Mislim da je Porsche radio nesto oko bloka motora na Rivi.2AK-47 wrote:Kako to? Možeš li objasniti?respo wrote:porse je pomogao u tehnickim rjesenjima i djelimicno u dizajnu da se stvori lada riva
Lada Riva je tehnički i dizajnom Fiat 124
Manje poznate istine o automobilima
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- olensoner
#376 Re: Manje poznate istine o automobilima
- 2AK-47
#377 Re: Manje poznate istine o automobilima
Da se tu neradi o kakvoj trkačoj varijanti ili o Ladi 2105 VTF, jer znam, rastavljao sam te motore i na njima ništa nema da je wow, sve Fiat fazon?
Što se Porsche i Lade tiče ima ova Samara T3, to je varijanta iz Francuske, tačnije firme Poch,. Ubačen motor i pogon iz Porsche 959:

Što se Porsche i Lade tiče ima ova Samara T3, to je varijanta iz Francuske, tačnije firme Poch,. Ubačen motor i pogon iz Porsche 959:

- respo
#378 Re: Manje poznate istine o automobilima
do mene nije lada riva nego lada samara
ladu rivu je neko drugi potpomogao
- 2AK-47
#379 Re: Manje poznate istine o automobilima
Bila je i Niva od iste firme sa Porsche 911 turbo motorom, nastupila na Paris-Dakar 82. ili 83. neznam tačno godinu, ako nisu uzeli drugo mjesto tad.respo wrote:do mene nije lada riva nego lada samara
- respo
#380 Re: Manje poznate istine o automobilima
i obicnu samaru su pomogli iz porsea ne samo tu reli
-
frngla
#381 Re: Manje poznate istine o automobilima
koliko znam ne radi se o samari nego o ladi 110/111/112 nesto oko mjenjaca im je porsche radio cini mi se, ako se dobro sjecam (tj ako sam dobro upucen)
- respo
#382 Re: Manje poznate istine o automobilima
samara na motoru nema veze sa mjenjacem
- johntra
#383 Re: Manje poznate istine o automobilima
Porsche je nešto oko mjenjača i podvozja radio samo na SEAT Ibizi prve generacije...
- olensoner
#384 Re: Manje poznate istine o automobilima
The Samara engine was mostly designed and produced in-house, had a new single overhead cam design and was driven by a more modern rubber belt. The combustion chambers were developed in collaboration with Porsche.
- tvrtko 1. kotromanić
#385 Re: Manje poznate istine o automobilima
Top lista 50 najgorih auta svih vremena prema LA Times:
Dajem listu samo ovih poslije 1975:
1975-1989
1975 Bricklin SV1
1975 Morgan Plus 8 Propane
1975 Triumph TR7
1975 Trabant
1976 Aston Martin Lagonda
1976 Chevy Chevette
1978 AMC Pacer
1980 Corvette 305 "California"
1980 Ferrari Mondial 8
1981 Cadillac Fleetwood V-8-6-4
1981 De Lorean DMC-12
1982 Cadillac Cimarron
1982 Camaro Iron Duke
1984 Maserati Biturbo
1985 Mosler Consulier GTP
1985 Yugo GV
1986 Lamborghini LM002
1990-Present
1995 Ford Explorer
1997 GM EV1
1997 Plymouth Prowler
1998 Fiat Multipla
2000 Ford Excursion
2001 Jaguar X-Type
2001 Pontiac Aztek
2002 BMW 7-series
2003 Hummer H2
2004 Chevy SSR
Je su li vam neka poznata?
Ovdje se nalaze i neki jako skupi komadi, za razliku od onih koji misle da je skupo auto = dobro auto.
Baš mi je drago da sam vozio jednog od ovih
Dajem listu samo ovih poslije 1975:
1975-1989
1975 Bricklin SV1
1975 Morgan Plus 8 Propane
1975 Triumph TR7
1975 Trabant
1976 Aston Martin Lagonda
1976 Chevy Chevette
1978 AMC Pacer
1980 Corvette 305 "California"
1980 Ferrari Mondial 8
1981 Cadillac Fleetwood V-8-6-4
1981 De Lorean DMC-12
1982 Cadillac Cimarron
1982 Camaro Iron Duke
1984 Maserati Biturbo
1985 Mosler Consulier GTP
1985 Yugo GV
1986 Lamborghini LM002
1990-Present
1995 Ford Explorer
1997 GM EV1
1997 Plymouth Prowler
1998 Fiat Multipla
2000 Ford Excursion
2001 Jaguar X-Type
2001 Pontiac Aztek
2002 BMW 7-series
2003 Hummer H2
2004 Chevy SSR
Je su li vam neka poznata?
Ovdje se nalaze i neki jako skupi komadi, za razliku od onih koji misle da je skupo auto = dobro auto.
Baš mi je drago da sam vozio jednog od ovih
- hopi
#386 Re: Manje poznate istine o automobilima
šta si vozio jugu ili trabanta 
- tvrtko 1. kotromanić
#387 Re: Manje poznate istine o automobilima
Yugo, kako si samo pogodio
, ali bih volio da imam i trabanta 
- ranger
#388 Re: Manje poznate istine o automobilima
po kojim kriterijima?
a opet, ameri su mi bas kompetentna nacija za ocjenu koje auto valja a koje ne...
a opet, ameri su mi bas kompetentna nacija za ocjenu koje auto valja a koje ne...
- madner
#389 Re: Manje poznate istine o automobilima
Ne znam sta im fali na ovom BMW-7 iz 2002

- zli_hordas
#390 Re: Manje poznate istine o automobilima
Valjda dizajnmadner wrote:Ne znam sta im fali na ovom BMW-7 iz 2002![]()
-
Gost1515
#391 Re: Manje poznate istine o automobilima
Bez obzira na sve ... ja bih rado posjedovao DeLoreana s ove liste ... može i bez flux capacitora 

- tvrtko 1. kotromanić
#392 Re: Manje poznate istine o automobilima
u pm eto mi smo najpametnija nacija za sveranger wrote:po kojim kriterijima?
Evo šta kažu za bemčolu:
The Munich company's flagship sedan was nothing less than everything the company knew about car building, and that was quite a lot. Perfectly constructed, astonishingly fast and utterly besotted with technology, the big, gracious 7-series had but two flaws: The first was something called iDrive, a rotary dial/joystick controller situated on the center console, through which drivers adjusted dozens of vehicle settings, from climate, navigation and audio functions to things like the sound of the door chime. The reason for iDrive and similar systems is that designers were running out of room for switches and instruments. The trouble was that the iDrive was hard to work. Damn near impossible, in fact. Drivers spent many hair-pulling minutes driving to figure out how to add radio presets, for example, or turn up the air conditioning. When confronted with complaints, BMW engineers said, with barely disguised contempt: Ze system werks pervectly. Dis is no problem. Since 2002, BMW has gradually improved iDrive to make it more intuitive, but it's still a pain. The other flaw? The silly bubble butt, called the Bangle Bustle, after lead designer Chris Bangle.
Read more: http://www.time.com/time/specials/2007/ ... 41,00.html #ixzz1mUIy7eaa
Ha, Ha. Opet se spominje taj joy-stick. Gdje je ona moja forumašica
- ljubav_aha
#393 Re: Manje poznate istine o automobilima
Gost1515 wrote:Bez obzira na sve ... ja bih rado posjedovao DeLoreana s ove liste ... može i bez flux capacitora
ove fazone sa vratima nisam nikad kuzila,kod mene prodaju auto sa vratima koja se takodjer otvraraju kao kad mi pdognenmo svoje ruke paralelno sa ostatkom trupa
- tvrtko 1. kotromanić
#394 Re: Manje poznate istine o automobilima
Za Lorean DMC-12
Automotive icon, snappy dresser and FBI target John Z. De Lorean left the building in 2005, leaving behind 8,582 stainless-steel DeLoreans and one time-traveling hotrod. Few car projects were more maledicted than the DMC-12. By the time Johnny Z. got the factory in Northern Ireland up and running — and what could possibly go wrong there? — the losses were piling up fast. The car was heavy, underpowered (the 2.8-liter Peugeot V6 never had a chance) and overpriced. And De Lorean was having a few dramas of his own, resulting in one of law enforcement's more memorable hidden-camera tableaux: the former GM executive sitting in a hotel room with suitcases on money, discussing the supply-and-demand of nose candy. The Giugiaro-designed DMC-12 sure was cool looking, though. In August of this year, the Texas company that controls the rights to the name announced it will build a small number of new DMC-12's. How's that for time travel?

Read more: http://www.time.com/time/specials/2007/ ... 25,00.html #ixzz1mURW5k
Lijep je nije ni čudo kada ga je Giugiaro narisao. Nisam znao da ima Peugeotov motor, navodno nedovoljne snage za Loreanovu težinu. Ali evo najavljuju malu seriju novog Loreana, sa sadašnjom tehnologijom motora može biti zvijer.
Automotive icon, snappy dresser and FBI target John Z. De Lorean left the building in 2005, leaving behind 8,582 stainless-steel DeLoreans and one time-traveling hotrod. Few car projects were more maledicted than the DMC-12. By the time Johnny Z. got the factory in Northern Ireland up and running — and what could possibly go wrong there? — the losses were piling up fast. The car was heavy, underpowered (the 2.8-liter Peugeot V6 never had a chance) and overpriced. And De Lorean was having a few dramas of his own, resulting in one of law enforcement's more memorable hidden-camera tableaux: the former GM executive sitting in a hotel room with suitcases on money, discussing the supply-and-demand of nose candy. The Giugiaro-designed DMC-12 sure was cool looking, though. In August of this year, the Texas company that controls the rights to the name announced it will build a small number of new DMC-12's. How's that for time travel?

Read more: http://www.time.com/time/specials/2007/ ... 25,00.html #ixzz1mURW5k
Lijep je nije ni čudo kada ga je Giugiaro narisao. Nisam znao da ima Peugeotov motor, navodno nedovoljne snage za Loreanovu težinu. Ali evo najavljuju malu seriju novog Loreana, sa sadašnjom tehnologijom motora može biti zvijer.
- tvrtko 1. kotromanić
#395 Re: Manje poznate istine o automobilima
Ma Yugo je neuništiv!
BEOGRAD, TORINO, Kragujevac se ne pita, 15. Oktobar (Njuz) - Kako redakcija Njuza ekskluzivno saznaje od izvora bliskih Ministru za ekonomiju i regionalni razvoj Mlađanu Dinkiću, nakon razočaravajućih rezultata prodaje Punto Classic modela, u dogovoru sa Vladom Srbije, Fiat planira da u Srbiju vrati proizvodnju Zastavinih modela Jugo i Skala 55.
U cilju štednje, najavljeno je da će sve biti obavljeno u tajnosti i da, i kada počne ponovna prodaja neće biti agresivne kampanje kroz medije. U Fiatu veruju da je model „od usta – do usta“ najbolje rešenje za promociju novih modela.
Ništa od Diće 500?
Uslov koji je Fiat postavio pred Vladu je pomoć koja bi se ogledala u učešću države u iznosu od 3000 Evra u ceni svakog prodatog automobila zbog povećanih troškova proizvodnje u novim proizvodnim linijama po evropskim standardima. To bi donelo građanima ponovo mogućnost da popularnog „Stojadina“ ili Juga kupe po ceni od samo 4500 Evra, odnosno 5500 Evra u varijanti sa ugrađenim plinom, patosnicama, oba retrovizora, ugrađenim migavcima sa obe strane, i svetlima za maglu.
Giovani de Filipis, direktor Fijata u Srbiji, nije dao zvaničnu izjavu povodom ovog senzacionalnog poteza uprave iz Torina ali kako saznajemo on je iznuđen ne samo situacijom na tržištu već i pritiskom sindikata pa i samog premijera Italije Silvija Berluskonija.
Prema prvim komentarima iz Fiatovih prodajnih centara, svi su izgledi da će ovo biti pravi potez i ponuda kojoj će malo ko odoleti. Po najavama iz medija, očekuje se da će prvi kupac novog „keca“ biti sam Ministar Dinkić.

Hej samo 4500-5500 eura, pardon evra. i to sa dodatnom opremom, patosnice, oba retrovizora, migavci sa obe strane i maglenkama
Meni dva molim 
BEOGRAD, TORINO, Kragujevac se ne pita, 15. Oktobar (Njuz) - Kako redakcija Njuza ekskluzivno saznaje od izvora bliskih Ministru za ekonomiju i regionalni razvoj Mlađanu Dinkiću, nakon razočaravajućih rezultata prodaje Punto Classic modela, u dogovoru sa Vladom Srbije, Fiat planira da u Srbiju vrati proizvodnju Zastavinih modela Jugo i Skala 55.
U cilju štednje, najavljeno je da će sve biti obavljeno u tajnosti i da, i kada počne ponovna prodaja neće biti agresivne kampanje kroz medije. U Fiatu veruju da je model „od usta – do usta“ najbolje rešenje za promociju novih modela.
Ništa od Diće 500?
Uslov koji je Fiat postavio pred Vladu je pomoć koja bi se ogledala u učešću države u iznosu od 3000 Evra u ceni svakog prodatog automobila zbog povećanih troškova proizvodnje u novim proizvodnim linijama po evropskim standardima. To bi donelo građanima ponovo mogućnost da popularnog „Stojadina“ ili Juga kupe po ceni od samo 4500 Evra, odnosno 5500 Evra u varijanti sa ugrađenim plinom, patosnicama, oba retrovizora, ugrađenim migavcima sa obe strane, i svetlima za maglu.
Giovani de Filipis, direktor Fijata u Srbiji, nije dao zvaničnu izjavu povodom ovog senzacionalnog poteza uprave iz Torina ali kako saznajemo on je iznuđen ne samo situacijom na tržištu već i pritiskom sindikata pa i samog premijera Italije Silvija Berluskonija.
Prema prvim komentarima iz Fiatovih prodajnih centara, svi su izgledi da će ovo biti pravi potez i ponuda kojoj će malo ko odoleti. Po najavama iz medija, očekuje se da će prvi kupac novog „keca“ biti sam Ministar Dinkić.

Hej samo 4500-5500 eura, pardon evra. i to sa dodatnom opremom, patosnice, oba retrovizora, migavci sa obe strane i maglenkama
- Dupli_skalp
#396 Re: Manje poznate istine o automobilima
jel ovo fakat ozbilja ili šaljivi kućni video? 
-
goran16v
#397 Re: Manje poznate istine o automobilima
Kad komsije napisu "FiJat" i promjene licno ime koje je jos k tome i skracenica, FIAT - Fabbrica Italiana Automobili Torino, kako to rade u svim pisanim medijima u SRB, ja bi im povratio na komplet pravopis.
- tvrtko 1. kotromanić
#398 Re: Manje poznate istine o automobilima
"Ne znaju" Ameri šta je auto, američki passat

Na prvu, američki Passat izgledao nam je slično europskom. Tek su stražnja svjetla izgledala kao preseljena iz Jette, a nama, došljacima sa Starog kontinenta, neobično je bilo vidjeti i treće bočno staklo. No, ubrzo smo shvatili da za to postoji dobar razlog - američka izvedba, naime, naslonjena je na rastegnutu platformu PQ46, osovinskog razmaka od čak 280,5 cm. Znači, duža je od europske za punih 10 cm. Posljedica je da se straga sjedi, ako ne kao u Pheatonu, onda barem kao u Škodi Superb.

Na prvu, američki Passat izgledao nam je slično europskom. Tek su stražnja svjetla izgledala kao preseljena iz Jette, a nama, došljacima sa Starog kontinenta, neobično je bilo vidjeti i treće bočno staklo. No, ubrzo smo shvatili da za to postoji dobar razlog - američka izvedba, naime, naslonjena je na rastegnutu platformu PQ46, osovinskog razmaka od čak 280,5 cm. Znači, duža je od europske za punih 10 cm. Posljedica je da se straga sjedi, ako ne kao u Pheatonu, onda barem kao u Škodi Superb.
-
Blizanac
#399 Re: Manje poznate istine o automobilima
Pošto vidim da je ova tema dosta živa i da na njoj ima onih koji su se dobro izbirikali u automoto vilajetu, evo moje pitanje sa druge teme (
znam da je off, ali mi se žuri):
Imam ovakav problem:
Prije nekoliko dana, na Renault Meganeu (1.9 D 47 kW) je "propišala" tzv. boš pumpa (ustvari pumpa visokog pritiska). Odvukao sam auto majstoru, on mi je rekao da popravak traje 5-6 sati i da je najbolje da auto ostavim kod njega i dođem sutradan, kako sam i uradio.
Ujutro sam došao, pumpa je bila reparirana, međutim, na prvi pogled učinilo mi se da to uopće nije ona pumpa koja je bila na njemu. Nažalost, nisam se detaljno sjećao kako je izgledala moja pumpa, ali je ova imala neke detalje koje prethodna nije imala. Osim toga, kod paljenja a i kod vuče, osjećam da to nije kao nekad.
Imam dakle malu sumnju da mi je taj tip izvršio zamjenu i uvalio mi neku drugu pumpu.
Nešto sam načuo da postoje razni tipovi tih pumpi (BOSCH, LUCAS), pa me zanima u čemu je razlika među ovim tipovima i koja je bolja. Zna li neko koji tip pumpe se fabrički ugrađuje u ove Megane (godina proizvodnje 1996.)
Ako neko zna više o pumpama ili ima slična iskustva, bio bih zahvalan da napiše.
Imam ovakav problem:
Prije nekoliko dana, na Renault Meganeu (1.9 D 47 kW) je "propišala" tzv. boš pumpa (ustvari pumpa visokog pritiska). Odvukao sam auto majstoru, on mi je rekao da popravak traje 5-6 sati i da je najbolje da auto ostavim kod njega i dođem sutradan, kako sam i uradio.
Ujutro sam došao, pumpa je bila reparirana, međutim, na prvi pogled učinilo mi se da to uopće nije ona pumpa koja je bila na njemu. Nažalost, nisam se detaljno sjećao kako je izgledala moja pumpa, ali je ova imala neke detalje koje prethodna nije imala. Osim toga, kod paljenja a i kod vuče, osjećam da to nije kao nekad.
Imam dakle malu sumnju da mi je taj tip izvršio zamjenu i uvalio mi neku drugu pumpu.
Nešto sam načuo da postoje razni tipovi tih pumpi (BOSCH, LUCAS), pa me zanima u čemu je razlika među ovim tipovima i koja je bolja. Zna li neko koji tip pumpe se fabrički ugrađuje u ove Megane (godina proizvodnje 1996.)
Ako neko zna više o pumpama ili ima slična iskustva, bio bih zahvalan da napiše.
- hakunfuc
#400 Re: Manje poznate istine o automobilima
Možda samo nije dobro uzubljena pumpa, pa zbog toga teže pali i slabije vuče