Anksioznost

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
alkimia

#376 Re: anksioznostttttttttttt

Post by alkimia »

ja kada sam isao kod doktora prvo sto mi je reko da neurologu ne trebam ici,i to dvojica su mi rekla i na dva razlicita mjesta.ja sam opet otisao na svoju inicijativu,i nakon rutinskog pregleda neurolog ustanovljuje da nemam nikakvih ispada,pa ljudi igram tenis 18 godina,totalni sam sportista i nikad nisam imao problema do prvog napada panike.sto se tice duplih slika nisu to duple npr kad gledam auto da vidim dva auta i slicno nego kada se zagledam a narocito na slova na mobitelu tv i tako kao da se rub izduzuje,kao duh tog predmeta,nije stalno ali nekad...ta osjetljivost na svijetlo me ubi,i takodjer kao sto si naveo,pecka me oko glave,iza glave,lopatice,to hodanje ko pijan a nikad nisam pao,raspolozenje nula itd...ja sa sveukupuno uradio nalaze krvi,mokrace,kolor dopler,isao neuropsíhijatru,ct glave...sve ok...sve vise mislim da je dosla cijena nagomilanog stresa nakon smrti majke oca pa gubitak posla...
Rolo

#377 Re: anksioznostttttttttttt

Post by Rolo »

alkimia wrote:ja kada sam isao kod doktora prvo sto mi je reko da neurologu ne trebam ici,i to dvojica su mi rekla i na dva razlicita mjesta.ja sam opet otisao na svoju inicijativu,i nakon rutinskog pregleda neurolog ustanovljuje da nemam nikakvih ispada,pa ljudi igram tenis 18 godina,totalni sam sportista i nikad nisam imao problema do prvog napada panike.sto se tice duplih slika nisu to duple npr kad gledam auto da vidim dva auta i slicno nego kada se zagledam a narocito na slova na mobitelu tv i tako kao da se rub izduzuje,kao duh tog predmeta,nije stalno ali nekad...ta osjetljivost na svijetlo me ubi,i takodjer kao sto si naveo,pecka me oko glave,iza glave,lopatice,to hodanje ko pijan a nikad nisam pao,raspolozenje nula itd...ja sa sveukupuno uradio nalaze krvi,mokrace,kolor dopler,isao neuropsíhijatru,ct glave...sve ok...sve vise mislim da je dosla cijena nagomilanog stresa nakon smrti majke oca pa gubitak posla...
Na žalost, baš je tako kako si rekao.
Izgubio si roditelje, a možda nisi stigao ni odtugovati ko čovjek, jer je to bilo prenaglo, traumatski.
Meni lično je jako žao što u današnjem svijetu ljudi pokušavaju sve na brzinu riješit, brzo i živjet; "glavu gore, budi jak, budi hrabar, život ide dalje...", a kod strašnih gubitaka vrijeme ustvari i ne ide, ono stane, a čovjek živi po inerciji.

Sviđa mi se ovo za stres što si rekao. I stvarno, čovjek je toliko vremena napet od straha da mu se opet nešto loše ne desi, otuda i anksioznost.
Šteta je okrenut leđa i ignorisat činjenicu da je stvarno velika tuga izgubit roditelje, i to oboje u kratkom periodu.
dječak sa šibicama

#378 Re: anksioznostttttttttttt

Post by dječak sa šibicama »

Sto se tice roditelja, logicno, i meni su svi problemi dosli sa teskom bolescu i borbom za mamin zivot, i nakon njene smrti, mislim to je logicna stvar.

Najcesce zrtve anksioznosti su ljudi koji imaju tesko bolesnog bliskog clana obitelji, majke sa bolesnom djecom, ili ljudi kojima je nedavno umrla bliska osoba, majka, otac, dijete itd.
alkimia

#379 Re: anksioznostttttttttttt

Post by alkimia »

ali meni kad su umrli roditelji a razmak je bio izmedju njihove smrti malo vise od 1.5 godinu,npr ja sam se vratio svojim aktivnostima iako sam uzasno patio u sebi,i kad sam na jako surov nacin ostao bez posla opet sam nekako funkcionisao,mada moram priznati da sam pred napad panike bio nenormalno nervozan,Bogaro zbog svake sitnice nervozan bio 300% mozda je to bio neki nacin da ispoljavam svoju frustraciju jer nikad nikome nisam mogao reci koliko je meni tesko jedino sam se svojoj djevojci zalio i plakao skoro stalno jer sam jedino nekako njoj mogao otoriti dusu...bicu iskren,nakon nekog vremena ja sam nasao posao van granica BH,sama cinjenica da ostavljam djevojku brata svog,drustvo radi necega sto ustvari i zelim a i ne zelim je u meni probudio stres totalni,dobro se sjecam pred put na mozda mjesec nisam mogao spavati,ili kad zaspem sanjao sam svasta pa se probudim,pa ovo pa ono...onaj dan kad sam na aerodromu ostavljao brata i djevojku i kada sam je vidio kako place sto idem u meni se jednostavno nesta prelomilo,prwed put sam prvi put i osjetio te fizicke simptome,prvo se javio bol u donjem dijelu ledja i bio sam u sumnji da bubrezima nije nesta ok,pa sam otisao na pregled i bilo je ok,pa kada sam dosao tamo bolio me stromak vecer pred taj sledeci dan kad se desio napad panike...katastrofa...zamislite dodjete u ogroman grad gdje nikoga bne poznajete i pocne vam se nesvjestati,tresete se...haos...i od tog dana do dana danas evo moram priznati da mi jeste bolje a li nije to to,ne uzivam skoro ni o cemu, akad tek pocnem da mislim joj sto mi se manta,sto mi bljeska,sto me stisce nma vrh glave,sto ovo,sto ono,onda pocnu dlanovi da se znoje pa gledam samo da pobjegnem kuci....vjerujte ima dana(mozda ne bas citav dan) ali trenutaka gdje se ja osjecam onaj stari,a onda se sve to srusi kao kula od karata... :sad: inace sam po prirodi brzoplet i nestrpljiv i uvijek sam gledao da stvari brzo rijesim,ali ocigledno da sam uletio u zivotni test gdje brzopletost nista ne donosi nego se mora biti strpljiv i cekati taj dan kada ce stvari opet biti kakve su bile ,a do tog dana covjek se mora truditi i sam sebe prisiljavati nesta raditi...barem tako malo misli zaokupirati necim drugim,jer ovo sto pobjegnem od drustva i sjednem kuci i razmisljam nista mi dobro ne donosi....sta mi vi npr preporucujete da je dobro raditi,piti ili bilo sta da mi donekle bar popravi ovo sve...jeli treba kafu izbaciti jer je pijem,cigare puisim ne nesta puno,ima li ko od vas da se rijesio ovoga svega jednom zauvijek???
alkimia

#380 Re: anksioznostttttttttttt

Post by alkimia »

i jos samo sto mi nikako nije jasno da ja koji sam (ne hvalim se a svakako se licno i ne poznajemo tako da smijem reci :-D ) izrazito inteligentan momak,sposoban i snalazljiv,uvijek sam planiro sta dalje,kako...da jednostavno nemogu sam sebe ibijediti da je to do psihe i da moram se trgnuti,evo maloprije sam bio na trcanju,pa toplo tusiranje,lagana sad muzika,stvari koje me opustaju u kojima se u tom trenutku osjecam dobro...ali opet dodje taj usrani period i sav trud ponisti...doduse i ja pretjerujem pa jegnem nekad u 03.00 pa onda spavam do 13.00 i nekad cak i duze...cigare definitivno moeram baciti a i kafa mislim da i ona dobro utice na nervozu...zato vas i pitam koji ste duze u ovoj dubiozi od mene sta mi predlazete npr da pijem,jedem,sta da izbacim itd....svaka informacija je dobrodosla...obzirom da nemam koga pitati niti od koga dobiti savjet jer zivim sam pomozite mi jer mi vasa podrska enormno mnogo znaci :)
dita von teese

#381 Re: anksioznostttttttttttt

Post by dita von teese »

alkimia wrote:i jos samo sto mi nikako nije jasno da ja koji sam (ne hvalim se a svakako se licno i ne poznajemo tako da smijem reci :-D ) izrazito inteligentan momak,sposoban i snalazljiv,uvijek sam planiro sta dalje,kako...da jednostavno nemogu sam sebe ibijediti da je to do psihe i da moram se trgnuti,evo maloprije sam bio na trcanju,pa toplo tusiranje,lagana sad muzika,stvari koje me opustaju u kojima se u tom trenutku osjecam dobro...ali opet dodje taj usrani period i sav trud ponisti...doduse i ja pretjerujem pa jegnem nekad u 03.00 pa onda spavam do 13.00 i nekad cak i duze...cigare definitivno moeram baciti a i kafa mislim da i ona dobro utice na nervozu...zato vas i pitam koji ste duze u ovoj dubiozi od mene sta mi predlazete npr da pijem,jedem,sta da izbacim itd....svaka informacija je dobrodosla...obzirom da nemam koga pitati niti od koga dobiti savjet jer zivim sam pomozite mi jer mi vasa podrska enormno mnogo znaci :)

opusti se, najprije. a lako je to reci...tesko da ce ti neko moci pomoci savjetom...bolje nadji nekoga ko ce te slusati i istresi se, isplaci se, najprije to. pokusaj naci nacin za to. pusti toplo tusiranje, trcanje i laganu muziku. placi.
alkimia

#382 Re: anksioznostttttttttttt

Post by alkimia »

zna li ko hoce li me proci kao to mantanje u glavi jer me stvarno to izludjuje....i onda od tog mantanja krene strah da sam bolestan,pa pobjegnem kuci i tako zacarani krug
sanjbinki

#383 Re: anksioznostttttttttttt

Post by sanjbinki »

alkimia wrote:zna li ko hoce li me proci kao to mantanje u glavi jer me stvarno to izludjuje....i onda od tog mantanja krene strah da sam bolestan,pa pobjegnem kuci i tako zacarani krug

Ja imam tu mutnocu i lelujanje u glavi ko da mi se vrti a ne vrti mi se ne pijem nista od tbl pila sam zoloft i normabel al sam zbog trudnics morala naglo prestat...i ja se pitam do kad ce mi bit mutno
sanjbinki

#384 Re: anksioznostttttttttttt

Post by sanjbinki »

Nema nikoga....pomagajte ubi me ova mutnoca u glavi...sta je to ako ko zna
alkimia

#385 Re: anksioznostttttttttttt

Post by alkimia »

suti lakse mi kad tebe ima... :D ej meni je haos slusaj...to mantanje me ubi,onda se prepadnem a nemam kaku bolescinu,kad hodam sav treperim i znojim se...sta se ovo desava???ni ja ne pijem nista osim bromazepam po potrebi a vjeruj da mi je lakse od kako citam lindenovu metodu procitaj ljudi sirom svijeta citaju i samo imaju rijeci hvale a tako i ja...nego mi opisi te svoje simptome sta se desava,jeli ti se npr znoje dlanovi? jeli ti nekako mutan vid??? meni ta mutnoca smeta jako,imam osjecaj kao da cu pasti a nikad nisam pao,onda sve konttam raja ce skontati da mi nesta fali a niko me nikad nije nista pito osim ono kad se zamislim pa me pitaju sta te jarane muci,izgledam super i nista mi se ne da prinmijetiti osim ta sutljivost...pisi! :D
sanjbinki

#386 Re: anksioznostttttttttttt

Post by sanjbinki »

Meni ti je to ko da gledam kroz neku zavjesu,ne mogu izostrit vid na daljinu ko da gledam sa broda,ne gubim pravac dok.hodam ali imam koji put osjecaj da ce me noge.izdat majbolje mi je kad lezim i.samo bi spavala da ne razmislkam o.tome,vrat i cijela ledja me bole uz to sve i.pritisakad u celu,nekad u ocima a nekad i sljepocnicama...ili je to ona depersonalizacija ili je neka bolest ni sama vise ne znam...dlanovi mi se ne znoje i sto ti.kazes najgore je u sumrak onda sam ko corava kokos...prije mi je to bilo trajalo samo pet dana ali sam onda pila tbl a sad dojim i ne smijem nista i evo drzi me kvo sranje vec preko mjesec dana...evo npr.ujutro pa do podne bila ok pa od podne do 8 uzas pa onda jedno sat ok i sad opet kutslus...sta je ovo ja ne znam...i da ko da se tresem iznutra koji put ...
sanjbinki

#387 Re: anksioznostttttttttttt

Post by sanjbinki »

Opet nema nikoga... :shock tU weeeeee:
lavorpunvode

#388 Re: anksioznostttttttttttt

Post by lavorpunvode »

evo ima.. :D pa kako iko da ti kaze i kako bi mogao uopste znati da li ce to proci i sta ti je... po meni, moguce da je sve to anksioznost a mozda cak i udruzena sa nekom postporodjajnom depresijom, mozda imas neki problem sa ocima, a mozda i nesto drugo ne stima, ne bih da te prepadam, al tako je..
po meni je ok traziti odgovore na neke sitne dileme ovako, na forumu, ali samo ukoliko uporedo s tim pokusavas zaista i kod ljekara otkriti sta ti se desava. od samog pisanja ovdje nemas nista, niko od nas nije vidovit i niko ti na sva pitanja ne moze sa sigurnoscu odgovoriti. da sam na tvom mjestu, ja bih se dala u malo dublje ispitivanje svih ovih simptoma, ako nista, zbog tog djeteta koje imas. sretno!
desktop

#389 Re: anksioznostttttttttttt

Post by desktop »

Godinama sam se borio sa anksioznošću i neznajući šta je i da bolujem od iste.Odem do doktora,(ne za anksioznost) lupa mi srce,preznojim se sav od nervoze,haman pa kao blagi napad panike.Odem do profesora,asistenta,ma jedva,unaprijed 1-2 dana razmišljao o tome.Ubijeđivao sebe da se smirim,duboko disao,varao se.Prividno se smirim ali u meni i dalje vrije.Onda odem kod neuropsihijatra,i prepiše mi Xanax.Ko rukom odnešeno.Nikakvih napada više,obične poslove sa lahkoćom završavam,računi,opština itd. Nije još najbolje što se tiče susretanja sa nepoznatim i autoritetima ali se nadam da će mi doktorica propisati veću dozu pa da će mi biti još i bolje.Sad sam na 3x0,25mg i već sam dosta opušteniji i sobom zadovoljniji.Xanax djeluje i antidepresivno(tek sad vidim i da sa i blago depresivan bio).
papedzaja

#390 Re: anksioznostttttttttttt

Post by papedzaja »

Ljudi još uvijek imaju predrasude o odlasku psihijatru. Naletio sam na jedan interesantan članak

Predrasude da samo 'ludi' idu kod psihologa nestaju

http://magazinmoderna.ba/component/k2/i ... ervju-ajla
graue_maus

#391 Re: anksioznostttttttttttt

Post by graue_maus »

papedzaja wrote:Ljudi još uvijek imaju predrasude o odlasku psihijatru. Naletio sam na jedan interesantan članak

Predrasude da samo 'ludi' idu kod psihologa nestaju

http://magazinmoderna.ba/component/k2/i ... ervju-ajla
to moras sam odluciti ici ili ne ici psihijatru .......vrlo vazno je dobar odnos sa psihijatrom, odnosno da se simpatiseste kao osobe ......u suprotnom ne funkcionise terapija ,samo se mucis .......vidjela sam u krugu prijatelja kako moze da bude taj odnos dobar ili los i koje su posljedice na pacijenta ............
zakonpera

#392 Re: anksioznostttttttttttt

Post by zakonpera »

desktop wrote:Godinama sam se borio sa anksioznošću i neznajući šta je i da bolujem od iste.Odem do doktora,(ne za anksioznost) lupa mi srce,preznojim se sav od nervoze,haman pa kao blagi napad panike.Odem do profesora,asistenta,ma jedva,unaprijed 1-2 dana razmišljao o tome.Ubijeđivao sebe da se smirim,duboko disao,varao se.Prividno se smirim ali u meni i dalje vrije.Onda odem kod neuropsihijatra,i prepiše mi Xanax.Ko rukom odnešeno.Nikakvih napada više,obične poslove sa lahkoćom završavam,računi,opština itd. Nije još najbolje što se tiče susretanja sa nepoznatim i autoritetima ali se nadam da će mi doktorica propisati veću dozu pa da će mi biti još i bolje.Sad sam na 3x0,25mg i već sam dosta opušteniji i sobom zadovoljniji.Xanax djeluje i antidepresivno(tek sad vidim i da sa i blago depresivan bio).
Jel se moze uzimati bez preporuke doktora .. isti su simptomi kod pritiska okoline, blage panike, stesnih situacija, znoj dlanova, nervoze itd..
papedzaja

#393 Re: anksioznostttttttttttt

Post by papedzaja »

zakonpera wrote:
desktop wrote:Godinama sam se borio sa anksioznošću i neznajući šta je i da bolujem od iste.Odem do doktora,(ne za anksioznost) lupa mi srce,preznojim se sav od nervoze,haman pa kao blagi napad panike.Odem do profesora,asistenta,ma jedva,unaprijed 1-2 dana razmišljao o tome.Ubijeđivao sebe da se smirim,duboko disao,varao se.Prividno se smirim ali u meni i dalje vrije.Onda odem kod neuropsihijatra,i prepiše mi Xanax.Ko rukom odnešeno.Nikakvih napada više,obične poslove sa lahkoćom završavam,računi,opština itd. Nije još najbolje što se tiče susretanja sa nepoznatim i autoritetima ali se nadam da će mi doktorica propisati veću dozu pa da će mi biti još i bolje.Sad sam na 3x0,25mg i već sam dosta opušteniji i sobom zadovoljniji.Xanax djeluje i antidepresivno(tek sad vidim i da sa i blago depresivan bio).
Jel se moze uzimati bez preporuke doktora .. isti su simptomi kod pritiska okoline, blage panike, stesnih situacija, znoj dlanova, nervoze itd..
Nemoj uzimati bez konsultacija sa doktorom ništa pogotovo ove vrste lijekova. Moraš konstatovati stvarno stanje i onda dobiti ispravnu terapiju ili pokušati sa istom dok ne dođeš do prave doze.
desktop

#394 Re: anksioznostttttttttttt

Post by desktop »

zakonpera wrote:
Ne može bez recepta.
Moj psiholog je primjetio veliku razliku na meni od prije mjesec i neki dan.Čak sam imao i hrabrosti da joj kažem da ne pijem Citram(antidepresiv,i to mi je propisala) jer utiče na sexualnu želju.Znaš kad bih prije to smio i mogao uraditi od nervoze,nikad
desktop

#395 Re: anksioznostttttttttttt

Post by desktop »

Xanax je jako djelotvoran lijek koji izaziva ovisnost a i navikavanje pa se doza nekad mora povećati.Ovisnost je i fizička i psihička i prestanak terapije se provodi postepeno.Što se duže pije teže je skidanje.Inače,ljudima super djeluje na anksioznost.Neko pije po potrebi neko redovno 3-4 puta dnevno.
Na linku ispod se kao i na još puno mjesta na internetu može potvrditi njegova djelotvornost ali i negativni efekti naglog prestanka uzimanja.Ja ga ne bih pio ali nema antidepresiva koji ne deblja i ne izaziva seksualnu disfunkciju pa njih ne uzimam.

http://www.drugs.com/comments/alprazolam/xanax.html
desktop

#396 Re: anksioznostttttttttttt

Post by desktop »

Dzontra Volta wrote:pa to, citao samo iskustva ljudi koji su se navukli na xanax i slicne lijekove, i kako je mukotrpan proces skidanja...
Meni je doktorica prepisala Xanax i antidepresive i vjerovatno mi je mislila ukinuti Xanax dok antidepresivi počnu djelovati,za 1-2 mjeseca,a to nije veliki period za primjenu Xanaxa.Međutim danas se prepisuju SSRI antidepresivi koji povećavaju tjelesnu masu i zasnovaju se na bromidu koji ubija sexualni nagon,onemogućuju postizanje erekcije i sl. a ja to ne želim sebi dopustiti i ne pijem ih.Nažalost kada sam to spomenuo doktorici prepisan mi je drugi antidepresiv koji kao ne utiče na libido a ono isti lijek različitog imena.
Nekada davno sam pio Seroxat,jedan jako dobar SSRI antidepresiv.Nažalost povećana tjelesna masa (20kg za 6 mjeseci) i nedostatak libida su me natjerali da prestanem sa terapijom iako sam bio pa mogu reći potpuno izliječen i sasvim drugi,čitaj bolji,čojek,čovjek bez trunke anksioznosti i fobija.
Sad sam na Xanaxu već 3 sedmice i kao da mi ne djeluje kao prvih dana,dozu sam sebi neću povećavati jer se teže kasnije skinuti
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#397 Re: anksioznostttttttttttt

Post by dr.gog »

desktop wrote: ali nema antidepresiva koji ne deblja i ne izaziva seksualnu disfunkciju pa njih ne uzimam.
Ima- Kantarion (Hypericum) tj.gospina trava, Johanniskraut, St.Johns Worth, kako god.

Uobičajeno uzimanje je 2-3 kapsule od 300 mg suhog ekstrakta dnevno, najčešće 2 dnevno, prije doručka i uz ručak.
Ne smije se kombinovati sa drugim sedativima i antidepresivima, osim u slučaju jake uznemirenosti kada je dovoljan obični diazepam ("apaurin"). Ne smije se igrati ni sa marihuanom jer može izazvati jake promjene raspoloženja, ukoliko se koriste zajedno.

Kao i većina antidepresiva , i hipericin(djelatna tvar kantariona) svoje djelovanje pokazuje tek nakon par sedmica.
Imao sam priliku čitati studiju i još ponešto od literature, te razgovarati sa par osoba koje su bile na terapiji kantarionom.

Naime, unazad 5 godina je to zvanična terapija blažih depresija u vojnim jedinicama, recimo u njemačkoj vojsci...

Jedina nuspojava vrijedna pažnje je pojačana fotosenzibilnost- potrebno je nositi naočale na jačem suncu, te koristiti nešto jače losione za zaštitu od sunca.

Inače, kod smetnji sa potencijom i željom, dva ili tri uzimanja Cialisa rješavaju problem.

Lično mislim da su antidepresivi zarobili previše ljudi, posebno nove generacije preparata...
graue_maus

#398 Re: anksioznostttttttttttt

Post by graue_maus »

Dzontra Volta wrote:ja trenutno koristim ektrakt biljke ashwagandha, .
moze info sta uzimas tablete ili tecni extrakt ......nasla sam na google da je caj jako loseg ukusa :shock: ........
papedzaja

#399 Re: anksioznostttttttttttt

Post by papedzaja »

Ja sam koristio Xanax pola godine redovno 3 puta dnevno na početku, pa poslije dva i na kraju jedan. Vrlo lako sam ga prestao piti i nisam nikad imao problema sa tim tipa neke ovisnosti. moguće da je i doktor dobro dozirao cijelu kombinaciju sa antidepresivima, ali sada ga uzmem jednom u 15 dana kada osjetim neki nemir u sebi tako da ne znam za tu ovisnost sve je do čovjeka
desktop

#400 Re: anksioznostttttttttttt

Post by desktop »

dr.gog wrote:
desktop wrote: ali nema antidepresiva koji ne deblja i ne izaziva seksualnu disfunkciju pa njih ne uzimam.
Ima- Kantarion (Hypericum) tj.gospina trava, Johanniskraut, St.Johns Worth, kako god.

Uobičajeno uzimanje je 2-3 kapsule od 300 mg suhog ekstrakta dnevno, najčešće 2 dnevno, prije doručka i uz ručak.
Ne smije se kombinovati sa drugim sedativima i antidepresivima, osim u slučaju jake uznemirenosti kada je dovoljan obični diazepam ("apaurin"). Ne smije se igrati ni sa marihuanom jer može izazvati jake promjene raspoloženja, ukoliko se koriste zajedno.

Kao i većina antidepresiva , i hipericin(djelatna tvar kantariona) svoje djelovanje pokazuje tek nakon par sedmica.
Imao sam priliku čitati studiju i još ponešto od literature, te razgovarati sa par osoba koje su bile na terapiji kantarionom.

Naime, unazad 5 godina je to zvanična terapija blažih depresija u vojnim jedinicama, recimo u njemačkoj vojsci...

Jedina nuspojava vrijedna pažnje je pojačana fotosenzibilnost- potrebno je nositi naočale na jačem suncu, te koristiti nešto jače losione za zaštitu od sunca.

Inače, kod smetnji sa potencijom i željom, dva ili tri uzimanja Cialisa rješavaju problem.

Lično mislim da su antidepresivi zarobili previše ljudi, posebno nove generacije preparata...
Za gospinu travu sam čuo ali se nikad detaljno nisam raspitivao.Može li se kombinovati sa xanaxom?
Post Reply