Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post Reply
jedan_dobar_dan

#376 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by jedan_dobar_dan »

O'zone wrote:
Ista stvar i ovdje. Tema rata je nepresušna uvjek se ima o nečemu naglabati. Doduše ja sam uvjek kontao i danas kontam da je do mene i da nisam baš dobar u glavu što nalazim smiraj kad recimo čitam blogove o ratu.

sjecas li se mozda brata i sestre kordic ?
oni su zivjeli tamo negdje na samoj granici prema jevrejskom groblju.
bili su dosta stari, mislim da je on bio nepokretan.
O'zone
Globalni moderator

#377 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by O'zone »

jedan_dobar_dan wrote:
O'zone wrote:
Ista stvar i ovdje. Tema rata je nepresušna uvjek se ima o nečemu naglabati. Doduše ja sam uvjek kontao i danas kontam da je do mene i da nisam baš dobar u glavu što nalazim smiraj kad recimo čitam blogove o ratu.

I ako mi prezime zvuči poznato (doduše mora se priznati da nije rijetko) osoba se ne sjećam.
Sitijevac2011

#378 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Sitijevac2011 »

Danas sam ponukan pricama, prosao dio rutu hrasno-tranzit pa do bistrika i presjekao d.numica-vraca, spustio se radnicka, beogradska, zagrebacka, ljubljanska doduse autom ali polako, cisto da sad kad sam upozat sa nekim cinjenicama da ih smjestim i vizualno.

Zna li iko kakva je bila uloga nase artiljerije (bar ono sto je bilo) koliko su cesto tukli po Grbavici s obzirom da je bilo dosta nasih ljudi i srpskih civila?
jedan_dobar_dan

#379 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

O'zone wrote:
I ako mi prezime zvuči poznato (doduše mora se priznati da nije rijetko) osoba se ne sjećam.[/quote]

njeno ime je ljerka, a njegovo zvonko,
zapravo oni nisu bili visoko, nego u onoj maloj ulici od cvjecare,
druga zgrada.
bio je i doktor ciglar, on im je dosta pomogao, zaista su jadni bili, nemocni sasvim.
ona je umrla 95 i sahranjena u miljevicima, a on odmah po reintegraciji.
umrli su kao prosjaci :(
jedan_dobar_dan

#380 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Nekako s proljeća wrote:
Možemo nas dvojica nastaviti o ratnom putu čitave jedne satnije HVO-a iz neokupiranog u okupirani dio Općine Novo Sarajevo, pa će pojam izdaja biti puno jasniji. No sikiriki. :) , neka i tebe blizu rijeke.

ma kakva izdaja ????????
koga su oni izdali? svako je jedva cekao da odu....

mogli su koristiti samo da budu stit.
ma daj u kojem ti svijetu zivis.
O'zone
Globalni moderator

#381 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by O'zone »

Sitijevac2011 wrote:Danas sam ponukan pricama, prosao dio rutu hrasno-tranzit pa do bistrika i presjekao d.numica-vraca, spustio se radnicka, beogradska, zagrebacka, ljubljanska doduse autom ali polako, cisto da sad kad sam upozat sa nekim cinjenicama da ih smjestim i vizualno.

Zna li iko kakva je bila uloga nase artiljerije (bar ono sto je bilo) koliko su cesto tukli po Grbavici s obzirom da je bilo dosta nasih ljudi i srpskih civila?
Sjećam se dvije granate jedna je pala na zaobilaznicu malo iza nadvožnjaka ispod kojeg ide Travnička ulica 120 mm minobacač našli je kasnije nije eksplodirala kako treba pola je ostalo čitavo. Druga pričao sam već o tome u Beogradskoj ulici odnosno Emerika Bluma gdje je bilo 5-6 poginulih i 7 ranjenih.

Eh onda ti pričam o tromblonima :mrgreen: Brate kako i danas dani mrzim to oružije pa to nije normalno, onaj specifični zvuk kad se tromblon ispali i znam da pada negdje u krugu od 100 metara oko moje zgrade jer su večinom tu i padali, Jednom smo ostali bez kompletnog štrika veša ispred zgrade :mrgreen: čak sam bio ostavio majcu kratkih rukava na kojoj je pisalo "KK Bosna" kroz koju je direktno proletio tromblon.

Tromblona je bilo raznih vrsta i veličina :D Moji omiljeni trenutni (koliko sam ih rasklopio dragi bog zna) kumulativni(te sam mrzio zbog njihovog upaljača koji se nalazio ispod eksplozivnog punjenja -trotila a iznad stabilizatora. U tim upaljačima inicijalnu kapslu je držala opruga koja se na udar otpuštala i udarala kapslom od iglu e u večini slučajeva firme koje su proizvodile te tromblone su pravo felerično odrađivale posao pa se na nekim nisu otkačile uopšte a na nekima su se otkačile ali nisu pogodile kapslom u iglu.Onda su došli kumulativni,crni,gumeni neznam ko je ono izmislio al sam ih zaobilazio osim kad sam morao da ih rasklopim. Na kraju rata sam sa kumom i njegovim bratom IFORU predao oko 40 komada rasklopljenih i sortiranih tromblona ljudi pobjegli od nas :lol:.
Jedno vrijeme su padali kumulativni trombloni od nekog aluminijumskog lima koji je bio tako tanak da su se trombloni pri udaru raspadali pa čak ako su usput potkačili kakvu granu rezultat je bio isti. Onda je bilo naopako izvrnutih konzervi izvana bijel iznutra Ikar ili ona Plava tuna. Pa je čini mi se negdje na području oko Unioninvesta danas OHR-a donesen lanser tromblona zašto to kažem? Pa zato što sumnjam da je bilo desetak ljudi koji su ispaljivali tromblone jedan za drugim u razmaku od sekunde i da je svaki padao bliže ali u određenim granicama slično što radi VBR. Mislim da Dr. Gog ima više informacija o tome.

Tromblon je bio noćna mora sviju nas ali dobra stvar je bio taj delay odnosno razmak od ispaljenja do pada tromblona gdje bi se uspio baciti u zaklon pa gdje god on pao.

Kasnije su stigle i Nitroglicerinke ali one su više manje kratkometno oružije pa se koristilo većinom na prvoj liniji. Par RPG-a ali što s tiče prave Artiljerije mislim da nije bila aktivirana na ovom dijelu.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#382 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by dr.gog »

Nekako s proljeća wrote: Možemo nas dvojica nastaviti o ratnom putu čitave jedne satnije HVO-a iz neokupiranog u okupirani dio Općine Novo Sarajevo, pa će pojam izdaja biti puno jasniji. No sikiriki. :) , neka i tebe blizu rijeke.
Bilo bi to dobro opisati, neka ima na internetu....Ja se sjećam događaja, ali prepričano iz treće ruke, jer par dana nisam ni vjerovao da se to zaista desilo.

Da otvorimo temu ,čisto da se ispriča priča o tome kako i zašto je toliko ljudi prešlo Miljacku tokom jedne večeri.
Ne znam da sam igdje još pročitao bilo šta o tome, zid šutnje...

Kako, zašto, prebjeg i raspad HVO? Nova tema?
Last edited by dr.gog on 30/03/2012 12:51, edited 3 times in total.
O'zone
Globalni moderator

#383 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by O'zone »

dr.gog wrote:
Nekako s proljeća wrote: Možemo nas dvojica nastaviti o ratnom putu čitave jedne satnije HVO-a iz neokupiranog u okupirani dio Općine Novo Sarajevo, pa će pojam izdaja biti puno jasniji. No sikiriki. :) , neka i tebe blizu rijeke.
Bilo bi to dobro opisati, neka ima na internetu....Ja se sjećam događaja, ali prepričano iz treće ruke, jer par dana nisam ni vjerovao da se to zaista desilo.

Da otvorimo temu ,čisto da se ispriča priča o tome kako i zašto je toliko ljudi prešlo Miljacku tokom jedne večeri.

Mislim da ti i ne treba nova tema vezana za prelazak HVO vojaka jer je sve vezano za Kovačiće gdje ih je po prelasku odmah jedan dio i završio a drugi dio na Kuli pa kasnije po radnim vodovima.

Priča ide da su u bunkeru na raskrsnici Splitske i Trnovske ondje gdje je sad Mađarska ambasada poginula dva brata koja su prešla tu noć jedan je provirio kroz puškarnicu prema kifli da vidi gdje je usmjerena a drugi se nage iza njega da i on pogleda jedan metak ih je obojicu smirio.

Iskreno ja sam ih vidio par ali samo možda dva ili tri puta i više se nisu pojavljivali na ovoj liniji.
Last edited by O'zone on 30/03/2012 15:44, edited 1 time in total.
karamazov

#384 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by karamazov »

Nekako s proljeća wrote:@O'zone , ako sarajevski tunel posmatras samo kao ''jedini ulaz'' moguće je da te takva percepcija stvari, navede na zaključak koji si iznio. Međutim , sarajevski ratni tunel je osim što je ulaz, on je i IZLAZ iz Sarajeva. Sa minimalnim gubitcima u ljudstvu...
Ti si na Grbavici osjetio njegov strateški značaj , na način da su pripadnici VRS-e odlazili da ''brane srpske linije odbrane'' gore po Treskavici, Trnovu i sl. Hoću reći da je tunelom omogućen IZLAZ pripadnicima A RBiH van Sarajeva , a da linije odbrane u samom gradu ne budu ugrožene. Mi smo imali ljudstva nekoliko puta više od ukupnih snaga VRS-e koje su držale grad pod opsadom.

A da je bilo i zloupotrebe tog ulaza-izlaza, sigurno da jeste. A mene to i ne zanima previše. Bitnija mi je njegova primarna funkcija, i ne slažem se sa tvojim zaključkom.

P.S.
@smurf, 17. juni 1992 VRS počinje snažne napade na Zlatište (objekat MUP-a na padinama Trebevića) i Debelo Brdo (dominantna kota iznad centra Sarajeva u blizini Zlatišta). Obje su kote vazdušnom linijom od predsjedništva BiH udaljene oko 700 metara. Napadi VRS traju tri dana, uz žestoko granatiranje položaja ARBiH. Vođene su i borbe prsa u prsa, jer su rovovi ARBiH i VRS na tom dijelu ratišta bili udaljeni jedni od drugih svega 30 do 100 metara. ARBiH odbila je ove napade. MUP-ov objekat na Zlatištu kasnije je zauzela VRS pod direktnom komandom Ratka Mladića, a Debelo Brdo ostalo je u rukama ARBiH do kraja rata. Debelo Brdo posljednji put srpske snage pokušale su zauzeti polovinom juna 1995 godine, i tada je napadom na ovu kotu koamandovao četnički vojvoda Vojislav Šešelj (predsjednik Srpske radikalne stranke). Šešeljevi četnici pretrpjeli su tad težak poraz. Vojvoda Šešelj pred kamerama je priznao da je na Debelom Brdu, tokom dvodnevnih borbi juna 1995, poginulo 27 četnika.

U prvom napadu vi ste imali ''aerodromsko naselje'' i ja sam bio usmjeren tamo ka vama, preko brda Mojmilo. U oba napada-odbranu Debelog brda nisam bio učesnik, pa ću se suzdržati. Očekivao sam od ostalih sa tog područja da napisu koju, ali za sada nista...
Proljece ...bez uvrede, znam da si ovo kopirao sa drugog sajta, ali ovo za Seselja stvarno nidje veze...
Last edited by karamazov on 16/03/2012 21:01, edited 1 time in total.
Koshpa

#385 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Koshpa »

Isti slucaj kao i Sitijevac stim da sam ja uradio par fotki. Medjutim kako vidite ja sam uglavnom slikao Ozrensku i raskirsnicu na vracama. Ostadoh bez baterije za slikanje po grbavici.

Par pitanja za forumase s grbavice. Gdje je bila prva linija kod mosta B.j da li u ekonomskoj ili preko Miljacke i da li su nase linije bile u zemaljskom muzeju ili....

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
poznanik

#386 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by poznanik »

dr.gog wrote:

Ima tema @doktore, upiši se, ispričaj saznanja i daj svoje viđenje... http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 49&t=94928
O'zone
Globalni moderator

#387 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by O'zone »

Koshpa wrote:Isti slucaj kao i Sitijevac stim da sam ja uradio par fotki. Medjutim kako vidite ja sam uglavnom slikao Ozrensku i raskirsnicu na vracama. Ostadoh bez baterije za slikanje po grbavici.

Par pitanja za forumase s grbavice. Gdje je bila prva linija kod mosta B.j da li u ekonomskoj ili preko Miljacke i da li su nase linije bile u zemaljskom muzeju ili....

Image
Jel ovo Alfa 145 :mrgreen:

Što se tiče B.J. mosta nisam siguran a što se tiče linije uz Miljacku obično je bila u prvim zgradama uz obalu ili ukopana negdje ispred.

Koliko znam sa druge strane na određenim mjestima linije su bile iza podzida na Miljackoj. Ako se neko sjeća kad je propala cisterna u Vilisonovom u tunel koji je bio ispod ceste a vodio od Zemaljskog ispod ulice do podzida gdje je izbijeno kamenje i napravljene puškarnice.
smurf

#388 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by smurf »

Mozes li karamazov malo opisati napad na Debelo brdu u junu '95? Znam da se dosta mojih vidjenja i saznanja poklopilo sa tvojim, neke stvari su mi postale jasnije nakon tvojih postova... Sada nesto kontam, mislim da sam dosao gore u drugoj turi, a prva je mozda sat vremena prije i oni su pucali, vasi se valjda povukli ili nisu cak ni zauzeli nase prazne rovove... Onda nastupa tajac i dio koji sam opisao... Malo sam off ovih dana pa se tesko koncentrisem na sva ova zbivanja a djavo mi ne da mira, ne mogu se odlijepiti od ovih tema...
Sitijevac2011

#389 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Sitijevac2011 »

@Ozone, oko sokolovo :) po karakteristicnim vratima prepozna 145.

Nego, ta prica o tunelima mi je fascinantna, koliko sam skonto sa obje strane Milje su postojali tuneli ?! I ona rupa kod Plavog Zamka kod stadiona je razlog urusavanja tunela ?! Ti si Ozone pisao dosta o tome, gdje su tacno po Grb. bili tuneli.

Ovo me tako podsjeca na pricu da su u II svj. ratu kopali tunele i da postoji jedan od Darive do Suncanog naselja cak ! Ali to nikad nije potvrdjeno, znam da postoje podzemni bunkeri i sl. upravo u Suncanom naselju (iznad Sloge) ali nikad nista vise nije potvrdjeno. To je opet druga tema doduse.
O'zone
Globalni moderator

#390 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by O'zone »

Znam da je Šešelj bio na Grbavici 93' .Tada je u dvorištu kuće na raskrsnci Ljubljanska-Miška Jovanovića održana smotra snimali su ovi sa SRNE a prije toga se nešto provlačilo malo niže Ljubljanskom ulicom što ja sa balkona nisam imao mogućnost da vidim jer je bilo daleko ali negdje u pola smotre su odjeknule dvije slabije eksplozije na sred Ljubljanske ulice ispred garaža gdje je kasnije bio bunker. Elem smotra se razbježala po rovovima SRNA snimila odličan dio "napad Alijinih snaga za vrijeme smotre"
O'zone
Globalni moderator

#391 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by O'zone »

Sitijevac2011 wrote:@Ozone, oko sokolovo :) po karakteristicnim vratima prepozna 145.

Nego, ta prica o tunelima mi je fascinantna, koliko sam skonto sa obje strane Milje su postojali tuneli ?! I ona rupa kod Plavog Zamka kod stadiona je razlog urusavanja tunela ?! Ti si Ozone pisao dosta o tome, gdje su tacno po Grb. bili tuneli.

Ovo me tako podsjeca na pricu da su u II svj. ratu kopali tunele i da postoji jedan od Darive do Suncanog naselja cak ! Ali to nikad nije potvrdjeno, znam da postoje podzemni bunkeri i sl. upravo u Suncanom naselju (iznad Sloge) ali nikad nista vise nije potvrdjeno. To je opet druga tema doduse.
Hahahhaha bude se zadnjih dana ratni refleksi u meni pa sve vidim i pamtim.

Što se tiče tunela mislim da je Dr. Gog bolja adresa za to pitanje. Kao što i on sam kaže neki tuneli ni do danas nisu otkriveni sve dok neki kamion ne propadne u njih :-)

Ove tunele o kojima govorim sam gledao kasnije i dole kod Strojorada je jedan smetljarski kamion propao kroz cestu dešavalo se to često u godinama nakon rata.
karamazov

#392 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by karamazov »

smurf wrote:Mozes li karamazov malo opisati napad na Debelo brdu u junu '95? Znam da se dosta mojih vidjenja i saznanja poklopilo sa tvojim, neke stvari su mi postale jasnije nakon tvojih postova... Sada nesto kontam, mislim da sam dosao gore u drugoj turi, a prva je mozda sat vremena prije i oni su pucali, vasi se valjda povukli ili nisu cak ni zauzeli nase prazne rovove... Onda nastupa tajac i dio koji sam opisao... Malo sam off ovih dana pa se tesko koncentrisem na sva ova zbivanja a djavo mi ne da mira, ne mogu se odlijepiti od ovih tema...
E "kolega" da ima mogucnost negdje uz pivaru da se raspricamo :-D
Na Debelo brdo isao jedan nas specijalni vod sa Ilidze...pripremljene jake snage i sa ostalih ratista...Beli Vukovi, Seseljevci...prvi put u ratu nudjena i velika lova onome ko ga zauzme...Ovi nasi sa Ilidze odmah skontali da mogu lako biti zavaljeni, nesto malo puskarali, ostalo vrijeme ganjali trebe po Kasindolu i Lukavici..jbg. trebalo je malo cuvati guzu nakon toliko godina ratovanja ;-) ..Mislim da se par nasih ipak uspjelo ubaciti u jedan rov, gledao sam nekog Rusa na tv koji je pricao kako je lafo on prvi upao u taj rov, sad koliko mu vjerovati...
smurf

#393 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by smurf »

Hvala sto si se javio, ko ce ga znati, mozda smo i pili pivu i trunili o slicnim temama... Imam par poznanika sa kojima otvoreno pricam, kako ovdje tako i u Banjaluci. Dobro, ne bas kao sa ovdasnjom rajom ali dosta toga smo rasvijetlili.
goshpar

#394 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by goshpar »

pratim temu od pocetka, dobro je prisjetiti se svega... imam i nekoliko pitanja:

bio sam u ratu sve vrijeme u sarajevu, borac sa prve linije (zlatiste-osmice-trebevic), cisto da se zna. mene interesuju malo konkretniji odgovori vezanu za situaciju na grbavici. nekako sam ja stekao utisak, nakon svih uzasnih prica sa grbavice, da je bosnjacima bilo prosto nemoguce prezivjeti. nesto kao bosnjacima u ostalim mjestima u bosni koja su cetnici zauzimali. al' evo, pokazalo se srecom da je mnogima od njih to uspjelo.

interesuje me da li su bosnjaci stradavali u odredjenim dijelovima grbavice gdje je recimo ordinirao batko, i koji su to dijelovi bili. ili je on obilazio kompletno to podrucje i ubijao ljude neselektivno. dalje, kada se govori o cetnicima koji su ubijali ljude, uglavnom se, ili gotovo jedino, spominje batko. sta je sa ostalima, nesto se ne sjecam da se spominju neka druga imena. i ko su uopste bili ti koji su ubijali. da li su to bili neki lokalni mocnici, tipa batko, ili je to radio kako je ko stigao, bilo koji vojnik, ili cak civil, ili su to bili neki od rukovodecih ljudi u policiji/vojsci/paravojsci.

i da li su svi vojno sposobni bosnjaci obavezno bili u radnim vodovima i na sta je to licilo. moraju doci u 8 ujutro na neko odredjeno mjesto i onda ih neko povede negdje gdje oni nesto rade. i onda se u 16 sati vrate kuci... ili su bili zatoceni u nekim prostorijama, gdje su ih tukli, maltretirali... i znaju li se imena i eventualno gdje su ti zlotvori danas...

i kako su uopste bosnjaci prezivljavali, sta su jeli, naprimjer. jesu li dobijali neku redovnu humanitarnu pomoc, kao i srbi. ili su dobijali mnogo manje. pa i u slobodnom dijelu grada se jedva prezivljavalo a ipak smo dobijali redovno humanitarnu, pa moglo se i dosta toga kupiti/trampiti...

eto, nekoliko pitanja, pa ko moze i kad moze neka odgovori, ako ne bude problem.

i jos nesto: neko je spominjao objekat na zlatistu. cetnici su zauzeli zlatiste nekad u junu, nisam siguran tacno koji datum, ali sigurno u junu, nikako u aprilu ili maju. taj objekat (hotel) mozda jeste izgorio nekad ranije usljed granatiranja, nesto se ne sjecam, ali mi smo drzali zlatiste do juna...

pozdrav svima
jedan_dobar_dan

#395 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Image

Uploaded with ImageShack.us

jutro koje je prethodilo tim prvim granatama, tacnije, prije one noci
o kojoj je govorila pilica.

nesto je u blizini gorilo,
pa se ne vidi dobro, uglavnom park i smece...
jedan_dobar_dan

#396 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Image

isto mjesto, naredno jutro, nakon prvog granatiranja na grbavici 2.
jedan_dobar_dan

#397 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Image

na krovu se vide posljedice granate, a u pozadini shoping,
jos uvijek citav, zadnji spratovi jos uvijek nisu bili unisteni u pozaru.
karanana

#398 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by karanana »

cije su ovo granate bile koje su ovu stetu napravile?
ko je zapalio gornje spratove ovih nebodera kod shopinga?
Dupli_skalp

#399 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Dupli_skalp »

goshpar wrote:i jos nesto: neko je spominjao objekat na zlatistu. cetnici su zauzeli zlatiste nekad u junu, nisam siguran tacno koji datum, ali sigurno u junu, nikako u aprilu ili maju. taj objekat (hotel) mozda jeste izgorio nekad ranije usljed granatiranja, nesto se ne sjecam, ali mi smo drzali zlatiste do juna...
ja mislim da bi trebalo otvoriti drugu temu u vezi trebevića, ali eto dok to ne bude, čisto da neke stvari razjasnimo...

ja ovdje nisam govorio o zauzimanju objekta mupa na zlatištu, nego o napadu na isti... a napadnut je i zapaljen u aprilu.

a ti nam možeš reći kako je zauzet u junu i da li se mogao odbraniti... i to ne samo taj objekat nego plato zlatišta u cjelini.

i kad već spominješ da si bio tu, da li je neko bio u hotelu osmice ili je to bila ničija zemlja?

Koshpa wrote:Gdje je bila prva linija kod mosta B.j da li u ekonomskoj ili preko Miljacke i da li su nase linije bile u zemaljskom muzeju ili....
dijelom su ti odgovorili, a ja ću nadopuniti ono što sam vidio netom nakon reintegracije. bile su puškarnice i utvrđenja u onim prvim zgradama uz vils. također ispred zemaljskog, uz samo trotoar na vilsu sam vidio tranšeje.
Last edited by Dupli_skalp on 16/03/2012 23:37, edited 2 times in total.
jedan_dobar_dan

#400 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

karanana wrote:cije su ovo granate bile koje su ovu stetu napravile?
ko je zapalio gornje spratove ovih nebodera kod shopinga?

granate su bacali srbi, jer su iza zgrade imali polozaje,
tako da su bacali granate u toku noci, da im neko ne bi prisao.
kakvo koristenje artiljerije, jel da ? :(

isto se odnosi i na shoping,
ali to su vec bili zapaljivom pjesackim naoruzanjem.

zapravo, kao sto sam rekla na pocetku, ja sam ocekivala neke velike akcije,
nesto uzbudljivo nalik americkim komandosima, medjutim, od toga nije bilo nista.

uglavnom su vodili racuna da im se neko ne privuce,
mada takvih pokusaja uopce nije bilo. ili da ih neko ne nacilja snajperom (shoping),
tu je cak bilo i nekih nebuloznih prica da je bilo nasih snajperista gore, sto
takodjer nije istina.

grbavica 2. je bila nicija do iseljenja m.t. kasarne, 100% nicija.
prolazila sam tuda i znam.
Post Reply