Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
elSaik

#376 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by elSaik »

MUNAFIK wrote:
elSaik wrote:Postojeći globalni sistem je takav da ukoliko u nekim zemljama treba biti "Zapadna Europa" onda u brojnim drugim mora biti "Afrika." Čak i kada bi kod nas uredili sistem na način da poteče med i mlijeko to će biti jedino moguće zbog toga što u Kini dijete piša krv radeći 24/7. Zbog toga je kapitalizam globalni problem i nešto zbog čega treba čitav svijet da se bori, a vi možete i dalje o muslimanima i šaranju Vječne vatre.
Potpuno se slazem, ali sori ne pratim ideologiju koju forsira JOSD... Izmanipulisan sam vec jednom u Sarajevu na protestima za SIGURNOST, i to sve fino iskoristi SDP i popunise se fotelje, cak i neki od organizatora protesta dobise nova radna mjesta a sigurnost postala jos gora i niko nista... Tako da sto se mene tice necete vise iskoristiti...
Znamo. To isto sam rekao i novinaru kada me upitao zašto nema većeg odziva. JOSD će raditi na tome da u djelu pokaže da nije takav.

@Spejs - u Rimu je protestovalo, prema nekim procjenama, i preko 100.000 ljudi. Od toga broja je možda nekih 300-500 bilo spremno da se obračuna sa policijom. U BiH su nemogući takvi protesti sve dok na ulice izlazi po par stotina. Svakako, mislim da je i slab odzvi posljedica toga što se kod nas, s obzirom na očito jako niska životna očekivanja i nenaučenost na išta bolje, živi još uvijek jako dobro.
Spejs

#377 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by Spejs »

Zato su protesti u Rimu čitav dan bili udarna vijest na svim tv-kanalima, dok su one sa Wall Streeta već ubacili kao mali izvještaj prije vremenske prognoze.

Kod nas naravno ništa više nisam ni očekivao, letargija i učmalost.
Imamopobjednika

#378 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by Imamopobjednika »

avenged_sevenfil wrote:za mene su radikalni muslimani oni koji druge ocjenjuju prema njegovom imenu, a sam si svjestan da takvih ima, radikalni muslimani su oni koji su ganjali parove po jezeru i tukli ih.
Sa ovim se slazem. Ocito je onda da u tom slucaju imamo istu definiciju. Ali vi (ako nisi clan pokreta JOSD onda se izvinjavam) pod tom definicijom vrlo ocito ciljate i na samu IZ sto se moze vidjeti i pod ovim:
Radikalni muslimani su oni koji danas nasu djecu uce takvim vrijednostima vjere, a ne onim koje kojim bi trebali.
Ja nikada nisam nijednog imama cuo da je odobrio blentarije po Jezeru i drugim mjestima, naprotiv osudjivali su te idiotluke. Na kraju krajeva vrlo se jasno iz stavova JOSD-a vidi da ciljaju na instituciju IZ a ne na pojedine slobodne strijelce koji djeluju van te institucije i koji stvaraju probleme koje si naveo.
i meni su oni isti kao cetnici ustase i neonacisti
Nisu u mojim ocima isti kao ove koje si gore naveo. Meni su smetnja i iritantna pojava u istoj onoj mjeri kao i pripadnici tvoje ideologije. I vi i oni iskoristavate trenutnu situaciju kako bi pod plastom slobode i borbe protiv sistema prodali svoje totalitarne ideologije. Zato mozete i ocekivati otprilike istu podrsku javnosti kao i vehabije, s tim da njima cak dajem i odredjenu prednost.
HM 2011

#379 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by HM 2011 »

elSaik wrote:Postojeći globalni sistem je takav da ukoliko u nekim zemljama treba biti "Zapadna Europa" onda u brojnim drugim mora biti "Afrika." Čak i kada bi kod nas uredili sistem na način da poteče med i mlijeko to će biti jedino moguće zbog toga što u Kini dijete piša krv radeći 24/7. Zbog toga je kapitalizam globalni problem i nešto protiv čega treba čitav svijet da se bori, a vi možete i dalje o muslimanima i šaranju Vječne vatre.
1988-1998 su izgubljena prva radna mjesta zbog OUTSOURCINGA, u Kinu i Indiju....

Niko to nije primjetio, tržište rada je sa apsolutnom lakoćom apsorbovalo gubitke....

Sve je cvjetalo, profit prvih kompanija je bio 10-inama puta veći, dioničari su bili presretni, novac se trošio i donirao NEMILICE.....

Međutim, kao što kaže stara mudrost tržišne ekonomije, povećan plasman novca povećava cijene na tržištu zbog oskudne ponude, i cijene rastu za sve, i svi sada moraju raditi outsourcing u Kinu, Indiju i Maleziju, Indoneziju etc.... I dok to rade - prave i Downsizing (eufemizam za otpuštanje radnika), što povećava broj radne snage koja biva zaposlena u nekim vidovima uslužnih poslova (Usluge se kao što znamo slabo izvoze - pa Kina sa lakoćom postaje najveći izvoznik - a najveći izvoznik ujedno znači ONAJ KOJI AKUMULIRA NAJVIŠE BOGATSTVA)....

Kina u međuvremenu ne dozvoljava povećanje cijene rada i troškova života (planska ekonomija) te na taj način ostavlja širom otvorena vrata za ulaz novih proizvodnih pogona za čitavu planetu (dok mi neo liberalni kapitalisti samo želimo brodove, kamione i avione i ništa više? :-) ), kako pogoni ulaze i radna snaga postaje jeftina - čitava planeta je dužna da se izjednači sa Kinom po životnom standardu per Capita, u suprotnom privreda nije konkuretna - što dovodi do zaključka - a u vezi sa postom koji je citiran "djete radi 24/7" to znači da će i naša djeca da rade 24/7, 100% solidarno, pravi poziv na proteste - u smislu nemoj da bi ko izašao na iste ?

I usput ne rade djeca 24/7 nego punoljetna lica na pokretnim trakama za vrlo nisku cijenu rada za uslove BiH a kamo li Luxemburga......

Od radikalnog islama pa do globalnog tržišta i slobodne trgovine imamo društvene probleme sa stereotipima i aposlutnim neznanjem - dajte ljudi malo trznite se....

Počnite od prvog stereotipa koji glasi - mrzim nacionaliste i nacionalizam u Bosni i Hercegovini....

Problem u svemu tome je što u Bosni i Hercegovini od Daytona pa do danas, nismo imali priliku vidjeti BH nacionalizam na političkoj sceni na djelu - Javno -

Vi dragi moji nemate problem sa nacionalizmom, nego sa previše etničkih prava a nimalo nacionalizma....

I konstantno tvrdite kako mrzite nacionaliste na vlasti, a niti jedan od njih nije BH nacionalista.....

Renan begins his essay by noting that there is frequent confusion between the idea of nationhood and of racial or linguistic groupings, a form of confusion which he says can produce "the gravest errors".
http://en.wikipedia.org/wiki/What_is_a_Nation%3F
poznanik

#380 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by poznanik »

U BiH treba srušiti kapitalizam i ponovo uspostaviti socijalizam :oops:
punjach

#381 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by punjach »

nije mi se dalo ovu, po mom misljenju priglupu temu, postavljenu u cast americke komercijalizacije svega, pa evo cak i protesta, iscitavati cijelu....samo bih rekao, Sarajevo sto ste okupirali, okupirali ste.......mislim da nam je svima, ali bas svima, svim normalnim sarajlijama pun kufer okupacija.....te bih porucio ovim zagrijanim....ili okupirajte svoje selo, ili po staroj narodnoj, sjedi di si, ni za di si nisi........kada ljudi iz kontejnera jedu, to je sirotinja, kada u opstini cekas 4 sata potvrdu, to je neuredjen drzavni aparat na svim nivoima, kada pucaju u sred dana u gradu, to je kriminal......eh jedino, kad se amerikancima malo digne.....to je za kvalitetne proteste, ujedinjenje svijeta, da pati uz milione neduznih amerikanaca.......vala sam sit i amerikanaca, a i vas okupatora......
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#382 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by -LIBERO- »

komunisti,okupatori,banda crvena..hajd' ok. Samo jedno pitanje za ove silne kriticare?

Jeste li bili na nekom od proslih protesta?

A bilo je cijela slojevitost protesta,od borbe za socijalna prava,do raznih strukovnih sindikata,boraca,invalida,podrska raznih vrsta..i svaki put (sem za Jovu i to mozda samo jednom ili dva puta) nije bilo vise od par stotina ljudi.

Zato poenta e svega. Svi bi da pametuju preko "podrske" na fejsbucima i forumima,svi bi deklerativno nesto mijenjali svi nesto barem na kafi sa rajom kritikuju..svi imaju neke velike planove kako bi se sve moglo promijeniti i sta bi se sve trebalo uraditi..svi su za osudu ovoga ili onoga ALI...

Ali kada treba konkretno izaci na ulicu,kaad treba lijepiti plakate,izaci u debatu..nekako se konkretno pokrenuti i ucestvovati barem u nekom pokusaju da se nesto uradi ..e onda ovi silni kriticari ili se usute ili nastave i dalje kritikovati i traziti zamjerke preko fejsbuka i foruma...za te neke nove ,druge,proteste i bunt i tako u krug.

Sarajevo i BiH je ucmala,impotentna zabokrecina. Ljudi su zacahureni u svojim ljusturama u strahu da naprave barem mali,minijaturni,licni iskorak u vidu nekog konkretnog dijela i inicijative ka teznji da se nesto barem pokusa promijeniti.
Last edited by -LIBERO- on 18/10/2011 00:22, edited 1 time in total.
HomeSweetHome

#383 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by HomeSweetHome »

Vala ste ga pretjerali do te mjere da mi se nije dalo sve ni citati... Kao i uvijek, istina je vjerovatno negdje u sredini.
Vjerujem da nekim od nas komunisticki simboli njeguju sjecanja na ljepsi i bolji zivot, sigurniji i pravedniji. Ja bih ovdje dodala prividno pravedniji. Medjutim, postoje ljudi koji iz tog perioda i ne nose bas lijepa sjecanja, najblaze receno. Najveci je mozda broj onih koji su u sredini, da je moguce najljepse bi bilo smiksati lijepo iz onog i dobro iz ovog sistema... Zato smatram besmislenim, u najmanju ruku, taksativno nabrajanje nekakvih subjektivnih dozivljaja i ovoga i onoga, jer bi neko ko malo drugacije gleda na stvari, svaku od tih tacaka rahat mogao pobiti (cuj pobiti! demantovati).

Nego, sjeca li se iko onih poljoprivrednika sto su kampovali pred Vijecem ministara jedno dvije godine? Sjeca li se iko da su oni svojim protestima nesto promijenili osim sto su Lijanovica uspjeli ugurati u vlast?
Ljudi moji, morate shvatiti jednu stvar: da bi se napravio pritisak na nekoga na nacin da mu se deres pod prozorom (ili pustas mukanje krava i blejanje ovaca na razglas, kao sto to gore spomenuti poljoprivrednici onomad radise), iza tog prozora moras imati nekoga ko nije debelokozac i koga hladno zaboli sto ti dole blejis, mekeces i rices.
A prvi uslov je da iza tog prozora uopste ima nekoga, dakle da bude radni dan.
Sto se konkretnih protesta tice, veoma mi smeta sto je sve nekako obavijeno velom tajne... sta znaci "samo ti dodji, pa cemo ti tamo objasniti sve"? Kao da je neko prebrojavanje, a ne protest... Necu ni da dodjem ako nisam apsolutno sigurna da mi je tamo mjesto i da nemam nikakvu nedoumicu i tacka.

I konacno, vise mi je pun klinac dobro napisanih i lijepo srocenih programa, zahtjeva, uslova. Nama treba plan kako sve ono sto je lijepo sroceno i skontano provesti u djelo. Subotnjom setnjom po gradu postize se taman onoliko koliko se postize i onom kafom u Ferhadiji, po mom misljenju. I ne, ne aludiram ni na kakvo nasilje, svaki protest napustam onog trena kad prvi kamen bude bacen...

Ako ste uspjeli skupiti pametne ljude koji znaju kako svima nama uciniti zivot boljim, bujrum napisite. Koncizno, jasno, rijecnikom prosjecnog gradjanina ove zemlje. Ja cu rado ukrasti vrijeme od svoje djece da se pridruzim...

I slazem se, da, ljudi su u strahu, ne vjeruju vise nikome...
Imamopobjednika

#384 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

-LIBERO- wrote:komunisti,okupatori,banda crvena..hajd' ok. Samo jedno pitanje za ove silne kriticare?

Jeste li bili na nekom od proslih protesta?

A bilo je cijela slojevitost protesta,od borbe za socijalna prava,do raznih strukovnih sindikata,boraca,invalida,podrska raznih vrsta..i svaki put (sem za Jovu i to mozda samo jednom ili dva puta) nije bilo vise od par stotina ljudi.

Zato poenta e svega. Svi bi da pametuju preko "podrske" na fejsbucima i forumima,svi bi deklerativno nesto mijenjali svi nesto barem na kafi sa rajom kritikuju..svi imaju neke velike planove kako bi se sve moglo promijeniti i sta bi se sve trebalo uraditi..svi su za osudu ovoga ili onoga ALI...

Ali kada treba konkretno izaci na ulicu,kaad treba lijepiti plakate,izaci u debatu..nekako se konkretno pokrenuti i ucestvovati barem u nekom pokusaju da se nesto uradi ..e onda ovi silni kriticari ili se usute ili nastave i dalje kritikovati i traziti zamjerke preko fejsbuka i foruma...za te neke nove ,druge,proteste i bunt i tako u krug.

Sarajevo i BiH je ucmala,impotentna zabokrecina. Ljudi su zacahureni u svojim ljusturama u strahu da naprave barem mali,minijaturni,licni iskorak u vidu nekog konkretnog dijela i inicijative ka teznji da se nesto barem pokusa promijeniti.
Ovo nije protest gradjana, ovo je protest ljevice i to krajnje ljevice. Zasto zavaravati narod? Pa pogledaj samo sta zahtjevaju, te stvari nijedan ozbiljan ekonomista ne bi mogao ni zamisliti. I onda dodje Lamija Tanovic, koja je lafo liberal i daje podrsku protestima koji su za stvaranje jedne totalitarne drzave koja ce diktirati uslove trzistu a od cega sveijedan pravi liberal i sveijedna liberalne stranka u EU zazire i bjezi. Daj mi molim te jedan primjer liberala u EU koji su protiv privatizacije i za veci uplic drzave u ekonomiju, samo jedan jedini primjer? Zaustavljanje daljnje privatizacije, progresivno oporezivanje, zadruge, spustanje starosne granice za penziju (sto znaci veci porezi i nameti radnicima i poslodavcima a onda samim time i manje plate). Te gluposti su dovele do kraha istocnog bloka i planske ekonomije. Spustimo granicnu dob za penziju i imacemo Grcku za dvije godine.

Postoje stvari sa kojima se slazem: kompletna prva tacka, zabrana prodaje prirodnih resursa (za ovo se nijedna stranka i ne zalaze pa je samim time suludo i traziti obustavu toga), revizija privatizacije, smanjenje birokratije i drzavnickih primanja (a sta je sa ostalim uzivacioma budzetskih plata, tu se naravno mudro suti) i donekle se mogu sloziti sa drzavnim subvencioniranjem poljoprivrede. Ostalo je ili providna demagogija ili sulud plan za jos brzim putem do dna.
Last edited by Imamopobjednika on 18/10/2011 13:04, edited 2 times in total.
poznanik

#385 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by poznanik »

Imamopobjednika wrote:Ovo nije protest gradjana, ovo je protest ljevice i to krajnje ljevice...
Država i društvo u BiH teži ka "zapadnom" načinu života, a sa "zapada" nam dolazi i napredak (EU), ali i dolaze poruke i zahtjevi slični subotnjim zahtjevima "ljevice", "krajnje ljevice" u BiH.

Trebali se BiH vlast zabrinuti zbog pojave "ljevice", "krajnje ljevice" u BiH?
Imamopobjednika

#386 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

poznanik wrote:Trebali se BiH vlast zabrinuti zbog pojave "ljevice", "krajnje ljevice" u BiH?
Zabrinuti se sto je krajnja ljevica uspjela okupiti cak cca 300 ljudi (od kojih barem 20% nije znalo ko stoji iza okupljanj... pardon okupacije Sarajeva) u tri veca bh grada?

Nimalo.

Vise bi se mozda trebali zabrinuti sto daju dozvolu za demonstracije organizaciji (JOSD) u cijem se sastavu nalazi i organizacija "Mlada Bosna" iz Lukavice, bastinici lika i djela teroriste Gavrila Principa i ostalih njegovih kolega - srpskih unitarista. Shodno tome naziv okupljanja "Okupirajmo Sarajevo" dobija i svoju pravu dimenziju. Samo vam je jos vojvoda Stepa Stevanovic nedostajao pa da se vratimo u sretna, stara vremena.
Last edited by Imamopobjednika on 18/10/2011 01:28, edited 1 time in total.
stochar

#387 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by stochar »

najlakse je kenjat po forumu
MUNAFIK

#388 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by MUNAFIK »

stochar wrote:najlakse je kenjat po forumu

Covjek je upravu... Ljudi iz te organizacije slave Principa...
poznanik

#389 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by poznanik »

MUNAFIK wrote:
Pa je li to nova vlast zabranila Principa?
avenged_sevenfil

#390 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by avenged_sevenfil »

poznanik wrote:
MUNAFIK wrote:
Pa je li to nova vlast zabranila Principa?

Samo malo njemu smeta naziv okupirajmo Sarajevp, a isto tako mu smeta ako neko slavi ubicu tadasnjeg okušpatora.Malo kontradiktorno :-) :-)
stochar

#391 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by stochar »

avenged_sevenfil wrote: Samo malo njemu smeta naziv okupirajmo Sarajevp, a isto tako mu smeta ako neko slavi ubicu tadasnjeg okušpatora.Malo kontradiktorno :-) :-)
Imamopobjednika

#392 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

avenged_sevenfil wrote:Samo malo njemu smeta naziv okupirajmo Sarajevp, a isto tako mu smeta ako neko slavi ubicu tadasnjeg okušpatora.Malo kontradiktorno :-) :-)
Aha, na kraju pokazujemo svoje pravo lice. Dakle clanova JOZD-a ipak bastine lik i djelo teroriste Gavrila Principa. Pa da ti objasnim par razlika izmedju tadasnjeg okupatora (Austrougara) i okupatora za koje se zalagao Princip:
1) Austrougari nizu cijepali granice moje drzave a Principovi jesu (banovine, itd).
2) Austrougari su priznavali postojanje moje etnicke skupine i moj jezik a Principovi nisu.
3) Austrougari nikada nisu izvrsili genocid nad mojim narodom a Principovi jesu barem 4-5.
4) Austrougari nisu opljackali i na prosjacki stap sveli moj narod a Principovi jesu (agrarna reforma za vrijeme Kraljevine i nacionalizacija za vrijeme SFRJ).

Priznaces, razlika je ogromna. Princip je ubio jednog okupatora da bi na njegovo mjesto mogao doci drugi, mnogo, mnogo okrutniji. Nije se on borio za nezavisnost BiH nego za okupaciju BiH od strane Srbije. Okupacija Sarajeva nije prestala 1918. godine, naprotiv. I unuci nekadasnjih clanova srpske Mlade Bosne bi izgleda ponovo da okupiraju moj grad. Nece moci.
poznanik

#393 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by poznanik »

A i ovaj Safet svašta pjeva :D
bosanski

#394 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by bosanski »

Jel ovi protesti jos traju?
Kad vec zelite rusiti kapitalizam i placete sto vas vise ljudi nije podrzalo sto niste stisnuli i prespavali dvije tri noci u parku? Serete drugima a sami ste bezkicmenjaci
HomeSweetHome

#395 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by HomeSweetHome »

Imamopobjednika :thumbup:

Dakle, fakat me moj zenski instikt nikad ne vara...
maher

#396 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by maher »

zanimljivo...nazvati sarajevo ili bih zabokrecinom i pogledati sta se zbivalo posljednjih dvadesetak godina...prije dvadesetak godina pola evrope je bilo pod komunistickim rezimima, berlin je bio podijeljen grad...u jugoslaviji je bio jednopartijski sistem...kao sto se ova ekipa kao bori protiv wall streeta, demokratski orijentisani pojedinci borili su se za ukidanje verbalnog delikta...borili su se za slobodu javnog govora...tako da svi ovi koji su se u subotu skupili ispred bbi u jugoslaviji bi vec lezali najmanje sest mjeseci za verbalni delikt...
znaci, rusenje berlinskog zida, pad komunizma, uvodjenje visepartijskog sistema, promjena drustvenog uredjenja, rat, samoorganizovani gradjani koji se suprotstavljaju jna, razoreni gradovi i privreda, poslijeratna obnova razrusenog, povratak izbjeglica, uspjela i neuspjela privatizacija, ...uz kasnije ujedinjenje evrope, globalizaciju, kraj industrijskog doba i pocetak informatickog doba,....i sve to u samo dvadeset godina...zaista, mozemo to nazvati kako hocemo, ali zabokrecina sigurno nije...pogotovo ne za gradjane sarajeva...
imao sam priliku vidjeti skup u subotu,...ostala mi je slika stotinjak gradjana, zastava saveza komunista pored spomenika preko hiljadu ubijene djece u sarajevu...prije samo dvadestak godina...
bepinaa

#397 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by bepinaa »

HomeSweetHome wrote:Vala ste ga pretjerali do te mjere da mi se nije dalo sve ni citati... Kao i uvijek, istina je vjerovatno negdje u sredini.
Vjerujem da nekim od nas komunisticki simboli njeguju sjecanja na ljepsi i bolji zivot, sigurniji i pravedniji. Ja bih ovdje dodala prividno pravedniji. Medjutim, postoje ljudi koji iz tog perioda i ne nose bas lijepa sjecanja, najblaze receno. Najveci je mozda broj onih koji su u sredini, da je moguce najljepse bi bilo smiksati lijepo iz onog i dobro iz ovog sistema... Zato smatram besmislenim, u najmanju ruku, taksativno nabrajanje nekakvih subjektivnih dozivljaja i ovoga i onoga, jer bi neko ko malo drugacije gleda na stvari, svaku od tih tacaka rahat mogao pobiti (cuj pobiti! demantovati).

Nego, sjeca li se iko onih poljoprivrednika sto su kampovali pred Vijecem ministara jedno dvije godine? Sjeca li se iko da su oni svojim protestima nesto promijenili osim sto su Lijanovica uspjeli ugurati u vlast?
Ljudi moji, morate shvatiti jednu stvar: da bi se napravio pritisak na nekoga na nacin da mu se deres pod prozorom (ili pustas mukanje krava i blejanje ovaca na razglas, kao sto to gore spomenuti poljoprivrednici onomad radise), iza tog prozora moras imati nekoga ko nije debelokozac i koga hladno zaboli sto ti dole blejis, mekeces i rices.
A prvi uslov je da iza tog prozora uopste ima nekoga, dakle da bude radni dan.
Sto se konkretnih protesta tice, veoma mi smeta sto je sve nekako obavijeno velom tajne... sta znaci "samo ti dodji, pa cemo ti tamo objasniti sve"? Kao da je neko prebrojavanje, a ne protest... Necu ni da dodjem ako nisam apsolutno sigurna da mi je tamo mjesto i da nemam nikakvu nedoumicu i tacka.

I konacno, vise mi je pun klinac dobro napisanih i lijepo srocenih programa, zahtjeva, uslova. Nama treba plan kako sve ono sto je lijepo sroceno i skontano provesti u djelo. Subotnjom setnjom po gradu postize se taman onoliko koliko se postize i onom kafom u Ferhadiji, po mom misljenju. I ne, ne aludiram ni na kakvo nasilje, svaki protest napustam onog trena kad prvi kamen bude bacen...

Ako ste uspjeli skupiti pametne ljude koji znaju kako svima nama uciniti zivot boljim, bujrum napisite. Koncizno, jasno, rijecnikom prosjecnog gradjanina ove zemlje. Ja cu rado ukrasti vrijeme od svoje djece da se pridruzim...

I slazem se, da, ljudi su u strahu, ne vjeruju vise nikome...
:thumbup:
enx

#398 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by enx »

Vi momci iz JOSDa niste skontali šta je Sarajevo i šta sve Sarajlije mogu da urade kad hoće.
Evo ovdje ste uspjeli da ujedinite ljude različitih mišljenja i stavova, vjera i nacija, generacija i građana koji žive u ovom gradu protiv sebe.
A Sarajlije se uvijek ama baš uvijek ujedine kad osjete opasnost po njihov grad.
Možda je ovo za vas ipak prevelik zalogaj, da vi ipak još malo učite, brzo će vam rokovi, pa se vidimo nekom drugom prilikom kad budete spremni da otvoreno igrate.
quasar

#399 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by quasar »

Slazem se da je onaj sistem mogao da se dotjera da bude svima ili skoro svima potaman. Nije bilo pametno potpuno ga demolirati, zajedno sa svim dobrim stvarima koje tesko da cemo vratiti uskoro.
antimobbing
Location: Gdje je percepcija Dženeta za 2% Koruptokracije, Džehenem za 98% BiH populacije.

#400 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by antimobbing »

enx wrote:Vi momci iz JOSDa niste skontali šta je Sarajevo i šta sve Sarajlije mogu da urade kad hoće.
Evo ovdje ste uspjeli da ujedinite ljude različitih mišljenja i stavova, vjera i nacija, generacija i građana koji žive u ovom gradu protiv sebe.
A Sarajlije se uvijek ama baš uvijek ujedine kad osjete opasnost po njihov grad.
Možda je ovo za vas ipak prevelik zalogaj, da vi ipak još malo učite, brzo će vam rokovi, pa se vidimo nekom drugom prilikom kad budete spremni da otvoreno igrate.
Upravo tako sve je provaljeno i apsolvirano.
Naš narod (čitaj obična raja), a posebno Sarajlije su glavna politička pokretačka snaga koje je sama sebi dovoljna. Dokaz ovome je i taj, da je mega herojska i epska odbrana BiH, koja se ovih zadnjih godina proučava na najprestižnijim vojnim školama u svijetu sasvim spontano samo-organizovana od mahale do mahale. Sjećam se, nakon što je počeo rat i već je bila samo-organizovana odbrana naše države, ustvari da budem precizniji odbrana našeg naroda od totalnog i biološkog uništenja, jedan naš prijatelj svima donio grbove sa ljiljanima i kaže ''Hej raja ovo vam je grb i zastava naše države''. Većina je tada po prvi put u životu vidjela grb sa ljiljanima mada je rat već bio počeo i skoro svi su bili su u patikama. To većini raje nije posebno nešto značilo. Šta vam ovaj slučaj govori? Govori vam da se radi o jednom mega herojskom narod kojem ne treba uniforma da bi bili vojnici, ni zastava niti grb da bi sami organizovali svoj goli opstanak na ovim prostorima, a samim time i svoju državu, jer jednostavno ovaj narod je sam sebi dovoljan. Zbog ove činjenice, evo već više od pet stotina godina opstajemo na ovim prostorima a isto toliko vjekova sačuvali smo i svoju vjeru. Zbog ovih nepobitnih činjenica niko nema pravo da ovom narodu bilo što govori. To pravo nemaju čak ni vjernici sa nekim svojim novim poslije ratnim običajima koji su se pojavili da uče ovaj narod vjeri, a posebno to pravo nema neko drugi koji pokušava nametnuti ovom samoodrživom i herojskom bosanskom narodu, neku već svima nama apsolviranu ideologiju iz prošlog vijeka.
Post Reply