Megaupload, Anonymus, SOPA, PIPA, ACTA i ostalo

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Locked
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#376 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa

Post by pici »

Koda je tešHko Toplu Vodu Smisliti...SOPA, VOPa, KROPA i ostale budalaštine su sve StiHijske Nebuloze pojedinih kompanija koje bi da imaju Monopolistički pristup tržištu...Ko brani da se Megaupload, filesonic, fileshare itd itd traži zapravo zakonom ureduje da se autorskim kučama daje odredjen procenat od preminium računa i tako sve ovce na broju a vuci siti...al JOK ...MONOPOL je bolji. :oops:
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#377 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa

Post by Entropio »

Janjicar wrote:
Entropio wrote:
tavustavus wrote:Mene zanima samo mozemo li ocekivati da ovako zavrse i torrenti..jednog dana nema vise torrenta..samo stoji FBI...AKO NE ZASTO NE?a cini mi se da ce internet biti jedna velika cenzura..zapamtite placacemo mi i da procitamo tekst a ne da skines film ili pjesmu...hiljadu sam puta cuo i procitao kako u bosni ne mogu stati tome u kraj...e hajd stavi da prodajes film na pik..sve moze..nevjerovatno...sta ce biti sljedece?ali ovo oko torrenta nek neko pojasni
Megaupload, FileServe, FileSonic, Rapidshare i ostali imaju servere na koje korisnici uploadaju fajlove i onda se ti fajlovi downloadaju. Držati ilegalne fajlove na serverima i omogućavanje da se oni uploadaju i downloadaju je ilegalno. Prema tome, onaj ko hoće da to zaustavi treba samo da preuzme kontrolu nad serverima -- može izbrisati fajlove i to je to.

Torrenti rade na sasvim drugom principu -- fajlovi nisu smješteni na serverima, nego su smješteni na kompjuterima korisnika. Dakle, kad skidaš neki torrent, ti ustvari preuzimaš dijelove fajla od raznih ljudi u svijetu koji imaju taj fajl i dijele ga. Ne postoji server ili serveri koji su u vlasništvu neke firme pa da se oni mogu preuzeti, nego su serveri zapravo privatni kompjuteri. Da li će policajci ići tako daleko da blokiraju i hapse milione ljudi po svijetu koji učestvuju u ovome, ne znam, ali čisto sumnjam.
ali sta ako npr. zatvore stranicu preko koje sve to ide ? znam da Pirate bay se suocava non stop s nekim tuzbama ali jos uvijek ga niko nije uspio zatvoriti
da dodam to se zove peer to peer tehnologija
Da... P2P. Pokušao sam objasniti što jednostavnije.

Pa mogu zatvoriti, ali neće nikad moći zatvoriti sve. Recimo IPTorrents, jedan od najjačih privatnih trakera, kao base domain ima IPTorrents.com (jer Amerikanci kontrolišu .com). Oni mogu zatvoriti taj sajt, ali su oni već (iz predostrožnosti) registrovali i pustili u funkciju IPTorrents.ru (i druge) koji ne mogu zatvoriti (vidjeli smo šta je Rusija rekla povodom svega ovoga).
Woman

#378 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa

Post by Woman »

joj, ovdje se o nekim ozbiljnim temama raspravlja, a ja kad hoću pjesmu skinut idem na youtube convertor. neće valjda da me hapse zbog toga :run:
Entropio

#379 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa

Post by Entropio »

Woman wrote:joj, ovdje se o nekim ozbiljnim temama raspravlja, a ja kad hoću pjesmu skinut idem na youtube convertor. neće valjda da me hapse zbog toga :run:
Neće. To je validan način skidanja pjesme, ali je loš kvalitet zvuka (iako nije baš toliko uočljivo, ali nekima od nas smeta kad se ne čuju neki zvukovi :D).
Janjicar

#380 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa

Post by Janjicar »

Entropio wrote:
Janjicar wrote:
Entropio wrote:
Megaupload, FileServe, FileSonic, Rapidshare i ostali imaju servere na koje korisnici uploadaju fajlove i onda se ti fajlovi downloadaju. Držati ilegalne fajlove na serverima i omogućavanje da se oni uploadaju i downloadaju je ilegalno. Prema tome, onaj ko hoće da to zaustavi treba samo da preuzme kontrolu nad serverima -- može izbrisati fajlove i to je to.

Torrenti rade na sasvim drugom principu -- fajlovi nisu smješteni na serverima, nego su smješteni na kompjuterima korisnika. Dakle, kad skidaš neki torrent, ti ustvari preuzimaš dijelove fajla od raznih ljudi u svijetu koji imaju taj fajl i dijele ga. Ne postoji server ili serveri koji su u vlasništvu neke firme pa da se oni mogu preuzeti, nego su serveri zapravo privatni kompjuteri. Da li će policajci ići tako daleko da blokiraju i hapse milione ljudi po svijetu koji učestvuju u ovome, ne znam, ali čisto sumnjam.
ali sta ako npr. zatvore stranicu preko koje sve to ide ? znam da Pirate bay se suocava non stop s nekim tuzbama ali jos uvijek ga niko nije uspio zatvoriti
Da... P2P. Pokušao sam objasniti što jednostavnije.

Pa mogu zatvoriti, ali neće nikad moći zatvoriti sve. Recimo IPTorrents, jedan od najjačih privatnih trakera, kao base domain ima IPTorrents.com (jer Amerikanci kontrolišu .com). Oni mogu zatvoriti taj sajt, ali su oni već (iz predostrožnosti) registrovali i pustili u funkciju IPTorrents.ru (i druge) koji ne mogu zatvoriti (vidjeli smo šta je Rusija rekla povodom svega ovoga).
Upravo tako brate
bilo kako bilo mogu se oni 'hebat nije im dosta sto gemaju lovu od koncerata vec hoce da i od cd-ova i pjesama dobijaju lovu
SaPnA

#381 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa

Post by SaPnA »

Janjicar wrote:
tavustavus wrote:Mene zanima samo mozemo li ocekivati da ovako zavrse i torrenti..jednog dana nema vise torrenta..samo stoji FBI...AKO NE ZASTO NE?a cini mi se da ce internet biti jedna velika cenzura..zapamtite placacemo mi i da procitamo tekst a ne da skines film ili pjesmu...hiljadu sam puta cuo i procitao kako u bosni ne mogu stati tome u kraj...e hajd stavi da prodajes film na pik..sve moze..nevjerovatno...sta ce biti sljedece?ali ovo oko torrenta nek neko pojasni
Nikada nece moci cenzurisati do te mjere
jer evo primjera Rusija je vec najavila kako nece cenzurisati internet i misle kako je SOPA-in prijedlog smijesan
dakle uvjek ce postojati zemlje koje ce to dozvoljavati

EDIT: u medjuvremenu pronasao sam ovo http://torrentfreak.com/swedish-isp-ref ... ay-080327/

Tu svedska odbija blokirati thepiratebay...
Da ali ce zemlje u kojima su usvojeni ovi zakoni biti uskracene i nece imati pristup ovim stranicama
ExNihilo

#382 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa

Post by ExNihilo »

Janjicar wrote: ali sta ako npr. zatvore stranicu preko koje sve to ide ? znam da Pirate bay se suocava non stop s nekim tuzbama ali jos uvijek ga niko nije uspio zatvoriti

Ne vjerujem da će torrentima stati u kraj, čak i kad bi utrnuli stranice poput piratebay-a. Torrent fajlovi (znači ne serije, filmovi i sl, već torrent fajlovi) su izuzetno mali i ne vjerujem da je cjelokupna baza padataka jednog piratebaya veća od 1 TB ili u najgorem slučaju nekoliko TB. Što znači, backup je lahko uraditi. I siguran sam da backup svih tih fajlova ima stotine ljudi bukvalno u svojim kućama. Koliko god puta da ga obore, on će se dizati. Možda na drugim adresama, drugim domenama, ali će se dizati.

Dok je Megaupload imao 25 milionta GB podataka na serverima. Backup je bio praktično nemoguć, skup.
ElRe

#383 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa

Post by ElRe »

I Filesonic - ukinuo sharing i Hotfile - brisu sve sto valja, se dovode u red!
nellington

#384 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa

Post by nellington »

Entropio wrote:
Woman wrote:joj, ovdje se o nekim ozbiljnim temama raspravlja, a ja kad hoću pjesmu skinut idem na youtube convertor. neće valjda da me hapse zbog toga :run:
Neće. To je validan način skidanja pjesme, ali je loš kvalitet zvuka (iako nije baš toliko uočljivo, ali nekima od nas smeta kad se ne čuju neki zvukovi :D).
Image
Last edited by nellington on 23/01/2012 21:53, edited 1 time in total.
ExNihilo

#385 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa

Post by ExNihilo »

SaPnA wrote:
Janjicar wrote:
Nikada nece moci cenzurisati do te mjere
jer evo primjera Rusija je vec najavila kako nece cenzurisati internet i misle kako je SOPA-in prijedlog smijesan
dakle uvjek ce postojati zemlje koje ce to dozvoljavati

EDIT: u medjuvremenu pronasao sam ovo http://torrentfreak.com/swedish-isp-ref ... ay-080327/

Tu svedska odbija blokirati thepiratebay...
Da ali ce zemlje u kojima su usvojeni ovi zakoni biti uskracene i nece imati pristup ovim stranicama
Pa ne baš, ako poznaješ IP adresu stranice lahko ćeš zaobići DNS filtiriranje iz bilo koje zemlje. Jednostavno će biti manje "convenient". Plus, može se preko VPN servisa zaobići zabrana, skinuti torrent i onda raspaliti po downloadu. Jedino je problem što će se ljudi bojati to raditi.
Entropio

#386 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa

Post by Entropio »

Janjicar wrote:Upravo tako brate
bilo kako bilo mogu se oni 'hebat nije im dosta sto gemaju lovu od koncerata vec hoce da i od cd-ova i pjesama dobijaju lovu
I, usput, sve ovo nema veze sa SOPA-om. Ovo što se dešava je u skladu za zakonom DMCA iz 1998. godine. Dakle, ovo nije nešto izmišljeno sad... to postoji odavno, ali je akcija izvedena sad pa ljudi misle da je povezano. Da je prošla SOPA, FBI bi mogao svakom stanovniku Amerike blokirati pristup bilo kojem sajtu na svijetu. Nastavak priče odozgo... IPTorrents se prebaci na IPTorrents.ru. FBI ne može ugasiti taj sajt, ali bi mogao zabraniti (blokirati) pristup tom sajtu svim korisnicima interneta u Americi. Ali kako SOPA nije prošla, to ne mogu da urade.
tavustavus

#387 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa

Post by tavustavus »

e obradovali ste me sa ovom pricom oko torrenta..samo nekako mi 'suhveli'..ne mogu da skinem sa megaupload zato ima torrent i eto filma,a ovo isto znaju i oni :? :? .. :sax: :sax:
Janjicar

#388 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa

Post by Janjicar »

Ehhh sad bi najbolje bilo zakupiti dosta prostora napraviti normalnu stranicu bez reklama i bez iceg
dobar naziv
i rasiriti po netu
i dozvoliti upload svega i svacega ;)
Kasnije uvesti premium i sve
ja bi za 10 mil. dollara odlezao 20 g :r
DON_eARL

#389 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa

Post by DON_eARL »

Ellinor wrote:
Janjicar wrote: ali sta ako npr. zatvore stranicu preko koje sve to ide ? znam da Pirate bay se suocava non stop s nekim tuzbama ali jos uvijek ga niko nije uspio zatvoriti

Ne vjerujem da će torrentima stati u kraj, čak i kad bi utrnuli stranice poput piratebay-a. Torrent fajlovi (znači ne serije, filmovi i sl, već torrent fajlovi) su izuzetno mali i ne vjerujem da je cjelokupna baza padataka jednog piratebaya veća od 1 TB ili u najgorem slučaju nekoliko TB. Što znači, backup je lahko uraditi. I siguran sam da backup svih tih fajlova ima stotine ljudi bukvalno u svojim kućama. Koliko god puta da ga obore, on će se dizati. Možda na drugim adresama, drugim domenama, ali će se dizati.

Dok je Megaupload imao 25 milionta GB podataka na serverima. Backup je bio praktično nemoguć, skup.
Image

Mislim da sam negdje vidio i veću arhivu, ali nije nesto pretjerano veća.
ExNihilo

#390 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa

Post by ExNihilo »

DON_eARL wrote:
Ellinor wrote:

Image

19 gb hahahahahhaha, precijenio sam brojku. Znači, još smješnije.

Odoh skinut, da arhiviram piratebay :lol:
ExNihilo

#391 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa

Post by ExNihilo »

Ma ništa, ovo je kraj file hosting servisa. Rahmet im lijepoj duši. Možda nekada uskrsnu.
Janjicar

#392 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa

Post by Janjicar »

Lud i ponosan wrote:Rapidshare je uklonio ogroman broj fajlova, uklanja i dalje... Nisam pronasao jos ispravan link, sve je pobrisano. Drama.
Christian Schmid se prepao da nece zavrsit kao Kim :D
DON_eARL

#393 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa

Post by DON_eARL »

Pa da, treba ti samo par stotina dolara da server zakupiš i digneš sve.

Cenzura. Pa pazite gdje šta skidate. :D
Last edited by DON_eARL on 23/01/2012 22:45, edited 1 time in total.
Frooteky

#394 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa

Post by Frooteky »

Janjicar wrote:Ehhh sad bi najbolje bilo zakupiti dosta prostora napraviti normalnu stranicu bez reklama i bez iceg
dobar naziv
i rasiriti po netu
i dozvoliti upload svega i svacega ;)
Kasnije uvesti premium i sve
ja bi za 10 mil. dollara odlezao 20 g :r
25k za kafa i kod nas nista ne bi odlež´o :mrgreen:
ExNihilo

#395 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa

Post by ExNihilo »

Gledajmo to sa svjetlije strane - bit će više seedera :D
ElRe

#396 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa

Post by ElRe »

Znaci ode i baneprevoz.com
Morace se knjige kupovati...
ExNihilo

#397 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa

Post by ExNihilo »

Ja baaa, ljudi skidajte s baneprevoz da možemo kasnije metnut na torrent. :D
Dasi

#398 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa

Post by Dasi »

I rapidshare poceo brisati file-ove

Image
ExNihilo

#399 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa

Post by ExNihilo »

Lud i ponosan wrote:
Ellinor wrote:Ja baaa, ljudi skidajte s baneprevoz da možemo kasnije metnut na torrent. :D
Skinuo sam ja bazu baneprevoza preko torrenta (prije nekoliko dana, kada nije bilo govora o gasenju megaupload-a), tako da imam kamaru literature na racunaru :D Nemam doduse cjelokupnu bazu, ali nekih 80% da. :D

gdje je taj torrent?
Dasi

#400 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa

Post by Dasi »

I Europska unija pokušava cenzurirati internet: Počela borba protiv ACTA-e!

http://www.index.hr/vijesti/clanak/i-eu ... 95305.aspx
Locked