Da li stavljate brnjicu svom psu?

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Locked
MmeDeLafayette

#376 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by MmeDeLafayette »

aman, aman ... :D ja osobito mislim da, ako je pas odgojen kako treba, te ako mu je vlasnik posvetio paznju koju zasluzuje i nabavio ga zato sto voli pse nema razloga da pas bude isfrustriran, depresivan ili nasrtljiv. Poznato je da mali stenci dobro pamte udarce koje fasuju od strane nemarnih vlasnika, te da se kasnije to odrazi i na ponasanje psa. Nekad on bude prestrasen, povucen i strah ga je svakog kontakta sa covjekom, a nekada, nazalost postane agresivan. A ima jos gore - kad psa kao takvog, gazda izgustira, pa baci na ulicu... nedavno je ispred mog fakulteta bio pas, pit bull, kisa je padala i sakrio se iznad strehe kod ulaza, pokisao, neuhranjen i sa nekoliko ranica na glavi... toliko mi je bilo zao tog psica, a njemu je bilo drago kada mu je neko prisao - to sam bila ja! jer su se svi zgrazavali od njega i izbjegavali ga, govorili kako je to neman :S na obraz im...
ja sam tog psa uzela k sebi, zajedno sa moja dva psa - moje dvije najvece ljubavi - moja dva zivotna saputnika!
i ne pada mi na pamet da im stavljam brnjice zbog necije isfrustriranosti ili mrznje prema istima. Pas koji je prije 2 mjeseca bio na rubu zivota, danas je veseo i razigran, odveden je veterinaru i kod mene dobiva paznju koja mu je ocito bila uskracena :( poslusan i odan, a ukoplio se sa moja dva odrasla dobermana.
Pse vodim na kratkom lancu, iako su muhe smradulje vjerovatno opasnije od njih samih, jer su jako jako pitomi i maze, a za brnjicu - kao sto rekoh, tu gnjavazu i torturu svojim psima nikada necu priustiti! :)
Klodovik

#377 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by Klodovik »

Statistika i osobna mišljenja ne znače puno. Više ljudi umre od uboda pčele nego zbog napada ajkule, ali to je samo statistika. Ljudi se i dalje opravdano više boje ajkula nego pčela.

Ako zakon propisuje da se psima stavlja brnjica, a vlasnik je psu ne stavi, ne znam kako vlasnici pasa mogu od svih ljudi očekivati "normalnu i nenasilnu" reakciju. Ja ne znam ništa o pojedinačnim vlasnicima i njihovim psima i mislim da je sasvim razumljivo da nekog psa (posebno bez brnjice) koji npr. trči prema meni ili mom djetetu smatram za potencijalnu opasnost te da reagiram u skladu s tim.
chengaba

#378 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by chengaba »

Cholina_Lokica wrote:et' nek je ona bezobrazna a ti nisi... :roll:

Image

buuuuuuuuuuu :lol:
Ihhhh :run: :run: :run:

Image
MmeDeLafayette

#379 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by MmeDeLafayette »

Klodovik wrote:Statistika i osobna mišljenja ne znače puno. Više ljudi umre od uboda pčele nego zbog napada ajkule, ali to je samo statistika. Ljudi se i dalje opravdano više boje ajkula nego pčela.

Ako zakon propisuje da se psima stavlja brnjica, a vlasnik je psu ne stavi, ne znam kako vlasnici pasa mogu od svih ljudi očekivati "normalnu i nenasilnu" reakciju. Ja ne znam ništa o pojedinačnim vlasnicima i njihovim psima i mislim da je sasvim razumljivo da nekog psa (posebno bez brnjice) koji npr. trči prema meni ili mom djetetu smatram za potencijalnu opasnost te da reagiram u skladu s tim.
izvini... ja govorim o sebi i svom iskustvu i svojim postupcima, pa valjda ja znam koliko su moji psi opasni, a koliko ne. Spominjes dijete, evo istini za volju da ti kazem da ja svoja dva dobermana ostavljam sa necakom od 5 godina po cijeli dan da se igraju, toliko o opasnosti mojih pasa. A sto se tice toga da ce nasrnuti na tebe ili tako nesto, pa dobro - nisam rekla da ih vodam pustene sa lanca niti bih to ikada uradila, ali brnjica je tortura i patnja! :x
Zamisli da se uvede zakon da shizofrenichnim ljudima i djeci ogranice kretanje i nabiju nekakve ludjacke kosulje pod uvjetom da im to bude ticket za hodanje u javnosti... gadno, zar ne? ;)
Klodovik

#380 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by Klodovik »

MmeDeLafayette wrote:
Klodovik wrote:Statistika i osobna mišljenja ne znače puno. Više ljudi umre od uboda pčele nego zbog napada ajkule, ali to je samo statistika. Ljudi se i dalje opravdano više boje ajkula nego pčela.

izvini... ja govorim o sebi i svom iskustvu i svojim postupcima, pa valjda ja znam koliko su moji psi opasni, a koliko ne. Spominjes dijete, evo istini za volju da ti kazem da ja svoja dva dobermana ostavljam sa necakom od 5 godina po cijeli dan da se igraju, toliko o opasnosti mojih pasa. A sto se tice toga da ce nasrnuti na tebe ili tako nesto, pa dobro - nisam rekla da ih vodam pustene sa lanca niti bih to ikada uradila, ali brnjica je tortura i patnja! :x
Zamisli da se uvede zakon da shizofrenichnim ljudima i djeci ogranice kretanje i nabiju nekakve ludjacke kosulje pod uvjetom da im to bude ticket za hodanje u javnosti... gadno, zar ne? ;)
Opet ne razumijem. Ako te sretnem na ulici sa psima... Ja ne znam ništa o tebi i tvojim psima. Ne znam jesu li i koliko su opasni. Ne znam da ti imaš nećaka od pet godina i da se on igra sa tvojim psima.

A ovo za (šizofrenične) ljude... Ne znam kakav je to argument. Isti odnos imam i prema ljudima. Ako vidim i osjetim potencijalnu opasnost, reagiram u skladu s njom. To radiš i ti, to radi svako.
vazi

#381 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by vazi »

MmeDeLafayette wrote:aman, aman ... :D ja osobito mislim da, ako je pas odgojen kako treba, te ako mu je vlasnik posvetio paznju koju zasluzuje i nabavio ga zato sto voli pse nema razloga da pas bude isfrustriran, depresivan ili nasrtljiv. Poznato je da mali stenci dobro pamte udarce koje fasuju od strane nemarnih vlasnika, te da se kasnije to odrazi i na ponasanje psa. Nekad on bude prestrasen, povucen i strah ga je svakog kontakta sa covjekom, a nekada, nazalost postane agresivan. A ima jos gore - kad psa kao takvog, gazda izgustira, pa baci na ulicu... nedavno je ispred mog fakulteta bio pas, pit bull, kisa je padala i sakrio se iznad strehe kod ulaza, pokisao, neuhranjen i sa nekoliko ranica na glavi... toliko mi je bilo zao tog psica, a njemu je bilo drago kada mu je neko prisao - to sam bila ja! jer su se svi zgrazavali od njega i izbjegavali ga, govorili kako je to neman :S na obraz im...
ja sam tog psa uzela k sebi, zajedno sa moja dva psa - moje dvije najvece ljubavi - moja dva zivotna saputnika! i ne pada mi na pamet da im stavljam brnjice zbog necije isfrustriranosti ili mrznje prema istima. Pas koji je prije 2 mjeseca bio na rubu zivota, danas je veseo i razigran, odveden je veterinaru i kod mene dobiva paznju koja mu je ocito bila uskracena :( poslusan i odan, a ukoplio se sa moja dva odrasla dobermana.
Pse vodim na kratkom lancu, iako su muhe smradulje vjerovatno opasnije od njih samih, jer su jako jako pitomi i maze, a za brnjicu - kao sto rekoh, tu gnjavazu i torturu svojim psima nikada necu priustiti! :)
moje dvije najvece ljubavi [/b]- moja dva zivotna saputnika! :? toliko razocarenje u ljude, bas mi je zao ako je tako :sad:

izvini moja gospodicna Lafajet, uz svo duzno postovanje i pohvale tvoga cina spasavanja jadnog psa, ne mogu a da automatski ne povucem paralelu sa stotinama , da ne kazem hiljadama , gladne djece u BiH i u svijetu koji bi mozda bili isto tako srecni, presrecni da ih neko odvede u svoj topli dom i preuzme brigu o njima.
Cholina_Lokica

#382 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by Cholina_Lokica »

pa eto, pokupi ih sviju i vodi kuci :oops:
somethings

#383 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by somethings »

udwarach wrote:Znate sta, gonite se sa tim svojim "mazama" u neku stvar!
Smiri se.
cunga lunga

#384 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by cunga lunga »

Danas sam opet nazvao policiju kad sam vidio vlasnika sa psom a zvijer bez brnjice...
Uredno to uradim svaki put......
burek_in_space

#385 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by burek_in_space »

22. Dec. 2010. 11:49 Banned user for reason “krsenje pravila sa-x foruma”
» udwarach

14 dana
kokuz_sa

#386 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by kokuz_sa »

baby_angel

#387 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by baby_angel »

kokuz_sa wrote:http://www.sarajevo-x.com/bih/sarajevo/ ... #komentari

nije potrebno ko komentarisati ;-)
Nema veze blage s temom. Ja upravo iz ovih razloga svom psu ne bih stavila brnjicu ni za živu glavu. :wink:
kokuz_sa

#388 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by kokuz_sa »

baby_angel wrote:

Nema veze blage s temom. Ja upravo iz ovih razloga svom psu ne bih stavila brnjicu ni za živu glavu. :wink:
sto se meni cini da nekad je brnjica potrebnija ljudima
baby_angel

#389 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by baby_angel »

kokuz_sa wrote:
baby_angel wrote:

sto se meni cini da nekad je brnjica potrebnija ljudima
Drago mi je da se bar u nečemu slažemo. :roll: :run:
photo

#390 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by photo »

moj sin se boji pasa iako ga ucim da ih se ne boji jer nisu svi agresivni. kao sto neko gore napisa, ja ne zelim da po tragovima ujeda po mom sinu vidim je li neki pas agresivan, bez obzira sto je vlasnik sa njim, ili nije.

svaki put kada vidim psa bez brnjice, zovem policiju. bez obzira bio vlasnik s njim udaljen pola ili pet metara.

a za svaki slucaj imam i spremljeno iznenadjenje za bilo kog psa koji ce moci samo jednom potrcati prema mom djetetu, zeni ili meni...
jaca-maca

#391 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by jaca-maca »

photo wrote:moj sin se boji pasa iako ga ucim da ih se ne boji jer nisu svi agresivni. kao sto neko gore napisa, ja ne zelim da po tragovima ujeda po mom sinu vidim je li neki pas agresivan, bez obzira sto je vlasnik sa njim, ili nije.

svaki put kada vidim psa bez brnjice, zovem policiju. bez obzira bio vlasnik s njim udaljen pola ili pet metara.

a za svaki slucaj imam i spremljeno iznenadjenje za bilo kog psa koji ce moci samo jednom potrcati prema mom djetetu, zeni ili meni...
Iako je na kratkom povodcu? :shock:

zasto vecina misli da je cilj svakog psa da trci prema nekome, da skace na nekoga i da nekoga napadne odnosno ujede :?
Friesian

#392 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by Friesian »

svaka cast na odbrani od napada, to bi svako uradio.. ali bezveze vristati, napadati psa a ovaj te nije ni pogled'o i to samo zbog toga sto nema brnjicu je suludo..
sto se lutalica tice stvarno ih ima previse.. zao mi ih je samo zato sto su tu tudjom greskom ali mislim da im je gore sto ovako hodaju ulicom (posto nema azila) i traze komad hljeba..

sto se djece tice niko nije duzan da placa tudju hebacinu (ne mogu dalje jer ce me banovati a rado bi svasta nagovorio).. kao sto se niko ne moze natjerati da udomi psa tako se nikome ne moze govoriti da usvoji dijete.. jedna stvar je sto je katastrofalna procedura oko usvajanja, druga stvar je ogroman trosak a treca stvar je sto sam licno ja, hvala Bogu, potentan tako da cu ga sam sklepati kad mu budem mogao priustiti uslove kakve zasluzuje jedno dijete.. prema tome ako zelis usvajati bujrum a to nemoj spominjati na ovoj temi!
zelenashica

#393 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by zelenashica »

Image
Nikad joj nisam stavljala brnjicu,niti imam namjeru sve dok je kratkom povodcu.Odrasla je sa djecom,kako mojim djetetom tako i sa svom djecom iz komšiluka i dobrodošla je kao gošča u svačiju avliju u mahali.Jedonostavno previše je nježna i pitoma da bi ikad i pokušala da zaskoči na dijete a kamoli da ga ugrize.
Poštujem strah ljudi kada je vodim u šetnju,ali na povodcu od samo 1m dužine ne može nikom nauditi.Čak ako se u prolazu neko i malo na prvi pogled prepadne,kulturno kažem da nije opasna i svi samo produže svojim putem.
U šumama ne stavljam ni povodac,pustim je da se ganja i igra.....
Mislim da je od mene sasvim fer držati psa na kratkom povodcu,koji korača uz moju nogu(nakon mjeseci muka da to naučimo :roll: ) i onaj ko je se boji nek ne ide tik uz nju.Hvala bogu ima prostora koliko ga volja da je zaobiđe ili ću sama napraviti prostor za bezbjedno mimoilaženje.
Pas je onakav kakvim ga vlasnik odgoji,pa čak i ovo što je u mojoj avliju neki nazivaju krvolokom a ruku na srce ni nalik :roll:
Jedino baš nije ljubiteljka poštara :D al i tad ne napada i ne grize.Samo ukopa noge i napravi stav i to je sva njena agresivnost.
somethings

#394 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by somethings »

Ljepojka. :)
Da, koriste se često u borbama, ali ne zbog svoje naravi, već zbog jačine ugriza, građe tijela i snage. Kreteni bi i čivave bi koristili u borbama da imaju zajebaniji ugriz.
Friesian

#395 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by Friesian »

pa i koriste svasta u borbama kako bi one koji su pokazali potencijal bolje naucili.. :-?
a pas je prelijep..
nego na osnovu pasmine koju imas da se zakljuciti (prema rijecima pametnih psihologa-forumasa) da imas problema na seksualnom polju.. hahahhahaha.. ni Zarko Gambiroza ti ne bi bolje prorek'o kako to znaju nasi forumasi.. :D
zelenashica

#396 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by zelenashica »

Friesian wrote:pa i koriste svasta u borbama kako bi one koji su pokazali potencijal bolje naucili.. :-?
a pas je prelijep..
nego na osnovu pasmine koju imas da se zakljuciti (prema rijecima pametnih psihologa-forumasa) da imas problema na seksualnom polju.. hahahhahaha.. ni Zarko Gambiroza ti ne bi bolje prorek'o kako to znaju nasi forumasi.. :D
Pas mi dosao u nasljedstvo :lol: :lol:
somethings

#397 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by somethings »

Friesian wrote:pa i koriste svasta u borbama kako bi one koji su pokazali potencijal bolje naucili.. :-?
Da, da, treniraju ih na slabijim i manjim psima. :(
baby_angel

#398 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by baby_angel »

A od čega pate ljudi koji imaju Nj.O.? :D :D :D
Cholina_Lokica

#399 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by Cholina_Lokica »

baby_angel wrote:A od čega pate ljudi koji imaju Nj.O.? :D :D :D
mama ih nije dovoljno volila kad su bili mali :roll: :mrgreen:
solar_power

#400 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by solar_power »

Ja mislim da nema potrebe odogvarati ljudima koji kazu da zovu policiju ako vide psa bez brnjice. Ocigledno je da su izgubljeni slucajevi. Na zalost tesko ce ih biti obrazovati da promjene misljenje samo ovako preko foruma. Jedini nacin je vise informacija i edukacije sa djecom u skolama. Mozda se tako bar nova generacija vise obrazuje i ne bude zaostala kao njihovi roditelji. S'obzirom koliko kulture im treba, sanse su male za uspjeh u kratkom vremenskom roku. Ne samo u slucaju ponasanja prema zivotinjama nego i svemu drugom...

Tako da sve sto mogu reci je sa srecom i mnogo strpljenja sa ovakvim ljudima. Trebat ce vam :)
Locked