Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post Reply
paloma

#376 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by paloma »

Alfons Kauders wrote: "ako nije ispisan iz crkve"... pa u cemu je tu problem? bujrum, ispise se ko nece i cao... a drzava neka rasporedjuje taj porez na budale kako god hoce...
Nisi procitao cio tekst.

Njemacka mora crkvama da placa godisnje veeeeelike svote novca kao ostetu zbog toga sto je crkvama "oduzeta crkvena imovina za vrijeme stvaranja Weimarove repulike:

http://www.spiegel.de/politik/deutschla ... 22,00.html

Znaci placa ih od poreza, koje ja placam!
Alfons Kauders

#377 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Alfons Kauders »

paloma wrote:
Alfons Kauders wrote: "ako nije ispisan iz crkve"... pa u cemu je tu problem? bujrum, ispise se ko nece i cao... a drzava neka rasporedjuje taj porez na budale kako god hoce...
Nisi procitao cio tekst.

Njemacka mora crkvama da placa godisnje veeeeelike svote novca kao ostetu zbog toga sto je crkvama "oduzeta crkvena imovina za vrijeme stvaranja Weimarove repulike:

izvini, to nisam upratio...

nazalost i mi u bosni cemo placati jos vecu odstetu za ono sto su oduzeli nakon 1945...

da se mene pita, oduzeli bi im i ovo sto sad imaju... ispade da je pola bosne vakufska i crkvena imovina...
snaga_znanja

#378 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by snaga_znanja »

paloma wrote:
Nisi procitao cio tekst.

Placas i ratnu odstetu za 2. svjetski, a nisi rat'ovo. Haj ne bavi se tim jeftinim trikovima i zamjenama teza.
Alfons Kauders

#379 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Alfons Kauders »

snaga_znanja wrote:
paloma wrote:
Nisi procitao cio tekst.

Placas i ratnu odstetu za 2. svjetski, a nisi rat'ovo. Haj ne bavi se tim jeftinim trikovima i zamjenama teza.
neki dan su otplatili zadnju ratu odstete za prvi svjetski... :D kad ociste drugi, mogu komotno poceti treci... :D
paloma

#380 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by paloma »

snaga_znanja wrote:
paloma wrote:
Nisi procitao cio tekst.

Ne mijenjam ja teze, vec ti citas ono sto ti se svidja i tumacis kako ti se svidja, ono ostalo preskaces. Tip kaze da je Njemacka sekularna drzava u kojoj je religija izbacena iz drzavnih institucija, ja sam mu sa svim gore navedenim pokazao da nije bas tako.
nikad_vise

#381 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by nikad_vise »

NightSkyWalker wrote:Ko je jos u historiji usljed ekonomske krize i nemira poceo optuzivati strance i nenijemce za probleme ??

:wink: :shock: :run:
istina :lol: :lol:
nego bolje da nam ove kolege iz svabije pocnu pripremat trakice sa mjesecom i zvijezdom :D
Alfons Kauders

#382 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Alfons Kauders »

paloma wrote: Ne mijenjam ja teze, vec ti citas ono sto ti se svidja i tumacis kako ti se svidja, ono ostalo preskaces. Tip kaze da je Njemacka sekularna drzava u kojoj je religija izbacena iz drzavnih institucija, ja sam mu sa svim gore navedenim pokazao da nije bas tako.
njemacka jeste sekularna drzava, kao i ostale evropske drzave...

religija nije u potpunosti izbacena iz drzavnih institucija, svako moze licno ispoljavati svoju religiju, ali nema zvanicne religije i sve priznate religije su jednake... i nisu priznali one blentave scientologe, zbog cega su mi dodatno skocili u ocima... :D kao sto sam rekao, da se mene pita ja bi zabranio i 'licne' vjerske slobode drzavnim sluzbenicima - ako neko stavlja vjeru ispred drzave, onda nema sta traziti u drzavnoj sluzbi i cao

drzava ne sponzorise religiju, osim sto pojedine savezne drzave imaju te crkvene poreze... za razliku od vecine evropskih drzava, njemacka je federacija u kojoj su savezne drzave i crkva zadrzale jaku ulogu, tj. centralna vlast je ostavila dosta slobode za regulisanje pojedinih pitanja, ukljucujuci vjeru, mada su opet odredili neke osnovne smjernice...

crkva je ipak ostala jaka i drzi dosta skola i sl. sranja, ali to radi crkva, a ne drzava... sto je nebitno u ovoj prici... drzava bi se po ustavu trebala drzati po strani i to je to...
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#383 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Toto »

Alfons Kauders wrote: i nisu nas malo upristojili... vec puuuuno... :D
zato je Ferdinand i fasovo - multikulturno
snaga_znanja

#384 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by snaga_znanja »

paloma wrote: Ne mijenjam ja teze, vec ti citas ono sto ti se svidja i tumacis kako ti se svidja, ono ostalo preskaces. Tip kaze da je Njemacka sekularna drzava u kojoj je religija izbacena iz drzavnih institucija, ja sam mu sa svim gore navedenim pokazao da nije bas tako.
Taj nacin na koji si ti "dokazao" je smijesan. Dokazujes da drzava nije sekularna jer placa odstetu koju je odredio sud!
Kad drzava kao npr. u Hrvatska ili Bosna i Hercegovina odvoji sredstva iz budzeta i donira vjerskim institucijama tad mozes reci da nije sekularna.
Njemacka ima daleko najbolji model finansiranja vjerskih institucija i kamo srece da je u svim drzavama tako uredjeno!
Mi se sad mozemo ubjedjivati oko toga da li je izjava Angele Merkel i drustvo u Njemackoj radikalno ili ne. Ali nemoj da izvrcemo teze i dokazujemo se kao mala djeca.

Ja jos jednom napominjem da problem Njemackoj nije Islam i Kuran vec Serijato pravo. O toj temi se treba govoriti!
Na kraju, kakva je razlika izmedju radikalnih vjerskih ekstremista i ovih ksenofoba koji se predstavljaju kao prave patriote? Nema je, samo je celofan drugaciji!
jarancuga

#385 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by jarancuga »

" Ni jevreji, ni krscani nece biti s tobom zadovoljni sve dok ne prihvatis njihovu vjeru " ( Kur'an, 2:120 )...
osa

#386 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by osa »

jarancuga wrote:" Ni jevreji, ni krscani nece biti s tobom zadovoljni sve dok ne prihvatis njihovu vjeru " ( Kur'an, 2:120 )...
u principu ni ateisti nisu s tobom zadovoljni ako ne prihvatiš njihovu "vjeru"....
kiky

#387 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by kiky »

đaba galama ...
vračajte se kučama ...
svakog gosta trideset godina dosta ...
:D
vox-populi

#388 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by vox-populi »

paloma wrote: Njemacka mora crkvama da placa godisnje veeeeelike svote novca kao ostetu zbog toga sto je crkvama "oduzeta crkvena imovina za vrijeme stvaranja Weimarove repulike:
Ti ili ne razumijes ili namjerno izvrces teze. Ovo gore nema veze sa sekularizmom.

Hajd recimo ovako, ti imas firmu i drzava ti srusi zgrade i napravi autoput. Naravno da imas pravo na naknadu. Njemacka drzava je crkvi oduzela imovinu i zbog toga mora placati odstetu.
vox-populi

#389 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by vox-populi »

kiky wrote:đaba galama ...
vračajte se kučama ...
:)

Nego jedno off topic pitanje, nemoj se naljutiti, ne mislim nista lose.

Da li se zezas sa č, ć, đ i dž?

Pratio sam tvoje postove i mada se ne slazem sa mnogim (posebno EU skepticizmom), moram priznati da su uglavnom dobro argumentovani. Osim sto su gotovo na svim mjestima č, ć, đ i dž pogresni.
Palavra

#390 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Palavra »

Pa Njemacka i mnoge zapadne zemlje nisu uopste imali planova za integraciju doseljenika. Zato netreba cuditi da danas konstatuju da se stranci nisu integrisali. Mada oni pod pojmom integracije podrazumijevaju asimilaciju, sto bi u prevodu znacilo da djeci dajes Njemacka imena, da odbacis svoju religiju, kulturni identitet...
Danas je ova tema aktuelna zbog ekonomske krize, da bi se politika skrenula sa pravih pitanja na sporedna.
Pa Nijemci koliko su bili opsjednuti sami sobom i svojim automobilima, su tek nazad par godina otkrili da u njihovoj zemlji zive Turci Muslimani. Smijesno....
T8

#391 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by T8 »

Palavra wrote:Pa Njemacka i mnoge zapadne zemlje nisu uopste imali planova za integraciju doseljenika. Zato netreba cuditi da danas konstatuju da se stranci nisu integrisali. Mada oni pod pojmom integracije podrazumijevaju asimilaciju, sto bi u prevodu znacilo da djeci dajes Njemacka imena, da odbacis svoju religiju, kulturni identitet...
Danas je ova tema aktuelna zbog ekonomske krize, da bi se politika skrenula sa pravih pitanja na sporedna.
Pa Nijemci koliko su bili opsjednuti sami sobom i svojim automobilima, su tek nazad par godina otkrili da u njihovoj zemlji zive Turci Muslimani. Smijesno....

Mislim da je ovo poenta
Koliko su oni uopste iskreno ikad zeljeli multikulturno drustvo
Mislim da je vise u pitanju ocekivanje da ce se vremenom stranci asimilirati
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6120333,00.html
Cemu cudjenje sto muslimanska djeca nece da jedu svinjetinu, djevojke zele da nose mahramu, ljudi poste i sl
Ima naravno i drugih useljenika ne samo muslimana ali zbog broja muslimana oni se uglavnom pominju
Pa ni jevreji ne jedu svinjetinu ali njih nijemci ne smiju da pomenu zbog dobro poznate prošlosti
Ne jedu svinjetinu ni vegetarijanci - sto im oni ne smetaju
Radi se o jeftinom populistickom govoru u vrijeme krize kojim se pokusavaju prikriti vlastite slabosti
Itd. multikuturno ali istinski, drustvo je moguce i mislim da mnoge zemlje to pokazuju
zonbirile

#392 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by zonbirile »

T8 wrote:
Palavra wrote:Pa Njemacka i mnoge zapadne zemlje nisu uopste imali planova za integraciju doseljenika. Zato netreba cuditi da danas konstatuju da se stranci nisu integrisali. Mada oni pod pojmom integracije podrazumijevaju asimilaciju, sto bi u prevodu znacilo da djeci dajes Njemacka imena, da odbacis svoju religiju, kulturni identitet...

Mislim da je ovo poenta
Cemu cudjenje sto muslimanska djeca nece da jedu svinjetinu, djevojke zele da nose mahramu, ljudi poste i sl
Ima naravno i drugih useljenika ne samo muslimana ali zbog broja muslimana oni se uglavnom pominju
Pa ni jevreji ne jedu svinjetinu ali njih nijemci ne smiju da pomenu zbog dobro poznate prošlosti
Radi se o jeftinom populistickom govoru u vrijeme krize kojim se pokusavaju prikriti vlastite slabosti
Itd. multikuturno ali istinski, drustvo je moguce i mislim da mnoge zemlje to pokazuju
------------------------------------
upravotako,a naši polupismeni "dušebrižnici" na pomen islama odmah svrstaju naše Bošnjake među "braću" pakistance i ostale.
zambaklija

#393 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by zambaklija »

T8 wrote: Mislim da je ovo poenta

Ja mislim da ovo sa "svinjetinom"ima najmanje veze jer ogroman broj samih njemaca isto nejedu svinjetinu čisto iz zdravstvenih razloga,pošto se svinje masovno drže moraju im se davati lijekovi-antibiotici da neoboljevaju,a pošto su svinje jedine životinje koje se neznoje stime zadržavaju te substance u sebi i tako ljudi koji to meso konzumiraju postaju imuni na antibiotike ili slično,tako mi jedan doktor objasnio.

Multi-kulti je propao zbog getoiziranja,određene grupe su naseljavale ili naseljavaju čitave kvartove,jer ih domaćini nisu između sebe htjeli.I tu su razvili svoju subkulturu koje više nema ni u zemljama porijekla,većina nezna ni dan danas jezik zemlje u kojoj žive.I kroz to su demokratiju sasvim pogrešno shvatili npr.da napadaju zemlju u kojoj žive,da je psuju,da psuju i vrijeđaju domaćina i sistem(a kad švabi pukne film i okrene ploču odmah masovna tuča zbog uvrede i prozivanje glede nacizma),ima tu svega,dobro su nas i trpjeli mada sebe neubrajam u ove ali ima veliki broj bosanaca koji ovako se ponašaju i odnose spram švaba,sistema i njemačke države.Recimo evo primjer:jedan naš koji je došao ovdje da radi prije nekih 30tak godina sa jednim koferom i bez iđe ičega,zaradio i stvorio imanje,on grmlje i kamenje po švabama i državi,eto što je dolazio?Što nije ostao u ondašnjoj YU?Uz to još nedozvoljava npr.kćerki da ide na plivanje(škola)ili na ekskurzije,kao eto to je protiv religioznih ubjeđenja itd...A ovog pominjem samo kao primjer ima njih ihahajj...I sad švabo to treba da sve akceptira,da nam tepa i da nas miluje.....
kiky

#394 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by kiky »

vox-populi wrote:
kiky wrote:đaba galama ...
vračajte se kučama ...
:)

Nego jedno off topic pitanje, nemoj se naljutiti, ne mislim nista lose.

Da li se zezas sa č, ć, đ i dž?

Pratio sam tvoje postove i mada se ne slazem sa mnogim (posebno EU skepticizmom), moram priznati da su uglavnom dobro argumentovani. Osim sto su gotovo na svim mjestima č, ć, đ i dž pogresni.
ma internet deformacija ...
tipkam neobavezno i brzo tako da manje pazim na gramatiku pošto mislim da je nebitna na ovakvim forumima ...
mnogi su to primjetili ...
nema mi lijeka ...
:-)
inače, nisam euro skeptik ...
više, euro realista ...
neznam po čemu si zaključio da sam euroskeptik ...
:?
nineinchnails

#395 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by nineinchnails »

A sada.........HRAST

Image
Palavra

#396 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Palavra »

Multi-kulti je propao zbog getoiziranja,određene grupe su naseljavale ili naseljavaju čitave kvartove,jer ih domaćini nisu između sebe htjeli.I tu su razvili svoju subkulturu koje više nema ni u zemljama porijekla,većina nezna ni dan danas jezik zemlje u kojoj žive.I kroz to su demokratiju sasvim pogrešno shvatili npr.da napadaju zemlju u kojoj žive,da je psuju,da psuju i vrijeđaju domaćina i sistem(a kad švabi pukne film i okrene ploču odmah masovna tuča zbog uvrede i prozivanje glede nacizma),ima tu svega,dobro su nas i trpjeli mada sebe neubrajam u ove ali ima veliki broj bosanaca koji ovako se ponašaju i odnose spram švaba,sistema i njemačke države.
Geto naselja su stvorili Njemci jer su zeljeli stance dalje od sebe. U tim geto naseljima se nista nije ulagalo. Ljudi su placali kirije godinama, a da se fening nije ulozio u poboljsanje uslova njihovog zivota.
jedan naš koji je došao ovdje da radi prije nekih 30tak godina sa jednim koferom i bez iđe ičega,zaradio i stvorio imanje,on grmlje i kamenje po švabama i državi,eto što je dolazio?Što nije ostao u ondašnjoj YU?Uz to još nedozvoljava npr.kćerki da ide na plivanje(škola)ili na ekskurzije,kao eto to je protiv religioznih ubjeđenja itd...A ovog pominjem samo kao primjer ima njih ihahajj...I sad švabo to treba da sve akceptira,da nam tepa i da nas miluje.......
Pa trebas uzeti u obzir da je taj nas ostavio svoja leda u tih 30 godina. Dakle svabo ga je maksimalno ogulio i iskoristio. A to sto je on stvorio, stvorio je postenim radom i postenim zalaganjem.
A ako neko iz vjerskih ubjedenja ne dopusta djetetu da ide na plivanje, to se treba akceptovati. To je osnovni postulat demokratije. Postovanje drugih i njihove kulture.
SOMA

#397 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by SOMA »

Palavra wrote:
...
A ako neko iz vjerskih ubjedenja ne dopusta djetetu da ide na plivanje, to se treba akceptovati. To je osnovni postulat demokratije. Postovanje drugih i njihove kulture.
sto, je li to u islamu zabranjeno plivanje???
zambaklija

#398 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by zambaklija »

Palavra wrote: Geto naselja su stvorili Njemci jer su zeljeli stance dalje od sebe. U tim geto naseljima se nista nije ulagalo. Ljudi su placali kirije godinama, a da se fening nije ulozio u poboljsanje uslova njihovog zivota.

ovdje bi se moglo i dodati da stranac iz tih generacija nije htjeo da plaća kiriju koja je u "boljim"kvartovima znatno skuplja!
Palavra wrote: Pa trebas uzeti u obzir da je taj nas ostavio svoja leda u tih 30 godina. Dakle svabo ga je maksimalno ogulio i iskoristio. A to sto je on stvorio, stvorio je postenim radom i postenim zalaganjem.
Eto gulio je samo stranca,kao švabe nisu ništa radile a svatko ko ovdje radi ili je radio je zna da radimo iste poslove,uz to se mora naglasiti da mnogi stranci uopšte nisu htjeli da uče jezik i zato su radili možda lošije poslove ali plata je bila svakom ista na tom radnom mjestu,čuj gulio??
Palavra wrote:
Ma ja "iz vjerskih razloga"ali neka teče pivo i brlja,ja bi prije rekao teško je odvojiti pare ili ono neću integraciju
MUNAFIK

#399 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by MUNAFIK »

SOMA wrote:
Palavra wrote:
...
sto, je li to u islamu zabranjeno plivanje???

pa zar je bitno da li se radi o islamu ili nekoj drugoj religiji? ko nekome njegova religija (bilo koja) zabranjuje to onda je n nama da mi ti prihvatimo i to je to...

A u Islamu je dozvoljeno i preporucljivo plivanje, ali je zabranjeno izlaganje golotinji, mjesanju zena i muskaraca itd... dakle potrebni su ipak neki uslovi....
zambaklija

#400 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by zambaklija »

MUNAFIK wrote:
...

pa zar je bitno da li se radi o islamu ili nekoj drugoj religiji? ko nekome njegova religija (bilo koja) zabranjuje to onda je n nama da mi ti prihvatimo i to je to...

A u Islamu je dozvoljeno i preporucljivo plivanje, ali je zabranjeno izlaganje golotinji, mjesanju zena i muskaraca itd... dakle potrebni su ipak neki uslovi....

Izvini ali meni je ovo bolesno!

Prvo ako hoću da živim Islam neću ići u zemlju koja je Kršćanska
drugo ako se ipak na to odlučim moram da računam sa problemima iz istih razloga koje Kršćani doživljavaju u Islamskim zemljama
Kao treće ako se ipak odlučim kao Musliman živjeti u većinskoj kršćanskoj zemlji i nepridržavati se ondašnjih običaja i zakona,pogrdno pričati o toj zemlji i njenom narodu pa ako dobijem po prstima kako i kojim povodom mogu se pozivati na demokratiju i ravnopravnost????
Post Reply