ko šta zna o ovome -

zastava nogaro, za franc. tržište.
Moderators: _BataZiv_0809, anex

Posle peresstrojke su rusi parakticno pokupovali sve lade koje su bile na hodu po cijeloj evropi.....cak se sjecam da su i po bosni hodali i kupovali lade jer kod njih je bila velika kriza za auta tada 90tihsinuhe wrote:Ladu su prodavali i na zapad u Britaniju, cak i u Kanadu a dobro su je prodavali i u Finskoj gdje se par godina proizvodila Euro Samara.
Da i Ukrajincimalonely_rider wrote:u ratu su mnogi u sarajevu prodali stare lade za dobre pare ukrajinskim vojnicima....
a grijanje u ladi,doslovno najtoplije koje sam ika dozvijelaspreca wrote:Posle peresstrojke su rusi parakticno pokupovali sve lade koje su bile na hodu po cijeloj evropi.....cak se sjecam da su i po bosni hodali i kupovali lade jer kod njih je bila velika kriza za auta tada 90tihsinuhe wrote:Ladu su prodavali i na zapad u Britaniju, cak i u Kanadu a dobro su je prodavali i u Finskoj gdje se par godina proizvodila Euro Samara.
Gledam baš. nigdje ni jednog Renault 4 dva komada, Opel Record, citroen 2cv, Fiat 1300, neki kabrio, Vašingtonac, ovdje sve sami zapadnjaci
misliš da bi palio na - 30? prenježno je to auto za rusko tržište i njihove tadašnje potrebe.spreca wrote:Interesantno je da se je kod nas dosta vozala Lada .............rusi su po 10 godina cekali na red za auto a valjda nikad nismo prodavali stojadina rusima i ako je na ruskom trzistu bila glad za autima.
kakvo veze ima paljenje na minusu sa tipom auta? pojasni nam molim te ...radostan dan wrote:
misliš da bi palio na - 30? prenježno je to auto za rusko tržište i njihove tadašnje potrebe.
I još ti treba ti bolji saug, to jeste veća dizna na karburatoru, i jača klapana da što bolje zatvori dovod vazduha, to jeste da bude smješa bogatija sa više benzina, a manje zraka. Zbog toga ruska auta troše više od ostalih.lonely_rider wrote:pa kakva potkovanost treba za to??,nisu konji da budu potkovani....treba osnovno znanje o automobilima samo...
rashladna tekucina treba biti sa tackom smrzavanja ispod -30,za tako teske uslove postoje motorna ulja koja su druge gradacije,treba biti dobar akumulator i anlaser ,ispravne svjecice i motor i svaki auto koji nije dizel bez obzira na marku i tip pali ....
Svi proizvodjaci auta za neke posebne klimatske uslove prilagodjavaju auta tim uslovima.Sva auta koja se proizvode za rusiju se recimo rade tako da je klirens visi za 2 cm od evropske varijante i a sto se tice palenja u zimskim uslovima su isto podesena na temp.do -35.............ja sam nekad bio u Iraqu i tamo niti jedno auto za njihovo trziste nije imalo grijanjeljubav_aha wrote:jedne zime u decmebru na daekoom sjeveru,na granici kanade,stari rabbit,prizveden krajem '80tih , upalio iz prve,ostala auta paf,a nije ruski auto
Жигулиgoran16v wrote:Moja mater je prije skoro 30 god imala Ladu Rivu 1500 2107 za domace (rusko trziste - jer smo zivjeli tamo) i ta Lada je za razliku od Lada za izvoz bila "cirilicni" Ziguli i takorekuc tapacirana, od jorgana s unutrasnje strane haube do izolacije po nekakvim crijevima. U januaru '86 je jedno jutro taj auto upalio na -42. Taj auto je vozen svaki dan 7 god, sipalo se jedino dostupno gorivo od 90 oktana, vrtio je cca 70k km godisnje. Nemam pojma koliko je na kraju taj auto presao, sjecam se da je bila sva izudarana i da nikad nije stala niti se nesto znacajno popravljalo (tipa kakva generalka ili nesto slicno)
u pitanju je americko trziste,ali nije bio eksluzivan slucaj za Aljaskuspreca wrote:Svi proizvodjaci auta za neke posebne klimatske uslove prilagodjavaju auta tim uslovima.Sva auta koja se proizvode za rusiju se recimo rade tako da je klirens visi za 2 cm od evropske varijante i a sto se tice palenja u zimskim uslovima su isto podesena na temp.do -35.............ja sam nekad bio u Iraqu i tamo niti jedno auto za njihovo trziste nije imalo grijanjeljubav_aha wrote:jedne zime u decmebru na daekoom sjeveru,na granici kanade,stari rabbit,prizveden krajem '80tih , upalio iz prve,ostala auta paf,a nije ruski auto![]()
![]()
![]()
ali zato su svi skoro imali klimu.....sve zavisi za koje trziste se radi auto
spreca wrote:ja sam nekad bio u Iraqu i tamo niti jedno auto za njihovo trziste nije imalo grijanje![]()
![]()
![]()
?????zambaklija wrote:spreca wrote:ja sam nekad bio u Iraqu i tamo niti jedno auto za njihovo trziste nije imalo grijanje![]()
![]()
![]()
![]()
zar auta sa klimom imaju još i grijanje
![]()
![]()
Nisam mislio na sadasnji sistem klime ......nego na AC....koji je ranije bio odvojen od grijanja......ta auta o kojima sam rekao da smo imali u Iraqu,nisi mogao koristiti kod nas zimi jer grijanja uopste nemaju.....odnosno nisu imali onaj mali kao hladnjak za grijanje..............a sto?...jel to auta sa klimom nemaju grijanje?zambaklija wrote:spreca wrote:ja sam nekad bio u Iraqu i tamo niti jedno auto za njihovo trziste nije imalo grijanje![]()
![]()
![]()
![]()
zar auta sa klimom imaju još i grijanje
![]()
![]()