Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post Reply
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#376 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Chmoljo »

nou problem :mrgreen: ovo sve po sjećanju. ako neko bolje zna, već će odgovoriti ;-)
smurf

#377 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by smurf »

Moram ja tebe Chmoljo malo korigovati, Dobrinja je mjesec dana bila potpuno blokirana, od 13. maja '92. kada su cetnici preuzeli kontrolu nad vodovodom na Mojmilu pa do oslobadjanja istog. Taj period sam vec spomenuo negdje na pocetku teme, dakle imali smo opkoljeno Sarajevo, u njemu potpuno opkoljenu Dobrinju i u njoj Dobrinju 5 koja je bila "zatvorena". Pisem tako jer su se u ulazima organizovale dezure, navarile mreze u cemu su pomagale i komsije koje su bili aktivni i naoruzani pripadnici SDS-a. Naravno to se tada nije znalo, ali zahvaljujuci recimo takvoj dvojici komsija cetnici koji su dosli pred nas ulaz nisu u isti usli. A htjeli su pod izgovorom da je neko "sinoc" pucao iz nase zgrade (ni'dje veze). Ta dvojica su kasnije nestala bez traga i glasa, uredno zakljucali svoje stanove i otisli. Pretresom njihovih stanova su nadjene puske, municija, dokumentacija, radio stanica... Nakon oslobadjanja rezervoara na Mojmilu probija se barikada na lukavickoj cesti, snajperisti unistavaju protivoklopne mine, Dobrinja je deblokirana ali jos par mjeseci sam prolazak barikade je svakodnevno odnosio zrtve iako se preko iste vozilo maksimalnom brzinom. Uci u Dobrinju se i moglo, ali izaci je bilo puno teze. Kao civil morao si dobiti dozvolu od civilne zastite, pa od staba TO i obicno su izdavane na period od 24 h. U slucaju ne vracanja prijetio ti je gubljenjem stana i svih stvari... To je bio jedan extra potez koliko god sada on zvucao i izgledao apsurdan, ali se stanovnistvo tog naselja nije rasulo po gradu i samim tim je imao ko da brani isto. Zene i djeca su mogli otici, ali vojno i radno sposobni muskarci ne.
Chmoljo

#378 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Chmoljo »

znam da su izlazili na rezervoar, ali koliko znam nisu se nikad uspjeli fizički spojiti? ili griješim? a neko je pominjao da je u bježaniji odozgo, nekoliko njih probalo pretrčati u Nedžariće...

naravno, ko zna gdje je rezorvoar, i gdje je bila linija u Nedžarićima, zna kako su mogli čovjeka kamenom pogoditi. ali mi je, iskreno, ostalo nejasno za cestu.
Doda37

#379 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Doda37 »

Chmoljo wrote:
Eborg wrote:Koliko je Dobrinja bila "odsječena" od ostatka Sarajeva, prije svega mislim na centar grada i bolnicu "Koševo"? Je li ta komunikacija sa gradom bila "samo" jako opasna ili je bila blokirana pa se samo nekada moglo probiti?

I kako je išla ta komunikacija, od Dobrinje do televizije pa onda pratila tramvajske šine i pičila pravo, uz skretanje kod Socijalnog zbog snajpera sa Grbavice?
nije potpuno presječena, ali je mogla biti držana pod vatrom svake vrste. ako si bio ikada na Dobrinji, onda cesta koja ide na potezu studentski domovi - Dobrinja, je bila pod vatrom, i bukvalno oni prvi redovi kuća u Nedžarićima bili su pod kontrolom agresora. maltene, mogli su ručnim bombama držati tu cestu pod vatrom. a jedno vrijeme su bili i na brdu Mojmilo, koje je sa druge strane ceste... za proboj, trebala su cojones do poda.

to za snajpere sa Grbavice, onoliko koliko znam, za auto snajperska vatra i nije predstavljala toliki problem. valjda je strijelac morao biti profi, da pogodi auto pri velikoj brzini.

gora je bila vatra većeg kalibra (PAT npr.) sjetićeš se onog snimka Tamića, upravo na Socijalnom gdje ispod cerade iskače momak, sa gotovo izgubljenom nogom (da, preživio, i bez noge je). njega je tukao PAT, koliko se sjećam riječi upravo tog čovjeka, koji je bio stacioniran na krovu policijske škole na Vracama.

taj "put života" je išao nekako i ulicom Džemala Bijedića, dakle gdje su one fabrike "Žica", "Livnica", iza GRAS-a, pa na Pofaliće gore, iza Maršalke. tek si na M. Dvoru mogao lagano gradom... iako su sijačem sa Zlatišta mogli pogoditi Isusa u prst na Katedrali.
ovako su to odradjivali, sijac 84 optika, na postolju, upucan na npr. raskrsnicu, vidi te kad dolazis, sec. prije pusti rafal sam naletis na metak
Chmoljo

#380 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Chmoljo »

Doda37 wrote:
ovako su to odradjivali, sijac 84 optika, na postolju, upucan na npr. raskrsnicu, vidi te kad dolazis, sec. prije pusti rafal sam naletis na metak
to da, ali sijač nije snajper :mrgreen:

ali, jel onaj Rus, onaj pjesnik, smrdo, sa Zlatišta pucao po Sarajevu? baš je gađao iz tog sijača sa optikom, i Štrosmajerova je bila kao na dlanu.
Doda37

#381 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Doda37 »

Ne znam koliko si vozio auto u ratu , pogotovo prva dva tri mjeseca, ginulo se u autima zestoko, jer nije bilo odgovora na njihova snajperska i mitraljeska gnijezda, evo jedan primjer to moze biti 6 mjesec 1992. skoro na istom mjestu gdje je Dzilda poginuo ,auto na krovu na tram. sinama, vozac mrtav u maskirnoj uniformi, ja nailazim u pravcu grada sa dvojicom kolega, kocim... ekipa koja je tu jedan me prepoznaje i kroz prozor mi daje tek rođenu bebu , ja svom kolegi na suvozacevom mjestu i ubacuju mamu na zadnje sjediste, mami koliko se sjecam povrijedjena glava i koljena, dijete je bilo zivo, odvezao na Kosevo, poginuli je bio najvjerojatnije otac koji je isao po zenu i dijete. Dijete bi sada imalo 19 godina i ako cita SAX nek se javi , volio bi znati ko je.....
Chmoljo

#382 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Chmoljo »

čuj vozio :mrgreen: im'o 8 godina :oops:

zato pamtim fragmente. ali to što pamtim, i danas je jasno ko dan. neke stvari se ne zaboravljaju :)
radet

#383 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by radet »

Ovdje se čitava polemika vodila oko zarobljavanja posade transportera, isto ko da se radilo o domaćicama, a ne legitimnom vojnom cilju.
radet

#384 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by radet »

Ja sam bio zarobljen k'o 17-o godišnjak i prebijen na mrtvo ime u zatvoru kula. Ubijeno mi je 12 komšija iz ulice na moje oči. I sad mi trebamo da se pravadmo nekome o sudbini 5-6 zarobljenih četnika koji su ušli u naselje, u vojnom brbenom vozilu, da nanesu zlo. Kome, čemu? Mrš!!!
trambusek88

#385 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by trambusek88 »

smurf wrote:Moram ja tebe Chmoljo malo korigovati, Dobrinja je mjesec dana bila potpuno blokirana, od 13. maja '92. kada su cetnici preuzeli kontrolu nad vodovodom na Mojmilu pa do oslobadjanja istog.
Ja sam čuo da je 30.04. postavljena barikada na Lukavičku cestu, i da se do 02.05. moglo proći preko Aerodromskog naselja i Stupa preko područja koje su srbi kontrolisali, a da je onda 02.05. uslijedila totalna blokada.

Gledao sam na Youtubu jedan video gdje se vidi da su ljudi koji su bježali sa Dobrinje uz brdo do naselja Mojmilo-Turkušići (otprilike iznad današnjeg OKI-jevog gradilišta), ali je vjerovatno bio ogroman rizik.

Ovo je sve kako sam čuo jer sam u ratu bio mali, a gledao sam kad je gorjela prva zgrada u A.Šeremeta, i kad je Gorjela prva zgrada u C5 (odmah do trolejbusa)

Zna li neko ko je 17-21 Jula 1992. držao današnji Kedaš, Autoshop, i Haris Export?
Nekako s proljeća

#386 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Nekako s proljeća »

radet wrote:Ovdje se čitava polemika vodila oko zarobljavanja posade transportera, isto ko da se radilo o domaćicama, a ne legitimnom vojnom cilju.
Ne @radet, nego se samo ukazalo na jedan od rijetkih događaja za koji se može reći da mu se može pripisati pojam ratni zločin, a da je indirektno vezan za područje Dobrinje. Dakle , vojnici su zarobljeni na području Dobrinje ali na tom području se nad njima nije izvršio ratni zločin . Njihovo dislociranje u unutrašnjost Sarajeva , predstavlja čin predaje tih zarobljenika u nadležnost vojno-policijskih struktura tadašnjih snaga odbrane. Samim tim branioci Dobrinje ne mogu imati hipoteku , da su počinili ratni zločin. Područje Dobrinje se samo dovodi u vezi sa istim, jer su nad njenim područjem stvarno i lišeni slobode.

A šta se stvarno desilo sa tada zarobljenim a kasnije ubijenim vojnicima ex JNA meni lično je poznato, ali ne smatram da na ovoj temi išta više kažem. Čitajući nemali broj komentara , evidentno je da pojedine članove ''prenosi'' pa izađu i prostorno i vremenski iz teme...ali hajde, ja im ne zamjeram na tom. Nadam se ni oni meni , što sam ''ograničen''.

@radet, npr. poznato je meni da se u isti dan kada su snage VRS-e zauzele dio Aerodromskog naselja, na Trebeviću naše snage pretrpjele težak poraz i gubitke u ljudstvu. I još dosta povezanih događanja na sarajevskom ratištu a koji su indirektno vezani za dobrinjsko ratište...ali takva razmišljanja ne mogu se se svakim razmijenjivati. Zato sam ograničen haman isključivo na područje Dobrinje.

Malo me zbunjuje da ti, kao preživjeli svjedok počinjenog ratnog zločina u Aerodromskom naselju ne pišeš o tome po svom sjećanju i savjesti. Nisi ti slučajno preživio prijatelju, već između ostalog i da svjedočiš istinu u svoje i u ime onih koji nisu više živi. Mrtva usta ne govore, a ti koliko vidim tipkaš.
Nekako s proljeća

#387 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Doda37 wrote:
Tačno, jednom prilikom (tada je i ''mutevelija'' ranjen u nogu a 27 ranjeno, na našem pravcu 2 ubijena) smo im razbili prvu liniju kuća , iz koji se pješadijskim oružjem ugožavala sigurnost ''putnika preko barikade'' i RB-om gađale naše snage na D-5. Malo brdo čahura od tzv ''sijača'' smo našli....

Puškarnica je bila bočno urađena, tako da je to odgovor zašto ga nismo moglo'' poklopiti'' direktno. U vrijeme najavljenih ''ulaza i izlaza'' u i sa Dobrinje preko barikade, znali smo ''poklapati i do 20-tak puškarnica snaga VRS-e . Njihovi snajperisti su iz dubine (škola, kasarna, samostan, krovovi kuća...) su uzimali danak haman svakodnevno. Kuće smo zbog toga smatrali za shodnim da popalimo. Par obilježavajućih metaka grupisanih u gredu ili štok...i kuća je u plamenu. Onda slijedi njihov odgovor sa tenkom i Boforsom..., mi se onda spuštamo u stanove ispod 3-eg sprata u zgradi , jer ne mogu od ''svojih'' kuća na prvoj liniji da nas direktno gađaju.Zato one zgrade na D-5 i izgledaju onako ''izbušene''...
Image

Uploaded with ImageShack.us

Sa tih linija na D-5 je pogođen kvalitetan transporter snaga VRS-e... :thumbup:
Image

Last edited by Nekako s proljeća on 27/09/2011 10:12, edited 1 time in total.
BiH-x

#388 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by BiH-x »

radet wrote:Ja sam bio zarobljen k'o 17-o godišnjak i prebijen na mrtvo ime u zatvoru kula. Ubijeno mi je 12 komšija iz ulice na moje oči. I sad mi trebamo da se pravadmo nekome o sudbini 5-6 zarobljenih četnika koji su ušli u naselje, u vojnom brbenom vozilu, da nanesu zlo. Kome, čemu? Mrš!!!
X
smurf

#389 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by smurf »

trambusek88 wrote:
smurf wrote:Moram ja tebe Chmoljo malo korigovati, Dobrinja je mjesec dana bila potpuno blokirana, od 13. maja '92. kada su cetnici preuzeli kontrolu nad vodovodom na Mojmilu pa do oslobadjanja istog.
Ja sam čuo da je 30.04. postavljena barikada na Lukavičku cestu, i da se do 02.05. moglo proći preko Aerodromskog naselja i Stupa preko područja koje su srbi kontrolisali, a da je onda 02.05. uslijedila totalna blokada.

Gledao sam na Youtubu jedan video gdje se vidi da su ljudi koji su bježali sa Dobrinje uz brdo do naselja Mojmilo-Turkušići (otprilike iznad današnjeg OKI-jevog gradilišta), ali je vjerovatno bio ogroman rizik.

Ovo je sve kako sam čuo jer sam u ratu bio mali, a gledao sam kad je gorjela prva zgrada u A.Šeremeta, i kad je Gorjela prva zgrada u C5 (odmah do trolejbusa)

Zna li neko ko je 17-21 Jula 1992. držao današnji Kedaš, Autoshop, i Haris Export?
Fakat se ne sjecam tacno kada je barikada postavljena na Lukavicku cestu, svi ti prvi dani su mi stopljeni u jedno, a toliko mi se stvari desavalo da kada pocnem vrtiti film ispadne da su u pitanju godine... Adrenalin i bijes su cinili svoje... Helem nejse, cak i taj 13.05 je upitan ali to je sve par dana gore-dole. Kada su cetnici postavili barikadu na Lukavicku cestu ljudi su i dalje koristili istu. Nekada su samo pognute glave prolazili pored njihove patrole, nekada su ih ovi zaustavljali i legitimisali, preko dana na barikadi nije bilo nekih belaja dok nisu preuzeli vodovod. Sa prvim vecernjim satima su pocinjala puskaranja i ljudi bi se zakljucavali u ulazima. Tada je definitivno blokirana Dobrinja i tih mjesec dana totalne blokade su cetnici "peticu" smatrali svojom, patrolirali kroz naselje, izvodili stanare... Na D-5 tada nije postojao organizovani pokret otpora a oni su imali komunikaciju vodovod-Nedzarici. Svaki prolazak transportera gore-dole su osjetili stanari pomenutog naselja i prostorije okrenute ka barikadi se nisu mogle koristiti jer je bio propracen mitraljeskom paljbom.
Mene sad da ubijete ja ne kontam zasto oni nisu zauzeli "peticu", al' hvala im na tom propustu.
Chmoljo

#390 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Chmoljo »

@smurf, vidiš, uopšte nisam znao da je bila veza između rezervoara i Nedžarića :-) doduše, nije bilo ni moguće da se sa naše strane ugrozi cesta, doli iz same petice... Olimpijsko je direktno gledalo na Nedjariće i ambulantu.

i mislio sam da je linija bila negdje u garažama u petici i zgrade... sad se i ja ibretim zašto petica nije uzeta :?
Gile Šampion

#391 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Gile Šampion »

Chmoljo wrote:@smurf, vidiš, uopšte nisam znao da je bila veza između rezervoara i Nedžarića :-) doduše, nije bilo ni moguće da se sa naše strane ugrozi cesta, doli iz same petice... Olimpijsko je direktno gledalo na Nedjariće i ambulantu.

i mislio sam da je linija bila negdje u garažama u petici i zgrade... sad se i ja ibretim zašto petica nije uzeta :?
Pa veza između Nedžarića i vodovoda na neki način i jeste i nije bila.Kad bih rekao da jeste,ja koliko znam nijedno oklopno vozilo iz Nedžarića nije nikada prešlo na vodovod,kad bih rekao da nije-mogli su komotno da iz Nedžarića se popnu na vodovod isto kao što su imali komunikaciju vodovod-Lukavica...Zašto to nisu radili(Nedžarići -vodovod) ja zaista ne znam(ovo govorim iz nekih mojih sjećanja,možda neko ko je bio konstantno na D-5 zna bolje)

@trambusek88
U periodu 17-21.06.1992 današnji Kedaš,Autoshop i Haris je bio hajde da nazovemo ''ničija zemlja''. Padom naselja,naši nisu imali potrebe da ostaju o onome objektu koji je bio krhke konstrukcije(cigla-blokovi) a i četnicima je bilo rizično da budu u njemu.Zgrade do njega su kontrolisali oni. Tu im je 19 ili 20.06. ne sjećam se tačno, uništen BVP M-80,i trojica koja su preživjela prvi pogodak zoljom su iskočila i pokušala da pobjegnu iz njega.Pokušaj bjekstva im nije bio uspješan.
trambusek88

#392 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by trambusek88 »

Gile hvala na odgovoru.
Gledajući Dnevnike iz arhiva TVSLO iz tog perioda ja sam skontao da je ta ofanziva pokrenuta nekoliko dana prije predaje aerodroma snagama unprofora. Oni su tada vjerovatno prvenstveno htjeli da zauzmu naselja C4, C5 i D1 i tako u zadnji čas osiguraju koridor Nedžarići-Kula, ali zahvaljujući našim hrabrim borcima nisu uspjeli, pa su od Aerodromskog naselja do Dobrinje 1 morali prevaljivati oko 90-100 kilometara, i to dobrim djelom seoskim putevima :lol:
smurf

#393 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by smurf »

Ama ko ce ga znati, ja samo znam kada sam u junu dosao do svog stana da sam ga zatekao izresetanog, vecinom PAM-ovskom municijom i niti vidim razloga zasto bi moji rahmetli roditelji i komsije petljali da je to djelo transportera u prolazu, niti su mogli tu stranu izbusiti odnekle drugo. Mislim da ta komunikacija nije bila ucestala, da li je to bilo prilikom povlacenja, ne smijem tvrditi (iako sam u prethodnom postu napisao nesto drugo) jer nisam bio tu a i sam karamazov napisa kako mu nije jasno da su ostavljeni na cjedilu, a iz ovog ugla gledano moguce da su se bojali protivoklopnih sredstava sa Mojmila. U pomenuto vrijeme, nasa linija je bila u prvoj zgradi D-3... Sad mi prodje scena, noc je, kraj maja, pocetak juna, na pocetku ulice se cuje STOJ! KO IDE?! tajac. STOJ!!! LOZINKA!!! tajac STOJ!!!!! PUCAT CU!!!! tajac Malo kasnije dovode cetnika sa rukama na potiljku, liku u ruci kasikara :-) Hajde de, taj apsurd je kao i mogao proci, bas je bio mrkli mrak, ali lik je zaustavljen na po' ulice. Pitamo mi ovog momka sa pocetka koji je naredjivao da stane sta je radio? Kaze, ja mu viknem "STOJ i otkocim pusku a on samo nastavi hodati..." -I sta si ti uradio? "Pa zakocio pusku" :-) :lol: :lol: :lol: :lol:
@ Nekako s proljeca - znas li slucajno datum kada je zapaljeno 13. kuca u Nedzaricima? Sjecam se da je prije toga gorilo 13. auta na garazi...
Nekako s proljeća

#394 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Za precizan datum bih morao da zamolim da se potraži u arhivi,a po sjećanjubi to bilo okvirno od sredine Jula i prvu heftu Avgusta 1992 godine. Kao što sam već ispisao, kuće u Nedzarićima a koje su korištene da se iz njih (uglavnom krovovi) djeluje snajperom po barikadi su postale naša meta.
Image

Za paljenje smo koristili tzv ''obilježavajuću '' municiju, a to je metak 7,62 koji na zrnu ima zelenu boju. On se koristi inače za korekciju pri gađanju, tako da se u okvir sa municijom stavlja kao peti ili 10-ti, tako da ga vidiš gdje ide ka meti, jer ostavlja iza sebe svijetleći trag. Naravno, snage VRS-e su mogle iz Nedzarića da vide odakle mi dejstvujemo po njima na taj način. To jeste bio rizik, ali...šta u ratu nije rizik.
Image

Mi smo te municije imali u početku dosta , jer smo je dosta izvukli iz kasarne Marsal Tito. I stvarno, sa nekoliko ovih metaka se mogla zapaliti kuća na rastojanju od 300-700 metara. Kuće na manjem odstojanju isto, ali puno slabiji efekt jer zbog snage metka proleti kroz štok ili gredu , a cilj je bio da se zaustavi u metu i da se sa nekoliko metaka grupisanih u 10-tak cm, proizvede vatra u drvetu.
Image

Image

Municija 7,62 '' PPZ'' nije bila od koristi, ne zove se bezveze pancirno-probojno-zapaljiva, sve ispod 250 m probuši.

A sjećam se reakcije snaga VRS-e na te aktivnosti, vezano za granatiranje garaže na D-5...ipak, moje je mišljenje da je konkretno taj čin rezultat dojave petokolonaša koje smo i dalje uporno proganajli paralelno sa ovim opisanim borbenim aktivnostima na ''deblokadi preko barikade'' . Ako se sjećaš i slažeš, u garaži D-5 je bio punkt Vojne policije u koju se moralo svratiti i samo od nadležnih organa odobreni prelasci preko ''barikade'' su bili validni. Nekontrolisani ulazi i izlazi (čitaj šverceri, dezerteri, petokolonaši, profiteri...) su svedeni na minimum.Broj žrtava je smanjen...nisu nam se deđavale paradoksalne situacije da se auta sa ljudima sudare na samoj barikadi jer su u neznanju i solo krenuli istovremeno u i iz Dobrinje. Glupost ,nažalost sa tragičnim posljedicama po jedan broj ljudi...

P.S.
Vjerujem da se onda sjećaš da smo cijeli blok zgrada na D-5 povezali sigurnom i zastićenom komunikacijom kroz podrume. Manje je žrtava bilo , ljudi su sigurnije opstajali u svojim domovima. Njima svaka čast, ostali su u svojom domovima, bez obzira što su im oni postali tzv ''prva linija''. Razumijem i one što su se povukli u neki od ''napuštenih stanova '' u unutrašnjosti Dobrinje, ali tu je bilo zloupotreba dosta , pa su mi ovi stanovnici ''svoji na svome'' nekako draži...

Image

Last edited by Nekako s proljeća on 27/09/2011 10:25, edited 1 time in total.
*didy*

#395 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by *didy* »

"VOJNIK SRECE "...veliki broj ovih hrabrih momaka danas nije medu zivim,trebali bi ih se sa divljenjem i zahvalnoscu sjetiti svaki dan. Moj drug sa kojim sam odrastala Spico - Amir Dulic, Senad iz Aeredromskog... :sad:
Chmoljo

#396 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Chmoljo »

*didy* wrote:"VOJNIK SRECE "...veliki broj ovih hrabrih momaka danas nije medu zivim,trebali bi ih se sa divljenjem i zahvalnoscu sjetiti svaki dan. Moj drug sa kojim sam odrastala Spico - Amir Dulic, Senad iz Aeredromskog... :sad:
ima momaka sa tog spota koji su izginuli, ali koliko znam, nije "veliki broj". mislim da su 2-3 momka u pitanju, i znam da je bila priča oko toga, gdje su maltene neki tvrdili da ih je 2-3 ikako preživjelo :-?

ono što znam sigurno da je poginuo momak kojem u spotu vraćaju njegov nož, i on pokazuje rukom da ga stave u futrolu na njegovim leđima. bio pripadnik Vikićeve grupe, policije, i baš je poginuo na Dobrinji i to pred štabom, tako nešto. od granate...

o njemu je pisao onaj Vikićevac na blogu...
*didy*

#397 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by *didy* »

Taj momak sa spota , koji vraca noz, zvao se Amir -Špico.
Ako ti nije problem da me podsjetis,zanima me sta je pisao o njemu? Moze i pp. Hvala ti.
Chmoljo

#398 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Chmoljo »

evo:
Amir Djulic koji je kasnije u srednjoj skoli dobio nadimak Spico
bio mi je dobar prijatelj.

Zvali smo ga Amir, nekad Djula a onda je postao Spico. Pogotovo kad se istanjio tamo negdje prije vojske.

Rodio se u Sarajevu, mislim na Mejtasu.
Njegova je porodica inace bila rodom iz Gradacca.
Otac Esad se bavio fotografijom, radio je za sarajevsku "Svjetlost" a majka Suada je radila kao sefica u banci.
Imao je mladjeg brata Mirzu kojeg smo cesto branili od raznih hajvana.

Odrastao je na Cengic Vili pa onda na Grbavici.
Bio je poznato mangupce, zavodnik, znao je tovar raznih faca sa Cengic Vile (Dzilda) ali je u sustini bio vrlo dobronamjeran momak.
Jedno vrijeme dok nas zivot nije rastavio bili smo
bliski prijatelji.

Zbog svojih plavih ociju, mangupskog sarma i trend-seterskog stila zivljenja bio je JAKO popularan medju curama.

Poslije osnovne skole ("Bane Surbat") upisao se u Trecu Gimnaziju. Jedno vrijeme pokusavao je za umjetnicku skolu da takodje postane fotograf ali se skrasio u trecoj gimnaziji.

Tamo je i upoznao grupu ljudi sa kojima ce kasnije dijeliti staz u specijalnoj jedinici. (Naravno da tada niko nije mogao pretpostaviti da ce mali T sutra postati izvrstan specijalac u drugoj ceti).

Poslije srednje skole otisao je na sluzenje vojnog roka.

U JNA je bio u pjesadiji i gurnut je u rat u Hrvatskoj.
Po povratku iz JNA imao je vrlo kratki period mira.
U proljece '92 rat je dosao za njim.

On i njegova porodica izbjegli su sa Grbavice (tacnije Kovacica) iz zgrade pod kojom ce samo par sedmica
kasnije stajati srpski transporter i
pod kojom ce se voditi ozbiljne bitke za kontrolu Sarajeva.

Kad je Vikic objavio da trazi strijelce i majstore borilackih vjestina da popune redove specijalne jedinice i Amir se javio.

On se po ugledu na svog oca bavio streljastvom jos od osnovne skole, imao je znacajan ratni staz, tako da je u svakom pogledu bio idealan kandidat.

Sa specijalnom jedinicom ucestvovace u svim ranim sarajevskim bitkama sve do kobnog dana kad ga minobacacka granata pokosi u nasoj bazi na Dobrinji.

Amir Djulic Spico, dvadesetogodisnjak, sahranjen je kao sehit.
Bio je borac-specijalac jedinice specijalne namjene RMUP-a BiH "Bosna" pod komandom pukovnika Dragana Vikica.

Neka mu je laka zemlja i mir njegovoj porodici.
*didy*

#399 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by *didy* »

Puno ti hvala.
Ne mogu prestati plakati... Btw, i ja sam iz Aeredromskog, i cijela ova prica me jako pogada.
karamazov

#400 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by karamazov »

@ ustipak
Sledeci put kad kazes da sam kontradiktoran bar prenesi citavu recenicu a ne samo da mi vadis neke dijelove iz konteksta…a fino ti meni sastavi optuznicu onako bas iskreno …pa da nisi napisao da ce mi porodica zavrsit na ledini zbog kredita, a ja sa lisicama jos bih pomislio i da si dusebrizan prema meni…

Da se razumijemo ne nabijam ja nikom nista na nos, narucito ne nekom sa ove diskusije …samo me iznerviralo sto je Gile reagovao na onaj nacin na koji jeste i na tvoje uporno insistiranje za taj zlocin ja rekao ono sto znam…Nije mi bila namjera da se zaplicemo time jer znam da ce diskusije krenuti u drugom smjeru, sto je vec i pocelo… pa da se ne bi sve svodilo na ja tebi ovo, ti meni ono … kriv …ko je kriv … pa DREKAVAC jebo mu ja mater…I ne citas dobro, pa nisam ja prvi ovdje spomenuo neki zlocin … pogledaj stranu 9 ???...Covjek veoma hrabro napisao o odmazdi… svaka mu cast, za mene i to dovoljno da ne moram bas iz gore navedenih razloga pitati kako? kada? koga?. a ako si ti vidim zainteresovan za takve zlocine niko te ne moze sprjeciti da istrazis to sto bi htio da znas…
Ne kazem da ne treba pricati o zlocinima… treba itekako…Jel bilo zlocina nad civilima tokom rata sa nase strane na Aerodromskom i Dobrinji? …JESTE… normalno osudjujem i ogradjujem se od takvih koji su to cinili, cak vise gnusam se… jel treba takvi da odgovaraju?...naravno da trebaju. ..Ja nemam taj problem da to iznesem ovdje javno ili bilo gdje drugo… jel sa vase strane bilo slicnih zlocina … svjedok sam da jeste…
Ne namjeravam se nikome nizasta pravdati i savjest mi je kristalno cista…

Ako sam izjavio da sam odalamio Ukrajinca, zaustavio neko UN vozilo , ne vidim razlog zasto bih se time busao i hvalio… da to hocu pisao bih nesto u Giletovom stilu da sam vas negdje dobro razbucao pa da se bar imam cime pohvalit…a oklopi UN vidi se na snimcima prevoze mudzahedine, Ukrajinci i Rusi za dobru lovu izvukli poprilicno Srba iz grada…poznat slucaj kad su Rusi vozili neke srpske doktore pa ih vi zaustavili bas na Dobrinji,… i sad sta je mene sprjecavalo da dok smo jos mogli zaustavim neko vozilo i ogrebem se bar za kutiju cigara…jel povelja UN?...

@ drndalo
A jest svercovalo se u ratu poprilicno, ne znam sta ste od nas sve kupili u Nedzaricima ali znam da su neke strele jednostavno isparile, valjda bila dobra cijena ….

@Gile
Fino ja tebi objasnjavao razliku izmedju unisten i ostecen oklop a ti po starom …svakim novim postom jedan spucas za uzinu…ta tri clana posade malo osamucena ali sahrani ti njih za svaki slucaj…inace tada nijedan oklop nije kretao bez najmanje petorice, ali ajd neka…
Piceta i tog drugog sam tek samo poznavao, a prije ce biti da su tvoga kova jer si sigurno sa njima prije rata dobro kafancio inace sto bi se sa njima posle rata ikako sastajao???
Kazes onaj treci nosonja skocio sa balkona i pobjegao, pa nije valjda nindza pa brzi od metka…ako si video da ima velik nos mozda si mu zapamtio i boju ociju…I sta mislis da cu tebi vjerovati da je onaj zarobljeni dobio 14 godina pa amnestiran a usput si zaboravio jos jednog, znas da su bila dvojica…

Sad nesto se ne sjecam jel ono Puljic krajem ’94 postao kardinal, znam da su u Sarajevu uzoriti bili samo on i onaj “ludi”gospodin Archi sa ISV radija… nevezano jel zna neko gdje bi se mogao poslusati neki snimak onih njegovih provala …
Post Reply