A zar nijelilla wrote:
a meni vazda, kad su rasprave o konzumiranju cigareta, naumpadne njegov stav da je to haram
Kviz
- WipeOut
- Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream
#376 Re: Kviz
- bijela
#377 Re: Kviz
hej, znaš čega se ja sjećamlilla wrote: a meni vazda, kad su rasprave o konzumiranju cigareta, naumpadne njegov stav da je to haram
- u toku posta ne smije se koristiti krema (za kožu), jer koža to upija u tijelo, tako se kvari post
- bijela
#378 Re: Kviz
pitanje:
spominje se da je u toku života Ibrahim, alejhi-selam, dva puta izgovorio neistinu. možete li se sjetiti u kojim prilikama?
ako trebaju hintovi, bit će ih
spominje se da je u toku života Ibrahim, alejhi-selam, dva puta izgovorio neistinu. možete li se sjetiti u kojim prilikama?
- WipeOut
#379 Re: Kviz
Ne znam tacno redoslijed,al etobijela wrote:pitanje:
prva kada je srusio kipove u Kabi i ostavio samo jednog velikog i rekao da je on kriv...
druga kada je rekao da mu je Sara sestra kada su ulazili u neki grad,a tamo bio namjesnik kojem je svaka lijepa zena morala biti njegova...
i ima treca,
kada je bila "festa" on nije htio ici na slavlje nego je pogledao u zvijede i rekao "bolestan sam"
misleci pri tome na ono sto oni slave,a ne na stvarnu bolest
Last edited by WipeOut on 17/01/2011 12:20, edited 1 time in total.
- bijela
#380 Re: Kviz
WipeOut wrote: Ne znam tacno redoslijed,al eto
prva kada je srusio kipove i ostavio samo jednog velikog i rekao da je on kriv...
druga kada je rekao da mu je Sara sestra
na ovo nisam računalai ima treca,
kada je bila "festa" on nije htio ici na slavlje nego je pogledao u zvijede i rekao "bolestan sam"
misleci pri tome na ono sto oni slave,a ne na stvarnu bolest
- WipeOut
#381 Re: Kviz
Ja nemam neke bas neke inspiracije za pitanja..
bujrum neka pita bilo ko
bujrum neka pita bilo ko
- WipeOut
#383 Re: Kviz
Uzimati Kuran kao knjigu ne smije,lilla wrote:Može li žena učiti Kur'an kad je u hajzu?WipeOut wrote:Ja nemam neke bas neke inspiracije za pitanja..
bujrum neka pita bilo ko
a smije uciti ono sto zna napamet...
cak je poslanik s.a.w.s ucio Kuran nasljenjen na Aisu r.a. a ona je bila u hajzu
Procitah negdje,da ako npr zena hafiz pa je u hajzu i ako postoji bojazan da zaboravi odredjene dijelove Kur'ana smije listati Kur'an ali rukavicama....sad nisam sigurna dal je bas ovako...ali sjecam se
Last edited by WipeOut on 17/01/2011 12:32, edited 1 time in total.
- Motokultivator
#384 Re: Kviz
Dio je odgovorila @WO, ali ja sam htio pitati, kad si vec ovako dao svoje misljenje. Sta je npr. sa ljudima koji odu na operaciju koja traje recimo 5-6 sahata, pa poslije toga se jos ne bude 2-3 dana itd itd, da li su obavezni naklanjati propustene namaze?arzuhal wrote:WipeOut, we ijjaki![]()
Ne kontam, lillo, možda najbolje. Al' ću iskoristit priliku da citiram jednog starog derviša kojeg sam slušao (radikalna verzija, al' mi je legla):
''Mubarek Ebu Hanifa, rahimehullahu Te'ala, kaže da, ukoliko propustiš manje od 6 namaza, treba da ih naklanjavaš po redoslijedu kojim i idu: sabah, pa podne, ikindiju...A ukoliko propustiš da klanjaš 6 namaza ili više, onda redoslijed nije bitan, možeš prvo naklanjati ikindiju, pa sabah, pa akšam...Tako kaže mubarek Ebu Hanifa. A ja kažem: ako dozvoliš da ti prođe 6 namaza, a ti haj u crkvu...''
Ili druga situacija, sta ako je neko recimo u zatvoru/logoru, gdje ga muce neprestano 2dana, tako da dolazi svijesti na kratak period kad ga ispituju i bez svijesti je ostatak vremena, da li takva osoba treba naklanjati propustne namaze?
I jos, u ovim i slicnim situacijama sta je sa postom?
Prije jedno 6-7 godina citao sam da se neki covjek poslije 30 ili 40 godina ne sjecam se tacno, ali bilo je jako puno, probudio covjek iz kome. To je negdje u ameriki bilo i mislim da nije bio muslima, ali evo zamislimo da je bio musliman.
Ako ulema kaze ne treba naklanjati propustene namaze OK. Ali sta je sa postom i svim ostalim ibadetima? Odosmo mi van kviza, ali eto, ako bi neko (citaj arzo
- WipeOut
#385 Re: Kviz
Ja jos nemam inspiracije

- arzuhal
#386 Re: Kviz
@motokultivatoru, nemre ba tako, treba nam fetva-i-emin 
- Motokultivator
#387 Re: Kviz
Nista ondaK, haj pucaj pitanje, morebit i ja neko znadnem odgovoritarzuhal wrote:@motokultivatoru, nemre ba tako, treba nam fetva-i-emin
- bijela
#388 Re: Kviz
šta vele, kako se zvao pas, čuvar ashabi-kehfa?
ps. kod mene ni jedno pitanje nije korisno
ps. kod mene ni jedno pitanje nije korisno
- WipeOut
#389 Re: Kviz
Kitmir ?
- WipeOut
#391 Re: Kviz
Evo jedno pitanjce,
kako se zove jedan od najpoznatijih daija danasnjice koji je bio pastor prije nego je primio Islam ili ti vratio se Gospodaru
?
kako se zove jedan od najpoznatijih daija danasnjice koji je bio pastor prije nego je primio Islam ili ti vratio se Gospodaru
- Motokultivator
#392 Re: Kviz
Meni jedan od drazih likova. Njegova predavanja su vise nego ekstra. Jusuf Estes. Za sebe ima obicaj kazat da ga zena zove useless (slicno se izgovara kao jusuf)WipeOut wrote:Evo jedno pitanjce,
kako se zove jedan od najpoznatijih daija danasnjice koji je bio pastor prije nego je primio Islam ili ti vratio se Gospodaru?
- WipeOut
#393 Re: Kviz
Motokultivator wrote:Meni jedan od drazih likova. Njegova predavanja su vise nego ekstra. Jusuf Estes. Za sebe ima obicaj kazat da ga zena zove useless (slicno se izgovara kao jusuf)WipeOut wrote:Evo jedno pitanjce,
kako se zove jedan od najpoznatijih daija danasnjice koji je bio pastor prije nego je primio Islam ili ti vratio se Gospodaru?
i ja bas uzivam u njegovim predavanjima...
- Motokultivator
#394 Re: Kviz
Za kog poslanika se smatra da je mucao, odnosno imao govornu manu?WipeOut wrote:Motokultivator wrote:Meni jedan od drazih likova. Njegova predavanja su vise nego ekstra. Jusuf Estes. Za sebe ima obicaj kazat da ga zena zove useless (slicno se izgovara kao jusuf)WipeOut wrote:Evo jedno pitanjce,
![]()
i ja bas uzivam u njegovim predavanjima...
- nellington
#395 Re: Kviz
Musa, as. Zato je Harun, as, bio bolji u govoru od njega.
- Motokultivator
#396 Re: Kviz
nellington wrote:Musa, as. Zato je Harun, as, bio bolji u govoru od njega.
Zato se izmedju ostalog kaze da je Musa zamolio Gospodara svoga da ga pomogne bratom, jer se bojao da ce ga ismijavati.
- nellington
#397 Re: Kviz
Islam ne trpi podjele, ne postoji bosanski, arapski, afrički islam. Ipak, postoje Latinski i Grčki... Šta je to Islam Latinski i Islam Grčki?
- WipeOut
#398 Re: Kviz
Jel ona sela?
- nellington
#399 Re: Kviz
WipeOut wrote:Jel ona sela?
- WipeOut
#400 Re: Kviz
Ma cula sam za njih...nellington wrote:WipeOut wrote:Jel ona sela?Sela u Republici Hrvatskoj.
i njihov mi naziv skroz inetersantan bio...zato sam zapamtila...