ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
enx

#376 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by enx »

Čovječe ne ljuti se! :evil:
Čuvaj herc za ljepše stvari! 8-)
bude

#377 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by bude »

zonbirile wrote:
oyada wrote:Na prijedlog komisija za fiskalizaciju u Federaciji BiH i na osnovu zaključka Vlade Federacije BiH, federalni ministar finansija je donio Pravilnik o izmjenama Pravilnika o dinamici fiskalizacije u Federaciji BiH kojim se produžava rok za fiskalizaciju i kojim je utvrđena nova dinamika uvođenja fiskalnih sistema u Federaciji BiH. Tako će, trgovine na malo, koje spadaju u drugu grupu opisanu u dinamici fiskalizacije i trgovine na veliko, iz treće grupe, kao i ostale nespomenute djelatnosti koje su navedene u članovima 3. 4. i 5. Pravilnika, imati novi rok produžen do 15.7.2011. godine. Pravilnik o izmjenama Pravilnika o dinamici fiskalizacije u Federaciji BiH možete preuzeti na internet stranici Federalnog ministarstva finansija (http://www.fmf.gov.ba), a bit će objavljen i u sutrašnjem izdanju Službenih novina Federacije BiH
------------------------------------------------------------
o idiotluku Vlada u odlukama najbolje sama pokaže građanima,sužnjima svojim.Za njih je normalna dinamika da granapi i granapčići sa dnevnim utržkom od 100-tinjak KM budu prije grosista sa dnevnim prometom od par 10 000KM. IDIOTI
pa nisu prije nego zajedno...
cpu_fan

#378 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by cpu_fan »

Opet se prića da bi moglo biti pomjeranja rokova ili čak odustajanje od fiskalizacije.Znali neko nešto više ?
yml

#379 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by yml »

Ima li ko da pomogne ? ;) Evo ovako, uveli smo tu kasu u firmi i skontao sam gotovo sve, al ev problem. EUFOR kod nas kupuje neke dijelove i ima neki ugovor sa BiH te se njima se ne naplacuje PDV, prije bi u excelu uradi fakturu i bez PDV isprintam i kraj. U ovom programu sam umjesto PDV 17% ubacio da je 0% ali djabe. On od osnovice odbije. I to iako sam stavio 650KM + 0%PDV, na kasi mi izadje racuncic 650KM ukupno sa PDV , znacii petsto i nesto. Sta sad ? Kako da ljudima izdam racun i jel moram njima fiskalni itd ? Sta drzava kaze ?
zonbirile

#380 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by zonbirile »

nije dobro uvijek biti prvi,kako je krenulo od toga biti neće ništa-svaki dan 100 ljudi bez posla.Jebi ga kada im se govorilo sabur ljudi...
cpu_fan

#381 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by cpu_fan »

Ima li neka insajderska informacija? Hoće li biti ponovne odgode roka fiskalizacije?
zonbirile

#382 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by zonbirile »

pa eto provjerena je da svaki dan 100 ljudi leti van,ako svako ponese kasu sa sobom trebaće ih još,neka se i lopovi jednom zajebu.
cpu_fan

#383 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by cpu_fan »

Žalosno je to da je najbolji pokazatelje neuspješnosti projekta to da ljudi gube posao. Sve više kolaju priče da od ovog projekta nema ništa i da če se najvjerovatnije obustaviti. Samo me zanima kako će to objasniti ljudima koji su kupili kase?
zonbirile

#384 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by zonbirile »

cpu_fan wrote:Žalosno je to da je najbolji pokazatelje neuspješnosti projekta to da ljudi gube posao. Sve više kolaju priče da od ovog projekta nema ništa i da če se najvjerovatnije obustaviti. Samo me zanima kako će to objasniti ljudima koji su kupili kase?
-----------------------------------------------------
pa u ovoj zemlji nije objašnjeno kako jedina firma na planeti i galaksiji koja posluje sa naftom je bila u minusu-Energopetrol,sada i EPBiH.Plan se očito izjalovio,teorija šumom praksa drumom,ali fino su upozoravani,ali nije pilo vode.Čuj uvaliti za 500KM kase,koje su u Bugarskoj 100 eura, pa TT operateru,pa servis i jednostavno isto ne otkucaš i isti qurac.
enx

#385 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by enx »

Na žalost, od fiskalizacije se neće odustati, ma koliko to mi željeli.
Evo jedan poražavajući podatak. Obrtnici kojima ja vodim knjige u posljednjih mjesec dana odjavili 7 zaposlenih.
Tužno! :sad:
zonbirile

#386 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by zonbirile »

enx wrote:Na žalost, od fiskalizacije se neće odustati, ma koliko to mi željeli.
Evo jedan poražavajući podatak. Obrtnici kojima ja vodim knjige u posljednjih mjesec dana odjavili 7 zaposlenih.
-----------------------------------------------
tužna je izjava zvaničnika da će ići do kraja makar niko ne radio.Jadan on ni ne konta otkud mu plata,ali što češ i postavljen je tu jer je budala.
dazden42

#387 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by dazden42 »

yml wrote:Ima li ko da pomogne ? ;) Evo ovako, uveli smo tu kasu u firmi i skontao sam gotovo sve, al ev problem. EUFOR kod nas kupuje neke dijelove i ima neki ugovor sa BiH te se njima se ne naplacuje PDV, prije bi u excelu uradi fakturu i bez PDV isprintam i kraj. U ovom programu sam umjesto PDV 17% ubacio da je 0% ali djabe. On od osnovice odbije. I to iako sam stavio 650KM + 0%PDV, na kasi mi izadje racuncic 650KM ukupno sa PDV , znacii petsto i nesto. Sta sad ? Kako da ljudima izdam racun i jel moram njima fiskalni itd ? Sta drzava kaze ?
Koji ti je program?
zonbirile

#388 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by zonbirile »

ne kontam kako sada ide to,neko kupio neko nije,Arifović stvarno ima strpljenja i razumijevanja i zar nije normalno i sa dosadašnjih žrtava skinuti jaran,a kriminalnu bandu pozatvarati.
MyCore

#389 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by MyCore »

Još uvijek sve ovo uspjesno izbjegavam...
*mima*

#390 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by *mima* »

enx wrote:Na žalost, od fiskalizacije se neće odustati, ma koliko to mi željeli.

Mozes li objasnit zasto su otpustili?
dragan.s

#391 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by dragan.s »

yml wrote:Ima li ko da pomogne ? ;) Evo ovako, uveli smo tu kasu u firmi i skontao sam gotovo sve, al ev problem. EUFOR kod nas kupuje neke dijelove i ima neki ugovor sa BiH te se njima se ne naplacuje PDV, prije bi u excelu uradi fakturu i bez PDV isprintam i kraj. U ovom programu sam umjesto PDV 17% ubacio da je 0% ali djabe. On od osnovice odbije. I to iako sam stavio 650KM + 0%PDV, na kasi mi izadje racuncic 650KM ukupno sa PDV , znacii petsto i nesto. Sta sad ? Kako da ljudima izdam racun i jel moram njima fiskalni itd ? Sta drzava kaze ?
Na kasama u BiH su dozvoljene za upotrebu 4 PDV stope
A - za one koji nisu u PDV-u
E - za one koji jesu u PDV-u
K - za proizvode i usluge koje su oslobođene plaćanja PDV-a
J - posebna stopa za moguću diferenciranu stopu ako se ikad dozvoli (svima trenutno zaključana)

Za one koji nisu u PDV-u serviser prilikom fiskalizacije otključa stopu A, a ostale zaključa.
Za one koji jesu u PDV-u otključaju se stope E i K, a ostale zaključaju

Za izdavanje računa bez PDV-a (primjena stope K) potrebno je:
- da je serviser prilikom fiskalizacije otključao K stopu
- da korisnički softver "umije" da radi sa PDV stopama
RIOP

#392 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by RIOP »

Zakon o fiskalizaciji ako ga je neko citao je pravo ko slikovnica, nemoras se ni za jednu sitnicu sekirati, sve je objasnjeno. I onda kad malo bolje to drugi put citas onda tek vidis stvari koje je nemoguce uraditi u tim rokovima koji su dati. Da ne kazem kontrola toga sto covjek radi, uvijek moze jedan racun prokucas drugi ne kucas i eto fine zarade. Sto se tice zarade samih servisera nije nesto, kao sto je rekao neko na ovoj temi, inicijalna fisklaizacija je 50km i imas servis godisnji 50km. Godina dana garancije i u garantnom roku nemas sta zaraditi na odrzavanju. Papirologija oko fisklaizacije je isto kao da otvaras nuklearnu elektranu a ne fiskalnu kasu. I moje misljenje je da ce se ovo sve fiskalizovati i onda ce se ukinuti, jer je malo nezgodno prekinuti pola ljudi odradilo pola nije, kako ovim vratit pare koje su naravno potrosene u besposlice parlamentaraca....
zonbirile

#393 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by zonbirile »

pravo pitanje je kako prekinuti legalizovani švers i pljačku obrtnika.Pa ne misliš valjda da se kase prave u BL ? Elektronika nije u stanju napraviti el.zvonce ,a ne kasu,a i što bi kad su u Bugarskoj 100 eura,a svaka dileja je zna prepakovati i šuknuti za 500KM.
yml

#394 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by yml »

dazden42 wrote:
Koji ti je program?

Jedan privatnik napravio nam program, sad sam zvao neke ljude, kazu da je do njegovog programa. A nasao sam na netu www.fiskalizacija.ba, kazu i oni isto. Uglavno sem sto mu ne valja program, on nikad ne dolazi, vazno mu bilo samo "utusit" program
yml

#395 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by yml »

yml wrote:
dazden42 wrote:
Koji ti je program?

Jedan privatnik napravio nam program, sad sam zvao neke ljude, kazu da je do njegovog programa. A nasao sam na netu http://www.fiskalizacija.ba, kazu i oni isto. Uglavno sem sto mu ne valja program, on nikad ne dolazi, vazno mu bilo samo "utusit" program
P.S. Koliko se sjecam opalio nas je po usima 1500 KM za printer i program (kasa)
zonbirile

#396 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by zonbirile »

sreća pa možeš,zamisli nanu na pijaci-idioti,lopovi :x
*mima*

#397 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by *mima* »

yml wrote: Jedan privatnik napravio nam program, sad sam zvao neke ljude, kazu da je do njegovog programa. A nasao sam na netu http://www.fiskalizacija.ba, kazu i oni isto. Uglavno sem sto mu ne valja program, on nikad ne dolazi, vazno mu bilo samo "utusit" program
P.S. Koliko se sjecam opalio nas je po usima 1500 KM za printer i program (kasa)[/quote]

Treba vam i printer i kasa? A koji vam je program?
zonbirile

#398 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by zonbirile »

*mima* wrote:
yml wrote: Jedan privatnik napravio nam program, sad sam zvao neke ljude, kazu da je do njegovog programa. A nasao sam na netu http://www.fiskalizacija.ba, kazu i oni isto. Uglavno sem sto mu ne valja program, on nikad ne dolazi, vazno mu bilo samo "utusit" program
P.S. Koliko se sjecam opalio nas je po usima 1500 KM za printer i program (kasa)

Treba vam i printer i kasa? A koji vam je program?[/quote]
------------------------
tetris :D .Pa jebo program,ako neko ne pritisne enter,a nema nikog da ga natjera,šuplja,uvalili raji kase,programe,telecome,servisere.Što ne kažu kako je Evropa riješila evedentiranje,sve u bobu,haman mogu sa tintoblajkom raditi.
dragan.s

#399 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by dragan.s »

zonbirile wrote:pravo pitanje je kako prekinuti legalizovani švers i pljačku obrtnika.Pa ne misliš valjda da se kase prave u BL ? Elektronika nije u stanju napraviti el.zvonce ,a ne kasu,a i što bi kad su u Bugarskoj 100 eura,a svaka dileja je zna prepakovati i šuknuti za 500KM.
Gdje od svih "proizvođača" nađe jedinu firmu koja nešto sama i pravi:
http://www.mikroelektronika.net/rt/inde ... =1&lang=bs

Kase koje su prodavali u RS jesu pravljene u Bugarskoj, a sada ih u FBiH prodaje NSC Mostar.
Kase koje prodaju u FBiH se prave u Mikroelektronici.

Ajde mi nađite cijenu kase u Bugarskoj za 100EUR-a? Bilo bi lijepo, ali nažalost toga nema.
Nedavno sam imao havariju kod jednog klijenta. Polio je vodom u radu FP-550H i morali smo mijenati matičnu ploču. Izašlo ga je 640KM, a od toga je naša zarada bila oko 50KM.
Misliš da bismo kupovali tu ploču ovdje kad bi mogli u Bugarskoj nabaviti čitavu kasu za 100EUR-a?
zonbirile

#400 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by zonbirile »

izvini kase su 70 dolara,stvarno nisu ni 100 eura,a ne proizvodite ništa,samo sklapate valjda ti je to jasno,jest da vam je direktorica urnebes,ali ste tropa za proizvodnju.
Post Reply