KANTONALNE politike od 1 do 10

Post Reply
ReD aka Socijalista

#376 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10

Post by ReD aka Socijalista »

Premijer Lipovača
Čestitka za Dan Udruženja Ilmije BiH
Ove godine, obilježavamo 99.godišnjicu formiranja Udruženja ilmije IZ u BiH.

Svojim formiranjem 1912.godine, udruženje koje okuplja imame, muallime, muderrise i druge zaposlene u Islamskoj zajednici, stavilo je pred sebe zadatak konstantne edukacije članstva, aktivnosti na polju izdavačke djelatnosti, socijalne aktivnosti i programe.

O značaju ovog Udruženja govori i podatak da je za prvog predsjednika izabran Džemaludin ef Čaušević, veliki krajišnik koji će biti izabran i za reis ul-ulemu Islamske zajednice.

Sa željom da već narednu, stotu godišnjicu, obilježavamo duhovno i moralno jači, u društvu obogaćenom spoznajom o vlastitim vrijednostima i vrijednostima drugih, čuvajući vjeru, tradiciju i hiljadugodišnju bosansku tolerantnost, čestitam vam Dan Udruženja Ilmije IZ BiH, stoji u čestitiki premijera USK dr.sci.Hamdije Lipovače.
Image
ReD aka Socijalista

#377 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10

Lipovača pozvao Ruske investitore na naš kanton
U Rafineriji nafte u Brodu juče je u rad puštena nova linija za preradu nafte, čime će proizvodnja naftnih derivata biti povećana sa 1,2 na tri milijuna tona godišnje, te kvalitet goriva podići na standard Euro 5 za plasman na zahtjevno evropsko tržište.

Novu liniju su zajednički pokrenuli Milorad Dodik, predsjednik RS, Aleksandar Džombić, premijer RS, Sulejman Tihić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH, Aleksandar Bocan-Harčenko, ambasador Rusije u BiH, Nikolaj Brunič, direktor kompanije “Zarubežnjeft” i Sergej Kraščuk, direktor Rafinerije nafte Brod.

Na novoizgrađenom postrojenju za razdvajanje reformata, koje je pušteno u rad, vršit će se izdvajanje benzena u benzin čime se dobiva proizvod u skladu s najstrožim evropskim standardima, odnosno postiže Euro 5 standard. Na taj način u Rafineriji nafte Brod, osim euro dizela, koji je već dugo na tržištu BiH, biće proizvođen i plasiran na tržište benzin u skladu sa standardom Euro 5.

Veleposlanik Ruske Federacije u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko kazao je da je ovo značajan dan ne samo za ‘Zarubežnjeft’ već i za Rusiju. Prenoseći prisutnima pozdrave ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova, Harčenko je rekao da se kroz ovakve projekte popravljaju i bilateralni odnosi Rusije i BiH.

Najavljeno je i širenje distributivne mreže “Nestro Petrola” u FBiH te nove investicije u Hrvatskoj. Očekuje se da uskoro neće biti u pitanju samo prerada, već i eksploatacija sirove nafte u RS u suradnji s partnerom, ruskim “Gazpromneftom”.

Tijekom boravka na svečanosti u Brodu, premijer USK-a dr. Hamdija Lipovača u razgovoru sa brojnim domaćim i međunarodnim zvaničnicima, među ostalim i veleposlanikom Ruske Federacije u BiH Aleksandar Bocan-Harčenkom, pozvao je ruske kompanije da interes za ulaganje na polju naftne indsutrije i energetskog sektora prošire i na područje Unsko-sanske županije, u čemu će Vlada USK-a dati aktivan doprinos stvaranjem povoljnijeg ambijenta i sigurnijeg okruženja za strana ulaganja.
Image
Ridjobrki

#378 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10

Post by Ridjobrki »

Eno vam na Buci mala analiza poslovanja tih ruskih kompanija i njegovih implikacija na RS. A što se vjetroelektrana tiče... :roll:

Ima li kakvih informacija o očekivanim prihodima za USK? Došli smo na taj nivo da kao uspjeh predstavljamo kad god ko naiđe i uzme nam nešto. Jadna nam majka...

Nego kako nam načelnik Bihaća i guverner Kantona surađuju? Ima raje pa bi i o tome čitala...
ReD aka Socijalista

#379 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10

Ridjobrki wrote:Eno vam na Buci mala analiza poslovanja tih ruskih kompanija i njegovih implikacija na RS. A što se vjetroelektrana tiče... :roll:

Ima li kakvih informacija o očekivanim prihodima za USK? Došli smo na taj nivo da kao uspjeh predstavljamo kad god ko naiđe i uzme nam nešto. Jadna nam majka...

Nego kako nam načelnik Bihaća i guverner Kantona surađuju? Ima raje pa bi i o tome čitala...
Pa postavljaj, pisi...
Ridjobrki

#380 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10

Post by Ridjobrki »

Ma jok, drug moj. Ti znaš zašto ti radiš reklamiranje svojoj ekipi i ja to poštujem. Moje pisanje bi bilo antireklama tvojoj ekipi a to bi bilo protumačeno kao reklamiranje nekih drugih ekipa sa kojima ja ni u ludilu ne bih volio biti dovođen u neku vezu.

Hamdija Lipovača je sljedeća velika pošast koja će se desiti Krajini i ja sam svjestan da je to neizbježno. Jedino želim zadržati pravo na svoje zrno soli i ono moje ''a jesam vam rekao...'' nakon što govno padne na ventilator. :wink:
heckler

#381 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10

Post by heckler »

Ridjobrki ja bih vrlo rado procitao i tvoje analize koje sam i do sada rado citao. Sjecam se nekih tvojih ranijih postova koji su mi otvorili oci u nekim stvarima o kojima do tada nisam ni razmisljao.
ReD aka Socijalista

#382 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10

Ridjobrki wrote:Ma jok, drug moj. Ti znaš zašto ti radiš reklamiranje svojoj ekipi i ja to poštujem. Moje pisanje bi bilo antireklama tvojoj ekipi a to bi bilo protumačeno kao reklamiranje nekih drugih ekipa sa kojima ja ni u ludilu ne bih volio biti dovođen u neku vezu.

Hamdija Lipovača je sljedeća velika pošast koja će se desiti Krajini i ja sam svjestan da je to neizbježno. Jedino želim zadržati pravo na svoje zrno soli i ono moje ''a jesam vam rekao...'' nakon što govno padne na ventilator. :wink:
Brko...niko te nece napadati ako ti imas drugo misljenje ili nesto protiv eto kako ti kazes moje ekipe. Pisi sta ti dusa zapovjeda...ne znam u cemu je problem. :thumbup: Za sve se moze voditi normalan dijalog, po mogucnosti argumentovano. Pa ce se vidjeti kako ce gdje, ko, sta i kako zavrsiti...radilo se o nekim projektima, ljudima, strankama... ;-)
Ja_Ja

#383 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10

Post by Ja_Ja »

Ne kontam zasto se covjeku zamjeri na pisanju? Pa i da pise sve laz, do lazi, jedini je koji to radi dok ostali uz nekoliko pokusaja nista nisu napisali. Forum i jeste mjesto gdje ce se stvari iznositi, no ne smatram da se covjek treba napadati sto iznosi svoju "propagandu". Svima kojim smeta mogu se zadati u trazenje ili pisanje negativnih stvari i odmah je to 1:1 za mene.

Ovako ReD ti samo nastavi. :thumbup:
VjecitiStudent

#384 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10

Post by VjecitiStudent »

ReD aka Socijalista wrote:
Sto ne kazes da 20.000 ljudi iz USK svake godine rade sezonski u HR i SLO. Ne ovisi potrosnja samo o dijaspori ne palamudi.

Vjetroparkovi znaci nisu OK? 500 novih radnih mjesta nisu OK? Citaj zadnje stranice ne ide sve odjednom.
Energija vjetra definitivno jeste resurs kojem treba posvetiti duznu paznju. S druge strane, jako je vazno da drzava iz toga izvuce maksimalnu korist, jer koja korist od vjetroparka ako sav prihod ode investitoru?
Pod kakvim uslovima se pravi ova vjetroelektrana u USK?

Kojih 500 radnih mjesta???
VjecitiStudent

#385 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10

Post by VjecitiStudent »

Ridjobrki wrote:Ma jok, drug moj. Ti znaš zašto ti radiš reklamiranje svojoj ekipi i ja to poštujem. Moje pisanje bi bilo antireklama tvojoj ekipi a to bi bilo protumačeno kao reklamiranje nekih drugih ekipa sa kojima ja ni u ludilu ne bih volio biti dovođen u neku vezu.

Krajina, kao i ostatak zemlje, je luda za velikim vodjama.
Nazalost, istorija pokazuje da velike vodje puno cesce Krajinu zaviju u crno od ostatka zemlje.
ReD aka Socijalista

#386 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10

VjecitiStudent wrote:
Sto ne kazes da 20.000 ljudi iz USK svake godine rade sezonski u HR i SLO. Ne ovisi potrosnja samo o dijaspori ne palamudi.

Vjetroparkovi znaci nisu OK? 500 novih radnih mjesta nisu OK? Citaj zadnje stranice ne ide sve odjednom.
Energija vjetra definitivno jeste resurs kojem treba posvetiti duznu paznju. S druge strane, jako je vazno da drzava iz toga izvuce maksimalnu korist, jer koja korist od vjetroparka ako sav prihod ode investitoru?

Imas na prethodnim stranama, sve ti lijepo pise. Sto se tice vjetroparkova, za to se moram jos raspitati po kojim uslovima. Sigurno ce dobiti inzinjeri ovdje posao i zato je potrebna recimo isto stanica ovo ono, odrzavanje.
VjecitiStudent

#387 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10

Post by VjecitiStudent »

VjecitiStudent wrote:

Imas na prethodnim stranama, sve ti lijepo pise. Sto se tice vjetroparkova, za to se moram jos raspitati po kojim uslovima. Sigurno ce dobiti inzinjeri ovdje posao i zato je potrebna recimo isto stanica ovo ono, odrzavanje.
Pregledao sam prethodne stranice i pronasao jedino da fabrika u Kljucu morebit jednog dana zaposli i 500 radnika, trenutno ih je tamo 50. Gdje je ostalih 450?
nosara

#388 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10

Post by nosara »

ReD, ti pisi, prenosi to sto se planira, a mi cemo poslije analizirat sta je od toga ostvareno...

Puna podrska... :thumbup:
ReD aka Socijalista

#389 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10

Pregledao sam prethodne stranice i pronasao jedino da fabrika u Kljucu morebit jednog dana zaposli i 500 radnika, trenutno ih je tamo 50. Gdje je ostalih 450?
Prave se dodatne hale sve krece svojim tokom...polahko :) Ne zaboravi jos 100 radnih mjesta za mlade u Bihacu i dodatnih 100 koji ce biti zaposleni u Sanskom Mostu...citaj malo detaljnije ;-)
VjecitiStudent

#390 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10

Post by VjecitiStudent »

Prave se dodatne hale sve krece svojim tokom...polahko :) Ne zaboravi jos 100 radnih mjesta za mlade u Bihacu i dodatnih 100 koji ce biti zaposleni u Sanskom Mostu...citaj malo detaljnije ;-)
Procitao, i pronasao u tvom postu da pise tacno ovo
U Seha Sani trenutno radi 47 radnika, a nakon pokretanja ostalih proizvodnih cjelina bit će ih zaposleno oko 140.

Načelnik općine Sanski Most Mustafa Avdagić izrazio je zadovoljstvo pokretanjem rada fabrike, ali je istakao da će lokalna vlast s oprezom pratiti sva buduća dešavanja u Seha Sani.
Naravno da je polako, i ne moze drugacije, ali ove najave puno ozbiljnije djeluju kad se koriste stvarne, a ne zeljene cifre.
Zar se nismo u ovih 16 godina nagledali dovoljno Potemkinovih sela?
ReD aka Socijalista

#391 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10

VjecitiStudent wrote:
Procitao, i pronasao u tvom postu da pise tacno ovo
U Seha Sani trenutno radi 47 radnika, a nakon pokretanja ostalih proizvodnih cjelina bit će ih zaposleno oko 140.

Načelnik općine Sanski Most Mustafa Avdagić izrazio je zadovoljstvo pokretanjem rada fabrike, ali je istakao da će lokalna vlast s oprezom pratiti sva buduća dešavanja u Seha Sani.
Naravno da je polako, i ne moze drugacije, ali ove najave puno ozbiljnije djeluju kad se koriste stvarne, a ne zeljene cifre.
Zar se nismo u ovih 16 godina nagledali dovoljno Potemkinovih sela?
Tako je receno moramo im adti vremena, neka odrade kako treba. Treba se nadati najboljem.
ReD aka Socijalista

#392 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10

Susret Lipovača, Mašić, Jurić
Riješiti problem uposlenika u obrazovanju !
Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić, koji boravi u posjeti USK, sastao se danas sa premijerom USK dr.Hamdijom Lipovačom i ministrom obrazovanja u Vladi USK Dariom Jurićem.

Tema razgovora bila je stanje u obrazovanju na području USK koje se prema riječima ministra Mašića, po problemima koji muče ovu oblast ne razlikuje od ostalih kantona ili nivoa cijele Federacije BiH.

Kako je tokom razgovora istaknuo premijer Lipovača, stanje u obrazovanju USK po osnovu stvorenih obaveza u godinama prije, najbolje se može oslikati kroz 41 milion potraživanja kroz sudske presude radnika u obrazovanju.

Međutim, Vlada USK je odlučna u namjeri da pregovara sa sindikatima obrazovanja i u isto vrijeme izvršava obaveze po osnovu sudskih presuda, kako se jednake ili veće obaveze nebi stvarale u budućnosti.
Image
ReD aka Socijalista

#393 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10

Bosanski Petrovac
Potpisani Ugovori o davanju u zakup poljoprivrednog zemljišta
Potpisani Ugovori o davanjUgovori o davanju u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu, potpisani su u općini Bosanski Petrovac, između načelnika općine Ermina Hajdera, Ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Unsko-sanskog kantona Emdžada Galijaševića i pet zakupoprimaca koji su bili najuspješniji na javnom pozivu: UP „Zelnovac“, Aleksandar Dragišić, Miodrag Latinović, Slavka Kecman i Aida Mujagić.

„Još jednom se pokazalo da su općinske i kantonalne vlasti na istom fonu i da brinu o svojim građanima. Ovih poslova će biti još, i očekujem da Vi korisno izvršavate ovaj Ugovor, prvenstveno u Vašu korist, jer svima nam je cilj da se poljoprivredno zemljište obrađuje, a ne da leži“, istakao je načelnik Hajder.

Bosanski Petrovac je prva općina u Federaciji Bosne i Hercegovine u kojoj su nakon završene neophodne procedure, a na osnovu Zakona o poljoprivrednom zemljištu, ovi ugovori potpisani.

„Davanjem poljoprivrednog zemljišta u zakup, i mi na određeni način imamo kontrolu nad tim zemljištem, jer su neriješene zemljišne knjige i ovo je dobar način da mi u tu priču pomalo uđemo i dođemo do saznanja gdje i šta imamo“, istakao je ministar Galijašević i dodao da nema dobre poljoprivredne proizvodnje bez koncesija i iznajmljivanja poljoprivrednog zemljišta.

Ugovorom je propisan broj parcele koja se daje u zakup i cijena, koja je zbog zapuštenosti i neuređenosti parcela, smanjena za 50% od osnovne propisane cijene. Zemljište se daje u zakup na deset godina, a 70% sredstava od zakupa ide u budžet općine, a 30 % Kantonu. Riječ je o namjenskim sredstvima koja se mogu koristiti isključivo za uređenje poljoprivrednog zemljišta. Zemljište se, prema Ugovoru mora obrađivati i ne smije biti dato u podzakup, u suprotnom bi došlo do raskida ugovora.
Image
ReD aka Socijalista

#394 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10

Bihać
EKO BIS – novi poslovni proizvod USK
Na završnoj sjednici Direkcije sajma Eko-bis održanoj prije nekoliko dana u Bihaću, konstatirano je da je ovogodišnji Sajam uspješno realiziran i da su rezultati više nego zadovoljavajući. Članovi Direkcije su se ovom prilikom zahvalili svima koji su podržali sajam, prije svega pokroviteljima i sponzorima, te partnerima i izlagačima. Na sjednici je istaknuto da će naredni EKO BIS, za kojeg su već krenule i prve pripreme, slaviti desetu godinu postojanja, a biće održan od 06.do 09. septembra 2012. godine.

Na 9. Eko bisu – Međunarodnom sajmu ekologije, eko turizma i ekološke industrije, kojeg je organizirala Privredna komora Unsko-sanskog kantona, svoje prozvode je predstavilo oko 300 izlagača iz 11 zemalja regiona, što je za oko 10 posto više u odnosu na prethodni sajam. Pored klasičnog, sajamskog dijela, koji je imao izložbeno–prodajni karakter, EKO BIS je i ove godine bio prepoznatljiv po bogatim edukacijskim programima, okruglim stolovima, stručnim skupovima, prezentacijama firmi, proizvoda i projekata, poslovnim susretima privrednika, ekološkim akcijama, dječjim ekološkim radionicama, te brojnim kulturno-umjetničkim i sportsko-rekreacijskim sadržajima.

EKO BIS je ove godine sadržajem i pratećim događajima bio posvećen vodi kao izvoru života, pa je o toj temi održana međunarodna konferencija s posebnim osvrtom na zaštitu voda, turizam na vodi, kao i projekte koji su pokrenuti u našem regionu. U okviru Sajma potpisan je i sporazum o saradnji dva nacionalna parka :“Una“ u Bosni i Hercegovini i „Plitvička jezera“ u Republici Hrvatskoj.

Kako je tokom ovogodišnjeg Eko-bisa istakao Ismet Pašalić predsjednik Kantonalne Privredne komore ,zbog svoje koncepcije EKO BIS je postao novi poslovni proizvod USK-a, moderna poslovna manifestacija za koju domaći i strani izlagači i poslovni ljudi iz godine u godinu pokazuju sve veći interes, što potvrđuje i činjenica da su organizatori za njega dobili priznanje za najbolji regionalni projekat na principima održivog razvoja u jugoistočnoj Evropi.
Image
detroit-mercy

#395 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10

Post by detroit-mercy »

ReD aka Socijalista wrote:Lipovača pozvao Ruske investitore na naš kanton
U Rafineriji nafte u Brodu juče je u rad puštena nova linija za preradu nafte, čime će proizvodnja naftnih derivata biti povećana sa 1,2 na tri milijuna tona godišnje, te kvalitet goriva podići na standard Euro 5 za plasman na zahtjevno evropsko tržište.

Novu liniju su zajednički pokrenuli Milorad Dodik, predsjednik RS, Aleksandar Džombić, premijer RS, Sulejman Tihić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH, Aleksandar Bocan-Harčenko, ambasador Rusije u BiH, Nikolaj Brunič, direktor kompanije “Zarubežnjeft” i Sergej Kraščuk, direktor Rafinerije nafte Brod.

Na novoizgrađenom postrojenju za razdvajanje reformata, koje je pušteno u rad, vršit će se izdvajanje benzena u benzin čime se dobiva proizvod u skladu s najstrožim evropskim standardima, odnosno postiže Euro 5 standard. Na taj način u Rafineriji nafte Brod, osim euro dizela, koji je već dugo na tržištu BiH, biće proizvođen i plasiran na tržište benzin u skladu sa standardom Euro 5.

Veleposlanik Ruske Federacije u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko kazao je da je ovo značajan dan ne samo za ‘Zarubežnjeft’ već i za Rusiju. Prenoseći prisutnima pozdrave ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova, Harčenko je rekao da se kroz ovakve projekte popravljaju i bilateralni odnosi Rusije i BiH.

Najavljeno je i širenje distributivne mreže “Nestro Petrola” u FBiH te nove investicije u Hrvatskoj. Očekuje se da uskoro neće biti u pitanju samo prerada, već i eksploatacija sirove nafte u RS u suradnji s partnerom, ruskim “Gazpromneftom”.

Tijekom boravka na svečanosti u Brodu, premijer USK-a dr. Hamdija Lipovača u razgovoru sa brojnim domaćim i međunarodnim zvaničnicima, među ostalim i veleposlanikom Ruske Federacije u BiH Aleksandar Bocan-Harčenkom, pozvao je ruske kompanije da interes za ulaganje na polju naftne indsutrije i energetskog sektora prošire i na područje Unsko-sanske županije, u čemu će Vlada USK-a dati aktivan doprinos stvaranjem povoljnijeg ambijenta i sigurnijeg okruženja za strana ulaganja.
Image
Ko je ova mrka iza Hamde, da mu nije kakva rodica neuzbilah :mrgreen: , pa kad sta po zlu krene da mu se mogu odmah rodice sjetiti :dance: :mrgreen: . Ili i nju onaj lola Dodo tare ko tariguz :mrgreen: .
ReD aka Socijalista

#396 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10

Premijer otvorio Škoda centar
Lipovača: "Škoda je najbolji primjer rušenja predrasuda"
U prisustvu velikog broja poslovnih partnera i osoba iz javnog i političkog života Općine Bihać i USK, sinoć je u Bihaću svečano otvoren savremeno uređen i moderan izložbeno - prodajni salon automobila „Škoda“.

Obraćajući se pozdravnim riječima svim prisutnim, Erhad Čorba, direktor Škoda centra u BiH je podsjetio na minule 3 godine poslovanja i postojanja, naglašavajući da je ova firma postala renomirani dealer automobila za sve generacije vozača. Govoreći o investiciji i izgradnji ovog salona, kazao je kako se time obezbijedila egzistencija za deset porodica, te kako će uskoro usliejditi realizacija novih planova i drugih sadržaja u okvirima salona.

Prisutne je u ime Škoda Centra, biranim riječima pozdravio i Nail Husetić, kazavši da njihova kuća svake godine pokazuje društvenu odgovornost, posebno prema onim populacijama koje su bez adekvatne društvene pažnje ili zaštite. Ovom prigodom Husetić je uručio ček na hiljadu konvertibilnih maraka Admiru Lješčaninu, direktoru centra „Duga“ iz Kulen Vakufa, potvrđujući višegodišnju privrženost ovom centru koji se brine za djecu bez roditeljskog staranja.

Skup je posebnim riječima pozdravio i općinski načelnik Albin Muslić, kazavši da je ovaj događaj još jedna uspješna priča koja odlazi u poslovni svijet iz Bihaća. Prema njegovim riječima, kvalitet vozila Škoda jeste temelj partnerstva Općine Bihać koja kupuje i koristi ova vozila za svoje potrebe. Poželivši „Škoda Centru“ još bolje poslovanje i veću prodaju vozila u Bihaću i BiH, načelnik Muslić je kazao, kako će samo to omogućiti sigurna radna mjesta, kako za one koji proizvode, tako i za sve one koji se brinu o prodaji.

Prema riječima Hamdije Lipovače, premijera USK, koji je zajedno sa domaćinima otvorio izložbeno-prodajni salon, vozila iz programa Škode su proizvodi koji su dokaz da se partnerstvom može lakše doći do uspješnih rješenja. Kako je kazao, ovovremena vozila Škode su priča o uspješnosti promjene imidža u auto-industriji, i kako je kazao, ničim osim imenom ih ne vežemo sa automobilima Škode iz vremena 80-ih ili 90-ih godina prošlog vijeka.

Nakon otvaranja salona, svi prisutni su zajedno sa domaćinima prisustvovali na urpiličenom razgledavanju ponude vozila, te koktelu u čast ovog novootvorenog i mdoernog salona.
Image
ReD aka Socijalista

#397 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10

39.sjednica Vlade USK
Zakon o poticaju razvoja male privrede i Sporazum sa sindikatima obrazovanja
Zbog obimnog Dnevnog reda, po prvi put, od preuzimanja dužnosti, Vlada USK održala je dvodnevno zasjedanje u okviru 39.redovne sjednice. Pred premijerom i ministrima našao se obiman i vrlo značajan materijal.

Tako je Vlada na prijedlog Ministarstva privrede prihvatila Prijedlog Zakona o rudarstvu kojim se omogućava uspostavljanje rudarskih inspektora i u potpunosti uređuje ova oblast, u kojoj će usko surađivati Ministarstvo privrede, rudarski inspektori, MUP-a i lokalne zajednice.

Prihvaćen je i Prijedlog Zakona o geološkim istraživanjima kojim se definiraju područja rudnih nalazišta te omogućavaju ispitivanja, kao preduvjet za ekploataciju mineralnih sirovina.

Prihvatanjem Prijedloga Zakona o poticaju razvoja male privrede, Vlada USK stvorila je po prvi put realne pretpostavke za razvoj malih i srednjih preduzeća te boljeg poslovnog okruženja.

Na insistiranje premijera Lipovače, u Prijedlogu Zakona je precizirano da se za poticaje razvoja male privrede izdvaja minimalno 2 % budžeta, kako bi se domaćim i stranim investitorima poslala jasna poruka o zainteresiranosti i namjerama Vlade da potiče razvoj privrede i otvaranje novih radnih mjesta.

Vlada je utvrdila i Nacrt Zakona o dopunama Zakona o prostornom uređenju i građenju, Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o administrativnim taksama i tarifi kantonalnih administrativnih taksa, te prihvatila Inicijativu za izmjenu Zakona o poreskoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine.Prihvaćena je i Informacija o stanju prostorno-planske dokumentacije u općinama Unsko-sanskog kantona.

Raspravljajući o izvještaju o radu i poslovanju ZU Dom zdravlja Sanski Most za prošlu godinu, rečeno je da su državne apoteke generalno, u inferiornijem položaju u odnosu na privatne apoteke koje bilježe pozitivna poslovanja.

Pozitivna činjenica je da je Apoteka Sanski Most takodje poslovala pozitivno u prošloj godini, a prema riječima ministra zdravstva dr.Amira Murića, u narednom periodu Ministarstvo će se aktivno uključiti u rješavanje problematike državnih apoteka na adekvatan način kako bi se omogućila ravnopravna tržišna utakmica.

Pozitivnim je ocijenjen i izvještaj o radi u financijski izvještaj JP Unsko-sanske novine, tim više što je financiranje ove novinske kuće dobrim dijelom, oko 70 %, iz vlastitih sredstava, što je posebno podvučeno kao dobar primjer poslovanja.

Prezentirajući Informaciju o obavljenoj žetvi za 2011. godinu na području Unsko-sanskog kantona, ministar poljoprivrede Emdžad Galijašević je naglasio kako je samo 10 % obradivih površina na području USK obrađeno, te je predloženo da se Općinama USK uputi cirkularno pismo sa preporukom da se provede federalni zakon koji tretira oblast obradivog i neobradivog zemljišta.

Utvrđen je i Prijedlog Odluke o usvajanju Programa utroška dijela sredstava „Subvencije za poticaj razvoja, poduzetništva i obrta“ iz Budžeta USK-a – Ministarstvo privrede za 2011. god., kojim je u prvoj fazi izdvojeno 600 hiljaka KM za uređenje Poslovnih zona u općinama USK.

Vlada je utvrdila Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Statutarnu Odluku o izmjeni i dopuni Statuta Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Statutarnu Odluku o izmjeni i dopuni Statuta Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu te Prijedlog Odluke o usvajanju Programa utroška dijela sredstava Grant – za rješavanje stambeno nezbrinutih raseljenih osoba u uznosu od 50 hiljada maraka za Gornji Radić i Lušci Palanku.

Utvrđen je i Prijedlog Odluke o usvajanju Programa utroška sredstava iz tekuće rezerve Budžeta u svrhu isplate trudničkog bolovanja za juni 2011. Godine, kao i Prijedlog Odluke o usvajanju Programa utroška dijela sredstava Tekućeg granta – Grantovi neprofitnim organizacijama za Kantonalno udruženje žena koje boluju od karcinoma dojke „Una“ Bihać iz Budžeta USK-a za 2011. Godinu i Prijedlog Odluke o usvajanju Programa utroška sredstava Tekući grant – Grant neprofitnim organizacijama – Sigurna kuća Bihać.

Vlada USK sa ove sjednice uputila je izraze sućuti generalu Atifu Dudakoviću povodom tragične smrti njegovog sina, te se stavila na raspolaganje za eventualnu pomoć.

Zbog obimnog dnevnog reda, nakon 29.tačke Vlada je završila zasjedanje i zakazala nastavak za petak, 30.09.2011.
U sutrašnjem nastavku 39.sjednice, Vlada USK utvrdila je prijedlog odluke o unutrašnjoj preraspodjeli sredstava iz Budžeta USK za 2011.

Vlada je prihvatila Zahtjev za odlučivanje o izuzeću predsjednika Policijskog odbora.Naime, Komisija za provođenje procedure unapređenja policijskih službenika u čin Glavnog inspektora, objavila je listu kandidata na koju su blagovremeno žalbu uložila dva lica i tražila izuzeće jednog člana odbora.U skladu sa odredbama Poslovnika o radu Policijskog odbora, utvrđeno je da ima osnova za izuzeće predsjednika Policijskog dobora iz razloga što je aplicirao na interni oglas, na isto radno mjesto na koje su aplicirali i podnosioci žalbe.
Vlada USK prihvatila je Sporazum između Vlade USK i Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja i Kantonalnog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja i odgoja USK, te ja na taj način u poptunosti odgovorila na zahtjeve sindikata.Sporazum se odnosi na period od 1.septembra do 31.decembra tekuće godine, a sporazumom su utvrđeni koeficjenti za obračun plata uposlenih u obrazovanju i odgoju.

Isto tako, sporazumom se definirane i naknade u slučaju smrti i prilikom odlaska u penziju, kako je to sindikat i tražio.

Kako je Vlada USK udovoljila zahtjevima sindikata, na potezu su sindikati koji su se obavezali da će u roku od 30 dana potpisati aneks sporazuma kojim se van snage stavljaju dijelovi Kolektivnog ugovora koji se odnose na materijalna davanja, kako bi se nakon potpisanog aneksa počeo primjenjivati danas prihvaćeni sporazum od strane Vlade USK i to na period 1.septembar-31.decembar 2011.godine.

Takodjer, Vlada je formirala i pregovarački tim za buduće razgovore sa sindikatima obrazovanja kojeg čine ministar obrazovanja Dario Jurić, ministar financija Sanel Mahić i ministar unutrašnjih poslova Šefik Smlatić.

Vlada USK usvojila je i privremene mjere za uravnoteženje Budžeta USK, prije svega zbog činjenica da će izostati sredstva sa viših nivoa vlasti.

Na prijedlog Ministarstva obrazovanja, preraspodjelom sredstava obezbjeđena su sredstva u iznosu 30 hiljada KM za nabavku knjiga za socijalno ugrožene učenike.

Vlada je na 39.sjednici prihvatila preporuke za imenovanje članova UO Univerziteta u Bihaću, a za članove su predloženi dr.Zrinka Ćoralić, Huska Jukić, prof.dr.Rifet Đogić, Enes Šistek i mr.Vojić Samir, dok je prihvaćeno da se na prijedelog iste komisije u UO JU Veterinarski zavod USK imenuju mr.Asmir Budimlić, Arijana Spahić Bajrić, Zekerijah Alagić i Salih Poljak.

Uz ove, Vlada USK je utvrdila još nekoliko prijedloga Odluka koje se odnose na raspodjelu sredstava tekićih grantova za neprofirne organizacije i obilježavanje značajnih datuma.
Image
ReD aka Socijalista

#398 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10

Stipendije
Vlada USK za stipendije izdvojila 150 hiljada maraka
Vlada USK putem Ministarstva obrazovanja, nauke i kulture, obezbjedila je studentima USK 150 stipendija u iznosu od po hiljadu konvertibilnih maraka za školsku 2011./2012.godinu.

Za 83 studenta to je nastavak, dok je 67 novih studenata danas potpisalo ugovore o stpendiranju.

Prema riječima ministra obrazovanja Daria Jurića, uz stipendije, Vlada USK i subvencionira smještaj studenata u nekim studentskim dovima.
Ministar Jurić izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je Vlada USK i pored opterećene financijske situaciije, obrazovanje mladih ljudi zadržala u vrhu prioriteta.

Govoreći kao premijer USK ali i kao profesor, dr.Hamdija Lipovača poručio je studentima da će učenjem, radom i rezultatima, najbolje se zahvaliti prije svega svojim roditeljima za sav uloženi trud koji im je omogućio školovanje.

„Što se Vlade USK tiče, mi ćemo uvijek biti uz one i na strani onih koji su spremni na učenje, školovanje i usvajanje novih znanja, od kojih ćemo svi imati koristi,“ poručio je premijer Lipovača.
Image
ReD aka Socijalista

#399 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10

Lideri Platforme u USK saglasni; Sindikati moraju učestvovati u kreiranju odluka i zakona
U kabinetu premijera USK održan je sastanak kojem su prisustvovali premijer USK i predsjednik KO SDP USK dr.Hamdija Lipovača, predsjednik KO SDA i poslanik u Parlamentu F BiH Esad Bašagić i ministar unutrašnjih poslova USK i predsjednik KO NS RZB dr.Šefik Smlatić.

Obzirom da je preuzimanjem dužnosti, sadašnja Vlada proklamirala partnerstvo sa sindikatima, razgovaralo se provodjenju sporazma kojeg je Vlada USK u martu mjesecu ove godine potpisala sa sindikatima, a koji je na tragu sporazuma kojeg su na federalnom nivou potpisali predsjednici Lagumdžija, Tihić i Lijanović, lideri Platforme.

Jednoglasno je zaključeno da se sindikati moraju aktivno uključiti o proces donošenja zakonskih akata u formi nacrta, da se uz konsultacije sa predsjedavajućim Skupštine i Kolegijem Skupštine USK obezbjedi učešće predstavnika sindikata u radu ovog zakonodavnog tijela, kao i da predstavnici sindikata mogu učestvovati u diskusijama tokom skupštinskih zasjedanja po tačkama koje se tiču interesa sindikata i radnika.

Takodjer je zaključeno da se u Upravne odbore Zavoda za zapošljavanje i Zavoda zdravstvenog osiguranja, shodno zakonu, trebaju imenovati i članovi iz reda sindikata.

Premijer, dr.Hamdija Lipovača izrazio je i određeno nezadovoljstvo radom Ekonomsko-socijalnog vijeća u pogledu sporosti i učinkovitosti.

Dva zaključka današnjeg sastanka odnosila su se i na Vladu USK, te je usvojen prijedlog da se predstavnici sindikata pozovu na tematsku sjednicu Vlade USK na kojoj će se razgovarati o koncesijama, ali i da se sazove tematska sjednica Vlade na kojoj će se razgovarati o stanju i efektima privatizacije na području USK.

Gospoda Lipovača i Smlatić informirali su gospodina Bašagića o prihvaćenom Sporazumu od strane Vlade USK, sa sindikatima predškolskog,osnovnog i srednjeg obrazovanja USK, a tokom razgovora nezaobilazna tema i predmet razmjene mišljenja, kako je rečeno, bio je i djelimični štrajk ljekara USK.
Image
CaCO3

#400 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10

Post by CaCO3 »

Hajd socijalista dobro je zaradio si dnevnicu mozes ici kuci :lol:

Politika je takva da ljekari strajkuju trecu sedmicu, plate u kantonu nikad nisu bile manje, nezaposlenih je 7.000 vise, prosvjetni radnici u srednjem i visokom obrazovanju su pred strajkom za ciji pocetak je pitanje minute itd itd, u Opcini Bihac radnici drugi mjesec nemaju plate, kantonu prijeti bankrot.Stavio si sliku ministrice Sinhe Kurbegovic cije kredite placaju ziranti vec trecu godinu i da ne nabrajam vise i ne pocnem iznositi pikanterije raznorazne,kao recimo da je ministar obrazovanja Juric do sad rijesio jedino problem svoje nezaposlene zene koja je pocela raditi u Vladi kantona i sl.

Ja bi volio da je to onako kako objavljuju portali koji godisnje od vlade i opcine dobiju po 10.000 km budzetskih sredstava te se njihovi vlasnici zaposljavaju u Vadu kantona mimo bilo kakvih pravila i procedura da bi pisali tako kako to ti objavljujes i za to jos primali platu.
Post Reply