Uvoz auta

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
deisler

#376 Re: Uvoz auta

Post by deisler »

drndalo wrote:Pa ako ti priznaju taj racun, i imas E1 formular, onda na to ide 3% carine (ne znam ide li onda i jos 1% car. evidencije), pa se sabere i trosak spedicije u to, pa se na sve to plati jos 17% PDV-a... Elem, ako ti priznaju tu cijenu, onda ti je jos oko 1300-1400 KM dadzbina, ugrubo... Bez registracije/osiguranja...

koliko kosta spedicija ?
santos73

#377 Re: Uvoz auta

Post by santos73 »

Pozz..dali mi neko moze reci odprilike kolika je carina i pdv za:

peugeot 206 1.4 2001 god...

uvoz iz slovenije..

Hvala.
tarikBA

#378 Re: Uvoz auta

Post by tarikBA »

nadam se da nisam "puno" fulio pdf .. zanima me da li mogu da dobijem punomoc na strano auto? rodjak na zapadu, njegovo auto i da potpise da ga ja mogu voziti izvan granica? je li moguce to?
530i

#379 Re: Uvoz auta

Post by 530i »

Nije. Možeš ti da napišeš bilo kakvu punomoć, pogotovo kod notara...ali, u principu to zakonski ne prije vode. U manjim sredinama policija je nešto i tolerantnija, pa ne pravi probleme. Inače oduzima se auto + carinski prekršaj koji nije jeftin.
tarikBA

#380 Re: Uvoz auta

Post by tarikBA »

hmm, moze li se naci kakva rupa u zakonu, da ga on doveze ovamo, i tad nekako srediti punomoc, da ja ne prelazim granicu :sad:
goran16v

#381 Re: Uvoz auta

Post by goran16v »

tarikBA wrote:hmm, moze li se naci kakva rupa u zakonu, da ga on doveze ovamo, i tad nekako srediti punomoc, da ja ne prelazim granicu :sad:
Nazovi BIHAMK... Postoji medjunarodna punomoc kojom ja kao vlasnik auta mogu opunomociti stanog drzavljanina da mojim autom upravlja u zemlji i inostranstvu, ali ne znam da li postoji mogucnost da strani drzavljanin opunomoci domaceg dravljanina za auto na stranim tablama.
tarikBA

#382 Re: Uvoz auta

Post by tarikBA »

aha, nesto sam malo citao, googlao :mrgreen: pise kao da mogu voziti dok me ne "uhvate" i oduzmu vozilo :-) , tad mora vlasnik doci po auto :shock: :x zvacu ih i raspitati se dok zavrsim neke obaveze. hvala u svakom slucaju
530i

#383 Re: Uvoz auta

Post by 530i »

BIHAMK ni na koji način ne može biti ovlašten za izdavanje bilo kakvih dozvola ili punomoći vezanih za auto stranih registracija.

Da bilo kakva mogućnost postoji BiH bi bila puna golfova dvojki i trojki i razno-raznih passata, vektri i drugih auta registrovanih od Slovenije pa nadalje...
tarikBA

#384 Re: Uvoz auta

Post by tarikBA »

:-) :-) nista od voznje onda... prelazim na carinu :razz:

hvala na pomoci
poznanik

#385 Re: Uvoz auta

Post by poznanik »

530i wrote:Nije. Možeš ti da napišeš bilo kakvu punomoć, pogotovo kod notara...ali, u principu to zakonski ne prije vode. U manjim sredinama policija je nešto i tolerantnija, pa ne pravi probleme. Inače oduzima se auto + carinski prekršaj koji nije jeftin.
Da li neko, ko nije vlasnik automobila, može u našoj državi upravljati automobilom koji je u vlasništvu strane rent-a-car agencije od koje ima urednu punomoć, odnosno ugovor o najmu?
530i

#386 Re: Uvoz auta

Post by 530i »

rent-a-car je drugo...može upravljati onaj ko je naveden u ugovoru o najmu vozila...obično jedna ili dvije osobe...

Ovo što sam pisao prije odnosi se na vozila registrovana na fizička lica.
poznanik

#387 Re: Uvoz auta

Post by poznanik »

530i wrote:rent-a-car je drugo...može upravljati onaj ko je naveden u ugovoru o najmu vozila...obično jedna ili dvije osobe...

Ovo što sam pisao prije odnosi se na vozila registrovana na fizička lica.
Kakva je razlika ako je vlasnik m/v rent-a-car koji ovlašćuje nekog da upravlja njegovim m/v u BiH i ako je vlasnik m/v fizička osoba koja takođe ovlašćuje nekog da njegovim vozilom upravlja u BiH? U čemu je razlika?
530i

#388 Re: Uvoz auta

Post by 530i »

Rent-a-car sigurno neće iznajmljivati 15 godina starog golfa ili passata koji vrijedi 500 ili 1000 eura...i koji je u Bosni "san-snova" za pojedince...u tome je sva razlika.
kaminaru

#389 Re: Uvoz auta

Post by kaminaru »

Ljudi, da li bi mi neko mogao reci katalosku cijenu za vw golf 4, 2003. godina, 75 kW, 101 ks, presao oko 270 000? Unaprijed hvala :) :)
MilanAT

#390 Carinjenje auta koje se vec nalazi u BiH

Post by MilanAT »

Pozdravljam sve na sajtu.

Procitao sam kompletnu temu i na kraju, ne znam sa tacnoscu sta je meni potrebno pa cu postaviti pitanje koje su vec i drugi postavljali.
Zamolio bih one koji znaju da mi sto jednostavnije objasne (u detalje) kompletnu proceduru.

Auto se od juce nalazi na pdrucju BiH sa jos uvijek vazecim austrijskim tablicama. Moj prijatelj zeli da ga kupi od mene (tacnije moje supruge, na njoj se vodi). Dok je auto bilo na putu za BiH, buduci kupac mi salje sms da mu je potreban nekakav obrazac EUR(O)1 jer bez njega ce ga sve to (carinjenje itd) izaci 1000KM vise.

Covjek koji je dovezao auto u BiH ce mi u ponedeljak vratiti tablice i saobracajnu kako bi moja supruga mogla taj auto odjaviti ovdje u Austriji.
Sta ja (ili kupac) sada trebamo uraditi da bi se taj auto uredno ocarinio?
Vidim da, ako on kupuje od privatnoga lica, treba kupoprodajni ugovor potvrdjen od strane notara zemlje iz kojeg auto dolazi. Sta tacno treba stajati u tom ugovoru, koji podaci od kupca a koji od prodavca (da li neko moze skenirati takav ugovor i postaviti ovdje. Naravno ugovor koji je vec "prosao").
Auto se trenutno nalazi na podrucju opstine Laktasi (kod BL).

Posto je kupac, kako se meni cini, svih ovih dana o svemu tome razgovarao sa nekim neupucenim osobama i meni prenosio svaki dan drugacije informacije, moram ja sada sam da vidim sta je meni ciniti a sta je njemu kao kupcu ciniti.

Znaci, jos jednom :) sve:

1. Auto (Passat, 2000, 115KS, kombi, Euro3) se vec nalazi u BiH i na sebi ima vazece austrijske tablice
2. Tablice se vracaju u ponedeljak za austriju radi odjave auta
3. Sta ja (moja supruga) treba da odradimo u Austriji?
4. Sta kupac treba odraditi u BiH?
5. Kada se auto u ponedeljak odjavi u Austriji, postoji li nekakav vremenski rok da se isti prijavi na carinjenje
6. Tehnicki na autu vazi jos do kraja Augusta 2012, da li to igra nekakvu ulogu pri carinjenju (ako bi do carinjenja doslo nakon augusta 2012)
7. Pominje se da se taj EUR1 obrazac moze srediti i na podrucju BiH...gdje i kako, ako bude uopste potreban?
8. Auto ce najvjerovatnije u ponedeljak biti prebaceno na mene kao drugi auto na jednim tablicama (u Austriji, jer trenutno ne znam sta da radim sa osiguranjem, cisto da ga ne placam bez veze, ovako ce biti nadalje na mojim tablicama)

Znam da su i drugi postavljali ovo pitanje ali na zalost, sve mi je teze razumjeti strucna objasnjenja :run:

Pozdrav iz Austrije, Milan
poznanik

#391 Re: Carinjenje auta koje se vec nalazi u BiH

Post by poznanik »

MilanAT wrote:...Procitao sam kompletnu temu i na kraju, ne znam sa tacnoscu sta je meni potrebno ...Zamolio bih one koji znaju da mi sto jednostavnije objasne (u detalje) kompletnu proceduru.
Sta ja (ili kupac) sada trebamo uraditi da bi se taj auto uredno ocarinio?
Vidim da, ako on kupuje od privatnoga lica, treba kupoprodajni ugovor potvrdjen od strane notara zemlje iz kojeg auto dolazi. Sta tacno treba stajati u tom ugovoru, koji podaci od kupca a koji od prodavca...
Za početak, pročitaj ovu temu - http://www.klix.ba/forum/viewtopic.php?f=38&t=80533 i potraži odgovor na svoje pitanje. Ako ti ne bude jasno, pitaj ponovo...
MilanAT

#392 Re: Uvoz auta

Post by MilanAT »

Hvala na odgovoru "poznanik". U temi koju si mi linkovao se govori oko uvoza nekakvih drugih stvari i oko duplog naplacivanja PDV-a. Ako si mislio na linkove u toj temi, koji vode prema carinskim i drugim odredbama, tamo ne mogu uopste da se snadjem. Ja sam ovdje postavio pitanje iz razloga sto ljudi rade ovakve stvari (kao stvar koju ja hocu uraditi) i nadam se konkretnom odgovoru iz licnoga iskustva. trazenje po zakonicima i propisima nece me dovesti dalje jer je tamo sve to previse iskomplicirano i ja to sigurno necu razumjeti kako treba.

Evo sta pronadjoh tamo i opet nisam nista pametniji, citiram:

"3. Sektor za carine
Izdavanje zamjenskog uvjerenja o kretanju EUR.1 je propisano:
članom 20. Sporazuma o izmjeni i pristupanju Sporazumu o slobodnoj trgovini u centralnoj Evropi - CEFTA 2006 (''Službeni glasnik BiH'' - Međunarodni ugovori, broj 9/07);
članom 51. stav 5 Odluke o provedbenim propisima Zakona o carinskoj politici BiH (''Službeni glasnik BiH'', broj 63a/04, 60/06) i
članom 51. stav 5 Odluke o provedbenim propisima Zakona o carinskoj politici BiH (''Službeni glasnik BiH'', broj 63a/04, 60/06).

Bez obzira koji od navedenih propisa se primjenjuje, odredbe koje reguliraju naknadno izdavanje uvjerenja o kretanju EUR.1 su identične i u osnovi propisuju da, kada se proizvodi sa porijeklom stave pod kontrolu carinskog ureda Bosna i Hercegovine, postoji mogućnost da se originalni dokaz o porijeklu zamijeni sa jednim ili više uvjerenja o kretanju EUR.1, u svrhu slanja svih ili nekih proizvoda negdje drugo u Bosni i Hercegovini. Zamjensko uvjerenje o kretanju EUR.1 izdaje se od strane carinskog ureda pod čijom kontrolom se nalaze ti proizvodi.
Dakle, po prispjeću pošiljke u Stranu ili zemlju ili teritorij sa kojima je kumulacija primjenjiva, pošiljka se može razdijeliti na manje pošiljke u svrhu carinjenja u različitim carinskim ispostavama u toj zemlji. U tom slučaju, zamjenska uvjerenja o kretanju robe, izdana na osnovu uvjerenja EUR.1 koje je pratilo originalnu pošiljku, moraju pratiti i svaku od "malih" pošiljki.
Kako bi dobio zamjensko uvjerenje, uvoznik ili njegov ovlašteni zastupnik mora podnijeti pisani zahtjev carinskoj ispostavi pod čiji je nadzor roba stavljena i priložiti popunjeno uvjerenje o kretanju robe EUR.1, u rubriku 7 naznačiti da je u pitanju zamjensko uvjerenje, unijeti serijski broj originalnog uvjerenja koje prati robu, te dati pisanu izjavu da se radi o istoj robi koja je uvezena ili dijelu pošiljke za koje je prethodni dokument izdan.
Ovaj se postupak primjenjuje samo kada se radi o pošiljkama koje se razdjeljuju i šalju do drugog odredišta unutar teritorije Strane ili zemlje ili teritorije sa kojima je moguće primijeniti kumulaciju.
Zamjensko uvjerenje o kretanju EUR.1 nije moguće izdati ako su proizvodi ili dio pošiljke poslani iz jedne Strane u drugu Stranu, ili zemlju ili teritorij sa kojima se kumulacija primjenjuje.
"

Moja molba iz prosloga posta stoji jos :).
peli

#393 Re: Uvoz auta

Post by peli »

zdravo raja

molim Vas, treba mi spediterska usluga i ako neko zna dobru speditersku firmu, da mi napise.

naime imam auto na njem. tablama (na moje ime) i htio bih auto da registrujem u bosni.

hvala puno
MilanAT

#394 Re: Uvoz auta

Post by MilanAT »

Ok, znam da je danas subota i da svako ima svojih poslova i problema, htio bih samo reci da me odgovor na postavljeno pitanje vise ne zanima i da niko na njega ne treba vise obracati paznju, auto se vraca za austriju i problema nece biti nikakvih.

Pozdrav iz Austrije
mayab

#395 Re: Uvoz auta

Post by mayab »

Ljudi redovno grijese oko ovakvih pitanja i nedoumica i pitaju ovoga ili onoga i sta ti ja znam, ali upamtite, najbolje je nazvati neku od brojnih spedicija i pokusati od njih dobiti ispravan odgovor, jer spedicije rade sav taj posao i sigurno znaju sve te stvari- na kraju krajeva svu tu proceduru i papirologiju vam mora zavrsiti neka spedicija!
Ivo Lola

#396 Re: Uvoz auta

Post by Ivo Lola »

cuo sam danas da su clanovi sehidskih porodica 100% oslobodjeni poreza i carine na uvoz automobila
ima li tu istine ?
poznanik

#397 Re: Uvoz auta

Post by poznanik »

Ivo Lola wrote:cuo sam danas da su clanovi sehidskih porodica 100% oslobodjeni poreza i carine na uvoz automobila
ima li tu istine ?
Nema. I nisu nikad ni bili oslobađani...
S4mpion

#398 Re: Uvoz auta

Post by S4mpion »

poznanik wrote:
Ivo Lola wrote:cuo sam danas da su clanovi sehidskih porodica 100% oslobodjeni poreza i carine na uvoz automobila
ima li tu istine ?
Samo invalidi imaju pravo na povlasticu.
brzi_h

#399 Re: Uvoz auta

Post by brzi_h »

Vlasnik ovog automobila i kupac trebaju poći izvan granica BiH i kod notara zaključiti ugovor o njegovoj kupoprodaji, sa unosom svih potrebnih podataka o vlasniku, kupcu i robi (automobilu), koji će koristiti postupku carinjenja i kasnije registracije kod MUP-a (ne zaboraviti lične dokumente od obojice, kao i original vlasničku knjižicu auta, a ugovor se može sačiniti i kod najbližeg notara u Hrvatskoj).
S tim ugovorom obavezni su doći na granicu BiH, gdje će za auto biti sačinjena tranzitna prijava za carinjenje u odredišnoj carinarnici, koju odredi kupac (u jednoj usputnoj ili u odredišnoj u mjestu boravišta kupca). Po pravilu, ovaj automobil, nakon kupoprodaje, u BiH ne može biti carinjen sa redovnim tablicama. One moraju biti skinute i odjavljene, što se može postići i kod ambasade Njemačke u Sarajevu (ovo pišem sa rezervom, jer je možda došlo do promjena, nisam siguran...), i nakon toga carinjenje imati sa privremenim tablicama. Ostalo je redovna procedura, kao i svaka druga... Prije zaključivanja kupoprodajnog ugovora provjeriti uslovnost automobila u smislu homologacije.

Mene interesuje šta sa procedurom oko spominjane tačke 4.- Po pravilu, vozilo moraš prijaviti za postupak izvoza na izlaznoj carinarnici, o slučaju EU - na slovenačko-hrvatskoj granici, Vlasnik, njemački državljanin je auto dovezao u BiH na Njemačkim tablama i ja bi da ga kupim. Šta sad ja da radim, da li je potrebno da auto ide ponovo u Njemačku i rješava tačku 4. na slovensko hr. granici, šta je sa obrascen ex1 obrazac i euro 1 potvrdu (ili ako je manja vrijednost od 6000eura izjavu o EU porijeklu koja će glasiti na kupoprodajnom ugovoru ovjerenom kod notara, I nije mi jasno šta znači jednim pecatom pored izjave , potpisom punim imenom i prezimenom , datumom...a pored toga jos jedan pecat sa obicnim potpisom. Ovo isto nije jasno čiji su ti pečati ko ih i gdje ovjerava.
frankwhite

#400 Re: Uvoz auta

Post by frankwhite »

gdje mogu saznati da li auto koje kupujem zadovoljava ovu nasu euro 3 normu? radi se o audi a4 b5 1999-2000god. 1.8t quattro.
Post Reply