hahahah...mozejohnny-bravo wrote:badalpur
nasla si posao, ooo![]()
![]()
vodis na sampitu kada bude plata
samo stisni zube i preguraj taj probni, daj sve od sebe da se pokazes u najboljem svijetlu, ebi im znanje i pokazi kako tarzan kolje krokodila
ako je dugorocno dobar posao i firma i imas perspektivu, skuckaj nekako do prve plate a onda
Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Moderator: anex
- badalpur
#376 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
- dr.Gonzo
#377 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Lako je reci krivi smo mi. Nakon svega sto je ovaj narod prosao, normalno je da su ljudi naucili da trpe. I danas trpe, a iluzija da ce biti bolje je sve manje.... ali samo jedno pitanje... pobroja si mnoge kategorije gore ... vake nake ... koliko nas je izaslo na proteste... nemlojmo se lagati ... krivi smo svi mi na kraju krajeva ... i tacka!
Prica izadji na izbore/proteste, pa ces rjesiti sve probleme je suplja prica. Reci ti gladnom neukom seljaku da je on kriv jer je pogresno glasao i jer se nije bunio.
- atko
#378 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Pa onda da konstatujemo: mi smo na takovm nivou da bolje ne mozemo a drugi nece za nas da nam srede probleme.dr.Gonzo wrote:Lako je reci krivi smo mi. Nakon svega sto je ovaj narod prosao, normalno je da su ljudi naucili da trpe. I danas trpe, a iluzija da ce biti bolje je sve manje.... ali samo jedno pitanje... pobroja si mnoge kategorije gore ... vake nake ... koliko nas je izaslo na proteste... nemlojmo se lagati ... krivi smo svi mi na kraju krajeva ... i tacka!
Prica izadji na izbore/proteste, pa ces rjesiti sve probleme je suplja prica. Reci ti gladnom neukom seljaku da je on kriv jer je pogresno glasao i jer se nije bunio.
enjoy bosnia
- dr.Gonzo
#379 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Radije ovako:mi smo na takovm nivou da bolje ne mozemo a drugi nece za nas da nam srede probleme.
Mi smo u takvom stanju da bolje ne znamo, a drugi nece da nam pomognu, pogotovo oni odgovorni, jer su zauzeti punjenjem vlastitih dzepova.
- madner
#380 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Ili
Par ljudi ima talent da stanje prestavi crno.
Situacija je kakva jeste, drzava je kakva jeste, od plakanja i cekanja da se nesto promijeni nema nista. Ili znas plivat u mutnoj vodi, ili probaj svoju srecu u nekoj drugoj bari.
Par ljudi ima talent da stanje prestavi crno.
Situacija je kakva jeste, drzava je kakva jeste, od plakanja i cekanja da se nesto promijeni nema nista. Ili znas plivat u mutnoj vodi, ili probaj svoju srecu u nekoj drugoj bari.
- atko
#381 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Kad vec preciziramo: Mi smo u takvom stanju da i te kako znamo bolje al nam mrsko ... i vrlo bi rado da nam npr neko u fazonu austrougarske uredi sistem ... al sve mi vrlo dobro znamo al nemoj da mi bogatidr.Gonzo wrote:Radije ovako:mi smo na takovm nivou da bolje ne mozemo a drugi nece za nas da nam srede probleme.
Mi smo u takvom stanju da bolje ne znamo, a drugi nece da nam pomognu, pogotovo oni odgovorni, jer su zauzeti punjenjem vlastitih dzepova.
Last edited by atko on 30/05/2011 11:00, edited 1 time in total.
- dr.Gonzo
#382 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
U sustini je tako, ali treba dodati i sljedece:Situacija je kakva jeste, drzava je kakva jeste, od plakanja i cekanja da se nesto promijeni nema nista. Ili znas plivat u mutnoj vodi, ili probaj svoju srecu u nekoj drugoj bari.
Uzdrzi se cinicnih komentara i pametovanja, ako nekome vec ne mozes pomoci.
Kako te nije stid to pisati nakon sto su se na ovoj temi javljali ljudi sa pricama kao ona koju je izlozio johnny-bravo?Kad vec preciziramo: Mi smo u takvom stanju da i te kako znamo bolje al nam mrsko
- madner
#383 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
To kao meni?dr.Gonzo wrote:U sustini je tako, ali treba dodati i sljedece:Situacija je kakva jeste, drzava je kakva jeste, od plakanja i cekanja da se nesto promijeni nema nista. Ili znas plivat u mutnoj vodi, ili probaj svoju srecu u nekoj drugoj bari.
A sta su drugo tvoji poluglupavi komentari nego cisti cinizam kada se ogole? Satro neko sazaljevanje a u stvari samo prisjedanje na muku. "Jeste jeste, tako je i bice jos gore".
Moralno krajnje upitno ponasanje, koje sigurno nece nikome pomoc.
- atko
#384 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Ne pricamo o pojedincu sad pricamo u globalu ... i ne da me nije stid nego kako tebe nije stid da mi to kazes ... jesi corav ? okreni se iza sebe malo ... 15 godina je i od rata proslo ...dr.Gonzo wrote:U sustini je tako, ali treba dodati i sljedece:Situacija je kakva jeste, drzava je kakva jeste, od plakanja i cekanja da se nesto promijeni nema nista. Ili znas plivat u mutnoj vodi, ili probaj svoju srecu u nekoj drugoj bari.
Kako te nije stid to pisati nakon sto su se na ovoj temi javljali ljudi sa pricama kao ona koju je izlozio johnny-bravo?Kad vec preciziramo: Mi smo u takvom stanju da i te kako znamo bolje al nam mrsko
- atko
#385 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
madner wrote:To kao meni?dr.Gonzo wrote:U sustini je tako, ali treba dodati i sljedece:Situacija je kakva jeste, drzava je kakva jeste, od plakanja i cekanja da se nesto promijeni nema nista. Ili znas plivat u mutnoj vodi, ili probaj svoju srecu u nekoj drugoj bari.
A sta su drugo tvoji poluglupavi komentari nego cisti cinizam kada se ogole? Satro neko sazaljevanje a u stvari samo prisjedanje na muku. "Jeste jeste, tako je i bice jos gore".
Moralno krajnje upitno ponasanje, koje sigurno nece nikome pomoc.
Jedan rasni primejr naseg mentaliteta koji "priskace" u nevolji da zajedno place nad sudbinom unesrecenog ... u tome smo prvaci ... ono super da je komsija jadan odoh plakati s njim ... nas lazna dobrota i merhamet ... nedaj boze da uspije ... crko bi
... moje zivotno pravilo.. ako je neko u poziciji da kazes "e jes mi ga zao" ... e radije mu lupi samar da se probudi tak oces mu stvarno pomci ...
- dr.Gonzo
#386 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Nije tebi, vidis da sam tvoj komentar potpisao.To kao meni?
Na na ovo obrtanje teza u drugoj recenici se ne vrijedi ni osvrtati. Al procitaj barem sta su do sad pisali jedna tamo i recimo johnny bravo i sta im smeta u ponasanju drugih ljudi, i sta ocekuju. Komentari "sam si kriv" nisu jedna od tih stvari.
- madner
#387 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
To NE POMAZE. To samo stvara utisak da ti ljudi sami, svojim akcijama ne mogu promijeniti stvar. A onda, kada se predas, onda si stvarno gotov.
Dakle stanje moze biti lose, ali to svakog pojedinca ne oslobadja licne odgovornosti da se bori da mu bude bolje. Ako je neki parazit kao ja mogao uspjeti mogu i oni.
Dakle stanje moze biti lose, ali to svakog pojedinca ne oslobadja licne odgovornosti da se bori da mu bude bolje. Ako je neki parazit kao ja mogao uspjeti mogu i oni.
- dr.Gonzo
#388 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Jest, svih nezaposlenim, ili ljudima u problemima treba opaliti samar i reci im da su sami krivi. Nista drugo im nece pomoci. To sigurno nisu znali. Bolji savjet ne mogu dobiti.
Dobra stvar kod ovog dobrog savjeta je i to sto se uz to ne mora nista drugo raditi, niti ostavlja bilo kakvu grizu savjesti. Svi su krivi za sebe.
Dobra stvar kod ovog dobrog savjeta je i to sto se uz to ne mora nista drugo raditi, niti ostavlja bilo kakvu grizu savjesti. Svi su krivi za sebe.
- dr.Gonzo
#389 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Apsolutno se slazem. Ne mozemo promijeniti drzavu, drustvo, ali sebe mozemo. Al to uopste ne mora biti dovoljno. Najcesce i nije dovoljno. Pogledaj pobogu sirotinju negdje po Bosni, ima ljudi koji se satrase od rada a zive isod svih standarda. Ako ti ne kontas sta je cinicno u tome kad bi nekom gladnom seljaku rekao ovo sto si ti napisao, onda mi je zao, al to ti ne mogu objasniti.To NE POMAZE. To samo stvara utisak da ti ljudi sami, svojim akcijama ne mogu promijeniti stvar. A onda, kada se predas, onda si stvarno gotov.
- madner
#390 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Pa ko su ti politicari koji nam kroje sudbinu? Da li je nekog od nas neko sputao da krenemo tim putem i promijenimo situaciju? Dakle i oni su mi, ako nisu sposobniji od nas, ko je tu kriv sto su gore?
- madner
#391 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Joj ovo kad cujem ufatio bi onog Budu i prebio ga prije nego sto je poceo pisati ovakve gluposti. Mi mozemo promijeniti i drustvo, puno lakse nego sebe. Nije drustvo svemirska konstanta.dr.Gonzo wrote:Apsolutno se slazem. Ne mozemo promijeniti drzavu, drustvo, ali sebe mozemo. Al to uopste ne mora biti dovoljno. Najcesce i nije dovoljno. Pogledaj pobogu sirotinju negdje po Bosni, ima ljudi koji se satrase od rada a zive isod svih standarda. Ako ti ne kontas sta je cinicno u tome kad bi nekom gladnom seljaku rekao ovo sto si ti napisao, onda mi je zao, al to ti ne mogu objasniti.To NE POMAZE. To samo stvara utisak da ti ljudi sami, svojim akcijama ne mogu promijeniti stvar. A onda, kada se predas, onda si stvarno gotov.
- dr.Gonzo
#392 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Joj, sto si bukvalac. Naravno da se i drustvo moze i TREBA mijenjati. Al to su stvari koje su dugorocne, i garancija za uspjeh nema. Ne mozes gladnom covjeku reci da mijenja drustvo, crkose mu djeca od gladi...Joj ovo kad cujem ufatio bi onog Budu i prebio ga prije nego sto je poceo pisati ovakve gluposti. Mi mozemo promijeniti i drustvo, puno lakse nego sebe. Nije drustvo svemirska konstanta.
Ne znam kakve veze ima Buda sa ovim svim.
- atko
#393 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Samar je metafora ... misli osma vise figurativno vise figurativno ... svacas !dr.Gonzo wrote:Jest, svih nezaposlenim, ili ljudima u problemima treba opaliti samar i reci im da su sami krivi. Nista drugo im nece pomoci. To sigurno nisu znali. Bolji savjet ne mogu dobiti.
Ali ti si bas odlucio da bezobrazno provociras, izvrces i pretvaras se da bukvalno shvacas ...
ides na ignore ... ajd zdravo
- madner
#394 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Garancije nikad nema. Mozes, upravo gladnom covjeku to moras rec. Bar ako mislis da je to uzrok. Svaki lijek je gorak.dr.Gonzo wrote:Joj, sto si bukvalac. Naravno da se i drustvo moze i TREBA mijenjati. Al to su stvari koje su dugorocne, i garancija za uspjeh nema. Ne mozes gladnom covjeku reci da mijenja drustvo, crkose mu djeca od gladi...Joj ovo kad cujem ufatio bi onog Budu i prebio ga prije nego sto je poceo pisati ovakve gluposti. Mi mozemo promijeniti i drustvo, puno lakse nego sebe. Nije drustvo svemirska konstanta.
Ne znam kakve veze ima Buda sa ovim svim.
Buda je sirio ovakvu propagandu podanickog mentaliteta, ta recenica je jedan od stubova te vjere.
- dr.Gonzo
#395 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Situacija je daleko komplikovanija, nije ovo binarna logika nego stvarni zivot.Garancije nikad nema. Mozes, upravo gladnom covjeku to moras rec. Bar ako mislis da je to uzrok. Svaki lijek je gorak.
Sta bi ti rekao seljaku koji zivotari u nekoj zabiti? Da situaciju mijenja na izborima, pa tako par puta, svakih 4 godine, dok se ne popravi?
Mescini da si to nesto pogresno shvatio, pitaj na onoj temi o budizmu, pa ce ti neko ko se vise razumije objasniti.Buda je sirio ovakvu propagandu podanickog mentaliteta, ta recenica je jedan od stubova te vjere.
- dr.Gonzo
#396 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Da se na ovo vratim na trenutak. Vrijedi pogledati ovaj RSA: Smile or DieTo NE POMAZE. To samo stvara utisak da ti ljudi sami, svojim akcijama ne mogu promijeniti stvar. A onda, kada se predas, onda si stvarno gotov.
Ideja da ces nesto postici ako to dovoljno zelis, ili ako se trudis da to garantuje uspjeh, je bajka. Jednostavno, u ovome svijetu trud cesto nije dovoljan. Zdravije je ljudima koji imaju problem to otvoreno reci(i pokusati nekako konkretno pomoci ako je moguce), nego im prodavati muda pod bubrege pricom da su sami krivi.
Naravno, to ne znaci da covjek treba odustati od borbe i pomiriti se sa situacijom. Naprotiv. Licni trud i angazman je potreban, ali ne i dovoljan, da bi covjek bio uspjesan.
- madner
#397 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Nisam rekao da je to dovoljno, ali GARANTUJEM da bez toga nece imati uspjeha. Od samosazaljavanja nema fajde. Od crnjaka nema fajde. Od zavisti nema fajde. Od pljuvanja onih koji su uspjeli nema fajde.
- dr.Gonzo
#398 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Dje ba zapelo, to sve i ja citavo vrijeme govorimNisam rekao da je to dovoljno, ali GARANTUJEM da bez toga nece imati uspjeha. Od samosazaljavanja nema fajde. Od crnjaka nema fajde. Od zavisti nema fajde. Od pljuvanja onih koji su uspjeli nema fajde.
- madner
#399 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Pokazi gdje si to rekao i objasni mi kako se ta prica uklapa u hor plakanja nad situacijom u drzavi.
- dr.Gonzo
#400 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Recimo u postu kad sam citirao ono sto si ti napisao, rekao da se u sustini slazem, i na to dodao jednu recenicu koja uopste ne mijenja sustinu price.
Onda ti ti rekao da je taj komentar poluglupav. Mozda si na taj nacin htio reci nesto o tome sto si sam pisao?

A sto se hora plakanja tice, mozda bi trebali svi zazmiriti, ne pricati o situaciji u BiH, i cim neko spomene opalit ga po usima i reci da je sam kriv za svoje probleme. Sto nije glasao za promjene. Logika je sljedeca: "Meni je dobro, ja radim, satra se od rada, ocigledno ko hoce moze. Ovi sto im nije dobro se samo zale, i nece nista da rade, zato im je i lose. Sami su krivi". A ovdje puna tema ljudi koji se javljaju i pisu upravo suprotno: zele da rade, trude se, al ne ide. I onda im ovi prvi traze zamjerke, ne bi li dokazali da nesto rade pogresno, jer njihova jednostavna formula za uspjeh pada na tom scenariju.
Onda ti ti rekao da je taj komentar poluglupav. Mozda si na taj nacin htio reci nesto o tome sto si sam pisao?
A sto se hora plakanja tice, mozda bi trebali svi zazmiriti, ne pricati o situaciji u BiH, i cim neko spomene opalit ga po usima i reci da je sam kriv za svoje probleme. Sto nije glasao za promjene. Logika je sljedeca: "Meni je dobro, ja radim, satra se od rada, ocigledno ko hoce moze. Ovi sto im nije dobro se samo zale, i nece nista da rade, zato im je i lose. Sami su krivi". A ovdje puna tema ljudi koji se javljaju i pisu upravo suprotno: zele da rade, trude se, al ne ide. I onda im ovi prvi traze zamjerke, ne bi li dokazali da nesto rade pogresno, jer njihova jednostavna formula za uspjeh pada na tom scenariju.