Ono je bilo vrijeme kad je citav svijet cvijetao, a u Jogoslaviji se kupovalo na bonove, cekalo u redu za secer,benzin, i sta ja znam sta sve ne. Jedino je bilo dobro sto je kriminala bilo jako malo, bio si relavantno slobodan, ali ako nisi posumnjao u dobrobit Tita i partije..Ovo danas je nesto drugo, nesto kao anarhija, jer pravne drzave nema takoreci. Pozitivni stvari ima jako malo, ali kad se realno sagleda, kako disu stanovnici ove drzave jos nam je i dobro. Pogledajte samo kako disu posjetioci ovoga foruma i bice vam sve jasno, cudo je da ikako funkcionise.The Nightwatchman wrote:sve je ovo tacno, medjutim iluzija srece je puno bolja varijanta za narod od ovoga sad. fazon je samo da onaj ko stvara tu iluziju to radi na taktican nacin i sa bar malo morala.Hendrix wrote:A i mi smo bili light verzija S.Koreje toliko godina pa šta.
Sada je smiješno gledati kako veličaju vođu korejanci a šta smo mi radili...pioniri odmalena se zaklinješ Titu, u svakoj učionici,zgradi,holu,kući njegova slika, svako je morao imati metar knjiga na policama o njemu, ako šta kažeš protiv njega najebo si, šta god on kaže to je sveto pismo i mora se veličati ...isto sranje drugo pakovanje. Ljudi u partiji i njenom vrhu se bogatili i pravili vile, običan narod radio i kleo se Titu u pravednost i ostala bajkovita sranja, išli na radne akcije na kojima naravno partija nije radila nego je uživala gledajući kako narod pravi pruge... isti smo bili samo blaža verzija.
ja mislim da je tito imao to malo morala.
Sjeverna Koreja
-
nista novo
#376 Re: Sjeverna Koreja
- The Nightwatchman
#377 Re: Sjeverna Koreja
uostalom jel ti znas da su indexi skidali beatlse 1963 godine?Hendrix wrote:A i mi smo bili light verzija S.Koreje toliko godina pa šta.
Sada je smiješno gledati kako veličaju vođu korejanci a šta smo mi radili...pioniri odmalena se zaklinješ Titu, u svakoj učionici,zgradi,holu,kući njegova slika, svako je morao imati metar knjiga na policama o njemu, ako šta kažeš protiv njega najebo si, šta god on kaže to je sveto pismo i mora se veličati ...isto sranje drugo pakovanje. Ljudi u partiji i njenom vrhu se bogatili i pravili vile, običan narod radio i kleo se Titu u pravednost i ostala bajkovita sranja, išli na radne akcije na kojima naravno partija nije radila nego je uživala gledajući kako narod pravi pruge... isti smo bili samo blaža verzija.
znas li da smo ipak bili otvoreni prema svijetu i narodi ostalih komunistickih zemalja iz istocnog bloka su nas gledali sa zavišću?
americka pop kultura je uvijek bila dio zivotnog lifestyle-a u bivsoj jugoslaviji
religija se ipak tolerisala (mada je istina da je bila pod konstantnim pritiskom)
moji roditelji nikad nisu bili dio sistema, pa ni u najnizim nivoima (naime, bili su hipici
nasi umjetnici i sportisti su uvijek bili dobrodosli u strane zemlje, a niko im nikada nije pravio probleme
novi val osamdesetih?
znaš koliko je bosanske djece začeto na plažama po makarskoj?
đe bolan porediš onu mentalnu ustanovu od države sa bivšom jugom
-
michio
#378 Re: Sjeverna Koreja
Da, te trivijalnosti su plaho bitne.
Sjecam se ja i cehoslovackih crtica, djecijih serija itd boljih od zapadnih i jugoslovenskih.
Mnoge jos drzi taj mentalitet:
"Zašto seoce u Lihtenštajnu ima prednost nad olimpijskim borilištima?" Gradonacelnik Sarajeva rece bez imalo srama.
Sjecam se ja i cehoslovackih crtica, djecijih serija itd boljih od zapadnih i jugoslovenskih.
"Zašto seoce u Lihtenštajnu ima prednost nad olimpijskim borilištima?" Gradonacelnik Sarajeva rece bez imalo srama.
Last edited by michio on 28/11/2010 12:45, edited 1 time in total.
- The Nightwatchman
#379 Re: Sjeverna Koreja
michio wrote:Da, te trivijalnosti su plaho bitne.
ma ja sam samo pokusao reci da nema smisla porediti sjevernu koreju i bivsu jugoslaviju, kao sto @hendrix reče
-
Blobi
#380 Re: Sjeverna Koreja
Hajd ti na VW Golf all about, pa tamo ispolji svoje frustracijeherbert mekfjuger wrote:Glupa tema ono skroz... al kad je već neko postavio, samo da kažem da podržavam Sjevernu Koreju u svakom smislu...
- The Nightwatchman
#381 Re: Sjeverna Koreja
i sta je, by the way, trivijalno u cinjenici da su ljudi onda bili sretni, a sad su nesretni?michio wrote:Da, te trivijalnosti su plaho bitne.
- pirmin
#382 Re: Sjeverna Koreja
Ljudi su i onda bili (ne)sretni kao i danas...potpuno je suvisno o tome raspravljati kad je bilo bolje.
Danasnje generacije ce se isto tako za 20 godina raspravljati da li je ovo doba dobro ili ne.Nekima ce sigurno biti a nekima ne, logicno.Sve je stvar licne percepcije, mene licno smara to permanentno rovljenje po proslosti.
A sto se tice teme, mislim da situacija nije nimalo bezazlena, gotovo svi veliki igraci sjede za jednim stolom i bice dovoljan jedan ludjacki potez da ludilo krene.Ovo moje povrsno pracenje S.Korejskih prilika mi govori da bi bilo pravo cudo da tamosnji rezim ne izazove kakvu karambolazu interesa.
Danasnje generacije ce se isto tako za 20 godina raspravljati da li je ovo doba dobro ili ne.Nekima ce sigurno biti a nekima ne, logicno.Sve je stvar licne percepcije, mene licno smara to permanentno rovljenje po proslosti.
A sto se tice teme, mislim da situacija nije nimalo bezazlena, gotovo svi veliki igraci sjede za jednim stolom i bice dovoljan jedan ludjacki potez da ludilo krene.Ovo moje povrsno pracenje S.Korejskih prilika mi govori da bi bilo pravo cudo da tamosnji rezim ne izazove kakvu karambolazu interesa.
- The Nightwatchman
#383 Re: Sjeverna Koreja
slazem se da nema nista od rovljenja po proslosti, međutim moj post je imao jednu drugu svrhu - ja sam samo replicirao dendrlixu koji je hladno uporedio s.koreju sa bivsom jugoslavijom.pirmin wrote: Ljudi su i onda bili (ne)sretni kao i danas...potpuno je suvisno o tome raspravljati kad je bilo bolje.
sve sto sam rekao u ovom slucaju imalo je svrhu dokaze kako je nemoguce porediti to dvoje i reci "isto s*anje drugo pakovanje..."
-
michio
#384 Re: Sjeverna Koreja
Neka razvijaju pop-kulturu pa neka opet budu sretni. Ali pop kultura nece izgraditi drzavne institucije.The Nightwatchman wrote:i sta je, by the way, trivijalno u cinjenici da su ljudi onda bili sretni, a sad su nesretni?michio wrote:Da, te trivijalnosti su plaho bitne.
- The Nightwatchman
#385 Re: Sjeverna Koreja
michio wrote:Neka razvijaju pop-kulturu pa neka opet budu sretni. Ali pop kultura nece izgraditi drzavne institucije.The Nightwatchman wrote:i sta je, by the way, trivijalno u cinjenici da su ljudi onda bili sretni, a sad su nesretni?michio wrote:Da, te trivijalnosti su plaho bitne.
nek smo vala izgradili državne institucije nakon dejtona, u ovom novom sistemu, mašala. mora da si se ugnijezdio u jednoj od istih.
-
michio
#386 Re: Sjeverna Koreja
Nigdje se ja nisam ugnijezdio. Ti uzimas Indexe kao neki krunski dokaz naprednosti jugoslovenskog drustva sto je dosta neozbiljno.
- tranquil
#387 Re: Sjeverna Koreja
Da li sam jedini koji primjećuje kako su komentari o siromaštvu Sjeverne Koreje, o njihovim ulicama bez automobila, zapravo nehumano cinični kada se zna da je to stanje prouzrokovano teškom blokadom te zemlje od strane većeg dijela svijeta na čelu sa USA, i to po osnovi toga što se nekom u Washingtonu ne sviđa kako je neki narod u Aziji odlučio da organizira svoje društvo.
Sve fola demokrate, a prosipaju ovdje najgoru moguću nesolidarnost i odvratan cinizam i bešćutnost na ljudsku muku.
Mislim, postavite onda slobodno i slike logoraša sa Manjače pa da se smijete kako su mršavi. To je tačno tu negdje.
Sve fola demokrate, a prosipaju ovdje najgoru moguću nesolidarnost i odvratan cinizam i bešćutnost na ljudsku muku.
Mislim, postavite onda slobodno i slike logoraša sa Manjače pa da se smijete kako su mršavi. To je tačno tu negdje.
-
joeaziz
#388 Re: Sjeverna Koreja
nije istina da je sk u blokadi. samo ih zapadne zemlje ne jebu ni dva posto, a ne jebu ni oni zapad. sa druge strane sasvim normalno funkcionisu sa kinom i rusijom. onoliko koliko veliki vodja dozvoli. a da su jadni, jadni su.tranquil wrote:Da li sam jedini koji primjećuje kako su komentari o siromaštvu Sjeverne Koreje, o njihovim ulicama bez automobila, zapravo nehumano cinični kada se zna da je to stanje prouzrokovano teškom blokadom te zemlje od strane većeg dijela svijeta na čelu sa USA, i to po osnovi toga što se nekom u Washingtonu ne sviđa kako je neki narod u Aziji odlučio da organizira svoje društvo.
- tranquil
#389 Re: Sjeverna Koreja
Znam da su jadni, evo ljudi svršavaju po forumima dok pričaju o tome. Odoh povratiti.joeaziz wrote:nije istina da je sk u blokadi. samo ih zapadne zemlje ne jebu ni dva posto, a ne jebu ni oni zapad. sa druge strane sasvim normalno funkcionisu sa kinom i rusijom. onoliko koliko veliki vodja dozvoli. a da su jadni, jadni su.tranquil wrote:Da li sam jedini koji primjećuje kako su komentari o siromaštvu Sjeverne Koreje, o njihovim ulicama bez automobila, zapravo nehumano cinični kada se zna da je to stanje prouzrokovano teškom blokadom te zemlje od strane većeg dijela svijeta na čelu sa USA, i to po osnovi toga što se nekom u Washingtonu ne sviđa kako je neki narod u Aziji odlučio da organizira svoje društvo.
- The Nightwatchman
#390 Re: Sjeverna Koreja
michio wrote:Nigdje se ja nisam ugnijezdio. Ti uzimas Indexe kao neki krunski dokaz naprednosti jugoslovenskog drustva sto je dosta neozbiljno.
e svašta. jesi li ti uopšte pročitao kako i zašto sam ja napisao svoj post?
gdje sam naveo da sve navedene stvari imaju ikakve veze sa naprednošću jugoslovenskog društa???
samo sam se nadovezao na @hendrixovu tvrdnju da su SK i bivsa jugoslavija "isto s*ranje drugo pakovanje" što je nebulozna izjava.
indexi i ostalo navedeni su kao kontrapunkt radikalnim despotskim sistemima u kojima je narod pod kolektivnom hipnozom, kao sto je to slucaj u sjevernoj koreji. indexe nisam uzeo kao nikakav "krunski dokaz" (cuj krunski dokaz hahaha) naprednosti, nego kao simbol slobode i otvorenosti. 1963 godine su naime osnovani beatlesi i iducih 15 godina su se mozda jedva uspjeli cuti u zemljama istocnog bloka radi njihove zatvorenosti i rigidnog sistema propustanja informacija.
iste te godine, kada su osnovani beatlesi, nasi indexi pocinju da ih sviraju u fisu.
to nije jedini primjer, ali je jedan od reprezentativnijih.
dakle, kada pisem ovo sto pisem, odnosim se na poređenje komunističkih zemalja u datom periodu, a ne na poređenje komunizma i kapitalizma, kako ti želiš da mi imputiraš. dakle, nigdje ja ne pokusavam da kazem da su indexi krunski dokaz naprednosti, nego da su simbol slobode i otvorenosti.
mozes li sad skontati sta sam htio reci?
-
michio
#391 Re: Sjeverna Koreja
Htio si reci da se Jugoslaviji slusao rock i pila Coca-Cola a u Poljskoj ne. Mantra ponovljena milion puta.
Isti ti rockeri su u Jugoslaviji pjevali pjesme o Marsalu sto bi za zapadne rockere bilo nesto nepojmljivo.
Isti ti rockeri su u Jugoslaviji pjevali pjesme o Marsalu sto bi za zapadne rockere bilo nesto nepojmljivo.
-
kalinkaja
#392 Re: Sjeverna Koreja
Sjevernokorejanci odbrojavaju za novu nuklearnu probu:
- "PRIPREMA, POZOR, S A D..."
- "PRIPREMA, POZOR, S A D..."
- The Nightwatchman
#393 Re: Sjeverna Koreja
htio sam reci da je nemoguce porediti sjevernu koreju i bivsu jugoslaviju i napisati post kakav je napisao @hendrix.michio wrote:Htio si reci da se Jugoslaviji slusao rock i pila Coca-Cola a u Poljskoj ne. Mantra ponovljena milion puta.
to je sve sto sam htio reci.
-
Walthie
#394 Re: Sjeverna Koreja
Manjaca ?tranquil wrote:Da li sam jedini koji primjećuje kako su komentari o siromaštvu Sjeverne Koreje, o njihovim ulicama bez automobila, zapravo nehumano cinični kada se zna da je to stanje prouzrokovano teškom blokadom te zemlje od strane većeg dijela svijeta na čelu sa USA, i to po osnovi toga što se nekom u Washingtonu ne sviđa kako je neki narod u Aziji odlučio da organizira svoje društvo.
Vidis..sve su to zemlje kojima je "potrebna" Tomahawk demokratija.Sto se tice naroda S.K. ne zalim nijednog ama bas nijednog.Treba ih "setovati" u kameno doba ili blazim nacinom napraviti jedan veeeliki zid bez prolaza jer ako nisu dosli pameti za pedeset godina treba im dati jos pedeset..Pale-RSrpska
Subota, 27. 11. 2010. 11:29h
neregistrovan korisnik
U slucaju rata Srbija se mora jasno staviti na stranu Severne Koreje. Mozemo mnogo pomoci iskustvom, naoruzanjem ali i slanjem dobrovoljaca u pomoc bratskoj S. Koreji. Neprijatelj moga neprijatelja moj je prijatelj.
- xXBl0odXx
#395 Re: Sjeverna Koreja
South Korea accidentally fires shell, military says
(CNN) -- The South Korean military accidentally fired a shell during a land-based military exercise Sunday afternoon, a South Korean military spokesman told CNN.
The country's defense ministry declined to provide details about the land exercise.
The United States and South Korea also began naval drills in the Yellow Sea Sunday, but a U.S. military spokesman has said no live firing will take place during those exercises.
The shell was fired by a unit located near Munsan, South Korea, and landed on the southern side of the military demarcation line, the South Korean officer said.
"The South notified North Korea that this was accidental firing through a statement issued by the chief delegate of inter-Korean general level talks," the officer said. He added, "the military is looking into the cause of the accident."
North Korea has not responded to the incident, according to the South Korean media officer.
(CNN) -- The South Korean military accidentally fired a shell during a land-based military exercise Sunday afternoon, a South Korean military spokesman told CNN.
The country's defense ministry declined to provide details about the land exercise.
The United States and South Korea also began naval drills in the Yellow Sea Sunday, but a U.S. military spokesman has said no live firing will take place during those exercises.
The shell was fired by a unit located near Munsan, South Korea, and landed on the southern side of the military demarcation line, the South Korean officer said.
"The South notified North Korea that this was accidental firing through a statement issued by the chief delegate of inter-Korean general level talks," the officer said. He added, "the military is looking into the cause of the accident."
North Korea has not responded to the incident, according to the South Korean media officer.
-
Walthie
#396 Re: Sjeverna Koreja
Ima oblacnih dana pa ljudi bas i ne razmisljaju "suncano".Fakat ne znam cime trebas bit "stimulisan" da poredis one siromasne,gladne i opasne lunatike sa gospodskom Jugoslavijom.The Nightwatchman wrote:htio sam reci da je nemoguce porediti sjevernu koreju i bivsu jugoslaviju i napisati post kakav je napisao @hendrix.michio wrote:Htio si reci da se Jugoslaviji slusao rock i pila Coca-Cola a u Poljskoj ne. Mantra ponovljena milion puta.
- The Nightwatchman
#397 Re: Sjeverna Koreja
sto mene quotas? nisam ja to rekaoWalthie wrote:Ima oblacnih dana pa ljudi bas i ne razmisljaju "suncano".Fakat ne znam cime trebas bit "stimulisan" da poredis one siromasne,gladne i opasne lunatike sa gospodskom Jugoslavijom.The Nightwatchman wrote:htio sam reci da je nemoguce porediti sjevernu koreju i bivsu jugoslaviju i napisati post kakav je napisao @hendrix.michio wrote:Htio si reci da se Jugoslaviji slusao rock i pila Coca-Cola a u Poljskoj ne. Mantra ponovljena milion puta.
ali stvarno, zaista, nije mi nikako jasno da nekome moze pasti na pamet da poredi sjevernokorejski orvelovski otuđeni psihopatski kavez porediti sa bivsom jugoslavijom.
- xXBl0odXx
#398 Re: Sjeverna Koreja
Vratite se ljudi temi, otvorite novu temu za poredjenje. Ne mora bas svaka otici u OFF topic.
-
nista novo
#399 Re: Sjeverna Koreja
Ja, sjeverna Koreja, komunizam ili jednoumlje, to ti je isto. Drustvo bez buducnosti...xXBl0odXx wrote:Vratite se ljudi temi, otvorite novu temu za poredjenje. Ne mora bas svaka otici u OFF topic.
- astala_vistala
#400 Re: Sjeverna Koreja
Vazduh trepti,koda nebo gori?