Renault Megane all about

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
wolf07

#376 Re: Renault Megane all about

Post by wolf07 »

neruda wrote:Pozdrav svim renoljupcima :D

Namjeravam da kupim Megana 2, tacnije da ga uvezem iz Slovenije, nadjoh 4-5 koji bi usli u uzi izbor.
Neko napisa da 1.5 dCi motori nisu bas najbolji ali meni bi zbog potrosnje odgovarao. Kolika je razlika izmedju tog i 1.9 dCi motora?

Ovaj sto mi je zapao za oko je 12 2004, 1.5 dCi 60 kW ,135 000 presao i kosta 3100 Eura.

Ima li mi neko dati savjet na sta posebno da obratim paznju prilikom kupovine i malo vise informacija posto ce to biti moj prvi auto, dakle nema vise "stari daj kljuceve"... :mrgreen:
Bio sam istog misljenja prije kupovine svog Megana i trazio sam 1.5, medjutim naletio neki 1.9 i odvucem ga na servis da ga oni onako precesljaju. helem, kad su mi procitali njegova "sabrana djela" vidim da moram traziti dalje i onako usput kazem kako sam svakako i trazio 1.5 a ne 1.9. Kad sam ovo prozborio onaj momak koji radi na servisu me pogleda ispod oka i rece da ako imam pare ne bi uopste trebalo das e dvojim oko toga 1.5 ili 1.9 i da je njegova preporuka svakako 1.9 jer do tada (pocetak 2008) nisu remontovali ni jedan jedini motor modela 1.9 a ovi 1.5 su im dolazili uglavnom zato sto nam ne valja gorivo i onda po principu spojenih posuda lose gorivo + dizne manjeg precnika = stopanje dizni i ode motor u helac! Ja sam onda potrazio 1.9 i uskoro kupio jedan koji me i dan danas sluzi za 10! Naravno, pare su tvoje pa kupuju sta hoces samo povedi racuna da ova prica nije bez osnova!
shlauf

#377 Re: Renault Megane all about

Post by shlauf »

neruda wrote:Pozdrav svim renoljupcima :D

Namjeravam da kupim Megana 2, tacnije da ga uvezem iz Slovenije, nadjoh 4-5 koji bi usli u uzi izbor.
Neko napisa da 1.5 dCi motori nisu bas najbolji ali meni bi zbog potrosnje odgovarao. Kolika je razlika izmedju tog i 1.9 dCi motora?

Ovaj sto mi je zapao za oko je 12 2004, 1.5 dCi 60 kW ,135 000 presao i kosta 3100 Eura.

Ima li mi neko dati savjet na sta posebno da obratim paznju prilikom kupovine i malo vise informacija posto ce to biti moj prvi auto, dakle nema vise "stari daj kljuceve"... :mrgreen:
Traži od prodavca broj šasije i provjeri u ovlaštenom servisu koliko je prešao i šta je sve od mehaničkih dijelova promjenjeno, jeli održavan u ovlaštenom ili avlijanerskom servisu ? Jednostavan postupak a dobiješ dragocijene informacije. Mislim da ti ni jedna carinarnica neće priznati taj iznos za carinjenje već će uzeti katalošku vrijednost i koja je znatno veća od te po kojoj ti kupuješ.

Aleeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee :dance:
neruda

#378 Re: Renault Megane all about

Post by neruda »

Hvala svima na odgovorima. :-D
Namjera mi i jeste bila da ga precesljam u servisu, na svim oglasima pise da su redovno servisirani sa potvrdama.

Jos cu razmisliti sto se tice motora, ali ovo koliko sam do sada procitao me vise vuce na 1,9 koji je nesto skuplji.

Sto se tice carinjena, homologacije i ostalog takodjer sam se raspitivao i mislim da ne bi trebalo sve da kosta vise od 1200 eura.
madner

#379 Re: Renault Megane all about

Post by madner »

2400 je optimisticno. :D

Papiri su ti sami oko 1000 KM.

Carina i PDV su 1.06 x 1.17, s tim da se ide na katalosku vrijednost vozilice ako ti je ugovor nizi od iste.
neruda

#380 Re: Renault Megane all about

Post by neruda »

Stig'o Megane 1.5 dCi , spustio ga ciko na 3000, opreme ko u prici, servis generalni radjen prije dva mjeseca, prezadovoljan sam, ali me u narednim danima ocekuju zavrzlame oko carine, homologacije, registracije, eto da sam sebi pozelim srecu... :D :D
help_desk

#381 Re: Renault Megane all about

Post by help_desk »

Modeli 1.5 dCi motora od 2005 nemaju problema kao oni iz 2001-2004, a naročito 2001-2002.
wolf07

#382 Re: Renault Megane all about

Post by wolf07 »

neruda wrote:Stig'o Megane 1.5 dCi , spustio ga ciko na 3000, opreme ko u prici, servis generalni radjen prije dva mjeseca, prezadovoljan sam, ali me u narednim danima ocekuju zavrzlame oko carine, homologacije, registracije, eto da sam sebi pozelim srecu... :D :D
Cestitam, ugodna voznja!
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#383 Re: Renault Megane all about

Post by Romeo 80 »

kakavdanakneiskustvu wrote:koje ulje je najbolje za renoa?
Renault preporučuje Elf! ;-)
van Basten

#384 Re: Renault Megane all about

Post by van Basten »

hajde da probam i na ovoj temi da priupitam, kad ste je već aktivirali:
i od mali milion auto otpada, koji su najbolje snadbijeveni djelovima za renault vozila?
konkretno, treba mi ovo : http://imageshack.us/photo/my-images/221/dscn2278n.jpg/

Image

Uploaded with ImageShack.us

otac mi išao gore kod Bunje, 300km taj komadić plastike :-) pa kontam da nema na kakvom otpadu za manje pare. Valja preko grane sa autom, a sumnjam da bi ga pustili ovako izranjavanog
O'zone
Globalni moderator

#385 Re: Renault Megane all about

Post by O'zone »

Tema malo zamrla idu Megani bez problema izgleda :mrgreen:

Zapeo mi za oko jedan Grand tour 1.4.16v 2001 godina prešao 113 000 km (trebalo bi da je tačna kilometraža) e sad mimo bobina ima'l ovaj motor odnosno čitavo vozilo još nekih mana jer koliko sam primjeto "Sagem" je bio najveći neprijatelj ovom motoru sa svojim bobinama a da su zamjenske "Beru" OK i da nakon zamjene više nema problema sa tim!
chelo

#386 Re: Renault Megane all about

Post by chelo »

Dragi forumasi,
Vozam jedno 2 mj jednog Megana II dci. 150 na satu, kvacilo ok, kad sam sam sve super.
Kad sam pod teretom, illi kad maaaalo agresivnije hocu da krenem s gasom ispod 2000 rpm, zatrese, krajnje netipicno.
Ta sinusoida treskanja vozila je vise kao njihanje neko, nego li ono uobicajeno vibriranje dizel vozila usljed brzeg dizanja kvacila itd. Malo mi cudno.
Sad da li je zamajac, necu ni pitati, medjutim cinjenica je da ima 150 na satu, provjerenih. 1.5 je u pitanju.
Da li mozda Megane reaguje tako zbog, da budem pametan sad, manje kubikaze, ili to nema veze, nego sam ja u banani ukratko? :-)
Last edited by chelo on 24/11/2011 15:55, edited 1 time in total.
shlauf

#387 Re: Renault Megane all about

Post by shlauf »

chelo wrote:Dragi forumasi,
Vozam jedno 2 mj jednog Megana II dci. 150 na satu, kvacilo ok, kad sam sam sve super.
Kad sam pod teretom, illi kad maaaalo agresivnije hocu da krenem s gasom ispod 2000 rpm, zatrese, krajnje netipicno.
Ta sinusioda treskanja vozila je vise kao njihanje neko, nego li ono uobicajeno vibriranje dizel vozila usljed brzeg dizanja kvacila itd. Malo mi cudno.
Sad da li je zamajac, necu ni pitati, medjutim cinjenica je da ima 150 na satu, provjerenih. 1.5 je u pitanju.
Da li mozda Megane reaguje tako zbog, da budem pametan sad, manje kubikaze, ili to nema veze, nego sam ja u banani ukratko? :-)
-Treba da provjeriš nosač motora sa gornje strane i patosni nosač (mjenjač).

Aleeeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee :dance:
chelo

#388 Re: Renault Megane all about

Post by chelo »

shlauf wrote: -Treba da provjeriš nosač motora sa gornje strane i patosni nosač (mjenjač).
Hm, ne bi bilo lose provjeriti.
530i

#389 Re: Renault Megane all about

Post by 530i »

help_desk wrote:Modeli 1.5 dCi motora od 2005 nemaju problema kao oni iz 2001-2004, a naročito 2001-2002.
Imaju svi, osim onog sa 105ks, bez obzira na godište. Nedavno je jedan 2009. remontovao sve od rezerovoara do dizni...
Zux

#390 Re: Renault Megane all about

Post by Zux »

shlauf wrote:
chelo wrote:Dragi forumasi,
Ta sinusioda treskanja vozila je vise kao njihanje neko, nego li ono uobicajeno vibriranje dizel vozila usljed brzeg dizanja kvacila itd. Malo mi cudno.
-Treba da provjeriš nosač motora sa gornje strane i patosni nosač (mjenjač).

Meni se recimo previse tresao u leru i bio je gornji nosac los, nakon zamjene sve bilo OK.
infoinfo

#391 Re: Renault Megane all about

Post by infoinfo »

wolf07 wrote:Nisam moderator, administrator, komesar, muftija, kardinal niti arhiepiskop ove teme ali bih samo zamolio da oni sto voze "odlicnog golfa II 1986. godiste, dizelas, baba-ga-vozila, nije cigara u njemu nikad zapaljena, ima dijelova za njega na svakoj trafici, i danas vrijedi cca 5000KM(ako ima budala)" ne ostavljaju ovdje bilo kakve komentare jer nam je svima dobro poznato njihovo misljenje o bilo kom drugom autu osim onog u njihovom posjedu. Hvala!
Svaka cast na komentaru, obicno pametuju oni koji ili voze neki sporet od auta ili znaju sa ulice.
infoinfo

#392 Re: Renault Megane all about

Post by infoinfo »

DoradO wrote:...ja zeni kupio megane II (za cudo bozije, svidio joj se) a i meni onako na oko dobar :) ... i evo sad kad padose prve kise odma belaj sa njim :x puno auto vode jbt :evil: odma na servis a oni tamo ono hladno ma nista je to, samo malo zacepljeni odvodi pa voda skrenula (ne znam sta rece kuda) u auto :shock: dodjite sutra sve ce biti rijeseno :lol:

et to je moje prvo iskustvo sa megane-om :D pa cemo vidjeti sta me dalje ceka :lol:
svako se jednom sretne sa tim problemom, zacepe se odvodi koji se nalaze ispod haube (ispod sofesajbe). Zbog toga zna elektronika da podivlja pa se sama stakla pocnu spustat i podizat, paliti zmigavci i ta cuda :), ali kad se ociste odvodi vode rijesi se probolem.
infoinfo

#393 Re: Renault Megane all about

Post by infoinfo »

johntra wrote:ja imam problem sa VW-om, nikako me ne privlači...jesam li normalan? :D

isti sam ti.
infoinfo

#394 Re: Renault Megane all about

Post by infoinfo »

metar_drva wrote:sinoć sam vidio megane, novi model, u desnom zadjem svjetlosnom sklopu, prostor za poziciono svjetlo do pola napunjen vodom?! da stvar bude čudnije, nisam vidio nikakvu rupu kroz koju je ušla voda (mada, po svoj logici, mora bit neka rupa negdje). inače sam primjetio da renaulti imaju problem sa ovom elektrikom, sve je ok dok se žmigavac ne upali, a onda nastaje cirkus-pozicija blinka ko žmigavac, žmigavac neprekidno svijetli i mnoge druge kombinacije. ovo me uvijek odbijalo od renaulta, mada mi je uvijek bio ljepši od npr, golfa.

problem sa zmigavcima kad polude jeste u zadnjim sto lampama, tj pregori jedan kontakt u dzeku, i najbolje je direktno prelemit zice i nikad vise problema nema.
infoinfo

#395 Re: Renault Megane all about

Post by infoinfo »

Mozda je vec neko pisao o ovome ali ja nisam uspio naci.

Zna li neko koliko struje smije da vuce renault megane 1.5 dci kada je auto izgaseno i zakljucano. Slucajno sam ampermetrom izmjerio koliko struje vuce zakljucano auto i pri kopcanju povuce 0.47 A, za nekoliko sekundi povuce 1.5 A, pa opet nakon nekoliko sekundi spadne na 1.2 A. Mjerio sam nekih 1-2 minuta. Majstor mi kaze da je auto puno elektronike i da mora da vuce struju i kad je zakljucano i da ono nakon 15-20 minuta sigurno "zaspe" i prestane da vuce toliku struju i da ostane samo na nekoliko desetina mA. Auto vozim svaki dan i normalno pali, ali brine me sta bi bilo kada ga ne bih palio nekoliko dana ako vuce konstantno 1.2 A to bi sigurno za najkasnije 2 dana potpuno ispraznilo akumulator. Svaki odgovor je dobro dosao.
lavic

#396 Re: Renault Megane all about

Post by lavic »

infoinfo wrote:Mozda je vec neko pisao o ovome ali ja nisam uspio naci.

Zna li neko koliko struje smije da vuce renault megane 1.5 dci kada je auto izgaseno i zakljucano. Slucajno sam ampermetrom izmjerio koliko struje vuce zakljucano auto i pri kopcanju povuce 0.47 A, za nekoliko sekundi povuce 1.5 A, pa opet nakon nekoliko sekundi spadne na 1.2 A. Mjerio sam nekih 1-2 minuta. Majstor mi kaze da je auto puno elektronike i da mora da vuce struju i kad je zakljucano i da ono nakon 15-20 minuta sigurno "zaspe" i prestane da vuce toliku struju i da ostane samo na nekoliko desetina mA. Auto vozim svaki dan i normalno pali, ali brine me sta bi bilo kada ga ne bih palio nekoliko dana ako vuce konstantno 1.2 A to bi sigurno za najkasnije 2 dana potpuno ispraznilo akumulator. Svaki odgovor je dobro dosao.
Ako ti je dobar akumolator, neces imati problema problema, ali cim ti oslabi akumulator, primjetices da pri paljenu motora kad on vuce svu snagu iz akumulatora se pocnu paliti lampice na tabli koje se inace ne pale, kao sto su ABS, ESP zute boje, koje koriste struju iz akumulatora da bi radili, a to znaci akumulator jos malo pa kraj.
infoinfo

#397 Re: Renault Megane all about

Post by infoinfo »

lavic wrote:
infoinfo wrote:Mozda je vec neko pisao o ovome ali ja nisam uspio naci.

Ako ti je dobar akumolator, neces imati problema problema, ali cim ti oslabi akumulator, primjetices da pri paljenu motora kad on vuce svu snagu iz akumulatora se pocnu paliti lampice na tabli koje se inace ne pale, kao sto su ABS, ESP zute boje, koje koriste struju iz akumulatora da bi radili, a to znaci akumulator jos malo pa kraj.

Jednom prije par mjeseci akumulator mi se bio izpraznio pa sam ga dopunio i od tada nisam imao problema. Prije svega me brine smije li vuci toliku struju nakon prikljucivanja akumulatora.
shown

#398 Re: Renault Megane all about

Post by shown »

imadoh 96 godiste meganja.nikad kvarljivije auto nisam vozao.previše osjetljivo za naše ceste,cijena pri prodaji se prepolovi u odnosu na tvoju prodajnu. :-)
Zvek

#399 Re: Renault Megane all about

Post by Zvek »

Tako ti je sa svakim autom koji nije VW dizel. Ja sam prosle godine kupio Bravu 1.6 2001 god sa registracijom i velikim servisom me izašla 6100 KM, sad maksimalno što mogu da uzmem je 4500 KM i to sa 4 ljetnje (2 godine) i 4 zimske gume (nove).
infoinfo

#400 Re: Renault Megane all about

Post by infoinfo »

Pa ljudi ako kupujete auto ne gledajte za koliko ga mozete odma prodat nego koliki ce vam ugodjaj pruziti i kako ce vas sluziti. Ako kupite super ocuvano vozilo bilo koje marke da je sluzit ce vas super uz minimalna ulaganja, a ako kupite ofucano auto sa mnogo predjenih km logicno je da ce se kvariti. Npr uporedite bilo koje auto renolovo a da je u klasi sa volksvagenom (megan-golf 4), za odlicno ocuvana megana date odredjenu cifru dok za istu tu cifru mozete da kupite golf 4 koji je daleko ofucaniji, vise kilometara predenih i bar za god dvije stariji. I sta je tu logicno kupiti? Za iste pare megane u super stanju ili golf u losijem ili srednjem stanju i pri tom stariji? A o razlici u opremi nema se sta pricati. Analizirajuci ovaj primjer ako hocemo megana u super stanju i golf 4 u super stanju, za golfa treba par hiljada vise da se izdvoji, i samim tim odma ste u minusu par hiljada.
Post Reply