Škoda all about

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
frngla

#376 Re: Škoda all about

Post by frngla »

nazoveš asa auto, dobar dan, dobar dan, koje ulje je preporuka proizvođača, on kaže, a ti odgovoriš hvala lijepo, prijatno :)
jale

#377 Re: Škoda all about

Post by jale »

Meni je ovaj rapid pravo zanimljiv:

Image

Image

a moze i cabrio:

Image
Miro1986

#378 Re: Škoda all about

Post by Miro1986 »

Ermin.LK wrote:Skoda je jedan od najprodanij auta u evropi proteklih godina pogotov modeli Fabie i Octavie jer su sa kvalitetom u klasi sa passatom,borom i tako, ali sa cijenom su pristupačni.. Tako ako zelite dobar auto uzmite Octaviu jer je isto kao bora tdi, ili fabia 1.9 TDI motor kao u golfa 4 , tako da oko motora je pristupačan dijelovima. Ja imam Fabiu karavan 2003 god. uvezena iz EU presla 150.000 al nema sugestija.
Imam pitanje?
Kako Fabia i Octavia "sa kvalitetom" mogu biti u "klasi" sa Passatom i Borom ,ako uzmemo u obzir da je razlika u cijeni navedenih vozila - drastična???!?
Pa švabo nikada nije bio "merhametli" i oni samo preko Škode (uz dobro izvaganu recepturu uloženo - dobiveno) faktički se grebu o tržište "skromnijih" vozila ,sa "pričom" o nekoj kvaliteti iz Golfa ,Bore ,itd...
Da je Fabija ili Octavija na kvalitetnom "nivou" jednog Golfa ili Passata ,onda VW sigurno ne bi prodavao Golfa i Passata po cijeni da za jednog napucanog Golfa možeš uzeti doslovno dvije base model Fabije..
Pametnom dosta...
sabanss

#379 Re: Škoda all about

Post by sabanss »

Miro1986 wrote: Imam pitanje?
Kako Fabia i Octavia "sa kvalitetom" mogu biti u "klasi" sa Passatom i Borom ,ako uzmemo u obzir da je razlika u cijeni navedenih vozila - drastična???!?
Pa švabo nikada nije bio "merhametli" i oni samo preko Škode (uz dobro izvaganu recepturu uloženo - dobiveno) faktički se grebu o tržište "skromnijih" vozila ,sa "pričom" o nekoj kvaliteti iz Golfa ,Bore ,itd...
Da je Fabija ili Octavija na kvalitetnom "nivou" jednog Golfa ili Passata ,onda VW sigurno ne bi prodavao Golfa i Passata po cijeni da za jednog napucanog Golfa možeš uzeti doslovno dvije base model Fabije..
Pametnom dosta...
Za cijenu base Golfa mozes uzeti dvije base Fabie ali nije to poenta.

Poenta je da dobijes 90% kvaliteta Golfa u 70% cijene u odnosu na npr. Octaviu. Iako, cini mi se da se razlika u kvalitetu pocela smanjivati kao i razlika u cijeni. Mislim da ce ovaj model VW morati mijenjati...
Miro1986

#380 Re: Škoda all about

Post by Miro1986 »

sabanss wrote: Za cijenu base Golfa mozes uzeti dvije base Fabie ali nije to poenta.

Poenta je da dobijes 90% kvaliteta Golfa u 70% cijene u odnosu na npr. Octaviu. Iako, cini mi se da se razlika u kvalitetu pocela smanjivati kao i razlika u cijeni. Mislim da ce ovaj model VW morati mijenjati...
Kažu da je novac najbolje mjerilo kvalitete (kako ide ona stara - ako ne znaš šta je dobro ,gledaj šta je skupo). Nema teoretske šanse (ni pod razno) da se može dobiti 90% kvalitete Golfa u 70% cijene prepakovano u drugi automobil! Da je taj omjer istinit ,onda VW ne bi pravio ni Golfa ni Passata već bi pravio samo Škode.

Te škode dijele motore sa Golfom ili Passatom ali nakon toga svaka sličnost prestaje. Te Škode su svijetlosnim godinama udaljenje od bilo kojeg pravog VW vozila ,baš kao što su Dačije svijetlosnim godinama udaljene od Renoa ,iako dijele iste motore... Škode su vozila namjenjene za "siromašne ljude" koji nemaju para da sebi priušte nešto bolje ,a VW-u je daleko ispod časti da za to tržište napravi automobil sa VW logom ,jel bi to za njih (a i za javnost) bila šprdnja godine ,ako ne i decenije...
Zato i kažem da je najveća glupost porediti kvalitetu Škode Fabije sa VW Golfom ili Škode Oktavije sa VW Passatom ,jel tu uporedbe nema - pogotovo ne po kvaliteti !
frngla

#381 Re: Škoda all about

Post by frngla »

Miro1986 wrote:
sabanss wrote: Za cijenu base Golfa mozes uzeti dvije base Fabie ali nije to poenta.

Kažu da je novac najbolje mjerilo kvalitete (kako ide ona stara - ako ne znaš šta je dobro ,gledaj šta je skupo). Nema teoretske šanse (ni pod razno) da se može dobiti 90% kvalitete Golfa u 70% cijene prepakovano u drugi automobil! Da je taj omjer istinit ,onda VW ne bi pravio ni Golfa ni Passata već bi pravio samo Škode.

Te škode dijele motore sa Golfom ili Passatom ali nakon toga svaka sličnost prestaje. Te Škode su svijetlosnim godinama udaljenje od bilo kojeg pravog VW vozila ,baš kao što su Dačije svijetlosnim godinama udaljene od Renoa ,iako dijele iste motore... Škode su vozila namjenjene za "siromašne ljude" koji nemaju para da sebi priušte nešto bolje ,a VW-u je daleko ispod časti da za to tržište napravi automobil sa VW logom ,jel bi to za njih (a i za javnost) bila šprdnja godine ,ako ne i decenije...
Zato i kažem da je najveća glupost porediti kvalitetu Škode Fabije sa VW Golfom ili Škode Oktavije sa VW Passatom ,jel tu uporedbe nema - pogotovo ne po kvaliteti !
Kao prvo, marže na automobile su preko 300% samim tim možeš dobiti 90% kvalitete u 70% cijene, ali nebitno... Ova tvoja boldirana izjava je šprdnja godine, ako ne i decenije... :lol: :lol:
Nazif_Gljiva

#382 Re: Škoda all about

Post by Nazif_Gljiva »

frngla wrote:nazoveš asa auto, dobar dan, dobar dan, koje ulje je preporuka proizvođača, on kaže, a ti odgovoriš hvala lijepo, prijatno :)

Image
Miro1986

#383 Re: Škoda all about

Post by Miro1986 »

frngla wrote:Kao prvo, marže na automobile su preko 300% samim tim možeš dobiti 90% kvalitete u 70% cijene, ali nebitno... Ova tvoja boldirana izjava je šprdnja godine, ako ne i decenije... :lol: :lol:
Uredu ,eto nek je to "šprdnja godine" ,ali svi mi znamo da su Dačije i Škoda namjenjene prvenstveno tržištima država u "tranziciji"!!! A ako skontaš koje su to države u "tranziciji" bude ti jasno da je to vozilo namjenjeno sirotinji...
U svakom slučaju sasvim je glupa priča da bi neko ko ima para za Golfa uzeo sebi Fabiju držeći se priče "pa to ti je skoro ko golf ,samo dosta jeftiniji" :lol: :lol: :lol:
Maystor

#384 Re: Škoda all about

Post by Maystor »

Miro1986 wrote:

Ovdje na autima sam imao prilike svašta pročitati. Ali ne sjećam se da sam ikada pročitao ovoliku količinu budalaština u jednom postu. Taman kad čovjek pomisli da ne može gore, pojavi se neko ko to demantuje. Zaista ljudska glupost nema granica.
sabanss

#385 Re: Škoda all about

Post by sabanss »

Miro1986 wrote:
frngla wrote:Kao prvo, marže na automobile su preko 300% samim tim možeš dobiti 90% kvalitete u 70% cijene, ali nebitno... Ova tvoja boldirana izjava je šprdnja godine, ako ne i decenije... :lol: :lol:
Uredu ,eto nek je to "šprdnja godine" ,ali svi mi znamo da su Dačije i Škoda namjenjene prvenstveno tržištima država u "tranziciji"!!! A ako skontaš koje su to države u "tranziciji" bude ti jasno da je to vozilo namjenjeno sirotinji...
U svakom slučaju sasvim je glupa priča da bi neko ko ima para za Golfa uzeo sebi Fabiju držeći se priče "pa to ti je skoro ko golf ,samo dosta jeftiniji" :lol: :lol: :lol:
Prvo: Odnos Dacia - Renault nije ni priblizan odnosu Skoda - Volkswagen

Drugo: Poredaj klase. Fabia=Polo, Octavia=Jetta, Golf nema pandana u Skodi (otprilike je to Octavia)

Trece: Nije jedini faktor cijene kvalitet vozila, ima tu i utjecaja brenda (VW moze prodati Golfa po cijeni 25 000 KM i da zaradi ali se kladim da bi mu prodaja pala drasticno) kao i postprodajne vrijednosti, tradicije i sl.

Ovo zadnje je razlog zasto sam rekao da ce VW morati mijenjati strategiju. Skoda je postalo auto kojem se vjeruje. Recimo 2000 g. bi vecina uzela Golfa naspram Octavie i pored povoljnije cijene. Danas bas i nisam siguran...
frngla

#386 Re: Škoda all about

Post by frngla »

Miro1986 wrote:Uredu ,eto nek je to "šprdnja godine" ,ali svi mi znamo da su Dačije i Škoda namjenjene prvenstveno tržištima država u "tranziciji"!!! A ako skontaš koje su to države u "tranziciji" bude ti jasno da je to vozilo namjenjeno sirotinji...
Kao prvo, Fabia nije u klasi sa Golfom već Polom sa kojim dijeli platformu i samim tim dijelove kompletnog podvozja, isto tako i paletu motora... Kao drugo, za razliku od te Dacia-e Škoda proizvodi i automobile više klase kao što je Superb koji dijeli platformu sa VW Passatom (samo što je superb produžen za 10cm!). Kao treće, uz dužno poštovanje, veze ti nemaš...
Miro1986

#387 Re: Škoda all about

Post by Miro1986 »

frngla wrote:
Kao prvo, Fabia nije u klasi sa Golfom već Polom sa kojim dijeli platformu i samim tim dijelove kompletnog podvozja, isto tako i paletu motora... Kao drugo, za razliku od te Dacia-e Škoda proizvodi i automobile više klase kao što je Superb koji dijeli platformu sa VW Passatom (samo što je superb produžen za 10cm!). Kao treće, uz dužno poštovanje, veze ti nemaš...
Prvo ja uopće nisam ni spomenuo mjerenja po klasi.. Ako pogledaš moj post ,vidjet ćeš da sam replicirao Ermin.LK koji tvrdi da je Fabija kvalitetom uz bok Bori a Octavia uz bok Passatu..
I de molim te objasni mi šta sam ja pogriješio? VW pravi bolja ,kvalitetnija i skuplja vozila od Škode. Zar nisam u pravu?
sabanss

#388 Re: Škoda all about

Post by sabanss »

Miro1986 wrote: Prvo ja uopće nisam ni spomenuo mjerenja po klasi.. Ako pogledaš moj post ,vidjet ćeš da sam replicirao Ermin.LK koji tvrdi da je Fabija kvalitetom uz bok Bori a Octavia uz bok Passatu..
I de molim te objasni mi šta sam ja pogriješio? VW pravi bolja ,kvalitetnija i skuplja vozila od Škode. Zar nisam u pravu?
Nisi...

Koliko vidim ti Skodu dozivljavas kao Daciu. Mada je Skoda u toj ulozi bila 94' sa Feliciom. VW mora naci novu "Daciu" jer Skoda sa autima u skoro svim klasama to vise nije. Nakon najave Rapida i auta klase Touarega Skoda postaje vrlo ozbiljan proizvodjac automobila...
Miro1986

#389 Re: Škoda all about

Post by Miro1986 »

sabanss wrote: Nisi...

Koliko vidim ti Skodu dozivljavas kao Daciu. Mada je Skoda u toj ulozi bila 94' sa Feliciom. VW mora naci novu "Daciu" jer Skoda sa autima u skoro svim klasama to vise nije. Nakon najave Rapida i auta klase Touarega Skoda postaje vrlo ozbiljan proizvodjac automobila...
Dozvoli da objasnim.

Kada ljudi porede Fabiju sa Polom i kažu "to ti je skoro ko Polo samo za manju cijenu" ili kad porede Octaviu sa Golfom pa kažu "prepakovani Golf samo za manju cijenu" ne mogu a da se ne osvrnem na sličnost koju dijele šoferi Dačije koji za modele Logan i Sandero kažu "ma to ti je prepakovani Clio"...

Drugi razlog zašto poredim Dačiju sa Škodom (valjda nekome nije izlapilo iz glave kakva je Škoda bila prije 15 godina) je zato što su i Dačija i Škoda kupljeni od velikih grupacija (Reno i VW) sa svrhom da za tržišta zemalja u "tranziciji" proizvedu i ponude vozilo skromne vrijednosti i ulaganja.
Ja se slažem da je Škoda otišla daleko ispred Dačije i da proizvodi sve kvalitetnija vozila koja su po mnogim kritičarima "best buy" ,ali ,ko isto tako ne garantira ,da će Dačija za možda nekih 10 godina postići isti uspjeh? No da ne duljimo raspravu ,mislim da si shvatio u kojem smijeru razmišljam.

Uglavnom znam ja sada da će se meni javiti neki likovi koji će mi kazati "Dačiju je napravio Čaušesku a Škoda je postojala daleko prije" ... znam ja odlično istorijat Škode i kako je Václav Klement od servisa za bicikle preko motora dogurao do proizvodnje vozila i tako pretvorio Škodu (bivšu tvornicu oružja) u tvornicu automobila..
Znam i kako su Škodini dizajneri tokom perioda Sovjetskog Saveza bili sankcionisani ,da slučajno ne bi proizveli bolji automobil od Rusa ,naučio sam ja davno zadaću.
Ali bez obzira na sve ,ne treba smesti sa uma zašto je VW grupacija prvenstveno i kupila Škodu - i u toj ulozi Škoda je postala sve bolja i bolja.

Generalno ,ja ne pljujem na Škodu i ne govorim da je to loš automobil ,što nije ,već samo kažem da se Škodini modeli po cijeni i kvalitetu NE MOGU porediti sa vozilima VW.
I u tom slučaju nisam NIŠTA NETAČNO rekao ,ma koliko god se lokalni dušebrižnici (čije sam postove i raspravljanja sa svima koji nemaju isto razmišljanje kao oni čitao) trudili da me uvjere u suprotno.

I možda Škodina vozila jesu bolji omjer uloženo - dobiveno ,ali ona razlika u cijeni naspram VW-ovih modela ne ide ko što neko reče samo radi VW-ovog logoa i branda ,već ima tu puno više kvalitete nego se želi priznati.

Zato kad pojedine osobe kažu:
ma citigo ti je skoro ko up! ,samo za manju cijenu
ma fabija ti je skoro polo ,samo za manju cijenu
ma octavija ti je skoro golf ,samo za manju cijenu
ma rapid ti je skoro ko jetta ,samo za manju cijenu
ma superb ti je skoro ko passat ,samo za manju cijenu - nesvjesno priznaju pod pojmom "skoro" da su po kvaliteti inferiorniji.
sabanss

#390 Re: Škoda all about

Post by sabanss »

Miro1986 wrote: I možda Škodina vozila jesu bolji omjer uloženo - dobiveno ,ali ona razlika u cijeni naspram VW-ovih modela ne ide ko što neko reče samo radi VW-ovog logoa i branda ,već ima tu puno više kvalitete nego se želi priznati.

Niko drukcije i ne pokusava da kaze, Skoda kao brend je napravljena da bude best-buy u koncernu i bas zbog toga nije linearan odnos cijena-kvalitet kao sto pokusavas predstaviti vec daje malo vise kvaliteta za manje para.

Octavia je bas ono sto recimo porodica sa djecom ocekuje.

Golf je ono sto ocekujem sa 50 godina kad ne budem vise vukao djecu sa sobom.

Razlika u kvaliteti mi je totalno nebitna stavka jer kvaliteta oba proizvoda premasuje moja ocekivanja.
studeni76

#391 Re: Škoda all about

Post by studeni76 »

Kako su se pokazale ove Octavie TDI 1.9 2008god? Jel isplativa kupnja za porodičnu upotrebu! Hvala
http://autobravo.ba/index.php?sel=1&voz ... 0&view=494
ahmedkadic

#392 Re: Škoda all about

Post by ahmedkadic »

Itekako isplativo za naše puteve i uslove, 1.9 tdi je veoma pouzdan i njihov najbolji motor :D
goran16v

#393 Re: Škoda all about

Post by goran16v »

Miro1986 wrote: Zato kad pojedine osobe kažu:
ma citigo ti je skoro ko up! ,samo za manju cijenu
ma fabija ti je skoro polo ,samo za manju cijenu
ma octavija ti je skoro golf ,samo za manju cijenu
ma rapid ti je skoro ko jetta ,samo za manju cijenu
ma superb ti je skoro ko passat ,samo za manju cijenu - nesvjesno priznaju pod pojmom "skoro" da su po kvaliteti inferiorniji.
Sve je ovo divno krasno samo sto je moguce da je odredjeni model Fabie skuplji od Pola, model Octavie skuplji od Golfa, a Superba skuplji od Passata tako da od price "za manju cijenu" nema nista.
studeni76

#394 Re: Škoda all about

Post by studeni76 »

ahmedkadic wrote:Itekako isplativo za naše puteve i uslove, 1.9 tdi je veoma pouzdan i njihov najbolji motor :D
Zbog ovog smajlija na kraju jel ironično govoriš ili...
ahmedkadic

#395 Re: Škoda all about

Post by ahmedkadic »

Ne, ni slučajno! :)
drndalo

#396 Re: Škoda all about

Post by drndalo »

Jaguar84 wrote:Kuvajtski ambasador u bih kupi sebi superba v6 4x4 a u garazi ima range rover sport,s 350 i e 350 ...i pogodite u kojem se auto najvise vozi?
Ima u diplomatiji jos nekih stvari koje se uce, osim kako zderati na prijemima... Nije valjda da je Superb bolji auto od S350 ?
Felidae

#397 Re: Škoda all about

Post by Felidae »

Ne kazem da jeste ali se koristi uz bok ovim autima i frajeru se svidja pravo a vozao se u pravo dobrim autima.....hocu da kazem da skoda nije uopste toliko nekvalitetna kako neki hoce da je predstave...
goran16v

#398 Re: Škoda all about

Post by goran16v »

Felidae wrote:Ne kazem da jeste ali se koristi uz bok ovim autima i frajeru se svidja pravo a vozao se u pravo dobrim autima.....hocu da kazem da skoda nije uopste toliko nekvalitetna kako neki hoce da je predstave...
Pusti zlobnike... Kad se auto nize srednje klase koji moze kostati i do 40k KM, kao sto mogu kostati Octavie ili kad se auto srednje klase moze kostati i do 70k KM, kao sto moze kostati Superb, odlicno prodaju u kontinuitetu onda je to zank da taj auto NE MOZE biti nekvalitetan sve da je i kineski no-name!
johntra

#399 Re: Škoda all about

Post by johntra »

Da, sigurno je veliki udjel u prodaji Škode Octavia od 40 milja ili Superb od 70...
goran16v

#400 Re: Škoda all about

Post by goran16v »

johntra wrote:Da, sigurno je veliki udjel u prodaji Škode Octavia od 40 milja ili Superb od 70...
Veci je sigurno nego 46 Fiata...
Post Reply