Zeludac(problemi vezani za njega)
Moderator: anex
- Tabhana
#376 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)
Taj fenix je nešto kao controloc, protiv te kiseline. Upaljen mi želdac i to je to, hehe.
Grlo me muči, valjda od one cijevi danas. Proći će sigurno u dva-tri dana.
Hvala.
Grlo me muči, valjda od one cijevi danas. Proći će sigurno u dva-tri dana.
Hvala.
-
ZenaZbrkovima
#377 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)
Hafis, malo sam se razocarala. Antitijela na parijetalne stanice su blago povisena od 10 do 20, kod mene su 13. Jel to definitivno potvrdjuje dijagnozu? Pronadjen opet helicobacter u krvi. Ne znam vrijednosti, sutra cu podici nalaze.Hafis wrote:Hajde da sačekamo te nalaze anti DNA i ANA, pa onda možemo to nekako raščlaniti.ZenaZbrkovima wrote: Opet janadjoh neke stare nalaze iz 2012, radila sam anti DNK i ANA, i bili su ok
radila sam ih opet u petak i cekam rezultate.
Sta mislis, jel moguce da su i sad ok, ako su tad bili![]()
Ja se sve nadam da je doslo do greske i da kod mene ipak nije u pitanju atroficni gastritis![]()
je li moguce da je tako, ako opet antitijela budu ok?
P:S: radila sam sad i antitijela na parijetalne stanice.
Edit: ACA-G blago povisena, ACA-M srednje povisena.
- Tabhana
#378 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)
U najmanju ruku, ova kila je super zanimljiva. Prosto čovjek ne može opisati situaciju sa kojom se pati skoro svaki dan. Osjećaj trnaca na prsima, nervozu, napad panike, znojenja, malaskavosti itd.
Nadam se da ovo neće ni najgori neprijatelji doživjeti.
Pošto se posti evo 18 sati, čudi me pa me ovako muči. Na iftaru jedem jako malo, da bi kasnije još mogoa jesti dvaput (također malo), ali eto očigledno da radim nešto pogrešno. Žvačem dugo, pazim na ishranu, dobio sam plan ishrane šta smijem, a šta ne, ali opet skoro pa sve isto.
Ah
Pošto se posti evo 18 sati, čudi me pa me ovako muči. Na iftaru jedem jako malo, da bi kasnije još mogoa jesti dvaput (također malo), ali eto očigledno da radim nešto pogrešno. Žvačem dugo, pazim na ishranu, dobio sam plan ishrane šta smijem, a šta ne, ali opet skoro pa sve isto.
Ah
- dulekrele
#379 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)
ako govoris o hijatalnoj herniji onda se ni u kojem slucaju ne bi smio izgladnjivati jer je izgladnjivanje najgora stvar kod HH. obroci treba da su cesci a manje obimni.Tabhana wrote:U najmanju ruku, ova kila je super zanimljiva. Prosto čovjek ne može opisati situaciju sa kojom se pati skoro svaki dan. Osjećaj trnaca na prsima, nervozu, napad panike, znojenja, malaskavosti itd.
Ah
- Tabhana
#380 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)
Oesophagitis
Hernia Hiatalis
Gastroduodenitis
Hvala na savjetu.
Hernia Hiatalis
Gastroduodenitis
Hvala na savjetu.
-
ZenaZbrkovima
#381 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)
Ne odgovaram te od posta, ne bih dusu da grijesim, al to je osnovno pravilo kod HH, bez izgladnjivanja, bez prejedanja, bez fizickog naprezanja (podizanja teskog).. I kaze meni dokt., kad se udebljas koji kg kila ce nestati. Al haj se udebljaj s ovakvim zelucem majcin sine. 
- agent_zero
#382 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)
Narode,
Ima li neko iskustva sa dr. Biserom Gogov (radni na klinici i u poliklinici Sanasa)? Jeli neko išao kod nje na pregled, kakav je stručnjak?
Hvala!
Ima li neko iskustva sa dr. Biserom Gogov (radni na klinici i u poliklinici Sanasa)? Jeli neko išao kod nje na pregled, kakav je stručnjak?
Hvala!
-
primula
#383 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)
Ja imam lose iskustvo sa dr. Gogov pa ako mozes zaobidji nju. Ja sam kod nje isla dvije godine i ona me uvjeravala da su hemoroidi a konačna dijagnoza je bila Kronova bolest.
Sretno
Sretno
- agent_zero
#384 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)
Hvala ti punoprimula wrote:Ja imam lose iskustvo sa dr. Gogov pa ako mozes zaobidji nju. Ja sam kod nje isla dvije godine i ona me uvjeravala da su hemoroidi a konačna dijagnoza je bila Kronova bolest.
Sretno
Prva opcija je svakako bila dr. Gribajčević, ali otišao čovjek na odmor, nema ga 3 sedmice.
-
ZenaZbrkovima
#385 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)
Kad vec ides privatno, boljeg od dr. Gornjakovica u Sunce Agram, neces naci... I za Gribajcevica sam cula da je dobar, ali ako mozes doci do Gornjakovica - vjeruj mi da bi vrijedilo.. Sretno u svakom slucaju.agent_zero wrote:Hvala ti punoprimula wrote:Ja imam lose iskustvo sa dr. Gogov pa ako mozes zaobidji nju. Ja sam kod nje isla dvije godine i ona me uvjeravala da su hemoroidi a konačna dijagnoza je bila Kronova bolest.
Sretno
Prva opcija je svakako bila dr. Gribajčević, ali otišao čovjek na odmor, nema ga 3 sedmice.
- Tabhana
#386 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)
Zna li iko šta je higijenska ishrana
Nema ni na google, pretpostavljam šta je, no nisam sasvim siguran. Ako neko zna šta se tačno podrazumljeva pod tim pojmom, bio bi mu zahvalan.
Ja sam dobio papir šta smijem jesti, a šta ne i dostva stvari mi nije jasno. Npr. ne smiješ paradajz (valjda koru), a smiješ ketčup. Ne previše masno, a smiješ majonezu itd.
Nema ni na google, pretpostavljam šta je, no nisam sasvim siguran. Ako neko zna šta se tačno podrazumljeva pod tim pojmom, bio bi mu zahvalan.
Ja sam dobio papir šta smijem jesti, a šta ne i dostva stvari mi nije jasno. Npr. ne smiješ paradajz (valjda koru), a smiješ ketčup. Ne previše masno, a smiješ majonezu itd.
- agent_zero
#387 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)
Znači i Srle je dobar.ZenaZbrkovima wrote:Kad vec ides privatno, boljeg od dr. Gornjakovica u Sunce Agram, neces naci... I za Gribajcevica sam cula da je dobar, ali ako mozes doci do Gornjakovica - vjeruj mi da bi vrijedilo.. Sretno u svakom slucaju.agent_zero wrote:Hvala ti punoprimula wrote:Ja imam lose iskustvo sa dr. Gogov pa ako mozes zaobidji nju. Ja sam kod nje isla dvije godine i ona me uvjeravala da su hemoroidi a konačna dijagnoza je bila Kronova bolest.
Sretno
Hvala na preporuci
-
primula
#388 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)
Dr. Gornjakovic definitivno najbolji, mene je spasio a bila sam i kod dr. Gribajčevica.
- Tabhana
#389 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)
Za one koji imaju gastritis, kilu i gerb.
Kako pamtim šta mi odgovara, a šta ne, da vam odmah kažem da ne uzimate cedevitu narandža ni pod razno. Gorio mi je stomak par sati nakon konzumiranja tog pića, valjda kada se pomiješa sa vodom bude kao gaziran. I baš čitam navečer da se narandža ne preporučuje ljudima koji imaju kilu.
Pronašao sam kahvu koja me ne muči toliko, blaga verzija.
Piše na njemačkom "Mild" (blaga). Malo muči, ali se može podnijeti.
Kako pamtim šta mi odgovara, a šta ne, da vam odmah kažem da ne uzimate cedevitu narandža ni pod razno. Gorio mi je stomak par sati nakon konzumiranja tog pića, valjda kada se pomiješa sa vodom bude kao gaziran. I baš čitam navečer da se narandža ne preporučuje ljudima koji imaju kilu.
Pronašao sam kahvu koja me ne muči toliko, blaga verzija.
Piše na njemačkom "Mild" (blaga). Malo muči, ali se može podnijeti.
-
ZenaZbrkovima
#390 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)
Meni recimo ova "obicna" (bosanska/turska kafa) vise ne smeta, cak ni na prazan zeludac, ali mi one kafe 3 u 1 i ostale gluposti dodju glave. Inace sam citala da nema nista gore od njih za gastritis. Sadrze puno secera i vjestackih dodataka a samu kafu u tragovima. Pa eto.
- Tabhana
#391 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)
Malo me muči, nelagodan osjećaj, ali jednostavno ne znam šta ću izjutra. Ja moram zalijevati doručak s nečim. Mlijeko?
Prosto nevjerovatno da čovjek ne smije skoro ništa konzumirati, odmah ga uhvati nelagoda, malaskavost itd, ovo u vezi želdca je čista patnja i ne želim ni najgorim dušmanima ovakvu patnju. Ovo ljeto uz ekstremne vrućine mi nikako nije leglo. Stres je uzrok svemu, bio sam dobar dugo vremena i baš znam šta je okidač svega bio...
Prosto nevjerovatno da čovjek ne smije skoro ništa konzumirati, odmah ga uhvati nelagoda, malaskavost itd, ovo u vezi želdca je čista patnja i ne želim ni najgorim dušmanima ovakvu patnju. Ovo ljeto uz ekstremne vrućine mi nikako nije leglo. Stres je uzrok svemu, bio sam dobar dugo vremena i baš znam šta je okidač svega bio...
-
ZenaZbrkovima
#392 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)
Ni mlijeko ne pijem vec dugo, dobijem grceve od njega. Ni kupovno a ni domace koje je jos i gore, zbog masnoce.
Poneka kap u kafu ne smeta.
Poneka kap u kafu ne smeta.
- Tabhana
#393 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)
Jesi li probala mlijeko sa niskim postotkom masnoće? Pročitao sam barem na desetak mjesta da ono prolazi bez problema.
Od sada ću svako jutro testirati sve, kahva, čaj, mlijeko itd, pa napišem ovdje.
Do sada kahva NE, blaga kahva Da i ne, tj. muči ali ne toliko. Od mlijeka se stomak napuše, to sigurno znam, samo se ne sjećam muči li mi želdac jer ga nisam odavno pio, itd.
Sa 89kg pao na tačno 76. Idemo na 70, pa da vidimo kakvo će stanje biti jer svako kaže valja smršati. Hajde ako valja, da vidimo kakav ću biti kada budem ravan kao daska petica. Prije u vrhunskoj formi bio, trenirao, krećao se, sada ne mogu meda
Od sada ću svako jutro testirati sve, kahva, čaj, mlijeko itd, pa napišem ovdje.
Do sada kahva NE, blaga kahva Da i ne, tj. muči ali ne toliko. Od mlijeka se stomak napuše, to sigurno znam, samo se ne sjećam muči li mi želdac jer ga nisam odavno pio, itd.
Sa 89kg pao na tačno 76. Idemo na 70, pa da vidimo kakvo će stanje biti jer svako kaže valja smršati. Hajde ako valja, da vidimo kakav ću biti kada budem ravan kao daska petica. Prije u vrhunskoj formi bio, trenirao, krećao se, sada ne mogu meda
-
ZenaZbrkovima
#394 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)
Naucit ces se zivjeti s tim, sta da ti kazem. Iskreno, ja se ne bojim lijekova pa svoju mirnu fazu odrzavam jednom tabletom Target-a(omeprazola) od 20 mg, svako jutro nataste. Ovo je prvi put u posljednjih 2-3 god da sam osjetila da mi omeprazol pomaze, do sad nije. Kad zaboli- zaboli, i odmah znas boljet ce narednih bar 10-15 dana i na gutljaj vode. Ja sam bila bas potonula nakon sto sam dobila dg hronicnog atroficnog gastritisa (nadji na netu koliko je to tezi oblik) medjutim, doktor me smirio i ubijedio me kako masa raje ima isti nalaz i kako to nije smak svijeta. Kaze-kad smiris glavu i to ce doci na svoje. I stvarno je bolje kad nekako naucis zivjeti s tim a ne boriti se protiv toga svake minute svakog dana, vec jednostavno prihvatis to kao dio sebe i prilagodis se. Prije pola god-god bih rekla da je nemoguce da cu ja jednog dana ovo pricati, ali sada stvarno tako mislim i puno sam mirnija i bolje se osjecam.Tabhana wrote: Prosto nevjerovatno da čovjek ne smije skoro ništa konzumirati, odmah ga uhvati nelagoda, malaskavost itd, ovo u vezi želdca je čista patnja i ne želim ni najgorim dušmanima ovakvu patnju. Ovo ljeto uz ekstremne vrućine mi nikako nije leglo. Stres je uzrok svemu, bio sam dobar dugo vremena i baš znam šta je okidač svega bio...
- Tabhana
#395 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)
Ja ovo imam od 18-godine, tačnije rečeno od 17 ali godinu dana sam se patio s tim prije nego što sam uradio tu gastroskopiju. Govorili mi ljudi da umišljam, da trebam ići psihijatru, valjda jer sam bio premlad da to dobijem. Čistom slučajnosti i završetkom u hitnoj sam uradio tu gastroskopiju gdje sam saznao šta mi je.
Od tada je prošloskoro 10-tak godina i dalje se mučim.
Baš mi je rekla doktorica da nakon terapije koristim i dalje controloc svaki drugi dan, pa sam razmišljao da opet uzmem tu kutiju, tj. nekoliko njih. Sada i nisu tako skupe 7KM jedna kutija, prije 10-tak godina je bila kutija 40-tak KM.
Hvala ti na lijepim riječima, čitao sam o tome, i zabrinuo sam se bio, ali vidim da ti to riješavaš na svojstven način i svaka čast na tome.

Od tada je prošloskoro 10-tak godina i dalje se mučim.
Baš mi je rekla doktorica da nakon terapije koristim i dalje controloc svaki drugi dan, pa sam razmišljao da opet uzmem tu kutiju, tj. nekoliko njih. Sada i nisu tako skupe 7KM jedna kutija, prije 10-tak godina je bila kutija 40-tak KM.
Hvala ti na lijepim riječima, čitao sam o tome, i zabrinuo sam se bio, ali vidim da ti to riješavaš na svojstven način i svaka čast na tome.
-
Zastozato
#396 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)
Ja sam jedno vrijeme imao velike probleme sa zeludcem, a onda sam poslije propuruke od rodice koja je imala slicne probleme, otisao doktoru Mandzukicu, te nakon nekoliko tretmana malo popravio stanje. Jos uvijek ponekad imam bolove, najvise ujutro kad tek ustanem. Bolovi su najjaci ako sam spavao na desnom boku. Kod mene je izgleda hernija. Ne smijem se prejedavati, ali nekad ne mogu da se kontrolisem. Kahvu sam skoro u potpunosti izbacio, a ako je istina to sto ste napisali za kahvu 'tri u jedan' necu ni nju vise piti.
-
budza
#397 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)
dobro za zeludac je da se pri kuhanju koristi himalajska so. obavezno ozbegavati jodranu so i dodatke jelima (vegetu i sl.).
- Tabhana
#398 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)
Šta podrazumljeva taj tretman.Zastozato wrote:Ja sam jedno vrijeme imao velike probleme sa zeludcem, a onda sam poslije propuruke od rodice koja je imala slicne probleme, otisao doktoru Mandzukicu, te nakon nekoliko tretmana malo popravio stanje. Jos uvijek ponekad imam bolove, najvise ujutro kad tek ustanem. Bolovi su najjaci ako sam spavao na desnom boku. Kod mene je izgleda hernija. Ne smijem se prejedavati, ali nekad ne mogu da se kontrolisem. Kahvu sam skoro u potpunosti izbacio, a ako je istina to sto ste napisali za kahvu 'tri u jedan' necu ni nju vise piti.
Najteže, barem meni je poslije jela ne leći 3 sata. Kada jedem dobro sažvačem hranu, ne jedem brzo nego lagano, ne jedem ni puno. Težak proces, zaista.
-
artime
#399 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)
Koliko dnevno se smije piti kafa? Ovo pitam ljude koje pate od problema sa želudcem.
-
razonoda
#400 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)
DR ce ti reci--ako imas problem --nikako , ali ako pijes jednu ujutru i ne osjecas problem poslije---nastavi tako.artime wrote:Koliko dnevno se smije piti kafa? Ovo pitam ljude koje pate od problema sa želudcem.
sve je individualno.