Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
radostan dan

#376 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by radostan dan »

zvali iz cccr-a i rekli da se ne zaje.avamo i da se vratimo na temu....

ko šta zna o ovome -

Image

zastava nogaro, za franc. tržište.
radostan dan

#377 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by radostan dan »

Image
lonely_rider

#378 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by lonely_rider »

101 special, za francusko trziste
spreca

#379 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by spreca »

Interesantno je da se je kod nas dosta vozala Lada .............rusi su po 10 godina cekali na red za auto a valjda nikad nismo prodavali stojadina rusima i ako je na ruskom trzistu bila glad za autima.
sinuhe

#380 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by sinuhe »

Ladu su prodavali i na zapad u Britaniju, cak i u Kanadu a dobro su je prodavali i u Finskoj gdje se par godina proizvodila Euro Samara.
spreca

#381 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by spreca »

sinuhe wrote:Ladu su prodavali i na zapad u Britaniju, cak i u Kanadu a dobro su je prodavali i u Finskoj gdje se par godina proizvodila Euro Samara.
Posle peresstrojke su rusi parakticno pokupovali sve lade koje su bile na hodu po cijeloj evropi.....cak se sjecam da su i po bosni hodali i kupovali lade jer kod njih je bila velika kriza za auta tada 90tih
lonely_rider

#382 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by lonely_rider »

u ratu su mnogi u sarajevu prodali stare lade za dobre pare ukrajinskim vojnicima....
spreca

#383 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by spreca »

lonely_rider wrote:u ratu su mnogi u sarajevu prodali stare lade za dobre pare ukrajinskim vojnicima....
Da i Ukrajincima
ljubav_aha

#385 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by ljubav_aha »

spreca wrote:
sinuhe wrote:Ladu su prodavali i na zapad u Britaniju, cak i u Kanadu a dobro su je prodavali i u Finskoj gdje se par godina proizvodila Euro Samara.
Posle peresstrojke su rusi parakticno pokupovali sve lade koje su bile na hodu po cijeloj evropi.....cak se sjecam da su i po bosni hodali i kupovali lade jer kod njih je bila velika kriza za auta tada 90tih
a grijanje u ladi,doslovno najtoplije koje sam ika dozvijela :lol: :thumbup: inace,ladu mi se nikad nije dopadala
KNELE 071

#386 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by KNELE 071 »

ljubav_aha wrote:predivna fotka sa teme o starom SA

MAN-lion's coach wrote:Image
ima li rusa,ukrajinaca,bjelorusa,ceho-slovaka i poljaka na fotki :-D ja sam ugledala francuza (citroen) :D :lol:
Gledam baš. nigdje ni jednog Renault 4 dva komada, Opel Record, citroen 2cv, Fiat 1300, neki kabrio, Vašingtonac, ovdje sve sami zapadnjaci :-D
radostan dan

#387 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by radostan dan »

spreca wrote:Interesantno je da se je kod nas dosta vozala Lada .............rusi su po 10 godina cekali na red za auto a valjda nikad nismo prodavali stojadina rusima i ako je na ruskom trzistu bila glad za autima.
misliš da bi palio na - 30? prenježno je to auto za rusko tržište i njihove tadašnje potrebe.
lonely_rider

#388 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by lonely_rider »

radostan dan wrote:
misliš da bi palio na - 30? prenježno je to auto za rusko tržište i njihove tadašnje potrebe.
kakvo veze ima paljenje na minusu sa tipom auta? pojasni nam molim te ...
radostan dan

#389 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by radostan dan »

idi na prvu stranu teme, pa polako redom, imaju ovde daleko teh. potkovanijih od mene, oni su lijepo objasnili zašto je sssr pravio auta kakva je pravio.
stojadin tu nije imao ni promil šanse.
lonely_rider

#390 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by lonely_rider »

pa kakva potkovanost treba za to??,nisu konji da budu potkovani....treba osnovno znanje o automobilima samo...
rashladna tekucina treba biti sa tackom smrzavanja ispod -30,za tako teske uslove postoje motorna ulja koja su druge gradacije,treba biti dobar akumulator i anlaser ,ispravne svjecice i motor i svaki auto koji nije dizel bez obzira na marku i tip pali ....
KNELE 071

#391 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by KNELE 071 »

lonely_rider wrote:pa kakva potkovanost treba za to??,nisu konji da budu potkovani....treba osnovno znanje o automobilima samo...
rashladna tekucina treba biti sa tackom smrzavanja ispod -30,za tako teske uslove postoje motorna ulja koja su druge gradacije,treba biti dobar akumulator i anlaser ,ispravne svjecice i motor i svaki auto koji nije dizel bez obzira na marku i tip pali ....
I još ti treba ti bolji saug, to jeste veća dizna na karburatoru, i jača klapana da što bolje zatvori dovod vazduha, to jeste da bude smješa bogatija sa više benzina, a manje zraka. Zbog toga ruska auta troše više od ostalih. :thumbup:
lonely_rider

#392 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by lonely_rider »

slazem se za bogatiju smjesu ,recimo jos da treba malo podesit i predpaljenje ,smanjiti zazor svjecica i platina ako ih vozilo ima :)
ljubav_aha

#393 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by ljubav_aha »

jedne zime u decmebru na daekoom sjeveru,na granici kanade,stari rabbit,prizveden krajem '80tih , upalio iz prve,ostala auta paf,a nije ruski auto :D
goran16v

#394 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by goran16v »

Moja mater je prije skoro 30 god imala Ladu Rivu 1500 2107 za domace (rusko trziste - jer smo zivjeli tamo) i ta Lada je za razliku od Lada za izvoz bila "cirilicni" Ziguli i takorekuc tapacirana, od jorgana s unutrasnje strane haube do izolacije po nekakvim crijevima. U januaru '86 je jedno jutro taj auto upalio na -42. Taj auto je vozen svaki dan 7 god, sipalo se jedino dostupno gorivo od 90 oktana, vrtio je cca 70k km godisnje. Nemam pojma koliko je na kraju taj auto presao, sjecam se da je bila sva izudarana i da nikad nije stala niti se nesto znacajno popravljalo (tipa kakva generalka ili nesto slicno)
spreca

#395 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by spreca »

ljubav_aha wrote:jedne zime u decmebru na daekoom sjeveru,na granici kanade,stari rabbit,prizveden krajem '80tih , upalio iz prve,ostala auta paf,a nije ruski auto :D
Svi proizvodjaci auta za neke posebne klimatske uslove prilagodjavaju auta tim uslovima.Sva auta koja se proizvode za rusiju se recimo rade tako da je klirens visi za 2 cm od evropske varijante i a sto se tice palenja u zimskim uslovima su isto podesena na temp.do -35.............ja sam nekad bio u Iraqu i tamo niti jedno auto za njihovo trziste nije imalo grijanje :lol: :lol: :lol: :lol: ali zato su svi skoro imali klimu.....sve zavisi za koje trziste se radi auto
spreca

#396 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by spreca »

goran16v wrote:Moja mater je prije skoro 30 god imala Ladu Rivu 1500 2107 za domace (rusko trziste - jer smo zivjeli tamo) i ta Lada je za razliku od Lada za izvoz bila "cirilicni" Ziguli i takorekuc tapacirana, od jorgana s unutrasnje strane haube do izolacije po nekakvim crijevima. U januaru '86 je jedno jutro taj auto upalio na -42. Taj auto je vozen svaki dan 7 god, sipalo se jedino dostupno gorivo od 90 oktana, vrtio je cca 70k km godisnje. Nemam pojma koliko je na kraju taj auto presao, sjecam se da je bila sva izudarana i da nikad nije stala niti se nesto znacajno popravljalo (tipa kakva generalka ili nesto slicno)
Жигули :lol: :lol: :lol: samo za izvoz se je radilo pod nazivom Lada
ljubav_aha

#397 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by ljubav_aha »

spreca wrote:
ljubav_aha wrote:jedne zime u decmebru na daekoom sjeveru,na granici kanade,stari rabbit,prizveden krajem '80tih , upalio iz prve,ostala auta paf,a nije ruski auto :D
Svi proizvodjaci auta za neke posebne klimatske uslove prilagodjavaju auta tim uslovima.Sva auta koja se proizvode za rusiju se recimo rade tako da je klirens visi za 2 cm od evropske varijante i a sto se tice palenja u zimskim uslovima su isto podesena na temp.do -35.............ja sam nekad bio u Iraqu i tamo niti jedno auto za njihovo trziste nije imalo grijanje :lol: :lol: :lol: :lol: ali zato su svi skoro imali klimu.....sve zavisi za koje trziste se radi auto
u pitanju je americko trziste,ali nije bio eksluzivan slucaj za Aljasku :D :lol: i dalje ne razumijem,kako se tako nesto desilo sa autiom :-D
zambaklija

#398 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by zambaklija »

spreca wrote:ja sam nekad bio u Iraqu i tamo niti jedno auto za njihovo trziste nije imalo grijanje :lol: :lol: :lol: :lol: ali zato su svi skoro imali klimu.....sve zavisi za koje trziste se radi auto
:shock: :shock: zar auta sa klimom imaju još i grijanje :shock: :shock: :shock:
goran16v

#399 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by goran16v »

zambaklija wrote:
spreca wrote:ja sam nekad bio u Iraqu i tamo niti jedno auto za njihovo trziste nije imalo grijanje :lol: :lol: :lol: :lol: ali zato su svi skoro imali klimu.....sve zavisi za koje trziste se radi auto
?????
spreca

#400 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by spreca »

zambaklija wrote:
Nisam mislio na sadasnji sistem klime ......nego na AC....koji je ranije bio odvojen od grijanja......ta auta o kojima sam rekao da smo imali u Iraqu,nisi mogao koristiti kod nas zimi jer grijanja uopste nemaju.....odnosno nisu imali onaj mali kao hladnjak za grijanje..............a sto?...jel to auta sa klimom nemaju grijanje?
Post Reply