Mozemo oboje citirati do prekosutra i zato ne pocinji opet....KotromanichII wrote: ma vjeruj te u sta hocete boli me briga , ma vala i u paja patka koji donosi poklone djeci za bozic
Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
-
mig
#376 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
Dogovorili smo se da o Trojstvu vise necemo da pricamo, jer smo vec toliko toga rekli i samo se vrtimo u krug. Zar mi nisi napisao:

- KotromanichII
#377 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
u cemu je problem, pa zar necemo pokusati zajedno rijesiti tu misteriju, zvanu trojedan Bog ili sveto trojstvoDogovorili smo se da o Trojstvu vise necemo da pricamo, jer smo vec toliko toga rekli i samo se vrtimo u krug
Ljudi moji , bratski savjet svima vama , poslusaj te barem sta vam Bog porucuje u kuranu, jer je to isti onaj Bog koji se pojavljuje u Bibliji, a ne neki drugi Bog , od Allaha dolazi i Tora i Evandjelje.
Allah porucuje muslimanima da kazu krscanima i zidovima
64. Reci: "O sljedbenici Knjige, dođite da se okupimo oko jedne riječi i nama i vama zajedničke: da se nikome osim Allahu ne klanjamo, da nikoga Njemu ravnim ne smatramo i da jedni druge, pored Allaha, bogovima ne držimo!" Pa ako oni ne pristanu, vi recite: "Budite svjedoci da smo mi muslimani!"
39. A onima koji ne budu vjerovali i knjige Naše budu poricali – biće stanovnici džehennema; u njemu će vječno ostati."
40. O sinovi Israilovi, sjetite se blagodati Moje koju sam vam podario, i ispunite zavjet koji ste Mi dali, - ispuniću i Ja svoj koji sam vama dao, i samo se Mene bojte!
41. Vjerujte u ono što objavljujem, čime se potvrđuje da je istinito ono što vi imate, i ne budite prvi koji u to neće vjerovati. I ne zamjenjujte riječi Moje za nešto što malo vrijedi, i samo se Mene bojte!
42. I istinu sa neistinom ne miješajte i istinu svjesno ne tajite!
110. Onaj ko kakvo zlo učini ili se prema sebi ogriješi pa poslije zamoli Allaha da mu oprosti – naći će da Allah prašta i da je milostiv.
111. Onaj ko grijeh uradi – na svoju štetu ga je uradio. – A Allah sve zna i mudar je.
-
Mrs.Zurbrigen
#378 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
O_O
this is scary...
this is scary...
-
mig
#379 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
Brate, prijatelju, ispuni mi jednu zelju
Za mene misterija ne postoji i ne znam zasto bih, uz duzno postovanje, resavala tvoje misterije
Ja ti uglavnom i ne odgovaram na postove upravo da bih sprecila ovakav tok dogadjaja... Ali cim pruzim prst, ti bi odmah celu saku
E, nece da moze 
Za mene misterija ne postoji i ne znam zasto bih, uz duzno postovanje, resavala tvoje misterije
- KotromanichII
#380 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
ne , ja hocu cijelu rukuAli cim pruzim prst, ti bi odmah celu saku
-
mig
#381 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
Za to moras da pitas mog tatuKotromanichII wrote:ne , ja hocu cijelu rukuAli cim pruzim prst, ti bi odmah celu saku![]()
- vox-populi
#382 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
Jel mogu i ja da pitam tvog tatu?mig wrote: Za to moras da pitas mog tatu
- KotromanichII
#383 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
kud ces tiJel mogu i ja da pitam tvog tatu?
eh jooj kud tatu basZa to moras da pitas mog tatu
-
mig
#384 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
On mora da pita tatu jer bi tata odbio, probio bi mu usi od pricevox-populi wrote:Jel mogu i ja da pitam tvog tatu?mig wrote: Za to moras da pitas mog tatu
-
mig
#385 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
Da sam juce umrla ne bih znala da mogu ovako da ti se nasmejemKotromanichII wrote:kud ces tiJel mogu i ja da pitam tvog tatu?ja sam prvi pitao hahaha, cekaj u redu
eh jooj kud tatu basZa to moras da pitas mog tatudodjem na vrata, a tata : "Ko si ti junacino" "jeli to ovaj hoce da se vjenca protiv tebe"
- KotromanichII
#386 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
kako sebe opisa pomislio bi da imas cetiri noge, 10 ruka , 3 oka na celu , jedno uho na ledjimaPa ti bi pre ostao zauvek sam nego ozenio mene ovakvu
ma dogovorio bi se ja sa tvojim tatom nekako, ja mu kazem, jarane, da se mi nagodimo, ja tebi dam , 10 kila kupusa, 20 kila luka, nesto malo mrkve, malo ljutih papricica i jos ponesto a ti meni das tvoju kcerku
-
mig
#387 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
Ma ti si me jos i dobro opisaoKotromanichII wrote:kako sebe opisa pomislio bi da imas cetiri noge, 10 ruka , 3 oka na celu , jedno uho na ledjimaPa ti bi pre ostao zauvek sam nego ozenio mene ovakvuhahahahha
ma dogovorio bi se ja sa tvojim tatom nekako, ja mu kazem, jarane, da se mi nagodimo, ja tebi dam , 10 kila kupusa, 20 kila luka, nesto malo mrkve, malo ljutih papricica i jos ponesto a ti meni das tvoju kcerkunevjerujem da bi to odbio
Nego, ja sam mislila na to da ti verovatno ne bi voleo da ti zena jednog dana zavrsi u dzehenemu. A tek da ti decu vaspitava kao hriscane
-
jarancuga
#388 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
Djela 2:22 " Vi ljudi Izraela, cujte ove rijeci, Isus Nazarenac, covjek odobren od Boga, medju vama pomocu cuda i znakova, koje je Bog ucinio preko njega usred vas, kao sti i vi sami znate"...
Ivan 12:49 " Jer ja nisam govorio sam govorio os sebe, nego otac koji me je poslao. On mi je dao zapovjed, sta ja trebam reci, i sta trebam govoriti"...
Ivan 13:16 " Doista, doista vam kazem, sluga nije veci od svoga Gospodara, niti je onaj koji je poslat, veci od onog koji ga je poslao "...
Ivan 8:40 " A vi sad trazite da me ubijete, COVJEKA koji vam je rekao istinu koju sam cuo od Boga "...
pa dobri moj narode, iz koje je ovo knjige ako ne iz Biblije, ko ovo govori ako ne Isa.a.s...
doista se cudim da tvrdite da vjerujete u ono sto Biblija objavljuje, a istovremeno nijecete gore navedene citate...
Ivan 12:49 " Jer ja nisam govorio sam govorio os sebe, nego otac koji me je poslao. On mi je dao zapovjed, sta ja trebam reci, i sta trebam govoriti"...
Ivan 13:16 " Doista, doista vam kazem, sluga nije veci od svoga Gospodara, niti je onaj koji je poslat, veci od onog koji ga je poslao "...
Ivan 8:40 " A vi sad trazite da me ubijete, COVJEKA koji vam je rekao istinu koju sam cuo od Boga "...
pa dobri moj narode, iz koje je ovo knjige ako ne iz Biblije, ko ovo govori ako ne Isa.a.s...
doista se cudim da tvrdite da vjerujete u ono sto Biblija objavljuje, a istovremeno nijecete gore navedene citate...
-
HZArnel
#389 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
pobjegao sam od debate,al ovo ne mogu a da ne prokomentarisem.Demokratija u krscanstvu?Malo,malo pa na lomacu?nista novo wrote:U nas postoji sloboda misljenja, demokratija u religiji, a kod vas jednoumlje, ne smije se sumnjati..
Si cit'o Raela?Knjiga se zove "Knjiga koja govori istinu"!Jake mi demokratije,knjiga je osudjenja i ne smije se stampati,ja je jedva pronasao na netu,u bibliotekama je neces naci.Ima ih jos par takvih da ne nabrajam.
- arzuhal
#390 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
Pitanje za mog brata u vjeri, Kotromanića Drugog
Ali prije toga uvod, volim uvode...
Uvažavajući, kao vjernik, sve moguće dobre nijjete - a koje samo Allah Mudri zna - koji su bili unutarnji poriv i povod sa otvaranje ovakve teme, htio bih da pitam nešto. Recimo, jedan od nijjeta ili, barem, jedna strana namjere da se otvori ova tema može biti, posmatrano sa pokretačeve strane ili sa strane nekog pojedinca, upravo (zamislimo to tako, bar na tren) ekumenski pokušaj da se uvide sličnosti obredslovlja (ili svetotekstulanih temelja za takvo što) između dvije religije, itsl. To se bi se čak moglo učiniti, nekom dobronamjernom, lucidnom čitaču, da se ne radi tu tek o Sophia Perennis-u (Vječnoj Mudrosti), božanskoj mudrosti koja izbija, poput vrela, jednako u različitim religijskim tradicijima, pa i pojedinačnim filozofskim nazorima (Pitagora, npr.), u kojoj se prepoznaju sličnosti ili istosti, koje perenijalne filozofe tjera na promišljanje o duhovnom jedinstvu religija, odnosno istosti njihova Izvora, a tradicionalistima izaziva svrab po tijelu i želju da još više istaknu različitost svoje, prave vjere, nad anamoonima i njihovim falsficiranim ili zabludjelim tumačenjima i vjerovanjima.
Dakle, neki nesmotreni čitač bi mogao pomisliti da se na ovoj temi radi o, ne samo Sophia Perennis, nego čak Religio Perennisu-u! Ne samo, dakle, o (1) duhovnosti, moralnosti, mudrosti koje se prepoznaju, kao jaje jajetu, u skoro svim (ili baš svim) religijima, a abrahamovskim posebno (ovdje mislim na njihovu sličnost), nego i (2) Vječitoj Praksi, jednakoj ili istoj u dvjema religijama, a ovdje je riječ o islamu i kršćanstvu. TO bi neko, onako, mogao pomisliti.
Ali je važno da to skoro NIKO - ili neće, ili ne može tako po/misliti. Svjedoci smo tome.
Zato pitam brata Kotromanića Drugog da mi odgovori, da zaokruži između a i b opcije:
a) Pokrenuo sam ovu temu sa bismilletom, da pokažem kolika je sličnost islamskog obredoslovlja sa biblijskim uputama, što me veoma zanima, a da bih podstaknuo neke kršćane da razmisle o tome, u nadi da će ih to približiti Kur'anu (i islamu uopće) i nastojanju da razumiju Kur'an te, na koncu, Allahovom voljom, možda prihvate Kur'an kao Njegovu Riječ, uvjerivši se i ovim mojim skromnim doprinosom i pregalaštvom (zašto ne tražim ništa više od Allahove nagrade) o istinosti islama.
ZA SADA RASPRAVA TEČE VEOMA DOBRO I VEĆ PRIMJEĆUJEM U PISANJU POJEDINIH KRŠĆANA KAKO IM JE TO DOTAKLO SRCA I KAKO UVIĐAJU ISTINOST ONOG ŠTO JA OVDJE IZNOSIM, elhamdulillah na takvom razvoju rasprave!
b) Pokrenuo sam ovu temu sa bismilletom, da pokažem kolika je sličnost islamskog obredoslovlja sa biblijskim uputama, što me veoma zanima, a da bih podstaknuo neke kršćane da razmisle o tome, u nadi da će ih to približiti Kur'anu (i islamu uopće) i nastojanju da razumiju Kur'an te, na koncu, Allahovom voljom, možda prihvate Kur'an kao Njegovu Riječ, uvjerivši se i ovim mojim skromnim doprinosom i pregalaštvom (zašto ne tražim ništa više od Allahove nagrade) o istinosti islama.
ZA SADA SE U RASPRAVI NIKO OD KRŠĆANA NIJE SLOŽIO SA MNOM, NEGO SKORO SVI ODREDA DOVODE ISTINOST SAMOG ISLAMA U PITANJE, GOVORE STVARI ZBOG KOJIH SE IZLAZI IZ OKVIRA VJERE, GRČEVITO BRANE SVOJA STAJALIŠTA UMJESTO DA MALKO RAZMISLE O ONOM O ČEMU JA DOBRONAMJERNO PIŠEM, ČAK PRODUBLJUJUĆI I JAČAJUĆI SVOJU ZABLUDU I SVOJE SLJEPILO ZBOG KOJEG NE VIDE ONO O ČEMU IM GOVORIM. Da Allah oprosti, ali kakvo huljenje na Boga neću ovdje pročitati!
Ukoliko je tvoj, brate Kotromaniću Drugi, odgovor pod b), odnosno ukoliko ova tema postiže više štete nego neke koristi, onda odmah traži da se zaključa tema. Jer mene islam uči jednoj veoma važnoj stvari - da uvijek branim svoju vjeru. I rukom, i riječju, i mišlju. Ali me isto tako uči, i Kur'an i sunnet, da nikako ne diram u nečije vjerovanje i da ga dovodim u pitanje, ako će to izazvati kontrareakciju u kojoj će se, svjesno ili ne, vrijeđati moja vjera. Allah traži od nas, recimo, da ne vrijeđamo nečije bogove, e da ne bi ti ljudi počeli vrijeđati Allaha. Najstrašnija stvar u tome je da inicijativu za moguće vrijeđanje moje vjere mogu imati upravo ja lično.
Kur'an, između mnogo toga, kaže (u suri Bekari, 165.), ne govoreći čak ni o Sljedbenicima Knjige, nego o mekkanskim mnogobošcima: Ima ljudi koji su mjesto Allaha kumire prihvatili, vole ih kao što se Allah voli...
Ima, dakle, ljudi koji ljubav prema nekim idolima imaju kakvu bi trebali imati prema Allahu ili kakvu imaju muslimani prema Allahu. Ostaje činjenica - IMAJU LJUBAV! Ako dirneš nekome u nešto što on voli, očekivati je da taj sablju isuče.
Tu Allah govori o mnogobošcima.
A kada je riječ o kršćanima i Jevrejima, onda Allah Uzvišeni traži od muslimana da, ako raspravljaju, to čine na najljepši način. U tefsirima se veli da taj najljepši način svakako podrazumijeva i nediranje onog u njihovom vjerovanju što bi ih povrijedilo, emotivno izazvalo. U suri Nahl (125), se veli:
وَجَادِلْهُم بِالَّتِي هِيَ أَحْسَنُ
...and argue with them in ways that are best and most gracious.
...i s njima ne najljepši način raspravljaj!
Ovo ahsen se prevodi kao superlativ: najljepši. Ali ima tefsira koji ovo prevode u komparativu: na ljepši (način).
Pa se onda, u tefsirima, veli: raspravljaj uvijek na način koji je ljepši nego način tvog sagovornika!
Međutim, ovo ne vrijedi kada, naprimjer, sasvim mirno, lijepo, osmjehnuto (nudeći pri tom i bombonu) kažeš nekom kršćaninu: Biblija je iskrivljena, falsficirana, nemoj to da slijediš, nego se prihvati Kur'ana kao jedine autentične i očuvane Božije riječi - i pri tom živiš u uvjerenju da ispunjavaš onaj najljepši način u raspravi, a, eto, taj kršćanin sam od sebe počinje vrijeđati i nipodaštavati islam, nisam ja tu ništa kriv, ja mu na najljepši način rek'o....a on tako...eto, kaki su oni...
Ali prije toga uvod, volim uvode...
Uvažavajući, kao vjernik, sve moguće dobre nijjete - a koje samo Allah Mudri zna - koji su bili unutarnji poriv i povod sa otvaranje ovakve teme, htio bih da pitam nešto. Recimo, jedan od nijjeta ili, barem, jedna strana namjere da se otvori ova tema može biti, posmatrano sa pokretačeve strane ili sa strane nekog pojedinca, upravo (zamislimo to tako, bar na tren) ekumenski pokušaj da se uvide sličnosti obredslovlja (ili svetotekstulanih temelja za takvo što) između dvije religije, itsl. To se bi se čak moglo učiniti, nekom dobronamjernom, lucidnom čitaču, da se ne radi tu tek o Sophia Perennis-u (Vječnoj Mudrosti), božanskoj mudrosti koja izbija, poput vrela, jednako u različitim religijskim tradicijima, pa i pojedinačnim filozofskim nazorima (Pitagora, npr.), u kojoj se prepoznaju sličnosti ili istosti, koje perenijalne filozofe tjera na promišljanje o duhovnom jedinstvu religija, odnosno istosti njihova Izvora, a tradicionalistima izaziva svrab po tijelu i želju da još više istaknu različitost svoje, prave vjere, nad anamoonima i njihovim falsficiranim ili zabludjelim tumačenjima i vjerovanjima.
Dakle, neki nesmotreni čitač bi mogao pomisliti da se na ovoj temi radi o, ne samo Sophia Perennis, nego čak Religio Perennisu-u! Ne samo, dakle, o (1) duhovnosti, moralnosti, mudrosti koje se prepoznaju, kao jaje jajetu, u skoro svim (ili baš svim) religijima, a abrahamovskim posebno (ovdje mislim na njihovu sličnost), nego i (2) Vječitoj Praksi, jednakoj ili istoj u dvjema religijama, a ovdje je riječ o islamu i kršćanstvu. TO bi neko, onako, mogao pomisliti.
Ali je važno da to skoro NIKO - ili neće, ili ne može tako po/misliti. Svjedoci smo tome.
Zato pitam brata Kotromanića Drugog da mi odgovori, da zaokruži između a i b opcije:
a) Pokrenuo sam ovu temu sa bismilletom, da pokažem kolika je sličnost islamskog obredoslovlja sa biblijskim uputama, što me veoma zanima, a da bih podstaknuo neke kršćane da razmisle o tome, u nadi da će ih to približiti Kur'anu (i islamu uopće) i nastojanju da razumiju Kur'an te, na koncu, Allahovom voljom, možda prihvate Kur'an kao Njegovu Riječ, uvjerivši se i ovim mojim skromnim doprinosom i pregalaštvom (zašto ne tražim ništa više od Allahove nagrade) o istinosti islama.
ZA SADA RASPRAVA TEČE VEOMA DOBRO I VEĆ PRIMJEĆUJEM U PISANJU POJEDINIH KRŠĆANA KAKO IM JE TO DOTAKLO SRCA I KAKO UVIĐAJU ISTINOST ONOG ŠTO JA OVDJE IZNOSIM, elhamdulillah na takvom razvoju rasprave!
b) Pokrenuo sam ovu temu sa bismilletom, da pokažem kolika je sličnost islamskog obredoslovlja sa biblijskim uputama, što me veoma zanima, a da bih podstaknuo neke kršćane da razmisle o tome, u nadi da će ih to približiti Kur'anu (i islamu uopće) i nastojanju da razumiju Kur'an te, na koncu, Allahovom voljom, možda prihvate Kur'an kao Njegovu Riječ, uvjerivši se i ovim mojim skromnim doprinosom i pregalaštvom (zašto ne tražim ništa više od Allahove nagrade) o istinosti islama.
ZA SADA SE U RASPRAVI NIKO OD KRŠĆANA NIJE SLOŽIO SA MNOM, NEGO SKORO SVI ODREDA DOVODE ISTINOST SAMOG ISLAMA U PITANJE, GOVORE STVARI ZBOG KOJIH SE IZLAZI IZ OKVIRA VJERE, GRČEVITO BRANE SVOJA STAJALIŠTA UMJESTO DA MALKO RAZMISLE O ONOM O ČEMU JA DOBRONAMJERNO PIŠEM, ČAK PRODUBLJUJUĆI I JAČAJUĆI SVOJU ZABLUDU I SVOJE SLJEPILO ZBOG KOJEG NE VIDE ONO O ČEMU IM GOVORIM. Da Allah oprosti, ali kakvo huljenje na Boga neću ovdje pročitati!
Ukoliko je tvoj, brate Kotromaniću Drugi, odgovor pod b), odnosno ukoliko ova tema postiže više štete nego neke koristi, onda odmah traži da se zaključa tema. Jer mene islam uči jednoj veoma važnoj stvari - da uvijek branim svoju vjeru. I rukom, i riječju, i mišlju. Ali me isto tako uči, i Kur'an i sunnet, da nikako ne diram u nečije vjerovanje i da ga dovodim u pitanje, ako će to izazvati kontrareakciju u kojoj će se, svjesno ili ne, vrijeđati moja vjera. Allah traži od nas, recimo, da ne vrijeđamo nečije bogove, e da ne bi ti ljudi počeli vrijeđati Allaha. Najstrašnija stvar u tome je da inicijativu za moguće vrijeđanje moje vjere mogu imati upravo ja lično.
Kur'an, između mnogo toga, kaže (u suri Bekari, 165.), ne govoreći čak ni o Sljedbenicima Knjige, nego o mekkanskim mnogobošcima: Ima ljudi koji su mjesto Allaha kumire prihvatili, vole ih kao što se Allah voli...
Ima, dakle, ljudi koji ljubav prema nekim idolima imaju kakvu bi trebali imati prema Allahu ili kakvu imaju muslimani prema Allahu. Ostaje činjenica - IMAJU LJUBAV! Ako dirneš nekome u nešto što on voli, očekivati je da taj sablju isuče.
Tu Allah govori o mnogobošcima.
A kada je riječ o kršćanima i Jevrejima, onda Allah Uzvišeni traži od muslimana da, ako raspravljaju, to čine na najljepši način. U tefsirima se veli da taj najljepši način svakako podrazumijeva i nediranje onog u njihovom vjerovanju što bi ih povrijedilo, emotivno izazvalo. U suri Nahl (125), se veli:
وَجَادِلْهُم بِالَّتِي هِيَ أَحْسَنُ
...and argue with them in ways that are best and most gracious.
...i s njima ne najljepši način raspravljaj!
Ovo ahsen se prevodi kao superlativ: najljepši. Ali ima tefsira koji ovo prevode u komparativu: na ljepši (način).
Pa se onda, u tefsirima, veli: raspravljaj uvijek na način koji je ljepši nego način tvog sagovornika!
Međutim, ovo ne vrijedi kada, naprimjer, sasvim mirno, lijepo, osmjehnuto (nudeći pri tom i bombonu) kažeš nekom kršćaninu: Biblija je iskrivljena, falsficirana, nemoj to da slijediš, nego se prihvati Kur'ana kao jedine autentične i očuvane Božije riječi - i pri tom živiš u uvjerenju da ispunjavaš onaj najljepši način u raspravi, a, eto, taj kršćanin sam od sebe počinje vrijeđati i nipodaštavati islam, nisam ja tu ništa kriv, ja mu na najljepši način rek'o....a on tako...eto, kaki su oni...
- vox-populi
#391 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
Ja se doista cudim potrebi nekih ljudi da ubijede druge kako su bas oni upravu i kako ti drugi jednostavno MORAJU prihvatiti ono sto je ovim prvima logicno. Zanima sta ces ti konkretno postici kada bi recimo ja kao ateista sada na osnovu tvog ubjedjivanja ovako preko foruma, pao nicice i rekao eto ti si upravo, prihvatam to sto govoris? Ili kada bi @mig napustila krscanstvo i primila islam? I da li zaista mislis da je, prvo forum pravi medij za ovakvo nesto, a drugo nacin na koji pristupas "ubjedjivanju"? Kada bi postojala i teoretska sansa da ja promjenim misljenje i prihvatim vjeru/religiju, pristup "mi smo upravo, mi smo najbolji, ako nas ne prihvatis gorices u paklu" je daleko od efektivne metode. Predlozio bih ti da pretrazis forum i procitas @arzuhalove postove. Takvi i slicni nacini su mnogo efektivniji od ovoga sto se pokusava na ovoj ili slicnim temama.jarancuga wrote: doista se cudim da tvrdite da vjerujete u ono sto Biblija objavljuje, a istovremeno nijecete gore navedene citate...
Zato live and let live.
EDIT: Dok sam ja ovo pisao, @arzuhal je ubacio jos jedan genijalan post.
-
jarancuga
#392 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
a gdje ja to trazim zahtijevam, molim, prijetim da neko nesto mora, daj navedi taj post...vox-populi wrote:Ja se doista cudim potrebi nekih ljudi da ubijede druge kako su bas oni upravu i kako ti drugi jednostavno MORAJU prihvatiti ono sto je ovim prvima logicno. Zanima sta ces ti konkretno postici kada bi recimo ja kao ateista sada na osnovu tvog ubjedjivanja ovako preko foruma, pao nicice i rekao eto ti si upravo, prihvatam to sto govoris? Ili kada bi @mig napustila krscanstvo i primila islam? I da li zaista mislis da je, prvo forum pravi medij za ovakvo nesto, a drugo nacin na koji pristupas "ubjedjivanju"? Kada bi postojala i teoretska sansa da ja promjenim misljenje i prihvatim vjeru/religiju, pristup "mi smo upravo, mi smo najbolji, ako nas ne prihvatis gorices u paklu" je daleko od efektivne metode. Predlozio bih ti da pretrazis forum i procitas @arzuhalove postove. Takvi i slicni nacini su mnogo efektivniji od ovoga sto se pokusava na ovoj ili slicnim temama.jarancuga wrote: doista se cudim da tvrdite da vjerujete u ono sto Biblija objavljuje, a istovremeno nijecete gore navedene citate...
Zato live and let live.
EDIT: Dok sam ja ovo pisao, @arzuhal je ubacio jos jedan genijalan post.
ja se drzim one mudre, meni moja vama vasa vjera...
al ne kontam da se ljudi pozivaju na Bibliju a istovremeno je nijecu...
- vox-populi
#393 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
recimo ovdje:jarancuga wrote: a gdje ja to trazim zahtijevam, molim, prijetim da neko nesto mora, daj navedi taj post...
jarancuga wrote: doista se cudim da tvrdite da vjerujete u ono sto Biblija objavljuje, a istovremeno nijecete gore navedene citate...
-
jarancuga
#394 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
i sta je tu zahtjev, molba, prijetnja...vox-populi wrote:recimo ovdje:jarancuga wrote: a gdje ja to trazim zahtijevam, molim, prijetim da neko nesto mora, daj navedi taj post...
jarancuga wrote: doista se cudim da tvrdite da vjerujete u ono sto Biblija objavljuje, a istovremeno nijecete gore navedene citate...
iznosim samo svoje cudjenje...
- KotromanichII
#395 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
BZato pitam brata Kotromanića Drugog da mi odgovori, da zaokruži između a i b opcije:
pricao ja nepricao dovode ga oni svakako, jer da misle da je islam ispravna vjera slijedili bi ga, tako da je nevazno jesam li ja rekao nesto ili nisam kad oni vec imaju izgradjeno misljenje o islamu i prije ove teme, a to je "moje krscnstvao je ipsravnije od njihovog islama" " isto kao sto musliman misli obrnuto.NEGO SKORO SVI ODREDA DOVODE ISTINOST SAMOG ISLAMA U PITANJE,
govore oni stvari i bez mene i bez tebe, jer vjerovanje isusa kao Boga, ili kao sina, ili sveto trojstvo , jer pricao ili nepricao naprijer MIh je ovdje dosla sa vjerovom da je isus Bog, a ja sam ovdje iznosio dokaze iz biblije da to nije tako, znaci pokusavam dati jedan logicki odgovor na to zbunjuce vjerovanje koje se kosi sa biblijskim tekstovimaGOVORE STVARI ZBOG KOJIH SE IZLAZI IZ OKVIRA VJERE,
pa dobro svako svog konja hvaliGRČEVITO BRANE SVOJA STAJALIŠTA UMJESTO DA MALKO RAZMISLE O ONOM O ČEMU JA DOBRONAMJERNO PIŠEM,
bas juce pricam sa jednim, kazem kako je moguce ako je isus Bog, znaci Bog stvorio mariju kako bi Ga ona rodila kako malu bebu
pa nije to nista novo kad to sam Allah kaze, evo pogledajČAK PRODUBLJUJUĆI I JAČAJUĆI SVOJU ZABLUDU I SVOJE SLJEPILO ZBOG KOJEG NE VIDE ONO O ČEMU IM GOVORIM.
"A kada bude objavljena neka sura, ima ih koji govore: 'Kome je od vas ova učvrstila vjerovanje?' Što se tiče vjernika, njima je učvrstila vjerovanje, i oni se raduju; a što se tiče onih čija su srca bolesna, ona im je nevjerovanje dodala na nevjerovanje koje već imaju, i oni kao nevjernici umiru." (Et-Tevbe, 124-125.)
znaci nekim ljudima kada ih opominjes sa kuranom samo im povecala njihovo nevjerovanje, i to je Boziji zakon,
zbog cega je doslo bolest srca
"I da oni ne budu kao oni kojima je jos davno data Knjiga, pa su srca njihova, zato sto je proteklo mnogo vremena, postala nemilosrdna." kurn
"Ali, zato sto su zavjet svoj prekrsili, Mi smo ih prokleli i srca njihova okrutnim ucinili. Oni su rijeci s mjesta na kojima su bile uklanjali, dobar dio onoga cime su bili opominjani izostavili." (5:13)
A kada im Knjiga od Allaha dolazi, koja priznaje kao istinu Knjigu koju imaju oni - a još ranije su pomoć protiv mnogobožaca molili - i kada im dolazi ono što im je poznato, oni u to neće da vjeruju, i neka zato stigne nevjernike Allahovo prokletstvo!
Jadno je to za što su se prodali: da ne vjeruju u ono što Allah objavljuje, samo iz zlobe što Allah, od dobrote Svoje, šalje Objavu onome kome On hoće od robova Svojih; i navukli su na sebe gnjev za gnjevom - a nevjernike čeka sramna patnja
A kada im se kaže: Vjerujte u ono što Allah objavljuje! - oni odgovaraju: Mi vjerujemo samo u ono što je nama objavljeno - i neće da vjeruju u ono što se poslije objavljuje, a to je istina koja potvrđuje da je istinito ono što oni imaju
-
Mrs.Zurbrigen
#396 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
jao, kad vas tako citam, stvarno se pitam cemu uopce dijalog...
odoh ja napisati molbe, da se ukinu svi ekumenski kongresi, islamkonferencija i sve ostale priredbe za promociju medjureligiozne tolerancije - i RESPEKTA! posto ocigledno svi misle da su na nekom visem nivou nego ostali...
O_o
odoh ja napisati molbe, da se ukinu svi ekumenski kongresi, islamkonferencija i sve ostale priredbe za promociju medjureligiozne tolerancije - i RESPEKTA! posto ocigledno svi misle da su na nekom visem nivou nego ostali...
O_o
-
jarancuga
#397 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
Mrs.Zurbrigen wrote:jao, kad vas tako citam, stvarno se pitam cemu uopce dijalog...
O_o
jel to neko nekoga licno napao ili uvrijedio pa ga govoris o nedostatku respekta...
svako ima svoje misljenje odnosno ubjedjenje i ne vidim nista sporno da se ubjedujemo na osnovu dokaza i argumenata...
-
zonbirile
#398 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
---------------------------------Mrs.Zurbrigen wrote:jao, kad vas tako citam, stvarno se pitam cemu uopce dijalog...
O_o
stiče se utisak da su po vokaciji i načinu diskusije momci sa dužim stažom na portalu islambosna,ba
- KotromanichII
#399 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
stvarno se i ja to pitam, jesmo li mi to nekog napali ,vrijedjali itd nego jednostavno diskutujemo o religijskim temama, niko nikoga ne goni da vjeruje u icije vjerovanje, ma nek vjeruj ko sta hoce. ali ovdje smo da iznosimo misljenja i disukutujemo o tome, kome se nesvidja pa jeli iko ikoga goni da cita ovo.jel to neko nekoga licno napao ili uvrijedio pa ga govoris o nedostatku respekta...
svako ima svoje misljenje odnosno ubjedjenje i ne vidim nista sporno da se ubjedujemo na osnovu dokaza i argumenata...
ovdje se govori o nekakvoj netolerantnosti, ma vjeruj mi ja tolerisem svakoga i postujem, i svako ima pravo da vjeruje u sta hoce i kako hoce, u vjeri nema prisile. ali ovdje se debatira oko relgijskih vjerovanja, ako ne podrzavam neko vjerovanje neznaci da te nepostujem i necijenim kao osobu. vjerujem da je vecina ovdje krscana na ovom forumu super osobe u stvarnosti pa i moj ljuti protivnik Protestant
-
Mrs.Zurbrigen
#400 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
da, ali vasa hermeneutika nije bas naj ispravnija. nitko ovdje ne argumentira objektivno. mislim, ipak, svi vi vjernici argumentirate sa nekom intencijom. i posto su svi clanovi nekih vjerskih udruzenja koja su permanentno u potrazi za novim clanovima, mogu misliti koja je to intencija. ovo nije diskurs po principu: ja cu tebi objasniti moje, ti meni objasni svoje - i gotova stvar, nego: moje je super, tvoje je sranje, cekaj spakovat cu ti par argumenata, koje sam izvukao iz konteksta, samo da ti dokazem da si na krivom putu. koje zadovoljstvo vam pruza takav nacin ponasanja? em pokazuje manjak postovanja, em sve i da hocete nekoga uvjeriti, da ste na pravom putu, ko ce vas slusat sa vasom srednjovjekovnom retorikom?jarancuga wrote:Mrs.Zurbrigen wrote:jao, kad vas tako citam, stvarno se pitam cemu uopce dijalog...
O_o
jel to neko nekoga licno napao ili uvrijedio pa ga govoris o nedostatku respekta...