Megaupload, Anonymus, SOPA, PIPA, ACTA i ostalo
Moderator: Benq
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#376 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa
Koda je tešHko Toplu Vodu Smisliti...SOPA, VOPa, KROPA i ostale budalaštine su sve StiHijske Nebuloze pojedinih kompanija koje bi da imaju Monopolistički pristup tržištu...Ko brani da se Megaupload, filesonic, fileshare itd itd traži zapravo zakonom ureduje da se autorskim kučama daje odredjen procenat od preminium računa i tako sve ovce na broju a vuci siti...al JOK ...MONOPOL je bolji. 
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#377 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa
Da... P2P. Pokušao sam objasniti što jednostavnije.Janjicar wrote:ali sta ako npr. zatvore stranicu preko koje sve to ide ? znam da Pirate bay se suocava non stop s nekim tuzbama ali jos uvijek ga niko nije uspio zatvoritiEntropio wrote:Megaupload, FileServe, FileSonic, Rapidshare i ostali imaju servere na koje korisnici uploadaju fajlove i onda se ti fajlovi downloadaju. Držati ilegalne fajlove na serverima i omogućavanje da se oni uploadaju i downloadaju je ilegalno. Prema tome, onaj ko hoće da to zaustavi treba samo da preuzme kontrolu nad serverima -- može izbrisati fajlove i to je to.tavustavus wrote:Mene zanima samo mozemo li ocekivati da ovako zavrse i torrenti..jednog dana nema vise torrenta..samo stoji FBI...AKO NE ZASTO NE?a cini mi se da ce internet biti jedna velika cenzura..zapamtite placacemo mi i da procitamo tekst a ne da skines film ili pjesmu...hiljadu sam puta cuo i procitao kako u bosni ne mogu stati tome u kraj...e hajd stavi da prodajes film na pik..sve moze..nevjerovatno...sta ce biti sljedece?ali ovo oko torrenta nek neko pojasni
Torrenti rade na sasvim drugom principu -- fajlovi nisu smješteni na serverima, nego su smješteni na kompjuterima korisnika. Dakle, kad skidaš neki torrent, ti ustvari preuzimaš dijelove fajla od raznih ljudi u svijetu koji imaju taj fajl i dijele ga. Ne postoji server ili serveri koji su u vlasništvu neke firme pa da se oni mogu preuzeti, nego su serveri zapravo privatni kompjuteri. Da li će policajci ići tako daleko da blokiraju i hapse milione ljudi po svijetu koji učestvuju u ovome, ne znam, ali čisto sumnjam.
da dodam to se zove peer to peer tehnologija
Pa mogu zatvoriti, ali neće nikad moći zatvoriti sve. Recimo IPTorrents, jedan od najjačih privatnih trakera, kao base domain ima IPTorrents.com (jer Amerikanci kontrolišu .com). Oni mogu zatvoriti taj sajt, ali su oni već (iz predostrožnosti) registrovali i pustili u funkciju IPTorrents.ru (i druge) koji ne mogu zatvoriti (vidjeli smo šta je Rusija rekla povodom svega ovoga).
-
Woman
#378 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa
joj, ovdje se o nekim ozbiljnim temama raspravlja, a ja kad hoću pjesmu skinut idem na youtube convertor. neće valjda da me hapse zbog toga 
- Entropio
#379 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa
Neće. To je validan način skidanja pjesme, ali je loš kvalitet zvuka (iako nije baš toliko uočljivo, ali nekima od nas smeta kad se ne čuju neki zvukoviWoman wrote:joj, ovdje se o nekim ozbiljnim temama raspravlja, a ja kad hoću pjesmu skinut idem na youtube convertor. neće valjda da me hapse zbog toga
- Janjicar
#380 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa
Upravo tako brateEntropio wrote:Da... P2P. Pokušao sam objasniti što jednostavnije.Janjicar wrote:ali sta ako npr. zatvore stranicu preko koje sve to ide ? znam da Pirate bay se suocava non stop s nekim tuzbama ali jos uvijek ga niko nije uspio zatvoritiEntropio wrote:
Megaupload, FileServe, FileSonic, Rapidshare i ostali imaju servere na koje korisnici uploadaju fajlove i onda se ti fajlovi downloadaju. Držati ilegalne fajlove na serverima i omogućavanje da se oni uploadaju i downloadaju je ilegalno. Prema tome, onaj ko hoće da to zaustavi treba samo da preuzme kontrolu nad serverima -- može izbrisati fajlove i to je to.
Torrenti rade na sasvim drugom principu -- fajlovi nisu smješteni na serverima, nego su smješteni na kompjuterima korisnika. Dakle, kad skidaš neki torrent, ti ustvari preuzimaš dijelove fajla od raznih ljudi u svijetu koji imaju taj fajl i dijele ga. Ne postoji server ili serveri koji su u vlasništvu neke firme pa da se oni mogu preuzeti, nego su serveri zapravo privatni kompjuteri. Da li će policajci ići tako daleko da blokiraju i hapse milione ljudi po svijetu koji učestvuju u ovome, ne znam, ali čisto sumnjam.
Pa mogu zatvoriti, ali neće nikad moći zatvoriti sve. Recimo IPTorrents, jedan od najjačih privatnih trakera, kao base domain ima IPTorrents.com (jer Amerikanci kontrolišu .com). Oni mogu zatvoriti taj sajt, ali su oni već (iz predostrožnosti) registrovali i pustili u funkciju IPTorrents.ru (i druge) koji ne mogu zatvoriti (vidjeli smo šta je Rusija rekla povodom svega ovoga).
bilo kako bilo mogu se oni 'hebat nije im dosta sto gemaju lovu od koncerata vec hoce da i od cd-ova i pjesama dobijaju lovu
-
SaPnA
#381 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa
Da ali ce zemlje u kojima su usvojeni ovi zakoni biti uskracene i nece imati pristup ovim stranicamaJanjicar wrote:Nikada nece moci cenzurisati do te mjeretavustavus wrote:Mene zanima samo mozemo li ocekivati da ovako zavrse i torrenti..jednog dana nema vise torrenta..samo stoji FBI...AKO NE ZASTO NE?a cini mi se da ce internet biti jedna velika cenzura..zapamtite placacemo mi i da procitamo tekst a ne da skines film ili pjesmu...hiljadu sam puta cuo i procitao kako u bosni ne mogu stati tome u kraj...e hajd stavi da prodajes film na pik..sve moze..nevjerovatno...sta ce biti sljedece?ali ovo oko torrenta nek neko pojasni
jer evo primjera Rusija je vec najavila kako nece cenzurisati internet i misle kako je SOPA-in prijedlog smijesan
dakle uvjek ce postojati zemlje koje ce to dozvoljavati
EDIT: u medjuvremenu pronasao sam ovo http://torrentfreak.com/swedish-isp-ref ... ay-080327/
Tu svedska odbija blokirati thepiratebay...
- ExNihilo
#382 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa
Janjicar wrote: ali sta ako npr. zatvore stranicu preko koje sve to ide ? znam da Pirate bay se suocava non stop s nekim tuzbama ali jos uvijek ga niko nije uspio zatvoriti
Ne vjerujem da će torrentima stati u kraj, čak i kad bi utrnuli stranice poput piratebay-a. Torrent fajlovi (znači ne serije, filmovi i sl, već torrent fajlovi) su izuzetno mali i ne vjerujem da je cjelokupna baza padataka jednog piratebaya veća od 1 TB ili u najgorem slučaju nekoliko TB. Što znači, backup je lahko uraditi. I siguran sam da backup svih tih fajlova ima stotine ljudi bukvalno u svojim kućama. Koliko god puta da ga obore, on će se dizati. Možda na drugim adresama, drugim domenama, ali će se dizati.
Dok je Megaupload imao 25 milionta GB podataka na serverima. Backup je bio praktično nemoguć, skup.
- ElRe
#383 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa
I Filesonic - ukinuo sharing i Hotfile - brisu sve sto valja, se dovode u red!
- nellington
#384 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa
Entropio wrote:Neće. To je validan način skidanja pjesme, ali je loš kvalitet zvuka (iako nije baš toliko uočljivo, ali nekima od nas smeta kad se ne čuju neki zvukoviWoman wrote:joj, ovdje se o nekim ozbiljnim temama raspravlja, a ja kad hoću pjesmu skinut idem na youtube convertor. neće valjda da me hapse zbog toga).

Last edited by nellington on 23/01/2012 21:53, edited 1 time in total.
- ExNihilo
#385 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa
Pa ne baš, ako poznaješ IP adresu stranice lahko ćeš zaobići DNS filtiriranje iz bilo koje zemlje. Jednostavno će biti manje "convenient". Plus, može se preko VPN servisa zaobići zabrana, skinuti torrent i onda raspaliti po downloadu. Jedino je problem što će se ljudi bojati to raditi.SaPnA wrote:Da ali ce zemlje u kojima su usvojeni ovi zakoni biti uskracene i nece imati pristup ovim stranicamaJanjicar wrote:Nikada nece moci cenzurisati do te mjeretavustavus wrote:Mene zanima samo mozemo li ocekivati da ovako zavrse i torrenti..jednog dana nema vise torrenta..samo stoji FBI...AKO NE ZASTO NE?a cini mi se da ce internet biti jedna velika cenzura..zapamtite placacemo mi i da procitamo tekst a ne da skines film ili pjesmu...hiljadu sam puta cuo i procitao kako u bosni ne mogu stati tome u kraj...e hajd stavi da prodajes film na pik..sve moze..nevjerovatno...sta ce biti sljedece?ali ovo oko torrenta nek neko pojasni
jer evo primjera Rusija je vec najavila kako nece cenzurisati internet i misle kako je SOPA-in prijedlog smijesan
dakle uvjek ce postojati zemlje koje ce to dozvoljavati
EDIT: u medjuvremenu pronasao sam ovo http://torrentfreak.com/swedish-isp-ref ... ay-080327/
Tu svedska odbija blokirati thepiratebay...
- Entropio
#386 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa
I, usput, sve ovo nema veze sa SOPA-om. Ovo što se dešava je u skladu za zakonom DMCA iz 1998. godine. Dakle, ovo nije nešto izmišljeno sad... to postoji odavno, ali je akcija izvedena sad pa ljudi misle da je povezano. Da je prošla SOPA, FBI bi mogao svakom stanovniku Amerike blokirati pristup bilo kojem sajtu na svijetu. Nastavak priče odozgo... IPTorrents se prebaci na IPTorrents.ru. FBI ne može ugasiti taj sajt, ali bi mogao zabraniti (blokirati) pristup tom sajtu svim korisnicima interneta u Americi. Ali kako SOPA nije prošla, to ne mogu da urade.Janjicar wrote:Upravo tako brate
bilo kako bilo mogu se oni 'hebat nije im dosta sto gemaju lovu od koncerata vec hoce da i od cd-ova i pjesama dobijaju lovu
-
tavustavus
#387 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa
e obradovali ste me sa ovom pricom oko torrenta..samo nekako mi 'suhveli'..ne mogu da skinem sa megaupload zato ima torrent i eto filma,a ovo isto znaju i oni
..

- Janjicar
#388 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa
Ehhh sad bi najbolje bilo zakupiti dosta prostora napraviti normalnu stranicu bez reklama i bez iceg
dobar naziv
i rasiriti po netu
i dozvoliti upload svega i svacega
Kasnije uvesti premium i sve
ja bi za 10 mil. dollara odlezao 20 g :r
dobar naziv
i rasiriti po netu
i dozvoliti upload svega i svacega
-
DON_eARL
#389 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa
Ellinor wrote:Janjicar wrote: ali sta ako npr. zatvore stranicu preko koje sve to ide ? znam da Pirate bay se suocava non stop s nekim tuzbama ali jos uvijek ga niko nije uspio zatvoriti
Ne vjerujem da će torrentima stati u kraj, čak i kad bi utrnuli stranice poput piratebay-a. Torrent fajlovi (znači ne serije, filmovi i sl, već torrent fajlovi) su izuzetno mali i ne vjerujem da je cjelokupna baza padataka jednog piratebaya veća od 1 TB ili u najgorem slučaju nekoliko TB. Što znači, backup je lahko uraditi. I siguran sam da backup svih tih fajlova ima stotine ljudi bukvalno u svojim kućama. Koliko god puta da ga obore, on će se dizati. Možda na drugim adresama, drugim domenama, ali će se dizati.
Dok je Megaupload imao 25 milionta GB podataka na serverima. Backup je bio praktično nemoguć, skup.

Mislim da sam negdje vidio i veću arhivu, ali nije nesto pretjerano veća.
- ExNihilo
#390 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa
DON_eARL wrote:Ellinor wrote:Janjicar wrote: ali sta ako npr. zatvore stranicu preko koje sve to ide ? znam da Pirate bay se suocava non stop s nekim tuzbama ali jos uvijek ga niko nije uspio zatvoriti
19 gb hahahahahhaha, precijenio sam brojku. Znači, još smješnije.
Odoh skinut, da arhiviram piratebay
- ExNihilo
#391 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa
Ma ništa, ovo je kraj file hosting servisa. Rahmet im lijepoj duši. Možda nekada uskrsnu.
- Janjicar
#392 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa
Christian Schmid se prepao da nece zavrsit kao KimLud i ponosan wrote:Rapidshare je uklonio ogroman broj fajlova, uklanja i dalje... Nisam pronasao jos ispravan link, sve je pobrisano. Drama.
-
DON_eARL
#393 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa
Pa da, treba ti samo par stotina dolara da server zakupiš i digneš sve.
Cenzura. Pa pazite gdje šta skidate.
Cenzura. Pa pazite gdje šta skidate.
Last edited by DON_eARL on 23/01/2012 22:45, edited 1 time in total.
-
Frooteky
#394 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa
25k za kafa i kod nas nista ne bi odlež´oJanjicar wrote:Ehhh sad bi najbolje bilo zakupiti dosta prostora napraviti normalnu stranicu bez reklama i bez iceg
dobar naziv
i rasiriti po netu
i dozvoliti upload svega i svacega![]()
- ExNihilo
#395 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa
Gledajmo to sa svjetlije strane - bit će više seedera 
- ElRe
#396 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa
Znaci ode i baneprevoz.com
Morace se knjige kupovati...
Morace se knjige kupovati...
- ExNihilo
#397 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa
Ja baaa, ljudi skidajte s baneprevoz da možemo kasnije metnut na torrent. 
- Dasi
#398 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa
I rapidshare poceo brisati file-ove

- ExNihilo
#399 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa
Lud i ponosan wrote:Skinuo sam ja bazu baneprevoza preko torrenta (prije nekoliko dana, kada nije bilo govora o gasenju megaupload-a), tako da imam kamaru literature na racunaruEllinor wrote:Ja baaa, ljudi skidajte s baneprevoz da možemo kasnije metnut na torrent.Nemam doduse cjelokupnu bazu, ali nekih 80% da.
gdje je taj torrent?
- Dasi
#400 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa
I Europska unija pokušava cenzurirati internet: Počela borba protiv ACTA-e!
http://www.index.hr/vijesti/clanak/i-eu ... 95305.aspx
http://www.index.hr/vijesti/clanak/i-eu ... 95305.aspx