psi lutalice ....

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Obuca9

#376 Re: psi lutalice ....

Post by Obuca9 »

jaca78 wrote:Kad će ljudi konačno shvatiti da nemaju eksluzivno pravo na ovu planetu i ovaj zrak
Sto ne uvedes 10 lutalica u stan, pa nek lutaju po tvom stanu/kuci, nije valjda da smatras da imas ekskluzivno pravo na svoj stan i prostorije u istome.
novi.dan.nova.nafaka

#377 Re: psi lutalice ....

Post by novi.dan.nova.nafaka »

suza81 wrote:Molim te, citaj pazljivije postove i vidjet ces da ja nisam nigdje zagovarala usvajanje tog zakona, cak sam pisala da sjedim u parlamentu da ga ne bih ni usvojila dok se za to ne bi stvorili realni uslovi (preusmjeravanje sredstava, preraspodjela poslova u KJP Rad.... mrsko mi se ponavljati...). Mi ne rjesavamo zakon o zivotinjama, samo su ga donijeli, a rijeseno nije nista, vec naprotiv! Pogotovo ga ne rjesavamo prvo, vec je to samo jedan od niza njima nebitnih zakona oko cijeg su se nacrta mogli sloziti i to jednoglasno!
Oni koji su izglasali ovaj zakon su isti oni koji su glasali za povećanje plata sebi samima, pa i za penzije nakon isteka mandata ili kako već. Jbt, dok ljudi spavaju po pećinama i nemaju šta jesti, oni misle na sebe i na pse lutalice !!! Danas je čast i život čovjeka na najnižem mogućem nivou čini mi se, a živimo u 21. vijeku.
Srce me zaboli kad vidim nekog da kopa po kontejneru, pogotovo stariju osobu. A ne možeš svima pomoći koliko im treba. Jad i tuga... :(
hz__semir wrote:
jaca78 wrote:Kad će ljudi konačno shvatiti da nemaju eksluzivno pravo na ovu planetu i ovaj zrak
Sto ne uvedes 10 lutalica u stan, pa nek lutaju po tvom stanu/kuci, nije valjda da smatras da imas ekskluzivno pravo na svoj stan i prostorije u istome.
:thumbup:
Obuca9

#378 Re: psi lutalice ....

Post by Obuca9 »

suza81 wrote:

Ne znam da li je u pitanju intelektualna ogranicenost ili iz nekog samo tebi poznatog razloga ne zelis da razumijes kako je doslo do usvajanja pomenutog zakona http://www.vet.gov.ba/pdffiles/zakon_do ... ja_bos.pdf i da je on upravo kako sam i navela u mom prethodnom postu, donesen iskljucivo radi uskladjivanja sa propisima EU. Evo pokusat cu da nacrtam!

Opce je poznato kako nam je... zapravo nasim politicarima, glavna furka zadnjih godina to famozno clanstvo u EU. Zbog toga nam je ponudjen dokument nazvan Evropsko Partnerstvo u kome sve fino pise sta treba da radimo, koje zakone da uredimo itd.. (Detaljnije: http://www.dei.gov.ba/dokumenti/?id=4643)

Onda je Vijece ministara sastavilo Akcioni plan za realizaciju prioriteta iz dokumenta Evropsko
partnerstvo sa Bosnom i Hercegovinom: http://www.dei.gov.ba/bih_i_eu/najvazni ... ti/?id=554 u kome na strani 96. u sklopu aktivnosti stoji "Usvojiti Zakon o dobrobiti životinja".

Zatim ... "27.02.2009 Ured za veterinarstvo BiH je pripremio Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja koji je prošao proceduru usvajanja na Vijeću ministara BiH, a zatim i parlamentarnu proceduru jučerašnjim jednoglasnim usvajanjem na Domu naroda ... donošenjem ovog Zakona Bosna i Hercegovina je na putu ispunjavanja svoje obaveze iz Akcionog plana za realizaciju prioriteta iz dokumenta Evropsko partnerstvo sa Bosnom i Hercegovinom, kojim je jasno naznačena potreba donošenja ovog Zakona u BiH." (http://www.vet.gov.ba/?q=bs/node/699).

Eto... ja sam argumentovala moje izjave cinjenicama sa sluzbenih stranica Vijeca ministara i Ureda za veterinarstvo. Iz njih se vidi da EU nije trazila samo usvajanje ovoga, nego i masu drugih zakona. Nigdje se ne spominje pritisak niti jednog udruzenja i nadam se da se kroz ovu temu nadalje nece provlaciti to pitanje.

Dakle, argumentovala... nisam koristila ironiju i glupave smajlije koji se crvene, keslaju ili kolutaju ocima.
Da li mozes argumentovati tvrdnju da bi ovaj zakon bio usvojen i da nije bilo ovih kvazi-aktivista?
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#379 Re: psi lutalice ....

Post by ladyblue18 »

suza81 wrote:
Ne znam da li je u pitanju intelektualna ogranicenost ili iz nekog samo tebi poznatog razloga ne zelis da razumijes kako je doslo do usvajanja pomenutog zakona http://www.vet.gov.ba/pdffiles/zakon_do ... ja_bos.pdf i da je on upravo kako sam i navela u mom prethodnom postu, donesen iskljucivo radi uskladjivanja sa propisima EU. Evo pokusat cu da nacrtam!

Opce je poznato kako nam je... zapravo nasim politicarima, glavna furka zadnjih godina to famozno clanstvo u EU. Zbog toga nam je ponudjen dokument nazvan Evropsko Partnerstvo u kome sve fino pise sta treba da radimo, koje zakone da uredimo itd.. (Detaljnije: http://www.dei.gov.ba/dokumenti/?id=4643)

Onda je Vijece ministara sastavilo Akcioni plan za realizaciju prioriteta iz dokumenta Evropsko
partnerstvo sa Bosnom i Hercegovinom: http://www.dei.gov.ba/bih_i_eu/najvazni ... ti/?id=554 u kome na strani 96. u sklopu aktivnosti stoji "Usvojiti Zakon o dobrobiti životinja".

Zatim ... "27.02.2009 Ured za veterinarstvo BiH je pripremio Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja koji je prošao proceduru usvajanja na Vijeću ministara BiH, a zatim i parlamentarnu proceduru jučerašnjim jednoglasnim usvajanjem na Domu naroda ... donošenjem ovog Zakona Bosna i Hercegovina je na putu ispunjavanja svoje obaveze iz Akcionog plana za realizaciju prioriteta iz dokumenta Evropsko partnerstvo sa Bosnom i Hercegovinom, kojim je jasno naznačena potreba donošenja ovog Zakona u BiH." (http://www.vet.gov.ba/?q=bs/node/699).

Eto... ja sam argumentovala moje izjave cinjenicama sa sluzbenih stranica Vijeca ministara i Ureda za veterinarstvo. Iz njih se vidi da EU nije trazila samo usvajanje ovoga, nego i masu drugih zakona. Nigdje se ne spominje pritisak niti jednog udruzenja i nadam se da se kroz ovu temu nadalje nece provlaciti to pitanje.

Dakle, argumentovala... nisam koristila ironiju i glupave smajlije koji se crvene, keslaju ili kolutaju ocima.
Jel ti inace ovako vrijedjas ljude kad ti kazu nesto sto je surova realnost ili ti se samo sad omaklo?

Svoj nadmeni stav o tome kako ces ti meni nacrtati i kako sam ja intelektualno ogranicena mozes staviti pod tepih, kod mene ne pali, jer ako ikome trebas objasnjavati odnosno crtati (kako ti kazes) te stvari, meni ne trebas.

Hunkar ti je rekao u jednoj recenici ono sto sam ja kroz svoj intelektualno ograniceni post.
Trebas imati osnovu izgradjenju za bilo koji zakon, a ne kao kod nas da se donose zakoni za koje nemas osnovu da ih sprovedes, a ono sto treba niko ne radi. To je problem. Sto mi nemamo drzavu, i sto bi trebalo iz temelja poceti raditi na osnovnim stvarima, a ne donositi blesave zakone radi uskladjivanja sa EU, kada masa bitnijih zakona i stvari koje EU trazi jos nije uradjena, a kada ce i da li ce pitanje je.

I jah, nisam koristila ironiju, bila sam krajnje ozbiljna sa svojim komentarom, a smajlije redovno koristim u komunikaciji sa forumasima, kao sto vecina forumasa radi, pa se oni keslaju, i kolutaju ocima itd. Sve po potrebi. ;-)
suza81

#380 Re: psi lutalice ....

Post by suza81 »

hz__semir wrote:
suza81 wrote:

Da li mozes argumentovati tvrdnju da bi ovaj zakon bio usvojen i da nije bilo ovih kvazi-aktivista?
Mogu pokusati jos detaljnije istrazivati na tu temu, premda ako si pazljivo procitao sta stoji u linkovima i mojim postovima, mislim da nema potrebe za tim. Da je postojao i najmanji otpor bilo kog zakonodavnog tijela zakon ne bi bio jednoglasno usvojen i to 8 mjeseci prije isteka roka! Nemoj me, molim te, tjerati sad da trazim zapisnike sa sjednica iz 2009 :-D
suza81

#381 Re: psi lutalice ....

Post by suza81 »

ladyblue18 wrote:
Trebas imati osnovu izgradjenju za bilo koji zakon, a ne kao kod nas da se donose zakoni za koje nemas osnovu da ih sprovedes, a ono sto treba niko ne radi. To je problem. Sto mi nemamo drzavu, i sto bi trebalo iz temelja poceti raditi na osnovnim stvarima, a ne donositi blesave zakone radi uskladjivanja sa EU, kada masa bitnijih zakona i stvari koje EU trazi jos nije uradjena, a kada ce i da li ce pitanje je.
Apsolutno se slazem :thumbup: drago mi je da smo utvrdili ko je odgovoran za ovakvo alarmantno stanje i ovo nazalost nije jedina oblast gdje su zakazali...
Obuca9

#382 Re: psi lutalice ....

Post by Obuca9 »

suza81 wrote:
hz__semir wrote:
suza81 wrote:

Mogu pokusati jos detaljnije istrazivati na tu temu, premda ako si pazljivo procitao sta stoji u linkovima i mojim postovima, mislim da nema potrebe za tim. Da je postojao i najmanji otpor bilo kog zakonodavnog tijela zakon ne bi bio jednoglasno usvojen i to 8 mjeseci prije isteka roka! Nemoj me, molim te, tjerati sad da trazim zapisnike sa sjednica iz 2009 :-D
Filozofiraš, a to nisam tražio od tebe. Treba mi samo kratak odgovor sastavljen od dva slova (DA ili NE).

Da li bi ovaj zakon bio usvojen da nije bilo kvazi-aktivista?
1906

#383 Re: psi lutalice ....

Post by 1906 »

hz__semir wrote:

i da i ne :)

Edit: sad moram vratit text :D
Last edited by 1906 on 13/03/2011 00:50, edited 3 times in total.
jasko_ba

#384 Re: psi lutalice ....

Post by jasko_ba »

U Zenici stanje jos gore. jucer setam po kamberovic polju, puno djece, parova, sve lijepo kad odjednom 7 (sedam) kerova pocelo ganjati okolo ljude, parove na klupi, neku djecu koja se igrala fudbala. nekako su u sekundi onda pobjegli, a ovamo djeca ostala uplakana. i je*o vas zakon kad su takve scene postale uobicajene po zenici. imam jarana koji je poceo nositi petarde po dzepu jer su ga napali vise puta, dojadilo mu vise bjezati svaki put.
ali ne, "cuko" nije kriv. krivi smo mi. :x :x :x
suza81

#385 Re: psi lutalice ....

Post by suza81 »

1906 wrote:
hz__semir wrote:

i da i ne :)

Uvjerena sam da bi. To si mogao i sam zakljuciti iz ove moje recenice: Da je postojao i najmanji otpor bilo kog zakonodavnog tijela zakon ne bi bio jednoglasno usvojen i to 8 mjeseci prije isteka roka... a ne povecavat slova, ja sasvim dobro vidim.
poznanik

#386 Re: psi lutalice ....

Post by poznanik »

hz__semir wrote:
Filozofiraš, a to nisam tražio od tebe. Treba mi samo kratak odgovor sastavljen od dva slova (DA ili NE).

Nema potrebe da se dereš uvećanim slovima i bjesniš po temi, da si pažljivo čitao, vjerujem da bi iz teksta @suze81 zaključio kako je donesen zakon, i ko je učestvovao u njegovom kreiranju.
Zbog postizanja članstva u EU BiH je ponuđen dokument nazvan Evropsko Partnerstvo, koje određuje sve obavezne radnje u postupku prijema, i koje zakoni moraju biti uređeni i doneseni http://www.dei.gov.ba/dokumenti/?id=4643

Onda je Vijece ministara BiH sastavilo Akcioni plan za realizaciju prioriteta iz dokumenta Evropsko partnerstvo sa BiH (http://www.dei.gov.ba/bih_i_eu/najvazni ... ti/?id=554 ) u kome na strani 96. u sklopu aktivnosti stoji "Usvojiti Zakon o dobrobiti životinja".

Zatim je Ured za veterinarstvo BiH 2009. godine pripremio Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja koji je prošao proceduru usvajanja na Vijeću ministara BiH, a zatim i parlamentarnu proceduru jučerašnjim jednoglasnim usvajanjem na Domu naroda.
Nigdje nije spomenuto udruženje za zaštitu životinja. Zar misliš da je ijedan njihov aktivist bio toliko moćan da utiče na donošenje državnog zakona?
Neshvatljivo je kako nekom može pasti na pamet slična ideja, posebno kad zakonodavac u BiH ne uvažava stavove i mišljenja niza drugih, mnogo snažnijih udruženja iz NVO sektora, čak i kod donošenja zakona koji su od krucijalnog značaja, a ne jednog zakona o zaštiti i dobrobiti životinja.
1906

#387 Re: psi lutalice .

Post by 1906 »

mislim da ga zanima- da nisu aktivisti "dojavili" EU - bil EU skontala sta se desava :D

pa sad zavisi koliko su upuceni u pitanja u BiH :lol:
Hunkar

#388 Re: psi lutalice ....

Post by Hunkar »

cisto da pripomenem da, iako mi jako idu na zivce zbog debilnih izjava :D prozivanje udruzenja nece pomoci da se situacija sredi, barem ne sada (to smo trebali prije zakona). mislim, super je prozivka za beskrajno forumsko naprdjivanje i naduravanje, ali nema fajde.

evo pitanje, mene kao laika po pitanju pasa (macke su zakon): kako rijesiti problem u sadasnjoj postavi stvari? znaci, azil je utopija, da bezveze ne razglabamo (ili da tema ide na bc :-) ) :oops: sintori ... zakonski out :oops: odstrel -- nehuman :oops:

sta preostaje? ima li jos kakva ideja?

ili da vjezbamo trcanje do prvog haustora :evil:
astrid

#389 Re: psi lutalice ....

Post by astrid »

Prvo skloniti dvonožne napadače s ulice..oni nekako više pune crnu hroniku,a hitna,KUM..zbog njih imaju najviše posla.Možda za njih uvesti eutanaziju jer su agresivni i opasni za okolinu 8-)
Kad to država sredi ,onda ćemo za cuke lako ..........
:run:
Hunkar

#390 Re: psi lutalice ....

Post by Hunkar »

astrid wrote:Prvo skloniti dvonožne napadače s ulice..oni nekako više pune crnu hroniku,a hitna,KUM..zbog njih imaju najviše posla.Možda za njih uvesti eutanaziju jer su agresivni i opasni za okolinu 8-)
Kad to država sredi ,onda ćemo za cuke lako ..........
:run:
sorry, tema nisu dvonozni psi :oops: njihova tema je dva reda dole :D
dzeno123

#391 Re: psi lutalice ....

Post by dzeno123 »

Ne znam odakle vam to da su aktivisti glavni razlog zasto je zakon o zabrani sinteraja stupio na snagu?

Zna li neko koliko uticaja imaju Velja iz SOS i Aldin iz Av-Mau, imaju uticaja na vladu ks ko sto ja imam na Britanski sabor.
astrid

#392 Re: psi lutalice ....

Post by astrid »

Hunkar wrote:sintori ... zakonski out
...šintori i sad postoje ..mislim kafilerija

30.12.2010.

Saopštenje Higijeničarske službe (Kafilerija) KJKP „Rad“ o načinu hvatanja i eutanazije pasa lutalica

Stupanjem na snagu Zakona o zaštiti i dobrobiti životnija, došlo je do promjene u radu Higijeničarske službe, odnosno RJ „Kafilerija“ KJKP „Rad“. Polazeći od zakonskih rješenja, Inspektorat za veterinarstvo Kantona Sarajevo je donio Rješenje kojim se naređuje KJKP „Rad“ da putem RJ „Kafilerija“ vrši hvatanje i eutanaziju pasa lutalica na područjima svih općina Kantona Sarajevo, isključivo po preporuci veterinara. Postupajući po rješenju, radnici RJ „Kafilerija“ hvataju i vrše eutanaziju pasa lutalica samo na osnovu preporuke, date u pisanoj formi od Veterinarske stanice i naredbe Inspektorata za veterinarstvo.

Na osnovu Zakona, lice koje nađe odbjeglu ili izgubljenu životinju dužno je o tome obavijestiti najbližu veterinarsku stanicu ili sklonište za životinje. Nakon primljene obavijesti, veterinar veterinarske stanice je dužan, ako pregledom utvrdi da postoji razlog za hvatanje i eutanaziju životinje, osobi koja je našla životinju izdati preporuku u pisanoj formi na osnovu koje Kafilerija može pristupiti uklanjanju životinje koja je navedena u preporuci.

..................
Zašto ih niko ne zove?
...neki su evo zvali..http://www.rad.com.ba/rjesenje.pdf
Last edited by astrid on 13/03/2011 01:25, edited 1 time in total.
poznanik

#393 Re: psi lutalice ....

Post by poznanik »

Hunkar wrote:...evo pitanje, mene kao laika po pitanju pasa (macke su zakon): kako rijesiti problem u sadasnjoj postavi stvari? znaci, azil je utopija, da bezveze ne razglabamo (ili da tema ide na bc :-) ) :oops: sintori ... zakonski out :oops: odstrel -- nehuman :oops:
sta preostaje? ima li jos kakva ideja?...

Već nekoliko puta pišem i kao papagaj ponavljam da je kantonalno komunalno preduzeće RAD u obavezi da prikuplja napuštene – pse lutalice, jer za taj posao redovno dobija sredstva iz budžeta opština i Kantona Sarajevo. Dakle, prioritetno treba izvršiti pritisak na upravu RAD-a da aktivira svoju Higijeničarsku službu i da započne sa prikupljanjem pasa, i njihovim smještajem u svoj prostor. Oni gore nemaju velik kapacitet, ali ga mogu kvalitetno proširiti.

Pse sklonjene sa ulica treba veterinarski obraditi, i izvršiti njihovu kastraciju i sterilizaciju, jer će se jedino na taj način spriječiti nekontrolirano razmnožavanje pasa, i donekle ublažiti njihov broj na ulicama.

Sve dok ne budu izgrađeni azili za pse i druge životinje i u drugim sredinama osim sarajevskoj, nećemo moći imati uređeno stanje sa napuštenim psima. To je proces koji mora trajati min. 3-4 godine, ali ako bi sarajevski komunalci već sutra započeli svoj posao, vjerujem da bi u mjesec-dva stanje na ulicama u Sarajevu bilo drastično promijenjeno.

Uz izgradnju azila, potrebno je uspostaviti potpuno poštivanje zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, prije svega – registracijom vlasnika i njihovih kućnih ljubimaca sačiniti jedinstveni registar.
suza81

#394 Re: psi lutalice ....

Post by suza81 »

Hunkar wrote:cisto da pripomenem da, iako mi jako idu na zivce zbog debilnih izjava :D prozivanje udruzenja nece pomoci da se situacija sredi, barem ne sada (to smo trebali prije zakona). mislim, super je prozivka za beskrajno forumsko naprdjivanje i naduravanje, ali nema fajde.

evo pitanje, mene kao laika po pitanju pasa (macke su zakon): kako rijesiti problem u sadasnjoj postavi stvari? znaci, azil je utopija, da bezveze ne razglabamo (ili da tema ide na bc :-) ) :oops: sintori ... zakonski out :oops: odstrel -- nehuman :oops:

sta preostaje? ima li jos kakva ideja?

ili da vjezbamo trcanje do prvog haustora :evil:
Napokon dolazimo do onog bitnog! Ova tema napreduje! :) Mnogo toga se moglo uraditi prije 2-3 godine, danas je potrebno 10 puta vise para za iste stvari, a para nema.. Ja iskreno nemam ideju koja bi bila realna i u skladu sa sadasnjom situacijom u drzavi, koja bi bila efikasna i za kratak vremenski period rijesila pitanje lutalica, a meni i ostalim ljubiteljima zivotinja prihvatljiva. Prijedlozi @poznanika su dobri, tako je to trebalo izgledati od pocetka... sada vise nisu tako efikasni zbog ogromnog broja pasa i plasim se da ce se u medjuvremenu dogadjati veoma ruzne stvari.

Imam jednu utopijsku ideju :) oduzimanje imovine svim kriminalcima i neodgovornim politicarima koji izglasavaju zakone na cijoj provedbi ne rade... tada bi imali novca i za cuke i za penzionere!
plejka2

#395 Re: psi lutalice ....

Post by plejka2 »

Pare nisu problem para nema :D
Imaju oni stekove dobro se vidi kad dođe krizna situacija pa hladno izvade pola miliona kao ono jbg zaturilo se u ladici :-)
I ove organizacije dobivaju samo valja sebi stavit u dzep mogu cuke i na ulici nista im nece falit.
astrid

#396 Re: psi lutalice ....

Post by astrid »

suza81 wrote: tako je to trebalo izgledati od pocetka... sada vise nisu tako efikasni zbog ogromnog broja pasa i plasim se da ce se u medjuvremenu dogadjati veoma ruzne stvari.
Tako je trebalo izgledati,ali nadležna institucija nije obavljala posao za koji su plaćeni.Sad je situcaija izmakla kontroli....I ko je kriv?
Ne bi bilo loše,a ni kasno kad bi počeli raditi,bar neki pomak bi se vidio....bar mali.........
astrid

#397 Re: psi lutalice ....

Post by astrid »

..........
Jara

#398 Re: psi lutalice ....

Post by Jara »

Čujem da u Srbiji osoba koju ujede pas može podnijeti tužbu ( nejasno mi protiv koga) i dobiti odštetu do 1000 € (ja samo pričam onako kako čujem, ako su lagali mene...). :-)
spaho_maniacs

#399 Re: psi lutalice ....

Post by spaho_maniacs »

evo jedna fina ideja,uhvatit sve lutalice,odvest ih u pionirsku dolinu i stavit u onaj prostor gdje su bili prije rata lavovi...i onda ove organizacije au mau( :-D ,nek one donese hranu..i sta vec treba... :-D (ionako su oni krivi) :-D

ps ili ih sve baciti onim gladnim medvjedima... :-D :-D
mayab

#400 Re: psi lutalice ....

Post by mayab »

Locked