Licenciranje softvera, inspekcija...

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Bušman

#376 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by Bušman »

nellington wrote:
Rimad wrote: Po mom ličnom mišljenju, izbjegavaj Ubuntu 11.04 i 11.10. Korisnički interfejs je njesra. Ja koristim Ubuntu 10.04 i preporučujem da kreneš odatle.
Ako već želiš GNOME, možeš ga vrtiti i na 11.10. Meni je Unity sasvim OK kad se čovjek navikne - ništa mu ne fali :)
Nije da nema svojih problema (khm, stabilnost), ali je moguce vrtiti gnome2 izgled i na 11.10. Unity ce biti vrlo dobar na 12.04 LTS.
A postoji i Cinnamon Desktop koji je gnome3 konfiguracija koja izgleda kao gnome2. Takodjer je moguce instalirati na 11.10.
atko

#377 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by atko »

krenula je linuxaska spika ... sad ce rat distro-a :D ... tataa da uLJetimmm :lol:
nellington

#378 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by nellington »

Bušman wrote:
nellington wrote:
Rimad wrote: Po mom ličnom mišljenju, izbjegavaj Ubuntu 11.04 i 11.10. Korisnički interfejs je njesra. Ja koristim Ubuntu 10.04 i preporučujem da kreneš odatle.
Ako već želiš GNOME, možeš ga vrtiti i na 11.10. Meni je Unity sasvim OK kad se čovjek navikne - ništa mu ne fali :)
Nije da nema svojih problema (khm, stabilnost), ali je moguce vrtiti gnome2 izgled i na 11.10. Unity ce biti vrlo dobar na 12.04 LTS.
A postoji i Cinnamon Desktop koji je gnome3 konfiguracija koja izgleda kao gnome2. Takodjer je moguce instalirati na 11.10.
Još vrijedi pomenuti da 12.04 LTS postaje prva LTS verzija sa petogodišnjom podrškom, za razliku od dosadašnje trogodišnje (koja znači da će 10.04 LTS u penziju što se podrške tiče u prvoj trećini 2013).
sarajlija_11

#379 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by sarajlija_11 »

Slusajuci onog inspektora skontah nesto, pa ljudi moji svi bi odmah da kupe licencirane programe, a niko ni rijeci o drugim solucijama drugim sistemima, programima nista. Mozda je to zato sto o tome pricaju osobe koje pojma nemaju, krenuvsi od onoga voditelja, mislim da je rijesenje da se ljudima da izbor, da im se kaze da postoji i Linux da je besplatan da ih nece opaliti po novcaniku.
Stvar je samo u dobroj propagandi, ako bi napravili akciju pa slali medijima mailove da pisu o tome da ima i drugih rijesenja osim MS.
Licno i sam koristim Linux, jeste da mi je trebalo malo i vremena da se naviknem na sve...
:sax:
Na osnovu ovoga ispadamo kao neka kolonija MS...
Rimad

#380 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by Rimad »

nellington wrote:
Nekako, kad imam osjećaj da će neko da uleti, to bude nellington :D .

Može može gnome na 11.10, ali, koliko sam stekao utisak, ne dobije se puna funkcionalnost na kakvu sam navikao kod 10.04.

Dobro, znači podrška još godinu dana, a to ne znači da ga neću moći koristiti još dugo vremena.
Last edited by Rimad on 15/03/2012 09:07, edited 1 time in total.
atko

#381 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by atko »

@sarajlija_11 u pravu si ... insnpekcija se postavila tako da odmah deru sa 20 000 KM... ljudi prepadnuti ... ko da je ZAKONSKA OBAVEZA imati komercijalni SW .. cekaj ... gdje je zakon o zastiti potrosaca ... jel ti SW dolaze sa bosanskim ? jel ima lokalni broj za podrsku ??? itd itd ...

bas jedna dzungla :-) :roll:

po meni bi ovo cak moglo biti i neustavno i odbaceno na sudu ... ovakva ho-ruk akcija reketiranja od strane vlasti :-)
Last edited by atko on 15/03/2012 09:09, edited 1 time in total.
nellington

#382 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by nellington »

Rimad wrote:
nellington wrote:
Nekako, kad imam osjećaj da će neko da uleti, to bude nellington :D .

Može može gnome na 11.10, ali, koliko sam stekao utisak, ne dobije se puna funkcionalnost na kakvu sam navikao kod 10.04.
:lol: :lol: :lol: Valjda si pronašao dvije teme na koje ulijećem klizeći - ubuntu i TeX :lol: Ja na jednom računaru još uvijek držim 10.10 i baš mi je neobično kad moram nešto uraditi na njemu - navikne se čovjek na sve, pa i na ovaj Unity (čak i na bugove - sve ti bude drago kad se nešto desi, a ti znaš šta je i što je - od nevidljivih prozora usred ekrana do ljubičastih linija duž ekrana :lol: Ili onaj genijalni bug kod kog usred rada promijeni način prikazivanja prozora [temu] :D)
nellington

#383 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by nellington »

Rimad wrote: Dobro, znači podrška još godinu dana, a to ne znači da ga neću moći koristiti još dugo vremena.
Naravno :)
ovajonaj

#384 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by ovajonaj »

http://support.microsoft.com/kb/823732
evo sami su objasnili kako da se iskljuce usb portovi za storage, a ostanu aktivni za mis tastaturu kameru itd...
doduse mogu inspektori traziti onda licencu, racun itd itd..
bambina78

#385 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by bambina78 »

Protiv insprektora koji dodje u kontrolu treba podnijeti krivicnu prijavu nadleznom tuzilstavu zbog koristenja nelegalnog softwera. Siguran sam da svaki insprektor kod svoje kuce koristi piratski software. :dance:

Dobar pravnik mogao bi da sastavi odlicnu prijavu, kao on ima posebnu odgovornost zbog kontrola u kojima ucestvuje i treba da bude primjer u postivanju zakona blablabla...
atko

#386 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by atko »

ovajonaj wrote:http://support.microsoft.com/kb/823732
evo sami su objasnili kako da se iskljuce usb portovi za storage, a ostanu aktivni za mis tastaturu kameru itd...
doduse mogu inspektori traziti onda licencu, racun itd itd..
pa to ce biti igre bez granica ... tako to bude kad planove pravi neki mozak koji od tehnologij koristi olimpija masinu za kucanje :-) :roll:

osim toga ja vjerujem da je taj famozni inspektorski stik vec na siranu u ponudi :D a da je anti stik u pripremi :D ... pitanje je minuta :lol:
GAU8

#387 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by GAU8 »

atko wrote:@sarajlija_11 u pravu si ... insnpekcija se postavila tako da odmah deru sa 20 000 KM... ljudi prepadnuti ... ko da je ZAKONSKA OBAVEZA imati komercijalni SW .. cekaj ... gdje je zakon o zastiti potrosaca ... jel ti SW dolaze sa bosanskim ? jel ima lokalni broj za podrsku ??? itd itd ...

bas jedna dzungla :-) :roll:

po meni bi ovo cak moglo biti i neustavno i odbaceno na sudu ... ovakva ho-ruk akcija reketiranja od strane vlasti :-)
Atko taman si otis'o kad je postalo zanimljivo :D
Da se i ja tuspasim;

Vazda koristio SuSE, pocev od 6.2 verzije, davne 2000, (kasnije OpenSuSE) i mislim da je u KDE verziji uvijek bio daleko blizi Windozama neko Ubuntu sa Gnome-om.
Probao sam i nekoliko Debian-a, kao i (K)Ubuntu, Red Hat ... tako da mogu reci da sam kompetentan :)
Naravno o ukusima se ne raspravlja...

nego... ima li iko iskustva, da li se ovaj aktuelni softver za fiskalne kase moze vrtiti na Wine-u??
atko

#388 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by atko »

GAU8 wrote: Atko taman si otis'o kad je postalo zanimljivo :D
Da se i ja tuspasim;

Vazda koristio SuSE, pocev od 6.2 verzije, davne 2000, (kasnije OpenSuSE) i mislim da je u KDE verziji uvijek bio daleko blizi Windozama neko Ubuntu sa Gnome-om.
Probao sam i nekoliko Debian-a, kao i (K)Ubuntu, Red Hat ... tako da mogu reci da sam kompetentan :)
Naravno o ukusima se ne raspravlja...

:D i ja sam 2000-te sa sesticom starto (ma da mi zadnje verzije kde malo idu na nerve :D pa je na jednm laptopu gnome a na drugom text mode :D )

uzdaj se u se i u svoj suse :wink: :D
nellington

#389 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by nellington »

Provjeravaju li virtualne mašine inspektori? 8-) Nešto mi naumpade... :lol:
atko

#390 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by atko »

nellington wrote:Provjeravaju li virtualne mašine inspektori? 8-) Nešto mi naumpade... :lol:
:lol: :lol: :lol:

da utvrdimo gradivo ...

pitaju studente ETF, MEF i PMF sta je virtualni sex

ETF: virtualni sta!?
MEF: kakav sex!?
PMF: kakav sta!?
nellington

#391 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by nellington »

Neće nama biti do viceva kad dođe Tirkova raja :D

Image
atko

#392 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by atko »

jes jes ... kad posumnjaju da nesto muljas kazu izuzimamo racunar ... i onda uprte monitor i odnesu :D
nellington

#393 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by nellington »

atko wrote:jes jes ... kad posumnjaju da nesto muljas kazu izuzimamo racunar ... i onda uprte monitor i odnesu :D
:lol: :lol: :lol: :thumbup:
Qler

#394 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by Qler »

I ja sam oplakao :)
Qler

#395 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by Qler »

Meni treba dobar dwg preglednik, libre office vec koristim, pdf editor, treba mi da ima kao acrobat ono oznacim dosta fajlova i samo combine.. to bi bilo to.
xamp

#396 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by xamp »

Vako, posto ima par ubleha da odmah razjasnim...

1) Inspekcija ti NIKAD nece uci u kucu osim ako ne radis od kuce... Cak ni u americi na sprovode zakon da privatna lica moraju imati licenciran OS

2) Nikakvi racuni i naljepcnice nisu potrebne, jer je moguce kupiti i licencirati windows preko neta i kad dodje inspekcija onda ce jednostavno ubaciti stick i provjeriti licencu... Cak ni kad imate racun nece ni gledati niti ce ih interesovati, jer isti taj racun ste mogli uzet od jarana iz druge firme. U firmi gdje ja radim je sve licencirano i programi vrijede i vise od 10000KM i nijedan kompjuter nema naljepnicu.
atko

#397 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by atko »

xamp wrote:Vako, posto ima par ubleha da odmah razjasnim...

1) Inspekcija ti NIKAD nece uci u kucu osim ako ne radis od kuce... Cak ni u americi na sprovode zakon da privatna lica moraju imati licenciran OS

2) Nikakvi racuni i naljepcnice nisu potrebne, jer je moguce kupiti i licencirati windows preko neta i kad dodje inspekcija onda ce jednostavno ubaciti stick i provjeriti licencu... Cak ni kad imate racun nece ni gledati niti ce ih interesovati, jer isti taj racun ste mogli uzet od jarana iz druge firme. U firmi gdje ja radim je sve licencirano i programi vrijede i vise od 10000KM i nijedan kompjuter nema naljepnicu.
ovo pod 2) je jasno svakoj osobi koja je radila bar 3 dana u i oko IT ... iz cega slijedi da im je jasno i ovo pod 1) al inspektorima nije jasno ;) :D

znas onaj vic kadje mujo umislio da je zrno psenice ... i nakon ospeznog psihijatrisjog lijecenja psihijatar konstatuje
-znaci mujo svjesni ste da vi zapravo niste zrno psenice ...
-naravno doktore ... apslolutno sam svjestab ... samo ...
-sta samo mujo recite slobodno
-da li su toga i ptice svjesne

:D
*mima*

#398 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by *mima* »

ovo ne kontam sta pise
xamp

#399 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by xamp »

*mima* wrote:

ovo ne kontam sta pise

Kad malo bolje procitas skontat ces... A svjesna je i inspekcija da se pod 1) ne primjenjuje, i vjeruj mi da se nikad nece ni primjenjivati :)
GAU8

#400 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by GAU8 »

xamp wrote:
*mima* wrote:

ovo ne kontam sta pise

Kad malo bolje procitas skontat ces... A svjesna je i inspekcija da se pod 1) ne primjenjuje, i vjeruj mi da se nikad nece ni primjenjivati :)
Treba koristiti portable aplikacije.
Nije da propagiram pirateriju, ali svako iole iskusniji moze recimo koristiti portable photoshop koji inspekcija sa svojim alatom nece naci na racunaru jer se ne vodi kao instalirana aplikacija.
To vazi i za mnostvo drugih aplikacija.
Post Reply