BHRT - javni servis, državna radio-televizija

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
It_is_a_Leclerc

#376 Re: BHT

Post by It_is_a_Leclerc »

Svejedno.
To ti je kao da dođeš u bolnicu da vakcinišeš dijete u redovnom programu, i znaš da cijeli svijet dobija tu vakcinu džaba, i tebi doktor ljubazno saopšti: "Znate, nemamo mi igli i šprica. Hajde platite vi meni, pa ću vam ja vakcinisati dijete".
Dakle - pljačka.

Ja i dalje mislim da to ne može tako, i da je to neko pogrešno skontao.
recto-verso

#377 Re: BHT

Post by recto-verso »

FaceOff wrote:Meni nije jasno, da li ce na ovom BHT1 HD kanalu u visokoj rezoluciji biti emitovane samo utakmice ili cjelokupni program BHT-a? I da li ce se ovaj kanal ugasiti sa krajem SP u nogometu?
Samo tokom prvenstva.
Nakon toga ide SD a od kraja avgusta sve u HD-u.
Last edited by recto-verso on 10/06/2014 22:04, edited 1 time in total.
cancel

#378 Re: BHT

Post by cancel »

haga wrote: nije to SD..ovo trenutno sto je dostupno kablovskim operaterima je analogni BHT...da je SD u pitanju, kvalitet slike ne bi ni sekunde bio sporan...
Nema to veze što je izvor analogan, u pitanju je SD slika (standard definition).

Image
cancel

#379 Re: BHT

Post by cancel »

recto-verso wrote: Samo tokom prvenstva.
Nakon toga ide SD a do kraja avgusta sve u HD-u.
"samo tokom prvenstva" "do kraja kraja avgusta" .. pa dokle traje to prvenstvo po tebi? 2.5 mjeseca? :lol:

prvenstvo traje mjesec dana, do sredine 7mog mjeseca

BHT1 HD se nakon toga NE GASI, u ugovoru koji potpisuju kabelski operateri lijepo stoji da od 1.9 se taj kanal NAPLAČUJE po pretplatniku u iznosu od 0,5 KM po korisniku (to je cijena koju će plačati kablovski operateri po korisniku BHT1, koliko će to oni samom korisniku naplačivati - do njih je), dakle NEMA GAŠENJA kanala nakon SP

ostaje samo pitanje ŠTO ĆE taj BHT1 HD nakon prvenstva puštati u HD formatu, vjerojatno strani sport? domaću produkciju teško jer nemaju svu HD opremu koja im treba za potpuni prelazak na HD
Banksy

#380 Re: BHT

Post by Banksy »

Biće svijeta i poslije prvenstva ...
StupskaBitanga

#381 Re: BHT

Post by StupskaBitanga »

Ja želim čestitati BHRT na ovom koraku
Zašto?
Na svakom koraku im podmeću noge ono do te mjere da samo postojanje BHRT izaziva kod mnogih erupciju užasnih osjećanja
U svjetlu totalne pravne anarhije sa RTV taksom odnosno porezom i njegovom naplatom kao i ponašanjem sestrinskih televizija FTV i RTRS uvođenje HD kanala i to u fazi digitalizacije za koju nismo sigurni da će biti implementirana zaslužuje BRAVO
cancel

#382 Re: BHT

Post by cancel »

Pa nema baš tu nekog velikog razloga za veselje. Taj HD je pokrenut na jedvice jade podizenjem novog kredita na već milijun postojećih kredita. To ti je kao kad se zaposliš, kupiš auto od 15.000 eura na kredit i netko ti kaže bravo. Šta bravo, ti taj auto tek moraš u idućih 10 godina vratiti, do tada ćeš preživljavat ko crv a i kad ga otplatiš - imat ćeš prastari auto koji treba mijenjati. Tako i ovaj HD. U svakom slučaju je super što je pokrenut, ali BHT je u njega ulupao 4mil KM kredita, i to samo u bazu - enkodere i najosnovniju opremu sa kojom NE MOŽE stvarati HD program. Što će poslije SP puštat na tom kanalu ako nema HD kamere da snimi nešto od vlastite produkcije? Bit će jednom/dva put mjesečno neka strana emisija/sport u HD-u i to je to. Ne zvuči nimalo kao nešto spektakularno.

Bravo im treba reći kad vidiš da su nešto SVOJE snimili u HD-u i to prikazali van, e to je onda vrijedno pohvale i veliki korak naprijed. A ovakav HD već sutra mogu pokrenuti FTV i RTRS.
StupskaBitanga

#383 Re: BHT

Post by StupskaBitanga »

cancel ti ne živiš ovdje i ne znaš sa kakvim se problemima nosi državna televizija prema kojoj se država blago rečeno maćehinski odnosi i da je mnogima san da ta televizija ne postoji i kojoj su mnogi dali samo nekoliko mjeseci a evo biće i 10 godina kako imamo državnu televiziju
Državna televizija tj funkcionalni javni servis je element države i državotvornosti pa vidjeli smo kako je u Grčkoj nastao haos dok su njihov rekonstruisali
legenda reala

#384 Re: BHT

Post by legenda reala »

Pa ovaj generalni direktor na Dnevniku reče, da bi do kraja sedmog mjeseca trebali sve radove privesti kraju i da bi trebali krenuti i sa proizvodnjom programa u HD-u ;-)
mayab

#385 Re: BHT

Post by mayab »

haga wrote:
phillie wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:
Šta je SD ? Jel to ovo što sad imamo ?
Da
nije to SD..ovo trenutno sto je dostupno kablovskim operaterima je analogni BHT...da je SD u pitanju, kvalitet slike ne bi ni sekunde bio sporan...
Ovo sto sada imamo je SD (standard definition) ali analogno, digitalizacijom, rezolucija prakticno ostaje ta ista SD, ali zbog digitalne proizvodnje i prenosa slike nema gubitaka i kvalitet je puno bolji.
HD je nesto drugo...
http://en.wikipedia.org/wiki/Standard-d ... television
http://en.wikipedia.org/wiki/High-definition_television
recto-verso

#386 Re: BHT

Post by recto-verso »

StupskaBitanga wrote:cancel ti ne živiš ovdje i ne znaš sa kakvim se problemima nosi državna televizija prema kojoj se država blago rečeno maćehinski odnosi i da je mnogima san da ta televizija ne postoji i kojoj su mnogi dali samo nekoliko mjeseci a evo biće i 10 godina kako imamo državnu televiziju
Državna televizija tj funkcionalni javni servis je element države i državotvornosti pa vidjeli smo kako je u Grčkoj nastao haos dok su njihov rekonstruisali

:bih: :thumbup: :bih:
recto-verso

#387 Re: BHT

Post by recto-verso »

cancel wrote:
recto-verso wrote: Samo tokom prvenstva.
Nakon toga ide SD a do kraja avgusta sve u HD-u.
"samo tokom prvenstva" "do kraja kraja avgusta" .. pa dokle traje to prvenstvo po tebi? 2.5 mjeseca? :lol:

prvenstvo traje mjesec dana, do sredine 7mog mjeseca

BHT1 HD se nakon toga NE GASI, u ugovoru koji potpisuju kabelski operateri lijepo stoji da od 1.9 se taj kanal NAPLAČUJE po pretplatniku u iznosu od 0,5 KM po korisniku (to je cijena koju će plačati kablovski operateri po korisniku BHT1, koliko će to oni samom korisniku naplačivati - do njih je), dakle NEMA GAŠENJA kanala nakon SP

ostaje samo pitanje ŠTO ĆE taj BHT1 HD nakon prvenstva puštati u HD formatu, vjerojatno strani sport? domaću produkciju teško jer nemaju svu HD opremu koja im treba za potpuni prelaza'k na HD
?
shalla

#388 Re: BHT

Post by shalla »

"Zahvaljujući pravima BHRT-a na prikazivanje Svjetskog fudbalskog prvenstva 2014.godine na području BiH, te odluci da HD signal ustupe građanima za vrijeme Svjetskog prvenstva,  sa zadovoljstvom Vas obavještavamo da je Telemach u saradnji s BHRT-om pripremio tehnički prijem signala Svjetskog prvenstva u HD tehnologiji. Kanal bi prema najavama trebao biti dostupan od 12.6.2014 korisnicima Telemach HD usluga.
Čeka nas puno uzbuđenja uz velike i male ekrane u narednom periodu, preporučujemo da ih u visokoj rezoluciji i navijačkom raspoloženju provedete uz BHRT i Telemach na kanalu broj 330."

Sent from my HTC One
It_is_a_Leclerc

#389 Re: BHT

shalla wrote:"Zahvaljujući pravima BHRT-a na prikazivanje Svjetskog fudbalskog prvenstva 2014.godine na području BiH, te odluci da HD signal ustupe građanima za vrijeme Svjetskog prvenstva,  sa zadovoljstvom Vas obavještavamo da je Telemach u saradnji s BHRT-om pripremio tehnički prijem signala Svjetskog prvenstva u HD tehnologiji. Kanal bi prema najavama trebao biti dostupan od 12.6.2014 korisnicima Telemach HD usluga.
Čeka nas puno uzbuđenja uz velike i male ekrane u narednom periodu, preporučujemo da ih u visokoj rezoluciji i navijačkom raspoloženju provedete uz BHRT i Telemach na kanalu broj 330."

Sent from my HTC One
Evo da i na ovoj temi, spomenem bližu i dalju rodbinu lihvarima iz Bh Telecoma.
victom

#390 Re: BHT

Post by victom »

1) fifa naredila svim uređenim zemljama da prenose sva 64 meča, NO pay-tv.
Što je dobra stvar za multi kulti i tako too.

2) HD signal će biti ustupljen svim kabel operaterima.
A kući će ti biti HD , ako imas HD tv i ako si nabavio blagovremeno HD paket , koji košta oko 5 KM više ( kod telemacha).
Last edited by victom on 01/03/2021 05:03, edited 2 times in total.
starii

#391 Re: BHT

Post by starii »

sto ste zapeli za BHT i HD, pa ima jos televizija koje imaju HD program i koje su dzabe :-)
It_is_a_Leclerc

#392 Re: BHT

Ja plaćam pretplatu u nacionalnojteleviziji svojoj države. I tražim od onih koji mu dostavljaju njihov signal da to čine vjerodostojno i onako kako treba.

Sve što imam u svojoj državi i što nosi prefiks "bosanskohercegovačko" je jedino što dolazi u obzir. Jebeš reprezentativnu utakmicu sa komentarom onih HTV-ovih rasista ili nekih Nijemaca.
visocicaguy

#393 Re: BHT

Post by visocicaguy »

It_is_a_Leclerc wrote:Ja plaćam pretplatu u nacionalnojteleviziji svojoj države. I tražim od onih koji mu dostavljaju njihov signal da to čine vjerodostojno i onako kako treba.

Sve što imam u svojoj državi i što nosi prefiks "bosanskohercegovačko" je jedino što dolazi u obzir. Jebeš reprezentativnu utakmicu sa komentarom onih HTV-ovih rasista ili nekih Nijemaca.
mislim da je ovo vise pitanje tehnicke prirode nego pravne. HD signal je "tezi", barem duplo, od SD signala. odnosno, ako, recimo, treba 5 MBit/s propusnosti da dobijes SD signal, treba ti 10 MBit/s za HD signal. eh sada, postavlja se pitanje kakva je infrastruktura kod ljudi koji do sada nemaju HD - nekima vjerovatno moze, nekima ne moze, a za to je potrebno ispitivanje tehnicke mogucnosti- inace bi se moglo desiti da ostanu skroz bez signala, ako se pokusa pustiti vise nego sto linija fizicki moze da prenese
DaysleepeR

#394 Re: BHT

Post by DaysleepeR »

Asamoah Gyan wrote:posto sam laik da pitam ovako, da li ce slika na kablovksoj (obicni televizor) biti recimo kvaliteta kao prijenos lige prvaka na obn-u koji takođe ide u hd signalu? Samo da ne bude presovana onim crnim trakama kao i obicno kad je bht u pitanju
ne postoje nikakve trake. BHT prima 16:9 signal lige prvaka i kako bi vidjeli kompletnu širinu kadra, tako je i prikaže. pošto je 4:3 skoro kvadrat, a 16:9 pravougaonik, mora biti praznina po visini. ja apsolutno nisam pobornik da mi 16:9 cilja po visini a da ne vidim čoškove. tako možeš gol ne vidjeti...

Image
isx

#395 Re: BHT

Post by isx »

Velika većina redovnih platiša rtv takse nije korisnik kablovskih operatera i stoga je uskraćena za prijenos prvenstva. Pravi paradoks je što će zapadna hercegovina koja je na kablu i kod kojih je procenat naplate rtv takse 1% biti u mogućnosti pratiti ovaj program, dok će redovne platiše takse bez kabla biti uskraćene za signal. Pleme vam jbm kako ovo možete zvati prijenosom SP, uvodite DVB-T!
daky585

#396 Re: BHT

Post by daky585 »

DaysleepeR wrote: ne postoje nikakve trake. BHT prima 16:9 signal lige prvaka i kako bi vidjeli kompletnu širinu kadra, tako je i prikaže. pošto je 4:3 skoro kvadrat, a 16:9 pravougaonik, mora biti praznina po visini. ja apsolutno nisam pobornik da mi 16:9 cilja po visini a da ne vidim čoškove. tako možeš gol ne vidjeti...
ni ja nisam ljubitelj tog zumiranja ali kad vec emituju 4:3 signal, zasto ne urade ono sto odnedavno radi RTS. "razvuce" 16:9 u 4:3 tako da nema tih traka a sve se vidi. na 16:9 televizorima slika izgleda normalno.
isx

#397 Re: BHT

Post by isx »

daky585 wrote:
DaysleepeR wrote: ne postoje nikakve trake. BHT prima 16:9 signal lige prvaka i kako bi vidjeli kompletnu širinu kadra, tako je i prikaže. pošto je 4:3 skoro kvadrat, a 16:9 pravougaonik, mora biti praznina po visini. ja apsolutno nisam pobornik da mi 16:9 cilja po visini a da ne vidim čoškove. tako možeš gol ne vidjeti...
ni ja nisam ljubitelj tog zumiranja ali kad vec emituju 4:3 signal, zasto ne urade ono sto odnedavno radi RTS. "razvuce" 16:9 u 4:3 tako da nema tih traka a sve se vidi. na 16:9 televizorima slika izgleda normalno.
To radi OBN na prijenosima lige prvaka, slažem se da na 16:9 televizorima izgleda odlično, dok na 4:3 televizorima izgrači izgledaju izduženo. Ne valja kako god kreneš.
Asamoah Gyan

#398 Re: BHT

Post by Asamoah Gyan »

ne postoji nikakva tehnička prepreka da operater prilagodi 16:9 za 4:3, to isto rade za obn, face i arena sport. vidjećemo kako će to sutra izgledati, konkretno na hs kablovskoj analog.
cancel

#399 Re: BHT

Post by cancel »

kakvo prilagodjavanje za face i arenu kad ti kanali idu u 16:9 formatu?

tehnički najpravilnije je staviti letterbox i 99% je da će tako sutra i biti na bht-u. ono što brljave obn i rts osim što nije ispravno sa tehničke strane - ljudima sa 4:3 ekranima itekako stvara probleme (već spomenuti "izduženi ljudi). dakle, bht se mora odlučiti ili 4:3 letterbox ili widescreen signalizacija ako želi ići 16:9 (za što definitivno nije spreman) ... bilo kakvo drugo kemijanje je neispravno.
Asamoah Gyan

#400 Re: BHT

Post by Asamoah Gyan »

ma ja ne znam gdje ti živiš i šta ti gledaš ali moj kabl operater prilagodi 16:9 za 4:3 na ta 3 kanala. kvalitet odličan bez da sliku izduži, odnosno to je neprimjetno
Post Reply