Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Bosnolog wrote:Kada nam promotori i cuvari velikosrpske politike pocnu brinuti za njihove krade ze saveznike i rasturace BiH,istoideologicne etnocistace drugacijih od sebe a razlog im bude fasizam kao motiv zbog njihovog imena ili vjerske pripadnosti,inace dokazani etno torozapisavaci.NOrmalan covjek dobije osip kada ti isti nakon svege pocnu prodavati ublehe o brizi za ravnopravnost i jednakopravnost naroda i gradana te braniti opstojnost i izrazavati zabrinutost za sudbinu BiH,onda se to sa sigurnoscu moze reci da se radi o pomracenje uma i razum.Kao sto se desi i pomracenje sunca i mjeseca,jeste do duse rijetka pojava ali i kratkotrajan dogadaj,....pa se zbog toga i zove "pomracenje uma i razuma",........
Tebi ocigledno smeta gradjanska drzava, ravnopravnost naroda, jer ti zastupas samo interese jednog naroda. Stalno optuzujes neistomisljenike prije svega na nacionalnoj osnovi. Mene npr potpuni pogresno i slicno.
To nije borba za Bosnu i Hercegovinu, to je borba za interese samo jednog naroda, a meni su svi narodi isti i zbog toga zelim da svi budu ravnopravni i da niko nikoga ne majorizira, jer samo takvi uslovi vode u gradjansku drzavu, sto je moj cilj. Svako preglasavanje je korak dalje.
Pa kako se inace donose odluke nego preglasavanjem
zar je moguce drugacije?
Komrad wrote:Pa kako se inace donose odluke nego preglasavanjem
zar je moguce drugacije?
Govorimo o preglasavanju na nacionalnoj osnovi u jednoj visenacionalnoj zemlji.
Naravno da moze drugacije. U stvari trebalo bi drugacije, a vidimo da i dalje se sprovodi politika kako zajebat onog drugog.
E ne ocekuj nista dobro da ces dobiti na taj nacin. Nisu dzaba BiH stavili u zadnju kategoriju drzava sa Albanijom i Kosovom, jer zbog takvog razmisljanja da jedan narod treba da zajebe drugi, nije se u stanju uspostaviti vlast vec 8 mjeseci poslije izbora...
Kontas ?
Komrad wrote:Pa kako se inace donose odluke nego preglasavanjem
zar je moguce drugacije?
Govorimo o preglasavanju na nacionalnoj osnovi u jednoj visenacionalnoj zemlji.
Naravno da moze drugacije. U stvari trebalo bi drugacije, a vidimo da i dalje se sprovodi politika kako zajebat onog drugog.
E ne ocekuj nista dobro da ces dobiti na taj nacin. Nisu dzaba BiH stavili u zadnju kategoriju drzava sa Albanijom i Kosovom, jer zbog takvog razmisljanja da jedan narod treba da zajebe drugi, nije se u stanju uspostaviti vlast vec 8 mjeseci poslije izbora...
Kontas ?
Kako bi se trebala sprovoditi politika? Hrvati kazu mi hocemo 3 entitet mi Bosnjaci se naguzimo i ovi nam ga stave jel?
Srbi hoce secesiju mi se naguzimo i oni nam ga stave jel?
Kada Bosnjaci ili svi oni kojima je stalo do ove drzave nesto traze i ne odustaju od svojih principa onda je to majorizacija
I u jednom si u pravu kada Srbima i Hrvatima u politickom smislu ne bude najvaznije zajebat Bosnjake i sve patriote ove zemlje onda necemo biti u rangu sa Kosovom i Albanijom
Skijaš wrote:OK, hajde onda da nađemo nekog ko odgovara i nama i Dodiku. Daj ime tog kandidata.
Naivno je misliti da je problem u Kukicu kao licnosti - da je SDP predlozio Rajka Vasica za ovu funkciju, opet ne bi Dodiku odgovarao. Problem je u nacinu na koji se vlast formira - jako je neodgovorno bez parlamentarne vecine ulaziti u proces formiranja vlasti.
Predlaganjem mandatara stvari se pokušava pokrenuti sa mrtve tačke upravo zato što SNSD ima nerazumne prijedloge o tom kako bi trebalo da izgleda ta državna vlast.
Platformaši imaju veću podršku onih koji su glasali na zadnjim izborima od koalicije SNSD-SDS-HDZ-HDZ1990 ali je ipak napravljen ustupak i ponuđeno formiranje Savjeta ministara na principu 5:5. To Dodik odbija. Šta još treba uraditi kako bi se odobrovoljilo Dodika i napravilo iskorak ? Evo proces se pokušava pokrenuti sa mrtve tačke predlaganjem mandatara a ti ako ne možeš ponuditi kao alternativu neki drugi manevar kojim bi se pokušalo izaći iz ove pat pozicije, nemoj kritikovati one koji bar nešto pokušavaju. Ili jasno i glasno reci da treba popustiti Dodiku da znamo o čemu se radi
A sta mislis o manevru zaobilazenja Dodika? SDS 4 + PDP 1 = 5, sto je dovoljno da se onemoguci entitetsko glasanje. I opet kazem, nemoj mi samo reci da je Mladen Bosic srpski Mahatma Gandi i da su mu principi vazniji od interesa.
P.S. Zapravo sve zasluge za pokretanje stvari sa mrtve tacke idu SDSu (sto sam ih se nadovezao nesto na ovoj temi )
udarnik35 wrote:
A sad nas ne mogu ucjenjivati cime hoce? Ne bi ukinulo opstrukcije, ali bi ih u svakom slucaju smanjilo. Jer u pojedinim minisarstvima s dosta stvari moze uraditi kao i na nivou samog Vijeca ministara i sve bez entitetskih blokada. Ovako mrka kapa.
A ja ti kazem, sa dovoljno mudrosti, SDP je mogao zaobici i SNSD i HDZ.
Pa mogu nas i sad ucjenjivati ... ali zar treba pristati na ucjene? Ukoliko SDP ne zele da pristane na ucjene neka neke druge stranke formiraju vlast... Vlast se moze formirati i sa SDPom i bez njega
SDP kako ti kazes nije uspio obezbjediti parlamentarnu vecinu ... OK zasto neke druge stranke nisu napravile parlamentrnu vecinu bez SDPa?
Bez SDA, SBiH, SDP i SBB se ne moze formirati vlast. SDA je uz SDP i ne zeli zrtvovati svoje fotelje u kantonima i Federaciji. SBiH i SBB se boje etikete izdajice koja bi od njih napravila politicke mrtvace na svim narednim izborima. I na kraju krajeva, ne moze SBiH imati isti stepen odgovornosti kao SDP sa svoja dva zastupnika, naspram 8 iz SDPa.
I to sve ne umanjuje odgovornost SDPa, kao stranke koja je dobila najvise glasova.
bosnovizija wrote:Objavljeno 21.06.2011. u 16:04 HNS BiH: Kukić nema legitimitet hrvatskog naroda
Na trećoj sjednici Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH zaključeno je kako kandidata Predsjedništva BiH za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Slavo Kukić nema legitimitet hrvatskog naroda u BiH, stoga HNS BiH odbacuje njegovu kandidaturu.
"Predsjedništvo HNS BiH traži od svih nadležnih institucija što hitniju uspostavu vlasti u BiH, poštujući demokratske principe, ustavna i zakonska rješenja, te izbornu volju sva tri konstitutivna naroda. Vjerujemo kako će ovaj put i međunarodne institucije u BiH biti u funkciji zaštite ustavno - pravnog poretka i demokratskih principa, te izgradnje BiH kao pravne države", stoji u saopćenju Ureda za odnose s javnošću HNS-a BiH.
Iz HNS-a BiH upućena je podrška Borjani Krišto, kako stoji u saopćenju, jedinom legitimnom kandidatu hrvatskog naroda za dužnost predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.
Predsjedništvo HNS BiH izrazilo je zabrinutost zbog učestalih istupa bošnjačkih političara u vezi formiranja vlasti u kojoj oni otvoreno traže pet pozicija, odnosno polovicu pozicija u Vijeću ministara BiH, pod isprikom "da ne budu preglasani od strane Hrvata i Srba", te tako šalju jasnu poruku kakvu BiH oni vide u budućnosti i ko bi trebao upravljati tom i takvom BiH.
Predsjedništvo HNS BiH smatra da bi BiH uistinu bila država za čovjeka ona prije svega mora biti demokratska, sigurna i prosperitetna država tri jednakopravna i konstitutivna naroda, stoji u saopćenju.
Izvor:Sarajevo-x.com NIŠTA NOVO!
Ljudi su apsolutno u pravu, jer ovo sto se trenutno radi je klasicna majorizacija, a samim tim i rusenje Bosne i Hercegovine.
Skijaš wrote:
Čuj hrvatske stranke nisu prihvatile Kukića ? Pa od četiri platformaške stranke, sve su hrvatske osim SDA.
Zavisi sta podrazumijevas pod hrvatskom strankom. Npr za moj pojam "hrvatska stranka" je stranka kojoj je u fokusu hrvatski nacionalizam. Primjeri: HDZovi, HSP, HSS itd. Ja ne mogu smatrati Lijanovice hrvatskom strankom, sve da su joj 99% clanova hrvatske nacionalnosti i da je vecinom podrzavaju Hrvati., jednostavno jer im hrvatsko nacionalno pitanje nije u fokusu. Lijenovici su meni jedna prava seljacka stranka. (Molim te da uzmes u obzir da "seljacka" i "nacionalizam" ne nose nuzno negativnu konotaciju u mom pisanju).
Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH preko PDP-a ?!
Visoki funkcioner PDP-a Branko Dokić večeras je, nakon razgovora sa Kukićem u Banjoj Luci, pojasnio da takav stav proizilazi iz opredjeljenja PDP-a da u ovom periodu djeluje kao opozicija. Za Kukića je iznio niz pohvala, navodeći da “predstavlja ličnost sa punim kredibilitetom za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, jer je Hrvat, jedan od najangažovanijih intelektualaca u BiH i može biti ličnost od pomirenja u ovim vremenima”.
big.muzzy wrote:Kao da je na sceni kupovina vremena od strane platformaša, ali mi nije jasno šta pokušavaju dobiti razvlačenjem procesa dok država već leti kroz ambis i samo što se nije stopoštala svom silinom o dno! Ovo mi sve liči na 'hoću vlast ... neću odgovornost'. Ako gospodu drugove ne zanima formiranje vlasti na državnom nivou, poštenije je da se opredjele i izjasne, da je biračima jasno da nema ništa od države za čovjeka, već da je na sceni Federacija za SDP.
Platformaši žele formiranje državne vlasti ali ne onako kako to Dodik izdiktira.
Nije bitan Dodik ovde. On moze da slozi ili ne, nego je poenta da se vec duzi niz godina svjesno majoriziraju Hrvati.
Bili to platformasi ili neko drugi, prava jednog naroda ne bi trebao niko da gazi. Kratko i jasno.
SDP je od nekud izvukao Kukica, hrvatske stranke to nisu prihvatile, onda dajte nekog drugog, pa kada na tog kandidata pristanu Hrvati, tek onda se moze pricati o Dodiku, jer je on u ovoj prici sporedna licnost, osim kada bi se udruzio i on protiv Hrvata. Onda bi vjerovatno bio nekima dobar, ali za mene ne, jer od majorizacije se nece niko usreciti.
udarnik35 wrote:
Moze jer je SDPu stalo vise do BiH nego HDZovima, SDSu i SNSDu zajedno. Ovakve opstrukcije nisu nista novo i SDP je uletio bez ikakve strategije za borbu protiv opstrukcija. SDP je kriv jer nije okupio parlamentarnu vecinu nego je ostavio mogucnost trecerazrednim poltronima da bolkiraju drzavne institucije.
SDP vodi odlicnu politiku nakon izbra,ne pristajuci na ucjene dokazanih dvodecenijskih anti BH ideologija,to jest vecinskih stranaka dvotorne anti BH koalicije,kojima nije uspjelo Kradordevo sada zagrizaju vlastito medunozje jer im se ne pristaje na ultimatume,......
Igra ide dalje do kraja,destrukcijam protiv opstrukcija i mljevenje na sitno BH dusmana,Nema odustajanja,logicno je zapitati se cemu udovoljavati onim koji ne zele dobro drzavi BiH niti vecini njenih gradana,..
Bilo bi najbolje da SDP uspije otresti dvoglavi velikosrpski slugarski krade a ta ministarska mjesta dodjeli HSP-u i Lijanovicima,Sto se tice Ausvica ko got bude u vijecu ministar nema razlike kao izmedu Pepsija i Coca Cole,....Dodiku su mnogo potrebniji krediti obzirom da ih budzetski kokuzluk sve vise pritisce,......
Na kraju karajeva ima vlada u tehnickom mandatu,...vidis da to odgovara Belkicu i njegovoj Zagra BiH i nece da glasa za novog mandatara bez obzira o kome se radilo,....... Gubitnici se osjecaju na pobjednicima,.......
Vidi se da si dijasporac - nisi ti probo Selimovicev pepsi . Hoces li mi ukratko molim te reci sta BiH dobiva time sto je vode tipovi kao sto su Spiric i Alkalaj beskrajno dugo? Sta dobivaju gradjani ove zemlje, sta dobiva BiH? I to, ako je ikako moguce, rjecnikom prilagodjenim diskusiji na politickoj temi, a ne rjecnikom karaktera animirane serije "Laku noc Hrvatska?"
Ljepoje wrote:Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH preko PDP-a ?!
Visoki funkcioner PDP-a Branko Dokić večeras je, nakon razgovora sa Kukićem u Banjoj Luci, pojasnio da takav stav proizilazi iz opredjeljenja PDP-a da u ovom periodu djeluje kao opozicija. Za Kukića je iznio niz pohvala, navodeći da “predstavlja ličnost sa punim kredibilitetom za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, jer je Hrvat, jedan od najangažovanijih intelektualaca u BiH i može biti ličnost od pomirenja u ovim vremenima”.
Jos da PDP ima 5 puta vise zastupnika nego sada...
udarnik35 wrote:
Bez SDA, SBiH, SDP i SBB se ne moze formirati vlast. SDA je uz SDP i ne zeli zrtvovati svoje fotelje u kantonima i Federaciji. SBiH i SBB se boje etikete izdajice koja bi od njih napravila politicke mrtvace na svim narednim izborima. I na kraju krajeva, ne moze SBiH imati isti stepen odgovornosti kao SDP sa svoja dva zastupnika, naspram 8 iz SDPa.
I to sve ne umanjuje odgovornost SDPa, kao stranke koja je dobila najvise glasova.
Ja se opet vracam na ono da SDP ne mora sastaviti drzavnu vlast, kao sto ne mora sastaviti niti bilo koju drugu
ne znam cemu tolika opsesija SDPom da oni moraju biti u drzavnoj vlasti...
SDP je predlozio mandatara ovi nece da ga prihvate i sta je tu krivica SDPa?
SDP kao stranka koja je dobila najvise glasova MORA sastaviti vlast ali SDP kao stranka koja je dobila najvise glasova NE MOZE dobiti mjesto predsjedavajuceg .... jel to logika kojom ti ides?
Ljepoje wrote:Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH preko PDP-a ?!
Jos da PDP ima 5 puta vise zastupnika nego sada...
PDP je ipak bila najveća opoziciona partija u PC dok je SDS nije "zajebala". Ipak mislim da će SNSD (uz zamjenu za nešto) na kraj krajeva "prepustit" SDP-u ovo mjesto.
udarnik35 wrote:
Ja se opet vracam na ono da SDP ne mora sastaviti drzavnu vlast, kao sto ne mora sastaviti niti bilo koju drugu
ne znam cemu tolika opsesija SDPom da oni moraju biti u drzavnoj vlasti...
SDP je predlozio mandatara ovi nece da ga prihvate i sta je tu krivica SDPa?
SDP kao stranka koja je dobila najvise glasova MORA sastaviti vlast ali SDP kao stranka koja je dobila najvise glasova NE MOZE dobiti mjesto predsjedavajuceg .... jel to logika kojom ti ides?
Iz cega si ti izvukao da ja tvrdim da SDP NE MOZE dobiti mjesto predsjedavajuceg?
I stalo zaobilazis ono sto ja govorim - SDPova greska je sto nije na vrijeme (u oktobru/novembru) privukao HDZ 1990, a posebno sto nije privukao SDS i s njima koalirao (opet cu ponoviti da ne pravis od Bosica srpskog Gandija).
udarnik35 wrote:
Iz cega si ti izvukao da ja tvrdim da SDP NE MOZE dobiti mjesto predsjedavajuceg?
I stalo zaobilazis ono sto ja govorim - SDPova greska je sto nije na vrijeme (u oktobru/novembru) privukao HDZ 1990, a posebno sto nije privukao SDS i s njima koalirao (opet cu ponoviti da ne pravis od Bosica srpskog Gandija).
Pa eto SDP nije uspio u tome.. A sad ja tebe opet pitam zasto ovi drugi ne naprave vlast?
PDP je ipak bila najveća opoziciona partija u PC dok je SDS nije "zajebala". Ipak mislim da će SNSD (uz zamjenu za nešto) na kraj krajeva "prepustit" SDP-u ovo mjesto.
Ja cak mislim da je SDP spreman prepustiti mjesto predsjedavajuceg VM HDZ-ovima ali onda automatski dobijaju MVP sto SNSD-u ne odgovara. Jedno ili drugo SDP-u odgovara ali nikako da izgube obe pozicije.
Sva je zavrzlama oko toga sto HDZ-ovi nisu izasli sa nekim jacim kandidatom. Da se to desilo vise ne bi bila upitna ta pozicija nego MVP. Ovako ih SDP razvlaci i prebacio je lopticu HDZ-ovima i SNSD-u.
Ja cak mislim da je SDP spreman prepustiti mjesto predsjedavajuceg VM HDZ-ovima ali onda automatski dobijaju MVP sto SNSD-u ne odgovara. Jedno ili drugo SDP-u odgovara ali nikako da izgube obe pozicije.
Sva je zavrzlama oko toga sto HDZ-ovi nisu izasli sa nekim jacim kandidatom. Da se to desilo vise ne bi bila upitna ta pozicija nego MVP. Ovako ih SDP razvlaci i prebacio je lopticu HDZ-ovima i SNSD-u.
SNSDu je bitnije da dobiju MVP nego da Hrvati dobiju predsjedavajuceg. Ako ne popuste zbog ovog drugog sigurno nece ni zbog prvog jer ih to licno zanima. A opet realno to su jedine dvije koliko toliko bitne funkcije i sa druge strane SDP nece pristati da ostane bez obe. Tesko da ce biti ista od formiranja BH vlasti ove godine jer se koliko vidim stvorila atmosfera - ko popusti izgubio je.
Da je HDZ izasao s Raguzom kao mandatarom, onda bi se moglo pricati. Kristo je tipicna kocnicarka i opstrukcionista i bolje je i nemati VM, nego nju imati kao premijerku. Ucinak bi bio slican.
Takodje, HDZ bi morao odustati od jednog ministarstva ako bi dobili premijera (ili obratno, HDZ bi mogao imati oba ministarstva, ako premijer bude "platformas").
Hemel wrote:
SNSDu je bitnije da dobiju MVP nego da Hrvati dobiju predsjedavajuceg. Ako ne popuste zbog ovog drugog sigurno nece ni zbog prvog jer ih to licno zanima. A opet realno to su jedine dvije koliko toliko bitne funkcije i sa druge strane SDP nece pristati da ostane bez obe. Tesko da ce biti ista od formiranja BH vlasti ove godine jer se koliko vidim stvorila atmosfera - ko popusti izgubio je.
jos kada bi nam objasnio po kojim kriterijumima SNSD-u pripada MVP kada je Ivanic bio u proslom mandatu...???
Jasta cu, nemam pametnijeg posla nego da obrazlazem SNSDove kriterijume.
Uostalom ova Borjana ako prodje sigurno ce mu dati to mjesto u znak zahvalnosti a onda ce SDP blokirati u Parlamentu i tako u krug.
udarnik35 wrote:
Pa eto SDP nije uspio u tome.. A sad ja tebe opet pitam zasto ovi drugi ne naprave vlast?
Zato sto Platformase, kao ni SNSD+SDS kolaciju ne mozes zaobici. Na kraju krajeva, ja ne zelim da iko drugi i pravi vlast.
udarnik35 wrote:
Zato sto Platformase, kao ni SNSD+SDS kolaciju ne mozes zaobici. Na kraju krajeva, ja ne zelim da iko drugi i pravi vlast.
udarnik35 wrote:
Platformase ne mozes ali mozes SDP
Nijedna od stranaka u Platformi ne zeli napustiti SDP uz pomoc kojeg su zasjeli na raznorazne pozicije u kantonima i Federaciji, samo radi par savjetnickih pozicija u drzavnim ministarstvima.
udarnik35 wrote:
Platformase ne mozes ali mozes SDP
Nijedna od stranaka u Platformi ne zeli napustiti SDP uz pomoc kojeg su zasjeli na raznorazne pozicije u kantonima i Federaciji, samo radi par savjetnickih pozicija u drzavnim ministarstvima.