ali taj porez se mora vratiti gradjanima kroz bolje zdravstvo, sigurnost, puteve, uredjene ulice i parkove itd itd barem je tako sve zamisljeno, te to funkcionise u normalnim zemljama.
ovo nije normalna zemlja, iz razlog akoje sam naveo, debil u adminisraciji, obrazovanju.... i svim budžetskim parazitima koji nemilosrdno rasipaju ko da im je babo ostavio u amanet
Comrad

#394 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by Comrad »

Golf forever wrote:
Comrad wrote:
kome da plaćaju poreze
onaj pravi gleda da dalje u napredak biznisa uloži svaku marku...šta misliš šta voza vlasnik Binga ???
ovo nije normalna zemlja, iz razlog akoje sam naveo, debil u adminisraciji, obrazovanju.... i svim budžetskim parazitima koji nemilosrdno rasipaju ko da im je babo ostavio u amanet
Ma nisam bukvalno mislio da ce ovaj kupiti audija, ali nece sigurno ni dati radniku. Ne znam sta vozi vlasnik Binga, ali znam sta voze tj. ne voze njegovi radnici, plata 500-600 KM vrh, stoje po citav dan, nemaju stolicu na kasama. To kad sam vidio muka mi bila. I boli me briga sto je domaci, to je mucenje ljudi. Zamisli da ti stojis 8h, prebacas proizvode i kucas ih...8h stajati na jednom mjestu? :roll:

I to ulaganje u napredak biznisa za vecinu znaci, ulaganje u sebe. Sta ona kasirka u Bingu ima od toga sto ce ovaj otvoriti jos 100 centara. Pa njoj je plata ista.

Ili ces mi sad reci da je vlasnik Binga na minimalcu? :zzzz:

Ima privatnika koji cijene ono sto je najvaznije za jednu firmu - svoje radnike, ali ponavljam ti su rijetki. Jer ja ono sto znam ljudi, vjeruj mi da je mozda 10% zadovoljno svojim gazdama.
Golf forever

#395 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by Golf forever »

Comrad wrote: Ma nisam bukvalno mislio da ce ovaj kupiti audija, ali nece sigurno ni dati radniku. Ne znam sta vozi vlasnik Binga, ali znam sta voze tj. ne voze njegovi radnici, plata 500-600 KM vrh, stoje po citav dan, nemaju stolicu na kasama. To kad sam vidio muka mi bila. I boli me briga sto je domaci, to je mucenje ljudi. Zamisli da ti stojis 8h, prebacas proizvode i kucas ih...8h stajati na jednom mjestu? :roll:

I to ulaganje u napredak biznisa za vecinu znaci, ulaganje u sebe. Sta ona kasirka u Bingu ima od toga sto ce ovaj otvoriti jos 100 centara. Pa njoj je plata ista.

Ima privatnika koji cijene ono sto je najvaznije za jednu firmu - svoje radnike, ali ponavljam ti su rijetki. Jer ja ono sto znam ljudi, vjeruj mi da je mozda 10% zadovoljno svojim gazdama.
titin pijonir, ha? odrasto na socijalsitičkom javašluku ?? ha ??
WELCOME to kapitalizam, momče
nema na kurcu meda
kakaljin

#396 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by kakaljin »

Comrad wrote:
Golf forever wrote:
Comrad wrote: Pa dok se narod ne opameti zasad ima dvije opcije:
Ma nisam bukvalno mislio da ce ovaj kupiti audija, ali nece sigurno ni dati radniku. Ne znam sta vozi vlasnik Binga, ali znam sta voze tj. ne voze njegovi radnici, plata 500-600 KM vrh, stoje po citav dan, nemaju stolicu na kasama. To kad sam vidio muka mi bila. I boli me briga sto je domaci, to je mucenje ljudi. Zamisli da ti stojis 8h, prebacas proizvode i kucas ih...8h stajati na jednom mjestu? :roll:

jeli to znaci da njoj nije u interesu nova radna mjesta i mogucnost da zaposli cerku, sina, ili nekoga od porodice.

Ako joj nije u interesu poboljsanja radnog mjesta sa olaksavajucim okolnostima onda nemam rijeci za tog radnika koji bi htjeo raditi kao da radi u 50-tim godinama proslog vijeka, a postoji mogucnost da mu se osavremeni radno mjesto i da mu se olaksa. Onda nemam rijeci za tog radnika.
nunanu

#397 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by nunanu »

jeli to znaci da njoj nije u interesu nova radna mjesta i mogucnost da zaposli cerku, sina, ili nekoga od porodice.

Ako joj nije u interesu poboljsanja radnog mjesta sa olaksavajucim okolnostima onda nemam rijeci za tog radnika koji bi htjeo raditi kao da radi u 50-tim godinama proslog vijeka, a postoji mogucnost da mu se osavremeni radno mjesto i da mu se olaksa. Onda nemam rijeci za tog radnika.[/quote]

Kakovog poboljsanja radnog mjesta??Plata mizerna,hajd da samo stoji,bilo bi i dobro,nose pakete,ciste slazu sta sve ne i za te pare se moraju smijati svakom kompleksasu koji zaime boga zbog dog sto ce tu potrositi svoje pare daje sebi za pravo da ponizava,vrijedja i da smatra tu osobu za kasom ili uopsteno uposlenika na takvom mjestu manje vrijednim.Godisnji odmor 10-15 dana,gdje ce otici od te plate,a sto je jos gore kad se vrati s ODMORA radi duple smjene jer je tad neko drugi na odmoru.To privatnike ne zanima,oni ljetuju ko zna gdje,a sve je to preko ledja jadnika koji nemaju skoro nikakvih prava i da se razumijemo prava koja imaju,imaju jer to poslodavci tipa binga,konzuma,dp.... moraju ispuniti,a vjeruj mi to je mizerluk i podcjenjivanje covjeka u svakom smislu.
nunanu

#398 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by nunanu »

Uzmi na primjer dm-svabo je otvorio lanac dm trgovina,zaposlio citavu armiju,svi imaju super plate.Sve se postuje,regres,trinesta plata,pokloni za praznike,za svaku godinu radnog staza povecanje plate + dan godisnjeg odmora.Radi, se,ali se i naplati.Pa sad kad ti dobijes "normalnu"platu,onda mozes birati hoces li kupiti kvalitetan a domaci proizvod i jacati bh ekonomiju.A kad dobijes 500-600km onda kupujes najeftinije i nije te briga ko proizvodi i gdje pare idu jer tebi se sigurno nece vratiti,i jos molis boga da kakav stranac otvori sta u bosni i da postuje prava radnika i da se zaposlis i imas iole pristojnu platu a samim tim i pristojnij zivot.Svi vi koji koji sjedite u udobnim stolicama i nagadjate ovaj ovo,ovaj ono morate znati da bi gradjani voljeli ucetvovati u poboljsanju ekonomije u bih i zivjeti u uredjenijoj drzavi,ali prije svega toga ta ista drzava bi trebala malo "pritisnuti"velike privatnike da se plate stave u normalu,a ne na minimalac,pa bi vidjeli kako bi se to drzavi vratilo ;-)
strong69

#399 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by strong69 »

nunanu wrote:Svi vi koji koji sjedite u udobnim stolicama i nagadjate ovaj ovo,ovaj ono morate znati da bi gradjani voljeli ucetvovati u poboljsanju ekonomije u bih i zivjeti u uredjenijoj drzavi,ali prije svega toga ta ista drzava bi trebala malo "pritisnuti"velike privatnike da se plate stave u normalu,a ne na minimalac,pa bi vidjeli kako bi se to drzavi vratilo ;-)
U ovoj drzavi su izgleda privatnici krivi za sve. Evo nekoliko stvari koje bi se trebale urediti pa da privatnici dodu na red:

- Smanjenje drzavne/entitetske/opstinske birokratije
- Smanjenje troskova poslanica/vijecnika koje se ogleda u kupovini automobila, neogranicenoj upotrebi mobilnoj telefona itd
- Obezbjedivanje i uvodenje zakona koje ce regulisati oblast placanja roba i usluga. Rokovi placanja znaju biti i do 120 dana i najcesce zavrse kompenzacijom u robama raznih vrsta
- Smanjenje poreza i doprinosa koji su OGROMNI. Time nas drzava salje u sivu i crnu zonu i sve cemo vise plate dobijati u kovertama umjesto na racun
- Povecanje PDV-a na luksuzne robe i smanjenje PDV-a na hljeb, mlijeko i ulje
- Smanjenje birokratskih procedura za investitore i stimulacije za investicije
- Dugorocne strategije razvoja poljoprivrede/turizma/rudarstva/energetike
- Redovne isplate poticajnih sredstava. Znate li da poljoprivrednici nisu dobili poticaje na koje su ostvarili pravo vec 8 mjeseci (usli su u 9-ti mjesec)? Znate li da drzava ne pita zasto ne uplacuju poreze i doprinose i pored tolikih dugovanja nego im oduzmu pravo da apliciraju na poticaj ako to nisu uradili. Niko ne pita drzavu zasto kasni 8 mjeseci s placanjem a od firmi trazi da placaju.

E kad privatnik naplati robu na vrijeme, plati poreze i doprinose drzavi onda on dolazi na red. Onda po zakonu o radu pa opleti. I veca plata, i odmor, i regularno radno vrijeme, i placanje prekovremenog...

Kada drzava stvori ambijent za normalno poslovanje onda svakoga treba posteno i za "veru i za neveru".
Neformalno

#400 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by Neformalno »

NIKADA, ali nikada nisam dobila racun u posti i opstini za takse i slicno administrativne troskove, kada sam zatrazila racun dadnu mi samo na nekom smijesnom papiru ispisano rukom toliko i toliko......
Post Reply