Jebi ga druže, ne znam ti opisati preko akcenata, ali nije u pitanju razvlačenje a nego ižulijan asanž wrote:jarane doktor zgembo andislić te ne bi skontoskuhlo wrote:Molim kolegice forumašice i kolege forumaše za pomoć (u pitanju je moja (ne)pismenost): kako se piše genitiv množine od mjesto, sa i ili bez i (obzirom da se izgovara "razvučeno")? Hvala
Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
-
skuhlo
#376 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
- prilagodjena
- fatamorgana
#378 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
Kopka me to mjesto, 
- Mis mekinjas
#379 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
Ok množina...skuhlo wrote:Množina?Mis mekinjas wrote:ko? šta? mjesto
koga? čega? mjesta
Ko, šta? Mjesta
Koga, čega? M(i)jesta??????
Mani se slova i , izgovaraš e, i a otegnuto, množina
ko? šta? mjesta
koga čega mjestaaaaaaa, ne mogu naći akcente da ti ih napišem, nemam vremena...
- fatamorgana
#380 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
mijesto za vrijeme, 
-
skuhlo
#381 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
Mis mekinjas wrote:
Ok množina...
Mani se slova i , izgovaraš e, i a otegnuto, množina
ko? šta? mjesta
koga čega mjestaaaaaaa, ne mogu naći akcente da ti ih napišem, nemam vremena...
Hvalaprilagodjena wrote:bez i
Ne smijem se više ofirat'fatamorgana wrote:Kopka me to mjesto,
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
-
Baudelaire
#383 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
Ma daj ba, ovo je neka zezancija, zajebancija, kako da se izrazim. Daj, treba ih locirati i batinati dok ne nauče ako je istina.
- sarajlijica
#384 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
Gledao sam tu emisiju i nije tako kako je napisano, tvrdim!hamša wrote:ma upitno je da li se "to" sa ogrestom ikada desilo?kakavdanakneiskustvu wrote:hamša wrote:"DA LI VAMA, PO DJAHKAD, NA SABAHU, CUNA PADNE NA PAMET?!"
danis?![]()
![]()
![]()
http://1kultura2umjetnost3zabava.blogge ... 20/3151492
Ogresta je pitala da li zbilja vjeruje u to što tvrdi da postoji bosanski jezik i kad je Danis potvrdio, pitala ga da joj navede samo jednu autohtonu riječ bosanskog jezika, a koje nema u s-h.
Danis je 'hladno' odgovorio: ćuna, čundara.
Ništa više od tog, a Željka je zamalo ispala iz one svoje fotelje od smijeha....
- Dozer
#385 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
To sa jezicima je super...jedan te isti, u sustini, ali danas se svi polomise da od njega naprave 3 ili 4, kako bi bili sto razlicitiji jedan od drugog. Komedija, samo takva...
Neko je nakada napisao, mozda cak i ovdje na ovom forumu, kako bi u Hrvatskoj ili Srbiji rekli, na cistom hrvatskom ili srpskom, naravno - valovi se talasaju

Neko je nakada napisao, mozda cak i ovdje na ovom forumu, kako bi u Hrvatskoj ili Srbiji rekli, na cistom hrvatskom ili srpskom, naravno - valovi se talasaju
- žulijan asanž
#386 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
isto mi je fascinantno da srbima smeta nogomet, a ne smeta rukometDozer wrote:To sa jezicima je super...jedan te isti, u sustini, ali danas se svi polomise da od njega naprave 3 ili 4, kako bi bili sto razlicitiji jedan od drugog. Komedija, samo takva...
Neko je nakada napisao, mozda cak i ovdje na ovom forumu, kako bi u Hrvatskoj ili Srbiji rekli, na cistom hrvatskom ili srpskom, naravno - valovi se talasaju![]()
kao što hrvatima smeta fudbal, a ne smeta vaterpolo
-
Avramova
#387 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
Nazalost, ovo je stvarnost, narocitio kod jako mladih ljudi (tinejdzera).Baudelaire wrote:Ma daj ba, ovo je neka zezancija, zajebancija, kako da se izrazim. Daj, treba ih locirati i batinati dok ne nauče ako je istina.
Isto je i u Srbiji i Hrvatskoj. Covek se pita da li imaju pismene zadatke
iz maternjeg jezika i kako uopste prelaze u sledeci razred.
-
Avramova
#388 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
Te razlike nikako ne govore u prilog tome da se radi i o razlicitim jezicima.žulijan asanž wrote:isto mi je fascinantno da srbima smeta nogomet, a ne smeta rukometDozer wrote:To sa jezicima je super...jedan te isti, u sustini, ali danas se svi polomise da od njega naprave 3 ili 4, kako bi bili sto razlicitiji jedan od drugog. Komedija, samo takva...
Neko je nakada napisao, mozda cak i ovdje na ovom forumu, kako bi u Hrvatskoj ili Srbiji rekli, na cistom hrvatskom ili srpskom, naravno - valovi se talasaju![]()
![]()
kao što hrvatima smeta fudbal, a ne smeta vaterpolo
Na ovom forumu primecujem da se pise jezik koji sam uvek poznavala i volela, ali
i neki novi,meni jako cudan jezik. Jezik je peterano reci, ali izrazi.
- Dozer
#389 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
Pa izraza ima masa novih, a pogotovo akcenata i kojekakvih razvlacenja samoglasnika poput O ili A, i to tamo gdje tih razvlacenja nikada nije bilo.
Vec sam naveo primjer "prOOblem" i "problematicno", gdje je u prvom slucaju ovo O sada nekako otegnuto, razvuceno, a u drugom je ostalo kratko kako je i bilo prije '92. Ovo je danas najcesci primjer koji mi svakodnevno para usi...
Da ne pricamo o "novoj generaciji" satrovackog koju uvode danasnji mladi u Sarajevu... Valjda, da bi ispali cool, brljave nesto, a da ni sami ne znaju sta su htjeli reci. Ocito im niko nije pojasnio sta je satrovacki i kako se rijeci tumbaju
.
Npr:
K'o fol: Prije '92 - Lafo; Danas - Loefa
Laze: Prije '92 - Zela; Danas - Zala
Kombinacija ovo dvoje: Prije '92 - Lafo zela; Danas - Loefa zala ?! WTF?!
Vec sam naveo primjer "prOOblem" i "problematicno", gdje je u prvom slucaju ovo O sada nekako otegnuto, razvuceno, a u drugom je ostalo kratko kako je i bilo prije '92. Ovo je danas najcesci primjer koji mi svakodnevno para usi...
Da ne pricamo o "novoj generaciji" satrovackog koju uvode danasnji mladi u Sarajevu... Valjda, da bi ispali cool, brljave nesto, a da ni sami ne znaju sta su htjeli reci. Ocito im niko nije pojasnio sta je satrovacki i kako se rijeci tumbaju
Npr:
K'o fol: Prije '92 - Lafo; Danas - Loefa
Laze: Prije '92 - Zela; Danas - Zala
Kombinacija ovo dvoje: Prije '92 - Lafo zela; Danas - Loefa zala ?! WTF?!
-
Mr. Brightside
#390 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
šatrovački je ostao isti
mozda imas problema sa sluhom
- Dozer
#391 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
Nemam, vjeruj mi. Cak je i ovdje nekad bila neka tema o tome, poodavno, i bilo je toliko kvalitetnih izvala, a i danas ih cujem na ulici 
-
Mr. Brightside
#392 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
izvala je bilo uvijek, ti govoris generalno za nove generacije (a i ja sam među njima pa ti mogu reci da grijesis 
- Dozer
#393 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
Ma ti si izrod, ba

-
zilla_
#394 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
Evo jedan biser sa portala Sarajevo-x
"Analiza nije pokazala tragove krvi u alkoholu", rekao je tužilac Olivier Elsig, iznoseći rezultate obdukcije.
valjda bi trebalo da bude "tragove alkohola u krvi" ispade da je tom vozaču tekao alkohol venama

"Analiza nije pokazala tragove krvi u alkoholu", rekao je tužilac Olivier Elsig, iznoseći rezultate obdukcije.
valjda bi trebalo da bude "tragove alkohola u krvi" ispade da je tom vozaču tekao alkohol venama
-
Avramova
#395 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
Nepismenost i nepoznavanje osnovnih pravila maternjeg jezika nema , ama bas dibiduzMr. Brightside wrote:šatrovački je ostao isti![]()
nikakve veze sa satrovackim ,argo, nacinom govora koji je uvek postojao ,nezavisno
od knjizevniog jezika i standardnog pravopisa,. Taj je jezik isklkucivo govorni, sa stvarnim
jezikom nema ni tri veze.
- Hemel
#396 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
ja bete stani ne zumijemra...Avramova wrote:Nepismenost i nepoznavanje osnovnih pravila maternjeg jezika nema , ama bas dibiduzMr. Brightside wrote:šatrovački je ostao isti![]()
nikakve veze sa satrovackim ,argo, nacinom govora koji je uvek postojao ,nezavisno
od knjizevniog jezika i standardnog pravopisa,. Taj je jezik isklkucivo govorni, sa stvarnim
jezikom nema ni tri veze.
- ¤ jelena ¤
#397 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
Avramova wrote:Na ovom forumu primecujem da se pise jezik koji sam uvek poznavala i volela, ali
i neki novi,meni jako cudan jezik. Jezik je peterano reci, ali izrazi.
A, koji su ti izrazi tako jako čudni? Možeš li nam navesti primjere?
- Dozer
#398 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
Ne znam jel' ko spomenuo vec, ali vidim danas u Avazu novu rijec, tacnije novi rename - nije vise grOblje, nego grEblje

- chuchumbamayumbe
#399 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
To grEblje počesto čujem, valjda je sada tako ispravno?!
Nije više ni groblje, niti mezarje, nego grEblje?!
DAMN!

Nije više ni groblje, niti mezarje, nego grEblje?!
DAMN!
- Dozer
#400 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
Valjda izvedenica iz "Grablje", sto, opet valjda, asocira na zemlju i grebanje po njoj, pa je "logicno" da se onda mjesto gdje se ukopavaju mrtvi zove GREBLJE