paloma wrote:
Ne mijenjam ja teze, vec ti citas ono sto ti se svidja i tumacis kako ti se svidja, ono ostalo preskaces. Tip kaze da je Njemacka sekularna drzava u kojoj je religija izbacena iz drzavnih institucija, ja sam mu sa svim gore navedenim pokazao da nije bas tako.
njemacka jeste sekularna drzava, kao i ostale evropske drzave...
religija nije u potpunosti izbacena iz drzavnih institucija, svako moze
licno ispoljavati svoju religiju, ali nema zvanicne religije i sve priznate religije su jednake... i nisu priznali one blentave scientologe, zbog cega su mi dodatno skocili u ocima...

kao sto sam rekao, da se mene pita ja bi zabranio i 'licne' vjerske slobode drzavnim sluzbenicima - ako neko stavlja vjeru ispred drzave, onda nema sta traziti u drzavnoj sluzbi i cao
drzava ne sponzorise religiju, osim sto pojedine savezne drzave imaju te crkvene poreze... za razliku od vecine evropskih drzava, njemacka je federacija u kojoj su savezne drzave i crkva zadrzale jaku ulogu, tj. centralna vlast je ostavila dosta slobode za regulisanje pojedinih pitanja, ukljucujuci vjeru, mada su opet odredili neke osnovne smjernice...
crkva je ipak ostala jaka i drzi dosta skola i sl. sranja, ali to radi crkva, a ne drzava... sto je nebitno u ovoj prici... drzava bi se po ustavu trebala drzati po strani i to je to...