Potrazi sastav predsjednistva RBIH i malo sire onako., bice ti jasnije.. danas samo u skupstini KS imamo ljude koji otvoreno navijaju za srbe.. to je ba za prijekog suda..oridjidji wrote:Koliko se sjecam vanredno stanje je uvedeno 2 maja, kada je zapoceo napad na predsjednistvo i kada su cete pokusale da podijele grad. Mene je cudilo to da je mjesec dana od pada Bjeljine i prvih pokolja paravojnih formacija po istocnoj Bosni tek tad proglaseno ratno stanje. Pitanje je "Sta je nagnalo tadasnji vrh BIH-a da proglasi ratno stanje mjesec dana od pada Bjeljine?" Dali je to samozavaravanje BIH predsjednistva da ce Srbi promjeniti ono sto su zacrtali, te rat zamjeniti odgovarajucom politickom borbom , ocita nespremnesto i neorganizovanost predsjednistva BIH-a da organizuje odbranu ili je to bilo kupovina vremena da se kako tako organizuje otpor prema Srbima. Ne znam dali je tadasnje rukovodstvo imalo senzibilitet prema zrtvama u istocnoj Bosni, ali ratno stanje je trebalo da se proglasi puno prije. Neko ce mozda reci da je to bio izdajnicki cin i tiha prodaja istocne Bosne cetnicima, ali tesko je traziti razloge da bi se opravdala ta zakasnjela odluka.
Prije 3, 4 godine na RTS sam gledao dokumentarac kojim su Srbi nastojali da svoj auditorijum ubjede u navodnu istinu o Dobrovoljackoj ulici. U tome dokumentarcu Kukanjac je rekao da je u Dobrovoljackoj poginulo 5 muskaraca i jedna zena muslimanka u ambulantnim kolima JNA. Drugi general se napinjao da kaze da taj broj nije tacan, na kraju dokumentarca je receno da je u toj ulici ubijeno 60 jna vojnika i da ih je 400 odvedeno u zarobljenistvo. Tada se mogla nazrijeti novi pocetak srpske propagandne masine koja ce svojim tumacenjem ratnih dogadjaja u BIH-a pokusati promjeniti stvarnu istinu i relativizirati odgovornost Srba za mnoge zlocine pokusavajuci da izjednace krivicu medju narodima za sve ono sto se na Balkanu desilo, a u BIH posebice.
Poslje je krenula hajka na medijima sirom republike sumske, a potom su krenule akcije srbijanskog pravosudja prema gradjanima BIH koji su dali svoj doprinos u odbrani BIH, time sto su neke uhapsili, a neke stavili na interpolovu crvenu listu. Iako tih imena nije puno, bitno je naglasiti da su zbog te liste uhapseni Jurisic, potom Ganica, te Divjak, sve u nastojanju da im sta prisiju od svojih lazi. Najgore je u svemu tome sto su se oni svezali za slucajeve koje je ICTY odbacio jer nisu imali razloga da za njih podize bilo kakva optuznica za zlocin koji nije postojao ili nije bilo dovoljno dokaza da se podigne bilo kakva ozbiljna tuzba.
Moj savjet je svima da obrate paznju na njihove medije i preventivno djeluju jer mnogo toga se jos moze predviditi gledajuci njihove kanale i politicke emisije jer duh tih zlih vremena jos zivi u Srbiji i RS-u.
Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
-
ROTOR 9
#376 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
- muha_sa
#377 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
kasarna Viktor Bubanj a Doko je tad bio ministar odbrane-koliko me sjecanje sluziROTOR 9 wrote:
Iz te kasarne svakodnevno su tukli zgradu RTV sarajevo ( sada Federalne RTV) od navodecih raketa do stalne minobacacke vatre., vbr im je gadjao ovamo po naseljima.. a PAM i PAT sa Mojmila iznad ., pa desno gdje je onaj rezvoar.. odatle su svaku noc dejstvovali.. da ne govorim o snajperima..tog 8 . 6. 1992 su najvise tukli iz kasarne.. najzecse.. oni su prije 6 sati ujutru poceli sa gadjanjem.. prvo su RTV dom gadjali nekoliko sati..(ma ima tih snimaka sigurno) ..Iseljenje.. Koliko se sjecam to je bilo pocetkom jula ili sredina jula 1992..Izasli su kamionima i sve sto je na kamion moglo stati.. bilo je cak i nekoliko onih topova.. 105.. na prikolici.. U sustini ostali su samo zidovi i pokoji prozor.. Znam da su iz te kasarna tih dana jula dolazili u nasu ulicu da traze neke srbe jer kao trebaju im nesto oko saniranja stete kao majstori za ovo ono.. (a ti isti srbi razgulili jos 2 aprila sa komplet porodicom.,gledali ih kako se pakuju.. kazu odose na odmor na selo.. )
Jel zna neko nekog lika Doko (prezime) jel to onaj sto je sa Abdicem bio u televiziji... ? Cuo sam da je on zapravo vodio iseljenje mnogih kasarni..
- muha_sa
#378 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
sto su donekle i uspjeli.karanana wrote:
pa njihova taktika i jeste da mi sami uvidimo da ova drzava ustvari nagradjuje one koji je mrze i da jednog dana kazemo: jebaji ovo.
-
ROTOR 9
#379 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
Cekaj jel to onaj Jerko Doko ., sad nesto za zastitu potrosaca FBiH ? Gdje li je uposte..muha_sa wrote:kasarna Viktor Bubanj a Doko je tad bio ministar odbrane-koliko me sjecanje sluziROTOR 9 wrote:
Iz te kasarne svakodnevno su tukli zgradu RTV sarajevo ( sada Federalne RTV) od navodecih raketa do stalne minobacacke vatre., vbr im je gadjao ovamo po naseljima.. a PAM i PAT sa Mojmila iznad ., pa desno gdje je onaj rezvoar.. odatle su svaku noc dejstvovali.. da ne govorim o snajperima..tog 8 . 6. 1992 su najvise tukli iz kasarne.. najzecse.. oni su prije 6 sati ujutru poceli sa gadjanjem.. prvo su RTV dom gadjali nekoliko sati..(ma ima tih snimaka sigurno) ..Iseljenje.. Koliko se sjecam to je bilo pocetkom jula ili sredina jula 1992..Izasli su kamionima i sve sto je na kamion moglo stati.. bilo je cak i nekoliko onih topova.. 105.. na prikolici.. U sustini ostali su samo zidovi i pokoji prozor.. Znam da su iz te kasarna tih dana jula dolazili u nasu ulicu da traze neke srbe jer kao trebaju im nesto oko saniranja stete kao majstori za ovo ono.. (a ti isti srbi razgulili jos 2 aprila sa komplet porodicom.,gledali ih kako se pakuju.. kazu odose na odmor na selo.. )
Jel zna neko nekog lika Doko (prezime) jel to onaj sto je sa Abdicem bio u televiziji... ? Cuo sam da je on zapravo vodio iseljenje mnogih kasarni..Jerko Doko.--on je pregovaro i ispratio ih.
- anthraxQ
- Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi
#380 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
ne dijelim terotoriju BiH na našu i njihovu...
ali brate sto je previše previše je...
da u(da se izrazim ipak kao oni) mome Sarajevu neka četnikuša nariče ovako, okružena sa 400 000 Bošnjaka...
to se samo nama može desiti.
sjetite se džamije Ferhadije .
http://www.youtube.com/watch?v=EjTwPCaM ... re=related
uporedite.
da u(da se izrazim ipak kao oni) mome Sarajevu neka četnikuša nariče ovako, okružena sa 400 000 Bošnjaka...
uporedite.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#381 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
usporedbe nema. i hvala Bogu da je tako.anthraxQ wrote:ne dijelim terotoriju BiH na našu i njihovu...
uporedite.
- Skijash
#382 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
Nisi mi jasan. Tebi je krivo zato što mi nismo poput četnika ?
- Čitalac
#383 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
Rekao bih da da je sve po malo uticalo na to da se proglašenje ratnog stanja toliko otegne. Zapisnici sa sednica Predsedništva BiH jasno pokazuju da su čelni ljudi BiH sve do leta 1992. verovali da će sukobi prestati i da je moguće naći političko rešenje. Iz ove perspektive to se svakako čini naivnim razmišljanjem. Čak i na samoj sednici Predsedništva od 19. juna 1992. polemisalo se kako će proglašenje ratnog stanja odjeknuti u međunarodnoj zajednici, na tome je posebno insistirao Kecmanović.oridjidji wrote:Pitanje je "Sta je nagnalo tadasnji vrh BIH-a da proglasi ratno stanje mjesec dana od pada Bjeljine?" Dali je to samozavaravanje BIH predsjednistva da ce Srbi promjeniti ono sto su zacrtali, te rat zamjeniti odgovarajucom politickom borbom , ocita nespremnesto i neorganizovanost predsjednistva BIH-a da organizuje odbranu ili je to bilo kupovina vremena da se kako tako organizuje otpor prema Srbima. Ne znam dali je tadasnje rukovodstvo imalo senzibilitet prema zrtvama u istocnoj Bosni, ali ratno stanje je trebalo da se proglasi puno prije. Neko ce mozda reci da je to bio izdajnicki cin i tiha prodaja istocne Bosne cetnicima, ali tesko je traziti razloge da bi se opravdala ta zakasnjela odluka.
Evo šta je članovima predsedništva tog 19. juna rekao Sefer Halilović: "Ja vas molim, uradite bilo što! Ono što vas molimo da uradite: dajte političku platformu i donesite odluku o ratnom stanju. I dalje kao Predsjedništvo, kao Vlada, učinite nešto da dobijemo međunarodni kredit, da dobijemo nešto oružja, itd. Ovo oružje što imamo to nije dovoljno da se mi efikasno suprotstavimo sili koja je protiv nas. Mi imamo na ovom prostoru JNA, koja je naoružala srpski narod, odnosno dijelove srpskog naroda, izvinjavam se, nisam bio do kraja precizan. Imamo jednu silu koja je u stanju da se nosi s mnogo jačim armijama susjednih zemalja i to vrlo efikasno. Mi se njoj suprotstavljamo sa ovim narodom koji se sam naoružao...".
...
NENAD KECMANOVIĆ: "Uvažavajući sve ovo što je komandant TO rekao, ja se svaki put ponovo pitam kakve su međunarodne reperkusije. Naravno, to se ne odnosi na ovaj dio koji bi trebalo obavijestiti, itd. Ali sama ta koincidencija da se praktično istog dana kad se ovo sa UNPROFOR-om potpisuje kao rješenje, da se istog dana proglašava ratno stanje. Kakve to implikacije ima, to meni nije jasno, ali pretpostavljam da ima neke".
IZETBEGOVIĆ: "Možemo to sami procijeniti koliko tu imamo. Tu je riječ o jednoj političkoj dimenziji stvari, političkim posljedicama toga. Kako će biti primljeno. Ali, ja držim da u situaciji u kojoj su oni sami utvrdili da postoji agresija, oni su praktički i rekli da postoji ratno stanje. Oni su utvrdili da je u toku, da je izvršena i da je u toku agresija na BiH od strane tih i tih država..."
ABDIĆ: "To se mora radi trajanja tog ratnog stanja. Zato se to obavještava OUN, jer ona to usklađuje sa ostalim mjerama za uspostavljanje međunarodnog mira..."
IZETBEGOVIĆ: Obavijestićemo je svakako. Ovo što kaže prof. Kecmanović da li bi uopšte trebalo donositi odluku o ratnom stanju, kakve reperkusije političke ima. To on pita.
HALILOVIĆ: "Meni se čini da bi tu trebalo vrlo jasno reći da nakon usvojene rezolucije Generalne skupštine i nakon akcije da se oslobodi aerodrom, da represija, odnosno agresija se pojačava. Da je u tom sklopu i ta agresija koja je pojačana, dakle, represivno je pojačana, je izazvala ovakvu odluku".
...
KECMANOVIĆ: "Vidi, Sefere, sad se praktično ovim što nam je Stjepan danas izložio ovaj ugovor i naša strana se obavezuje da na području Sarajeva ne koristi artiljerijska indirektna i direktna. Znači, mi ulazimo ovdje bar na području grada u neku vrstu prekida vatre ili primirja itd. Sad, istog dana kad to potpisuješ, proglašavaš ratno stanje. Ne znam, ne tvrdim da ne treba ni da treba, nego samo da to treba uzeti u obzir i razmotriti".
- anthraxQ
- Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi
#384 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
Skijash wrote:Nisi mi jasan. Tebi je krivo zato što mi nismo poput četnika ?
ne. već pokazujem to stanje, i stanje u Sarajevu, navodeći taj link u smislu da oni nama nemaju šta da zamjere, pa
opet se "propinju" da zamjere.
-
oridjidji
#385 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
Čitalac wrote:Rekao bih da da je sve po malo uticalo na to da se proglašenje ratnog stanja toliko otegne. Zapisnici sa sednica Predsedništva BiH jasno pokazuju da su čelni ljudi BiH sve do leta 1992. verovali da će sukobi prestati i da je moguće naći političko rešenje. Iz ove perspektive to se svakako čini naivnim razmišljanjem. Čak i na samoj sednici Predsedništva od 19. juna 1992. polemisalo se kako će proglašenje ratnog stanja odjeknuti u međunarodnoj zajednici, na tome je posebno insistirao Kecmanović.oridjidji wrote:Pitanje je "Sta je nagnalo tadasnji vrh BIH-a da proglasi ratno stanje mjesec dana od pada Bjeljine?" Dali je to samozavaravanje BIH predsjednistva da ce Srbi promjeniti ono sto su zacrtali, te rat zamjeniti odgovarajucom politickom borbom , ocita nespremnesto i neorganizovanost predsjednistva BIH-a da organizuje odbranu ili je to bilo kupovina vremena da se kako tako organizuje otpor prema Srbima. Ne znam dali je tadasnje rukovodstvo imalo senzibilitet prema zrtvama u istocnoj Bosni, ali ratno stanje je trebalo da se proglasi puno prije. Neko ce mozda reci da je to bio izdajnicki cin i tiha prodaja istocne Bosne cetnicima, ali tesko je traziti razloge da bi se opravdala ta zakasnjela odluka.
Evo šta je članovima predsedništva tog 19. juna rekao Sefer Halilović: "Ja vas molim, uradite bilo što! Ono što vas molimo da uradite: dajte političku platformu i donesite odluku o ratnom stanju. I dalje kao Predsjedništvo, kao Vlada, učinite nešto da dobijemo međunarodni kredit, da dobijemo nešto oružja, itd. Ovo oružje što imamo to nije dovoljno da se mi efikasno suprotstavimo sili koja je protiv nas. Mi imamo na ovom prostoru JNA, koja je naoružala srpski narod, odnosno dijelove srpskog naroda, izvinjavam se, nisam bio do kraja precizan. Imamo jednu silu koja je u stanju da se nosi s mnogo jačim armijama susjednih zemalja i to vrlo efikasno. Mi se njoj suprotstavljamo sa ovim narodom koji se sam naoružao...".
...
NENAD KECMANOVIĆ: "Uvažavajući sve ovo što je komandant TO rekao, ja se svaki put ponovo pitam kakve su međunarodne reperkusije. Naravno, to se ne odnosi na ovaj dio koji bi trebalo obavijestiti, itd. Ali sama ta koincidencija da se praktično istog dana kad se ovo sa UNPROFOR-om potpisuje kao rješenje, da se istog dana proglašava ratno stanje. Kakve to implikacije ima, to meni nije jasno, ali pretpostavljam da ima neke".
IZETBEGOVIĆ: "Možemo to sami procijeniti koliko tu imamo. Tu je riječ o jednoj političkoj dimenziji stvari, političkim posljedicama toga. Kako će biti primljeno. Ali, ja držim da u situaciji u kojoj su oni sami utvrdili da postoji agresija, oni su praktički i rekli da postoji ratno stanje. Oni su utvrdili da je u toku, da je izvršena i da je u toku agresija na BiH od strane tih i tih država..."
ABDIĆ: "To se mora radi trajanja tog ratnog stanja. Zato se to obavještava OUN, jer ona to usklađuje sa ostalim mjerama za uspostavljanje međunarodnog mira..."
IZETBEGOVIĆ: Obavijestićemo je svakako. Ovo što kaže prof. Kecmanović da li bi uopšte trebalo donositi odluku o ratnom stanju, kakve reperkusije političke ima. To on pita.
HALILOVIĆ: "Meni se čini da bi tu trebalo vrlo jasno reći da nakon usvojene rezolucije Generalne skupštine i nakon akcije da se oslobodi aerodrom, da represija, odnosno agresija se pojačava. Da je u tom sklopu i ta agresija koja je pojačana, dakle, represivno je pojačana, je izazvala ovakvu odluku".
...
KECMANOVIĆ: "Vidi, Sefere, sad se praktično ovim što nam je Stjepan danas izložio ovaj ugovor i naša strana se obavezuje da na području Sarajeva ne koristi artiljerijska indirektna i direktna. Znači, mi ulazimo ovdje bar na području grada u neku vrstu prekida vatre ili primirja itd. Sad, istog dana kad to potpisuješ, proglašavaš ratno stanje. Ne znam, ne tvrdim da ne treba ni da treba, nego samo da to treba uzeti u obzir i razmotriti".
Pa ispade da su oni jedva tada proglasili ratno stanje ...
- konrad
#386 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
Ocigledno je da je Kecmanovic foliro.
Medjutim kada se sabere sta se dobilo tog treceg maja, vidjece se da se nije dobilo nista osim stete.
Neki ljudi su ubijeni nevini, ostali zarobljeni i poslije svi pusteni i zaplijenjeno malo licnog naoruzanja.
Ocigledno je da su posljedice jos uvijek prisutne, i da sud iz nekog razloga nije htio da uradi svoj posao.
Medjutim kada se sabere sta se dobilo tog treceg maja, vidjece se da se nije dobilo nista osim stete.
Neki ljudi su ubijeni nevini, ostali zarobljeni i poslije svi pusteni i zaplijenjeno malo licnog naoruzanja.
Ocigledno je da su posljedice jos uvijek prisutne, i da sud iz nekog razloga nije htio da uradi svoj posao.
-
popajic
#387 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
Dobilo se to da su Sarajevo poceli gusiti po odavno razradjenom planu koji bi bio izvrsen i bez 2 i 3 maja + " slucaj" Dobrovoljacka"konrad wrote:Ocigledno je da je Kecmanovic foliro.
I Hitler je imao " slucaj" grupice " ugrozenih" Njemaca u Poljskoj sto ga je isprovociralo
Fasisti su svugdje isti !
- ovo_malo_duse
#388 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
Dobilo se to da smo vam pokazali da necemo ko ovce leci danas koljete, da poklopite pa da genocidisete kako hocete i kako ste zamislili....I da bogdo tog aprila nije onih 6 poginulo da je 6000 drugih pa da ima ona zasto naricat... Ali kako se situacija razvija igrat ce se 2 poluvrijeme pa cemo da se ceramo.konrad wrote:Ocigledno je da je Kecmanovic foliro.
-
ROTOR 9
#389 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
Ovdje Istorija nije omiljen predmet., jer je krvava., jer je pise drugi..(mnogi govore). Istorija treba da bude vazna tacka u svakom segmentu politicke odluke i zakona.. JER DA JE TAKO ne bi se zadnjih 10., a svih 20 godina takvi ustupci radili teroristima BiH ., pitanje svih pitanja.. KOja medjunarodna zajednica ? Koji zakoni ? Jel treba da agresora i teroristu docekamo kuci sa kafom i kolacima .,
ZATO nastavimo pricati sta se desilo i zbog cega i na koji nacin.. svaka ona lopata u ratu je dala svoj doprinos a koliko tek ljudski zivot..
Ma suti., Ma pusti.. (najgora podvala u istoriji..)
Zlocin ima ime i prezime kao i rat., i nije potrebno 2 za rat., dovoljno je jedno da ga izazove..
p.s. uskoro srbijanska zvijezda aco pejovic ima u Skenderiji nastup., pa izvoli Sarajevo izgubi dostojanstvo jos jednom..
ZATO nastavimo pricati sta se desilo i zbog cega i na koji nacin.. svaka ona lopata u ratu je dala svoj doprinos a koliko tek ljudski zivot..
Ma suti., Ma pusti.. (najgora podvala u istoriji..)
Zlocin ima ime i prezime kao i rat., i nije potrebno 2 za rat., dovoljno je jedno da ga izazove..
p.s. uskoro srbijanska zvijezda aco pejovic ima u Skenderiji nastup., pa izvoli Sarajevo izgubi dostojanstvo jos jednom..
Last edited by ROTOR 9 on 05/05/2011 21:48, edited 1 time in total.
- Dupli_skalp
#390 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
maršalka je, ako se ne varam, iseljena 6.6.'92. i koliko me sjećanje služi, tu je napravljen "kompromis", tako da je pola teškog naoružanja pripalo armiji bih, a pola su odveli sa sobom u lukavicu.karanana wrote:kad je iselila viktor bubanj? znaci to je bilo nakon 8.6., dana koji je u mnogome bio tezi i presudniji od 2.5. i nakon svega toga, gledam snimke gamadi kako iz te kasarne izlaze pod punim naoruzanjem sa transporterima, tenkovima, topovima i svim ostalim sranjima.ROTOR 9 wrote:DANA 8. 6. 1992 iz kasarne Viktor Bubanj ( iz koje i dolazi ona gamad Pelemis company) JNA gadja iz minobacaca i vbr-a i PAM i PAT sve po naseljima buca potok i Otoka.. tad su i zapalili trzni centar Hepok..
Vjerujte neko je citavo vrijeme nastojao da izvuce svu JNA sa punom opremom i ti unutrasnji neprijatelji siguran sam i danas sjede u vladi.. To treba prvo sredit..
jesu li i iz marshalke izvukli sve sto valja?
- Dupli_skalp
#391 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
ama ništa osim pištolja im nije trebalo dati da iznesu. jer to oružje smo mi godinama plaćali.madner wrote:U retrospektivi, tesko naoruzanje nije smjelo izaci. Ali nije ta greska napravljena samo u Sarajevu.
ali za to krivi našu tadašnju vlast i njene "pregovarače".
-
ROTOR 9
#392 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... start=1025
Evo dokaza sa imenima.. hajde Sarajlije poznaje li ko koga..
Evo dokaza sa imenima.. hajde Sarajlije poznaje li ko koga..
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#393 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
Vujičić Dalibora sam upoznao nakon rata. Predstavio mi se kao vojno lice HVO u Kiseljaku. Dolazio mi u posjetu jer sam bio angažovao njegovu majku da mi čuva moju nepokretnu majku dok sam ja bio na poslu. Ne znam otkud on u VRS, a nakon rata u HVO? Majka mu jeste Hrvatica,...Valjda, po očevoj liniji se našao u posadi minobacača što su i mene gađali. Nismo pričali o ratu prilikom upoznavanja. Bila opšta amnestija. Alija potpis'o. Šta'š mu sad?ROTOR 9 wrote:http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... start=1025Evo dokaza sa imenima.. hajde Sarajlije poznaje li ko koga..
- hamza_sa
#394 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
Stvarno se divim tvojoj upornosti da nas, ako nista, na ovom forumu pravis budalama i promovises svoje procetnicke stavove.konrad wrote:Ocigledno je da je Kecmanovic foliro.
Prvo, sto se tice stete koju navodis, mogu reci da se slazem sa tobom, ali samo u participiranju dogadjaja, jer i jeste steta za cetnikekoji nisu uspjeli u svom naumu da urade planirano.
Drugo, sto se tice nevinih, a pogotovo ljudi, moram ti reci da su isti ponajmanje nevini, a jos manje ljudi. To su bile dvonoge zvijeri koje su trebale da budu odreda pobijene uz svo postivanje medjunarodnog ratnog prava. Danas takve od milja u svjetskim politickim i vojno-analitickim krugovima zovu teroristi. A, zna se kako se postupa sa teroristima.
I trece. Naravno da su posljedice jos vidljive. Medjutim razlika je u poimanju istih. Kao sto ti vec ranije napisah, zal ostaje zbog neucinjenog a planiranog, pa se sada na sve moguce nacine pokusava podvesti pod istu ravan dobro i zlo. A, dobro i zlo nikada nisu mogli zajedno. Medutim, za tebe je jos tuznije to sto pobornike karadziceve politike uznemirava cinjenica sto se ti datumi na strani dobra proslavljaju kao datumi odbrane od zla, a na strani zla datumi kada nisu mogli nadvladati dobro. I cijeli civilizirani svijet zna sta je istina, te se stoga i ponasa sukladno tomu (vizavi onih sto su u bivsoj Dobrovoljackoj pitali gdje je Inzko), za razliku kada se obiljezavaju dani masovnih stradanja Bosnjaka.
Znam da je tesko, ali sto prije shvatis bice ti lakse. 2.maja se je desila velicanstvena pobjeda domoljuba BiH nad agresorom, a 3. maja isti ti domoljubi su pokazali veliku humanost prema svom neprijatelju, bez obzira sto je bilo ratno vrijeme.
- Boom71
#395 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
Nije se moglo drukacije,u to vrijeme i pod tim okolnostima!eyesburn wrote:ama ništa osim pištolja im nije trebalo dati da iznesu. jer to oružje smo mi godinama plaćali.madner wrote:U retrospektivi, tesko naoruzanje nije smjelo izaci. Ali nije ta greska napravljena samo u Sarajevu.
- karanana
#396 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
zasto?Boom71 wrote:Nije se moglo drukacije,u to vrijeme i pod tim okolnostima!eyesburn wrote:ama ništa osim pištolja im nije trebalo dati da iznesu. jer to oružje smo mi godinama plaćali.madner wrote:U retrospektivi, tesko naoruzanje nije smjelo izaci. Ali nije ta greska napravljena samo u Sarajevu.
- madner
#397 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
Moglo se, imas par kasarni koje su pale (u BiH i HR) i koje su pokazale sta je to znacilo za ARBiH i HV.Boom71 wrote:Nije se moglo drukacije,u to vrijeme i pod tim okolnostima!eyesburn wrote:ama ništa osim pištolja im nije trebalo dati da iznesu. jer to oružje smo mi godinama plaćali.madner wrote:U retrospektivi, tesko naoruzanje nije smjelo izaci. Ali nije ta greska napravljena samo u Sarajevu.
Nije se htjelo, da li zbog loshe procjene ili izdaje ne zna niko.
- Boom71
#398 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
Nisam siguran da se nije htjelo najbolje.Jednostavno u to vrijeme su se povlacili potezi koji i nisu bili najkvalitetniji,a zakljucci i akcije cesto su donoseni zbog lose procjene.madner wrote:
Moglo se, imas par kasarni koje su pale (u BiH i HR) i koje su pokazale sta je to znacilo za ARBiH i HV.
Ne treba izostaviti ni strah kao i neizvjesnost koja je vladala tih prvih dana,pa i mjeseci.
(sjeti se Jerke Doke i njegovog,cesto ne skrivenog straha!)
I ja mislim(danas) da su se neke stvari mogle puno bolje i kvalitetnije odraditi.
- karanana
#399 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
jeli bio strah da bi se ostankom tih kasarni pod opsadom, evenutalno ugrozio grad te da su one predstavljale rak ranu u srcu grada te da ih se trebalo sto prije rijesiti cak i uz cijenu da se odvuce svo naoruzanje?
- madner
#400 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
Pa to je skroz u redu, ali ja kazem da je trebalo, sa znanjem koje poslje imamo.Boom71 wrote:Nisam siguran da se nije htjelo najbolje.Jednostavno u to vrijeme su se povlacili potezi koji i nisu bili najkvalitetniji,a zakljucci i akcije cesto su donoseni zbog lose procjene.madner wrote:
Moglo se, imas par kasarni koje su pale (u BiH i HR) i koje su pokazale sta je to znacilo za ARBiH i HV.
Ne treba izostaviti ni strah kao i neizvjesnost koja je vladala tih prvih dana,pa i mjeseci.
(sjeti se Jerke Doke i njegovog,cesto ne skrivenog straha!)
I ja mislim(danas) da su se neke stvari mogle puno bolje i kvalitetnije odraditi.