Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Mr. Brightside

#376 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Post by Mr. Brightside »

Lužani bi u svim "zdravim" sredinama bili među najpoželjnijim lokacijama za živjeti..
P308

#377 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Post by P308 »

bebeSa wrote:Mislis osim po ustakljenim balkonima...
Meni ovo nikad nije bilo jasno, zasto to ljudi rade :?
safran

#378 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Post by safran »

P308 wrote:
Zato što je nekad neko zaključio da ljudima u gradu ne treba špajz.
Zato što u zgradama žive i ljudi kojima je normalno da poslije ručka tresnu stoljnjak sa mrvama preko balkona bez obzira na stanare ispod.
Zato što u zgradama žive i ljudi kojima je normalno da preko balkona istresu pepeljaru.
Zato što ....... budeš prisiljen.
safran

#379 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Post by safran »

lord-executioner wrote:Da malo osvjezim temu, a i zanima me: kakva je stvarno situacija sa zivotom na Dobrinji? Cuo sam mnogo razlicitih misljenja i iskustava, te puno kriminala, te idealno za zivot, te daleko od civilizacije (valjda misle na opcinu Centar :D), te zelenilo i fino okruzenje, koliko istine ima u svemu tome? Razmisljam o kupovini stana vec neko vrijeme, i kako god okrenem, stanove koji mi se najvise svidjaju i koji su cijenom najpristupacniji nalazim na Dobrinji, u raznim dijelovima iste. Solidan izbor i novogradnji, prihvatljive cijene, onako na prvi pogled fino okruzenje, djeluje mirno i komforno. Ima li neko da podijeli misljenje/iskustva? Odmah da napomenem da mi ta neka udaljenost od centra nije poseban faktor, imam auto, tako da se brzo mogu strmeknuti gdje god treba, ali volio bih relativno miran dio grada, a i da ne moram dizati kredit na 50 godina.
Ako nisi posebno vezan za "civilizaciju" tipa mora se popiti kafa u Ferhadiji onda ti je Dobrinja više nego OK. Pretpostavljam da planiraš porodicu, ako je već nemaš, pa ti je i u tom slučaju Dobrinja povoljna. Na Dobrinji ili u blizini imaš i državne i privatne vrtiće i jaslice. Državni su onako, kao i svi državni, privatni su solidni. Ljeti možeš dijete izvesti vani. U školama i sportskom centru se održavaju treninzi. Ambulanta je tu, DZ Saraj polje vrlo blizu. Ako ti je do privatnih hećima - ima i toga u blizini - Agram, Avaz itd. Bitan faktor u zadnje vrijeme je voda - na Dobrinji uglavnom ne nestaje po noći. Zelenila uglavnom ima - negdje više, negdje manje. Parking uglavnom ne moraš svijećom tražiti. Nekih velikih ekscesa nema - uglavnom kao i u svim ostalim dijelovima grada. Za ovo boldirano ti je Dobrinja dobar izbor. Gledaj naselja C5 i C4 - uglavnom su manje zgrade i najviše je zelenila. C4 nema centralno grijanje (struja/plin) a za C5 nisam sigurna za cijelo naselje ali veći dio nema centralno.
staradis

#380 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Post by staradis »

Nije lako danas kupiti stan neka ti kriteriji budu gdje ima najmanje papaka i kriminala

Sent from my GT-S5830 using Tapatalk 2
dječak sa šibicama

#381 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Post by dječak sa šibicama »

safran wrote:
P308 wrote:
Zato što je nekad neko zaključio da ljudima u gradu ne treba špajz.
Zato što u zgradama žive i ljudi kojima je normalno da poslije ručka tresnu stoljnjak sa mrvama preko balkona bez obzira na stanare ispod.
Zato što u zgradama žive i ljudi kojima je normalno da preko balkona istresu pepeljaru.
Zato što ....... budeš prisiljen.
Zato sto komsije iznad misle da je normalno tresnuti lavor prljave vode kroz prekratki slivnik...

O cikovima da ne govorim, ne kontam sto je debilu tesko frknuti jos uzareni cik malo dalje u travu, nego ga baci direkt dole i nije mi jednom pao na prostirku na balkonu. Samo jos pozar fali :roll:
lord-executioner

#382 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Post by lord-executioner »

staradis wrote:Nije lako danas kupiti stan neka ti kriteriji budu gdje ima najmanje papaka i kriminala

To mi i jeste jedan od osnovnih kriterija, ali i cijena igra nemalu ulogu, upravo zato sto nije lako :/
dječak sa šibicama

#383 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Uostalom, kad imas dva balkona, jedan ustaklis a na drugom uzivas u pogledu i cistom zraku :D

Ruzno je samo sto neke komsije nema nimalo smisla, ukusa, pa jedan krkne aluminijske nosace a onaj iznad njega, drvene. A treci opet PVC. I tako naprave sarenilo od zgrade.
dječak sa šibicama

#384 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Svaka zgrada ima kucni red, na vidnom mjestu, treba vidjeti ima li ijedan clan koji se tice uredjenja balkona.

Znam da su satelitske antene uklanjali prije par godina, ali i to je bilo vise na dobrovoljnoj bazi.

Mada, i taj kucni red, niko ne postuje.

Nista te ne razumijem, pisi na pp :p
holowey

#385 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Post by holowey »

Kastanienallee wrote:
dječak sa šibicama wrote:Ruzno je samo sto neke komsije nema nimalo smisla, ukusa, pa jedan krkne aluminijske nosace a onaj iznad njega, drvene. A treci opet PVC. I tako naprave sarenilo od zgrade.
I za to bi se trebale izdavati dozvole, ali to je sve otislo predaleko. Pocela sam reciklirati postove tamo gdje sam te pitala
osim dozvola, mene cudi da nijedan arhitekt ili arhitektonski studio nije tuzio stanare koji su mijenjali izgled zgrade sa sporadicnim ustakljivanjem balkona ili da se nije pobunio upravitelj jer je vanjski izgled zgrade zajednicki dio
Altsa

#386 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Post by Altsa »

P308 wrote:
ljudi imaju potrebu da prosire svoj zivotni prostor...posebno ce to uraditi ljudi koji imaju balkone koji im stoje bez veze jer na njega ne mogu ni sjesti ljeti niti ves okaciti niti ostaviti neke stvari i to sve zbog komsija koji rade to sto rade, golubova, vrabaca, auta koji citav dan i noc prolaze ispod balkona itd. po meni je normalno da ljudi zagraduju balkone ali jedino treba voditi racuna da to nije tolko ruzno da se ne moze gledati...ali balkoni nisu tema pa da se vratimo na nju...nema dijela grada u kojem nema papaka, seljacina, narkomana, dilera i kriminalaca...tako da je irelevantno govoriti da je jedan dio grada sigurniji od nekog drugog...neko spomenu dobrinju koja je naselje u kojem ima sve za zivot...pijaca, os. skola, gimnazija, banke, poste, policijska stanica, ambulante, cevabdzinice, ali je kao geto...covjek sve ima i ubrzo nema potrebe za odlaskom u grad i ostaje se fakticki izolovan...
Last edited by Altsa on 18/03/2013 15:38, edited 1 time in total.
dječak sa šibicama

#387 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

U mom naselju, dole na kraju ulice, frajer regularno dozidao balkon :lol: nije imao balkon na toj strani stana, jer je prvi kat, i on lijepo opali salung, napravi potporu sa zemlje dok se sve nije osusilo, i sad ima balkon :lol: :lol:
Jay Gatsby

#388 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Post by Jay Gatsby »

P308 wrote:
Nemaju para da kupe šta drugo pa pokušavaju sebi povećati kvadraturu stana.

A imaš i nenatkrivenih balkona na vrhu zgrada s ravnim krovovima... samo problema s tim, ništa drugo.
bebeSa

#389 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Post by bebeSa »

Opravdan razlog ustakljenog balkona, prosirenje zivotnog prostora. Moj rodjak od malog balkona napravio sebi radnu sobu super, a mama mu od velikog balkona napravila staklenu bastu i prosirila trpezariju, kad aBd dodju unuci da imaju veci stol za rucavanje. :thumbup:
P308

#390 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Post by P308 »

Jay Gatsby wrote:
P308 wrote:
Nemaju para da kupe šta drugo pa pokušavaju sebi povećati kvadraturu stana.

A imaš i nenatkrivenih balkona na vrhu zgrada s ravnim krovovima... samo problema s tim, ništa drugo.
bebeSa wrote:Opravdan razlog ustakljenog balkona, prosirenje zivotnog prostora. Moj rodjak od malog balkona napravio sebi radnu sobu super, a mama mu od velikog balkona napravila staklenu bastu i prosirila trpezariju, kad aBd dodju unuci da imaju veci stol za rucavanje. :thumbup:
Shvatam, samo eto, nije mi lijepo vidjeti, a i sam to nikada ne bih uradio. Ali to sam samo ja :)
ambition

#391 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Post by ambition »

lord-executioner wrote:Da malo osvjezim temu, a i zanima me: kakva je stvarno situacija sa zivotom na Dobrinji? Cuo sam mnogo razlicitih misljenja i iskustava, te puno kriminala, te idealno za zivot, te daleko od civilizacije (valjda misle na opcinu Centar :D), te zelenilo i fino okruzenje, koliko istine ima u svemu tome? Razmisljam o kupovini stana vec neko vrijeme, i kako god okrenem, stanove koji mi se najvise svidjaju i koji su cijenom najpristupacniji nalazim na Dobrinji, u raznim dijelovima iste. Solidan izbor i novogradnji, prihvatljive cijene, onako na prvi pogled fino okruzenje, djeluje mirno i komforno. Ima li neko da podijeli misljenje/iskustva? Odmah da napomenem da mi ta neka udaljenost od centra nije poseban faktor, imam auto, tako da se brzo mogu strmeknuti gdje god treba, ali volio bih relativno miran dio grada, a i da ne moram dizati kredit na 50 godina.
Imam tamo familije, fino im je vala... u stanu
Mada sam cuo da kad padne mrak bukvalno zona sumraka :-?
eki to

#392 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Post by eki to »

sa razlicitom dobi imamo valjda i razlicite stilove zivljenja, ovako bih ja :D

-od 15 do 30 godina, znaci izlasci, provod, od skenderije pa do sebilja

-od 30 pa do 50, sitna djeca, stres na poslu, ganjas oaze mira i tisine, luzani, pejton, visnjik, dobrinja, faletici itd. u tom folu

-od 50 do 60, bjezis i od djece i od ljudi, vikendica na savnicima, rakovica, trnovo, semizovac itd.

-preko 60, nedje blizu hitne
safran

#393 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Post by safran »

:thumbup:
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#394 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Post by Woody »

Evo ti jedan odgovor @lord-executioner, pa ti razmisli:

Prije, jedno 15-tak godina i ja sam ti bio u apsolutno identičnoj dilemi kao i ti, sa sličnim resursima (imam auto, ali imam i premalo para), pa sam često bacao pogled na: Mojmilo, Aerodromsko i Dobrinju...

Ali sam malo sjeo sa hanumom mi u mene, jamio plajvaz i hartiju, i skontasmo:

1. Ako bi bili samo nas dvoje do kraja života - onda je Dobrinja OK
2. E, ali kad dođe maxum, šta onda? Prioritet: blizina škola (osnovnih i srednjih), bez prelaska 4-tračnih saobraćajnica, dobra povezanost javnog gradskog saobraćaja sa centrom (ne možeš se osloniti samo na trolu), izbjegavanje hiper-naseljenih naselja. Znači - Dobrinja i Alipašino jok!
3. A šta ćemo za pare? Ma, haj'mo se još malo nategnuti pa kupiti neki 2-soban stančić bliže Novom Sarajevu (Centar i Stari Grad isključeni zbog radi megalomanskih cijena)

... i tako ti moj @lord-executioner mi završismo na ČVili, i nismo se pokajali :thumbup:
staradis

#395 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Post by staradis »

Meni je zao ljudi sa dobrinje zbog supaka iz grasa imaju stres svaki dan

matsuda

#396 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Post by matsuda »

I mi smo u dilemi, nakon 10 godina podstanarske robije u mogucnosti smo da rijesimo stambeno pitanje. Naravno, ne zelimo stan, vec svoju privatnu kucu sa 100-ak kvadrata okucnice. Ideja je da nadjemo neku kucu kojoj je potrebna adaptacija, kako bismo prosli ispod cjene, ali samo mali pogled u oglase i zamalo da ne dobijemo svi srcani udar:

Code: Select all

http://www.pik.ba/artikal/760580/devastirana-kuca/

Code: Select all

http://www.pik.ba/artikal/1118476/kuca-u-pofalicima-humska-201/
i tako dalje, i tako dalje.....
lord-executioner

#397 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Post by lord-executioner »

Woody wrote:Evo ti jedan odgovor @lord-executioner, pa ti razmisli:

Prije, jedno 15-tak godina i ja sam ti bio u apsolutno identičnoj dilemi kao i ti, sa sličnim resursima (imam auto, ali imam i premalo para), pa sam često bacao pogled na: Mojmilo, Aerodromsko i Dobrinju...

Ali sam malo sjeo sa hanumom mi u mene, jamio plajvaz i hartiju, i skontasmo:

1. Ako bi bili samo nas dvoje do kraja života - onda je Dobrinja OK
2. E, ali kad dođe maxum, šta onda? Prioritet: blizina škola (osnovnih i srednjih), bez prelaska 4-tračnih saobraćajnica, dobra povezanost javnog gradskog saobraćaja sa centrom (ne možeš se osloniti samo na trolu), izbjegavanje hiper-naseljenih naselja. Znači - Dobrinja i Alipašino jok!
3. A šta ćemo za pare? Ma, haj'mo se još malo nategnuti pa kupiti neki 2-soban stančić bliže Novom Sarajevu (Centar i Stari Grad isključeni zbog radi megalomanskih cijena)

... i tako ti moj @lord-executioner mi završismo na ČVili, i nismo se pokajali :thumbup:

I ja ti sve nesto tako kontam... hvala :)
jon_jovi

#398 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Post by jon_jovi »

Kuda dođoh u taj Buča potok? Opet muzem krave, komšijskih mi koza preko glave.

Stvarno, čim prođeš Marin Dvor sve mrtvi seljaci
amina_bl

#399 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Post by amina_bl »

ambition wrote: Imam tamo familije, fino im je vala... u stanu
Mada sam cuo da kad padne mrak bukvalno zona sumraka :-?
Bez veze priča. Ja sam (podstanarka) na Dobrinji već godinu. Krećem se po njoj u kojekakva doba dana i noći. Parkiram nekad pred ulaz, nekad ohoho dalje, nikad mi se ništa nije desilo. Odem na godišnji, zateknem stan kako sam ga ostavila. Imamo ulaz koji se zaključava, tiho je, stara gradnja, super izolovano. Skoro svaka zgrada ima balkon, a ko se zlopati u cca. 40 kvadrata zna šta znači balkon. OK, smeće bi se moglo malo redovnije odvoziti i ima previše pasa za moj ukus, ali to, koliko vidim, nije samo dobrinjski problem. Imam na dohvat ruke i pekaru i granap i apoteku i bilo koji od marketa "s brendom" ima pijaca, ima se gdje prošetati. Imam i auto, pa ne zavisim od Grasa, ali dok sam se vozila nisam imala nekih velikih pritužbi. Možda neko ima problema, možda sam ja samo sretna, ali meni je stvarno OK.
славянин

#400 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Post by славянин »

Ciglane, ali samo onaj "donji" dio.Znaci u blizini Pariza i okolina.Gore na vrh brda vlada "multietnicko" okruzenje - mala Indija :D
Post Reply