po drugi put, naravno da se dokazuje. recimo, dokazuje se da ne postoji naveci prirodni broj, kao i masa drugih stvari. i to je nauka, da. nemoj ovo stavljati kao argument.Optimus Prime wrote:Po stoti put:black wrote:pa ne bi se bas slozio, jer ne mozes uzimati forum tj ucesnike u diskusijama kao neki cvrst argumentOptimus Prime wrote: Meni su ovakve rasprave pomogle da spoznam da bog ustvari ne postoji.hajde evo daj jedan cvrsto argumentovan dokaz o nepostojanju Boga, bez plaho palamudjenja, i bez onog citaj, bla bla ili ja sam vec pisao itd. samo jasan i konkretan
Nepostojanje necega se ne dokazuje!
Ali bit nije u tome da li postoji neko bice koje je stvorilo svijet, nego o tome koliko mozemo vjerovati onome sto nam religije govore. U ovom slucaju dakle se citac moze upitati zasto slijepo vjeruje u predavanja koja su Arapi zapisali prije 1500 godina.
ovaj tvoj primjer sam morao staviti, jer isto kao sto sam kotromanica upozorio da se krece u pogresnom pravcu moram i tebe, iako sam bezbozan vjerovatno vise nego ti. besmisleno se sluzis naukom ako je ne poznajes dovoljno, kao sto se besmisleno sluze vjerom (u ovakvim temama) oni koji je ne poznaju dovoljno. time se samo stavljaju na stranu onih koji ne znaju dovoljno o onome o cemu raspravljaju, a ne na stranu onih koji iznose argumente.
cak moram i arzulahu reci koju na ovo njegovo, iako on ne pravi ovakve korake:
ako se Bog ne mijesa covjeku u odluke onda ih onda i ne zna, sto ga ne bi cinilo sveznajucim. opet, s druge strane, ako je sveznajuci to ce iskljuciti mogucnost da je svemoguci. dokaz ovog je jako jednostavan. ako je Bog sveznajuci i zna sta ce se desiti, a samim tim i sta on mora napraviti/odluciti, ga cini nemogucim da to promijeni. dakle, ako Bog zna sta treba napraviti, on se nemoze predomisli, jer ako promijeni svoju odluku, onda nije sveznajuci, jer ju je morao promijeniti, a ako je nemoze promijeniti (jer je sveznajuci) onda nije svemoguci. to je jednostavno logicki paradoks. ako je On, ipak, iznad svega toga, zasto bi onda ljudima ostavio mogucnost ovakve konstrukcije iz svojih kazivanja kad je vec on sam dizajnirao ljude?arzulah wrote: Znam da smjer ide u ovom pravcu.
Nije Bog kriv ukoliko su čaše prljave ili razbijene, pa ne sipa dragocjeno vino u to, kao dar.
Čovjek treba biti najprije iskren sam sa sobom, brutalno iskren prema sebi pa pronaći odgovore da li nešto želi ili ne. Taj dio odluke je na čovjeku, tu mu se Bog ne miješa. A Bog može čekati, to On i sam veli.
ovakvih tema nikad nece nedostajati. razloga za to je previse, ali protiv isuvise malo... zasto covjek ne razumije sve je jasno, jer je granica nisko i napreduje se sporo, ali to nije razlog da se ono trenutacno neobjasnjeno objasni Bogom. covjek napreduje koliko moze i to polje je sve sire i sire. po meni nema razloga da Boga pravdamo za sve pozitivno i krivimo za sve negativno.
P.S. imao sam zelju odgovoriti na jos par postova ovdje, ali mislim da je ovo dovoljno za razmisljanje. mozda se jos uljucim, ali sam vise zainteresovan za citanje nastavka rasprave nego samog ucesca.

...ja sam sve mislio da si ti kiborg..