Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Baby Blue wrote:Zao mi obicnih ljudi , koji ce biti kolateralna steta... Gadafi ne preza da ih pobije, jer su se, koje li drskosti, odlucili ustati protiv njegove diktature... a ovi "spasioci svijeta" se nece libiti da ih pobiju nadju li im se na putu do naftnih polja. Gledam, skoro niko da objavi koliko je mrtvih u ovim napadima. Nadjoh negdje (CNN cini mi se) podatak da je 50 mrtvih i 180 ranjenih. Koliko je tu Gadafijevih pristalica, a koliko ovih drugih ne znam. Nije ni vazno, vec su marginalizirani u medijskoj atmosferi "spasavanja libijskog naroda" . A Gadafi lagano prijeti napadima po Mediteranu. Pitam se sta ako ova budala zaista to uradi?!
Eeee, slobodo, tezak li si ideal
Ne znam jel neko vec postavio, odlican tekst Roberta Fiska u Independentu:
ko je ikad mislio na obicne ljude dok se karijeristi igraju strategijskih igrica...
prirodna katastrofa mijenja izgled planeta, pitanje energije nam odlucuje sudbinu, a oni malo izvadili avione, da ne zahrdjaju...biva da pomognu...
taj isti gadafi im je bio guzni haver svih ovih godina,oni su ga i podrzavali- sad se sjetili oslobadjati narod...
arzuhal wrote:Umjesto nake teorije zavjere ide praksa namjere, normala. Nadam se da neću morat više viđat teme o masonima, iluminatima, gmazovima, itd.
Pa mislim , više je i nego očigledno da gdje god Rusija ne kaže odlučno ne, USA intervenira a i da ne mora znati o čemu se radi.
Ljudi moji, USA ima industriju oružja vrijednu milijarde dolara, svaki dan izbace neku novu điđu, milioni bombi i raketa se prave jer industrija mora raditi. A nema posla od stvaranja zaliha, zato USA vrlo rado potroši za jednu noć stotine miliona dolara raketa za pomoć civilima ( koja parodija ) i eto ga, podmornice idu nazad po nove rakete iz skladišta , koja se pune novom proizvodnjom sa najnovijim raketama...
Sve se bazira na novcu,na ovaj ili onaj način svi ratovi koje USA vodi su vitalni za održavanje njezine industrije oružja a samim tim i banaka koje ih finansiraju.
Civili , Libija, AlQaida, Irak, teroristi, komunisti....izgovor se mijenja a razlog je uvijek isti.
Hendrix wrote:Pa mislim , više je i nego očigledno da gdje god Rusija ne kaže odlučno ne, USA intervenira a i da ne mora znati o čemu se radi.
Ljudi moji, USA ima industriju oružja vrijednu milijarde dolara, svaki dan izbace neku novu điđu, milioni bombi i raketa se prave jer industrija mora raditi. A nema posla od stvaranja zaliha, zato USA vrlo rado potroši za jednu noć stotine miliona dolara raketa za pomoć civilima ( koja parodija ) i eto ga, podmornice idu nazad po nove rakete iz skladišta , koja se pune novom proizvodnjom sa najnovijim raketama...
Sve se bazira na novcu,na ovaj ili onaj način svi ratovi koje USA vodi su vitalni za održavanje njezine industrije oružja a samim tim i banaka koje ih finansiraju.
Civili , Libija, AlQaida, Irak, teroristi, komunisti....izgovor se mijenja a razlog je uvijek isti.
-----------------------------------------------------
malo samo zanosiš u okuci,kada kažeš da se potroše 100 mil.$.Nije kao što tvrdiš,oni su potrošeni kada su rakete napravljene i stokirane.Trošak je nadzor i čuvanje i zauzimanje prostora za nove.
kao sto sam pisao na temi tunis-egipat, krajnji cilj su libija i iran, bar u ovom tromesecju...
mali prcko (sarkozi) ovaj put igra ulogu kamerona (vb), a na racun amerike... ono sto je bler busu bio (pudlica), to je sarkozi huseinu, ali u mini verziji, civuava.
gadafi je najgore libijsko zlo jos iz kolonijalnog vremena, ali, ovi su barbari 2x gori od sve i jednog gadafija!
nadam se skorom primirju koji je iskreno nemoguc...
Jedan offtopic, onako tatlane...Prije dvije godine vratio se jedan poznanik iz Avganistana kuci, i kaze hoce da odmori. Radio u KBR-u, onda lafo dosao Obama , KBR izgubio posao u Iraku i Avganistanu,ali ce dobiti Libiju. Ja ga blijedo gledala, nigdje veze ,ali kontam hajd...Prije 2-3 mjeseca kaze meni isti poznanik ide za par mjeseci nazad, otvara se novo zariste, KBR dobija Libiju...Hajd da vidimo razvoj situacije ali me ne bi iznenadilo...
Diktatorsko pseto Gadafi ce otici sa rusevinama onog sto je stvarao za vrijem svog diktatorskog rezima u rijekama krvi libijskog naroda sto od njegove ruke sto od onih za koje je radio direktno ili indirektno a koji ga sada zatrpavaju avio bombama nakon sto je sluga odsluzio svoj diktatorski mandat,.....
Gadafi ce biti samo jos jedan u nozu diktatorskih sluga koji ce na kraju biti pridodani drustvu Sadama Huseina,Mubaraka i ostalih gadova,....
Zali boze nevinih zivota i mateerijalnih razaranja,.....Novi rezim ce da proganja i sveti se gadafijevcima i tako u nove cikluse,....
Sto prije diktatorski rezim bude srusen biti ce dolje za Libiju i libijski narod,.....Bolesnoumni diktatorski manijaci uvijek za sobom povuku mnoge nevine zivote u rijekam krvi koje poteku prilikom njihovog rusenja,....
madner wrote:Da sumiramo zato sto su predugo cekali da bombarduju Slobu i Radovana trebali su jos cekat?
Nema svako Bosance pa da zaustavi do zuba naoruzanju armiju sa par zolja i mudima.
Ne razumijem ove protivnike Gadafija koji su znali šta ih čeka ukoliko ga izazovu, a oni nisu spremni da mu se suprostave.
Isto ko i Gruzijci zaletili se i onda kad su ih ovi pritisli počela kuknjava i molenje za pomoć. NA TV gledam čovjeka od 30-40 godina kako plače i moli da drugi ratuju za njega, dok on ni ne mislim uzeti pušku u ruku.
Admiral Mike Mullen, načelnik združenog stožera vojske SAD-a je rekao da je konačan ishod vojne akcije u Libiji 'vrlo neizvjestan'. Upitan može li intervencija završiti pat-pozicijom Mullen je odgovorio: 'Ne smislim da je na meni da na to odgovorim. Jasno, priznajem da je i to moguće'. 'Vrlo je neizvjesno kako će ovo završiti', dodao je.
Admiral Mullen je kazao da se vojna operacija fokusira na ciljeve iz rezolucije UN-a, a ne na zbacivanje Gadafija s vlasti. Istaknuo je da su se u operaciji fokusirali na zaštitu civila i dopremanju humanitarne pomoći kako stoji u rezoluciji.
Admiral je izvijestio da su u zračnom napadu uništili Gadafijevu protuzračnu obranu i bombardirali uzletišta te da su uspostavljene zračne patrole iznad Benghazija. Mullen je rekao da nije vidio izvještaje o žrtvama savezničkih napada.
Gadafijeve snage ulaze u pobunjenički grad Misratu tenkovima i pješadijskim jedinicama. Stanovnici Misrate javljaju da se vode borbe u središtu grada te da Gadafijeve snage brodovima blokiraju gradsku luku. Dvoje stanovnika grada su ubili snajperisti.
Libijska vlada počela je dijeliti oružje civilima i za nekoliko sati će oružje primiti više od milijun muškaraca i žena, javila je u nedjelju državna agencija Jana. Izvori u libijskom ministarstvu obrane, prenosi Jana, 'očekuju da će raspodjela oružja za više od milijun ljudi biti okončana za nekoliko sati'.
Devetnaest američkih zrakoplova, među kojima su tri nevidljiva bombardera B2, napali su u nedjelju u zoru ciljeve u Libiji, rekao je za agenciju France Presse glasnogovornik američkog afričkog zapovjedništva u Stuttgartu, u Njemačkoj.
Udare su izvela 'tri B2, zrakoplovi F-15 i F-16 američkog zrakoplovstva i AV8-B koji pripada marincima', rekao je Kenneth Fidler. Ciljevi lovaca-bombardera bili su 'uglavnom uzletišta i sustavi protuzračne obrane', dodao je glasnogovornik.
Čelnik Arapske lige je rekao da Arapi, kada su pozvali na uspostavu zone zabrane leta nad LIbijom, nisu htjeli zračne udare zapadnih sila u kojima stradaju civili. Amr Musa je također rekao da je pozvao na održavanje izvanrednog sastanka Arapske lige kako bi se raspravilo stanje u arapskom svijetu a posebice u Libiji.
'Ono što se događa u Libiji razlikuje se od nametanja zone zabrane leta, a ono što mi želimo je zaštita civila a ne bombardiranje još više civila', rekao je.
Francuski nosač isplovio prema Libiji
Francuzi su objavili da je oko 13 sati njihov nosač zrakoplova Charles de Gaulle isplovio prema Libiji. Francuski mediji pišu da će s njim isploviti i jedna fregata. Ispred Libije su već dvije francuske fregate.
Zračne operacije francuskog zrakoplovstva nastavile su se danas prijepodne iznad Libije, u okviru operacije međunarodne koalicije, doznaje se od francuskog vojnog izvora, kako prenosi France Presse.
madner wrote:Da sumiramo zato sto su predugo cekali da bombarduju Slobu i Radovana trebali su jos cekat?
Nema svako Bosance pa da zaustavi do zuba naoruzanju armiju sa par zolja i mudima.
Ne razumijem ove protivnike Gadafija koji su znali šta ih čeka ukoliko ga izazovu, a oni nisu spremni da mu se suprostave.
Isto ko i Gruzijci zaletili se i onda kad su ih ovi pritisli počela kuknjava i molenje za pomoć. NA TV gledam čovjeka od 30-40 godina kako plače i moli da drugi ratuju za njega, dok on ni ne mislim uzeti pušku u ruku.
Ti vjerovatno nisi svjestan sta pises
Svjestan sam ja odlično šta pišem.
Znaju sa kakvim luđakom imaju posla, trebali su se prvo naoružati i onda krenuti na njega. Ovako su mu bili lahka meta, a svijet dok reaguje najčešće bude kasno.
Svaki korak se mora proračunati, ići na ho-ruk je neodgovorno.