Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
elSaik

#376 Re: Game of thrones

Post by elSaik »

Pa valjda je logično da će biti napisanog u vezi serije na temi o seriji!? :shock:
lupp

#377 Re: Game of thrones

Post by lupp »

Sad sam ih i ja zamjenio.. Pa deveta ep. je u nedjelju izasla i ovdje se prica seriji(doh). Da se pricaju neki spoileri o desetoj epizodi, ko sto sam isprva mislio, vec bi bila druga stvar.
Adnansu

#378 Re: Game of thrones

Post by Adnansu »

Evo u "cugu" sam pregledao 9 epizoda,odlicna serija koja ima dušu.Jedva cekam 10-u epizodu :!:

SPOILER!
na kraju devete mislio sam da ce mala arja proci nekako i pobiti sve one prije nego joj starog ubiju :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#379 Re: Game of thrones

Post by Truba »

daj ba pa ovo je ozbiljna serija po ozbiljnom serijalu
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#380 Re: Game of thrones

Post by Chmoljo »

komi wrote:daj ba pa ovo je ozbiljna serija po ozbiljnom serijalu
često kažem, da nema zmajeva i onih "šetača" i da kontinenti nisu fikcija, ove knjige bi bile realistične poput objektivnog historijskog djela :mrgreen:
Truba

#381 Re: Game of thrones

Post by Truba »

onda ih ne bih čitao :mrgreen:
karanana

#382 Re: Game of thrones

Post by karanana »

Chmoljo wrote:
često kažem, da nema zmajeva i onih "šetača" i da kontinenti nisu fikcija, ove knjige bi bile realistične poput objektivnog historijskog djela :mrgreen:
da, iako nigdje nije prikazano ni vrijeme radnje, ja imam osjecaj da se radi o srednjevjekovnoj velikoj britaniji.
Chmoljo

#383 Re: Game of thrones

Post by Chmoljo »

karanana wrote:
Chmoljo wrote:
da, iako nigdje nije prikazano ni vrijeme radnje, ja imam osjecaj da se radi o srednjevjekovnoj velikoj britaniji.
to sam govorio na temi koja se bavi knjigama, Martin je odličan poznavalac srednjeg vijeka, običaja, nošnje, načina borbe. ustvari, to mu je hobi, i kolekcionar je i skuplja mnoštvo stvari, vezan za taj period, sa posebnim osvrtom na srednjevjekovne vitezove. mnogo puta je pokazao zavidno poznavanje načina borbe...

vi što vidite u seriji, to je on sve stavio u knjigu: zamislite koliko se detalja mora znati da se opisuju pojave silnih likova - treba poznavati nošnju, kakvi oklopi idu, jel prsluk od kuhane kože, krzno, štitovi, mačevi, razno oružje... jako detaljno opisuje razmišljanja u borbi... tehnike... recimo, način na koji Syrio uči Arya-u... "Fear cuts deeper than the blade..."

jedan lik, koji će se kasnije pojaviti Brienne (nije ovo nikakav spojler, ne brinite) je ženska koja želi biti vitez. meni je odličan detalj, kada se ona prije borbe prisjeća riječi svog učitelja (parafraziram): "Ti si žensko, ne srljaj u napad, čuvaj snagu. Muški ponos će raditi na štetu tvog protivnika, jer će htjeti da te što prije savlada. Što se duže boriš sa njim, osjećat će se lošijim, i trošiće svu snagu jako brzo. Kada ga izmoriš, to je tvoja prilika."

generalno, karanana, ne mora biti samo VB, to je srednji vijek gdje god je bilo vitezova. dakle i Normandija, i današnja Njemačka, i Španija... historijski su, vitezovi bili jako mobilni, jer su učestvovali i u krstaškim ratovima. pa ih je bilo i po Aziji. pa zar vas Dorne ne podsjeća na Sjevernu Afriku?

Braavos, Lys i ostali ovi "Slobodni gradovi" na Mediteranske gradove države?
elSaik

#384 Re: Game of thrones

Post by elSaik »

Fazon je što ćeš imati i Dorne poslije, oni su, kao, pustinjski/stepski narod, svojevrsni Westeros Arapi. Pa će biti i oni "vikinzi" sa Iron islands. Pa kada se Wildlingsi, narod nastanjen sjeverno od Zida, uključe u sve to. Pa onda... ma joj, svašta nešto... :mrgreen:
kokuz_sa

#385 Re: Game of thrones

Post by kokuz_sa »

Sean Bean proboden nožem u uličnoj tučnjavi

Sean Bean je, naime, sudjelovao u tučnjavi ispred Hill Bara u sjeverozapadnom Londonu. Tom prilikom je ozlijeđen, zadobivši masnice na licu, ali i ubod nožem u ruku. Nakon što je tučnjava završena, Bean je umjesto da zatraži liječničku pomoć došao u bar i naručio piće. Osoblje, koje ga je kasnije medijima opisalo kao "stalnog gosta", tom mu je prilikom pružilo prvu pomoć
Nemili događaj je svoju predigru imao na ulici kojom je 52-godišnji glumac šetao u društvu April Summer, trideset godina mlađe manekenke čije su se fotografije našle u talijanskom izdanju Playboya i nekoliko magazina za muškarce. Jedan od prolaznika je dobacio nekoliko neumjesnih komentara na račun mlade dame, zbog čega je Bean tražio ispriku, a što se pretvorilo u svađu, a potom i fizički sukob.
U svojoj domovini poznat kao junak TV-serije Sharpe, svjetskoj publici je poznat po ulozi Boromira u Gospodaru prstenova, a nedavno ga se može vidjeti i kao Neda Starka u TV-seriji Igra prijestolja.
Image

e moj stark..toliki mac imas a covjek te zbo sa malim nozicem :D
Radar71

#386 Re: Game of thrones

Post by Radar71 »

Steta sto seriju nisu snimili po uzoru na razne spansko meksicke sapunice, da uzivam svaki dan a ne samo ponedeljkom :mrgreen: :mrgreen:
Teufik

#387 Re: Game of thrones

Post by Teufik »

Image

Da se najezis!!!
Bitte_Halt_ja_ja

#388 Re: Game of thrones

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

elSaik wrote:Pa valjda je logično da će biti napisanog u vezi serije na temi o seriji!? :shock:

PA naravno samo malo upozorenje ako se vec nesto spominje isti dan kad je epizoda izasla. A za desavanja iz devete se lanulo jos prije mjesec, tako da me nije iznenadilo = ukenjali mi :)

Sjecam se kad mi je lik dosao dan nakon sto je u kinu prikazivan film sesto culo i kaze: sjooo jes gledao 6. culo, nisam ocekivao da je Bruce Willis duh. Znas kako mi je film onda interesantan bio... :(

A i UFC 131 su mi ukenjali. ne znam jel sa-x ili source-ba bio odmah u naslovu ko je pobjedio, nije se download ni pokrenuo kako treba :(((
elSaik

#389 Re: Game of thrones

Post by elSaik »

Komentar devete epizode: http://nightfliersbookspace.blogspot.co ... l#comments

Dobro mi dođe ovo podsjećanje na to šta se tačno dešava u knjigama i koje su razlike, od nekoga ko je mnogo češće od mene pročitao i bolje zna. Ni meni u prvi mah nije bilo jasno kako to daje samo 2000 vojnika učestvovalo i da su svi poklani...
Chmoljo

#390 Re: Game of thrones

Post by Chmoljo »

elSaik wrote:Komentar devete epizode: http://nightfliersbookspace.blogspot.co ... l#comments

Dobro mi dođe ovo podsjećanje na to šta se tačno dešava u knjigama i koje su razlike, od nekoga ko je mnogo češće od mene pročitao i bolje zna. Ni meni u prvi mah nije bilo jasno kako to daje samo 2000 vojnika učestvovalo i da su svi poklani...
Dok pišem ovaj tekst, čitam sve više reakcija na internetu i mislim da su u priličnoj meri slične kao i prilikom čitanja. Ljudi su preneraženi, neki su u isti mah time i oduševljeni, a neki odbijaju dalje da gledaju seriju, što se nadam da će ih proći budući da sam mislim i pri prvom čitanju bacio knjigu o zid i sočno opsovao Martina, da bih nakon pola sata gunđanja i nerviranja uzeo da čitam dalje. Verujem da će tako biti i sa mnogim gledaocima i desetom epizodom.
:lol: :lol: :lol:
karanana

#391 Re: Game of thrones

Post by karanana »

elSaik wrote:Komentar devete epizode: http://nightfliersbookspace.blogspot.co ... l#comments

pa jesam li dobro skonto ili su ti vojnici bili zrtvena janjad i da su oni koji su ih poslali znali da se ovi nece vratiti?
Truba

#392 Re: Game of thrones

Post by Truba »

pa svak se nada da će se vratiti to je uvijek tako
a i to je svijet časti i želje za dobrom smrti na bojnom polju :D
karanana

#393 Re: Game of thrones

Post by karanana »

for king of the north?
znaci otcjepljenje.
elSaik

#394 Re: Game of thrones

Post by elSaik »

karanana wrote:

pa jesam li dobro skonto ili su ti vojnici bili zrtvena janjad i da su oni koji su ih poslali znali da se ovi nece vratiti?
U seriji jesu, ali sam bio nešto nesiguran da se tako desilo u knjigama. Jbg, jednom sam samo pročitao, prije ravno godinu dana pa se ovi detaljni pozaborave. Mislim da je u knjigama to bio normalan napada kojeg je predvodio Roose Bolton, prevažan lik kojeg nema u seriji, još uvijek. :( Uglavnom, Robb, makar ovaj iz knjige, ne bi nikada poslao 2.000 ljudi da tek tako budu ubijeni.

edit: Yup, Battle of the Green Fork. Lord Tywin’s army met its first real opposition as House Stark entered the war on behalf of House Tully. Roose Bolton planned a night attack, leading roughly 16,000 men, however Addam Marbrand’s outriders saw them coming and roused Tywin’s army in time to prepare for battle. Tywin’s host won a bloody victory but realized the battle was only a diversion, as Robb Stark, having won House Frey to his cause, split his forces, crossing the river with his cavalry. Lord Halys Hornwood and Ser Pate of the Blue Fork were killed, Lord Medger Cerwyn was captured but died later from a wound taken, other captives taken were Harrion Karstark, Ser Wylis Manderly, Ser Donnel Locke, Ser Jared Frey, Ser Hosteen Frey, Ser Danwell Frey and Ronel Rivers.
Dr.Mr.Fr.

#395 Re: Game of thrones

Post by Dr.Mr.Fr. »

karanana wrote:

for king of the north?
znaci otcjepljenje.

zagužvalo se i kod njih, majorizacija, separacija, netrpeljivost...boga mi biti ce gusto :D
Truba

#396 Re: Game of thrones

Post by Truba »

jel se zmajevi mogu međusobno razmnožavati :D
elSaik

#397 Re: Game of thrones

Post by elSaik »

Ne.
Chmoljo

#398 Re: Game of thrones

Post by Chmoljo »

komi wrote:jel se zmajevi mogu međusobno razmnožavati :D
otkako su nestali zmajevi, mnogi Targaryeni su pokušavali neke ludorije ne bi li se izlegli iz jaja. inače, zmajeva jaja, nisu toliko čudo predstavljali. koliko sam uspio skontati, to se više smatralo ono, nekom simbolikom... međutim, možda se i nađe način da se okote... haj ga znaj... :)

ali opet mi je interesantno... sve dolazi uz ogromnu cijenu... pa i zmajevi... :) ništa na lijepe oči :) kakav god bude kraj, kad izađe i posljednja knjiga, oni koji prežive, biće oni koji su to fakat i zaslužili :)
de fakto

#399 Re: Game of thrones

Post by de fakto »

serija je vrhunska, mozda zato sto volim epsku fantastiku ili zato sto nisam procitala knjigu :( ( vidim da je kritiziraju uglavnom oni koji su procitali ili citaju knjige). ja nisam imala primjedbi na ekranizaciju LOTRa a prethodno sam procitala sva tri dijela. tako da vjerovatno ne bih imala ni ovdje.
film naravno ne moze obuhvatiti sve detalje kao knjiga cak neki moraju biti i izmijenjeni, ali se sve to uglavnom uklopi u onaj moj film koji sam pravila u glavi dok sam citala.
ne budite cjepidlake :D
jedinu primjedbu koju imam na seriju jesu pojedine scene sexa koje dolaze do granica vulgarnosti, a opet u Lotr-u je bilo sve planktonski :) , valjda da bi i djeca mogla gledati.
Truba

#400 Re: Game of thrones

Post by Truba »

valjda platonski :D
Post Reply