Terenci, SUV, 4X4, AWD - sve o tome

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Cober

#376 Re: Terenci i mehanika

Post by Cober »

4 All Time
Image
Image

i 2 Lo
Image
Image
Cober

#377 Re: Terenci i mehanika

Post by Cober »

kreso_atac wrote:U svakom slučaju to stoji: ako su gume loše, po klizavom ti ne pomažu ama baš nikakve redukcije nit pogoni (moraju imati široke kanale za blato, radi boljeg čišćenja, i moraju biti duboke, inače se napune šare, i onda si gotov, samo klizanje imaš, bez hvatanja podloge). Ali gledajući onako po onim slikama ne izgledaju tako loše, mada izgled može prevariti. U mjestu nećeš moći primijetit razliku u obrtajima, jer on njih multiplicira ustvari preko reduktora, a on radi samo kada je auto u pokretu. Uradi onako kako sam ti rekao, na pravcu u 4 full time ideš do 30 kmh, onda staneš i ubaciš u LO, i na asfaltu tako ali pravcu (jer ne smiješ raditi puno volanom po takvoj podlozi u LO), i ideš isto do 30 kmh, i morao bi primijetit razliku ako radi LO, tj više obrtaja motora na tih 30 kmh. Eh ako tu primijetiš tako drastičnu razliku u obrtajima, onda vidi na terenu je li se okreću po jedan minimalno na svakoj osovini. Nadam se da si shvatio, ako je još nejasno, javi pa ćemo pokušati biti jasniji.
E hebi ga, ovo je slikano u mjestu..
Kasno je, ali ipak odoh sad na kratko na asfalt, ulice su prazne pa je to sada jedino i izvodljivo, a teren drugi put..
Cober

#378 Re: Terenci i mehanika

Post by Cober »

Evo ga na cesti..
Razlika je sa 900 na 1.600 :)

4 All Time
Image

2 Lo
Image
PapakizSarajeva

#379 Re: Terenci i mehanika

Post by PapakizSarajeva »

Cober wrote:4 All Time
.
..
...
Image
Jao jesi mu zakucao ovu kazaljku za gorivo ... :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Bakir1

#380 Re: Terenci i mehanika

Post by Bakir1 »

otpor imas,reduktor radi,neka je zajebancija oko raspodjele pogona
vrhovny

#381 Re: Terenci i mehanika

Post by vrhovny »

@vrhovny: ako je u safe modu, to jednostavno moraš primijetit, jer u tom slučaju grand će ti raditi sa 4 cilindra, a mislim da se to može primijetiti, lijen je na ubrzavanju, slabo ide itd. tps svaka obd ili chrysler dijagnostika mora primijetiti ako je pokvaren. Nisam baš razumio šta je problem kod tebe, je li kad je hladan teško pali? Kada je vani minus, a prvi put ga pališ, ili kad ga voziš pa ostaviš malo da odmori i onda pokušaš upaliti? Je li nemirno radi na leru onda kada ga upališ nakon takvog verglanja? osjeti li se malo miris benzina kada ga tako teže upališ? ovako na prvu moguće curenje injektora, ili pumpe goriva (kao da vraća benzin povratnim ventilom), provjeri crankshaft senzor, relej njega i pumpe.[/quote]

Čim stoji više od 20-30 minuta i dijelom se ohladi malo teze pali tj.duze vergla dok upali i cini mi se da malo nemirnije radi u prvom trenu ali ne previse! Inace motor dobro radi "razvaljuje"kako ide, na otvorenom malo stisnes gas i vec je preletio stoju a na terenu je nenadjebiv! Kad sam ga nabavio bio je u vrlo jadnom stanju odnosno prijasnji vlasnik ga nije odrzavao i imao je obicni plin kao na ladi nivi:)! Sve sam to pocupao ugradio sekvent pomjenjao sve sto se moglo zamjeniti, dijelove za podvozje jos uvijek cekam da dođu i tako..malo me sikira to sto mi po gradu malo vise trosi zato sam mislio da nije to s tim safe modom jer nekad mi se ucini da uzme i preko 30l gradske a ispod 20 otvorene! Plina naravno!
Cober

#382 Re: Terenci i mehanika

Post by Cober »

PapakizSarajeva wrote:Jao jesi mu zakucao ovu kazaljku za gorivo ... :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Cober wrote:Kada sam sipao pun rezervoar goriva, znači do vrha, počelo je da kapi gorivo ispod rezervoara dosta intenzivno. Prodavac kojeg sam nazvao kaže da je to vjerovatno prelijev jer je napunjen do vrha. Moguće, ne znam. Pošto nisam mogao da ubacim crijevo da iscrpim desetak litara zbog mrežice u rezervoaru, morao sam onda da se odmah večeras vozikam po gradu, prebacio sam na benzin da ga nešto potrošim, i vozio jedno 80 kilometara. Potrošnja koju pokazuje po kompjuteru smanjila se za to vrijeme sa početnih na 99L, preko 50L, na nekih 18, pa spala i zadržala se na prosječnih 15 L na 100 na kilometara. Međutim uglavnom polako sam i umjereno sam vozio, oko 60 km/h...
Moš' mislit a to je nakon potrošenih 10-tak litara.. Dalje naravno vozim na plin pa će to još dugo tako stajati..
iceman ze

#383 Re: Terenci i mehanika

Post by iceman ze »

Kada sam narucivao GC iz USA, jedno od mojih prvih pitanja je bilo da li ima svjetla za maglu-maglenke (neki licni fetish kad su auta u pitanju :D ). Nazalost nije ih imao fabricki ugradjene (bolujem od fabicke ugradnje :D ). Uglavnom, nisu mi mogli ispuniti zelju da tamo obave ugradnju, prije nego sto mi vozilo posalju za BiH.

Sta je potrebno da se izvede ugradnja, poput fabricke ugradnje, iskreno strah me kod nasih elektricara voziti, a da ne postoji rizik, da mi naprave belaj na instalacijama.......koje fabricke maglenke bi isle na njega?;gdje bi se mogle nabaviti?; koji jos dijelovi trebaju da se ugrade.... :-)

@ kreso, ako mozes da pogledas u bazi podataka VIN 1J4GW48S94C266061, koja oprema i sl. su vezane za moj GC....thx..... :-) .

P. S "Ako je neko zainteresovan za Golf IV, neka me kontaktira na PP".... :-D
kreso_atac

#384 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Drago mi je da ima razlike u obrtajima, što će reći da reduktor generalno radi, i da je nešto jednostavnije. Najvjerovatnije, mogu reći možda da sam vrlo siguran da je do lanca (naravno ukoliko je tako kao si rekao, da rade samo zadnji u 4lo). Ili je otpušten, ili ga treba mijenjati. Digni auto kompletno u zrak na dizalicu, upali ga i pusti u D bez gasa da radi, da testiramo spojku. Svi kotači bi se morali okretati.

Pošto smo vidjeli da 4LO ubacuje drugi zupčanik reduktora, znači da viljuške nisu savijene, nit polomljene. Dalje moguće je da je problem u lancu ili sistemu spojki. Ako se zadnji samo vrte, moguće da ga treba dotegnuti. Istrošen lanac uzrokuje kašnjenje u uključivanju pogona na sve 4, ali isto to i spojke mogu raditi. Ispusti ulje, i kroz otvor pogledaj da li je lanac dole spušten, možda je skroz pao, ili puknuo, ili totalno istrošen, pa samo spojke rade u LO, a mehaničke veze nema. Da podcrtam: u all time ako se samo zadnji vrte, a u 4 low svih 4, lanac je u pitanju 100%. Mogao bih se kladiti da je on barem otpušten, pa prednji kotači samo ponekad uhvate na kratko, i ako rade, to nije taj obrtni moment koji bi morao biti.

Ali prije toga na terenu opet provjeri na obje strane je li sigurno da se kotači na samo jednoj osovini okreću.

@vrhovny je li se osjeti miris benzina kada upali tako nakon verglanja?

@iceman_ze: možeš uzeti originalne maglenke, i ubaciti u ležište, i onda imaš dvije opcije: skuplju i težu, i jednostavniju, jeftiniju, ali za oko malo ružniju. Skuplja je da kupiš ručicu originalnu sa pozicijom za maglenke, skineš volan, zračni jastuk i ubaciš, spojiš konektore, namontiraš sve to. Ručica sa pratećim stvarima je oko 140 dolara. Druga opcija je da uzmeš neki malo ljepši prekidač (2-3-4 dolara) sa indikatorom, i probušiš neku plastiku pored volana, recimo na mjestu lijevo od volana, gdje obično bude taster za plin i sa tim pališ maglenke. naravno tada ne bi radilo upozorenje kad ti ostanu upaljene, mogao bi ih paliti i sa kratkim i dugim itd. Naravno treba paziti na sigurnost instalacije, ide relej, i dva osigurača, ako budeš zainteresovan napravit ću ti detaljnu specifikaciju i šemu kako uraditi, i gdje kablove voditi.

U slučaju da uzmeš ručicu, tada se spoji originalni relej u PDC, i konektor ide u ručicu, dalje na body module, i on poveže sa upozorenjem kada otvoriš vrata, ne da upaliti sa dugim istovremeno itd itd.
Last edited by kreso_atac on 21/03/2011 19:10, edited 1 time in total.
iceman ze

#385 Re: Terenci i mehanika

Post by iceman ze »

@kreso, hvala na infu, interesuje me fabricka verzija, dakle orginal maglenke, zajedno sa fabrickim prekidacem i ostalim dijelovima. Skupljacu pare i onda to uraditi.....thx.... :-D
vrhovny

#386 Re: Terenci i mehanika

Post by vrhovny »

Onako nije klasicni miris benzina ali jeste malo jaci miris koji mislim da nije primjeran!
kreso_atac

#387 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

i je li ujutro upali dobro, kada je totalno hladan? kada par sati nije vožen itd? što se tiče potrošnje, je li i benzin toliko mnogo troši?
vrhovny

#388 Re: Terenci i mehanika

Post by vrhovny »

Pa onako, nije opet bajno ali je opet bolje nego kad je topal poslije jedno 15-20 minuta..jel mislis da su injektori? jer vidim na nekom forumu da imaju ultrazvucna neka ciscenja..sta ti mislis? a za benzin nisam provjeravao da ti iskreno kazem!!
kreso_atac

#389 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Sumnjam na injektore, i senzor temperature rashladne tečnosti. Iz razloga ako je hladan start ok, tada senzor šalje PCMu podatak da je hladan motor i pošto i jest, za tu konfiguraciju šalje mu odgovarajuću kombinaciju goriva i zraka. Ali kada je dostignuta temperatura, senzor i dalje "vidi" da je motor hladan (a nije) i opet na osnovu te njegove informacije PCM šalje informaciju za bogatiju smješu, što poplavi motor (zbog čega se i osjeti vjerovatno miris benzina). Pokušaj ga tako kad teže pali da mu daš gas do kraja, pa provjeri hoće li lakše upaliti? Ako da, vjerovatno jeste do toga, jer u tom slučaju otvorio bi injektore koji bi uspjeli "počistiti" motor. Mijenjao sam par puta na 5.2 ovaj senzor, i znao je otići dosta češće nego na drugim modelima. Također druga opcija je curenje injektora, ali u tom slučaju bi slabije išao, a ti kažeš da ide super. Injektore nisam nikada tako čistio, samo aditivima ili "mehanički", skidanje i jedan po jedan sređivao. Također povećana potrošnja može biti uzrokovana ovim coolant senzorom, jer troši kao da je non stop hladan, senzor daje takvu informaciju motoru. A u svakom slučaju promijeni i O2 senzor, u svakom slučaju popravit će potrošnju. Paljenje neće, nema on veze s tim.
vrhovny

#390 Re: Terenci i mehanika

Post by vrhovny »

TI SI KREŠO KRALJ!!!!!!!!!!Pa ja ti zaboravih reci da me ubija blinkanje onok kompa COOLANT SENSOR BAD!!!!!!!!!!!!!
Daj mi molim te na rockauto ili negdje nađi sliku kako taj senzor izgleda i daj mi link da ga odmah narucim odnosno kupim jer me to izluđuje!!!!CAR SI!!
kreso_atac

#391 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Eto vidiš, drago mi je da sam mogao pomoći. 30ak dolara je on bez dostave, ako budeš uzimao javi možda ću moći naći jeftinije. Uglavnom traži po kataloškom broju, tx71.
vrhovny

#392 Re: Terenci i mehanika

Post by vrhovny »

Pa ako mozes naci trazi odmah da negledam ovo jer mi je preko tebe sigurno.ja ni ne znam kako on izgleda a ti ako imas varijantu da ga dobijem u bihać-salji odmah!!! Evo ti moj broj: +387 61 44 22 22 Dino
I kako se injektor mehanicki cisti? rastavis ga ili šta?
kreso_atac

#393 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

OK, potražit ću. Imam ja polovnih ispravnih u radionici, ali ne bih to jer ne mogu ti garantovati za njih koliko dugo će raditi. Provjerit ću preko čovjeka iz SAD od kojeg inače nabavljam dijelove. Koja godina grand, 1997? A što se tiče injektora, vade se svi, ali prije toga se isključe svi dovodi i odvodi goriva iz motora, jer se mora sistem kompletno isprazniti. I onda se jedan po jedan čisti, naravno moraju se potpuno ohladiti, tako da kada to radiš moraš ostaviti cijeli dan.
Last edited by kreso_atac on 21/03/2011 21:22, edited 1 time in total.
vrhovny

#394 Re: Terenci i mehanika

Post by vrhovny »

1996-ta...
kreso_atac

#395 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

imaš paypal account za plaćanje?
vrhovny

#396 Re: Terenci i mehanika

Post by vrhovny »

Ima mi prijatelj ali to mogu tek sutra?Ali nije problem!!!!
kreso_atac

#397 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Nije problem nikad. 28 dolara je sa dostavom do BiH, dostava traje 13-18 dana, sa kodom za praćenje.
vrhovny

#398 Re: Terenci i mehanika

Post by vrhovny »

Kako? Šta?
Ja bih to odmah sutra uplatio!!!
kreso_atac

#399 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Dat ćeš mi samo paypal adresu od tog prijatelja na PP, i dobit ćeš tu predračun, pa plati kad budeš mogao. Btw, radi se o Mopar senzoru, ako ti nešto znači :-D
Last edited by kreso_atac on 21/03/2011 21:47, edited 1 time in total.
BISCANIN2

#400 Re: Terenci i mehanika

Post by BISCANIN2 »

Danas poslije stelanja plina navratih kod vrhovny i impozantnA kutija djelova ,analizirali smo zadnji diferncijal kojeg on ima u dijelovima ,itd .Lik je freak mjenja sve redom,ispilo mi je ćiru ko lud he he he .
Jutros mi crko akumulator ,novi po upustvu 66kwh i 120 KM GORE :-) .U međuvremnu dok sam otišao po akumulator pauk mi digne ćiru i 70 KM U HLADNU VODICU.Lijepo me krenulo he he he :lol:
Post Reply